×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По пенсиите ще ги познаете


По пенсиите ще ги познаете
Във финансовото министерство очакват излишък от 1,062 млрд. лева по консолидираната фискална програма към март 2017 г., гласят официалните данни
12 Април 2017, Сряда, 19:33 ч.
Автор: Труд

Изглежда за първи път някой реши да уреди управлението през парите за родителите си

Направен беше голям пробив – може би за първи път в новата демократична история на страната – бъдещите управляващи се втренчиха в парите за пенсия. ГЕРБ и патриотите си стиснаха ръцете (засега) от първи юли 2017 г. минималната пенсия да стане 180 лв. при 165,25 лв. сега, а от първи октомври да закове лелеяните 200 лева.

Нека да поясним – такива пенсии сега получават 565 500 души, което е около една четвърт от възрастните в България. Как се живее или оцелява с толкова пари, нека всеки да прецени сам. Неслучайно страната ни е последно място по този показател не само в Евросъюза.

Тези дни излязоха прелюбопитни данни за брутния вътрешен продукт в България на глава от населението, сравнен с други наши съседи и партньори на континента. Ние водим пред някои страни, но сравнението при пенсиите и при заплатите – минимални и средни – не е в наша полза. Казано простичко – българите са ощетени, ниско платени, а за пенсионерите – да не говорим. Твърди се също, че тази диспропорция се дължи на корупция, на кражби и т.н. Но кой да ти каже къде е истинската причина за ниското заплащане в уж европейската ни страна.

Преди около две години беше публикувано изследване, че заплатите у нас най-накрая са надминали тези през 1989 г. Пенсиите обаче все още са били по-ниски, отколкото в онези години. Друг е въпросът какво е можел да си купи тогава човек с тези пари – сравнението няма да е коректно, защото нито магазините са били толкова пълни, както сега, нито цените могат да се съпоставят с тези отпреди 25 или 30 години.
Когато се обсъждат и приемат бюджетите за всяка календарна година, финансовото министерство и после парламентът винаги правят обвръзки с минималната работна заплата, максималния осигурителен доход, приходите от данъци в хазната и бюджетите на Националния осигурителен институт и здравната каса. Но всяко, макар и дребно увеличение на някой от заложените показатели повлича след себе си и останалите.

Ето един пример – вдигането на минималната заплата от 1 януари т.г. от 420 на 460 лева логично трябваше да повлече след себе си и други заплати. Не може да се оказва, че чистачката ще взима повече от младшия сътрудник. Значи и неговата заплата трябваше да бъде повишена. Това, разбира се, важи само за обществения и държавния сектор. В частния си знаят как да го правят. И, ако вярваме на представителните работодателски организации, бизнесът спазва правилата и се отчита лоялно пред хората на наемния труд. Но това е само легалният бял бизнес, без сивия и черния…Затова не вярвайте на заклинанията, че държавата била спечелила от пресечена контрабанда по границите. Няма как тези пари да влязат реално в бюджета. Това са имагинерни изчисления за пред обикновения избирател и той не бива да хваща на тези уловки. Точно обратното – когато се пресече контрабанда или се удари по нечия фирма в сивия сектор, пада брутният продукт, който по правило и статистически също расте благодарение и на сенчестия бизнес.

Да се върнем на пенсиите. И тук съществува проблемът с онези, които в класацията са веднага след минималния праг. Изпълнявайки политическата си мисия, новите бъдещи управляващи в лицето на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ вдигнаха мизата за най-нископлатените пенсионери, но решиха ли за останалите? Нещо липсват новини в тази област. А трябва. Както е нужен и нов анализ и реформа на т.нар. пенсионна система. Тук отново, за кой ли път, ще напомним, че сега съществуващата солидарна система ощетява точно хората, които съвестно са работили и плащали своите осигуровки, за сметка на останалите. Спасението е в индивидуалните партиди, които сега са т.нар. втори стълб, но само за родените след 1 януари 1960 година. Но и там трябва да се пипне здраво, защото тези бъдещи пенсионери също са на път да пият по една студена вода.

Разчетите на Националния осигурителен институт показват, че ако трябва – освен минималната пенсия да е 200 лева – да се повишат със същия процент (21 на сто) и останалите, ще са нужни допълнително около 1,8 милиарда лева на годишна база. Тези пари, разбираемо не са предвидени в бюджета за 2017 година. Но могат да бъдат включени в следващите сметки на държавата. Въпрос на коалиционна договорка и надяваме се, на нормална политическа култура в бъдещия парламент. По аналогия с едноименния филмов екшън „Бесни страшни пенсии“ (БСП) със сигурност имат какво да кажат по въпроса и да отстояват позицията си.

Пари има, действайте!

Във финансовото министерство очакват излишък от 1,062 млрд. лева по консолидираната фискална програма към март 2017 г., гласят официалните данни. Това е 1,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Приходите се очаква да бъдат в размер на 8,871 млрд. лв. Това е 25% от годишния разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 698,3 млн. лв. Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 7,8 млрд. лева.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
бургазлия
12.04.2017 19:49:41
0
0
Разчетите НОИ ги правят но това което се стори с ИДКСО с параграф 49-50 и чл.69 от КСО се създаде хаус и противо поставяне на работещите в Часдтния сектор и тези от в държавния сектор Държавни служители.
1.
Иван
12.04.2017 17:43:22
2
9
Колкото и подробно да го разисквате тези, които са родени 80-та година нямат никакъв шанс за пенсия в бг, колкото и да внасят в момента, при родени 60 000 деца годишно в момента, както знаем около 60% от бебетата са циганета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори