×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не мога да си представя какво би било състоянието на аптечната мрежа, ако го нямаше Медицинския колеж в Бургас


Не мога да си представя какво би било състоянието на аптечната мрежа, ако го нямаше Медицинския колеж в Бургас
Д-р Антоанета Грозева е физиотерапевт с огромен практически опит и уважавано име в академичните среди
22 Май 2017, Понеделник, 10:14 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Не бих могла да си представя и развитието на фитнес и спа центровете, без тези кадри, които ние подготвяме

Д-р Антоанета Грозева е лекар физиотерапевт с огромен практически опит. По-голяма част от професионалния път на д-р Гроздева преминава през специализираната болница за рехабилитация в гр. Поморие. Експертното ниво в работата си достига като лекар ординатор, завеждащ отделение и 11 години директор на специализираната болница. След повече от 25 години професионален стаж д-р Гроздева започва новата си кариера – хоноруван преподавател, а към днешна дата и заместник директорът на Медицинския колеж към Университет „Професор доктор Асен Златаров”.

- Д-р Гроздева Вие сте успешен и реализиран специалист, защо решихте да се насочите към академичните среди?

- Всъщност имам две кариери - едната е академична, сега в края на моята трудова дейност, и една, която е от 30 години като лекар, специалист, практик, което много ме улеснява в моята преподавателска дейност, защото знам какво е необходимо за практиката на нашите студенти рехабилитатори. Наясно съм какво ще им е необходимо, как да се отнасят към пациента, да имат по-голям кръгозор в това, което ще бъде в тяхното бъдеще и което ще им е необходимо като рехабилитатори.

- Д-р Гроздева в какво виждате приносът на Медицинския колеж за Бургас?

- Историята на Медицинския колеж в Бургас е доста дълга. Тя започва от 1950 година, когато започват да се подготвят медицински сестри в Бургас и вече в по-ново време, когато пред 1996 година всъщност започват да се подготвят нови специалности, едната, която е „Рехабилитатор” започва 95-96 година, а другата ни специалност в Медицинския колеж в момента е „Помощник фармацевт”, която започва да подготвя студенти от 2002 година, като по този начин се отговаря на изискванията на региона, а именно голямата нужда от такива помощник фармацевти с разкриването на множество аптеки. Не мога да си представя какво би било състоянието на аптечната мрежа, ако тук не се подготвяха и не беше разкрита такава специалност. Също не бих могла да си представя и развитието на фитнес центровете и спа центровете, които са масово в нашите курорти, без тези кадри, които ние подготвяме. Именно поради тази причината търсенето на тези две специалности в момента е много голямо. Обикновено за 1 място 6-7 човека се състезават, затова и те влизат с висок бал, а и почти всички след това около 85% се реализират с това, което са учили като рехабилитатор или помощник фармацевт. Още като студенти по време на летните ваканции и на следването, те работят именно в тази сфера и много добре се реализират на пазара, а това спомага факта, че 50% е реализируемостта на теория и 50 % на учебна практика, както по време на годината, така и с допълнителен държавен стаж.

- Какъв период от време е необходим на младежите за да се превърнат в професионални рехабилитатори, медицински сестри и компетентни помощник фармацевти?

-  Обучението в Медицинския колеж е 3 години, т.е. - 6 семестъра, след които студентите завършват със специалност "професионален бакалавър". От няколко години обучението на медицинските сестри е 4-годишно , защото са в по-висока категория бакалавър и затова те в момента извършват своето обучение към новосъздадения факултет за обществено здраве и здравни грижи.

- Доста голяма част от обучението по специалностите е практика. Можете ли да осигурите на студентите съвременна база?

- 50 % от учебната натовареност е практическа и за фармацевтите тя за извършва към 20 аптеки и аптечни складове в град Бургас и много често ежедневно могат да бъдат видени наши студенти там. Рехабилитаторите провеждат своето практическо обучение в УМБАЛ-Бургас. Голяма част от колегите в болницата защитиха доценти при нас и едновременно преподават теоретичния материал, а след това студентите се упражняват в прилагането му под тяхно ръководство. Нашите студенти провеждат обучение и в дома за медико-социални грижи „Вяра, надежда и любов”, там провеждат своята подготовка като работят с малки деца, с различни патологии. Други места, където наши студенти се обучават са специализираните болници за рехабилитация в Бургаски минерални бани и специализираните болници за рехабилитация в Поморие. Нашите студенти провеждат и практики в Павел Баня, в Хисаря  и посещават различни производствени фармацевтични цехове по време на своето обучение.

Поддържаме контакти и с чуждестранни университети по програмата „Еразъм” , идват различни чуждестранни студенти, така и наши студенти имат тази възможност. Нашите студенти участват и в европейския проект за студентски практики, който в момента тече. По този проект те могат да полагат определен брой часове, които им се заплащат в определени аптеки и УМБАЛ, което също допринася допълнително за тяхната подготовка, както и тяхното материално стимулиране.

- По колко студенти приемате на година?

- Студентите всяка година за помощник фармацевт приемаме по 30 студенти, така че в момента имаме 90 студенти помощник фармацевти 1,2 и 3 курс. А рехабилитаторите всяка година приемаме по 20 студенти и в момента имаме за обучение 60 студенти.  За следващата учебна година обаче тази бройка ще бъде по-малка, тъй като от Министерство на образованието намалят приема, което не е обосновано. Има голям смисъл от кадрите, които ние подготвяме, защото има голямо търсене от спа центровете, от болниците за рехабилитация, които са 7-8 само в нашия регион.

До този момент за едно място в колежа кандидатстват 6-7 човека. През новата учебна година Фармацевтите от 30 бройки, ще бъдат приети най-вероятно 14 студенти, приемът е на половина намален. При рехабилитаторите също се очаква да бъдат приети 14, вместо 20.

- Какъв хорариум трябва да покрият студентите за да се дипломират?

- По време на своето следване нашите възпитаници изучават около 30 предмета, като те са най-различни. За фармацевтите са в една насока –те имат повече Химия, различни клинични науки. Бъдещите помощник фармацевти изучават и различните органични и неорганични химии, биохимия, биология, анатомия и физиология, както специализирани- фармакология, технологии на лекарствените средства и др. При рехабилитаторите учебният план е средоточен главно върхху изучаването на  кинезитерапията, лечебен масаж, физикална терапия и др.

- Колко преподаватели има в Медицинския колеж?

- Предметите като са 30, имаме и асистенти, преподавателите повечето са от Бургас, но има и такива, които идват от Варна и от Стара Загора. Към всяка дисциплина има и асистенти. Около 60 е общият брой на преподавателите за двете специалности-имаме няколко известни професори-проф. Борислав Владимиров преподава по Ортопедия и травматология и Анатомия, проф. Мими Стойчева, доц. Евдокия Сотирова, проф. Христо Бозов, проф. Атанас Щерев от София, доц. Петранка Пипева, проф. Красимир Василев, проф. Стефан Николов, проф. Красимир Василев- все известни медицински светила.

- Община Бургас финансира изграждането на нова сграда за Медицинския колеж. Кога се очаква да тя да бъде завършена?

- Очакваме с нетърпение да се завърши новата база. По-голяма част от нея се спонсорира от общината и се очаква до 1-2 година да можем да предложим съвременна база за обучение.

В категории: Просвета


Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 0
България Всички новини
И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори