×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цацаров поиска уволнението на трима прокурорски шефове


29 Март 2017, Сряда, 21:36 ч.
Източник: Правен свят

На районната прокурорка на Варна и на нейна заместничка – заради недопустимо поведение към свидетелка и воденото разследване по нейна жалба, а на зам.-шефа на РП-Кърджали – заради 40 кг риба

Главният прокурор Сотир Цацаров иска уволнението на районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова, нейната заместничка Милена Даскалова и на зам.-шефа на РС-Кърджали Чавдар Чавдаров заради тежки нарушения на етичния кодекс, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Цацаров е внесъл предложения за образуване на дисциплинарни производство срещу тримата в Прокурорската колегия като е поискал те да бъдат отстранени от длъжност в срок до 3 месеца, каквито са изискванията на чл. 232 от Закона за съдебната власт.

На 11 декември 2016 г. около 17 часа жена подава сигнал в Първо РПУ във Варна, е мъжът, с когото е живяла с години на семейни начала и от когото има две деца, е отправил закана с убийство. Въпросният мъж е осъждан за убийството на първата си съпруга.

Разследващ полицай е уведомил районната прокуратура в града. Ръководителят на РП-Варна Цветанка Гетова е изпратила в полицията дежурния прокурор като му указала да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно самата тя и заместничката й Милена Даскалова също отишли в Първо РПУ. От началника на районното се осведомили за хода на разследването на сигнала за заканата с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, където разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на жената, прекъснали го и прочели записаното до момента в протокола. След това Милена Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор отговорил, че разпитът все още не е приключил и предстои установяването на тези обстоятелства. Думите провокирали Гетова и Даскалова и те започнали да задават въпроси на жената. "Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка", съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

След въпросите и този коментар, Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и на дежурния прокурор да напуснат кабинета. "Когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него", уточняват още от прокуратурата.

При тези думи жената попитала дали може да оттегли жалбата си. Получила утвърдителен отговор от Даскалова, след което двете с Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си като обяснила показанията си от предния ден със силна емоция и необмислена постъпка. Жената добавила, че не се страхува за себе си.

"Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт (действие и бездействие, включително нарушение на Кодекса за етично поведение, което накърнява престижа на съдебната власт – б.а.)", уточняват от прокуратурата.

Зам.-шефът на РП-Кърджали Чавдар Чавдаров пък е предложен за уволнение заради нелегален превоз на около 40 кг риба.

На 13 март на тел. 112 постъпил сигнал, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за село Лисиците. Уведомени били РУ на МВР-Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в града. На място били изпратени екипи за проверка. Полицейският патрул спрял автомобила от сигнала и при проверка било установено, че е на зам.-шефа на РП Кърджали Чавдар Чавдаров, който го и управлявал. В багажника били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и малко над 40 кг риба – 38 кг моруна, две кила речен кефал и 800 грама бяла риба.

На Чавдаров бил съставен акт за административно нарушение, а случаят стигна и до медиите.

"Укоримостта на поведението на прокурор Чавдаров произтича от обществено неприемливата и недопустима ситуация магистрат да нарушава установените в законите правила и с това съществено се накърнява престижа на съдебната власт", се казва в съобщението на прокуратурата. От него става ясно, че проверките са били извършени от Инспектората на ВКП след сигнал от специализираното звено "Антикорупция" към СГП.

В категории: Бургас


2
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
2
Коментара по темата
2.
киро
30.03.2017 00:11:36
0
1
Чакаме същото и за Г.Р. прокурора - бракониер заловен край Писменово!!!
1.
бургазлия
29.03.2017 20:38:14
0
2
Ми този за 40 кила риба и навярно е задържан като я транспортира а не на место и ще го уволнят.Тогава кво става с бракониерите по Странжа .Доколкото си спомням наскоро имаше случай с бургаски магистрат ли адвокат ли следовател ли беше но всичко се потъпка .Аколко пъти кмета береше гъби около убитата кошута и това се потъпка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори