×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато киселото мляко беше кисело, a млякото от крава


Спомени от соца: Когато киселото мляко беше кисело, a млякото от крава
Днес млякото стои твърдо в кофичката като гипсова отливка и не пуска капчица вода
25 Март 2017, Неделя, 00:05 ч.

Преди 1989 г. цената на киселото мляко от Малко Търново до Брегово е една и съща


Българите над 40 годишна възраст си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли, съобщава socbg.com. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е престояло в хладилника. По времето на плановата икономика държавния млекопроизодител „Сердика” си е  планирал доставките, знаейки потреблението и нуждите на пазара и всеки ден е зареждал прясна стока с трайност 3 дни, която бързо се е изкупувала от населението и е нямало опасност да залежи и се изхвърли. Възрастните и до днес си спомнят как касетките със стоката са се оставяли призори на рампата на улицата зад кварталния магазин или супер, и са си стояли докато работниците от магазина не я приберат. Днешните супермаркети не искат да продават кисело мляко, което се разваля бързо, защото предлагането му далеч надвишава търсенето и трябва да бракуват количества от него. По тази причина производителите правят продукт, който да трае повече. Колкото по-малко живи бактерии има в киселото мляко, толкова по-голяма е неговата трайност. Ако съотношението между киселата и сладката бактерия е много повече в полза на сладката, това също увеличава срока на годност.  Специалистите обясняват и дългия срок на годност днес с това, че вечеима модерни закваски и технологии, позволяващи млякото да е произведено по правилата и да издържа по-дълго.

Има разлика и във вкуса. Преди млякото беше наистина кисело, а сега е на границата да започне да сладни. Експертите припомнят, че вкусът, полезните качества и уникалността на продукта се дължат на задължителната симбиоза между два основни микроорганизма: лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус (единствената безвредна за човека стрептококова бактерия). От съотношението между двете бактерии пък зависи по-киселият (лактобацилус) или по-сладкият (термофилус) вкус на продукта. Киселата вирее и се възпроизвежда само по нашите географски ширини, затова е един от националните символи на България. Тази бактерия създава вкусен и полезен продукт, но и бързо го разваля.  Преди години закваската на киселото мляко за масова употреба се е правела със съотношение на киселата към сладката бактерия 1:2 през зимата (една бактерия lactobacillus bulgaricus на 2 streptococcus thermophilus). През лятото сладките бактерии се увеличавали малко – до 1:4, заради топлото време и по-бързото вкисване на млякото. В сегашните модерни закваски съотношението на киселата към сладката бактерия стига до 1:9 – 1:10. Специалистите в бранша отново дават обяснение за тази промяна с факта, че по-сладките млека се харесват повече на децата и младите хора, а стандартът се съобразява с промяната в предпочитанията на потребителите.

Консистенцията също е променена. Киселото мляко преди се продаваше с тънък слой вода отгоре (нещо като саламура; цвик). Днес млякото стои твърдо в кофичката като гипсова отливка и не пуска капчица вода. Познавачи твърдят, че сега производителите слагат в него нишесте и др. добавки, които да го направят по-гъсто и плътно.


По времето на социализма опаковката и цената на киселото мляко претърпяват няколко изменения, но грамажът си остава винаги един и същ – 500 гр

Преди 1989 год. млекопреработването и производството на млечни продукти у нас е държавен монопол наречен ДСО „Млечна промишленост“. Най-големият млекокомбинат се е намирал в София, а в окръжните градове на страната са изградени негови подразделения. Киселото мляко се е правело от прясно мляко и закваска по утвърден държавен стандарт. Всеки млекокомбинат в страната е произвеждал масово краве кисело мляко и в по-ограничени количества смес от краве и овче мляко. Произвеждало се е и овче и биволско мляко. Днес производството на кисело мляко е изцяло в частни ръце. Производители му са длъжни да спазват определените стандарти за качество на продукта, но на практика няма утвърден единен стандарт за производство (преди три години бе приет отново БДС за киселото мляко, но той е само препоръчителен и производителите му не са длъжни да го спазват). Поради тази причина в търговската мрежа има десетки видове марки кисело мляко, с различен вкус в зависимост от това какво е решил да вложи като съставки производителя. Киселото мляко от краве мляко е най-масово и днес. Много рядко на пазара се срещат друг вид млека.

По времето на социализма опаковката и цената на киселото мляко претърпяват няколко изменения, но грамажът си остава винаги един и същ – 500 гр. Днес грамажът на една кофичка кисело мляко е масово 400 гр.(има и по 370 гр.), някои производители от време на време слагат допълнително 100 гр и го обявяват като бонус за потребителя. Цената му варира от 0.40 ст. до над 2 лв в зависимост от производителя и съставните му качества.

Преди 1989 год. цената на киселото мляко от Малко Търново до Брегово е една и съща. Цените на всички хранителни продукти са еднакви навсякъде и се определят със закон от държавата. Масово в съзнанието на българина тя е останала 23 ст. През 60-те и през 70-те  кравето кисело мляко е 18 стотинки. След генералното повишение на цените през 1979 год, обявено по вестниците като корекция, то скача на 22 ст. и след много кратко се повишава с още 1 ст. Киселото мляко смес (краве и овче) се продава за 37 ст.

Когато киселото мляко се появява масово на пазара е липсвал амбалаж. Всеки си е носил в магазина някаква съдинка от къщи да му сложат кисело мляко. Тогава се е продавало от фасати – алуминиеви пресечени-конусообразни съдове с обем пет килограма. Според по-възрастното ни поколение това е било и най – хубавото кисело мляко правено в България за масова консумация. Впоследствие влизат в употреба стъклените буркани, но амбалажът е създавал големи проблеми на производителя. Стъклените бурканчета са оскъпявали допълнително продукта. С амбалажа цената му е ставала 27 ст., но хората масово са връщали празните стъклени бурканчета в магазините, за да не плащат за него. Така с амбалажа, цената на най-скъпото тогавашно мляко е 41 ст, като изключим чистото овче и биволското, които са се продавали в по-малки пластмасови кутийки.

В края на 60-те се появява и новата модерна опаковка – ­ пластмасовите кофички, но тъй като само столичния млекокомбинат ги е изработвал, те са се срещали единствено в София. Кофичките са имали квадратна форма и след употребата им са били изключително удобни за разсад. По-късно се появяват и познатите ни и до днес кръгли кофички. Въпреки по-удобната за употреба пластмаса, почти до 1989 год. масово киселото мляко се е продавало в споменатите стъклени буркани от 500 гр., понеже поради липсата на подходящата техника за изработка, преминаването от един вид опаковка към друг е бил много бавен и продължителен период.  При появата на стъкления амбалаж през 60-те за затварянето му са се използвали саморазпадащи се картонени капачки. После се появяват пластмасови и алуминиеви. Последните се налагат и като най-масови. Фолиото, от което са се правели капачките е било изключително твърдо и плътно, приличащо по-скоро на тънка тенекийка. Капачката е обхващала гърлото на бурканчето с накъдрена прегръдка. Те пък са се използвали активно от българските домакини в домашната кулинария.


Когато киселото мляко се появява масово на пазара е липсвал амбалаж

Началото на 80-те е пикът на млечната промишленост у нас. Най-големия ни производител – ­ столичният млекокомбинат „Сердика“ достига производство от 350 тона кисело мляко на ден. Другите големи млекокомбинати в страната бълващи огромна продукция от кисело мляко са тези в Хасково и Толбухин. Толбухинският например в най-силните си години е преработвал до 500 тона мляко дневно, а само на територията на тогавашния Толбухински окръг са се отглеждали близо 39 000 дойни крави. Днес те са по-малко от 10 000, а комбинатът отдавна е в историята.

През 80-те страната ни е на първо място в света по употреба на кисело мляко и на второ място след Франция по консумация на сирене, а днес дали заради изменения вкус или цената, консумацията му у нас е спаднала повече от двойно.

В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
13
Коментара по темата
13.
Григор
17.09.2018 15:41:13
2
1
По времето на любимия ви Соц. за "Носталгия по миналото се лежеше в лагер"... И сега трябва да е така та дано спрете да лъжете хората,колко било добре. По магазините нямаше нищо, или ако има нещо то то беше абсолютен боклук. Ако беше толкова хубаво Вие другари нямаше да скалъпите т.нар преход за да станете капиталисти. Стига сте заблуждавали хората. Това мляко от крава опаковано в скапаните пликчета плуваше в едни гнусни легени в мляко от спуканите пакети... абе гнусна работа. Киселото, да беше кисело, но защото организацията на плановата икономика беше такава, че докато стигне до щанда и е прокиснало с избомбени капачки.
12.
А....
26.03.2017 17:19:30
0
1
Многото простотия, много нещо! И обикновено пишат тези, които НИКОГА не са яли истинско кисело мляко, сирене,кашкавал...Хем с малко мозък, хем промит! Ооо, неграмотнико! Драскач! Какво полезно си направил в скапания си живот???
11.
Ротшилд
26.03.2017 11:06:52
4
4
Бях 4-5 годишен и нашите ме оставяха да пазя ред на опашката пред кварталния магазин с една мрежеста торба в ръка.Тогава не се чакаше на опашка само за кисело мляко ами и за яйца,олио,брашно и какво ли още не.Витрините бяха празни,а народа се редеше на опашки,сега е обратното.
10.
УЛТРА
26.03.2017 11:06:15
3
4
Бойко ке умре але алее
9.
тинтириминтири
26.03.2017 10:56:17
10
6
Който помни празните щандове по магазините ще се сети защо са ручали кисело мляко великите комунисти. И защо саламите им викаха "кучешка радост"...
8.
Smith
26.03.2017 10:15:17
12
8
По-тъпа статия във флагман скоро не бях чел, като изключим брътвежите на съветските психопати от esoriter. Неслучайно сте я пльоснали днес, целта естествено е по-тъпичкия електорат да си спомни с умиление за времето когато са имали здрави зъби и фърли за бесепето. Уж по-хубави и здравословни храни сме яли през соца, уж сега фармацията ни трови, уж лекарите колко били кадърни едно време пък сега болници закриват, уж спокоен живота, сега и самолетите го пръскат с отрови простия бесепар, пък накрая средната продължителност на живота в .бг се увеличила от 89 до 2016 с повече от 3 години. Ама простия бесепар как да провери горкия в Гугъл, ако не му кажат от Политбюро, няма да разбере.
7.
aphex
26.03.2017 09:27:19
5
2
До 3-ти си олигофрен.
6.
Ебания руски окупатор
26.03.2017 09:17:25
12
4
Много обичах да чакам за кола 10 години и никога да не ми дадат разрешително да посетя Европа.
5.
Ко?
26.03.2017 09:16:12
10
3
Била на първо място според изследванията на Тодор Живков хахахаха ментарджия и ебани комунисти само се биеха по гърдите --- как така стана уж от първо място на последно като а Живков умираше? Сетете се какви фалшиви цифри цитирате.
4.
Комунист =престъпник
26.03.2017 09:14:03
13
3
Фалшива пропаганда.
Нямаше соц ами имаше съветска окупация и комунизъм.
Грабенето на България е причина защо сега е най бедна и изолирана.
3.
Ех години
26.03.2017 09:06:57
3
18
Каде е бай Тошо че да ви набута в Белене да ви ядат прасета,долни клептомани.
2.
Мразя Циганите
26.03.2017 08:37:55
3
15
В България не ядем кисело мляко с Булгарикус бациликус. Защото вече от 30 години тази бактерия която е уникална само за България е няма. Япония е купува от нас и там ядат българско кисело мляко!!!
1.
Се
26.03.2017 08:07:37
23
11
Само ГЕРБ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори