×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Грък с бизнес в Банскo: В България живеете във виртуална реалност, мислите, че е рай, но това е адът


15 Юли 2017, Събота, 19:16 ч.

Грък дойде в Банско, установи се и разви успешен бизнес. „България предлага много добри възможности, стига човек да знае какво иска и как да го постигне, как по най-добрия начин да развие бизнеса си, така че той да му носи добри печалби”, категоричен е пред в. "Струма" Дионисис от Драма.

Той от девет месеца живее в Банско и е собственик на бижутериен магазин, който се намира на търговската улица „Пирин“. За този кратък период успява да развие магазина, да привлече клиенти и само за четири месеца да възвърне всичките пари, които е вложил в него.

Разликата в данъците в България и Гърция е основната причина, поради която той е избрал да живее и работи в България.

„За последните пет години данъците, които се плащаха в родината ми, са станали десет пъти по-високи – казва Дионисис и допълва: Тук данъкът, който плащам, е 10%, ДДС- то  ми е 20% и застраховката на магазина 165 лв., а в Гърция  49% е само данъкът, 20% отиват за застраховка и 24% е ДДС- то. В България сумата, която ми беше необходима, за да отворя магазина, беше 8500 лв., а в Гърция за същия магазин са ми нужни  30 000 лв.”, разказва той.

По думите му  в България всичко е по-лесно, отколкото в южната ни съседка. Административно нещата са по- подредени и се случват по-бързо. Той споделя, че за да  отвори магазин в Гърция, му е нужно време поне един месец, а тук го е направил за 1-2 дни.

„В България за един час получих номер на ДДС. За един ден отворих фирмата, открих  и банкова сметка, а в Гърция са ми необходими дни, дори и месец. Не само това ме доведе в България. В Гърция парите, които са ми необходими, за да живея нормално, са около 2000 евро, а тук са ми необходими два пъти по-малко“, разказва търговецът.

Не се оплаква и от печалбата си в България, дори успява и да спести и спестеното изпраща на децата си в Гърция. Само за четири месеца Дионисис е възвърнал сумата, която е вложил в магазина си, и е започнал да печели. Лично за него месеците ноември, януари, февруари и април са били много добри, декември е бил слаб за търговията му, март е бил търпим и май доста слаб отново.

Той споделя, че средно изкарва между 8000-10 000 лв. на месец, което за него е много добре. Другото предимство, което открива в България, е, че дори на по-малка надценка на бижутата си печалбата му е по-добра, отколкото в Гърция. Дионисис пояснява, че тук ако материалите за изработка на един пръстен например са на стойност 5 лв., той спокойно може да го продаде на 10 лв., с което  може да покрие разходите си и да има печалба, а в Гърция същото бижу трябва да го продаде на цена минимум 25 лв., за да  покрие разходите и да реализира печалба.

На въпроса защо българите бягат в Гърция, за да печелят по- добре, отговорът беше много прост – защото парите, които изкарат там, тук се удвояват.

„Българите работят в Гърция за 25 евро надница и като се върнат в България, те се удвояват, но там живеят мизерно – по 5-6 човека в малка къща. Много българи от Гоце Делчев и други населени места, които са по-близко до границата, работят в Кавала или Драма, но си живеят в България, пътуват всеки ден. Излиза им по-евтино да пътуват, отколкото да живеят в Гърция, да плащат наеми, сметки и т.н. Аз не мога да работя за 25 евро на ден, защото не се задоволявам с тях.  Имам малка  фабрика в Гърция, където се произвеждат артикулите, които продавам тук в магазина. В нея работят  5 човека. Аз им пращам  дизайна, те го правят и ако има нужда от корекция, я правя тук сам”, разказва Дионисис.

„Хората, които работят  тук, не мислят да променят нещо, да направят нещо различно, затова не печелят. Трябва да мислят какво да направят, каква промяна, за да постигнат повече, за да развият бизнеса си. Така не се прави, трябва да се мисли. Ние със съпругата ми вече обмисляме да разширим бизнеса си в Банско с още един магазин. В него ще се предлагат неща, които ги няма в областта. Необходимо е обаче и общината да защитава това място, за да има по-добри клиенти. Голям проблем е липсата на втора кабина, за да се привлекат повече и по-добри туристи. Трябва да се положат много усилия в тази насока”, казва Дионисис. Той прогнозира, че ако българите не се променят и не направят нещо, тук ще се повтори картинката от Гърция.

„Никой българин не си плаща данъците на 100% и затова ги е страх. Мен не ме е страх, защото аз си плащам всичко. Ако те не плащат, след време ще дойдат гърците и ще завземат всички магазини и ще развиват бизнеса си тук. Това, което се случи в Гърция през последните 7-8 години, ще се случи и в България. Българите правят грешка, че теглят кредити за къщи, коли, почивки,  екскурзии и почивки.

Същото се  случваше  в Гърция преди 20 години. Вижте сега какво е положението там. Животът става много труден и скъп. Винаги съветвам приятелите си да плащат данъците си и да не теглят кредити, защото рано или късно банките ще си вземат всичко.

Съветвам ги да си намерят хубава работа и със спечелените пари да си поправят къщите. Моята кола е на 11 години, но не съм дошъл в България, за да си купувам кола, а за да си намеря работа, да намеря по-добър живот. В момента българите живеят във виртуална реалност, слагат си очилата и виждат рая, но не е рай, това е адът, но тепърва ще го разберат”, съветва Дионисис.

А в България заедно с жена си Дионисис е намерил своя втори дом, намерил е много приятели и не се оплаква от нищо. „С жена ми се влюбихме в Банско, в планините и в хората, които са много дружелюбни. Навсякъде има и хора, които не са добри, но тук всичките ми съседи са много добри и създадохме много приятелства. Много ми помагат. Има много гърци, които живеят в Банско, но най-добрите ни  приятели са българи”, казва гръцкият търговец.

Яна ЙОРДАНОВА/ в.СТРУМА



В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
до -3. Адам Смит-
15.07.2017 20:51:07
0
1
-всичко написано е вярно, а най-вече "3) Трудов кодекс и синдикати на практика няма".
3.
Адам Смит
15.07.2017 20:01:53
0
3
Този грък е или лъжец или невеж.
Запитайте се защо гръцкият стандарт въпреки всичко е два пъти по-висок от българският. Има нещо общо с факта, че политическата обстановка изискваше по-ефективен контрол от страна на институциите. След като нуждата за ефективни публични институции изчезна с СССР, започна така нареченото преструктуриране и сега в Гърция е по-лесно да откриеш фирма отколкото беше преди 25 години. Всеки, който се оплаква, че вместо един би му отнело седем дни да си открие фирма или се страхува от това което ще бъде установено при проверка или просто е дребнав и глупав. Преди да излизаме с абсурдната позиция, че "никой българин не си плаща данъците на 100%" трябва да се запитаме, кой има тази възможност. Обикновения служител или директорите и собствениците, които прибират дивидентите и взимат всички решения? Типично за един капиталист. Първо му харесват ниските данъци, после обаче не му харесва, че недофинансираната община не си изпълнявала функциите, които разбира се започват и приключват с неговото щастие. Бизнес климата и частният бизнес в България са основният разход на институциите. Тъй като има плосък данък се получава ситуация, в която мнозинството плаща социална издръжка като инвестираме във всички видове инфраструктурни нужди на бизнесмените в България. Всичко от улеснената процедура при отварянето на фирма до материалите, които се използват за автомагистралите е форма на преразпределение на богатство от бедните към богатите, цялият риск се поема от обществото, а цялата печалба се приватизира. В богатите капиталистически държави, пазят прогресивният данък, като форма на справедлива компенсация.

Гърка е тук защото
1) Укрива капитали в България, както много други гърци с бизнес тук.
2) Няма надзор и корупцията ще му позволи да си урежда субсидии, в случая "да се пази мястото и втора кабинка".
3) Трудов кодекс и синдикати на практика няма.

Съдейки по харесванията на коментарите преди мен, 2-ма от 10 умеят да разсъждават със собствената си глава. Нищо чудно, че на отговорни позиции можеш да намериш всякакви примитивни същества, които взимат решения на хормонално ниво.
2.
Поредната от така наречените...
15.07.2017 17:56:37
0
7
....положителни новини.За съжаление пълна с противоречия от самите факти в нея.Гъркът отворил магазина за 2 дни и му трябвали -8500лв.После казва,че за 4 месеца си е върнал инвестицията.,а печалбата му е 8000лв-10000лв месечно.Ами фактите и сметките се разминават. ! Или вие от Флагман считате ,че ние логически не можем да направим връзка на данните ,които четем?Това написаното е ЕВТИН ПОЛИТИЧЕСКИ ПИАР !!!
1.
сталкер
15.07.2017 16:46:08
2
15
умен човек,правилни думи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал и провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Скандал и провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори