×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно: Защо Здравко Донев-Капона не е в затвора и как се брани сам в съда


Ексклузивно: Защо Здравко Донев-Капона не е в затвора и как се брани сам в съда
Капона преди заседанието на Апелативния спецсъд в понеделник
30 Май 2017, Вторник, 10:52 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: "Флагман"

Втората инстанция решава случая в близките седмици


Соченият за кръстник на имотната мафия в Бургас Здравко Донев-Капона продължава съдебната битка. Той получи шест години затвор в началото на 2016 г. от Специализирания наказателен съд като лидер на организирана престъпна група.

И докато хората му се съгласиха на споразумение с прокуратурата и влязоха в затвора с по-ниски наказания, то Капона продължава да се бори за свобода.
Той обжалва присъдата пред Апелативния специализиран наказателен съд, който повече от година се занимава със случая. В понеделник бе последното дело преди пледоариите, които бяха отложени по искане на адвокатите.

На заседанието бе разпитан последният свидетел – 56-годишният Михаил Никифоров, който бе доведен принудително в съда в столицата. Той потвърди показанията си, дадени през 2008 и 2010 г.

Подсъдимият Здравко Донев обаче в един момент поиска сам да зададе въпроси на свидетеля, въпреки че разполагаше с двама адвокати. Първо Донев се обърна към съдебния секретар, който пише стенограмата, с думите: „Записахте ли?” Капона държеше да се запише, че свидетелят не е бил пряк свидетел на престъпления, а преразказвал думи на Боян Митев – съратник на подсъдимия и свидетеля.
Наложи се председателят на съдебния състав да отправи забележка на Здравко Донев – че не може да се меси по този начин в работата на секретаря. Капона се извини.


Здравко Донев с адвокатите си пред сградата на спецсъда

След като адвокатите се опитаха безуспешно да убедят свидетеля Никифоров, че показанията му са некоректни, нещата в свои ръце взе Капона.
Искам аз да задам въпрос, претендира той към съдията, която му даде тази възможност. Здравко Донев се опита да склони свидетеля да признае свои стари думи - че „така ми казаха да кажа”.
Михаил Никифоров обаче бе непреклонен и потвърди, че Капона е участвал в имотните измами в сложните сделки – когато е трябвало да се осигурят връзки с хора от данъчното, с нотариус, с агенция за недвижими имоти.
„Колко пъти да ти го казвам”, обърна се свидетелят към Здравко Донев.
Капона му отговори: „Ти казваш – чух, ама не съм бил”. Михаил Никифоров пък му отвърна с въпрос: „Ти може и човек да убиеш, аз трябва ли да съм там?”


Припомняме, че схемата е била да се търсят възрастни и самотни хора, след което чрез каскада от измами да се присвояват имотите им.
Боян Митев омайвал жертвите, като обикновено наемал стаи. След това той им предлагал да подпишат пълномощно уж за нещо дребно. Пълномощните обаче давали пълни права за разпореждане с имотите. Тогава се намесвал Здравко Донев, който поемал нещата за финализиране на „сделките”, свързани с покупко-продажба или друг вид манипулация.

На делото в Апелативния спецсъд в понеделник присъстваше и граждански ищец – юрисконсулт от банка ДСК. От финансовата институция също са ужилени, тъй като Здравко Донев теглел заеми, които подсигурявал чрез имотите на жертвите. Сега Капона трябва да върне парите, а ДСК си търси правата през съда.

Най-известният пострадал от схемите е вече покойният бивш актьор Милко Хатев. Къщата му – архитектурен паметник, е на ул. ”Цар Симеон” в Бургас. Хатевата къща, която се оценява на над 2 млн. евро, също била заграбена от Капона. След дълга съдебна битка наследници на Хатев успяха да си я вземат през 2015 г.

Развръзката на втората съдебна инстанция можеше да е по-бърза, ако адвокатите на Здравко Донев не бяха поискали отлагане на пледоариите. Те обясниха, че не знаели, че свидетелят този път ще се яви, а и имали нужда от повече време, за да изложат финалната си защита пълноценно, тъй като „фактологията е изключително голяма”. Прокурорът каза, че не се противопоставя на искането на адвокатите.

От съда обявиха съдебното следствие за приключено. Пледоариите при нормални обстоятелства трябва да са в края на юни. След това съдът ще вземе решение за присъдата на Капона.
Ако тя е неблагоприятна за него, той ще има право да обжалва и на трета инстанция – пред Върховния касационен съд.


Логични са и съмненията дали Здравко Донев няма да изчезне по емблематичния пример на братя Галеви.
В момента бургазлията официално пребивава на адрес в гр. София. Той е на свобода от 6 април 2012 г., когато с постановление на Специализираната прокуратура е отменена мярката му за неотклонение „Задържане под стража”. Донев обаче е с наложена забрана за напускане на страната, съобщиха пред „Флагман” от Апелативния спецсъд.



15
Коментара по темата
15.
sde
01.06.2017 00:25:39
0
2
policiqta spi a dagi xva6tat ii v pazndiza tam im e mqstoto na tezi paraziti
14.
anonim
01.06.2017 00:23:59
0
1
eii zatova nqma dase opravi balgariq eii zaradi takiva kato nego
13.
Mustaka
31.05.2017 08:56:00
0
2
А Иван мустака, прокурора в сянка кога???
12.
gb
30.05.2017 22:18:05
0
6
А кой ще подведе под отговорност Здравко Станчев - "Строителя" за многобройните схеми, врътки и незаконни строежи. Кой ще върне обратно градинките и междублоковите пространства застроени от строителните мафиоти. Кой ще щракне с мишката и ще разреши коментарите под многобройните му платени статии за "зелената" сграда срещу Флората ...
11.
ddt
30.05.2017 20:11:21
0
5
Такива, като тоя причинил смъртта на няколко души - само "доживот" в затвора, ама на "строг режим"...
Извънредно ни е "меко" и силно корумпирано правосъдието и май съдии и прокурори първо трябва да има в затвора !
10.
*********
30.05.2017 19:52:56
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
до капона
30.05.2017 19:36:25
0
3
Ей убита жалка гнида, където те видя - там те газя !!! Шибана мъженствена курволетка !
8.
Спас
30.05.2017 18:05:38
1
17
Аз да питам другия хубавец лихварина Иван Донков що си пие кафето на центъра с прокурори?! Някой нещо няма ли да направи проверки по въпроса!!!
7.
Здравко , ти си
30.05.2017 16:26:06
1
12
Позора на ЦГЧ . Познавах баща ти - достоен човек , поправящ перални На колодрума . Като стенеше дума за тебе и навеждаше глава и смотолевяше нещо между псувня и съжаление ! Лека му пръст на човека ! Трябва да ти предам нещо от него . Заръча да ти хвърля един камшик , че малко те е бил ! И да добавя- изкара гангстерска бригада със средна възраст 80 години , шматко ! Ще се срещнем точно гкогто най- малко очакваш
Ееее ама защо не се случи да отидете при мои роднини , че да да ви шибам като путки с вирнати крака !
Кръстник н имотната мафия хахахахх вкарахте в гроба няколко пенсионера !
Същото е се случи и с вас
6.
чОВЕЧЕЦ
30.05.2017 15:22:20
1
18
СЪДЕБНА СИСТЕМА=МАФИЯ
5.
Капон шматка
30.05.2017 15:20:30
0
15
Четеш ли го тва ве , жена? Колко хора измами ве , женски дънки ? Помня та ое с женските дънки на навеса , зализана мазмантия , търсеща балъци! Дано да си платиш за всичко...
808c9
4.
ОЛИВЪР
30.05.2017 15:02:25
2
12
до 3 Бацил...искам майка ти и баща ти да се гушкат с баба ти до казаните на улицата заради такива като КАПОНА
3.
бацила
30.05.2017 14:56:01
18
3
Дръж се Капон
2.
======
30.05.2017 14:53:09
9
2
На снимката не е Здравко!!! ѝнд и другата ви информация е толкова достоверна...!?
1.
СъПчо СъПчефф
30.05.2017 14:39:43
4
14
Този е невинен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори