×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ Бургас: Служебният премиер Герджиков опетни името си, връща кадри на БСП във властта през задната врата


ГЕРБ Бургас: Служебният премиер  Герджиков опетни името си, връща кадри на БСП във властта през задната врата
Владимир Крумов(вляво) показа молбата си за отпуск - подадена е още на 16-и декември
20 Февруари 2017, Вторник, 01:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Назначението на свързаната със социалистическата партия Кина Шереметова е смущаващо, още по-шокиращо ще е ако тя отговаря за изборите, обяви областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев

Служебният премиер проф.Огнян Герджиков опетни доброто си име, връщайки през задната врата кадри на БСП“. Това заяви областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев на завършилата преди минути пресконференция в централата на партията – на ул.“Конт Андрованти“.

Поводът за думите на Бойчев бе уволнението на зам.-областния управител Владимир Крумов, който бе освободен с решение на министър-председателя вчера.

Продължава чистката и във втория, и в третия ешалон в държавната администрация. Според нас натискът е много сериозен, предвид предстоящите изборите“, каза Бойчев.

Спазил съм всички разпоредби на главния секретар на Министерски съвет г-н Даков, заяви от своя страна освободеният Владимир Крумов. Той изтече детайлно указанията, според които всеки висш държавен служител трябва да излезе в отпуск, ако участва в предизборната кампания. Владимир Крумов спазил буквата на Закона, но въпреки това бил уволнен.

Моята молба за отпуск е от 16 февруари, регистрацията на листата ни е на 20-и. Т.е. - до 21-и е трябвало да подам молбата си за отпуск, а аз съм го направил много по-рано. Въпреки това съм освободен. Министерски съвет не си спазва техните указания, а прави масова чистка. Не съм засегнат само аз, а колеги от Велико Търново, Сливен, Хасково са уволнени по същия ред. За мен това е красноречив факт, че БСП влиза във властта през задния вход, на тъмно и съмнително“, заяви Владимир Крумов.

„За мен обяснението за освобождаването на г-н Крумов е последвалото назначение (новия зам.-областен управител Кина Шереметова, б.а). Още по-смущаващо е, ако тя ще отговаря за изборите“, допълни го Димитър Бойчев.

Владимир Крумов е получил заповедта си за уволнение по време на служебна командировка в Турция. Изпратил му я губернаторът Вълчо Чолаков по вайбър, веднага след като е получена в Областна администрация.

Според Димитър Бойчев вкарването на кадри на БСП в изпълнителната власт е било главният ангажимент, поет от проф.Огнян Герджиков преди да бъде назначен за министър-председател.

В категории: Политика


55
Коментара
Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
55
Коментара по темата
55.
:(
23.02.2017 19:17:26
0
0
Герджиков - свиня,
герб - купчина лайна,
бсп - помия, нфсб - чикия
54.
инфо
22.02.2017 18:25:20
0
1
Истинска армия от анонимни виртуални профили е мобилизирана да атакува с коментари и “мнения” интернет пространството в полза на БСП.
Активното мероприятие било организирано от отдела за медийна комуникация на БСП. От пръв поглед прави впечатление, че става въпрос за типични интернет “тролове” – профили зад които не стои реална личност, а са създадени с цел да имитират обществена подкрепа и да прокарват поръчкови директиви, посочва изданието.
Коментарите са синхронизирани, базират се стриктно на предварително разработени и сведени за употреба “опорни точки” на БСП. Коментарите са свързани с актуални за деня теми. Атаката се разпростира върху над 50 електронни медии, форуми на вестници, радиостанции и телевизии, социалните мрежи.
Внимателното изследване на интернет адресите или IP-та, от които се пускат манипулативните коментари, доказва, че голяма част от адресите съвпадат, т.е. различни профили с различни имена пишат от един и същи офис, или дори от един и същи компютър.
Имало дори виртуални диалози и дискусии на един и същ потребител сам със себе си, но мултиплициран в многобройни виртуални профили. Това се правело, за да се имитира публичен интерес и да се внушава изкуствено определена теза - винаги в подкрепа на БСП, коалиционните й партньори и сегашното правителство.
Цел на техните коментари били не само политическите противници - ГЕРБ и Реформаторския блок, но и вътрешната опозиция на ръководството на БСП в лицето на Георги Близнашки, Татяна Дончева и Георги Кадиев. По адрес на Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ имало стотици злостни коментари.
53.
Романа - Червените потайности на червените куртиза
22.02.2017 16:21:17
1
1
Аферата „Акрам”, или тайното финансиране на БСП



През 1992 г. – годината, в която за първи път от 1944 г. наследниците на комунистическата партия са отстранени от властта по време на правителството на СДС и нямат присъствие в управлението на страната, представители на БСП участват в схема за тайно финансиране на партията чрез отпускане на необезпечени кредити от няколко банки в Северна България.

Случаят за източването на 93 млн. лева[1] придобива публичност през 1994 г. като аферата „Акрам”[2]. Тя става възможна благодарение на корупционни практики, в които освен представители на преименувалата се четири години по-рано комунистическата партия са замесени бивши щатни сътрудници на ДС и банкови служители.

Този случай е един от малкото, по които българското правосъдие достига, макар и трудно, до осъдителни присъди, въпреки многобройните пречки и петте смъртни случая на ключови фигури, замесени в скандала. Четиринайсет години по-късно, през 2006 г., съдът признава седем от замесените лица в случая за виновни и им издава присъди, възлизащи общо на 33 години затвор.[3]

Скандалът става публичен през април 1994 г., като тогава в него са намесени имената на бившия премиер на БКП/БСП Андрей Луканов, който по време на скандала е депутат от левицата; на колегата му, народния представител о.р. полк. Димитър Йончев[4]; Румен Петков – председател на Общинския съвет на БСП в Плевен; Георги Димитров – бивш председател на Общинския съвет на БСП във Велико Търново и Стефан Косев – най-младия член на Висшия съвет на БСП, двайсет и пет годишния председател Общинския съвет на партията в Дряново. Същинската финансова афера се разиграва по-рано – през периода март 1992 г. – декември 1993 г.
52.
до 51
22.02.2017 15:59:31
0
2
Ми много удобно е да се забранят , ама какво правим с комунистите в ГЕРБ , те са повече там.
51.
Така си е било
22.02.2017 15:42:14
2
2
Все повече се убеждавам , че тези партии БСП и ДПС трябва да се забранят със закон да участват в избори, защото са наследници на терористи БСП църквата"св. Неделя", ДПС - гара Буново , други коментари са излишни, а партизаните колко храна са изяли и изакали през техните управения е друг въпрос . Кражбите и продажбите са им приоритет в програмата .
50.
До 49
22.02.2017 15:21:58
2
2
ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УБЕЖДАВАМ ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ПРОСТОТИЯТА ГЕРБЕРСКА
49.
Така беше
22.02.2017 15:11:45
2
1
Тая Кина не правеше ли свирки на Къната в тоалентите в морската да е сложат на меко столче , а Къната си плати на Курнелка 100 бона да е водач на малоумните червени пендели дето са все наведени в Бургас
48.
ДО 47
22.02.2017 09:30:25
1
4
АБЕ ГЕОРГИЕВ ТОВА ДА НЕ ТИ Е ОТМЪЩЕНИЕТО , ЧЕ ТЕ Е ОТСВИРИЛА А? Е, АМА СТЕ ПРОСТИ ХОРА ТОВА ОТ ГЕРБ!
47.
Георгиев
22.02.2017 09:24:36
4
3
Знам я тая другарка Кина. Колко я ухажвах на младини, но тя скочи в леглото на Петър Къняв, водач на БСП в Б-ска област.Как няма да я уреди?! Тя изпълнява по-специфични партийни услуги. Сега е там да промени вота. Хора не го ли виждате? Пак ли ще мълчите? Пак ли ще стоите наведени?
46.
ПРЕСТЪПНИЯ ГЕРБ И МРЪСНИТЕ ПАРИ С КОИТО Е СЪЗДАДЕН
22.02.2017 08:48:47
2
3
Време е някой да Ви го каже високо и ясно. Фондацията Ви "Ханс Зайдел" носи основната вина за престъплението наречено "ГЕРБ". Тя е виновна пред германските данъкоплатци, които чрез данъците си я субсидират за да "укрепва демокрацията" зад граница. Фондацията Ви е виновна пред едрия баварски капитал, който Ви е основен спомоществувател и едва ли знае къде са отишли парите му в България и за какво точно.
"Ханс Зайдел" обаче е виновна най-вече пред българския народ, на който нахлузи яремът наречен "ГЕРБ". Това беше вторият, доста по-успешен опит за "путинизация" на България. Първият беше на Иван Костов с неговото бандитско управление. И там имаше "подпомагащи" германски фондации.
Но такова брутално, такова нагло, такова арогантно, такова гангстерско, такова разсипническо, просташко и убийствено за народа и държавата управление, каквото беше управлението при режимът на Бойко Борисов е прецедент в историята на обединена Европа. Натрапено на българския народ с Вашето любезно съдействие.
Сега благодарение и на Вашата фондация "Ханс Зайдел" сме изправени пред поредната - трета национална катастрофа. Кога е имало в България двеста самоубийства за три месеца? Кога у нас са се самозапалвали хора, от безсилие, от отчаяние, от глад и мизерия, от страх пред бъдещето, от невъзможността да погледнат децата си в очите и да им обяснят, защо и тази вечер нямат дори хляб на масата?
А стотиците хиляди напускащи млади хора, ненамерили разумни причини да останат в Родината си, пишем ли ги на сметката Ви? А милионите отчаяни и обезсърчени, които не виждат смисъл да живеят?
Кой от Вас ще отговаря за незаконните подслушвания на хиляди българи от купените с европейски пари модерни "цецомобили"? За превръщането на службите за сигурност в гангстерска шайка и преторианска гвардия на неграмотните, скудоумни, комплексирани, шизофренни Ваши творения Цветанов и Борисов? Защитаващи само техните мутренски интереси? С вашето любезно съдействие? Нали подпомагате и
Националната асоциация на общинските служители в България
Дипломатически институт към Външно министерство на Република България
Министерство на вътрешните работи на Република България и подчинените му служби
Министерство на правосъдието и Прокуратурата на Република България
Така ли ги подпомагахте, да се превърнат в изтривалки на създаденият от Вас политически "Франкенщайн" - сдружението и после и партията "ГЕРБ"?
Ще поемете ли вината за смачкването на свободата на словото, за запушените усти на журналисти и главни редактори с тоягата на репресията на ДАНС, МВР и НАП и "морковите" на раздаваните на "послушните медии" европари, измъкнати пак от джобовете на европейските данъкоплатци?
Кой е отговорен за подчиняването и обезличаването на цялата съдебна система? За превръщането й в терористичен отряд атакуващ неудобните предприемачи и измъкващ от тях имоти, пари и предприятия? За разправата с противниците на Цветан Цветанов като съдийката Мирослава Тодорова и стотици други като нея. За откраднатите с мутренски рекет вестници "Труд" и "24 часа" от законните им собственици. Хубави - лоши, но законни. За стотиците монтирани съдебни дела, за произволните арести и побоища на невинни хора заподозрени в неподчинение на мафията "ГЕРБ"? Включително родители на деца направили страница против "ГЕРБ" във "фейсбук"!
Ще поемете ли отговорност за тотално фалшифицираните местни и президентски избори през 2011 г.? За хилядите уволнени държавни служители в централната и общинските администрации само за да направят място на "калинките" от ГЕРБ?. А причиненото от това разбиване на държавната административна машина да го пишем ли на Вашата сметка?
Самата Германия на колко още "калинки" даде фалшиви дипломи с които да заемат висши държавни постове? И много от тях не бяха ли пратени да "учат" в Германия с Вашето любезно съдействие... И такива работи ги научиха при Вас...
На колко фирми и неправителствени организации плащахте в България и чужбина да сътворят, програмата, идеологията, структурата, идеята за партията "ГЕРБ"? Включително и на тази немска фирма, в която аз самият работех. Колко обучения, колко семинари, колко "кръгли маси", колко медийни изяви, колко цели медии и колко изборни кампании им платихте?
Интересувахте ли се от "проекта" си "ГЕРБ" когато съсипа фискалния ни резерв, фалира 300 000 фирми, остави половин милион безработни на улицата, благодарение на Вашите съвети? Когато гербаджиите заграбваха фирмичките на дребните и средни, та даже и големите предприемачи, разсипваха поминъка на хората, които нямат политическа протекция, когато Вашите лумпени от организираната престъпна група "ГЕРБ" ги тероризираха с глоби и санкции, административен и полицейски рекет за да им вземат подкуп или целия бизнес?
Тогава отстрани ли гледахте?
А за разкапването на държавните институции градени от нулата с толкова много мъки вече 30 години, за потъпкването на законите, за разсипването на самата идея за правова държава, законност, ред и институции, кой е виновен? На това ли учихте нискочелите физкултурници - членове на великото Ви творение?
Целяхте да унищожите България ли? И почти успяхте!
И не ми казвайте, че "проектът" Ви бил прекрасен, но се провалил "поради българските условия". И на Хитлер проектът беше прекрасен, но се провали поради международните условия. И на Ленин и Сталин също!
Не ми казвайте, че не сте знаели кой е Борисов и кой е Цветанов и от какви отрепки двамата създават гръбнака на "партията си".
Не ми казвайте, че не знаете кой уби Мишо "Бирата", с какви пари Вашето "момче" Цветанов си купи шестте апартамента, как така всички "гербери" внезапно забогатяха дори и преди да са взели властта? Вие следите ли изобщо, как се изразходват Вашите собствени пари? Парите на Вашите данъкоплатци?!!
И кой ги водеше в цяла Европа тези смешници да им урежда срещи с управляващите за да ги узаконите в очите на партньорите, като "новата надежда на България", и да им създадете авторитет, който те изобщо няма как да имат. И червяхте ли се от приказките за "шменти-капели" на премиера и от откровенията му как "Цецо копае труповете с багер"? Как ли се превежда това на немски?
Допускам известна доза вероятност да не сте знаели какво правите. Да сте били учудени от резултата на благородните Ви усилия. Едно да сте мислили, а друго да се е получило. Може би сте били добронамерени към България и идеята Ви да е била хубава.
Но ако е така, не е ли вече време за трезва преоценка, време за разкаяние? Ще продължите ли да подкрепяте мафията "ГЕРБ"?
На какво разчитате? На незаинтересоваността на европейските държави към нашите проблеми?
На късопаметността на българския народ? На това, че ще Ви се размине? Ами ако в Германия отговорните фактори Ви поискат сметка за провала на Вашия "проект" "ГЕРБ"? Но да оставим отговорността. Говорим сега за морал и съвест!
45.
Малко вицове за БСП
21.02.2017 20:10:10
0
1
Аферата „Акрам”, или тайното финансиране на БСП



През 1992 г. – годината, в която за първи път от 1944 г. наследниците на комунистическата партия са отстранени от властта по време на правителството на СДС и нямат присъствие в управлението на страната, представители на БСП участват в схема за тайно финансиране на партията чрез отпускане на необезпечени кредити от няколко банки в Северна България.

Случаят за източването на 93 млн. лева[1] придобива публичност през 1994 г. като аферата „Акрам”[2]. Тя става възможна благодарение на корупционни практики, в които освен представители на преименувалата се четири години по-рано комунистическата партия са замесени бивши щатни сътрудници на ДС и банкови служители.

Този случай е един от малкото, по които българското правосъдие достига, макар и трудно, до осъдителни присъди, въпреки многобройните пречки и петте смъртни случая на ключови фигури, замесени в скандала. Четиринайсет години по-късно, през 2006 г., съдът признава седем от замесените лица в случая за виновни и им издава присъди, възлизащи общо на 33 години затвор.[3]

Скандалът става публичен през април 1994 г., като тогава в него са намесени имената на бившия премиер на БКП/БСП Андрей Луканов, който по време на скандала е депутат от левицата; на колегата му, народния представител о.р. полк. Димитър Йончев[4]; Румен Петков – председател на Общинския съвет на БСП в Плевен; Георги Димитров – бивш председател на Общинския съвет на БСП във Велико Търново и Стефан Косев – най-младия член на Висшия съвет на БСП, двайсет и пет годишния председател Общинския съвет на партията в Дряново. Същинската финансова афера се разиграва по-рано – през периода март 1992 г. – декември 1993 г. Участниците в нея са следните лица:



- Ангел Златанов с рождено име Джамал Абулибде – Акрам, палестинец, пристигнал в НР България в началото на 80-те години и завършил с отличие Висшето народно военно училище (ВНВУ) „В. Левски” във Велико Търново. Придобил българско гражданство, а след промените започва бизнес благодарение на социалистите във Велико Търново, които му предоставят под наем ресторант и офиси. Президент е на няколко фирми, в които основното име е прякорът му „Акрам”;

- о.р. Радослав Радославов – бивш първи секретар на Окръжния комитет на ДКМС Велико Търново, а след това заместник-началник на Окръжно управление на МВР-ДС, отговарящ за ДС. След 10 ноември е началник на РДВР Велико Търново, освободен от този пост след идването на власт на правителството на СДС с премиер Филип Димитров през есента на 1991 г. След освобождаването му започва работа при Акрам и е негов бизнес партньор;

- о.р. кап. Людмил Досев, бивш служител в ДС, приближен на Радославов. След промените е началник на сектор „Вътрешна сигурност” в РДВР Велико Търново. След като през есента на 1992 г. излиза от системата на МВР, регистрира фирма „Жорж 93”;

- Стефан Косев – председател на БСП в Дряново е член на Висшия съвет (ВС) на БСП и на ръководството на ОСД. Той е завършил ВНВУ „В. Левски” – политически офицер, а от 1993 г. работи като шеф на охраната на Габровския клон на Първа източна международна банка (ПИМБ);

- Мария Златанова – съпруга на Акрам, президент на една от фирмите му;

- Абдулджабар Абулибде – брат на Акрам;

- Христина Гичева – съпруга на Абдулджабар Абулибде;

- Пламен Катрев, служител на Акрам;

- Яна Маринова – секретарка на Акрам.



Системата, по която действат, се оказва успешна за тегленето на кредити без покритие. Прилагат я в провинциални клонове на няколко банки в Северна България – Плевен, Велико Търново, Габрово и Враца. Провинциалните клонове не могат да отпускат кредити от над 1 млн. лева без разрешение от централата. В същото време клоновете в провинцията нямат ограничение в броя на кредитополучателите. Това дава възможност на аферистите чрез множество легални и фиктивни фирми да теглят многократно суми по 1 млн. лева. След получаването на кредита съществуващите фирми се закриват и откриват отново с незначителна промяна в името.[5] Схемата действа безпроблемно до началото на декември 1993 г., когато Стефан Косев се опитва да изтегли два кредита от по 1 млн. лева от клона на ПИМБ в Габрово, в който работи, с фалшиви гаранции от Българска пощенска банка[6] в Плевен. Банкерите в Габрово се усъмняват в документите и се свързват с директора на банковия клон в Плевен Александър Митев. Той, от своя страна, разбира, че банката е завлечена и с други кредити на същата група. Участниците в аферата един по един започват да напускат страната в различни посоки. Сред напусналите България са Акрам, Стефан Косев, Катрев, Гичева и братът на Акрам.

През януари 1994 г. председателят на Българска пощенска банка Владимир Владимиров сезира за случая с докладна записка лидера на БСП Жан Виденов. Той запознава Изпълнителното бюро (ИБ) на партията с проблема и съветва банкера да се обърне към компетентните органи. Полицията започва разследване по случая през февруари 1994 г., когато повечето от основните участници вече са извън страната.

В БСП скандалният случай е разгледан от Общопартийната контролна комисия, която констатира, че председателят на местната структура в Дряново и член на ВС на БСП Стефан Косев е направил значителни дългове към банки, които не изплаща. Комисията провежда разговори с шефовете на партийните структури в Плевен и Габрово Румен Петков и Ивелин Николов, а Димитър Йончев отказва да се срещне с представители на партийния контролен орган. Установено е, че при тегленето на кредитите от Стефан Косев „допълнително обстоятелство” за отпускането им е било партийното му положение.Комисията установява, че Косев е придружен и представен в банката от Румен Петков. Също така той нееднократно е присъствал, когато с молба за бързо разрешение са искани кредити за фирмата „Акрам Къмпани”.



Косев не е никакъв банкер, за какъвто се е представял. Румен и Ивелин [Николов, председател на БСП в Габрово] признаха, че са го протежирали да започне работа в една габровска банка. Тъжното е, че Румен [Петков] не осъзнава своята морална отговорност – как чрез името и поста си замества цялата партия[7],



Това заявява Сашка Каракашева, председател на Общопартийната контролна комисия. Контролният орган препоръчва местните партийни организации да разгледат поведението на замесените партийни функционери, срещу което последните протестират.

По нареждане на Жан Виденов в средата на март 1994 г. партийният орган в. „Дума” публикува първите информации за финансовата афера. През май 1994 г. в партийния орган тогавашният депутат от БСП и журналист Георги Тамбуев публикува материал, показателно озаглавен „Раждането на мафията”[8].

Започват да се случват фатални инциденти, като във филм за мафията, с банкови служители, участвали в отпускането на кредитите. Смъртоносно прострелян със законно притежавания от него пистолет е открит Михо Михов, директор на Кредитна банка – Ловеч. Заключението на следствието е, че банкерът се е самоубил, а впоследствие става ясно, че той е предоставил кредити в размер на 5 млн. лева на Акрам. Смъртта му е приета като самоубийство, но остават съмнения, че банкерът не е сложил сам края на живота си. В началото на април 1994 г. е открит втори мъртъв банков служител, прострелян в главата – Ангел Кабаиванов, председател на клона на Първа частна банка (ПЧБ) в Павликени. До него е намерена ловната му пушка. Преди това той е шеф на клон на Балканбанк, откъдето също са изтеглени кредити от групата на Акрам. Преди промените той е кмет на Павликени и първи секретар на Общинския комитет (ОК) на БКП[9]. Следва арестът на Ивелин Петков – шеф на клона на Централна кооперативна банка (ЦКБ) във Враца.

Разгласяването на тази грандиозна финансова афера навремето принуждава основната фигура в схемата, палестинецът Джамал Абулибде – Акрам, с българско име Ангел Златанов, да проговори от чужбина. В интервю от Бейрут той признава за бизнес отношенията си с БСП още през 1990 г. и за многократните си срещи с Луканов и Стефан Косев. Акрам заявява:



От 30 до 40 на сто от всеки отпуснат кредит отиваше в БСП, това беше решено в Плевен на среща през септември 1993 г. На съвещанието присъстваше и Андрей Луканов. По думите на Стефан Косев, парите минаваха през Българска пощенска банка и отиваха директно в касата на БСП в Плевен[10].



Луканов му отвръща от страниците на партийния орган, като отрича да е замесен и определя Акрам като „крадец и политически провокатор”[11].

Малко след това, от Москва обаче, замесеният в случая член на ВС на БСП и лидер на партията в Дряново Стефан Косев потвърждава казаното от Акрам. Той заявява, че на тайна среща в Плевен през май 1993 г., на която присъствали кметове от БСП, депутати и членове на ВС на БСП, е поставен въпросът за финансовото състояние на социалистическата партия. Румен Петков е разказал как се справят с този проблем в Плевен – отпускали кредити на фирми, а след това делели комисиони с директорите на банковите институции. Той обяснил, че трима от шефовете на банкови клонове в Плевен са назначени от Луканов и „нямало къде да мърдат”[12]. Според Косев комисионите са варирали между 15 и 20 процента. Той заявява също така, че е бил нает да изпере 300 млн. лева за партията. От „Позитано” 20 отричат неговото твърдение.

През лятото на 1994 г. разследващите органи арестуват двамата бивши служители на ДС, замесени в аферата – Радослав Радославов и Людмил Досев, съдружници на Акрам, теглили също необезпечени кредити.

През януари 1995 г., когато на власт вече е БСП с еднопартийното правителство на Жан Виденов, в страната се завръща братът на Акрам Абдулджабар Абулибде, а след него от Испания и Пламен Катрев, служител при палестинеца, който също е задържан. Последва го и Стефан Косев, който се завръща след петнайсетмесечно изгнание в чужбина и е задържан през март 1995 г.

През април 1995 г. става ясно, че Акрам е разработван от Националната служба „Сигурност” в МВР (контраразузнаването) и в специалната служба съществуват доказателства за аферата, пряко свързана с финансирането на БСП. Данните са запазени, защото Акрам е разработван под друго име с паспорт от държава в Южна Америка. Оперативната работа обаче е прекъсната след падането на правителството на СДС през декември 1992 г. Тези данни остават неизвестни за прокуратурата, за да може само дребните риби, замесени в аферата, да отговарят по нея[13].

През есента на 1995 г. Главна прокуратура обявява, че е приключила следствието и изправя на съд обвиняемите Стефан Косев, Пламен Катрев, Яна Маринова, Людмил Досев, Радослав Радославов и Абдулджабар Абулибде. Задочно на съд са дадени Акрам и снаха му Христина Гичева. Делото е изпратено да се гледа във Враца, където клонът на ЦКБ е завлечен с 21 млн. лева. Останалите засегнати държавни банки са Стройбанк АД – София с 30 млн. лева, Кредитна банка – Ловеч с 5 млн. лева, ПЧБ – Габрово с 11 млн. лева, Балканбанк – Велико Търново с 10 млн. лева, Българска пощенска банка – Плевен с 21 млн. лева и ПИМБ – Габрово с 2 млн. лева. Прокуратурата доказва, че общо по аферата са изтеглени 93 млн. лева кредити чрез фирми фантоми, които с лихвите в края на 1995 г. надхвърлят 200 млн. Лева. Според разследващите следите на част от милионите се губят в банкови сметки на Канарските острови.

Началото на делото тогава обаче се проваля. През следващите години поради различни процедурни причини и местенето на подсъдността на съдебния процес случаят потъва и не му е даден ход, като многократно е отлаган. Медиите продължават да следят случая, за който е ясно, че по него ще отговарят по-дребните риби и подставени лица в схемата за тайното финансиране на БСП след излизането ѝ от властта през 1992 г.

Най-изненадващо Акрам и снаха му Христина Гичева, обявени за издирване чрез „Интерпол“, са задържани в Испания през ноември 1997 г., когато в България вече управлява правителството на ОДС начело с Иван Костов. Междувременно в България делото е прекратено от Врачанския съд през април 1998 г. с мотива, че отсъстват двама от подсъдимите, а именно Акрам и снаха му Христина Гичева, които трябва да бъдат екстрадирани, и материалите са прехвърлени във Върховния съд в София. Следва налагане на по-леки мерки за неотклонение на останалите подсъдими и те един по един са пуснати на свобода.

Испанските съдебни власти потвърждават екстрадирането, но малко преди него, на 6 май 1999 г. в затвора „Сото дел Реал” край Мадрид, Акрам е намерен обесен. Така е затворена устата на главния изпълнител на схемата, чрез която по криминален начин е финансирана БСП. От Испания малко по-късно е екстрадирана Христина Гичева. Съдебното дело е прехвърлено на Великотърновския окръжен съд през 2001 г. Следват повече от четири години отлагания на делото заради заболяване или неявяване на подсъдими и адвокати.

Едва през март 2006 г. съдът във Велико Търново стига до присъда по т. нар. „дело „Акрам“, като издава общо 33 години лишаване от свобода в шест ефективни и една условна присъда на обвиняеми по делото.

Съдът признава за виновни Стефан Косев (38) от Габрово, Пламен Катрев (49) от Горна Оряховица и великотърновците Яна Маринова (58), Христина Гичева (35), Людмил Досев (47), Радослав Радославов (62) и Абдулджабар Абулибде (33), че през периода 1992–1993 г. в различно съучастие чрез използване на документи с невярно съдържание са получили неправомерно кредити на стойност общо 93 000 лева[14] от клонове на Българска пощенска банка в Плевен, на ЦКБ във Враца, ПИМБ в Габрово и Балканбанк във Велико Търново. Съдът постановява условна присъда от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок за секретарката на Акрам Яна Маринова.

Между шест и четири години затвор са наказанията на останалите подсъдими, но те ще бъдат намалени с изтърпения от тях срок на предварителен арест. Най-големи са присъдите на бившия член на ВС на БСП Стефан Косев и бившия кадрови служител на ДС и на контраразузнаването след промените Людмил Досев, които са осъдени на шест години затвор. Пет години са присъдени на Пламен Катрев и Христина Гичева. Четири години затвор са постановени за Абдулджабар Абулибде и Радослав Радославов. Бившият кадър на ДС, който е и бивш директор на РДВР Велико Търново след промените, е признат за невинен по обвинение за това, че като подбудител и помагач на главния обвиняем Ангел Златанов – Джамал Абулибде – Акрам неправомерно е изтеглил кредити за 10 000 лева по курс към 2006 г.



Хиперинфлацията при кабинета „Виденов” в началото на 1997 г. и последвалата деноминация на лева при кабинета „Костов” значително намалява обществената опасност от това деяние заради намаляването на отклонените суми,



коментира Теодор Милев, председател на съдебния състав, произнесъл осъдителните присъди.

След произнасяне на присъдата Димитър Йончев, председател на бившето идейно течение в БСП – ОСД, а към 2006 г. преподавател в академията на МВР и в НБУ по теория на разузнаването, заявява по радио „Нова Европа“, че Румен Петков е съпричастен по някакъв начин към случая. По ирония на съдбата през това време Румен Петков се е издигнал до министър на вътрешните работи в кабинета на тройната коалиция между БСП, ДПС и НДСВ начело с лидера на социалистите Сергей Станишев. Йончев си спомня, че по случая „Акрам” му е звънял покойният Николай Добрев (БСП), Валенто Василев (заместник-председател на Съюза на бившите командоси и нещатен сътрудник на ДС) и дори Андрей Луканов, за да го питат „идваха ли едни наши хора да те питат нещо”. „Значи са били в течение”[15], заключава Йончев.

Няколко месеца по-късно, след обжалване от страна на подсъдимите на присъдата на първоинстанционния съд, състав на Апелативния съд във Велико Търново намалява значително присъдите на шестимата.[16] Наказанието на Радослав Радославов от четири години затвор е намалено на две години и три месеца. На бившия кадрови служител на ДС и на контраразузнаването Людмил Досев – от шест години на четири години и девет месеца затвор. На бившия шеф на БСП в Дряново Стефан Косев – от шест години затвор на три години и седем месеца. На Абдулджабар Абулибде – от четири на три години. На снахата на афериста Акрам Христина Гичева - от пет години затвор на две години и девет месеца. Тези наказания са потвърдени от Върховния касационен съд (ВКС) и на практика никой от подсъдимите не влиза в затвора, тъй като сроковете на занижените наказания са покрити с престоя на виновниците по време на предварителния арест.



[1] Първоначално в пресата се публикуват информации за източването на 350 млн. лева. Впоследствие, при започването на делото, прокуратурата повдига обвинения за 93 млн. лева, като с лихвите сумата е много по-голяма. След деноминацията през 1997 г. въпросните 93 млн. лева стари пари се превръщат в 93 000 лева. Това значително намаляване на сумата повлиява благоприятно съдбата на подсъдимите по отношение на окончателното съдебно решение, с което присъдите им са намалени.

[2] Акрам (от арабски: „щедър“, „милостив“) е прякор на един от основните участници в нея – палестинецът Джамал Абулибде, известен още с българското си име Ангел Златанов.

[3] Втората съдебна инстанция, Апелативният съд във Велико Търново, намалява наполовина присъдите на първоинстанционния съд.

[4] Димитър Йончев е председател и заместник-председател на Комисията по национална сигурност в 7-то Велико Народно събрание (1990–1991) и в 36-то Народно събрание (1991–1994), служил в Българската народна армия (БНА) през периода 1962–1990 г., съосновател на Обединението за социална демокрация (ОСД) в БСП след промените.

[5] Гюрова, Невена. Ченгета, милиони, трупове и социалисти се оплетоха в жестока игра. – В: Труд, бр. 147, 2–3 юли 1994. Схемата на аферата е подробно описана в публикацията.

[6] Първият клон на Българска пощенска банка е открит през 1991 г. в София. Банката е преименувана на Пощенска банка (с юридическо име: „Юробанк И Еф Джи България“ АД), когато от 1998 г. става собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias.

[7] Николова, Дора. Ние не сме съд. Интервю със Сашка Каракашева. – В: Дума, бр. 97, 3 май 1994. Описаните и цитирани факти са изнесени от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП Сашка Каракашева в интервюто.

[8] Представители на полицията обявяват, че с разгласяването на случая се е попречило на разследването, което е позволило участници в случая да заметат следите на финансовите си престъпления.

[9] През 1994 г. се случват още два смъртни случая с банкери – на директора на направление „Жилищно и текущо кредитиране” в ДСК Антония Антонова и на Александър Банков, директор на клона на Кредитна банка във Враца, но няма доказателства, че те са свързани с аферата „Акрам”.

[10] Шопова, Милена. Луканов измисли банковата афера. Интервю с Джамал Абулибде. – В: 24 часа, бр. 131, 21 май 1994. В интервюто е посочено, че Акрам сам се свързва с редакцията на вестника, като преди това изпраща до нея факс.

[11] Луканов, Андрей. Акрам е крадец и политически провокатор. – В: Дума, бр. 115,26 май 1994.

[12] Гюрова, Невена. Ченгета, милиони, трупове и социалисти се оплетоха в жестока игра. – В: Труд, бр. 147, 2–3 юли 1994.

[13] Христов, Христо. Акрам е в ръцете на контраразузнаването. – В: Демокрация, бр. 83, 10 април 1995.

[14] Сумата от 93 000 лева към момента на деянието представлява 93 млн. лева без лихвите, но след деноминацията през 1997 г. спада до въпросните 93 000 лева.

[15] Петков знае къде отидоха парите от аферата „Акрам”. – Медиапул, 6 юни 2006 (http://www.mediapool.bg/dimitar-yonchev-petkov-znae-kade-otidoha-parite-ot-aferata-akram-news117953.html).

[16] Седмият подсъдим – секретарката Яна Маринова, не обжалва условната си присъда.
44.
Дайте да обсъдим тез
21.02.2017 20:09:09
0
0
Какво е 'зелена енергия' и защо и как ДС & БСП просто ни крадат чрез нея
За алтернативна енергия се заговори в три направления. Вятър, слънце и биомаса.
Да започна с вятъра. Далавераджиите на ДС у нас внесоха всички остарели боклуци на немците. Въпреки, че според картата на ветровете у нас има само едно подходящо място - на нос Калиакра. Е, има и още едно - на връх Мургаш, но там и до сега не могат даже формално да качат перковците с игрите с тока перки. Останалия вятър у нас е на пориви. Което значи абсолютно неуправляема енергия за единната ни енергопреносна мрежа. Т.е. значи опасност. Аз тук съм писал, че имам свой малък вятърен генератор на село. Внесен от САЩ. И съм писал как до сега два пъти го гоних у комшията след буря. А знаете ли какво се чува от това чудо по време на силен вятър? Вие! Мачтата му от яка стоманена тръба се тресе. Въпреки обтегачите. Вятърът на пориви е огромна опасност. Развърта до такива обороти за нула време и после го няма и после пак развърта и затова и мачтата направо плаши ако си около нея. Това е истината за вятърните генератори. Аз моя зимно време си го прибирам под сайванта. Но иначе знаете ли какво е да обледенят перките? Ами вижте го по климатиците си. Те просто спират ако нямат подгряване против обледеняването на перките. Е? Ами големите вятърни паркове имат подгрявания на перките против обледеняване. Т.е. зимата често те вместо да дават ток на практика гълтат от нас ток. Защо това се крие от нас?
Да мина на фотоволтаиците. Това са онези слънчеви панели, с които одма хукна да ни залъгва интерсервиза на ДС узунов. Вие вече сте видели какво представляват т.нар. фотосоларни лампи. Видели сте че имат вътре акумулаторна батерия. И лампата свети докато се изтощи всъщност батерията, която е заредена? Познахте - от ел. мрежа, а не от слънцето.
Но да речем сте се хванали на лъжите на интерсервизите на ДС. Отишли сте на Илиенци и сте си купили 100-ватов фотоволтаичен панел за 400 лева.
Мощността на слънцето е около 1000 вата на кв. метър и то само на обяд и то само през горещите летни месеци. И то само ако е ясно, разбира се. А КПД на фотоволтаика е към 10%. Т.е. само лятото и само на обяд всъщност ги имате тези 100 вата на вашето прескъпо съоръжение. И понеже денят не е само на обяд а има и нощ, то реално средно и само лятото можете да получите от такъв панел не повече от 20-30 вата за час. Те ненапразно ви работят с термина пикова мощност. Т.е. 100 вата ама на обяд само, когато е пикът.
Но да речем че сте вън от схемите на далавераджиите на ДС. Защото те слагат там нещо си и после купуват от НЕК тока на АЕЦ-а ни за стотинки и после пак ни го пробутват уж като зелен ток на цена в пъти по-висока. Това не са мои твърдения, а на Григор Лилов. А той вероятно знае какво казва.
Но да речем, че сте ударили печалба от тотото и решите да си направите зелен дом. За да получите да речем 5 киловата мощност за дома ви (за да можете поне една печка за готвене да включите) ще трябват 5000/100 = поне 50 панела по 400 лева. И тези 50 панела трябва да монтирате в градината си. И трябва и да оставите и проход между тях, за да може да ги обслужвате. Значи отидоха един-два ара от градинката ви. Сметнете колко добив в пари ще получите от 2 ара ако са засадени с хубави домати, но това е друг въпрос. Електроенергията не е нещо което се консумира колкото дава фотоволтаиката, а колкото ти трябва и когато ти трябва. А това е вечер най-често. Значи трябват и акумулатори. Аз няма да смятам колко струват тяговите акумулатори. Ще смятам евтините автомобил стартерни от по 100 лева. За 5 киловата по 100 амперчаса ще ви трябват поне 5 акумулатора в батерия. Т.е. още 500 лева само за акумулаторите. А юпиесът? 5 киловатов инверттор на напрежение от 12 на 220 волта струва към 2000 лева. До тук както виждате отидоха към 5 000 лева само за материали. Без окабелявания и монтажни рейки и т.н.
Но да речем сте пляснали 50 панела по един кв. метър всеки в градината си. Ама при първия вятър те се запрашават и не дават вече и ония 10% кпд. Трябва да се мият. Поне от време на време. Вие мили ли сте 50 квадрата под? Ако сте били в казарма като мен - сигурно сте мили. Но това не е под да ливнеш с кофата.
Но и това не е онова, което крият от вас. На 5 години слънчевите панели трябва изцяло да се подменят. Защото просто те губят емисия и не дават мощност с годините. Е, и?
Ами акумулаторите колко бързо в последно време се изхабяват? Е, и?
Толкова за фотоволтаиците.
Сега за биомасата.
Да, биогаз може. Лесно се произвежда. Но ви трябват мноого лайна. Най-вече кравешки или поне свински. А ние си унищожихме животновъдството. На тандемите на ДС им е по-лесно да внасят 20-годишно ирландско месо вместо да поощряват българите да си произвеждат прясно свое.
Биоетанол? Аз също произведох свои модели биокамини за биоетанол. (Спирт). Знаете ли колко трае изваряването на един казан със 100 литра джибри? 4-5 часа. Нагряване до към 100 градуса. Ами ако нямате излишни дърва? И колко се изкарва от един 100-литров казан? Ами мааксимум 20 литра. И то не 96 градусов спирт какъвто ви трябва за да има горене. Да, и мини спирт завод съм разработил, който после вашата там 40-50 градусова ракия или водка ще концентрира до 96 градусов биоетанол. Но ще получите мааксимум 7-8 литра. И пак чрез още нагряване. Един литър спирт дава 4 киловата мощност в топлина. И изгаря за два часа. Т.е. от един казан джибри ще сте си осигурили мааксимум един ден да ви е топличко в студените дни. А ако купувате биоетанола, аз в момента у нас не знам цена под 4 лева за литър на дребно.
Сметнете сами колко е евтино и колко е алтернативно. Да, перспективно е. Но изчакайте да разработя идеята до която съм стигнал. Хелиотермална дестилерия. Т.е. дестилация чрез нагряване от слънцето. Така лятно време поне енергията за нагряване ще ви е без пари. А и джанките по селата опадват без някой да ги събира и са без пари. Тогава сметката вече ще е по-реална. Изобщо аз затова оставих биоетанола за най-накрая. Защото от него може. Но при определени условия. И стига да не се опиянчите.
43.
Михаил
21.02.2017 19:49:29
3
5
Добре де, защо Владо това момче младо не издаде и той стихосбирка ?
Може даже и да направи на Бойко да направи свирка.
42.
А малко вицове за уни Герберчета като Крумов
21.02.2017 17:10:30
0
7
Вицове и поговорки за ГЕРБ
От Ivaylo Chakarski
Хората от правителството на ГЕРБ са невероятни късметлии, че глупостта не е заразна болест, иначе отдавна да са под карантина.
Боже боже като си прибра грешните защо не си прибра и смешните!
Когато един смешник забавлява народа,това е комедия.Когато същият този смешник води народа,е трагедия!
Който има тъмно минало,няма светло бъдеще!
"Да кажеш, че следва да се подкрепя дори и лошо управление, поради страх от анархия, означава да кажеш, че следва да се самоубием поради страх от смъртта!"
Ричард Хенри Лий в писмо до Едмънд Рандолф - 16 октомври 1787 г.
Ако наистина на лъжата краката са къси,то лидера на партия Герб,щеше да е в книгата на Гинес като най-ниския човек на Планетата...:))))))
ББ една сутрин се събудил и на път към тоалетната открил, че задникът му липсва, понеже бил изблизан.
Бойко Борисов и Симеон Дянков пътуват в самолет и си говорят. По едно време Дянков казва, че ако хвърли банкнотата от 100 лв, която държи в ръка, ще направи един човек щастлив. Борисов не му остава длъжен и му казва, че ако хвърли 5 банкноти по 20 лв. ще направи 5 човека щастливи. В това време първият пилот казва на своя помощник, че ако реши да хвърли тези двамата от самолета, ще направи щастливи не 1 или 5 човека, а цели 8 милиона българи.
Господ решил да сложи край на човешкия род и извикал Обама, Путин и бате Бойко, като строго им казал: "Съсипахте я тази планета. Не я заслужавате! Ще ви разкарам от нея. Ще закривам човешкия род. Имате 5 дни да съобщите на нациите си."
Обама направил следното обръщение към американската нация: "Граждани на Америка имам една добра и една лоша новина. Добрата е ,че Господ съществува, а лошата е, че имаме още 5 дни на тази земя".
Путин направил следното обръщение към руснаците - "Граждани на Русия! Друзя! Имам за вас 2 лоши новини! "Първата е, че... Господ съществува! А втората е имаме само още 5 дни на земята"
Бат Бойко направил следното обръщение към българите:
"Сега, българи да ви кажа: Имам две много добри новини за вас: Първата е, че се видях с Господ - мноооо си говорииме снощи и вече сме приятели. Той ме подкрепя и въобще разбираме се... Втората добра новина обаче е по- важна - ГЕРБ ще управлява до края на Света!"
Питали радио Ереван:
Каква ще бъде България след края на Бойко Борисов ?
Радиото отговорило :
- Пепелище.
-Защо, запитали отново радиото.
Радиото отвърнало:
- Защото Борисов вече запали насрещен огън по всички граници …
Борисов,Царя и Станишев отишли при Господ. Той попитал "царя":
- Ти в какво вярваш?- Вервам, че за 800 дни пак шъ ги оправя!
- Седни ми от дясната страна!
- А, ти Серго?
- Вярвам във всичко, каквото искаш, стига да гласуваш за мен!
- Седни ми от лявата страна!
- А, ти, Бойко, в какво вярваш?
- Аз вярвам, че си ми седнал на мястото!!
41.
ГОЛЯМ РЕВ ЗА ПОСТОВЕ И ВЛАСТ ГОЛЯМА РАБОТА
21.02.2017 17:05:21
2
6
Бряяяяяяяяяяяя, тролчетата на ГЕРБ побесняха. Вие като сменяхте не беше реваншизъм. Само така стига некадърници в Бургас пък то и от Карнобат, Владимир Крумов бивш стругар. Каква компетентност е имал , че е назначен на поста зам обл. управител. А , сетих се член на ГЕРБ. За да е уволнен има защо, другият що е пуснат в отпуск , нали и той е ГЕРБ.
40.
Asega
21.02.2017 16:41:38
5
0
Г-жа Лъжа няма сила да управлява собствената си партия, а иска да управлява държавата

Време е за истината за това кои са националните предатели, време е за истината за гласуването в Европейския парламент. За истината, г-жо Лъжа, е време. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на пресконференция за приетото днес Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Изявлението на Корнелия Нинова по темата бе определено от представителите на ПП ГЕРБ като „поредното биполярно разстройство“.
Официалната разпечатка на гласуването днес, с която и медиите разполагат, показва, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев и голяма група от европейските социалисти подкрепят СЕТА. „Опитахте се да прикриете истината със странна пресконференция, на която заявихте, че Станишев много се е объркал в гласуването си в подкрепа на СЕТА. Може би се е объркал и Джани Питела - шеф на Групата на европейските социалисти в ЕП. Ред е да обяснявате, че ще ги мъмрите, ще ги наказвате до стената... но това не се случи по един друг повод - гласуването на резолюцията за наводняване на Европа с бежанци. Време е за истината, г-жо Лъжа“, подчерта Атанасова.
Според председателя на МГЕРБ Георг Георгиев лъжовните твърдения, изречени за СЕТА от Нинова, са няколко. По думите му, не е вярно, че пазарът ще се наводни с ГМО продукти. „СЕТА не отменя директивите на ниво Европейски съюз. Напротив, търговското споразумение залага два важни компонента - елиминиране на над 98% на тарифите и митата между Канада и ЕС, както и предвижда строга защита на интелектуалната собственост. Това е в услуга на европейските пазари“, обясни той. Георгиев припомни, че правителството на Бойко Борисов постави като условие за ратифицирането на СЕТА отпадането на визите за български граждани в Канада. „Това е едно от най-големите постижения, реализирани в последните 20 години. БСП не отчитат ли възможността, че България извлече най-доброто в случая, бяхме лидер на мнение във взимането на решението. БСП нямат ясна оценка какво е в национален интерес. Когато показват неразбиране на процесите в Европа, поне да не говорят - нееднократно са ни излагали. Как Станишев, опитен политик, ще се обърка така?“, коментира Георг Георгиев.
Лидерът на МГЕРБ бе категоричен, че Корнелия Нинова не е способна да упражни контрол върху процесите в собствената си партия. Георг Георгиев припомни, че евродепутатите от БСП гласуваха в подкрепа на резолюция, насърчаваща мигрантския поток в Европа. „Тогава Нинова привика за обяснение представителите на левицата в ЕП и никой не се отзова на поканата й. Очевидно тя не може да осъществи обратна връзка със собствените си евродепутати. Председателят на БСП твърди, че има капацитета да управлява България. Няма как да ни убеди, че може да управлява цялата държава, при положение, че не може да управлява собствената си партия“, категоричен бе Георг Георгиев.
Според Димитър Главчев разминаванията между Корнелия Нинова и Сергей Станишев датират от далечно време - още от времето, когато той е бил премиер. „Очевидно продължават да се разминават. По-интересно е как може да каже, че всички гласували за СЕТА са национали предатели. Г-жа Лъжа прекалява с етикетите“, подчерта Главчев.
„Малко смелост не достига на Нинова да обяви, че членството ни в ЕС е национално предателство - членство, което е постижение на десницата. Ако присъединяването ни към Европейския съюз е национално предателство, тогава и СЕТА е. Трябва да се каже кой се опитва да унищожи България. Гласувалите в подкрепа на споразумението Джани Питела и бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц- те ли искат да унищожат България, според Нинова?“, попита Тома Биков. Той призова БСП да не употребяват израза "национално предателство", защото именно те стоят зад редица национални предателства - поръчковите атенати отвън, взривяването на църквата „Света Неделя“, масовите убийства от т.нар. Народен съд, опитът за унищожаване на българската православна църква, предателството на Деветосептемврийския преврат. Според Биков безотговорните изказвания на председателя на БСП Корнелия Нинова застрашават икономическото развитие на България и рушат авторитета на страната ни в Европа. „Когато потенциален кандидат за премиер говори по подобен начин, никой няма да иска да инвестира у нас, защото няма да знае какво ще се случи в бъдеще. Да имаме граници в говоренето си и да се опитаме да съхраним постигнатия авторитет и резултати в развитието на България до момента“, призова Тома Биков.
39.
До Стоян
21.02.2017 16:20:57
0
2
1. И ние не разбрахме защо я назначиха Шереметова?
2. Защото не знаеше какво да прави, затова ли бе неотлъчно до закъсалите автомобили и помагаше с каквото можеше?
3.Къде е работел преди това ли? А Шереметова от къде е почнала? За да станеш някакъв, трябва да се докажеш. Всички започват от нулата, с изключение на тези които мама и тати са им постлали на меко.
38.
Опреснителен урок
21.02.2017 16:09:39
2
3
ЕЛИМИНИРАНЕТО НА МУТРАТА БОРИСОВ И ГЕРБ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА СТРАНАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА НЕЙНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ!
От години повтарям, че политическият шизофреник, откровената Мутра, Простакът от Банкя, недоразумението, което осъществи на практика идеята на бандитските групировки да превземат държавата, вместо да плащат на политическите партии, трябва да бъде изолиран от каквото и да е Негово участие в живота на държавата! От години повтарям, че тандемът Мутрата Борисов- Цецо Цървула и тяхната престъпна групировка ГЕРБ, съставена от обслужващия персонал на бившата червена „аристокрация“ на бившата Комунистическа партия, е цирей, който трябва незабавно да бъде отстранен от държавата!…

Вместо това, вместо тези мои предупреждения, не кой да е, а тъкмо „наследниците“ на СДС преди 26 години, преформатирали се като „Реформаторски блок“, легитимираха властта на същата тази комунистическо-бандитска Мутра?!… Тези „реформатори“ дори не обърнаха внимание на унижението, в което същата тази Мутра ги постави, когато преди време просто им каза, че техните протести срещу Орешарски се спихнали след като Той оттеглил хората на ГЕРБ от площадите?!… Сигурен съм, че основателите на СДС се обръщат в гроба, чувайки откровената простотия на бившия пожарникар, верния партиен член на БКП, охранителя и бандит от СИК, личния бодигард на Живков?!… Е, няма такава простотия като „реформаторската“ – да си мислиш, че си автентично десен, но в същото време да легитимираш властта на Мутрата Борисов!
И не само това – в същата тази коалиция се оказаха агент Гоце и онова недоразумение политическо – „Пикаещият във фонтаните министър“, тоест Румен Петков, спрямо които всички откровено мислещи поддръжници на „реформаторите“ имат не само идеологическа, но и откровена биологична непоносимост! И заради участието в тъпата власт, ти, който и да си реформатор, да приемеш да бъдеш коалиционен партньор не само с Мутрата Борисов, но и с цялата тази пасмина от АБВ?!… Ужасяваща картина, наистина!
За измислицата „Патриотичен фронт“ няма да говоря, достатъчно е да спомена като как така радетелите от „Реформаторския блок“ за историческа чистота възприеха за свой партньор Шефа на ВМРО, който отдавна е известен като агент на Държавна сигурност?!…
Струва ми се, че на всички тези въпроси има един-единствен отговор – главите на цялата тази партийна пасмина се клати от всички онези кръгове, което в обществото се идентифицират като олигархия!
Целият проблем, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари, се състои във факта, че тази олигархия не е „задкулисие“ – тя е просто пред очите ви, но не искате да я видите в цялото й драматично присъствие в живота на хората в България, които, забележете – 9 процента страдат от недохранване, повече, отколкото бяха хората по времето на Луканов в началото на прехода! На върха на тази олигархия днес стои Капо ди тути Капи, реализирал се като министър-председател – Мутрата от Банкя! Под него са партийните ръководства на всички, които подкрепят неговото управление, включително и олигарсите от ДПС и БСП! Включително и продажните български медии, които преди две години възхваляваха поведението на Мутрата и ГЕРБ, които като опозиция бламираха всяко заседание на Народното събрание! Под него са и всички онези простаци, които гласуват за Мутрата и не могат да промислят собственото си нищожество! Под него обаче е и целокупното народонаселение на Република България, което няма смелост да се опълчи и да изпрати тази Мутра в историческото небитие!
Бих могъл да продължа, но все се надявам, че българският народ не е изкукуригал окончателно, че все още има съпротиви, чрез които да осъзнае простия факт, че елиминирането на Мутрата и неговата престъпна групировка ГЕРБ е шанс за оцеляването на държавата!
Това е положението, уважаеми дами и господа, драги другарки и другари…
37.
###
21.02.2017 16:08:56
0
0
Периодът “Орешарски”: Правителството на КТБ

Година и половина, три правителства, масови протести, една фалирала банка. Погледнато през историята на КТБ, периодът между пролетта на 2013 г. до есента на 2014 г. е най-динамичният за нея. В рамките на тази година и половина се случват някои значими събития, които първо извеждат модела, добил популярност като “Кой”, на яве, показват неговата безгранична сила, а след това той се трансформира и преминава в нови измерения. В края на този период – есента на 2014 г., когато започва вторият мандат на Бойко Борисов, “Кой” не е разрушен, но вече е сменил играчите си.

Палачинката се обръща

В края на мандата на ГЕРБ настъпва разрив между властта и групата около КТБ (Василев-Пеевски – все още тандем). По същото време в страната се зараждат масови протести. Те започват извън София, от Сандански и Благоевград, постепенно обхващат другите градове и достигат до столицата. Поводът са високите сметки за ток от декември и януари, повежда се война срещу монополите (в лицето на РПТ-тата), словестната атака срещу тях от пеевските медии нажежава още повече ситуацията. Протестното недоволство се насочва към Бойко Борисов и ръководеното от него правителство на ГЕРБ. Иска се неговата оставка. Тя идва на 20 февруари.

За отношенията между Борисов и Пеевски/Василев лесно може да се съди по настроенията в TV7 и другите медии от обкръжението на депутата от ДПС. Ако допреди това те са хвалили всяка премиерска стъпка, то вече вестниците и електронните медии повеждат негативна кампания както срещу Борисов, така и срещу неговите министри. „TV7 е единствената телевизия, която непрекъснато правеше разследвания срещу властта… Вече трима министри не са си на постовете – на здравеопазването Стефан Константинов, на енергетиката Трайчо Трайков и зам.-министърката Гергана Павлова. Нашата позиция е кристално ясна от самото начало”, заявява изпълнителният директор на телевизията Николай Бареков пред ПИК и допълва: “Аз не виждам да има по-свободна телевизия от нашата.”

В деня на един от големите протести срещу управляващите гост в предаването на Люба Кулезич по TV7 е Цветан Цветанов. Непосредствено след това Кулезич е изгонена от телевизията с обвинението, че не спазва елементарните журналистически стандарти. “Не аз преобърнах палачинката. Не мога да я обърна за два часа. Не аз бях човекът в телевизията, който поддържа близки отношения с Бойко Борисов, не аз се радвах на есемесите му, нито пък съм получавала такива”, казва тя в своя защита в интервю пред Медиапул.

Аферата „Костинброд”

Отново TV7 е в центъра на едно събитие, което успява да повлияе на изборния резултат в предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. Събитието стана известно като аферата „Костинброд”. В деня на размисъл, бившият водещ и настоящ евродепутат Николай Бареков се включва в жива връзка пред печатницата „Мултипринт” на общински съветник от ГЕРБ Цветан Бончев в Костинброд, докато прокурорите са вътре, и обявява, че изборите на следващия ден ще бъдат фалшифицирани.

Прокуратурата разпространява съобщение, в което казва, че “в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. “Мултипринт” ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.”

Мая Манолова внася сигнал в прокуратурата и се започва разследване. На бившия главен секретар на МС Росен Желязков е повдигнато обвинение в престъпление по служба заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините. Съдът му дава оправдателна присъда, а прокуратурата не обжалва.

Социолозите смятат, че в резултат на „Костинброд” ГЕРБ са загубили гласове на изборите. Аферата е определяна като най-близкото нещо до държавен преврат от новата история на България. Мащабната манипулация, извършена чрез медиите, контролирани от Пеевски и Цветан Василев, и с решаващата помощ на прокуратурата, промени радикално пъзела на властта в държавата.

Игра на едро

Групата около КТБ излиза от мандата на ГЕРБ с огромни активи, контрол върху няколко сектора от икономиката и дава заявка за цялата политическа власт. Въпреки че ГЕРБ е на първо място в изборите, партията не може да сформира правителство. Това правят БСП и ДПС, а за премиер е посочен Пламен Орешарски. Министрите в неговия кабинет минават през одобрението на Пеевски и Василев, съобщават източници, близки до събитията. Започва игра на едро, в която частни интереси играят от името на държавата.

Това включва овладяване на потоците на европейските пари и големите проекти. Фирми, близки до групата, си поделят изпълнението на водния цикъл, големите строителните и инфрастурктурни поръчки, подизпълнителството на Южен поток. Напълно е овладяна енергетиката.

Година по-късно, вече в изгнание и след скарването си с Пеевски, Цветан Василев разказва в интервю пред bTV от Виена как държавата е изцяло под контрола на Делян Пеевски: “Тези поръчки се разпределят основно през каналите на този човек… Този човек се изживява като властелин на държавата, няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни обекти и проекти и това става публично”.

Кулминацията на това подчинение на държавата идва на 14 юни 2013 г., когато парламентът гласува избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. С този ход се цели затворяне на кръга на институционалната примка в сектор сигурност – информация, МВР, следствие, прокуратура. Събитието предизвиква масови сътресения в държавата – избухват протести, които в най-активните си периоди събират 30-35 хил. души.

Въпреки че Орешарски дълго време не се поддава на масовите скандирания за оставка, във властта започва да се генерира политическо напрежение между БСП и ДПС. Икономическо напрежение започва да се натрупва и между двамата партньори Василев и Пеевски. То идва основно по линията кредитор-длъжник и се случва още през есента на 2013 г. “Може да се каже, че тогава започнаха да прехвърчат първите искри”, казва самият Василев в интервю по bTV година по-късно.
В основата на конфликта са пари. Общите проекти са финансирани от КТБ и идва моментът, в който Цветан Василев настоява Пеевски да поеме половината ангажимент и да върне част от дадените средства. Това не само, че не се случва, а води до задълбочаване на конфликта между двамата.
Пак по това време Цветан Василев проявява и политически амбиции. Сред подкрепяните от него е Николай Бареков и партията му „България без цензура”. Бареков се явява за първи път на европейските избори през 2014 г. и заедно с коалиционните си партньори ВМРО, ЗНС и „Движение Гергьовден“ печели 10.66% от гласовете. По-късно Василев сам признава, че е финансирал създаването на Бареков като политически субект.
Войната
Последният етап от този период е най-драматичен. Конфликтът между Пеевски и Цветан Василев става явен, а инструментите за атака го изваждат извън контрол. Чрез подставени лица и смяна на собствениците депутатът от ДПС успява да овладее голяма част от общите му с банкера бизнеси. Пеевски впряга държавните структури, над които има контрол, и започва война срещу Василев на всички фронтове – МВР, ДАНС, Прокуратура. Медиите на Пеевски изваждат КТБ на гилотината и я посичат. След натрапчиви внушения през вестниците и сайтовете, че банката е нестабилна, уплашените вложители се струпват пред офиситите и само няколко дни са необходими, за да обяви КТБ, че няма ликвидност.
Затварянето на банката съвпада с подаването на оставка от Пламен Орешарски. Следват отново избори, на които ГЕРБ печелят. На 6 ноември 2014 г. БНБ отнема лиценза на КТБ. На 7 ноември е сформирано второто правителство на Бойко Борисов.
36.
Стоян
21.02.2017 15:45:09
1
5
1. Не разбрахме този защо го назначиха? Явно беше човек на Борисов и ни го цопнаха да го дондуркаме.
2. Още по-лошото е, че и той горкият не знаеше какво да прави. Д. Николов каза, че и той хляб трябва да яде, пък ако направел нещо в Карнобат било добре дошло.
3. Мъжка калинка...Вижте му визитката като зам.областен.Зам.управител на какво е работил преди това? Палячо и после се чудим защо резултатите ни в Карнобат са плачевни.
4. Като е такъв капацитет и толкова добър професионалист и популярна личност, защо е 14 в листата.
35.
До 6
21.02.2017 15:42:25
1
5
Как сменяха обл. управители при първия служебен кабинет на Плевнята помните ли? Колко помия се изля върху хората, защо тогава не бяхте толкова загрижени? Или за нашите може, за другите - не. Лицемери.
34.
GM
21.02.2017 15:31:29
1
5
Ако г-н Крумов е добър стругар може и повече пари да изкарва. Ако е такъв, какъвто говори, че е тъста му, голям х... го чака. Мууууааааа
33.
Г-жа Лъжа
21.02.2017 14:58:42
7
0
Г-жа Лъжа няма сила да управлява собствената си партия, а иска да управлява държавата

Време е за истината за това кои са националните предатели, време е за истината за гласуването в Европейския парламент. За истината, г-жо Лъжа, е време. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на пресконференция за приетото днес Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Изявлението на Корнелия Нинова по темата бе определено от представителите на ПП ГЕРБ като „поредното биполярно разстройство“.
Официалната разпечатка на гласуването днес, с която и медиите разполагат, показва, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев и голяма група от европейските социалисти подкрепят СЕТА. „Опитахте се да прикриете истината със странна пресконференция, на която заявихте, че Станишев много се е объркал в гласуването си в подкрепа на СЕТА. Може би се е объркал и Джани Питела - шеф на Групата на европейските социалисти в ЕП. Ред е да обяснявате, че ще ги мъмрите, ще ги наказвате до стената... но това не се случи по един друг повод - гласуването на резолюцията за наводняване на Европа с бежанци. Време е за истината, г-жо Лъжа“, подчерта Атанасова.
Според председателя на МГЕРБ Георг Георгиев лъжовните твърдения, изречени за СЕТА от Нинова, са няколко. По думите му, не е вярно, че пазарът ще се наводни с ГМО продукти. „СЕТА не отменя директивите на ниво Европейски съюз. Напротив, търговското споразумение залага два важни компонента - елиминиране на над 98% на тарифите и митата между Канада и ЕС, както и предвижда строга защита на интелектуалната собственост. Това е в услуга на европейските пазари“, обясни той. Георгиев припомни, че правителството на Бойко Борисов постави като условие за ратифицирането на СЕТА отпадането на визите за български граждани в Канада. „Това е едно от най-големите постижения, реализирани в последните 20 години. БСП не отчитат ли възможността, че България извлече най-доброто в случая, бяхме лидер на мнение във взимането на решението. БСП нямат ясна оценка какво е в национален интерес. Когато показват неразбиране на процесите в Европа, поне да не говорят - нееднократно са ни излагали. Как Станишев, опитен политик, ще се обърка така?“, коментира Георг Георгиев.
Лидерът на МГЕРБ бе категоричен, че Корнелия Нинова не е способна да упражни контрол върху процесите в собствената си партия. Георг Георгиев припомни, че евродепутатите от БСП гласуваха в подкрепа на резолюция, насърчаваща мигрантския поток в Европа. „Тогава Нинова привика за обяснение представителите на левицата в ЕП и никой не се отзова на поканата й. Очевидно тя не може да осъществи обратна връзка със собствените си евродепутати. Председателят на БСП твърди, че има капацитета да управлява България. Няма как да ни убеди, че може да управлява цялата държава, при положение, че не може да управлява собствената си партия“, категоричен бе Георг Георгиев.
Според Димитър Главчев разминаванията между Корнелия Нинова и Сергей Станишев датират от далечно време - още от времето, когато той е бил премиер. „Очевидно продължават да се разминават. По-интересно е как може да каже, че всички гласували за СЕТА са национали предатели. Г-жа Лъжа прекалява с етикетите“, подчерта Главчев.
„Малко смелост не достига на Нинова да обяви, че членството ни в ЕС е национално предателство - членство, което е постижение на десницата. Ако присъединяването ни към Европейския съюз е национално предателство, тогава и СЕТА е. Трябва да се каже кой се опитва да унищожи България. Гласувалите в подкрепа на споразумението Джани Питела и бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц- те ли искат да унищожат България, според Нинова?“, попита Тома Биков. Той призова БСП да не употребяват израза "национално предателство", защото именно те стоят зад редица национални предателства - поръчковите атенати отвън, взривяването на църквата „Света Неделя“, масовите убийства от т.нар. Народен съд, опитът за унищожаване на българската православна църква, предателството на Деветосептемврийския преврат. Според Биков безотговорните изказвания на председателя на БСП Корнелия Нинова застрашават икономическото развитие на България и рушат авторитета на страната ни в Европа. „Когато потенциален кандидат за премиер говори по подобен начин, никой няма да иска да инвестира у нас, защото няма да знае какво ще се случи в бъдеще. Да имаме граници в говоренето си и да се опитаме да съхраним постигнатия авторитет и резултати в развитието на България до момента“, призова Тома Биков.
32.
*********
21.02.2017 14:58:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
31.
лора
21.02.2017 14:48:03
0
6
ПРОСТАЦИ..
30.
Ко?
21.02.2017 13:55:46
11
7
Тая бабичка от БСП ли ще ни управлява? Трябва да й назначат чистачка да й изхвърля памперсите, че да не вмирише областта. Потресен съм. Оттеглям си подкрепата от БСП. Такава излагация от към кадри никога не съм виждал.
29.
Бивш гербераст
21.02.2017 13:39:35
1
13
А виновен ли е Герджиков, че вожда - Голямата Тиква, два пъти сам абдикира от власт?
28.
До 20
21.02.2017 13:34:16
1
20
То и ГЕРБ не бяха дошли на власт, но Близнашки сменяше.
27.
Лошо име
21.02.2017 13:28:04
7
13
"„Служебният премиер проф.Огнян Герджиков опетни доброто си име, връщайки през задната врата кадри на БСП“. Това заяви областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев " Зализания, ти пък какво разбираш от добро име, че даваш оценка на хора с доказана автобиография, за разлика от други известни само с това, че са биле "политици"! Пфу!!!
26.
...
21.02.2017 13:17:03
8
37
В Германия лустрацията продължава, в Румъния съдят комунистически престъпници, а в България ДС си има парламентарна група - БСП
25.
Относно краденето, приятелю
21.02.2017 12:56:03
7
3
Как Държавна сигурност унищожава национализма в България

Редно е да се запитаме какво търсят кадри на бившата Държавна сигурност сред националистическата ниша в политическото пространство. Дали е нормално националистите да вярват в един доносник на ДС, като Волен Сидеров или на Красимир Каракачанов, който е бил агент от Шесто управление на ДС с псевдоним „Иван“.
Националистическата ниша в България се разви относително в късен период, но в момента когато тя трябваше да роди политически субект, който да я обедини, се пръкна отнякъде доносник на бившата ДС – Волен Сидеров. Нищо, че преди го е играел на демократ, сега са му поверили да играе ролята на националист.
Появяването на националистическата партия „Атака“ през 2005 година е било добре обмислен ход, който е имал за цел да привлече към себе си крайнолевия електорат на БСП като по този начин социалистите бъдат лишени от мнозинство. Това може да ни наведе на мисълта, че партия „Атака“ е имала някаква връзка с олигархията управлявала по онова време НДСВ. Причината е, че по време на НДСВ се е крало прекалено много и откраднатото са искали да го задържат на всяка цена. За да го задържат е било нужно БСП да няма абсолютно мнозинство и да трябва се коалира с НДСВ. Това е и една от възможните причини да се появи на бял свят партия „Атака“. Никой да не си мисли, че в този проект има нещо националистическо, освен правилното плямпане на артиста доносник на ДС.
Интересната схема, която използва бившата ДС е всяка националистическа партия да е използва, като политическа патерица на основната партия, която е спечелила изборите. Така ние имахме партия „Атака“, която подкрепяше безрезервно ГЕРБ при първия им мандат. Тогава артистът Волен Сидеров го играеше на прозападно настроен и дори заедно с ГЕРБ протестираше срещу визитата на Владимир Путин в България. Същият този Волен Сидеров и неговата партия подкрепяха безрезервно и правителството на Пламен Орешарски, което бе съставено от БСП и ДПС – трудно е за вярване, но е факт. В настоящия парламент Волен Сидеров го играеше в началото на русофил, като се мъчеше да се докопа до руско финансиране, но на руснаците не им вдъхна доверие и те го отсвириха. Сега в момента Волен Сидеров го раздава на националист – обединител или по-модерното „патриот“. Той се обедини с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и почна да пее друга песен – раздава го, като патерица на ГЕРБ вече.
Националистите в България заемат ниша от около 10% от имащите право на глас. Това предполага, че ако се обединят всички националисти в една партия и биха стигнали до трета сила в парламента. Тази националистическа ниша обаче е разпокъсана умишлено и съставена от множество партии и формации. Целта е ясна – разделяй и владей.
Цялото това политическо шоу иска да ви покаже, че национализмът в България не е нищо друго, освен една политическа ниша, където си играят с истинските националисти, като ги подвеждат и те сляпо вярват на своите лидери. Ако не бяха тези бивши доносници на ДС и национализмът в България може би щеше да се развие и сега да е основен фактор, като в Унгария например.
24.
*********
21.02.2017 12:55:17
6
25
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
23.
АСПАРУХ
21.02.2017 12:36:33
16
27
ГЕРДЖИКОВ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ПОДЛОГА НО ИЗБОРИТЕ ИДВАТ И БСП ПАК ЩЕ ГО ДУХАТ ДОЛНИ ПЕДАЛИ
22.
Ивайло
21.02.2017 12:34:36
6
59
Ти не си ли още в затвора?
21.
Ивайло Дражев
21.02.2017 12:24:56
12
25
Абе Бойчев , от 10 год сте на власт в Бургас ..., само 1чистачка на тоалетната в Славейков не е кадър или член на ГЕРБ ..., явно не си броил резултата ти в Бургас преди 3 месеца...., Кой беше пред ГЕРБ - Марешки или БСП..., за каква задна врата говориш....или просто се слагаш на вашия племенен вожд Винету.. ? Добре , че не съм аз на мястото на Герджиков , тогава щеше да видиш къде "зимуват раците.."
20.
до 18
21.02.2017 12:23:10
9
30
Само че пропускаш една МАЛКА подробност - БСП не едошло на власт, за да сменя. Нека спечелят едни избори поне, та тогава да сменят.
19.
Кавал
21.02.2017 12:19:16
6
21
Митак, нали ако някой искаше да нагласи изборите щеше да смени директно областния и Калоянов! Май вече се предадохте ;) губим избоите!
18.
Стамболов.
21.02.2017 12:17:28
5
25
Всяко едно правителство сменя. Това е неписано правило в политиката. И е време да се разбере от всички. Никой не трябва да се сърди, а философски да приема нещата. ГЕРБ идва и сменя. това е нормално. Идва БСП и сменя също е нормално. Идва Близнашки и сменя. Нормално. Идва Герджиков и сменя. Но ние обичаме политическите назначения, но не обичаме политическите уволнения. Така, че г-н Бойчев не сте прав. Спомнете си какво вие сътворихте през 2009 година. Колко, как и защо сменяхте. И колко след това Върховния административен съд върна. И какво струва това на държавата.
17.
Koko
21.02.2017 12:09:36
9
10
Еми бабата да си ходи, щом няма да има машинно гласуване...стига само пенсии навсякъде!!!
16.
Ама сина му няма имот в Дубай
21.02.2017 12:02:56
5
27
Министерски син с два апартамента в Дубай

dubaiМалкият син на един от най- скандалните министри от тройната коалиция – Асен Гагаузов, се сдоби с втори апартамент в Дубай. Чадото на бившия регионален министър, Павлин, усвоява със замах татковите „спестявания” от времето, когато беше на власт.

Първият апартамент в Дубай бил закупен от бившия министър още през 2006, година след като е седнал вече на държавната софра. По- късно обаче, навярно под страх от съдебно преследване, Гагаузов прехвърля най- скъпият си имот на малкия си син Павлин.
Синковецът, който открито парадира по столични чалготеки с огромното си богатство, осигурено от баща му, успешно защитава семейната чест. По времето, когато баща му е министър, Павлин влиза в бизнеса с инертни материали. За нула време успява да удвои семейните капитали, разбира се, не без контактите на влиятелния си баща.

Съдбата на младия Гагаузов е сходна с тази на децата на голяма част от бившите министри в тройната коалиция. Конкурентката на Асен Гагаузов по връткане на далавери, Емилия Масларова, също подсигурява двамата си сина, че и техните внуци. Иво Масларов и
Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Константин Радонов през 2007 започват ударно да изкупуват имоти в София . Наследникът на Емел Етем също беше уличен в крупни злоупотреби с източване на ДДС от държавата през частната му фирма.

Не трябва да се забравя и приноса на Сергей Станишев към подобряване финансовото състояние на роднините му. Бившият премиер не веднъж е помагал на брат си Георгий, който е архитект, в развиване на бизнес начинания. Братът на Станишев успя да се сдобие с разрешително за изграждане на курортно селище в Кара дере, защитена територия включена в Натура 2000.

Въпреки че уредиха родата до 9 коляно, вчера на традиционния си митинг по случай Деня на труда, БСП отново заявиха „жертвоготовност“ да се заемат с управлението на страната. Най- верните им поддръжници от третата възраст ги
15.
0000
21.02.2017 12:02:28
18
39
тея изчадия от БСП изпълзяха от дупките си ама след 2 месеца ще трябва да се връщат пак там нали ви е ясно ?
14.
Този барман
21.02.2017 11:53:45
6
44
Ако знаете той колко хора е уволнил само за да назначи свои доверени лица, един проведен конкурс няма жалък смешник
13.
777
21.02.2017 11:53:15
7
19
E, герберчетата се включиха вече...
12.
gradski
21.02.2017 11:52:01
5
18
Нещо, като - крадеца вика дръжте крадеца...
11.
soleil
21.02.2017 11:50:07
14
11
Изобщо не се учудвам, то нали с тази цел са избрани тези-да заемат постове във служебния кабинет и да обслужват интересите на комунистите, които някак "живнаха" в последно време.Ама тя еуфорията от президенските избори мина, хората се осъзнаха какво следва и ще си поправят грешката на парламентарните избори!
10.
Г-жа Лъжа
21.02.2017 11:48:45
13
26
Колко канадски бръмбара има в главата на Нинова?
Или за фалшивите новини и алтернативните факти на лидерката на БСП
Нинова определи като национални предатели гласувалите "за" СЕТА (допълнена)
В истерично агресивен стил, непривичен дори за нея, лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече във фейсбук българските евродепутати, гласували в сряда за търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), "предатели" и "продажници". И обяви четири опорни точки за тази анатема. Първо, според г-жа Нинова със СЕТА се отварял безконтролният достъп на генномодифицирани продукти до българския пазар. След това, България щяла да бъде залята с канадско месо - много повече, отколкото може да изяде. На трето място, лидерът на БСП провидя въвеждането на "извънреден" съд, в който корпорациите ще съдят държавите, за да си вдигат печалбите. И накрая, със СЕТА щели да се отворят за приватизация, либерализация и други страхотии образованието, здравеопазването, общественият транспорт и другите публични услуги.
Работата е там, че твърденията на г-жа Нинова или извират от елементарно непознаване на настоящото законодателство - българско и европейско, или са "алтернативни факти", или са, меко казано, нелогични и неразбираеми. Както коментира пред "Капитал" висш служител на Европейската комисия по повод на изявлението на лидера на БСП, "при демокрацията всеки е свободен да каже каквото иска, но ако този политик (Корнелия Нинова - бел. ред.) държи на думата си, то тя трябва да гласува за СЕТА, тъй като споразумението не предвижда приватизация на обществени услуги, достъп на генномодифицирани храни и не, няма да ни залее канадско месо".

Ще бъде ли залята България с ГМО?
Не естествено

В споразумението между ЕС и Канада няма изискване страните членки да променят законодателството си, така че да допуснат ГМО продукти.

В момента в 28-те държави могат да се разпространяват генномодифицирани семена или продукти само ако са изрично одобрени от Европейската агенция по безопасност на храните. Въпреки това страни като България са въвели забрана за разпространение дори на одобрени продукти - с мотива, че те могат да засегнат местния генофонд. Освен това за всеки продукт, който съдържа ГМО съставки, трябва изрично да се упоменава това. В ЕС е забранено и разпространението на месо или мляко от животни, които са третирани с хормони на растежа. СЕТА не променя с нищо тези изисквания. Канадското телешко ще продължи да бъде сертифицирано, както и всички продукти, които изискват сертификация, за да стъпят на европейския пазар.

От Европейската комисия обясниха, че досега има сключени дузина споразумения за свободна търговия между ЕС и държави извън съюза, които имат същите клаузи като СЕТА. Досега обаче в ЕС не се е появил нито килограм месо, третирано с хормони или неразрешени ГМО продукти, твърди ЕК.

Противниците на CETA често сочат т.нар. регулаторно сътрудничество като една от "задните вратички" за влизане на ГМО. В чл. 25.2 от СЕТА се казва, че двете страни ще обменят информация в областта на биотехнологиите.

"Сътрудничеството означава, че и двете страни трябва да се съгласят, обясняват от ЕК. Ако ние преценим, че нямаме интерес да си сътрудничим в областта на ГМО, няма да го правим." От комисията обясняват, че текстът по никакъв начин не отваря вратата за по-бързо признаване в ЕС на ГМО продукти, нито пък подменя европейския подход на научна предпазливост - т.е., че докато един продукт не е безспорно доказан за безопасен, той не може да се пусне в обръщение.

Ще ни залее ли канадско месо?
Не, но пък може да нахлуе кленов сироп

Според Корнелия Нинова след СЕТА българският пазар ще бъде залят от повече канадско месо, отколкото е цялото потребление на България. Това е типичен "алтернативен факт" в стил Доналд Тръмп, на когото лидерът на БСП може би се опитва да подражава.

Със СЕТА се отваря квота за 50 хил. тона канадско говеждо месо. За да се случи апокалиптичната прогноза на г-жа Нинова, цялото това месо, кой знае защо, трябва да се изсипе точно в България. Всъщност новата квота за внос на канадско месо представлява пренебрежимо малък процент от 7.5-те млн. тона говеждо месо, което се произвежда в ЕС. За да бъдем по-точни - 0.7%.

Най-интересното е, че дори и в момента Канада изпълнява едва 0.6% от досегашната си, много по-ниска квота в ЕС (т.е. внася около 60 тона, основно бизонско месо). Това се дължи на по-високите цени в Канада, както и на санитарните изисквания в ЕС - в Канада няма стада животни, за които има гаранция, че не са третирани със забранените в ЕС хормони на растежа. "Дори и канадците масово да решат да изнасят, това ще им отнеме години, преди да успеят да отгледат стада, които да могат да минат сертифициране", коментира служител на ЕК.

"Страните от ЕС произвеждат повече свинско, отколкото цяла Северна Америка, те са едни от най-конкурентните износители в света", е отговорът на служител на ЕК на заплахата България да бъде засипана с канадски свински пържоли. И само между другото - квотата на Канада за износ в ЕС се равнява на 0.3% от производството в страните членки.

Ще ни вземат БДЖ-то
За жалост - не

Трето обвинение на г-жа Нинова към евродепутатите, които са подкрепили CETA - че са гласували за митичното изискване за приватизация на публичните услуги. Такова в СЕТА естествено няма и не може да има. "Няма нищо в CЕТА или в което и да е друго споразумение, договаряно от ЕС, което ни задължава да променяме нашето законодателство в тази област", казват от ЕК.

Всъщност голяма част от публичните услуги, за които г-жа Ненова твърди, че се отварят за приватизация, отдавна не са изричен държавен ангажимент. Това е странна некомпетентност от страна на бивш зам.-министър на икономиката.

Вероятно от БСП имат нещо друго предвид. Споразуменията за защита на инвестициите (каквито България има много) забраняват експроприация. Тоест, ако държавата е дала възможност една дейност в областта на комуналните услуги да се извършва от частна компания, тя не може да отмени тази концесия или приватизацията само на една компания. Дейността може да стане изцяло държавна и всички частни компании в областта получават компенсация за направените от тях инвестиции (което в някои случаи може да е разумна политика), но не и избирателно да се късат отделни договори. Това е позиция и на ЕК (която няма нищо общо с международната търговия). В Европа неведнъж се е случвало правителства или местни власти да се откажат от концесии, когато са решили, че публичната собственост е по-добър вариант. Този подход доста се различава от идеите на БСП за отнемане на лицензи на компании, които да бъдат изкупени и след това отново приватизирани.

Вай, корпорации ще могат да ни съдят
Те и сега могат

Възможността държавата да бъде съдена от частни корпорации е стара опорна точка на противниците на международните търговски споразумения. Само че в случая със СЕТА става въпрос за елементарно повтaряне на чужди думи, без някой да си е направил труда да прочете споразумението.
"CETA въвежда нова система за разрешаване на спорове между инвеститори и приемащи държави, която цели подобрение на предсказуемостта и качеството на решенията спрямо досега действащия модел по двустранни и многостранни договори за насърчаване и защита на инвестициите. По модела на Световната търговска организация СЕТА въвежда постоянно действащ независим арбитражен съд, чиито решения ще подлежат на контрол както на тесните, предимно процесуални основания, коренящи се в правото на защита, преобладаващи по сега съществуващата система, така и за незаконосъобразност. Очакваният практически ефект е националните държави да придобият по-голяма свобода в избора на вътрешни политики и в административните методи за реализирането на тези политики, както и стесняването на възможностите на инвеститорите да упражняват натиск върху държавите със спекулативни искове."

Със СЕТА се въвежда универсална система за защита на инвестициите, която обхваща всички държави в ЕС, включително и Германия и Франция, които досега никога не са имали подобни споразумения с Канада. Именно оттам дойде съпротивата срещу тези клаузи. Но причината Берлин и Париж до момента да нямат такива международни споразумения с други големи страни е много простa - съдебните системи в тези страни се ползват с високо доверие. За тях тази част от СЕТА беше наистина новост и тя бе значително преработена.

Канада и ЕС се съгласиха да работят за двустранен инвестиционен трибунал. Как той ще работи все още не е ясно и именно затова чл. 29 от СЕТА няма да се прилага, докато не се изясни механизмът. Подобен трибунал би бил добра основа за промяна на другите споразумения за защита на инвестициите, които България вече има с други страни. Именно затова СЕТА всъщност е в български интерес.

Адвокат Първан Първанов, Нюйоркска кантора за международен арбитраж
България вече има 69 двустранни споразумения за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Именно те предвиждат при възникване на инвестиционни спорове да се прибягва към ad hoc инвестиционни трибунали. България е една от малкото страни в Източна Европа (заедно с трите прибалтийски държави и Македония), която няма такова споразумение с Канада, тъй като вероятно Отава не счита страната ни за значим търговски партньор. Тоест това не е някакъв показател за политически суверенитет, а по-скоро за незначителност.
9.
това са БСП
21.02.2017 11:47:57
17
14
На БСП не им трябват млади и кадърни хора, трябват им такива които не вършат работа, и умеят много добре да ЛЪЖАТ хората. Те не познават думата РАБОТА и ЧЕСТНОСТ. Те знаят само да КРАДАТ и ЛЪЖАТ.
8.
Игуменът
21.02.2017 11:47:16
22
16
Каква реалност! 100 дежурни тролове на БСП стоят като герои на Агата Кристи, дежурни пред компютъра и ръсят глупости в несвяст за ГЕРБ от страх партията да не ги очисти. Забавлявам се искрено през тези избори, следейки плиткоумните коментари на червената сган
7.
Кирил Николов
21.02.2017 11:47:02
14
13
Абе къде сте тръгнали да сменяте без едни спечелени избори ?
6.
до № 2
21.02.2017 11:45:37
17
12
Как ще сравняваш едните и другите- говорим, че млади хора искаме а вкарваме пенсионери. И защо по този начин се уволнява - нима е погазил закона, нима е допуснал грешка - но нали трябва да спечелят изборите БСП, а те по честен начин не могат - само с фалш и лъжи. Това са те - а и как да сложат млади, като електората им е само от пенсионери
5.
gabi
21.02.2017 11:44:23
17
14
каква реалност това според вас реално ли е ???? да вкарват кадри на БСП в изпълнителната власт......до къде ще ни докарат пак......
4.
934
21.02.2017 11:42:06
5
19
Трябва да си голям нахалник, да искаш да останеш на място, което не си спечелил честно , а по партийна линия. Достойните сами си подават оставката, а не джавкат за сладкия кокал. Това важи за всички лица на партийни постове, без изключение коя партия и кога. Добре дошли на всички партийни хрантутници на реалния пазар на труда...дано! Ама надали!
3.
1234
21.02.2017 11:40:15
10
29
Големи ревльовци излязохте от ГЕРБ. Имайте малко достойнство, приемете реалността.
2.
123
21.02.2017 11:37:51
8
26
Що, бе, мамини калинки? Когато вие сменяхте обл. управители при служебния кабинет на Плевнята беше добре, а? Сега защо да е зле? Че те кадрите на БСП с нищо не са по-лоши от вашите - все един дол дренки.
1.
...
21.02.2017 11:36:52
9
26
Стига сте ревали! Вие не ги ли сменихте всичките?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори