×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Царево обяви война на София заради нестинарството. Утре шопите може да им откраднат и тричането!


Царево обяви война на София заради нестинарството. Утре шопите може да им откраднат и тричането!
Морската община плаши столицата със съд, патентовали обичая
20 Май 2017, Неделя, 02:00 ч.
Автор: Флагман. БГ

Странджанският обичай е осквернен от огненото шоу в столицата, твърдят местни хора




Уникалният ритуал нестинарство вкара в истинска война столицата и морето! Първият по рода си фестивал на огъня и нестинарството в София спечели стотици почитатели, но и гнева на община Царево и местните хора, които от години ходят боси по жаравата.

"Името на фестивала звучи хубаво, но нашите нестинари и местните хора считат, че истинско нестинарство може да има само в Странджа. Остро възразяваме, защото за нас това събитие в София е опошляване и подигравка с ритуала", сподели пред "България Днес" кметът на Царево Георги Лапчев. Нестинарите от Странджа звъннали на градоначалника и му обяснили, че няма да ходят в София, където били поканени от организаторите.

"Не съм против огненото шоу, но нека не се нарича нестинарство. Не бих желал да търсим правата си в съда, ако се наложи. Имаме патент за този свещен ритуал, но не искам да се популяризира чрез скандал", закани се кметът на черноморския град.

"На 30 септември 2009 година нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите", заявиха още недоволните край морето.

На противоположното мнение е организаторът на огнения фестивал.

"Нестинарството трябва да се популяризира пред хиляди, а не само пред 100-200 души веднъж в годината", категоричен бе президентът на Българския арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков.

"Утре мога и аз да патентовам коледуването и лазаруването, да речем, и никой да не може да ги практикува. Нашата мисия е чрез огъня да изчистим душите на българите. Защо не забранят нестинарството в заведенията или в Копривщица, където се прави от софийски танцьори?", попита пред вестника Станков и допълни, че се е консултирал с много адвокати, които му дали зелена светлина за провеждане на мероприятието.

Нестинарството е древен езически култ, при който извършващите го след изпадане в транс танцуват боси върху жарава въглени. Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).

Забележително е, че след ритуала нестинарите нямат рани или изгаряния по краката. Именно в това се състои най-голямата магия на нестинарството.

Прави е кметът Лапчев да негодува. Както е тръгнало, утре шопите може да посегнат и на друг местен обичай - тричането. И ако тричат политици - добре, ама ще вземат да тричат кучета и тогава съвсем ще ограбят културното наследство на Странджа!

В категории: Царево


18
Коментара
Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
18
Коментара по темата
18.
до 6
04.06.2017 13:27:53
0
1
Подкрепям това мнение! Нацията ни стана напълно безхаберна и БЕЗДУХОВНА! Много здраво работиха чуждите служби и съсипаха страната ни, сигурно са доволни от резултата...ЖАЛ МИ Е!
17.
17
22.05.2017 20:36:08
4
2
Алчните царевци направо се побъркаха! :))))) Взеха им паричките, с които скубят безжалостно туристите. Ужас!
16.
кенсиански
22.05.2017 10:24:46
1
3
Няма нищо,тъкмо е реклама .Гледай народе и се радвай ,какви мутри правят гуша от твоите левчета.
15.
хасковския каун розов
22.05.2017 10:11:32
1
3
Както казах - не е тайна. Не са слухове,както и всички прояви на туркизъм ,мюсюлманизъм ,комунизъм и всякакъв боклучизъм- ,ташак ама ташак на гол г.ъз си е живо е.ба.не .никой да не краде нашата история.
14.
14
21.05.2017 20:25:58
0
5
всеки атрактивен плаж се стопанисва от софиянец или негов близък както и всеки печеливш търговски обект и обичаите щом са атрактивни и печеливши ще си ги провеждат в софия,местните да го духат те не стават и за обслужващ персонал и са обречени като индианците!проверете какво е положението от дуранколак до резово къде са местните дори царевица на плажа немогат да продават или с лодка да продадат кило риба а сега и обичаите ще отнемат и ще ги обвинят в некадърност!
13.
Бродиловец
21.05.2017 20:01:26
0
6
Софянци да вземат да изтричат кучетата във фонтана на НДК.Да прехвърлят и морето в София,за да им е наред всичко .
12.
Хах
21.05.2017 19:51:39
0
4
Те софиянчетата отмъкват всичкоот провинцията. Като почнеш от предприятия, сделки,европроекти,култура,пари,земи със заменки. Откраднаха международния боксов турнир Странджата. Прибраха кукерския фестивал в шибания Перник и го патентоваха. София е измислена столица на вилаета Булгаристан създадена през турско време.Ай наздраве!
11.
Дина
21.05.2017 17:35:19
0
6
Фондацията да му плати билета на Станков,защо да му събираме ние пари за билет.Всяка година по всяка телевизия казват и показват колко хиляди се събират на събора в с.Българи,само той невидял и неразбрал и ще казва,че 100или 200души
10.
Селянин от Странджа
21.05.2017 17:32:04
1
1
Шнур за Кофия
9.
Stoiko
21.05.2017 16:29:19
0
5
Преди мандата без грош, а след него с цял кош (Шопска поговорка)
8.
Ротшилд
21.05.2017 15:43:51
0
16
На този индивид г-н Станков да вземем да му платим билета,че да дойде до с.Българи да види дали 100-200 човека гледат нестинарските игри.Психично болен заблуден шоп!
7.
А така
21.05.2017 15:19:21
0
2
От Витоша по-високо нема,от Искъро по-дълбоко нема,от София по-убаво нема.
Колко у София че срешнеш софиянец,толко и у Курило-курилец. Затриха се. Иначе като ги почнеш Балша,Мировяне,Кумарица,Славовци,Гниляне,Курило,Кътина-това са най-дървените шопи. Само на граовци капа им свалям. Тия кой и от какво дърво ги е делял -не знам,ама са по-чепати и по-недоделяни и от нас.
Шопа е недоверчив и мъдър човек. Имаше един Курти от Кътина.Работеше в ЗММ и беше голем чешит и много приказваше.Разправяше, че веднъж началника му рекъл:
-Абе Курти,ти нещо не ме обичаш много-много?
– Другарю директор,я на нов началник и на младо прасе се не радвам, оти не знам каква свиня че излезне от него.
Курти постоянно псуваше-такъв си му беше речника.Пак на него приписват тая случка в завода-отишъл пред кабинета на началника и попитал секретарката:

-Тука ли е директоро дагоеба?

-Тука е, седнете и изчакайте!

-Нема, яз можем и прав дагоеба. Морето може и в шоплука да го преместим дагоеба!
6.
моето име
21.05.2017 13:20:37
27
12
Правилно!
Преди години една еднодневка - "кръпката" - некадърен неграмотен хулиган, който пренася причините за простотията си върху другите, каза, че трябвало Джулай морнинг да бъде в София! Тогава кметът на Каварна му каза - нека си го прави, кой му пречи.
Аз съм възрастен човек и ми е болно за това, че паметта се изтрива с комерсиални цели. Репортажът по телевизията ме възмути!
Комерсиализирането на всичко от бездуховни печалбари ме отвращава!
Преди броени часове, наблюдавайки състезание по художествена гимнастика, коментирано от "журналистка" и бивша състезателка от ансамбъла, финландска състезателка игра съчетание на българска народна музика, вероятно Теодоси Спасов.
Никаква реакция!
В много филми, западни, звучи българска народна музика!
Първо никой не разбира, второ, никой не отразява грабителството.
Имам чувство, че зависим от ограничени хора, наместили се някъде за пари и неуважаващи нищо, освен своя задник.
А шопите ще дойдат в Странджа, те са навсякъде, има програма и този девствен район да бъде о---ран.
Проф. Кауфман, няма да обяснявам кой е, каза в едно предаване преди години - има близост в манталитета на странджанци и шопите.
5.
Мп
21.05.2017 13:02:48
1
17
Шопите като искат да гледат нестинарство да идват към Странджата и да гледат. Това е обичай характерен за нашите географски ширини, от всичко се опитват да правят пари тези нагли шопи и потъпкват традииците ни. Като искате драги столичани да гледате ходене по жарава, съберете пари и елате тук при нас в Странджата.
4.
Бургазлия
21.05.2017 11:51:32
9
18
Нека мушморока Христо Станков популяризира и триченето ,това е исконен български фолклорен обичай.
Таман ще преброят и бездомните кучета в Расте но не старее но и по жар ходи.
От де се чуло не видело Шопи нестинари да станат.
3.
Bata
21.05.2017 11:26:58
5
2
В с.Бата в Бъчвата -Българско село лятото всяка вечер ума нестинарски игри. Е и?
2.
Бродилово
21.05.2017 11:07:26
0
12
Триенето на кучета в наш обичай
1.
*********
21.05.2017 10:23:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори