×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост да реформират съдебната система в интерес на обществото


Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост да реформират съдебната система в интерес на обществото
Правителството няма капацитет и воля да решава големите проблеми, вероятно ще има кратък живот, смята Александър Маринов
26 Май 2017, Петък, 18:34 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Началото на правителството е неуверено, патриотите са неудобен партньор, казва политологът


Проф. Александър Маринов е на 60 г. Преподавател в Софийския университет по публична администрация и политически науки. Потърсихме го за коментар на актуалната политическа обстановка и първите стъпки на новата власт.

- Проф. Маринов, по принцип се дават 100 дни толеранс на правителствата, но първите 20 дни на кабинета „Борисов 3” бяха доста динамични. Как ги оценявате?
- Дали ще са три седмици или повече, дните не са толкова важни. Важно е дали можем да направим някакви предварителни изводи за стила, за подхода и в някакъв смисъл за очакваните затруднения и предизвикателствата пред работата на това правителство. Според мен няма особени изненади от гледна точка на стила – това си е общо взето утвърденият стил на правителствата на Борисов. Новите проблеми идват от обстоятелството, че в това правителство има доста хора, които нямат политически и управленски опит. А една част от партньорите още се движат по своята обичайна инерция на опозиционното мислене и говорене. Т.е. при правителството има някакъв парадокс, някакво раздвояване между думи и дела. Една част от хората в него мълчат, въпреки че би трябвало да говорят – това се отнася преди всичко за новите, неопитни министри. А една част – имам предвид главно представителите на коалиционния партньор, прекалено много говорят и още не могат да намерят точната мяра на начина на говорене за членове на правителството. Все пак не става дума за опозиционни политици. Има едно неустановено, неуверено начало. Борисов се опитва да прави неща, които е правил много пъти, но според мен тук ще му бъде по-трудно.

- Как ще се отрази на правителството присъствието на „Обединените патриоти” в него?
- Тук преди всичко трябва да се има предвид съдържанието на техните идеи, предложения, инициативи и т.н. Това е важното според мен. Т.е. там, където те предлагат полезни и правилни неща – няма нищо лошо, че го предлагат те. Проблемът е в друго – патриотите са неудобен партньор за Борисов по силата на определена политическа инерция, а и по силата на някои позиции, които те защитават. Понеже те участват за първи път във властта, ще искат да се обозначат, да се идентифицират, да извлекат някакви по-ясни политически дивиденти. Ние виждаме, че започва да се натрупва едно напрежение, което например е свързано с това, че патриотите лансират като ясни позиции, които дори не са обсъждани, които дори не са предвидени да бъдат обсъждани например в тяхното споразумение и в т. нар. програма за управление. Така че ГЕРБ от една страна се понаучи на някои хватки, а за патриотите това е нещо ново и смятам, че ще има някои допълнителни трудности. Още повече че на тяхното участие в правителството не се гледа с добро око от Европа, това е повече от ясно.

- Наскоро имаше първи по-сериозен протест - за реформа в правосъдието. Защо според Вас Бойко Борисов взима страната на Цацаров в спора за съдебната реформа?
- Това е големият проблем – че съдебната реформа неправилно се персонифицира с конкретни имена – „за” този, „против” онзи; този е добър, а онзи е лош… Според мен съдебната реформа трябва да изхожда не от личностите на един или друг ръководител в системата, а от това какви промени са необходими за българското общество и за българските граждани. Ясно е, че в съдебната власт, в широкия смисъл, има установено едно статукво и това статукво ще бъде защитавано. Очевидно Бойко Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост - дори бих казал, да тръгнат да променят по-сериозно статуквото в нужната за обществото посока. И това не важи от днес, а и при предишните опити да бъде направена реформа. Тук не е важно кой го иска, важно е какво е нужно на обществото. Но там резки движения няма да има и сме свидетели на такива трагикомични противоречия – хем реформата е завършила, хем пък ще се ускорява. И въобще там има една каша, която според мен пак ще започне да носи напрежение.

- А има ли зависимост? Много хора казват, че Борисов, а и много политици са зависими от главния прокурор.
- Аз не мога да знам дали е така, но мога да кажа, че много политици се държат по начин, който създава впечатление за зависимост, тъй като няма друго разумно обяснение.

- БСП също не подхваща тази тема. Тя може ли да бъде адекватна опозиция на това управление.
- По конкретния въпрос - БСП няма достатъчна яснота какво трябва да се прави в съдебната власт. Те също се пазят от по-резки движения, може би защото инициативата в тази област досега се държи от определени елементи от дясното пространство. Дали ще бъде силна и убедителна опозиция, това предстои да видим. За момента имаме само думи, въпросът е какво по-съществено ще предложи БСП, защото в края на краищата от качеството на това, което предлага като алтернативна политика, зависи наистина дали ще има обосновани претенции да измести ГЕРБ от властта. Това е решаващото, а не дали говори по-силни или по-емоционални думи.

- Някаква прогноза за продължителността на кабинета може ли да направите? Четири години възможно ли е да изкара?
- Не! Е, в България всичко е възможно, но е малко вероятно. Аз смятам, че този кабинет няма да бъде дълговечен по простата причина, че няма капацитета и волята да решава големите проблеми на страната. Това означава, че тези проблеми ще започнат да се натрупват, да генерират напрежение. И пак ще видим това, което се случи досега два пъти. Това е стилът на Бойко Борисов – той, като види, че започне да става напечено, се измъква от властта. Това ще стане и сега, но кога точно ще бъде – според мен най-късно след като приключи председателството (на България на Съвета на ЕС).

- Най-късно?
- Най-късно, но всичко може да се случи и по-рано. Вие виждате - такива кризи възникват. Засега те са слаби кризи, но могат да бъдат и по-силни и може като нищо да наложат сериозни промени в правителството, а оттам вече да се търси друг вид коалиция. Всякакви неща са възможни.

В категории: Политика


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
5
Коментара по темата
5.
056
27.05.2017 13:42:06
0
4
Аз пък смятам, че в интервюто се казва достатъчно - за нулевата воля за реална реформа в съдебната система. Борисов никога не се е опитвал да реформира нещо в страната и винаги тича след събитията, в случай че ги осъзнае. Изборът на Цачева за министър на правосъдието е достатъчен индикатор за това, че няма да има реформа в съдебната система. Имам усещането, че "Ден да мине, друг да дойде" е мотото на Борисов. Така че забравете за смислени реформи.
4.
хмм
26.05.2017 22:23:20
6
16
Борисов и ГЕРБ нямат мотиви и смелост за нищо, освен да крадат и мачкат народа и да слушкат наднационалното задкулисие...даже не прочетох тази статия, заглавието казва достатъчно
3.
Юрии
26.05.2017 21:58:42
8
9
Общи приказки на един безработен дето си отваря устата. Нищо.
2.
Васил Левски говори
26.05.2017 21:57:32
5
11
Внимателно прочетох интервюто. Не смятам че този е някакъв експерт. Търсих някакви идеи нещо ново да каже някакви проницания. Няма. Мисля че е доста слаб като аналист и като специалист. Съжалявам че Флагман нямат по добри специалисти. Този човек е все едно да питаш някой на пазара.
Слаб е.
1.
Da
26.05.2017 21:41:37
1
3
I as smiatam taka. Тези отзвуци ще дадат малко тласък на интересите в името на общата кауза към момента, но ще е за кратко, защото вълкът козината си мени, но нрава не!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори