×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският депутат от БСП Петър Кънев: Българските банки не живеят от лихви, а от таксите – печелят по 1 млрд.лева на година


Бургаският депутат от БСП Петър Кънев: Българските банки не живеят от лихви, а от таксите – печелят по 1 млрд.лева на година
Бургаският депутат от БСП Петър Кънев(вляво) е категоричен, че прагът за кешови плащания няма да доведе до известляване на сивия сектор
17 Юли 2017, Понеделник, 12:32 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Данните бяха изнесени в контекста на предложението на ГЕРБ да ограничи кешовото плащане до 1000 лева

Българските банки живеят не от лихвите по кредитите, а от таксите, които клиентите им плащат. Печалбата им за тази година ще е 1,5 млрд.лева, близо 1 млдр.лева ще са от таксите на гражданите.

Това каза на пресконференция в Бургас депутатът от БСП и председател на Икономическата комисия в 44-ото Народно събрание Петър Кънев.

Данните бяха изнесени в контекста на предложението на ГЕРБ да ограничи кешовото плащане до 1000 лева. Впоследствие идеята претърпя промяна и прагът стана 5 хил.лева, но според Кънев мярката няма да доведе до изстветляване на сивия сектор. „Това, което се предлага ще е от полза само банките, защото те се хранят от такси и лихви”, категоричен е Кънев, който е отличен икономист и предприемач със сериозен бизнес.

Депутатът със задоволство съобщи, че след като два месеца се опитаха да накарат колегите си от ГЕРБ и правителството да работят вече се забелязало раздвижване.

Моята комисия най-после започна работа. През тази седмица с колегите ще гледаме три законопроекта, внесени от Министерски съвет. За съжаление т.нар. "Закон за храните", с вносител Корнелия Нинова, в комисията беше отхвърлен, но ще го гледаме и в зала. Предполагам, че тази седмица в зала ще влезе и Законът за публично предлагане на ценни книжа, а в сряда ще разискваме и прехвърлянето на Българската банка за развитие (ББР) от Министерството на финансите към Министерството на икономиката”, допълни Петър Кънев.

Кънев приветства предложението да отпадне клас „Прослужено време” и го определи за „абсурдна отживелица, която не съществува никъде в Европа”, но подчерта, че все пак трябва да се намери механизъм за годишното увеличение на заплатите.

„За мен големият проблем на България не е нито ниската раждаемост, нито образованието, лошите съседи или лошия ни характер, а ниските заплати, заради които годишно страната се напуска от 50 хил.души”, каза още депутатът от БСП.

Колегата му Николай Тишев, който е член на Комисията по вероизповедания и правата на човека, съобщи, че се е запознал с отчета на Междуведомствения съвет за интеграция на ромите. Стратегическият документ бил над 100 страници, но нямал конкретни резултати. Напротив – подчертавал провала на държавата в това отношение, категоричен бе Тишев.


Тодор Байчев е първи мандат депутат, но е изключително активен в парламентарната дейност

Друг бургаски депутат от БСП Тодор Байчев задал и конкретен въпрос, но отговор така и не получил: „Някой правил ли си е трудът да изчисли по даден проект колко пари се влагат?”.

Питах, за да разберем колко къщи са изградени, колко джипа са купени”, иронично отбеляза Тодор Байчев, визирайки печално известни примери за ромски проекти, при които милиони потънаха в нечии джобове. Или както главният прокурор Сотир Цацаров каза в Бургас: „Парите за ромската интеграция отидоха за интегриране на усвояващите ги!”.

Тодор Байчев е сред вносителите на законопроект, увеличаващ заплащането на научните работници и днес разкри допълнителни подробности за законодателната инициатива.

„Третото правителство на Борисов показа, че продължава да неглижира учените. Преди ги наричаха „феодални старци”, а сега отказват да работят за увеличението на заплатите им”, каза Тодор Байчев и подчерта, че БСП предлага всеки научен работник с титла да получава гарантирана заплата – за асистент 2 минимални работни заплати, за главен асистент – 3 минимални, доцент – 4 минимални, професор – 5 минимални.

„По този начин се стремим да задържаме тук млади учени, които да развиват научната си дейност тук и съответно иновациите да бъдат въведени в България, а не да ги купуваме като външно ноу-хау”, допълни още депутатът от БСП.

В категории: Бизнес , Политика


10
Коментара по темата
10.
антикомунист
17.07.2017 19:03:28
0
3
Вярно е,че банките печелят и от таксите.Но още по вярно е,че печалбата им от лихвите е в пъти по голяма. Как ви се струва следния факт. Лихва по депозити- 1% ,лихва по кредити-5-8%. Еееее ,според вас къде отива разликата?. Естествено в джоба на банките и банкерите.
9.
Курчо Ужаса
17.07.2017 16:46:27
0
7
Лешояди!
8.
Ivanov
17.07.2017 16:23:50
1
12
Има истина в това което казва,открих си сметка в Райфайзен,в началото месечната такса беше 8 лв. след това 12 лв и от тази година е 14 лв. И това става без никакво известие....решават и вдигат таксата, в същото шреме парите които съм внесъл там ги ползват! Ако аз взема и бръкна на някой в джоба сигурно не ще нарекат крадец,питам Райфайзен какви са след като без да обясняват какви са причините вдигат таксата .......легални крадци или законни крадци!
7.
bul
17.07.2017 15:59:54
0
7
гроб си ограничава избирателите
6.
goliam vic
17.07.2017 15:48:47
0
4
Страхотен виц
След сериозен натиск от опозицията, Общината най-после получила средства за подземния град под морската градина.
На първата копка отишли официалните лица, гости, журналисти, граждани и др.
Трудно, но отворили тежката метална врата и от там – ужас. Изскочило едно много старо брадясало човече на около 300 – 400 години, набръчкано, с големи уши....Хората вцепенени и уплашени отскочили назад....
Докато се съвземали от стреса човечето ги попитало:
- Абе тоя,....моя... набора де...ъ... Петър Генчев още ли говори на Тройката, ...а !!!???
5.
Запознат
17.07.2017 15:47:37
4
5
Абе вярно дума човека така е, ама флЕгман дето натъртват че сериозен бизнес имал човека да се знае че бизнеса му стана сериозен докато БСП бяха на власт и доста държвани поръчки взе за печатане на какво ли не или с др думи с нашите пари от данъци тоя стана милионер и не ми триите коментара флЕгмани с оправданието че съдържа недоказани факти! Има си регистри с дължавните поръчки там всичко е челно на бяло и освен това общоизвестен е факта 9а големия успешен бизнес на червения печатарски олигарх
4.
С
17.07.2017 15:40:01
1
3
Стикерите са само малка част от обществените поръчки за държавни документи които демакс изпълняват
3.
Банкер
17.07.2017 15:37:43
2
8
А ти от какво печелиш?
Ако някой незнае този човек произвежда всички стикери които се лепят на предното стъкло на колите. За пример стикера за технически преглед бива продаван на пунктовете от неговата фирма Демакс на скромната стойност от 6,60. Занимавам се с печат и не виждам как стойността на този стикер може а надхвърли 1лев
2.
Банкер
17.07.2017 15:22:33
11
3
Тоз дърт комунист е мн прост, лихвите са за да се печели от тях, ако беше така банките ще пуснат 0% лихва
1.
Alo
17.07.2017 15:11:48
3
10
Банките печелят от безбожните и непосилни лихви с които направо щавят своите клиенти.Проверете и си сверете часовниците...Не сте в час...то пък май и междучасие няма!!@
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори