×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делян Пеевски продаде "Булгартабак"


29 Май 2017, Понеделник, 13:24 ч.
Източник: Капитал

Контролираната от Делян Пеевски цигарена група сключи една от най-големите корпоративни сделки на годината като продаде съществена част от бизнеса си на British American Tobacco (BAT)

За една компания да е публична си има предимства. Те се измерват най-вече в разпознаваемост и достъп до капитали. Но естествено си има и недостатъци. Основните са, че мениджмънтът й трябва да разкрива повече информация, да е готов множество малки акционери да го питат за всичко, а ако сключва голяма сделка - и той да ги пита за съгласие предварително.

"Булгартабак холдинг" явно се опитва да съчетае най-доброто от двата свята. Контролираната от Делян Пеевски цигарена група сключи една от най-големите корпоративни сделки на годината като продаде съществена част от бизнеса си на British American Tobacco (BAT). Продажбата, за която се разбра от съобщение на купувача, на активи е за 105 млн. евро и включва и дъщерното "Експрес логистика и дистрибуция", което е едно от десетте най-големите дружества в страната с оборот над 1 млрд. лв. Въпреки че прехвърлянето вече е факт, от цигарения холдинг и досега не са разкрили вътрешна информация за нея до инвеститорите и регулатора, както изисква закона. Нито пък са поискали предварително одобрението на акционерите, въпреки че става въпрос за разпореждане с активи, надхвърлящо праговете за това. А след сделката се случват и още прехвърляния, които също потенциално могат да ощетят инвеститорите и за които няма информация.

Това не е първият случай, в който "Булгартабак" погазва борсовото законодателство и по този повод имаше сблъсъци и съдебни дела с регулатора. Сега обаче Комисията за финансов надзор донякъде странно не вижда проблем. На детайлните въпроси на "Капитал" по сделката от институцията отговориха: "Посочената от Вас сделка е изследвана от КФН. Не намираме никакви нарушения на закона, поради което и не виждаме основания за някакви последващи действия от страна на КФН."

Сделка-невидимка

Това кратко становище е трудно за тълкуване, защото законите, чиято логика е да осигуряват информация и защита за миноритарните инвеститори, са доста ясни по въпроса.

Задължението за разкриване на вътрешна информация е описано в Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Там тя е дефинирана като "която не е публично огласена, отнасяща се пряко или непряко до един или повече емитенти на финансови инструменти или до един или повече финансови инструменти, ако публичното й огласяване може да окаже съществено влияние върху цената на тези финансови инструменти или на цената на свързани с тях дериватни финансови инструменти". Освен това се включва и всякаква информация, която "посочва факти или обстоятелства, които са настъпили или обосновано може да се очаква да настъпят в бъдеще, и е достатъчно конкретна, за да се направи заключение относно възможния им ефект върху цената на финансовите инструменти", както и такава, която "обичайно се използва от инвеститорите при вземането на решение за инвестиране в даден финансов инструмент". Допълнителни детайли и изисквания има и в регламент 596/2014 на ЕК.

Увеличаване

Сделката с BAT определено попада в тези дефиниции и скокът на цената на акциите на "Булгартабак" на 12 април, когато тя стана ясна, го потвърждава. Според закона българската компания е трябвало да обяви това "незабавно, но не по-късно от края на работния ден, следващ деня на вземане на решението или узнаване на съответното обстоятелство". Въпреки това съобщение не се появява нито тогава, нито след като КЗК одобрява продажбата, нито след като вече сделката е финализирана и "Експрес логистика и дистрибуция" е прехвърлено, както се вижда от партидата му в Търговския регистър.

Продавай, без да питаш

Но освен че не е оповестена надлежно, по-същественият проблем със сделката е, че за нея не е поискано разрешение от акционерите. Според Закона за публично предлагане на ценни книжа управителните органи на публична компания не могат да се разпореждат със съществени активи, без да бъдат изрично овластени за това от общото събрание. Има изредени много различни хипотези на продажби, апорти в дъщерни дружества и т.н. А праговете са различни в зависимост дали участват свързани лица.

Най-общото ограничение е за разпореждане (придобиване, прехвърляне, получаване или предоставяне за ползване или като обезпечение под каквато и да било форма) с активи на обща стойност над 1/3 от активите съгласно последния одитиран или последния изготвен счетоводен баланс на дружеството, като се взима по-ниското от двете. Сделката с BAT е за над 100 млн. евро, а според индивидуалния годишен отчет на "Булгартабак" за 2016 г., заверен от "Делойт одит", активите му са малко под 200 млн. лв. Консолидираните активи на холдинга са повече - 729 млн. лв., но законът никъде не уточнява, че трябва да се гледат данните на групово ниво. Част от продадените активи не са директно собственост на "Булгартабак", а на фабриката му - "Благоевград БТ", но законът е предвидил аналогични ограничения и за дъщерните на публични дружества.

Това изглежда като техническа формалност. Ако се свика общо събрание, мажоритарният собственик на холдинга BT Invest, който държи малко под 80% със сигурност може да прокара решението - сделката не е със свързано лице и той има право на глас. Още повече че и другите големи миноритарни акционери също се считат за контролирани от Пеевски и така делът му е над 90%. Така за останалите акционери единственият минус е, че не са получили мотивиран доклад за сделката и възможност да задават въпроси. Което само по себе си при липсата на много публични детайли не е малко.

Проблемът обаче потенциално е много по-голям - мениджмънтът на цигарения холдинг е извършил сделката с BAT в нарушение на закона. За разлика от неразкриването на вътрешна информация, което води максимум до глоба, според ЗППЦК сделките, извършени в нарушение на тези разпоредби, са нищожни. Или всяко заинтересовано лице - регулаторът или акционер дори и с една акция например, може да ги атакува и ако съдът прецени, че има основание, това ще развали договора с BAT. Това носи риск и за купувача, като, разбира се, той може и да е предвиден и неутрализиран в договора им с продавача (чрез обезпечение, неустойка или нещо друго). Освен това все пак в свиканото за 29 юни общо събрание на холдинга има предвидена точка за одобрение на разпоредителни сделки по ЗППЦК - това не санира сделката, за която се иска предварително одобрение, но поне може да даде повече информация за нея. В първата версия на поканата от 19 май проектът гласи, че общото събрание "одобрява сделките", а ден по-късно е подаден нов вариант - "дава предварително одобрение".

Дубай бай, София БТ

За сделката с BAT инвеститорите в "Булгартабак" все пак имат известна яснота по линия на купувача. Паралелно с нея обаче в структурите на холдинга стават и други значителни размествания, за които също няма оповестяване и искано одобрение. Най-крупната трансформация е в бившата фабрика "София БТ", където производството на цигари от година е преустановено.

През февруари дружеството си създава дъщерно ЕООД - "Сф-БТ", като негов управител става изпълнителния директор на "Булгартабак" Владимир Жеков. На 3 април "София БТ" продава на новосъздаденото си дружество свои имоти за 61 млн. лв. Това са бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бишия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47.

Тук все още няма нарушение на ЗППЦК, тъй като трябва да се иска одобрение от акционерите само ако операцията е за над ⅓ от активите на "София БТ", които по последен отчет от края на 2015 г. са били малко под 200 млн. лв.

През май обаче в Търговския регистър е заявен за вписване договор от 28 април, с който "София БТ" продава срещу неизвестна сума 53% от дружеството с имотите на дубайското Bulgartabac Trade FZE. Въпреки еднаквото име такова дружество не фигурира сред дъщерните компании в отчетите на "Булгартабак холдинг", а кой е собственикът му не се разбира от документите. То обаче е свързано лице - неговият директор Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед е и член на борда на цигарения холдинг. При сделка със заинтересовано лице прагът пада и одобрението на общото събрание на "Булгартабак" трябва да се иска при сделки за над 2% от активите. И тук обаче такова не е искано.

Сблъсъците на "Булгартабак" под крилото на Пеевски с борсовите закони не са новост. Първоначално холдингът беше приватизиран формално от дружество на ВТБ, но при последвалите няколко прехвърляния с участието на различни офшорки КФН така и не успя да принуди мажоритарния му собственик да отправи търгово предложение. Нито да разкрие информация около продажбата на веригата Lafka (която после пак се върна под шапката на холдинга). Тогава въпреки мерките на КФН в защита на малките акционери накрая Върховният административен съд бетонира статуквото в полза на компанията на депутата. Явно сега регулаторът е решил дори и да не прави опит.

В категории: Бизнес , Политика


3
Коментара
Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
3
Коментара по темата
3.
До 1
30.05.2017 00:33:11
0
4
Или по точно: мафията управлява държавата, благодарение на нас- избирателите!
2.
Бойко, сезирай се!
29.05.2017 13:10:40
0
10
Само една вметка. Кой е шеф на КФН? Какво правеха сегашният министър на финансите и г-н Пеевски на една маса? Какви са въпросният шеф и въпросният министър помежду си? Моделът "кой" и тук е налице. А народът- от глупав- по- глупав.
1.
aaa
29.05.2017 10:51:59
1
11
Голяма мафия под носа на държавата, а както винаги тя я няма !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Камелия е неузнаваема  Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов От двете формации запазват мълчание, тече неофициална информации към медии Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци В Брюксел днес бе одобрено предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори