×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министърът на образованието Николай Денков пред Флагман.бг: Няма логика да се учи 4 години, а след това да се работи като барман


Министърът на образованието Николай Денков пред Флагман.бг: Няма логика да се учи 4 години, а след това да се работи като барман
Николай Денков започна реформи, които едва ли са в правомощията на служебен министър, какъвто е той
24 Април 2017, Понеделник, 13:14 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Само 200 от завършващите 1000 студенти в специалност "Туризъм" намират реализация, твърди Денков

Служебният министър на образованието проф.Николай Денков бе категоричен, че приемът в държавния ВУЗ "Проф.д-р Асен Златаров" е отрязан напълно логично, защото кадрите, които се произвеждали, не били нужни на пазара на труда. Той стигна и по-далеч. Според него за голяма част от специалностите нямало смисъл да се учи, а веднага след средното образование учениците трябвало да влизат на пазара на труда(ВИЖ ТУК), с което създаде прецедент. Стана първият министър в новата ни история, който насърчава отказа от обучение. 

Репортер на Флагман.бг направи кратък блиц със служебния министър преди започването на днешната дискусия: 


-Проф.Денков, защо отрязахте бройките на студентите по специалностите „Туризъм” и „Медицински грижи”?

-Основният проблем е, че децата намаляха значително през последните години, оттам завършващите ученици, оттам кандидат-студентите. Задачата е не просто да намерим хора, а тези, които обучаваме да бъдат възможно най-добре подготвени за туристическия сезон. Имам доста подробни данни от които ще се види, че всяка година завършват 1000 студенти в тази област и около 4 хил.ученици от професионалните гимназии. От тези 1000 студенти работа по специалността намират само 200. Обратно има много голям интерес към завършващите професионални гимназии и заради това фокусът на министерството е върху този сектор и развитието на дуалната система.

Бройките в областта на туризма в Бургас са редуцирани точно по тази причина. Няма никаква логика вие да учите 4 години и след това да работите като продавач, барман или нещо друго, което не изисква висше образованието. По отношение на бройките със здравни грижи проблемът е друг – бургаският университет няма достатъчен капацитет, за да обучи тези бройки, които иска. С тях се разбрахме, че по най-бързия начин трябва да го получат от Националната агенция по акредитация.

-Изискана ли е справка колко от студентите на университета „Проф.д-р Асен Златаров” отиват в чужбина? Дали оттам не се получава това разминаване от 80 % при положение, че бизнесът и без това изпитва сериозна нужда от липса на работна ръка?

-Имам справката, действително има хора, които заминават в чужбина, но първо те не са толкова много. Основната част остават в България. Но дори и да заминават в чужбина това не означава, че ние трябва да субсидираме този тип обучение. Това е същото като с медиците. В туризма се търсят хора със средно образование, такива не достигат, а няма проблем с кадрите с висше образование.

В категории: Бургас


8
Коментара по темата
8.
Zv.
25.04.2017 08:35:45
0
4
Кое му е лошото бармана да е с висше образование?Що,трябва да е цървул,който не може едно изречение да състави???Аз мисля,че проблема е в ниското заплащане и затова младите се преориентират към по-платени професии.Това не означава,че ако стиснатите работодатели развържат малко кесията,няма да си работят по завършената специалност.Затова се търси и реализацията навън.Да се замисли българския крадлив бизнес!
7.
mexico
25.04.2017 01:00:15
0
2
Да се субсидират само 20-30% от студентите, а останалите да си плащат пълната такса. Който иска да учи.
6.
do 5
24.04.2017 21:20:34
1
3
По-малоумна теза не съм чел. Според теб даже и соца ще се върне.
5.
...
24.04.2017 19:08:27
3
5
90 % от коментарите тук са на хора,които си нямат и грам представа как стоят нещата в образованието у нас.Точно най–пагубно за висшето образование в България ще бъде ако бройките за студенти бъдат орязани.Защото на малкото останали места ще се намърдат единствено връзкарите и мамините синчета с пари,но без умствени възможности за учене.Сега когато има много квоти,те пак си влизат и завършват и тук не става въпрос само за Асен Златаров,а и за всички университети у нас.Но когато има много квоти освен връзкарите,все остават и места за нормалните деца,които с учене и акъл влизат.А когато местата намалеят като влязат на тоя човека и на оня човека и на третия протежето и т.н. и няма да може да влезе нито един кадърен и нормален студент с учене,защото малкото свободни места ще се заемат от бездарните връзкари.Тогава ще я втасаме.
4.
do 3
24.04.2017 17:17:34
0
4
Адски си неграмотен/на!! Липсва ти ОБУчението от 1-ви до 3-ти клас!!
3.
С
24.04.2017 16:56:16
4
5
Глупости. Просто се опитват да направят убочението платено, а университета частен! Няма смисъл да се плаща за такива, които са само за диплом, а не за знания. За това глупоста парите да следват студента трябва да се премахне и да се измисли форма по която парите да следват резултатите. Така професорите ще спрът да пишатнезаслужена 3-ка или 4-ка.
Така и ще се насърчава знанието. Противното означава дипломи само за лигльовците на богти мама и тате!
Единственото ВУЗ в Бургас отдавна им бърка в г..а! Къде да се обучават кадри за туризъма, в Свщов ли?
2.
Да де
24.04.2017 16:43:16
3
17
, а пък да си учил в Автото и да станеш кмет, преди това да внасяш контрадабанда радиоактивно сухо мляко от Украйна за да тровиш децата......
1.
Българин
24.04.2017 16:40:08
2
16
Ами прав е човека! За всеки студент държавата плаща пари на университета, където се обучава и ако няма реализация след това, означава че е напълно безсмислено!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори