×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Деца на гурбетчии аут от системата за гимназия


17 Юни 2017, Събота, 21:48 ч.
Източник: Труд

Системата не приема документите на седмокласниците без подпис на родител

Стотици седмокласници от Пловдив и региона, чиито родители не са в България в момента, са затруднени с кандидатстването в гимназия и не могат да подадат заявления за прием в профилирани и професионални паралелки.

Две от нововъведенията тази година са училищата-гнезда в по-малките населени места като Първомай например, където се подават заявленията, както и възможността да се кандидатства онлайн. И в двата случая обаче изискването е родителят на детето да подаде документи. В центровете, където приемат молбите на хартиен носител, се изисква присъствие на майка, баща или настойник.

Почти никой от отглеждащите децата баби, дядовци или роднини няма пълномощно за тази процедура. При подаването на заявление онлайн пък се натиска бутон „потвърди“, при който излиза декларация за съгласие на родителя.

Родителите трябва да попълнят заявление с желаните паралелки, трябва да носят за сверяване свидетелството за завършен седми клас и служебна бележка с оценките на учениците от Националното външно оценяване. На старта на кампанията на 16 юни възникна проблем с деца на гурбетчии в Първомай и Пловдив, където родителите на седмокласниците са в чужбина и мнозина от тях нямат възможност да се върнат у нас до 22 юни, когато е крайният срок за кандидатстване.

Така стотици деца, предимно от ромски произход, няма да имат възможност да продължат образованието си след основното. Проблемът стигна до министъра на образованието Красимир Вълчев, който в петък бе в Аграрния университет в Пловдив и участва в Съвета на ректорите.

„Ще поставя въпроса пред колегите, за да се намери бързо решение. Не може технически проблем да е пречка, водещ трябва да е интересът на детето“, коментира министър Красимир Вълчев.

Повечето родители предпочитат да посетят училище-гнездо и „очи в очи“ да подадат заявленията на своите седмокласници. Хората се опасяват, че пред монитора биха могли да допуснат грешка, която няма кой да я поправи, и по този начин да проиграят шанса на детето си. Освен това за да се кандидатства онлайн, е необходимо и устройство, което да сканира документите, а това за мнозина също е проблем. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

Списъците с приетите на първо класиране излизат до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни. В същия срок се подават и заявленията за участие във второ класиране. Учениците, класирани по второ или следващо желание на първо класиране, имат възможност да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второ класиране в същото училище.

Ако изберат втората възможност местата им ще се запазят, но в същото време ще имат възможност да се класират за по-предно желание. Има и трети вариант – да не предпочетат нито една от тези възможности, което означава, че губят мястото си.

Учениците, които не са се записали след първо класиране и са подали документи за второ, не пренареждат желанията си, уточниха експерти от РУО (Регионалното управление по образование).

В категории: Просвета


7
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
Поля
18.06.2017 01:15:53
0
10
Забравих да спомена работя на пълен работен ден и съпругът ми . Спестявам за моя лична сметка , мисля че по този начин инвестирам в ДЕЦАТА ми . Може и да греша . При мен беше друго ...
6.
Поля
18.06.2017 01:05:52
0
9
Имах спор с класен учител . Попитах за определена възраст дали не трябва да се изчетат и преодолеят определени цели . Тук е друга система е отговора . Но аз си поддържам моето обучение . Vertrauen ist gut Kontrolle besser . Всяка седмица си избираме нови книги от библиотеката , спорт и регионални продукти !!! Сладкиши при баба в БГ . Тук има плодове и сладолед с регионално мляко и топинг . За мамини деца мога само да кажа , че дъщеря ни на 10 год. ходи на у- ще с автобус и метро сама връща и сама обядва и отива на спорт . Малкия ходи пеша на у-ще и де връща 2 км отписах го занималня не ни хареса концепта .
5.
Поля
18.06.2017 00:36:33
0
17
Може и да имате право , но не е доказано и в БГ се започва на 7 години в DE на 6 . Немско образование е навсякъде почитано и съчетан с БГ интелект и дух - перфект !
4.
до Поля
18.06.2017 00:19:15
21
3
за ваше сведение аз също живея в Германия и то повече от 15 год. И така прехвалените от вас елитни гимназии да ми напълно ясни.Пълни с разглезени мамини синчета които в живота си и един ден сигурно няма да работят благодарение на мама и тати.Но за едно не сте права образователната система в Германия не е кой знае колко по добра от българската даже мога да кажа ,че някои неща които тук се учат в 10 клас в българия се учат в 8 9
3.
От Поля до Покя
17.06.2017 22:02:29
4
27
Мерси за коректурата , но това са факти които дразнят мижитурките .
2.
до Покя
17.06.2017 20:37:57
23
13
пИкали ли носят или пОкали защото като ти гледам правописа и ти май си била в тази елитна немска гимназия
1.
Поля
17.06.2017 19:58:00
6
37
Дреме ми на ... дъщеря ми е в елитна гимназия в Германия а синът ми след две години също. Носят ми медалчета от плуване и пикали от футбол . Не се тъпчат с супер шоколади и Харибо за които плаче цяла България .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори