×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пътят на Жечо Станков - От суровото козе мляко в Странджа, до Терминал 2 и обратно


Пътят на Жечо Станков - От суровото козе мляко в Странджа, до Терминал 2 и обратно
Жечо Станков получи подкрепата на световната шампионка Станка Златева
Ключови думи: Жечо Станков, Бургас, ГЕРБ
24 Март 2017, Петък, 19:50 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Какво не знаете за Жечо Станков – кандидатът с номер 5 в листата на ГЕРБ Бургас?

Жечо Станков е на 35 години. Завършил е „Икономика“ в Германия. Владее немски и английски език. Бивш общински съветник от ГЕРБ в Бургас, заместник министър на енергетиката в последното правителство на Бойко Борисов. Семеен, с две деца. Син е на европейския шампион по борба Дончо Жеков.

-  Какво още трябва да знаят за вас бургазлии, кой е Жечо Станков?

- Бургазлия, син на Дончо Жеков, европейски шампион по борба и треньор на прославили България спортисти. Гордея с това. Израснах в Бургас, всичките ми роднини са тук. Прекарвах летните си ваканции в Странджа, в село Момина Църква /старото му име е Желязково/. Все още помня вкуса на суровото козе мляко, с което израснах. Някои приятели още се шегуват, че съм човек, тръгнал от суровото козе мляко в Странджа, до Терминал 2 и обратно. Първо учих в  училище „Антон Страшимиров”, след това в Търговската гимназия. Попаднах на страхотни учители. Като малък седмици наред съм прекарвал в спортните бази в Белмекен и Созопол, където баща ми тренираше шампиони. Моите родители ме насочиха към ученето, а не към спорта. В Германия завърших „Икономика“. Започнах работа още докато следвам, но ме теглеше да се върна в Бургас.

- Много хора и сега предпочитат Терминал 2, за да напуснат, а вие правите точно обратното. Защо?

- Дори когато заминавах /тогава бях на 19 години/ знаех, че ще се върна, че това е моят град, че искам да живея тук. И сега мисля същото. Искам и двете ми дъщери да живеят в България. В Германия се бях устроил добре. Започнах работа в една от големите европейски консултантски фирми. Предложиха ми повишение, но им казах, че трябва да се върна в България, за да изкарам военната си служба. Казах им това, защото германците са изключително прагматични хора, едва ли щяха да разберат, защо отказвам повишение и по- висока заплата пред неизвестността. Благодарих им за безценния опит и хванах самолета за България.

-И следват годините, като общински съветник и след това зам. министър на енергетиката. Директният въпрос е: каква я свършихте като зам. министър г-н Станков?

-Отговарях за тежки ресори, включително се налагаше да решавам доста кризисни ситуации. Отговарях и за една от програмите, по която имаше възможност да се вложат средства в училища, детски градини, болници, старчески домове. Така най– голямото училище в Приморско със средства от норвежката програма на Министерството на енергетиката вече е с изцяло обновена отоплителна инсталация.  И още: 3000 деца от две училища и една детска градина в Бургас вече се обучават в сгради с нови отоплителни инсталации, с нови котли. Болницата в Поморие също е с изцяло обновена отоплителна инсталация. В Несебър – 7 детски градини пак със средствата от норвежката програма са с отоплителни инсталации и солари на покривите. Хубавото, е че успяхме да договорим още близо 70 млн. лв. отново за инвестиции в обществени сгради. Енергийната ефективност спестява средства. Например в детските градини те директно могат да бъда насочени за нови легла, интерактивни стаи, помагала, играчки, защо не и за повишаване заплатите на възпитателите. Гордея се, че успяхме след сериозни срещи в Лондон, Хюстън, да привлечем голям  инвеститор в Бургаски регион и аз бях един от инициаторите да задължи тази компания, идвайки в България, да инвестира в морските общини – Царево, Приморско, Поморие, Бургас, Несебър, Созопол. В бюджетите им директно  ще влязат 2 млн. лв., които ще отидат пряко за хората, за това, от което те имат нужда.

- Това обаче вече е в миналото, сега се кандидатирате за народен представител. Вие бяхте първият, който поиска хората да му поставят задачите, те да изискват от него. Какво поискаха от Вас хората?

-  Ще започна с една голяма несправедливост, една от задачите, които ми поставиха хората, а именно- размразяването на програмата за саниране. Несправедливост, не само заради замразяването, а и заради това,  че въпреки гласуваните средства през януари, те не се използват в момента, не се подписват договорите… Напротив, упражнява се един, ако щете психически натиск върху хората, които очакват техните домове  да бъдат изцяло обновени. Но само чакат и чакат, а документите си стоят  в София и не се придвижват. Това в момента се случва с панелните многофамилни сгради. А аз искам да разширим програмата и да продължим със саниране на тухлени многофамилни сгради и естествено да достигнем и до последния дом - еднофамилната къща, която да бъде санирана. Това ще бъде справедливо, тогава всеки един гражданин на област Бургас ще има възможност да види ползите от тази програма.



- Някой може да каже, че звучи като обещание или?

-В момента виждаме първите 12 блока, които са готови в Бургас. На 58 се работи, има и 5 готови в Айтос, предстоят такива и в Средец. В началото никой не вярваше, че програмата може да стартира. Напротив, имаше хора, които пропагандираха, че ще се отнемат апартаментите на хората. Данните от първия отоплителен сезон сочат, че разходите за отопление са с 50 % по – малко на първите готови сгради. Или простичко казано - ако сте заплащали 250 лв. за отопление, то сметката ви би паднала е рамките на 100 – 150 лв. Говорим и за удължаване живота на сградата, не просто за поставяне на нова дограма и изолация, а за цялостно обследване на сградата -  подмяна на покривните изолации, съответно ако има проблем с конструкцията на сградата, тя също да бъде оправена. Удължаване на живота, повишаване стойността на апартаментите и на сградите, икономия от разходите за отопление. И още нещо - към момента над 5 хиляди човека в област Бургас са заети със санирането и те получават приблизително средна работна заплата от 1400 – 1500 лв.

-Какво друго сте приел като лична кауза?

- Като общински съветник бях един от хората, който подкрепи създаването на индустриална зона Бургас. В нея вече над 20 компании строят и развиват своите проекти. До края на 2017 г. се очаква тя да бъде заета. Какъв, обаче беше недостатъкът на индустриалната зона в Бургас – парцелите са между 2 и 30 дка и са  малки за големи компании. Затова новата перспектива е Равнец, бившето летище е с територия от 3500 дка. Това, на което ще държа е с помощта на държавата да осигурим инфраструктурата - пътища, ток, вода, газ. В индустриалната зона в Бургас допуснахме само инвеститори с чисти производства. През годините идваха големи компании, които предлагаха голям брой работни места, но за сметка на това с индустриални химически производства, които биха замърсили региона. Нашата цел са високите технологии, чисти, екологични производства. Имаше и много компании, които искаха да правят просто складови бази ,без работна ръка. Те също нямат място в индустриалната зона. И още един приоритет, свързан с инфраструктурата е завършването на проекта – 4-ри лентов път „Бургас – Слънчев бряг ”. Това ще облекчи трафика, ще помогне на бизнеса и развитието на туризма. Но най- вече – само през изминалата година по този път има над 110 катастрофи, с трима загинали и 16 ранени. Няма по- голям аргумент от това – да намалим тази ужасяваща черна статистика.

- Ще бъде ли довършена спортна зала Арена, какво се случва там?

- Залата е важна за развитието на целогодишен туризъм, чрез привличане на международни спортни прояви и концерти. Това ще повиши и разпознаваемостта на градът ни и в чужбина. От друга страна чрез залата ще продължим да развиваме младите таланти и да имаме шампиони като Станка Златева.

- Как убедихте звезди на спорта и на културата да ви подкрепят лично в кампанията?

- Сърдечно благодаря на Станка Златева, Любо Ганев, и Тони Димитрова за личната им подкрепиха! Благодаря и на един страхотен човек, който мисли за развитието на държавата – Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, председател на комисията по енергетика в последния парламент, който също застана зад мен с името си. И знаете ли, хубавото е, че не се е налагало да ги убеждавам или да ги печеля на моя страна. Те ме познават и за тях е важно, че това което поемам като ангажименти, винаги съм го изпълнявал. Такива хора не обичат лъжите, не обичат празните обещания. Затова думите им са изключително ценни за мен. Както и мнението на всеки един човек, независимо от професията му и социалния му статус.

- Защо трябва да изберем номер 11 в бюлетината и преференция 5- Жечо Станков?

-  Хората сами ще направят преценката си. Надявам се, да не сме им досадили с кампаниите си и да са отсели изпълнимото, от популизма, искреното от фалшивото. За мен е важно да има стабилност, държа на дадената дума и на реалните решения.



Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 1
България Всички новини
ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. ГЕРБ: Преговорите приключиха, Габриел отива при президента в 16,00 ч. Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Може ли да познаете тази чалгапевица, клипът е на 33 години Камелия е неузнаваема  Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с блъфове, чака се решението на Борисов От двете формации запазват мълчание, тече неофициална информации към медии Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци Извънредно! Приемат ни в сухопътен Шенген до месеци В Брюксел днес бе одобрено предложение за резолюция, в която се призовава до средата на годината да бъде прието решение за цялостното присъединяване към Шенген на България и Румъния Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори