×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да избереш България пред Германия, без да ти мигне окото? Вижте защо го направи Жечо Станков!


Да избереш България пред Германия, без да ти мигне окото? Вижте защо го направи Жечо Станков!
Жечо Станков (вляво) посреща Бойко Борисов на инвестиционен форум, провел се преди дни в Бургас
18 Март 2017, Събота, 16:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Вундеркинд по математика и съветник на Шрьодер са преподавали на Станков в Германия

Да завършиш престижен университет в Германия, да започнеш работа в една от най- големите консултантски фирми за икономически анализи и без да  ти мигне окото да отпрашиш обратно към България.  Това е част от историята на Жечо Станков, петият в листата на ГЕРБ Бургас, за когото казват, че е от новата вълна политици – със солидно образование, владеещ няколко езика и в същото време далеч от позьорството и „кухите“ инициативи. Самият той казва за себе си на шега, че вероятно е от малкото кандидати за депутати, които могат да направят не само списък с предимствата си, но и такъв с недостатъците си. Пред „Флагман“  той открехна завесата за личния си живот, за детството си, родителите и съпругата си.

На 19 години Жечо Станков пристига в Регенсбург, Германия и започва да учи икономика в университета там. Още докато следва, му предлагат работа в голяма консултантска фирма за икономически анализи. Пътува много, анализите му се харесват от шефовете и получава предложение да остане за постоянно, след като приключи образованието си. Какво обаче кара един млад мъж да обърне гръб на очертаваща се добра и перспективна кариера в Германия?

„Обясних с немска любезност, че ми предстои военна служба и трябва да се върна в Родината си. Истината бе, че в България вече нямаше задължителна казарма, просто много исках да приложа наученото в моята страна. Да започна бизнес тук, в България, да проверя мога ли, или не“, връща се назад в студентските си години кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ Жечо Станков.
В Германия днешният млад кандидат-политик получава сериозна подготовка. Сред преподавателите му са светила в точните науки, един от които икономически съветник на канцлера Шрьодер, а друг - най-младият по това време професор в Германия, признат математически вундеркинд.
Вече на наша територия следва скок в дълбокото и неизвестното. Оказва се успешен – иновативен бизнес, който продължава да се развива с бързи темпове – виртуален газопровод за доставка на природен газ.

Години по-късно следва една колкото неочаквана, толкова и емоционална среща – „германският беглец“ случайно среща на едно летище в Германия своите първи шефове. „Разказах им за успешното начало на бизнеса ми в България и им благодарих за наученото и предадения опит“, казва Жечо Станков. „Смяхме се за казармата. Казаха ми, че най-добрата казарма била виртуалната“.  

Едва на 29 години Жечо Станков успява да консолидира бранша и да оглави асоциация в областта на виртуалното газоснабдяване. Избират го за общински съветник от листата на ГЕРБ в Бургас и няколко години по-късно приема поканата да поеме нелек ресор в министерството на енергетиката като заместник министър.

„Отговарях за природните ресурси и управлението при кризи. Това ми даде много опит, тъй като се налагаше да ръководя щабове, да осъществявам синхрон между институции и стотици хора. Най-тежките ситуации бяха свързани със затрупани миньори“, припомня си напрегнатите моменти 35-годишният мъж.


Жечо Станков помага на пострадалите рибари след тежките наводнения в Ченгене скеле

Впоследствие му възлагат и международните отношения, и проектите в енергетиката, насочени главно към общините. Няма проблем с официалните срещи, тъй като освен добър експерт владее и немски, и английски език. Под негово наблюдение е националната програма за газификацията на битовите потребители. „Успяхме да възстановим по 1000 лв. от всяка инвестиция на хората в домовете им. Натоварихме газовите фирми и отнехме административната тежест от гражданите. Когато нещата се случват реално, тогава и човек вярва и разбира, че не всичко е само приказки във въздуха“, казва за свършеното Жечо Станков.

Това е само един щрих, но достатъчно показателен за работата му като заместник-министър е, че благодарение на усилията му за по-малко от две години  114 училища, детски градини, болници и старчески домове получават нови котли и отоплителни инсталации. Малко хора знаят, че успява да договори инвестиции за 1 млн. лв. в морските общини на Бургаски регион, които ще бъдат дарени от голяма чужда компания, развиваща своя мрежа в България.  Станков е един от най- големите защитници на програмата за саниране. Казва, че като народен представител няма да допусне замразяване на програмата, защото това ще е несправедливо спрямо хилядите собственици на апартаменти, които все още не са се възползвали от безвъзмездните средства.

Но животът не е само работа. На едно служебно събитие през 2012 г. рулетката на живота го среща с жената на живота му – Ася. Днес Жечо Станков е горд баща на две дъщери. „Каката Емилия ревнува от по-малката -  Надежда. Двете момичета и съпругата ми са моето най-интимно и лично пространство. Спирам дотук, защото не  обичам да смесвам работата с личния живот. Държа семейството ми да бъде извън светлината на прожекторите“, повдига съвсем леко завесата на най-личното си пространство кандидатът за народен представител. 

„Като дете бях с вечно зелени колене, защото постоянно се борех с децата не само по поляните в Странджа, но и в градинките до училище „Антон Страшимиров“ в Бургас“, добавя с усмивка  Жечо Станков. Заедно със свои приятели дори спретнали импровизирано спортно игрище. Очертали тревата до блока с бяла боя, сложили импровизирани врати от пластмасови кофи и организирали футболен турнир.  Любовта към спорта е от баща му -  европейският шампион по борба от Мадрид 1974-а, заслужилият майстор на спорта и треньор на поколения борци - Дончо Жеков.

„От него знам  колко важни са упорития труд, да имаш цел в живота, да не прахосваш времето си и да цениш всяка минута“, допълва Станков. За майка си казва, че е тихата, но силна грижа в семейството. Емилия отглежда почти сама двамата си сина, тъй като съпругът и тренира състезатели по борба и месеци наред е извън дома, в спортните лагери.


Жечо и майка му Емилия на вторият му рожден ден

„Моите дядовци Жеко и Панко ми оставиха нещо много ценно. Единият - от Странджа, ме научи на дисциплина, а другият – от Плевенско, беше учител и ми създаде усещането за това колко е важно образованието“, споделя  петият в листата на ГЕРБ Бургас. 

Самоиронията не му е чужда, затова казва, че понеже хората са се нагледали на идеалните кандидати за депутати, той самият смята да направи списък с недостатъци. „Признавам! И аз си купих няколко нови ризи,  вратовръзки и костюми за снимки, но понякога се чувствам като в скафандър с тях. По снимките не личи. Като дете някои ме наричаха чичко тревичко, защото за косата ми няма земно притегляне и тя расте право нагоре. Получава се като купа сено. Не ви трябва да гледате такава моя снимка. Като се съберат близките ми на някое хубаво място в Странджа, на масата няма английски чай, признавам. Знам, че е модерно здравословното хранене. Знам, че трябва да се вечеря до 18 ч. Знам. Вие се хранете здравословно, важно е!“, шегува се Жечо Станков.

Този млад, но вече с опит в политиката човек, казва, че големият проблем на политиката е отделянето и от хората. Затова е убеден, че хората трябва да поставят задачите на народните представители и това може да стане реално.

Ако не харесваме анонимността в политиката, ако ни е писнало от депутати, на които един мандат време им е малко, за да инициират  каквото и да е, ако искаме да виждаме  почтени, образовани и действащи хора, значи заедно с кандидата за народен представител Жечо Станков изповядваме елементи от една и съща житейска философия.



Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори