×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Създават мегарайонни прокуратури в областните градове, закриват в малките населени места


Създават мегарайонни прокуратури в областните градове, закриват в малките населени места
Предложението бе утвърдено на прокурорската колегия, но за да се предприемат реални действия ще минат поне две години
27 Април 2017, Четвъртък, 06:40 ч.
Източник: Правен свят

Съдебната карта ще бъде прекроена, утвърдиха стратегическия документ
Да бъдат създадени мегарайонни прокуратури в областните градове, а останалите на първо време да бъдат трансформирани в териториални отделения, част от които на по-късен етап да бъдат закрити. Около тази идея се обедини днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след като изслуша анализ на работна група, начело със зам.-главния прокурор Пенка Богданова и становищата на окръжните прокурори от цялата страна.

Какво мислят шефовете на обвинението на окръжно ниво пред колегията представиха петимата апелативни прокурори.

Пенка Богданова изложи пред кадровиците два варианта за това как да се случи прекрояването на картата на прокуратурите. Първият - наречен унифициран, всъщност означава да останат районни прокуратури само в областните градове и да се създаде нова РП София-област.

Окрупняването ще премине през три етапа. При първия всички финансово-стопански дейности на районните прокуратури (с изключение на плащането на заплатите, командировките, възнаграждения свързани с досъдебните производства) ще преминат към нови специализирани отдели в окръжните прокуратури. Така всички началници в РП ще се разтоварят от тази дейност. Вторият етап е самото окрупняване, т.е. всички районни прокуратури в областта се вливат в тази в областния център. На мястото на всички тях остават териториални отделения. Третият етап ще изчака и ще се съобрази и с прекрояването на картата на съдилищата. През него част от териториалните отделения ще бъдат закрити.

Именно този вариант на действие беше подкрепен днес с 10 на 1 гласа от Прокурорската колегия, като против беше само Елка Атанасова. Другият подход, който колегията не одобри, е т.нар. диференциран модел. При него се вливат отделни прокуратури в отделни райони, но не се провежда реорганизация във всички РП.

Пенка Богданова подчерта, че едно от най-важните неща е какво всъщност представлява териториалното отделение. "Нашата изходна теза е, че то няма свой район, че административно-организационната му дейност ще бъде обслужвана от РП, към която принадлежи отделението. Това ще означава, че в териториалното отделение няма нужда да има ръководна и обща администрация, там ще се извършва основно дейност по правоприлагане и тя би била подпомогната от специализирана администрация", каза тя. На финала колегията гласува следното първично определение за териториално отделение, което тепърва ще се доизчиства – "разкрито от Пленума на ВСС в дадено населено място звено в структурата на РП, с прокурори и специализирана администрация за изпълнение на функцията им на територията на съответния на РП съдебен район".

Не стана ясно дали щатът на отделенията ще се определя от ВСС, но Богданова обясни, че предложението е това да не се прави, за да може окрупнената районна прокуратурата да разполага свободно с кадрите си и те да бъдат управлявани по възможно най-добрия начин.

След това апелативните прокурори представиха мнение на окръжните прокурори в районите си.

Софийски апелативен район

Първа думата взе Албена Вутова, шефка на най-големия и специфичен апелативен район – София. В него има 8 окръжни и 32 районни прокуратури. Тя посочи, че всички окръжни обвинители подкрепят идеята РП да бъдат разтоварени от финансово-стопански дейности. И започна да изрежда какво е положението в отделните райони.

Като безпроблемни определи тези на Видин, Монтана и Перник. Във Видинския район има две РП - в Кула и Белоградичик, където работи по един прокурор. Те лесно и бързо ще преминат към районната прокуратура в областния център. Окръжният прокурор дори предлагал да не се разкриват териториални отделения на мястото на влелите се органи, но Вутова определи това като крайно.

В Монтанския район без сътресения РП в Берковица и Лом ще се влеят в районната прокуратура в Монтана, каза тя. Поясни, че прокуратурите в Трън, Брезник и Радомир са с ниска натовареност, близо до областния център и няма да има проблем да преминат към РП-Перник.

Не толкова лесни са нещата във Враца и там окръжният прокурор предлага смесен модел. Идеята му е към РП- Враца да минат Мездра и Бяла Слатина, защото са със сходни характеристики на районите и на престъпността. "А за Оряхово и Козлодуй с оглед големината на района и отдалечеността от областния център е удачно една от двете да остане да съществува като самостоятелна, а другата да е териториално отделение към нея", посочи Вутова.

Окръжният прокурор на Благоевград е на мнение, че не е целесъобразно закриване на всички РП и преминаването им към тази в областния град и също предлага смесен модел. Разлог да мине към Гоце Делчев, а Сандански към Петрич, защото отдалечеността им от Благоевград е голяма. В Кюстендил се иска да останат и двете прокуратури - в областния град и в Дупница.

"Софийската окръжна прокуратура е най-проблемният район. Обхваща 9 РП, разпръснати около София. Между отделните населени места няма пряка връзка и трябва да се премине през София", каза Вутова. И посочи, че е невъзможно отделните РП да се слеят, освен ако не бъде създадена една нова РП-София-област със седалище в столицата. 

Пловдивски апелативен район

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов категорично подкрепи унифицирания модел и изтъка, че от 27 РП в района, в повече от половината работят по малко от петима прокурори. И даде пример за предимствата му с прокуратурата в Свиленград, която в момента е много натоварена заради миграционния натиск. "Но ако той спре, защо трябва да имаме 9-10 човека. При окрупняването тези проблеми ще може бързо да бъдат решавани", каза той.

В района единствено окръжните прокурори на Пазарджик и Хасково имали особени мнения. Първият държал да не бъде закривана РП-Велинград, защото е курортен център и е далече от Пазарджик. Вторият предлага към РП-Хасково да преминат тези в Димитровград и Харманли, а в свиленградската прокуратура да се влее тази в Ивайловград, но навсякъде да има териториални отделения.

"Ще бъдат засегнати човешки съдби. Това е единственият проблем и трябва да бъдем по-внимателни. Има начин нещата да бъдат направени така, че да не бъде засягана прекомерно личната сфера на колегите, а реорганизацията да доведе до значително подобряване на прокурорската работа", каза Даскалов.

Бургаски апелативен район

И тримата окръжни прокурори в Бургаския район подкрепят унифицирания модел, посочи апелативният прокурор Любомир Петров.

"Дори, ако освен РП-Бургас остане и тази в Несебър,тя пак ще си бъде толкова натоварена", изтъка той. И каза, че преимуществото на унифицирания модел, че, че няма да има субективизъм, а иначе всеки районен прокурор ще се бори за запазването на неговата прокуратура, но още по-опасно е, че ще има политически натиск и такъв от общинските. "През 2015 г., като се чу за закриване на съдилища  и прокуратури всички общински съвети излязоха с декларации срещу това", каза Петров. А главният прокурор репликира: "Вече пристигат и сега".

Освен това изтъкна, че прилагането на унифицирания модел ще помогне да се преодолее проблемът с незаетия щат в неатрактивните прокуратури. Ще има и по-малко отводи и самоотводи, заради връзки на местно ниво", изтъкна Петров. И настоя при последния етап от реформата в Бургаския апелативен район да не бъдат закривани териториални отделения, тъй като той е външна граница на ЕС - морска и сухопътна, и това било въпрос и на национална сигурност.

Великотърновски апелативен район

И прокурорите от апелативния район на Велико Търново подкрепят унифицирания модел за реформа на районните прокуратури, защото е по-удачен, каза на свой ред шефът на ВТАП Огнян Басарболиев.

Първоначално само шефът на ОП-Велико Търново Емил Денев бил против идеята за окрупняване на всички малки прокуратури, искал да се запазят тези в Елена, Свищов и Павликени. Но след като се запознал с доклада на работната група, ревизирал становището си и приел унифицирания модел.

В апелативния район на Велико Търново има пет окръжни прокуратури и 20 районни. По пет има към ОП-Велико Търново и ОП-Плевен, по 4 към Ловеч и Габрово и две към Русе.

Варненски апелативен район

Малко по-скучни сме от другите колеги, почти всички сме на едно мнение и то е за унифицирания модел, започна апелативната прокурорка на Варна Ружа Големанова.

Единствено окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов бил по-скоро за диференцирания модел. Той държал районната прокуратура в Каварна да остане. "На съвещанието с ръководството на прокуратурата преди около месец той беше доста добре подготвен и аргументиран, както в аспект отдалеченост на Каварна от Добрич, така и за наличието на полицейски и морски управления, изложи исторически аргументи коя е стара и коя е нова прокуратура, посочи и натовареността на прокурорите. Отдалеченост на Каварна е най-голяма – 51 км. Тя е и гранична прокуратура", преразказа аргументите на Николов шефката на АП-Варна.

Но нейното мнение е, че по-добре приложим е моделът за окрупняването на всички районни прокуратури в една в областния център. По думите й е и по-справедлив както в регионален, така и в национален мащаб. "Всяка една от общините ще тръгне да защитава съществуването на районните прокуратури. Представете си каква ще бъде реакцията от гледна точка на елементарната човешка справедливост – "Е, ми, затворихте в Генерал Тошево, пък оставихте в Каварна". От години и вие във ВСС, и прокуратурата търсят критерии за изчисления за натовареността. С една областна районна прокуратура натовареността ще бъде изравнена, проблемът ще бъде премахнат", каза още Големанова.

С унифицирания модел по естествен начин ще се стигне и до намаляване на съдебната администрация. В много прокуратури имало "дублиращи съдебни служители, които изпълняват една и съща работа". Работата на съдебната администрация трябвало да бъде в обем, достатъчен да оказва помощ на прокурорите, а не да съществува сама за себе си.

По думите на Големанова ще бъде преодолян и щатният дефицит в някои районни прокуратури, където от години липсват кандидати. И даде два примера – в РП в Дулово и Провадия работят  само административните ръководители, останалите щатове били свободни.

Във Варненския апелативен район има 6 окръжни прокуратури - Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Търговище, и 20 районни прокуратури.

ТКЗС-та, АПК-та, youtube и един заврян зет, anyway

Oще в началото на дискусията стана ясно, че мнозинството в колегията ще подкрепи по-харесвания от ръководството на прокуратурата унифициран модел. Румен Боев отново подхвана любимата си тема с прокуратурата в Първомай, където магистратите така или иначе пътуват и изтъкна, че днес светът се управлява от youtube и разстоянията не значат нищо. Магдалена Лазарова пък изтъкна, че унифицираният модел предлага най-плавен преход без излишни сътресения.

И тогава думата взе Елка Атанасова, която единствена подложи този подход на критика и заяви, че унифицираният модел силно ѝ напомня на този на уравниловката от времето на социализма. "Когато се касае за хора, историята е показала, че не работи", каза тя. А главният прокурор репликира: "Като създаването на АПК на мястото на ТКЗС-тата" и после се уточниха, че познават историята много добре и са били в един випуск в университета.

Едно от основните възражения на Атанасова беше, че изравняването на натовареността между РП, което си поставя за цел унифицираният модел, на много места може да бъде постигнато много по-бързо и безболезнено със заемането на незаетите щатове. Тя даде серия от примери на по-натоварени прокуратури, в които просто наличните бройки не са заети.

"Неравномерна натовареност има вътре в самите РП и не виждам как ще я преодолеем с механични аритметични изчисления. Абсолютно равномерната натовареност е мит и не може да бъде единствена и най-напред изведена цел на реформата", каза тя. И посочи, че днешното решение на колегията кой модел на прекрояване на картата на прокуратурите да избере, макар и наречено "принципно", всъщност е първият тласък за нейното начало. И допълни: "След това топката ще се затъркаля по нанадолнището". "Може и по нанагорнището", отбеляза Сотир Цацаров и последва коментар на Атанасова за Сизиф и силата на гравитацията.

Тя се зае да изброява серия от проблеми, които е видяла при идеята за вливането на всички РП от даден район в тази в областния град. Посочи, че сега между отделните сгради на СРП преписките пътуват от 3 до 7 дни, само в рамките на столицата и попита какво ще стане, ако трябва да дела да се пращат от Сандански до Благоевград. Атанасова посочи още, че идеята за разтоварване на РП от дейности извън правоприлагането, няма да има кой знае какъв ефект, защото и сега шефовете им например не обявяват кой знае колко обществени поръчки.

"Представете си какви мегаструктури ще се получат в тези 28 районни прокуратури", обърна се тя към колегите си. И подчерта: "Не казвам, че не трябва да правим реформа. Но твърдя, че днес нямаме готовност дори за принципно решение, трябват още анализи. Аз бих подкрепила смесен подход. Иска ми се да не унифицираме подходите, да не правим мегаструктури трудни за ефективно управление и да си даваме сметка за разстоянията и достъпността и да отчитаме, че реформата е за хората, а не само за изравняване на натовареността между РП".

Главният прокурор заяви, че не приема упреците ѝ и че ръководството на прокуратурата е работило задълбочено по проблема и това са неговите идеи, от там нататък е работа на колегията дали ще ги приеме. Той изтъкна, че първоначално се очакват 18 млн. лв. икономии от прилагането на унифицирания модел. "Няма вариант да не се пипа нищо. Въпросът е това, което пипаме да е разумно, да не разруши съществуващото, а да съхрани системата и да запази всички човешки съдби", каза той.

Юлиана Колева посочи, че предлаганото всъщност е административна реформа на районните прокуратури. "Ние окрупняваме, но не закриваме", каза тя. И заяви, че е против да се правят компромиси от общия принцип на преминаване на всички РП към тази в областния град. "Кой знае колко ни е голяма територията и особеностите, започнем ли с изключенията, ще станат много и субективни", заяви Колева. 

"Като заврян зет съм малко тука. Не съм чак като снаха, макар вече да не съм толкова мъжествен, anyway. Ще цитирам председателя  на ВКС: "Не на страха!", започна изказването си Румен Георгиев.И заяви, че тази стъпка към прекрояване на картата на прокуратурите трябва да бъде направена днес.

На финала главният прокурор се обърна към апелативните обвинители с молба: "Предайте на колегите, че ще подходим с умереност, загриженост и прагматичност". И заяви: "Нека хората да знаят, че това не означава, че едва ли не от утре започва съкращаване на щатове, закриване на РП и създаване на териториални отделения. Тази психоза, това напрежение, са обясними, те са за работни места. Но трябва да бъдат успокоени и овладени, защото всичко се прави  само с разум. А от тук нататък ще следват множество стъпки".

В категории: Темида


4
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
4
Коментара по темата
4.
Ищпю
27.04.2017 08:15:38
0
0
Пеевски и този слон създава неприятно мафиотско усещане в Европа
3.
Европеец
27.04.2017 07:54:33
0
0
Няма ли кой да я бутне тая дебела прокурорска мутра там?!!!
2.
Европеец
27.04.2017 07:54:31
0
0
Няма ли кой да я бутне тая дебела прокурорска мутра там?!!!
1.
Европеец
27.04.2017 07:54:30
0
0
Няма ли кой да я бутне тая дебела прокурорска мутра там?!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори