×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас ще се отвори към морето, ще имаме красиви крайбрежни зони, които ще подобрят силуета на града


Бургас ще се отвори към морето, ще имаме красиви крайбрежни зони, които ще подобрят силуета на града
Веселина Илиева е категорична, че голяма част от пристанищната зона в Бургас трябва да промени статута си
30 Март 2017, Четвъртък, 08:54 ч.
Източник: Gradat.bg

За съжаление през годините от 1936 до 1970 г. най-атрактивните части на града, контактни с морския бряг, се заемат от производствени територии, отбеляза главният архитект на Община Бургас

Арх. Веселина Илиева завършва ВИАС (Висшинститут по архитектура и строителство), София, специалност "Архитектура". Преди да заеме поста главенархитект на община Бургас, натрупва професионален опит на различни позиции –като гл. експерт ТСУ, гл. специалист ТСУ и жп контрол, председател на архитектурно-художественоодобряване на проекти. Работила е в Тeриториална проектантска организация –Бургас, община Созопол и Институт по корабостроене.

-Арх. Илиева, през последните години Бургас се отваря към морето, а индустриалните зони се преместват към вътрешността. Кои територии са запазени за икономически зони в Бургас?

-Устройствената политика за развитието на град Бургас е утвърдена с изготвения и одобрен с решение на Общински съвет - Бургас, от юли 2011 г. Общ устройствен план на Бургас с неговите квартали. В исторически план градът е възникнал като малко рибарско селище и неговата територия е била основно в контактната зона с Черно море в територията на сегашната централна градска част. През годините след 1970 г. градът се разраства в дълбочина, създават се нови жилищни комплекси, а бивши сателитни населени места стават квартали на големия град. За съжаление през годините от 1936 до 1970 г. най-атрактивните части на града, контактни с морския бряг, се заемат от производствени територии, блокиращи фронта и ограничаващи достъпа до морския бряг, от една страна, и замърсяващи акваторията, от друга.

В течение на повече от век се разширяват и пристанищните терени, създават се нови пристанища. Едновременно с това контактната с тях територия допълнително се насища със сателитни терени за складови и производствени дейности. Така естественият принцип за директен контакт с морето е нарушен, нарушен е и културният ландшафт. Постепенно с промените в обществено-икономическите условия философията за устройството на територията се променя.

-Ще се промени ли тази ситуация, според новия Общ устройствен план на град Бургас?

-Да, основен приоритет в заданието за изработване на ОУП на града бе изискването за преструктуриране на градската територия, преструктуриране на съществуващите производствени зони, ситуирани по морския бряг, и превръщането им в смесени многофункционални зони, създаване на устройствена основа за изнасяне на производствените дейности извън силно урбанизираната градска територия и освобождаване на крайбрежната ивица.

С плана бяха предвидени нови терени в нови производствени устройствени зони, което осигури възможности за изнасяне на промишлеността от атрактивните крайбрежни територии в тила. По този начин с прилагането на ОУП ще се постигне целта за отварянето на града към морето и осигуряване на свободния достъп на граждани и гости до морския бряг. В изпълнение на предвижданията на ОУП този процес вече започна с реконструкцията на част от територията на пристанище Бургас и превръщането й в Зона за обществен достъп.С освобождаването на прилежащите на морски бряг терени с мерките на устройственото планиране ще се осигури възможност за изграждане на крайбрежни атрактивни зони за отдих и озеленяване за подобряване на културния ландшафт и силуета на града от морето по примера на изцяло реконструираната част от пристанище в зоната на Морска гара.

-Къде ще са новите индустриални терени на Бургас?

-Усвояват се нови площи за производствени дейности в отдалечени от активните жилищни зони територии на града. Предвидените нови устройствени зони са изцяло съобразени с изискванията за опазване на околната среда и със санитарно-хигиенните изисквания.

Изнасянето на същински производства в тези новообособени зони ще допринесе и за подобряване на микроклимата, чистотата на въздуха и шумовото замърсяване и ще повиши комфорта на обитаване. С плана са предвидени такива терени в непосредствена близост до всички отделните структурни единици на града, така че да се осигури и възможност за намаляване на трудовите пътувания и осигуряване на условия на труд в близост до зоните за обитаване.

С цел разсредоточаване на натоварването, намаляване на трудовите пътувания и създаване на удобства за гражданите в непосредствена близост до всяка от новите жилищни зони и във връзка с производствените и обслужващи зони е предвиден и самостоятелен локален център и зони за развитие на бизнеса. Предвиждания за нови зони за обществено обслужване и нови зони за труд осигуряват дългосрочна прогноза и ще поемат нуждите на разрастващия се град.

В атрактивни зони, разположени около основни транспортни артерии и в непосредствена близост с ПЗ "Север" и северно от комплекс "Изгрев", са обособени смесени устройствени зони с потенциал за развитие на високотехнологични производства и обслужване. Територията на ПЗ "Юг" и ПЗ "Победа", наситена с производства, включително и замърсяващи, е предвидена като смесена устройствена зона за чисти производства.

Предвидено е разширение на промишлената зона до кв. "Долно Езерово", на промишлената зона на кв. "Сарафово" и на промишлената зона на кв. "Меден рудник". Местата на промишлените зони са в непосредствена връзка с основни транспортни артерии (автомобилни и железопътни), осигуряващи бързи връзки с пристанища и летище.

-Кои са особеностите в градоустройството на индустриалните зони? Какво е мястото на инфраструктурата в тях?

-Всички инвестиционни намерения могат да бъдат реализирани само въз основа на ПУП. Стремежът на общината е в максимална степен да създаде условия това да се случи в кратки срокове и при обща концепция за съответната зона. Основен и важен фактор за развитието на производствените зони е наличието на съвременна инфраструктура. В партньорство между инвеститори и собственици на терените, експлоатационните дружества и община Бургас се реализират дейности по проектиране и изграждане на необходимите мрежи и съоръжения на пътната и техническата инфраструктура. Не на последно място трябва да се отбележи, че и достъпът до производствените терени с масовия градски транспорт трябва да бъде обезпечен. Реализирането на проекта за интегриран градски транспорт на Бургас създава още по-добри условия за бързо и комфортно придвижване от дома до работното място. Комплексният подход при решаването на проблемите по устройствено планиране и реализиране на инвестиционните инициативи е основна предпоставка за последващите резултати.

-Ще разкриете ли повече подробности относно параметрите и етапите на развитие на Индустриален логистичен парк Бургас. Каква е ролята на общината в изграждането на инфраструктурата им?

-Това е един добър пример за прилагането на съвременен подход е реализирането на програмата на Индустриален логистичен парк Бургас. Една територия, доста непривлекателна допреди няколко години, днес се превръща в модерна производствена зона. Общината като собственик на терена изготви за територията ПУП, с който бяха обособени УПИ за производствени и обслужващи дейности, УПИ за съоръжения на техническата инфраструктура и рационална улична мрежа. Площите и размерите на УПИ са изцяло съобразени с изискванията да производствени дейности. Осигурени са УПИ с различни площи, така че предлагането да бъде оптимално. Предприеха се действия едновременно с изграждането на отделни предприятия да бъде изградена и инфраструктурата и уличната мрежа, така че зоната да може да заработи като един цялостен организъм. Значителна част от обектите са в процес на изграждане и предстои тяхното въвеждане в експлоатация. С изграждането на зоната ще бъдат разкрити нови работни места.

Важно е да се отбележи, че територията е в непосредствена близост до нов пътен възел, осъществяващ връзка с АМ "Тракия" и ул. "Одрин", разположена е на основна градска артерия ул. "Крайезерна", по която се осъществява пряка и бърза връзка с пристанищен комплекс. Територията на индустриалния парк граничи с територията на Товарна гара с налична железопътна инфраструктура. До края на годината очакваме нейният силует вече да бъде оформен, а базите, които са в строеж, да заработят.

-Кои са големите устройствени задачи, които трябва да бъдат решени през 2017 г.?

Продължават действията по изработване и одобряване на ПУП, основно планове за улична регулация и за обекти на публичната общинска собственост. Ще продължат действията по проектиране и изграждане на основни инфраструктурни проекти, създаващи условия за подобряване качеството на живот и осигуряващи възможност за развитие на бизнеса.

Не на последно място трябва да отбележим, че общината е възложила изработването на общ устройствен план за територията на цялата община, с който ще бъдат осигурени възможности за урбанизиране на нови територии и около малките населени места, разсредоточаване на обитаването и създаването на нови зони за труд в близост до жилищните зони. Предстои провеждане на процедурите по обсъждане и одобряване на този план, като след неговото влизане в сила територията на цялата община ще бъде обхваната от интегрирано устройствено решение, съобразено с вече влезлите в сила ОУП, одобрени ПУП и реализирани инвестиционни намерения.

В категории: Бургас


14
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
14
Коментара по темата
14.
Gogo
31.03.2017 00:00:45
1
3
Iliewa e mafiq.Semeinata I firma prawi wsicki znachimi proekti w obshtinata.Ne q mahat shtoto znae pikanterii za Nikolow I komp.
13.
до пак ЩЕ
30.03.2017 22:20:59
1
2
Унищожава зелените площи между блоковете, за да правят паркинги, щото нали натресоха ония безумни спирки на т.н бърза линия по бул. Тракия (Разделителна) и сега маса блокове няма къде да паркират. А то в Бургас всичко се прави отзад напред. Първо махат местата за паркиране и една година хората да се чудят къде да паркират, а след това правят паркинги. А има блокове, където още не са и направени.
12.
пак ЩЕ
30.03.2017 19:22:09
1
1
а истинския подарък веднага след изборите е скок в цените на парното газта тока и водата.
Община Бургас не остава в страни започна унищожаването на зелените площи пред блоковете над зала Младост за паркинзи първо безплатни а скоро и платени - айде честити новите придобивки
11.
Дернев
30.03.2017 15:00:14
1
3
"Къде ще са новите индустриални терени на Бургас?"
Мислете и правете нещата в перспектива поне 10-15г напред., а не решавйте проблема за момента. Например- Карнобат, Лозарево, Айтос. Там е бъдещето на индустрията за Черноморието.
10.
Дернев
30.03.2017 14:44:41
2
3
"За съжаление през годините от 1936 до 1970 г..." В резултат на това е съществувал и ще съществува Бс. За съжаление е, че само когато вземате нещо от пристанището се сещате, че го има. А бъдещето на града и БГ ще трябва да мине през него. Крайно време е да го разберете, защото само помагате за задържавнето на развитието на Бс.
9.
P
30.03.2017 13:45:45
1
5
Ох Веси,срам за Буграс
8.
фЛЕГМАН
30.03.2017 13:34:52
2
5
Гаста 30% нагоре, Тока и водата 25% нагоре ден след изборите, а КРИБ се радват и ГРОБ пият шампанско за дето сме най-бедните в цяла Европа
7.
дфдд
30.03.2017 13:09:54
1
14
Бургас на 16- то място по ниво на заплати и на последно място по инвестиции. Стига само сте се въртели около благоустройствените проекти, където са комисионните, дайте малко икономика, инвестиции, работни места на тоя град.
6.
БургаЗлия
30.03.2017 12:31:33
3
10
Я кажете кой да псуваме за малоумното "ОПРАВЯНЕ" около морска гара и Нагазията ... толкова тъпо може да бъде измислено само от представител на клекнало пикаещия вид.
5.
Яяя
30.03.2017 11:39:14
2
5
Чакай подобрение на бизнес средата в Бургас.
4.
===
30.03.2017 11:35:27
0
9
Защо е на свобода?
3.
trebor
30.03.2017 10:21:44
2
24
Другарката, говори като комсомолска секретарка!
2.
123123
30.03.2017 10:15:28
4
6
mnogo krasivi vejdi
1.
гербаджийски крадци
30.03.2017 10:13:35
6
18
Докато кажете нещо и го ОБ равите унищожители на Бургас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи
Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори