×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моята мисия е да има специалност медицински лаборант и в Бургас


Моята мисия е да има специалност медицински лаборант и в Бургас
Системата на здравеопазване би могла да се адаптира към най-важното – пациентските желания и нужди, заяви управителят на МДЛ "Лина"
Тема в развитие
Водачът на РБ в Бургас Костадин Марков: Ако не се опитаме да реформираме тази държава, тя просто загива Няма да позволим БСП да възроди проекта „Бургас-Александруполис” Д-р Васил Костадинов: Mоето мото е за здравеопазване без лимити Д-р Георги Митев с ясна идея как тонове храни да отиват при нуждаещи се, вместо на боклука Моята мисия е да има специалност медицински лаборант и в Бургас С реформаторите влизаме в парламента, събираме 6% от гласовете Д-р Васил Костадинов: Влязох в листата на РБ, защото искам да осигуря достъпно и гарантирано здравеопазване за всички българи Водачът на РБ в Бургас Костадин Марков посочи пет приоритета за новия мандат, вижте кои са! Ексдепутатът Костадин Марков водач на Реформаторския блок в Бургас, изненадата е д-р Васил Костадинов СДС – Бургас номинира Костадин Марков за водач на листата на Реформаторския блок
виж още
скрий
04 Март 2017, Неделя, 01:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Тя може да се изучава в Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”


Д-р Васил Костадинов е сред лекарите в листата с кандидати за народни представители на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. Той е познат, като управител на медицинска лаборатория „ЛИНА”. В листата на реформаторите участва на четвърто място и е  представител на гражданската квота.

- Д-р Костадинов, защо решихте да се включите в предизборната кампания?

- Управител съм на една от големите медицински лаборатории в България, която работи вече близо 20 години, като независимо от променливите административни условия продължава да се развива. През цялото това време  бях свидетел на промяната на модела на здравно осигуряване, раждането на Националната здравноосигурителна каса, нейните преустройства и трансформации, промените в законите, наредбите, медицинските стандарти  и десетки още административни актове, всички част от един тягостен и безконечен процес,  наречен с гръмкото име здравна реформа. Разбирам,че да управляваш лаборатория е едно, болница друго, но фактът, че успяваме да се адаптираме към всички промени и рестрикциите, свързани с тях, ми дава куража да приема, че и системата на здравеопазване би могла да се адаптира към най-важното – пациентските желания и нужди.

- Коя ще е Вашата лична кауза за развитие на здравеопазването в Бургас, ако станете народен представител?

- Независимо от изборните резултати,със сигурност една от целите ми е създаването на специалност медицински лаборант в Бургас. Възможно е тя да се изучава в Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. С този факултет  работим активно, като наши кадри са хабилитирани преподаватели там, нашата база активно се използва за практически упражнения на студентите, много от които се интересуват от възможност за работа и при нас.
С ръководството на факултета отдавна коментираме тази идея, защото здравеопазването в региона има остра нужда от лаборанти. Те са дефицитни специалисти и навсякъде има остра нужда: в болници, поликлиники, медицински центрове – не може без тях. След акредитирането ни от Министерство на здравеопазването, като база за обучение, смятам,  че е по-лесно осъществима. В нашата лаборатория идват хора, които са учили в други градове. Някои са бургазлии, които се връщат след като завършат, а други се местят в Бургас. Но нищо не ни пречи  да създаваме тези кадри и на местно ниво. Все пак тук се обучават медицински сестри и рехабилитатори, защо да не подготвяме и лаборанти.

- А ще има ли къде бъдещите лаборанти да карат стажа си?

- Да, както вече споменах  лаборатория „ЛИНА” е  акредитирана от Министерството на здравеопазването и вече е база за  обучение на лаборанти и за специализация на лекари. Сигурен съм, че колегите, ангажирани с обучението на специализанти и лаборанти, ще работят усърдно в тази посока и ще предадат знанията си на по-младите колеги. Още повече, че поддържаме висок стандарт на работа и контрол, притежаваме модерно оборудване и постоянно въвеждаме нови методи и анализи. Така обучението ще е реално и свързано с практиката, а не само на теория. Но освен въвеждането на специалността, трябва да се направи и още нещо. Да се върне мотивацията на младите хора да се развиват в професията. В момента една част от тях с желание приемат да работят това, което са учили в университета, като свое лично призвание. Други за съжаление избират по-лесния вариант и преминават в различни професии,а така здравеопазването губи.

- Според Вас как могат да бъдат насърчени  младите специалисти?

- От около две години предлагаме договор и стипендия на желаещите да учат и работят при нас. Имаме договори с медицинските университети в София и Варна за обучение на наши кадри. Повече здравни заведения трябва да предлагат възможността и за стаж по време на следването и наемане на работа след това. Така едновременно този, който учи, независимо дали за лаборант или лекар, ще знае, че има сигурно бъдеще, а лечебните заведения няма да изпитват недостиг на обучени кадри. В момента трима специализанти  работят и учат при нас. Не крия, че единият колега заминава да работи и учи в София, като разбира се аргументите му са убедителни и неоспорими. Много други наши лаборанти работят в Германия, Холандия, Франция, Испания, като всички те биха искали да се върнат, ако при същите условия получават по-голямо възнаграждение. Ние продължаваме напред и работим,  за да създаваме специалисти, които и в различните краища на света биха се чувствали в свои води, след като са работили и учили при нас. Мисля, че Бургас и областта трябва да работят активно в посока  създаване на собствени кадри в здравеопазването и мога да предложа моделите, по които това да се случи.




Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
39
Коментара по темата
39.
българин
08.03.2017 09:15:06
1
0
Ако това стане с медицински лаборанти във ВХТИ ( не дай си Боже !!!) -

ще стане като с юристите от БСУ - всички шофьори и патрулни полицаи от МВР се "изучиха" за адвокати ( защото там са "непотените" пари - като в банките !!)

и сега нямали работа ??!!..Ами с лопата да ги ринеш, защото пишат с правописни грешки...

И този иска евтина работна ръка..ха..ха..ха..
38.
jeko
07.03.2017 06:30:29
0
1
Сакън някой да каже добра дума за друг и веднага скачат върху него. Нямам нищо общо с другия човек. Изразих личното си мнение и гражданска позиция.
37.
*********
06.03.2017 23:24:21
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36.
чупката
06.03.2017 23:05:06
0
5
Мисия му било да си осигури евтина работна ръка, като наводни пазара с учели- недоучели лаборанти. Че вече и в прав текст си ги казвате нещата, даже не ви е срам да си признавате колко сте нагли. Започнете да плащате еропейски заплати, те специалистите сами ще дойдат и ще дойдат най-добрите.
35.
Стояна
06.03.2017 22:13:00
4
1
Стоянке, не се ли усещаш, че ако гласуваш за Костадинов и стане депутат, най-накрая ще се намърдаш, където искаш? Гласувай за Костадинов, не се влияй от Марков. :))))))
34.
dfs
06.03.2017 22:11:43
1
1
И Жеко и Колега сте един и същ човек. Жалък човек...
33.
jeko
06.03.2017 21:41:43
1
1
Харесвам д-р Костадинов, добър е не само като специалист, но и като човек е честен и почтен! Но няма да гласувам за РБ заради Костадин Марков.
32.
Колега
06.03.2017 18:04:53
1
5
Харесвам ви докторе или може би колега, но няма как да гласувам за вас, като знам, че всеки глас за някой от листата е глас за Костадин Марков. Много лош избор за водач. Наясно ли сте, че в Бургас Марков не го одобряват 90% от жителите, той е синоним за корупция и безморалност. Трябваше да разпитате малко за него преди да му оказвате подкрепа.
31.
kjh
06.03.2017 11:46:41
4
1
Тролчетата не спят. Стига сте писали от едно IP.
30.
Помориец
06.03.2017 10:26:11
2
6
Провали се като общински съветник и реши да става депутат. Вече му искат оставката в Поморие. А безспорно е в правилната листа. Коце си ги подбира такива като него.
29.
Дани
06.03.2017 10:18:18
1
5
Докторе,защо не си проверяваш лаборантите какво правят,какви резултати "излизат",с вашите резултатати в Александровска са се хванали за главите,нито един съвпадащ резултат от жизнено важни изслезвания,можех да умра
28.
Лаборантъ
06.03.2017 09:50:47
1
9
При недостиг на метицински лаборанти, цената на труда се вдига. Когато трудовия пазар се наводни от завършилите в Медицинския факуктет, ще работят за Реформатора-доктор на минимална работната заплата, а на който не му харесва- терминал 2.Редовно ще "падат" пачки и от стажа в МДЛ"Лина". Това са мечтите докторски.
27.
Пациент, но не на ЦПЗ
06.03.2017 00:48:29
1
10
Няма край Българската АЛЧНОСТ ! Не му стига, че е монополист на лабораторните изследвания в Бургаски окръг, ами иска и той да лапа от голямата далавера, политиката. Багдатския крадец с болницата ще унищожава монопола на Здравната, а този иска " здравеопазване без лимити" и всичко в полза на пациента, демек в наша полза. Чудя се, има ли още "шарани" които лапат кукичка без сръв?
26.
До Fani
05.03.2017 22:50:23
0
0
Стоянке, не се обаждай.
25.
бургазлия
05.03.2017 21:27:06
7
3
И как ще стане това с Мед. факултет и то на ниво ...??

С Деканка - педагог и със СДК по "Здравни грижи" ...ама "професорка"...ПО....???

Като бившия Ректор на ВХТИ доц. Николай Ралев - дето е учил химия само в училище...??

Ама това "не било важно", както тръбеше той тогава по медиите през многобройните си мандати ...

...и ето го резултата: сега преподавателите по химия са повече от студентите по химични технологии....
24.
Как
05.03.2017 21:19:25
19
3
Всичко е добре докторе, ама как да гласувам за Вас като така ще избера и крадливия ви водач?! Няма как да гласувам с 21, иначе Ви харесвам
23.
несериозно
05.03.2017 21:05:09
10
5
Пази Боже да ни лекуват бургаски "светила" по медицина завършили в някой местен ПУЦ.
22.
Фани
05.03.2017 15:08:08
21
4
Hubawo ama woda4a wi w Burgasko e komprometiran.
21.
*********
05.03.2017 14:39:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
манолов
05.03.2017 14:30:07
12
6
Аз съм свинар, гледам прасета и вадя кинти. Изберете ме за депутат и се нагърбвам с обещанието да отворя техникум за животновъдство. Хем кадри за свинекомплекса(дай боже и говеда да завъдя), хем ще съм си изпълнил обещанието.
19.
Peev
05.03.2017 14:01:00
15
5
Докторе,
Имаш клиники.
Трябва ти евтин персонал,в Бургас.
Ставаш депутат.
Уж за доброто на Бургас,идеятя ти става реалност.
Имаш голям избор на персонал.
За това ли ставаш депутат.
Нали си заможен човек
Гледай си бизнеса.
Ако това ти е целта,
СИ В КОНФлИКТ НА ИНТЕРЕСИ.
18.
помислете малко
05.03.2017 13:46:24
16
8
Ква медицина ще се развива в Бургас, бе, не ставайте смешни. Къде в Бургас има преподаватели по медицина- доценти и професори? Няма! Светилата в медицината са в София. Кой ще ги обучава тия студенти или важното е да се произвеждат кадри на килограм, за да може тукашните бизнесмени да ги експлоатират за жълти стотинки. Помислете малко. Не им се дават пари за заплати и затова искат бол завършили, за да им обезценяват труда, а качеството на нула.
17.
и за специалисти за НАСА
05.03.2017 13:41:38
13
7
Важно е качеството, а не навсякъде университети и накрая неграмотни висшисти. Има си доказани университети по медицина, да ходят там да учат. В Бургас и без това медицинското обслужване е на ниско ниво. Сега още калпави лекари ли да произвеждаме.
16.
Модератор
05.03.2017 13:40:14
12
7
Ако не сте разбрали все още, всеки коментар, който не ближе гъза на д-р Костадинов, ще бъде изтрит!!! Придържайте се към хвалебствия и угодничество, хем той ще е доволен, хем сайта ще опъне мангите!!
15.
*********
05.03.2017 13:16:04
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Лаборант от Бургас
05.03.2017 13:09:09
3
10
Това не е мисия на един човек а реална необходимост на обществото и ако не се пречи а се помага ще стане и ще е добре за всички иначе ще се наложи да ви боцкат наркоманите
13.
До 8
05.03.2017 13:08:50
2
11
Така се случват нещата, като всеки работи и развива областта, която развива. Много ясно, че ще иска лаборанти, като в един от най-големите градове в страната тази специалност я няма.
12.
бургазлия
05.03.2017 13:07:05
5
13
Глупости ли? Медицинския факултет и новите специалности са глупост? После защо всички бягат да се лекуват другаде. Точно медицината трябва да се развива в Бургас.
11.
Д-р Събев
05.03.2017 12:59:34
8
17
Браво! Един достоен колега и съгражданин. Сигурен съм, че ще успее.
10.
не
05.03.2017 12:55:01
12
8
Само глупости. Единият искал мед. факултет, другия худ. академия. После ревете, че висшетУ било некачествено. Ами продължавайте да разкривате университети във всяко село и паланка, пък чакайте резултати. Едно ниво на обучение ще падне тука, колкото от бсу- то- неграмотни, хабер си нямат от това, което са учили.
9.
*********
05.03.2017 12:54:05
6
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
*********
05.03.2017 12:50:48
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
RE-1
05.03.2017 12:46:31
0
1
P.S. Но4 - Казва се "Имате много поздрави от .....".
6.
*********
05.03.2017 12:45:21
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
флагмана
05.03.2017 12:34:07
13
7
Само някой да е посмял да оплюва нашите спонсори от РБ или Инса ще му изтрием веднага коментара.За сега имате разрешение да оплювате Магарешки и неговата смешна колонка.
4.
*********
05.03.2017 12:28:32
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
*********
05.03.2017 12:14:15
4
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
ALF
05.03.2017 11:56:47
0
7
То има такава специалност в ТИХ "Зелинский". Половината "медицински лаборанти" в Бургас са с химически техникум.
1.
*********
05.03.2017 11:53:15
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си  Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори