×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опозицията в Бургас подгря преди утрешната сесия: Общината се превърна в агенция за недвижими имоти


Опозицията в Бургас подгря преди утрешната сесия: Общината се превърна в агенция за недвижими имоти
Общината да спре да продава имотите си, защото ще остане без собственост, призова Евгений Мосинов(вляво)
24 Юли 2017, Понеделник, 12:21 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

„Общинската собственост се продава тогава, когато общината не може достатъчно ефективно да я стопанисва и управлява”, категоричен е Евгений Мосинов

Продажбата на осем общински жилища в Бургас ще се разисква на утрешната сесия на Общинския съвет, подгряха напрежението преди утрешната сесия от опозиционната БСП. Социалистите днес дадоха извънредна пресконференция, на която отбелязаха, че са силно притеснени, че общинските имоти постепенно намаляват - само се разпродават, без да се прави нищо ново.

"Данни показват, че общината продава по 20 жилища на година, а не строй нито едно", отбеляза председателят на групата на БСП в ОбС Бургас Евгений Мосинов. Той допълни, че освен утрешните продажби на апартаменти се очаква да бъдат ликвидирани и 5 съсобствености, една от които в Гръцката махала. Ще се разпродадат 4 парцела под сгради, включително и в Крайморие - под един ресторант, който е изоставен. Има 3 празни терена в Братя Миладинови и Зорница, които скоро няма да са общински, подчерта Евгений Мосинов.

Опасявам се, че общината се превръща в агенция за недвижими имоти. Общинската собственост се продава тогава, когато общината не може достатъчно ефективно да я стопанисва и управлява, когато има достатъчно сериозно инвестиционно намерение, нуждаещо се от подкрепа, а не просто защото й трябват пари. По този път няма да стигнем далече. И след този кмет и след тази администрация Бургас ще продължи да съществува и ще трябва да бъде финансин. От какво обаче?”, пита бившият председател на общинския съвет на БСП.

Относно общинските жилища се обсъждат промени в Наредбата, които дават малко повече гъвкавост. Досега можеха да се настаняват само семейства със сключен формален брак, но не и другата популярна форма на съжителство и отглеждане на деца „фактическо съжителство”. 

Също така прави се първи път опит да се премахнат „вечните наематели” на общинските жилища. Оказа се, че около 40 жилища се обитават повече от 15-20 години. Общинските жилища са по принцип за едни по-кратки периоди от време. 

Сега правилото ще е 5 години при начално настаняване, плюс допълнителни 5 години, ако отговарят на условията. Тоест 10 години. Прави се и едно друго облекчение – вече желаещите трябва и/или да имат постоянен адрес.

Въпросът е имаме ли ресурс да посрещаме тези желаещи. Чакащите, таргетирани в определена група в момента са около 300, чакащите и подали молба изобщо са около 900. Тоест за всяко жилище чака поне по още 1 човек или семейство. Общината се нуждае от едни нови жилища, добри жилища, а не само панели. Към днешна дата обаче е ясно, че общината не може да строи нови жилища със средства от ЕС. От капиталовата програма, ама можехме да заделим за нови жилища. От ГЕРБ искаха терени, такива терени имаше в Меден Рудник, но се опасявам, че вече са разпродадени. Това е проблем, които целият общински съвет трябва да постави пред кметската администрация”, обясни Мосинов.

БСП като опозиция въобще няма да мълчи през отпускарския август. Мосинов загатна, че „мисли да злоупотреби със спокойствието на властта, защото именно това е функцията на опозицията-да бъде постоянен дразнител на властта”. „Не мисля да премина в лятното спокойствие на Бургас и морето и всички песни за него”, подчерта общинският съветник.

В същото време от БСП се похвалиха, че ще имат сериозно присъствие на Бузлуджа през уикенда. Местната структура ще организира 5 автобуса и над 30 автомобила за митинг-събор на паметното за социалистите място, където ще се чества 126 години от учредяването на левицата.

„Общо над 1 000 човека от областта и 400 от Бургас ще вземат участие в тазгодишния събор. За максимално сме направи удобна транспортна схема, не като общинската. Автобусите ще минат по населените места, хората ще се вземат от място. По същия начин сме организирали и по комплекси, за да не струпват автобусите в центъра на града. Връщането ще е по същия начин, като целта е максимално удобство за всички участници”, обясни по време на пресконференцията председателят на общинския съвет на БСП- Бургас Живко Господинов.

Той сподели и за едно свое искане, което е отправил към община Бургас заедно с младежката организация на партията, относно войнишките паметници в с. Изворище и кв. Лозово.

Това е инициатива на Младежката организация на БСП-Бургас. Искането е входирано на 6 юни, отговор и към днешна дата няма. Това не е политическа инициатива, състоянието на културно-историческите паметници е в окаян вид. Целите са обрасли с трева и бурени, на единия липсват болтове, които задържат плочата. Нямат никакъв естетически вид”, поясни Господинов.

Изненадан съм от поведението на община Бургас, казвам го като общински съветник. Тук става дума за паметна плоча в с.Изворище и градинката на войнишкия паметник в кв. „Лозово”. Почвам да си мисля, че липсата на отговор е част от политиката на забравяне на община Бургас на съставните селища и квартали на града. Това е много неприятно”, каза пък Мосинов.

На пресконференцията бе засегнат и въпросът с комарите в бургаския кв. Крайморие. Жители на вторият курортен квартал в Бургас се молят да бъдат отървани от нашествието на паразитите. Самият Мосинов има жилище в Крайморие и често се среща с хора от квартала, които са му заострили вниманието върху този проблем.

„Това е вторият курортен квартал на Бургас, с преспектива за едно много бързо развитие, който в момента поема един от най-големите потоци плажуващи, заради добрата концесия на плажа в Крайморие. Не е сериозно общината да не помисли и за кварталите си. Бургас не е само Богориди”, заключи Мосинов.

В категории: Бургас , Политика


8
Коментара
Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
8
Коментара по темата
8.
наблюдател
25.07.2017 07:57:09
0
0
Флагман, строи се пише с и, не с й, тъй като ударението е на и.
7.
Mosinov
24.07.2017 20:55:44
0
2
Верно ли тъй говори Мосинов? Общината продава, пък не строЙ? Бах ти неграмотника...
6.
Запознат
24.07.2017 18:21:18
1
10
Момата колко имота умишлено прахоса - Калодрума, Стадионите Черноморец и Лазур, а колко други с негово участие преди още да е кмет се продадоха за жълти стотинки. Ама той и бившия съпартиец на Себелия Мосинов Пиян Костадинов също доста народ уреди напримем Чаморджиев в Лазур ...
5.
Маринов
24.07.2017 17:30:36
1
10
Суджук от Добрич, скоро и в другите градове.
4.
Igri na kasmeta
24.07.2017 16:57:18
0
16
На момата родата да са добре ,а другите да го духат- mada faka,
3.
Клио
24.07.2017 16:56:01
1
12
Някой даряват на община Бургас а те продават
2.
Аз
24.07.2017 16:36:01
1
14
Тъпанарите да бяха продали стадион Черноморец навремето, сега ще им го вземат без пари...
1.
Бургазлия
24.07.2017 16:35:15
0
19
А да не говорим че продават на цени като за тях си...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори