×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте коя е MS-13: Бандата вдъхновила бургаските ММА бойци да върнат спомена за 90-те (ВИДЕО)


13 Юни 2017, Вторник, 19:27 ч.
Автор: Флагман.бг

Тръмп и Сешънс считат бившия президент Барак Обама за виновник за широкото разпространение на MS-13 в САЩ

Една от най-бруталните улични банди вдъхнови 7-имата бургаски ММА бойци да извършват серия от жестоки престъпления, твърди прокуратурата. Бургаските момчета - родени между 1995 и 1996 година действат брутално и следват девиза на американската банда:Убивай, изнасилвай, контролирай", съобщиха разследващите (ВИЖ ПОВЕЧЕ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Коя обаче е MS-13? Публикуваме прелюбопитния материал, на колегите от webcafe.bg, описващ цялата дейност на свирепата група:

Поредица от брутални убийства в САЩ привлече вниманието на всички към MS-13, улична банда, възникнала в Лос Анджелис, но с далечни корени в Салвадор.

Последното от тях беше масово убийство в понеделник в Лонг Айлънд, където телата на четирима мъже, трима от тях на тийнейджърска възраст, бяха открити обезобразени в гора, оповести полицията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи в Twitter бандата като "опасна". Главният прокурор Джеф Сешънс се зарече да я "унищожи". И двамата обвиниха емиграционната политика на администрацията на Обама за възхода на престъпната група.

Какво обаче всъщност е MS-13, и наистина ли Обама е виновен, пита "Би Би Си".

Репутация на прибягваща към крайно насилие групировка

Бандата се заражда в испаноезичните квартали на източен Лос Анджелис през 80-те години, като е сформирана от емигранти, избягали от дългата и брутална гражданска война в Салвадор. Други членове на бандата произхождат от Хондурас, Гватемала и Мексико.



MS е съкращение от Mara Salvatrucha - комбинация от mara, което означава банда, salva от Салвадор, и trucha, което приблизително се превежда като "способност да се оцелява на улицата." 13 произлиза от мястото на буквата M в азбуката.

MS-13 си изграждат репутация на престъпници, прибягващи към крайно насилие и убиващи с мачете. Те първоначално са установени в квартали, доминирани от мексикански банди, а впоследствие навлизат и в други части на САЩ.

Според ФБР, понастоящем бандата присъства в цели 46 щата.

През 2012 г. американското министерство на финансите обяви групировката за "транснационална престъпна организация". Това беше първата улична банда, на която е оказана подобна съмнителна чест, което я поставя наравно с много по-големи международни картели като мексиканския Зета, японската Якудза и италианската Камора.

Брутална инициация



MS-13 е обвинявана, че привлича бедни тийнейджъри от семейства в риск. Включването в бандата според запознати изисква "приобщаване" - подлагане на тежък побой, продължаващ 13 секунди - и изпълнение на "мокра поръчка" - извършване на престъпление, често убийство.

Напускането на бандата се твърди, че е още по-опасно. Големи татуировки на гърдите бележат членовете й за цял живот, а за някои фракции се твърди, че убиват членовете, които се опитат да я напуснат.

Оценка на риска от ФБР през 2008 година определя броя членове на MS-13 в границите на 6000-10 000 членове в САЩ, което я прави една от най-големите престъпни организации в страната.

Понастоящем бандата е по-многобройна извън страната, твърди агенцията. Активната борба срещу гангстерските групи в края на 90-те години е върнала стотици от ранните членове в централноамерикански държави, където те са създали дъщерни организации. В момента се смята, че броят членове на бандата в централноамериканските държави е поне 60 000 души.

Годишните доходи на бандата са около $31.2 млн. - на база информация на вестника El Faro, получена от мащабна полицейска операция в Салвадор. Основната част от тях идва от наркотици и изнудване.

Убивай, изнасилвай, контролирай

Нашумели наскоро случаи, в които е замесена бандата, включват убийството на две гимназистки с мачете и бейзболни бухалки, докато вървят през родния си квартал в Ню Йорк миналия месец - отмъщение за незначителен спор, твърдят от полицията.

Четирима членове на MS-13 бяха изправени пред съда за това престъпление. Други двама са обвинени по същото време за убийството на член на бандата, за когото се твърди, че е "нарушил гангстерския морален кодекс".

През същия месец двама членове на бандата в Хюстън, Тексас, бяха изправени пред съда по обвинение в отвличане на три тийнейджърки, които са били държани за заложници и изнасилвани. Едната е застреляна, а тялото й е захвърлено край пътя.

22-годишният Мигел Алварес-Флорес и 18-годишният Диего Ернандес-Ривера се усмихват и махат на пресата и камерите по време на съдебното заседание.

Девизът на MS-13 е "убивай, изнасилвай, контролирай", съобщава специалист от ФБР по въпросите на гангстерските банди, който е разследвал групата.

За какво е обвиняван Обама



Тръмп и Сешънс считат бившия президент Барак Обама за виновник за широкото разпространение на MS-13 в САЩ, като заявяват, че политиката му на "отворени врати" за емигрантите е спомогнала за разрастването на бандата.

Само че MS-13 се сформира и постига разцвет в САЩ много преди Обама да дойде на власт. MS-13 е идентифицирана като сериозна заплаха още през 90-те години, а специална група от ФБР е събрана в опит за справяне с бандата през 1994 г.

"Големият пик в популярността и на бандата се случва през мандата Буш-Чейни, когато се увеличават стимулите за незаконна емиграция в Централна Америка, различните кампании за "твърда ръка" и "окончателно справяне с престъпността" пълнят затворите до пръсване, а финансирането на програмите за реабилитация намалява," коментира Фултън Армстронг, изследовател в Центъра за латиноамерикански изследвания в Американския университет пред Politifact.

"Няма никакви доказателства, че администрацията на Обама носи някаква вина за съществуването или дейността на бандата в САЩ," коментира Йоан Грило, автор на книга за гангстерската престъпност в Щатите.

Администрацията на Обама приоритизира депортирането на извършителите на престъпления, особено от организирани групи - включително и членове на MS-13, като провежда агресивна програма за депортации на бандити.

Politifact, които се занимават с фактологични проверки на изказвания на политици, определиха твърдението на Тръмп като невярно.


В категории: Крими


23
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
23
Коментара по темата
23.
Do 17
16.06.2017 13:25:44
1
1
17 shto ne vzemesh da go pogalish da te eba v anala vmirisan dyhai go ti nai dobre go ymeesh neshtastnik a do kolkoto za statiqta maloumna vzemete se gramnete napravo smeshki
22.
ФЛ
14.06.2017 14:40:11
0
5
Флагман, защо издигате в култ няколко квартални хулигана, които скоро пак ще са на улицата като имаме предвид съдебната ни система. Но тогава същите тези с още по-голяма самоувереност и чувство за безнаказаност ще тормозят града и ще извършват престъпления защото от глупостите които драскате излиза, че са много хай левел босове мари салватручи и не знам си какво. Кажете правилно ли е? Аз мисля, че не е редно банда дребни престъпници да се въздигат в култ и да им се прави подобна реклама, ефектът ще е пагубен.
21.
Noviq power
14.06.2017 12:46:07
4
0
Novata sila idva tva lqto she va ebem
20.
mara s markucha
14.06.2017 09:13:54
1
6
Да ги бутнат в кафеза , да им цитират девиза целодневно.Ще имат нужда от тропоска на калните ями .паразити измислени
19.
Да го духа
14.06.2017 09:03:30
1
3
Аз пък съм Ел Чапо
18.
Сандокан
14.06.2017 08:19:26
0
7
Спрете да пишете за такива измислени малки хора.
17.
Mitio 0chite
14.06.2017 07:24:42
2
6
She vi kaja istinata tova sa palqci naistina istinski palqci te sa jeni v kashmir skochixa na edni deca 13 14 godishni i sa pomislixa za faitari no istinata e che sa geiove i smeshnici ejat sa ama ako im izkarash edno darvo i gi zapukash s nego moje i da ne otvarnat ako ste sami obache edno na edno abe obsho vzeto teq mogat da kopirat ot mara samo tova che sa marshi i sam siguren che ako im iskarat pistolet she sa molqt za jivota si a qko gi prostrelqt q v krak ramo moje i da umrat shot sa tapi az sam nai golemiq a teq novoizlupeni pedalcheta da go duxat
16.
ss
14.06.2017 01:43:20
2
1
kvi futbolni agitkive kolega ti znaiechli za kvostava vapros billisi v meksiko niama geroii samo organizacii pistoleros tvae kvo pichechve pich,,
15.
ss
14.06.2017 01:34:34
0
1
....poedna salza zavseki umrial detsamu otriazali glavata ,,,,basiii venseremos
14.
Burgas
14.06.2017 01:25:28
1
4
Kakvo sa teq izmislqci s baby face polovinata hahhaahahaa 4olkata ot sutenior dilar stana! Ako jiveehke v edna normalna darjava toq trqbvashe da tarka nara za 10 15 godini! Deiba i boklucite vi deiba!
13.
1488
14.06.2017 01:22:01
1
4
Kvi sa teq izmislqci,palqci deto jalkiq negramoten sait "flegman" gi oravi izvestni? Kakva banda sa tiq mishki be smeshnoci? Vsqka edna bulgarska futbolna agitka shte gi smaje teq mishki dori i nai malobroinata! 14 88 !!!!!!!!!!!!!!!!
12.
ss
14.06.2017 01:09:10
0
2
sia davidim kvo stava latinoto sa brutalni kolumbia meksiko karteli i vkomestae muchaho i astalavista chtoto mnogo belo i kinti no nachite stranjanski svetulki iskat dasa snimat v fim s tez shibani hemoroidni tatosi det ......
11.
флагман пак сте извън информацията
14.06.2017 01:01:30
0
4
Mara Salvatrucha - комбинация от mara, което означава банда, salva от Салвадор, и trucha, което приблизително се превежда като "способност да се оцелява на улицата." 13 произлиза от мястото на буквата M в азбуката.
Mara Salvatrucha е салвадорското наименование на мравките убийци
или мравки легионери хлапетата са взели пример от тях образовайте си писачите че са мноо смешни
10.
stiga
14.06.2017 00:27:29
2
2
kasabova tap izrud
9.
lagman
14.06.2017 00:24:29
1
2
суки я ебал вас всех в рот
8.
Флегман
13.06.2017 23:46:19
0
14
хахаха вече взехте тъпотии да пишете....то вие попринцип си пишете тъпотии ама вече на друго ниво :D изкарахте сравняванки
7.
Желязко
13.06.2017 23:40:06
0
18
Абе касабова,кранто грозна и изсипана стига писа глупости.Тези момчета нямат нищо общо с ММА.
6.
xxx
13.06.2017 23:16:46
0
39
Какъв малоумен журналист трябва да си, за да сравняваш 5-има бургаски дрислъовци с 5 саксии марихуана с 60 000-дна организация имаща членове на няколко континента....
5.
Backpullver
13.06.2017 23:01:48
3
16
Ко ни занимавате с глупости бе .Copy-paste журналисти.
Ако се чудите к'во да правите и имате толкова свободно време да мислите простотии ,да ви дам по една мотика идвайте копайте има декари и декари!
Стига сте ги издигали в култ тия манячета.Хората амен амен забравиха за к'во иде реч Вие не спирате.Спрете да копирате статиите на ваши колеги за тия американски банди и разни други чужди материали които публикувате.Вие дори не сте им колеги.Вие сте хора чудещи се по цял ден какво да правят.ЛЕШПЕРИ !!!
4.
Живко Кючуков изруда
13.06.2017 22:38:49
6
4
She gi izqm e
3.
_nib_
13.06.2017 22:32:26
1
19
Трепане.Кви са тез процеси кви са тез глупости.Снайпер.Виждаш бивш член на обществото татуиран като говедо.Спусъка.И до там.Утайки.Гниди.Паразити.
2.
Flegman BG
13.06.2017 22:29:26
2
15
Флагман вие сте олигофрени ве
1.
Кукумяучето
13.06.2017 22:10:14
2
13
Ей мно сте тъпи флегми
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори