×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандал! Държавно дружество блокира инвестиции за милиони в балнеологията и СПА туризма


Скандал! Държавно дружество блокира инвестиции за милиони в балнеологията и СПА туризма
В много от санаториумите на СБР-НК ЕАД се черпи много по-малко воден ресурс от заявения и така се блокира издаването на нови разрешителни
27 Март 2017, Понеделник, 15:24 ч.
Автор: Флагман.бг



Скандалното държавното дружество  „Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД , което неотдавна беше разобличено, че незаконно прибира пари за застраховки от пациентите си, сега отново е на прицел.  Този път обвиненията са, че блокира квоти за минерална вода в най-известните курорти у нас – Велинград, Хисаря и други, като така спира инвестиции за милиони левове и пречи за развитието на местния бизнес.

За какво става въпрос?

България е втората страна след Исландия по богатство на минерални извори. Наличието на такива природни богатства, като лековити води, лечебни калонаходища, умерен климат с четири  сезона могат да превърнат страната ни в истински център на здравето в Европа,  а ние просто да събираме златото, което е в краката ни.
Пред българските и чуждестранните инвеститори, които искат да изграждат модерни хотелски комплекси със съвременни балнео, СПА и уелнес центрове обаче съществува сериозен проблем – в много курорти, сред които Хисаря, Павел баня, Велинград, в момента е почти невъзможно да се вземе разрешително за ползване на минерална вода. Причината – няма свободен ресурс от водни количества.

Така ли е обаче в действителност?

В писмо на Искра Михайлова, министър на околната среда и водите в кабинета Орешарски, изпратено до двама депутати от ДПС на 19.03.2014 година, се твърди, че находище „Павел баня“, например, чийто експлоатационен ресурс е 10,59 л/сек, се намира в условия на „свръхексплоатация“. Затова месец по-рано Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район – Пловдив намаля служебно с 44,35% квотите на 5 от всичките 14 броя издадени разрешителни за водовземане. Всички те ползват вода от един и същи сондаж.

И тук наяве излиза крещящо противоречие – във въпросното писмо министърът посочва, че за същия сондаж „има издадени разрешителни, по които не е осъществено водовземане“ и басейновата дирекция следва да отнеме разрешенията им. Излиза, че вода всъщност има, но не е разпределена целесъобразно. Така тези, които работят или искат да работят, са ощетени от тези, които бездействат.

На кого се издават неизползвани разрешителни не се споменава. В туристическия бранш обаче отдавна съществува брожение срещу  „Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД (СБР НК ЕАД), което е 100% държавна собственост на здравното министерство. Обвиненията са, че дружеството черпи значително по-малък ресурс от заявения и така блокира издаването на нови разрешителни, тъй като по документи не само няма свободни водни количеста, ами направо сме в режим на „свръхексплоатация“. В същото време се отчитат и колосални загуби на безценния ресурс от течове във водопреносната система, което е предпоставка за нерегламентирано препродаване на вода.

Поискахме среща с изпълнителния директор на СБР НК ЕАД Плумелина Мичева, за да разберем дали ръководеното от нея ЕАД използва пълния капацитет на получените разрешителни за минерална вода, има ли разрешителни, които изобщо не използва и дали блокира целенасочено квоти в националните курорти  Хисаря, Велинград, Павел баня, като по този начин препятства инвестиции за изграждане на балнео и СПА-центрове.

Оказа се, че да се срещнеш с Плумелина Мичева е трудна задача. Отначало от дружеството казаха, че тя отсъствала от София. После поискаха да изпратим писмена молба за среща с нея, а на следващия ден, вместо насрочен час за среща, получихме отговор, че графикът й бил пълен. След това дълго размотаване, от дружеството най-накрая се съгласиха да изпратим въпросите си писмено.

Отговора, който получихме с Изх. № П-94/16.03.2017 г. обаче съдържа повече общи фрази, от рода на тази, „че СБР-НК ЕАД са гръбнака на здравеопазването в България“, отколкото конкретни цифри, каквито поискахме. Единствено за филиал Павел баня се посочва, че на дружеството са определени за ползване 3,9 л/сек. средногодишно, което в последствие поради изтощаване на находището е намалено от принципала на 3.33 л/сек.  и това количество  било крайно недостатъчно. За Хисар и Велинград се казва докога е срокът на разрешителните, които дружеството има, но не и количествата, които ползва.

По наша информация цифрите там са стряскащи. Във Велинград блокираното и неизползвано природно богатство от минерална вода от 2001 г досега е около 60 000 куб. м. от сондажи 2,3,4,5 и КЕИ 1, а в Хисаря картината е още по-тежка –  неизползваните количества са приблизително 100 000 куб.м.
Стряскащи са и течовете във водопреносната система на СБР-НК ЕАД – 37% по трасета във Велинград, което се равнява на около 38 000 куб.м. годишно, и 22% по трасетата в Хисаря, т.е. 18 000 куб.м.


На фона на тези разхищения  Плумелина Мичева пише в отговора си до нас, че основната цел на СБР-НК ЕАД била „да осъществява качествено и своевременно медицинско обслужване по лечение и рехабилитация, свързано с грижа за здравето на населението, поставено като приоритет пред всеки останал инвеститорски интерес, изразен в откриването на обекти, използващи минерална вода за други нужди“.

Няма как да се коментира такова разминаване между думи и дела. Ще припомним само, че неотдавна „гръбнакът на здравеопазването в България “ бе разобличен да събира незаконно по 2 лева от пациентите, настанени в санаториумите му. Подставено лице на предаването „Господари на ефира“ постъпи в санаториума „Св. Мина“ във Вършец с документ от НОИ и веднага му поискаха пари за застраховка. По-късно пред камерите на телевизията директорът на санаториума призна, че събраните суми са изпращат в централния офис на СБР НК ЕАД.

Плумелина Мичева, която зае поста изпълнителен директор след доста скандали, тъй като на първия етап от конкурса бе отхвърлена заради липса на образователна квалификация, се скри от журналистите, а колегите й се заключиха в офисите си. Зам.председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн потвърди, че санаториумите нямат право да събират такива такси и допълни, че от всяка застраховка те получават 26% комисионна.  За капак се оказа, че застрахован пациент, претърпял злополука, не е получил никакво обезщетение, макар че СБР-НК ЕАД е така загрижено за неговото здраве.

Отговор на главния въпрос – защо се разрешава на едно дружество, макар и държавно, да задържа десетки хиляди куб.м безценна минерална вода и така да препятства развитието на балнеологията и СПА туризма у нас – поискахме писмено и от Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район – Пловдив. Потърсихме мнението и на „Българския съюз по балнеология и СПА туризъм“, откъдето обещаха да разгледат нашите питания на Общо събрание и да изразят официално становище.

Време е и Министерството на околната среда и водите да разгледат всички издадени разрешителни за черпене на минерална вода и ако констатира, че е налице неизползване на заявен ресурс, да отнема,  съгласно Закона за водите, издадените разрешителни и да ги дава на друг инвеститор, който ще използва пълноценно и в името на хората това национално богатство.

Ние ще продължим да търсим Министерството на Околната среда и Водите и Министерството на Здравеопазването по отношение на конкретни действия, които ще бъдат предприети за спирането на тази порочна практика.

В категории: Здраве


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
3
Коментара по темата
3.
Кой
27.03.2017 20:09:22
2
3
Уволнете я я тая Лумпена кво я бавите
2.
по
27.03.2017 17:27:37
0
3
сега ще се върнат пе4ените крадци и пак запо4ва голямото крадене 4е доста пари раздадоха на циганите за гласовете им
1.
kerPICHA
27.03.2017 16:31:14
2
7
Няма герб=няма крадене
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори