×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Димитър Николов размаха пръст на „Бургасбус” заради новата транспортна схема


Кметът Димитър Николов размаха пръст на „Бургасбус” заради новата транспортна схема
В сряда управителят на общинския превозвач инж. Петко Драгнев (вдясно) ще представи новите промени
20 Февруари 2017, Понеделник, 11:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Транспортната схема не удовлетворява всички и сме длъжни да се съобразим с тях, категоричен е кметът


Кметът на Бургас Димитър Николов реагира остро срещу ръководството на „Бургасбус” по повод отсрочката, която беше дал за цялостното въвеждане на новата транспортна схема на града. Градоначалникът публикува позицията си, с която дава ултиматум до сряда да му бъдат представени предложения за промени, съобразени с очакванията на бургазлии.

Ето пълния текст на позицията на Димитър Николов:

„В сряда изтича срокът, който дадох на ръководството на „Бургасбус“ да ми представи конкретни решения на проблемите с транспортната схема в града, съобразени с интересите на гражданите. През двата месеца от въвеждането тя трябваше да бъде адаптирана към спецификата на града така, че да е удобна за хората, но виждам, че това не навсякъде е факт. Има полезни промени, които се одобряват от всички и те ще бъдат запазени. Но, през това време се срещнах с десетки съграждани, четох много коментари в интернет, получих възражения и предложения, особено от жители на „Меден рудник“. Така стигнах до категоричния извод, че транспортната схема не удовлетворява всички и сме длъжни да се съобразим с тях.

През годините ми като кмет, съм се ръководил единствено от убеждението, че всеки нов проект трябва да води към подобряване качеството на живот на моите съграждани.

Съзнавам, че проектът „Интегриран градски транспорт“ е изключително мащабен и непознат за България и няма как неговото реализиране да не носи текущи проблеми. Но, идеята му не е само да се возим в нови автобуси, а схемата да е максимално удобна за жителите на всички райони. При наличието на толкова оплаквания, предимно от „Меден рудник“, няма как да не реагирам. И в крайна сметка няма никакво значение тежката европейска експертиза и подготвеност на чуждестранните специалисти, консултирали проекта, защото знам, че не може да се реализират общи стандарти, без да са съобразени със спецификата на Бургас.
А сега, конкретно.

Исканията на хората, които „Бургасбус“ съм задължил да удовлетвори, са:
- Решаване на проблема с липсата на валидатори в тролеите и маршрутките, което води до оскъпяване на пътуването;

- Свеждане до минимум необходимостта от прикачвания от едно на друго превозно средство, което води до удължаване на времето за пътуване;

- Съобразяване с искането да се удължат маршрутите на определени линии така, че да свързват отдалечените зони в града.

Уважаеми съграждани, разпоредил съм на 22 февруари – сряда, ръководството на „Бургасбус“ да бъде готово с конкретни предложения, които в максимална степен да бъдат съобразени с очакванията на бургазлии.”


Управителят на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев заяви пред наш репортер, че е запознат с проблема. „Длъжни сме да се съобразим с исканията на гражданите. Запознат съм с позицията на градоначалника Димитър Николов. В сряда ще свикам извънредна пресконференция, на която ще представя новите промени в транспортната схема на града. Те най-вероятно ще влязат в сила в петък”, каза Петко Драгнев.

В категории: Бургас


94
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
94
Коментара по темата
94.
до 22
23.02.2017 22:18:55
0
0
Антон Тодоровне не политолог , а е жалка платена мижитурка.
Написа ли книга за шайката на ББ , Цв.Ц.в. и др?
Калин Янакиев не може да ме респектира, че е професор, сега всички са професори, той има някакъв комплексарски проблем, за което българските граждани нямат вина, има специализирани заведения за това.
В стила на елементарната агитация, която трябва да ни отврати от едни крадци, за да харесваме други - принадлежащи към шайката, ставате досаден.
За всеки случай си намерете книгата на антон тодоров, защото може да се наложи да преобърнете палачинката като него - за пример.
Тези двамата , може да добавим и така наречения режисьор евгени михайлов, не са специалисти по икономика и не могат да правят подобни анализи.
Кабинетът на крадливите калинки също ще е интересен за анализ.
93.
пак
23.02.2017 22:09:20
0
0
До 11, не до 9-ти.
Извинявам се.
92.
до 9
23.02.2017 22:07:02
0
0
Алоу, стига си ми цитирал лидера на МГЕРБ, защото да си облечен в костюм, да правиш стойки, че си по.итик, да говориш като кречетало заучени фрази, които нямат никакво съдържание, не може да бъде доказателство, че си прав.
Даже може би това многословно нищо го е написал самият Георгиев лидер на ... 16 пъти си го написал.
Има едни хора, които по принцип са антипатични - цитирани са и двамата. Змея Атанасова и разни други.
Не можеш да ме убедиш в нищо, схемата е безплодна , особено в изтъркания край на това творение.
Биков не може да ми е пример за принципи, защото се мести в няколко партии и ближе там, където е плюл. Може и другаде да го прави, не съм виждал...
Хайде, баста! Аман от хилави слагачи!
91.
ватман
22.02.2017 21:40:44
0
2
БОЖЕ!!! От КМЕТЯ ни пази!!!!!
90.
Top4o
22.02.2017 14:39:16
0
1
Neznam zashto shefa na Burgasbus e na pangara?Ta nali priqtno izglejdashtiq kmet i zam kmeta w Burgas po ewrofondowete sa pora4wali,odobrqwali,polagali sa podpisi za proekti i izpalneniq,wzimali sa tlastite pa4ki komisionni i sa gi razpredelqli neznaino lade..Sega Dragnew :-) Neshto rabotata namiriswa!
89.
Руска
22.02.2017 14:34:17
0
0
ахахахах хаахахах :) ххахаха :)))) хахахаах :D ahahahahah :)) ahahahah :D :D :D ahahhaah :)
88.
Новата простотия
22.02.2017 13:59:50
1
2
Питам аз, който ползва автобус от "Славейков" от страната на ВХТИ, за колко време ще стигне до Операта? Първо 15 мин чакаш Б12, после се чака още минимум 15 мин. за да се прекачиш на Б2 и къде е бързината и удобството? Защо е нужно за такова кратко разстояние да се прикачваме и да бягаме като луди от спирка на спирка? А по старата схема пътуваме с 1 автобус за максимум 15 мин..........................
87.
Славейков
22.02.2017 13:17:13
1
2
ДОЖИВЯХМЕ ! В сайта на БУРГАСБУС вече има информация за новата транспортна схема. Явно проумяха пълната глупост със спирането на старите 12 и 12А и недоволството на 1/4 от жителите на к-с Славейко. Вече имаме чисто нова линия 9 !!! Сега остана само да се преборим с разписанието - вместо на 20 минути да върви на 10 (като на празните "панорамки" 11 и 12) и всичко ще си дойде по местата.
ЧЕСТИТО !!!
86.
Жеков
22.02.2017 12:43:06
1
4
ако изтрием на сички мижитурки подлоги от бкп коментарите ще останат 2 коментара от 85
85.
инфо
22.02.2017 12:33:47
0
3
Истинска армия от анонимни виртуални профили е мобилизирана да атакува с коментари и “мнения” интернет пространството в полза на БСП.
Активното мероприятие било организирано от отдела за медийна комуникация на БСП. От пръв поглед прави впечатление, че става въпрос за типични интернет “тролове” – профили зад които не стои реална личност, а са създадени с цел да имитират обществена подкрепа и да прокарват поръчкови директиви, посочва изданието.
Коментарите са синхронизирани, базират се стриктно на предварително разработени и сведени за употреба “опорни точки” на БСП. Коментарите са свързани с актуални за деня теми. Атаката се разпростира върху над 50 електронни медии, форуми на вестници, радиостанции и телевизии, социалните мрежи.
Внимателното изследване на интернет адресите или IP-та, от които се пускат манипулативните коментари, доказва, че голяма част от адресите съвпадат, т.е. различни профили с различни имена пишат от един и същи офис, или дори от един и същи компютър.
Имало дори виртуални диалози и дискусии на един и същ потребител сам със себе си, но мултиплициран в многобройни виртуални профили. Това се правело, за да се имитира публичен интерес и да се внушава изкуствено определена теза - винаги в подкрепа на БСП, коалиционните й партньори и сегашното правителство.
Цел на техните коментари били не само политическите противници - ГЕРБ и Реформаторския блок, но и вътрешната опозиция на ръководството на БСП в лицето на Георги Близнашки, Татяна Дончева и Георги Кадиев. По адрес на Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ имало стотици злостни коментари.
84.
????
22.02.2017 10:00:02
1
4
Какво да се очаква от ученик на Мутрата Милиардер, момата от Симитли? Кога и за какво е бил виновен? Винаги са виновни други: БСП, Орешарски, Реформаторски блок, Патриоти, международната обстаковка, климата и други, но никога Той. Същите оправдания използва и ученика, Чичко кмет Слънце, Сухото мляко. След 10 години управление още му е виновен Йоан Костадинов, а сега и Петко Драгнев, които ако си отвори устата за кражбите по програмата за Интегриран градски транспорт, цялата шайка ръководеща Общината ще престои на "топло" доста години. Но времето е предизборно и трябва да се покажем "загрижени" за гласоподавателите. След толкова месеци недоволство от транспортната схема, Митенцето се загрижи за неудобствата на пътуващите.
83.
2233
22.02.2017 08:25:46
1
11
Новата схема е сътворена от кака Руска и сега не смее да излезе пред нас и да си признаят,че окрадоха парите, а това беше повод и добър параван да пуснат глупавата си схема.Бургасдрус си е на чиста загуба.Големият им специалист Ч..... и сие брои пътниците през документите на кондукторите,удържат от водачите за "качествени"гуми и части,за преразход на гориво --- дизел и метан,а те си мълчат защото някои са пред пенсиия,други са с кредити,трети са наши момчета.Смелите напускат и бягат три дни далеч от тази фирма.Горните крадат,три месеца се крият в миши дупки,а преди Ч..... се переше.Сега да излезе,но как ....Даже и в Управителния съвет на Нефтохимик влезе да ги оправи.Новите им спирки струват колкото един апартамент.Кмета и групата му не си признават за недодяланата схема и сега виновен е Петко --- точно по комунистически.Водачите карат с 40км./ч.,защото им засичат време и когато пристигнат рано на крайна спирка се отбелязва и само казват горните,че не ги санкционират,но кой знае.Автобусите загиват геройски,станаха на 4г.,качва се да шофира който свари,не се поддържат,сервиза е под всякаква критика,а те нехаят.Нали заплатите им вървят,от второ кранче не капе а солидно тече.Идеологът кака Руска измисли през зона "А" в МР да пътуват ТР,тя знае ли че преди нейния ИГТ 211 едва ги превозваше до центъра,но и тя като всички останали вкл.и висшето в транспортната фирма са виждали ТР и автобус от служебните си коли.Загубите ще доведат до фалит и някой вече си е харесал Буса,за да го купи за жълти стотинки.Кой ще отчете загубите,всички виждат само лъскавото,но отвътре Буса жужи и кога ще експлоадира е въпрос на време,а то не е далече.
82.
до кмета
22.02.2017 08:12:56
1
10
г-н Николов, ако всичко което вършите е за доброто на хората върнете старата транспортна схема на Бургас. Премахнете тоя терминал юг, който е само губене на време и създава неудобства, а ние ще ви простим за изхарчените пари.
81.
Стар Бургазлия
21.02.2017 23:39:23
0
18
Върнете ни 211 , нещастници мръсни !
Върнете и старите 12 и 12А !
Пък си разкривайте колкото си искате нови експериментални линии !
80.
до зам.Кмета Красимир Стойчев архитекта на новата
21.02.2017 22:33:07
0
11
АБе Красимирчо не те ли е срам - направи на маймуни целия Бургас с твойта шизофренична транспотна простотия - Защо се криеш като мишка и не покажеш на обществото колко загуби натрупа общинската фирма Бургасбус по твоя вина и кажи на хората сега как и кой яе ти плаща поразията която всеки ден трупа нови и нови загуби за града и които плащат всички граждани от джоба си
79.
Просто Факт
21.02.2017 22:26:43
0
11
1.-Българските политици и управници правят всичко каквото си решат сами- Никога не правят това което искат хората,които са ги избрали
2.-Никога и за нищо на света неотстъпват и не признават очевидните си провали и вина
3.Всички молби ,подписки ,кандърми и реферндуми са безполезни- те са глухи и слепи за тях
4.Ако хората искат да ги накарат да направят нещо което те-народа смята за полезно ин правилно= то няма да стане доброволно а само чрез протести или .............сещайте се сами
78.
Морски
21.02.2017 22:26:03
0
12
Славейков е прав! Аз и поне 4 от моите познати спряхме да ползваме автобус а си ходим с колите. Разстоянието е малко а парите може би излизат същите като с автобуса. Обмислям да направя споделено пътуване с автомобили в града. Ако се съберат по 2-3 човека в кола ще излиза стотинки. Някой за?
77.
шофьорчето до анна
21.02.2017 22:21:18
0
0
анчееее спомени споменииии
76.
Ivan Ivanov
21.02.2017 22:18:55
1
3
NE MACHETE BURGAZLII S TAZI NOVA SXEMA ,
MNOGO E NEUDOBNO ,
VARNETE SI STARITE MARSHRUTI NA REISOVETE !!!!
75.
Анна
21.02.2017 22:17:06
5
1
Моля ви престанете на пишете срещи Герб и нашия любим кмет- много си е хубава новата схема -еми ще чакаме по спирките и ще се прекачваме кво пък лошо няма .Аз преди с едно шофьоче яко мачкахме седалките на един икарус,и пускахме перденцата на последната спирка
74.
petko
21.02.2017 22:15:17
0
3
Mloq vi G-n KMETE varnete starata transportna sxema !!!
73.
EMIL
21.02.2017 22:12:39
0
5
ISKAME STARATA TRANSPORTNA SXEMA !!!!
72.
./,./..,/
21.02.2017 22:12:26
0
11
От къде на къде аз ще плащам кредитите на момата и крадлимирчо да покриват загубите на Бургасбус от некадърната им схема! О С Т А В К А на Кмета и Крадлимирчо
71.
Жоро
21.02.2017 22:07:36
0
15
Неразбирам как в този град няма нито една личност-обществена да се изправи срещу тоз Кмет и да му поиска да покаже пред хората месечните отчети на Бургасбус пред схемата и след нея! В цял Бургас само мишки- общински съветници страхливи проститутки на власта- Абе един човек да му поска отчетите и защо като е на загуба кара целия Бургас да плаща за некадърната схема на Стойчев - Един човек няма ли свестен ,честен и да не е страхливец бе в тоз Бургас ??????
70.
Пепа-контрольоркаta
21.02.2017 22:02:52
0
11
Таз "Схема" е измислена и внедрена от зам.Кмета Красимир Стойчев и е редно той да плати от джоба си загубите на БургасБус- а не да крие отчетите-Хора знаещи казаха 200 000 лева загуба на месец.И как ще ги покрива Кмета и Стойчев с теглене на нови милионни заеми на гърба на бургазлии само и само да си прикрият провала и срама.
69.
Ivko do 68
21.02.2017 21:59:56
0
7
Ако не върне старата схема- до 1 година и Бургасбус ще Фалира щото с новата схема е на огромна загуба ......................
68.
до Николов
21.02.2017 21:57:44
0
10
Николов не бъди като Пилат понтийски да си миеш ръцете с бай Петко комунягата- Издай ЗАПОВЕД за връщане в сила на Старата транспортна схема на гр.Бургас !!!
67.
Кметеее
21.02.2017 21:43:39
1
8
Кметеееее престани да тормозиш бедните бургазлии ползващи обществения транспорт Бургасбус.-Хората нямат пари за кола и таксита- върни старата схема и всичко ще се нормализира- Бъди милостив към бедните ,радвай се на милионите си ,но остави намира бедняците иначе ще те стигне някое проклятие ...... който се гаври с бедняците-караш ги да плащат двойно,да мръзнат по-спирките и да се прекачват като луди -----хубаво не е видял
66.
БУРГАС
21.02.2017 19:58:18
0
7
инж. Драгнев много добре знаеше проблемите на Бургазлии .. особенно живеещите в Меден Рудник. колко молби и обаждания е имало а тои никакво внимание . Колко преспи и колко мокри в големия сняг и студ сме вървяли по километър докато отидем до новата линия на спирка ЗАХАРИ СТОЯНОВ за да хванем Б2 ЗА ДА СЕ ОТИДЕ В сЛвейков за да работим ... колко го молихме да пусне да пусне рано автобуса който замени 121 да тръгва рано за първите смени а не само за счетоводството от 6.45 но никакво внимание
65.
Наблюдател
21.02.2017 18:42:24
1
11
Изборите наближават...а резултатите ще са плачевни за ГЕРБ....и почват с Бургасбус...после със синята зона.....Ама няма да има резултат.....хората не са глупави....
64.
ba4kator
21.02.2017 16:59:23
0
6
Те хората като се оплакваха спахте..
63.
Славейков
21.02.2017 16:40:21
4
2
58 Роко - ти си долен кметски трол !
62.
do 59 от Бай Петко-БургасДрус
21.02.2017 15:16:47
5
2
Ало шофьора,кажи си името-да та хлъзна утре към трудовата борса ....твойта ма....а
61.
Бай Мангал
21.02.2017 15:14:03
0
4
Бравус , ми той малкото Мите си е от наште хора бе, рода сме от махалата - и си пееше"научиме ме мамо жица да крада"
60.
Герберски Тролллллл
21.02.2017 15:10:52
0
7
Приканвам ви да гласувате на изборите за нашта Корпорация Гербб -обещаваме ви още по нова транспортна "Схема" тип- лото мания - Качваш се на 12а и пристигаш в Комлука при бай Мангал ..... помнете нашта бюлетина Гербббббббб $$$$$$$$$$$$$ $$$$$ $$$$$
59.
Шофьор
21.02.2017 14:56:54
0
12
А знаете ли,че ни удържат от заплатите ако се пукне гума........ама щото ми трябват3 месеца до пенсия и мълчим...........Кмете !!!!!!!!провери за тая схема !!!!!!!!!!!!!
58.
роко
21.02.2017 14:54:40
15
6
Само мрънкалници,типично по български.
Какво им има на 11 и 12-линии обхващащи кажи речи 80% от кварталите на Бургас-от възраждане можеш да стигнеш до център,Лазур,Зорница,Изгрев и Славейков?Е какво им има-или само да си мтънкате.
Б1 И Б2 -недостаък е ,че не се движат по бързо,та да отговорят на името си.Иначе какво-от центъра до М.Р за 10-12 мин без да има цигани от Комлука-та какво им има на линиите.
11 А и 12 А-линии допълващи и за Лазур и Демокрация.Супер измислено за връзка с Изгрев и Славейков.
Единствено бих препоръчал маршрутките да стигат може би по далеч-до ОРБ И Галерия мол,та хората от селото на М.Р и от лакомата спирка да им е удобно.
Аре стига сте мрънкали.Не може пред блока на всички да спира тролей и рейс.
57.
==
21.02.2017 14:38:45
0
3
Флагмани, избирателно ви работят пръстчетата за гласуване! Наврете си ги някъде, продажници жалки!
56.
АС
21.02.2017 14:27:38
0
12
Целта е да се фалира Бургасбус и после да се приватизира за 1 лев заедно с новите автобуси .Поживьом увидим.
55.
Славейков
21.02.2017 12:35:21
1
13
Идват избори и кмета отчита дейност. Сега Драгнев бил виновен. Той пък ще "промотира" новите промени. Някой някъде да е чул за тях ??? Пак решения на парче.
Кмете, публикувай финансовия отчет на БУРГАСБУС за последните 4 месеца и приходите по линии та да видим къде е ефекта от Интегрирания транспорт. Аз лично спрях да ползвам автобус защото новите "панорамки" 11 и 12 са пълен абсурд. Карам си колата и се грижа за околната среда. БУРГАСБУС от обществен май стана кметски транспорт.
Връщайте старите 12 и 12А !!!!
54.
Работната пчеличка
21.02.2017 10:07:01
3
1
Въй ,ма много ги боли жълто паветните лигльовци когато един ръководител на мощно соц . предприятие ,устойчиво се развива и в новата икономическа обстановка. Да закопаем специалиста производител е основна цел на бездарните писачи навъдили се като бездарни и мързеливи но злобни търтеи в кошер. Готови са да продадат абсурдно свинарник на арабски молла но да не признаят българския производител .
53.
пътуващ гражданин на Бургас
21.02.2017 09:53:51
1
17
Мнението ми е, че терминал Юг не само е безсмислен, но и затруднява движението. Вижте колко светофара има в района и на колко от тях спират автобусите (6 от които автобусите задължително улучват 5). Информационните табла като идея са добре, но те не винаги работят и не посочват истинското време след което трябва да пристигне автобуса. Понякога минават 4-5 минути, а се изписва, че автобуст трябва да доиде примерно след тр минути и т.н.
52.
mdaaa
21.02.2017 09:43:37
1
17
Днес чаках на този студ 15 (петнадесет) минути тролейбус №2 на третата спирка в Меден рудник, за да пътувам 10 (десет) минути. Къде го има това нещо - да чакаш едно превозно средство като в разказа ва Иван Вазов "Иде ли?" и да не знаеш кога ще дойде. Отврат.
51.
Бекъм
21.02.2017 09:40:28
3
22
Върнете 12,12а и 211 .....от там насетне колкото искате променяйте ама тези не ги барайте,мухоморки ненаядни
50.
Морски до 49
21.02.2017 08:42:27
1
16
Кой добър и кой лош в случая не е важно. Че автобусите са хубави... мисля, че никой копче не може да каже, че информационните табла са добра идея също, за велоалеите и ремонтите по тротоарите, новата гара, терминала.... всичко това е супер, че са обхванати нови зони от града е чудесно, НО какъв смисъл има всичко това като не служи на хората с пълния си капацитет? Градския транспорт е като хубава и глупава жена, всеки се хвали с нея, ама никой не иска да си я вземе в къщи. Ей това е проблема. Вместо пътниците да се увеличат и да слязат от колите стана обратното, особено в студовете, защото извини ме не мисля, че ти би чакал с дете си два пъти по 10-15 мин и не би пътувал двойно по-дълго време от точка А до точка Б при -8 градуса, непочистени от сняг спирки и други екстри. Малко трябва да се мисли и за хората, които работят и пътуват всеки ден до центъра, моловете и другите големи магазини, които ангажират трудово доста граждани. Ама няма как някой, който не участва в това приключение поне 2 пъти дневно да разбере проблема, нали?
49.
Ей тоз ша ва опраЙ
21.02.2017 06:51:59
6
2
Строители на капитализма: Георги Гергов – от мръвката до ЦУМ

Строители на капитализма: Георги Гергов – от мръвката до ЦУМ
Георги Гергов - възход без край...

През далечната вече 1956 година във врачанското село Джурилово се ражда Георги Гергов, бъдещ бизнесмен и милионер, червен политик и светска личност в мащабите на постсоциалистическа България. Родното му село от 1950 година носи името Нивянин по поетичния псевдоним на един партизанин, родом от тук, Иван Недков.

Георги Гергов израства в селото, учи тук и естествено започва работа в ТКЗС-то.

Работният младеж е оценен и само след година го правят бригадир, но това едва ли удовлетворява иначе амбициозният Георги. Той иска размах и по-голяма мащаб и едва на 19 години, през 1975 година, решава, че поле за изява ще му бъде един от големите свинекомплекси на соцдържавата ни от онова време – този в Маноле, Пловдивско. Тъй като пътят му в живота е ясно проектиран – земеделието – той се квалифицира като зооспециалист. Силата му обаче е в практиката, а не в науката.



Нисък, подвижен и работар, той скоро започва да прави кариера в свинекомплекса. След 11 години, през 1986, вече е негов директор. Онези, които обичат историите за способните хора, издигнали се от ТКЗС-то до началническия кабинет в голям свинекомплекс само с дарба и труд, ще останат разочаровани. Защото успехът на Гергов в кариерата, колкото и тя да е провинциално-селска, е свъзран с два факта, които нямат нищо общо с предприемаческия дух или мита за работливия българин. Първият е политическата кариера, която той прави, стигайки до поста партиен секретар на комплекса. И то преди да навърши 30 години, което показва, че е



изминал на един дъх пътя от комсомолски активист до партиен другар

и то от отговорните. Вторият – рамото, което получава от свой познат и приятел, оказал се на висок пост във властта точно когато трябва – адашът Георги Танев. Когато е трябвало да се подскаже, кой да стане шеф в свинекомплекса, Танев е начело на ДКМС – младежката организация по времето на социализма, от която се излюпваха висшите ръководители на икономиката и обществения живот в България по времето на Тодор Живков. За него е нищо работа да подхвърли в съответната „шапка”-министерство и стопанско обединение, които определят кой да стане началник в соцвремената едно име. И то скоро ще изплува. Така, точно в годината , когато навършва 30 години, Георги Гергов става директор, макар и на свинекомплекс в провинциално пловдивско село. Според неофициални данни двамата с първия комсомолец на държавата по онова време се познават още от работата на Гергов в родното му село по комсомолска линия, но потвърждение за това днес е трудно да се намери. Вероятно пътищата им са се пресекли и по някоя от редовните бригади, организирани в помощ на селското стопанство по онова време.



Това назначение обаче се оказва онази решителна крачка, която прави само след три-четири години от селското момче богат човек и преуспяващ бизнесмен във вече поелата по пътя на пазарната икономика България. По късно,когато вече е станал човек с пари и влияние, той ще се възползва от едно друго познанство - това с Румен Петков, който като студент в Пловдивския университет е живял под наем в семейството на Гергов. Но това ще е по-късно, когато нещата вече са стигнали дотам, че парите се лепят по пръстите на бившия директор на свинекомплекса в Маноле.



За незапознатите със селскостопанския сектор от времето преди 1989 година трябва да се каже, че оглавения от Гергов комплекс не е нещо малко и незначително, той има над 20 000 свинемайки и в духа на социалистическите мащаби бълва огромна продукция от месо към пазара. Стремежът да се правят грандиозни обекти е типичен за номенклатурата от онова време и дори отглеждането на свине не прави изключение.

Но колкото и да е „обект от национално значение” свинекомплексът и неговия директор вероятно щяха да останат такива още дълги години, ако не бе дошъл 10 ноември и в държавата не бяха се разместили пластовете на властта. Още повече, че малко преди промяната през същата тази 1989 година избухва скандал в свинекомплекса и главен обвиняем е Гергов.

От комбината са изчезнали над 300 хиляди лева, а в размирните времена посредством препоръки от високо скандалът е потулен и директорът се измъква безнаказано. Ако не бе 10 номври, вероятно Гергов щеше да бъде отстранен и пратен в глуха линия, а ако покровителите му не се окажат достатъчно силни, можеше и да бъде и съден. Но това би станало, само при условие, че промяната се бе отложила. Тя обаче идва и късметът на Гергов го измъква от сложната ситуация. Най-важното – той остава директор, а това вече е позиция, която носи дивиденти.



Идва златното време за хората , които промяната е заварила на стратегически места и на които се дава възможност да приватизират /откраднат/ онова, което дотогава са управлявали като представители на държавата. И повечето от тях го правят, къде по-успешно , къде по-неуспешно. От тези именно среди излизат и над 80% от богатите днес българи. Като започнем от задграничните дружества, минем през заводите и комбинатите и завършим с ТКЗС-тата и свинекомплексите, всичко бе опоскано в създаденото безвластие и в годините на първоначално натрупване на капитали, както пишат класиците идеолози.



Първият милион на Гергов идва като по поръчка, твърдят запознати с житието му от онова време. В началото на 90-те Георги Гергов още се води директор, но свинекомплексът на практика е ликвидиран, животните са изклани и изядени или изнесени зад граница. Изведнъж от Гърция се получава съобщение, че идват четири кораба фураж за свинете. Пристигат корабите с фураж, платен от българската държава. Да, но свине вече няма. Гърците казват, той е платен и си е ваш. Само, че соцдържавата, която го е платила, вече я няма. При тази манна небесна за директора, той прави крачката и от държавен директор на несъществуващо предприятие се превръща в милионер, като продава за своя сметка фуража. Неофициално се твърди, че в джоба му са влезли около 10 милиона долара,

ако някой се поразрови, може да разбере и точната сума – корабите носят товар, който е записан някъде по митниците, цените на фуража от периода също могат да се намерят. Стоката е конвертируема, тя се търси и реализацията й е елементарна.



С толкова пари нещата изглеждат по-съвсем различен начин за Гергов, за разлика от милионите българи, ударени от инфлацията, чакащи пред празните магазини и получаващи заплата колкото да не умрат от глад. Сложил солидна основа на богатството си, бившият директор напуска през 1991 година комбината и става съветник в Министерството на Земеделието, а през 1993 година започва да търгува със зърно.

Парите от първите милиони се завъртат, взима и кредити и към джоба му потича пълноводна река. Предвидливо обаче Гергов не харчи само за лични нужди, а инвестира. Първите му покупки са свързани с първите му удари – купува през 1995 година същия свинекомплекс, който на времето е ръководил, добавя към него и фуражни заводи в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Така затваря цикъла и сам си произвежда храната за животните, което пък прави произвежданото месо конкурентно на пазара. Но за човек с много пари като Георги Гергов свинете и фермерството явно не са достатъчни. Той прави доста странен завой в инвестициите си, вероятно подсказан му от хора от любимата му червена партия. Насочва се към туристически обекти, но не каквито и да е, а подбрани, предимно от използваните от властта и правоимащите преди 1989 година.

Първата перла в короната на новопоявилия се туристически бос е комплекс на ЦК на БКП в курорта „Св.Св. Константин и Елена”, бивш „Дружба”, прекръстен от него на „Слънчев ден”. През 1999 година за смешните 8 милиона германски марки Гергов придобива собствеността върху шест отделни сгради, огромен парк, прекрасна плажна ивица и почти завършено яхтено пристанище. Използвано от втория ешалон на партията – майка преди промените, в летовището ежегодно минават по няколко хиляди служители на градски, районни, окръжни комитети на БКП. Почивките са евтини, затова пък условията – прекрасни. В комплекса има тенис корт, лятно кино и два огромни паркинга в борова гора. Кой и защо подари на Гергов този комплекс, така и не е съвсем ясно. Ясно е само едно – след тази покупка шефът на свинекомплекса вече е изискан хотелиер с претенции и високопоставени партийни гости. Вероятно някъде по това време изниква и определението за Гергов като хотелиерът на властта. Инвестицията си той избива като довършва и продава на отделни апартаменти сградата на яхтеното пристанище и дори излиза на плюс. Още може да се срещнат обяви за препродажба на тези апартаменти на брега на морето, като цените започват от 2500 евро на квадратен метър.

Оттук нататък ударите му продължават, кой от кой по-печеливши. Гергов е вече човек, ползващ се с доверието и подкрепата на силно влиятелни икономически кръгове в и около БСП. През 2004 година

придобива ЦУМ за 30 милиона евро, както и 47% от “Търговски Дом” във Варна, като закупува акциите от известната “Феста Холдинг” на Петя Славова. И като за капак на всичко придобива Пловдивският Панаир.



Появяват се и първите анализи на това защо и как бившият шеф на свинекомплекс успява да напазарува толкова апетитни и за него евтини части от държавната и партийна баница. Според пловдивския бизнесмен Петър Станчев за успеха на Гергов съществен принос има и

масонска ложа с име Слънце-Ориент, организирана от бившия президент Първанов. Ложата е замислена като център за икономическо и властово влияние по оста Свиленград - Пловдив. Такава ложа наистина е регистрирана като сдружение в Пловдивския Окръжен съд през 2005 г. Самият Станчев твърди, че също е масон, но в друга ложа. Ето как бизнесменът обяснява реализацията на схемата при придобиването на мажоритарен дял в държавния някога Международен панаир Пловдив:

„Значи, тази ложа какво прави? Гергов му трябва сега в момента оценка на стойността на Пловдивския панаир и сградите в него. Той хваща другарчето си по ложа Цацаров и казва: "Искам да си направя оценка на тия имоти". Цацаров вика: "Няма проблеми". Гергов пише официално писмо до съда и иска трима оценители да направят тази оценка, като той сам си предлага трима оценители с оригинален документ до съда. Съдът му приема естествено и тримата оценители. От първата оценка до предложение и т.н. до крайните му оценки, цялата работа се прави за една седмица. Няма тука насрочване на заседание, нормална процедура... всичко се праска, все едно е собствен съд, разбираш ли, по бърза процедура... Оценката се умножава от първия оценител до следващия над сто пъти се завишава...”

Както се вижда от документите, разпространени и в интернет, само в рамките на няколко седмици в края на 2006 г. експертизата е изготвена и Румен Овчаров, тогава министър на икономиката, взема решение да се вкара

апорта на Гергов в Международен панаир.

Бързането си има причина. От 01.01.2007 г. България става член на Европейския съюз и този номер може да бъде засечен като нерегламентирана държавна помощ.



Просто, ясно и много работещо, но не за всички, а само за отделни представители на българския бизнес. Гергов става любимец на властта в периода 2005-2009 година и затова едва ли е учудващо, че отбелязването на неговата 50 годишнина през 2006 година се превръща в бляскаво светско събитие на покровителствани и покровители. В ресторанта на приватизирания от него чрез класическа РМД схема хотел “Ленинград” сега “Санкт Петербург” за мизерните 1.58 млн. долара са всички от върховете, както и тези, на които предстои да се издигнат. Сред именитите гости на юбиляра са президентът на страната Георги Първанов, тогавашния кмет на София Бойко Борисов, медийни гурута като Тошо Тошев и Венелина Гочева. На отделна маса са близките до президента интелектуалци, групирани около издателя Иван Гранитски. Тук са и бившите партийни ръководители от времената на Тодор Живков като Дража Вълчева.



Магистратите са представени от прокурорите Росен Димов (ръководител на Апелативна прокуратура), Димитър Ангелов (ръководител на Районна прокуратура – съпругата му е адвокат на Гергов), Андрей Атанасов (ръководител на Окръжна прокуратура) и много съдии начело със Сотир Цацаров – председател на Окръжен съд.



Естествено, на партито са и представители на МВР- комисар Йордан Кюмюрджиев и комисар Ангел Рангелов – бивш и настоящ за този момент ръководител на полицията в областта. По-късно и двамата се хвърлиха в политиката, спонсорирани от рожденика.

Тук е и групата на верните на Първанов социалисти – Румен Петков, Корнелия Нинова, Петър Мутафчиев.



Любопитното е, че почти всички са членове на масонската ложа, оглавявана от Гергов. В продължение на два часа безкрайна опашка от гости връчва подаръци на семейство Гергови, а пирамидата от букети достига тавана на ресторанта, разказват свидетели на събитието.



Името на Георги Гергов и днес фигурира като съдружник, акционер и член на управителен орган в над 45 юридически лица със стопанска и нестопанска цел, показва справка в масивите на Сиела. Той дори се опитва да създаде Министерство на туризма през 2007 година, но премиерът тогава Сергей Станишев не уважава призива му, вероятно поради тесните му връзки с Георги Първанов. А Гергов по онова време не е само инвеститор, но и председател на Националния борд по туризъм.



Не спира и инвестиционната му активност и то в нови сфери на икономиката. На 7 май 2008 година той купува пловдивската фирма "Пътища" АД, която има дялово участие в дружества, сред които "Българска пътно строителна компания", "Минстрой - Пътища" и "БКС Горна Оряховица". А на 8 май става почетен консул на Руската федерация в Пловдив. Навлизането му в пътния бизнес, където се подвизават някои от най-богатите и властни хора в България като Васил Божков не е случайно. Гергов знае, че предстои да се излеят милиарди евро по европрограмите в нови магистрали, а без фирма с история няма как да се докопа до апетитни поръчки. Очевидно е, че той разчита и на покровителството на хората около Първанов, както и на приятелите си масони за това.



Голямото хоби на Гергов и семейството му са конете. За расови икзимпляри той харчи огромни пари. Спонсорира щедро и федерацията по конен спорт.



Сега изглежда амбициите на бившия шеф на свинекомплекса в Маноле се насочват към политиката. Последният му призив е от началото на септември и гласи: „Време е в Пловдив да има червен кмет!”. Това заяви Георги Гергов на традиционния събор на левицата в местността „Копривките” . Сред 5-те хиляди участници, извозени с около 140 автомобила и 75 автобуса, бяха Сергей Станишев, депутати, антифашисти-ветерани. Специален гост беше бившият министър-председател Георги Атанасов. Гергов е уверен в победата, защото продължи с думите: "Аз за това съм председател на местната структура, за да победим. Следващият кмет на Пловдив трябва да е червен. Ще вкараме осем депутати в Европейския парламент, ще ги размажем", зарече се водачът на социалистите в града под тепетата.



Гергов е представен и в кабинета „Орешарски” чрез земеделския министър Димитър Греков. Милионерът е бил негов студент. След години пък Греков е част от неговата масонска ложа. Свързва ги старо приятелство, което със сигурност ще даде нови плодове.



Дали ще се реализират политическите амбиции на Гергов, ще се види през май догодина, когато са изборите за европарламент. Но дори и да не успее в политическите си намерения, Гергов ще си остане фактор не само в Пловдив, но и в страната. С толкова пари, собственост и работещи за него той е в състояние да влияе и то съществено на националната политика. Нещо, което прави от години и вероятно ще продължи да прави.
48.
Г-жа Лъжа
21.02.2017 06:49:45
8
0
Колко канадски бръмбара има в главата на Нинова?
Или за фалшивите новини и алтернативните факти на лидерката на БСП
Нинова определи като национални предатели гласувалите "за" СЕТА (допълнена)
В истерично агресивен стил, непривичен дори за нея, лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече във фейсбук българските евродепутати, гласували в сряда за търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), "предатели" и "продажници". И обяви четири опорни точки за тази анатема. Първо, според г-жа Нинова със СЕТА се отварял безконтролният достъп на генномодифицирани продукти до българския пазар. След това, България щяла да бъде залята с канадско месо - много повече, отколкото може да изяде. На трето място, лидерът на БСП провидя въвеждането на "извънреден" съд, в който корпорациите ще съдят държавите, за да си вдигат печалбите. И накрая, със СЕТА щели да се отворят за приватизация, либерализация и други страхотии образованието, здравеопазването, общественият транспорт и другите публични услуги.
Работата е там, че твърденията на г-жа Нинова или извират от елементарно непознаване на настоящото законодателство - българско и европейско, или са "алтернативни факти", или са, меко казано, нелогични и неразбираеми. Както коментира пред "Капитал" висш служител на Европейската комисия по повод на изявлението на лидера на БСП, "при демокрацията всеки е свободен да каже каквото иска, но ако този политик (Корнелия Нинова - бел. ред.) държи на думата си, то тя трябва да гласува за СЕТА, тъй като споразумението не предвижда приватизация на обществени услуги, достъп на генномодифицирани храни и не, няма да ни залее канадско месо".

Ще бъде ли залята България с ГМО?
Не естествено

В споразумението между ЕС и Канада няма изискване страните членки да променят законодателството си, така че да допуснат ГМО продукти.

В момента в 28-те държави могат да се разпространяват генномодифицирани семена или продукти само ако са изрично одобрени от Европейската агенция по безопасност на храните. Въпреки това страни като България са въвели забрана за разпространение дори на одобрени продукти - с мотива, че те могат да засегнат местния генофонд. Освен това за всеки продукт, който съдържа ГМО съставки, трябва изрично да се упоменава това. В ЕС е забранено и разпространението на месо или мляко от животни, които са третирани с хормони на растежа. СЕТА не променя с нищо тези изисквания. Канадското телешко ще продължи да бъде сертифицирано, както и всички продукти, които изискват сертификация, за да стъпят на европейския пазар.

От Европейската комисия обясниха, че досега има сключени дузина споразумения за свободна търговия между ЕС и държави извън съюза, които имат същите клаузи като СЕТА. Досега обаче в ЕС не се е появил нито килограм месо, третирано с хормони или неразрешени ГМО продукти, твърди ЕК.

Противниците на CETA често сочат т.нар. регулаторно сътрудничество като една от "задните вратички" за влизане на ГМО. В чл. 25.2 от СЕТА се казва, че двете страни ще обменят информация в областта на биотехнологиите.

"Сътрудничеството означава, че и двете страни трябва да се съгласят, обясняват от ЕК. Ако ние преценим, че нямаме интерес да си сътрудничим в областта на ГМО, няма да го правим." От комисията обясняват, че текстът по никакъв начин не отваря вратата за по-бързо признаване в ЕС на ГМО продукти, нито пък подменя европейския подход на научна предпазливост - т.е., че докато един продукт не е безспорно доказан за безопасен, той не може да се пусне в обръщение.

Ще ни залее ли канадско месо?
Не, но пък може да нахлуе кленов сироп

Според Корнелия Нинова след СЕТА българският пазар ще бъде залят от повече канадско месо, отколкото е цялото потребление на България. Това е типичен "алтернативен факт" в стил Доналд Тръмп, на когото лидерът на БСП може би се опитва да подражава.

Със СЕТА се отваря квота за 50 хил. тона канадско говеждо месо. За да се случи апокалиптичната прогноза на г-жа Нинова, цялото това месо, кой знае защо, трябва да се изсипе точно в България. Всъщност новата квота за внос на канадско месо представлява пренебрежимо малък процент от 7.5-те млн. тона говеждо месо, което се произвежда в ЕС. За да бъдем по-точни - 0.7%.

Най-интересното е, че дори и в момента Канада изпълнява едва 0.6% от досегашната си, много по-ниска квота в ЕС (т.е. внася около 60 тона, основно бизонско месо). Това се дължи на по-високите цени в Канада, както и на санитарните изисквания в ЕС - в Канада няма стада животни, за които има гаранция, че не са третирани със забранените в ЕС хормони на растежа. "Дори и канадците масово да решат да изнасят, това ще им отнеме години, преди да успеят да отгледат стада, които да могат да минат сертифициране", коментира служител на ЕК.

"Страните от ЕС произвеждат повече свинско, отколкото цяла Северна Америка, те са едни от най-конкурентните износители в света", е отговорът на служител на ЕК на заплахата България да бъде засипана с канадски свински пържоли. И само между другото - квотата на Канада за износ в ЕС се равнява на 0.3% от производството в страните членки.

Ще ни вземат БДЖ-то
За жалост - не

Трето обвинение на г-жа Нинова към евродепутатите, които са подкрепили CETA - че са гласували за митичното изискване за приватизация на публичните услуги. Такова в СЕТА естествено няма и не може да има. "Няма нищо в CЕТА или в което и да е друго споразумение, договаряно от ЕС, което ни задължава да променяме нашето законодателство в тази област", казват от ЕК.

Всъщност голяма част от публичните услуги, за които г-жа Ненова твърди, че се отварят за приватизация, отдавна не са изричен държавен ангажимент. Това е странна некомпетентност от страна на бивш зам.-министър на икономиката.

Вероятно от БСП имат нещо друго предвид. Споразуменията за защита на инвестициите (каквито България има много) забраняват експроприация. Тоест, ако държавата е дала възможност една дейност в областта на комуналните услуги да се извършва от частна компания, тя не може да отмени тази концесия или приватизацията само на една компания. Дейността може да стане изцяло държавна и всички частни компании в областта получават компенсация за направените от тях инвестиции (което в някои случаи може да е разумна политика), но не и избирателно да се късат отделни договори. Това е позиция и на ЕК (която няма нищо общо с международната търговия). В Европа неведнъж се е случвало правителства или местни власти да се откажат от концесии, когато са решили, че публичната собственост е по-добър вариант. Този подход доста се различава от идеите на БСП за отнемане на лицензи на компании, които да бъдат изкупени и след това отново приватизирани.

Вай, корпорации ще могат да ни съдят
Те и сега могат

Възможността държавата да бъде съдена от частни корпорации е стара опорна точка на противниците на международните търговски споразумения. Само че в случая със СЕТА става въпрос за елементарно повтaряне на чужди думи, без някой да си е направил труда да прочете споразумението.
"CETA въвежда нова система за разрешаване на спорове между инвеститори и приемащи държави, която цели подобрение на предсказуемостта и качеството на решенията спрямо досега действащия модел по двустранни и многостранни договори за насърчаване и защита на инвестициите. По модела на Световната търговска организация СЕТА въвежда постоянно действащ независим арбитражен съд, чиито решения ще подлежат на контрол както на тесните, предимно процесуални основания, коренящи се в правото на защита, преобладаващи по сега съществуващата система, така и за незаконосъобразност. Очакваният практически ефект е националните държави да придобият по-голяма свобода в избора на вътрешни политики и в административните методи за реализирането на тези политики, както и стесняването на възможностите на инвеститорите да упражняват натиск върху държавите със спекулативни искове."

Със СЕТА се въвежда универсална система за защита на инвестициите, която обхваща всички държави в ЕС, включително и Германия и Франция, които досега никога не са имали подобни споразумения с Канада. Именно оттам дойде съпротивата срещу тези клаузи. Но причината Берлин и Париж до момента да нямат такива международни споразумения с други големи страни е много простa - съдебните системи в тези страни се ползват с високо доверие. За тях тази част от СЕТА беше наистина новост и тя бе значително преработена.

Канада и ЕС се съгласиха да работят за двустранен инвестиционен трибунал. Как той ще работи все още не е ясно и именно затова чл. 29 от СЕТА няма да се прилага, докато не се изясни механизмът. Подобен трибунал би бил добра основа за промяна на другите споразумения за защита на инвестициите, които България вече има с други страни. Именно затова СЕТА всъщност е в български интерес.

Адвокат Първан Първанов, Нюйоркска кантора за международен арбитраж
България вече има 69 двустранни споразумения за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Именно те предвиждат при възникване на инвестиционни спорове да се прибягва към ad hoc инвестиционни трибунали. България е една от малкото страни в Източна Европа (заедно с трите прибалтийски държави и Македония), която няма такова споразумение с Канада, тъй като вероятно Отава не счита страната ни за значим търговски партньор. Тоест това не е някакъв показател за политически суверенитет, а по-скоро за незначителност.
47.
Хайде сега
21.02.2017 00:35:36
10
119
Мноооого лиги, много смях.
Тоз бил лош, оня бил Добър.
Вижте в какви автобуси се возите. От всички градове завиждат. Вижте си спирките, красота. Чисто навсякъде...
А вие пак ревете. За дядо за село за воловете .... Айде марш към Манинко Търново и Айтос. Кавали.
Добър си е кмета. Нито съм му приятел, нито съпартиец. Ама като ви чета глупостите, не ме очудва навалицата на Терминал 2.
Прост народ прости хора.
46.
коко
21.02.2017 00:02:41
9
23
Кметът си играе на доброто и лошото ченге. Нали точно той усвои парите за ИГТ, а зам. кметицата Бояджиева била идеологът на новите маршрути. Сега много безочливо си измиват ръцете с шефа на Бургасбус. Той какво точно да направи- да опуши навесите, дето им викат спирки, за да не веят и валят или да ги клонира, за да има повече спирки на бързите линии в к-сите? Кметът трябва да си понесе отговорността за това и като пич да си оправи кашата.
45.
Петров
20.02.2017 23:52:28
6
12
До43 .Абе маймуняк . Колко лагера на има тук и колко при Хитлер бе Плужек Керлив
44.
Gerb Over
20.02.2017 22:47:11
18
9
Долу Схемите на герб !!!
43.
lavender
20.02.2017 22:41:34
70
52
Първоначалното обещание за "бърза линия" не се изпълни. Нали трябваше от краен терминал до друг такъв да се стига за около 20-25 мин.?! Миналата седмица имах "честта" да бъда превозен сутринта от ж.к."Меден Лудник" до Терминал ЮГ за емблематичните 27 минути!!! Човечецът т.е. шофьора си джиткаше с 40 км./ч. на околовръстното, въпреки че там ограничението е 80 км./ч.! Не бързаше за никъде, цареше едно спокойствие и сутрешна нирвана.Това е само половината маршрут на "бързата линия" и за толкова се стигаше с №211, която минаваше през "Кумулука". И това, ако е "бърза линия" Изрично забраниха паркирането и разчистиха бус лентите, заплашиха, че ако се пречкате на "бързите автобуси" ще бъдете снимани и изпратени на КАТ за глобяване...все приказки от "Хиляда и една нощ":/
42.
Финикийци
20.02.2017 22:13:14
0
49
Преди много години е имало журналисти които са информирали обществото. Сега има продажни подлоги, журналя, които пишат само поръчково(с/у заплащане). И кои плаща най добре, крадците от ГРОБ, строителните фирми които направиха от Бургас "бетонно гето" и други които ще познаете по липсващата възможност за коментари под платените хвалебствия на "ЖЪЛТИЯ" ФЛАГМАН.
41.
До 32
20.02.2017 21:41:18
1
42
Аве дъждовник,за какви комунисти говориш бе !??
Герб какви са и какво направиха със България и за България,мухъл ????
Онова което се е случило 44 година си остава в историята,времената и управниците ни тогава са били на такава схема-комунизъм...Ти точно какво лошо видя от него,мухльо...щот аз лично нищо хубаво не видях от пожарникаря и физкултурника,не съм комунист или с такива разбирания,но това което сътвориха герберите с държавата,Никой Никога не е успял....убиха буквално средния и дребен бизнес,да не говорим за външна политика..България нямаше позиция,просто слушаше,изпълняваше и се кланяше..и с какво точно се облагодетелства нормалния редови гражданин ??????

Не ми се пише повече,но мога мн да се обоснова,да знаеш...бакпулвер такъв !!!!
40.
Да , да ама не
20.02.2017 21:05:49
10
10
Кмета играе за комунистите. Най-после призна че се е провалила схемата. Кой пи -пи, бъчвата свърши. Сега имаме виновен-Драгнев. Заключение. За никакъв ....й не ставаме но парите са о.к. В края на краищата - скъпи граждани и селяни на Бургас , много лапахме ,нищо направихме.
39.
До 32, много точно
20.02.2017 20:50:11
6
11
Много си прав! Трябва да се казва и снимки да показваш на КОМУНИСТИТЕ които управляваха и унищожиха нацията.
1.Министър председател- Бойко Борисов, член на БКП.
2.Президент- Росен Плевнелиев, член на ДКМС (Димитровски КОМУНИСТИЧЕСКИ младежки съюз) за по младите.
3.Председател на Народното събрание- Цецка Цачева, член на БКП и т.н.,и т.н докато изброиш 75% от членовете на ОПГ"ГРОБ". Нека и децата да знаят от кого да се пазят.
38.
Живейте си в комунизма
20.02.2017 19:57:44
4
29
Как Държавна сигурност унищожава национализма в България

Редно е да се запитаме какво търсят кадри на бившата Държавна сигурност сред националистическата ниша в политическото пространство. Дали е нормално националистите да вярват в един доносник на ДС, като Волен Сидеров или на Красимир Каракачанов, който е бил агент от Шесто управление на ДС с псевдоним „Иван“.
Националистическата ниша в България се разви относително в късен период, но в момента когато тя трябваше да роди политически субект, който да я обедини, се пръкна отнякъде доносник на бившата ДС – Волен Сидеров. Нищо, че преди го е играел на демократ, сега са му поверили да играе ролята на националист.
Появяването на националистическата партия „Атака“ през 2005 година е било добре обмислен ход, който е имал за цел да привлече към себе си крайнолевия електорат на БСП като по този начин социалистите бъдат лишени от мнозинство. Това може да ни наведе на мисълта, че партия „Атака“ е имала някаква връзка с олигархията управлявала по онова време НДСВ. Причината е, че по време на НДСВ се е крало прекалено много и откраднатото са искали да го задържат на всяка цена. За да го задържат е било нужно БСП да няма абсолютно мнозинство и да трябва се коалира с НДСВ. Това е и една от възможните причини да се появи на бял свят партия „Атака“. Никой да не си мисли, че в този проект има нещо националистическо, освен правилното плямпане на артиста доносник на ДС.
Интересната схема, която използва бившата ДС е всяка националистическа партия да е използва, като политическа патерица на основната партия, която е спечелила изборите. Така ние имахме партия „Атака“, която подкрепяше безрезервно ГЕРБ при първия им мандат. Тогава артистът Волен Сидеров го играеше на прозападно настроен и дори заедно с ГЕРБ протестираше срещу визитата на Владимир Путин в България. Същият този Волен Сидеров и неговата партия подкрепяха безрезервно и правителството на Пламен Орешарски, което бе съставено от БСП и ДПС – трудно е за вярване, но е факт. В настоящия парламент Волен Сидеров го играеше в началото на русофил, като се мъчеше да се докопа до руско финансиране, но на руснаците не им вдъхна доверие и те го отсвириха. Сега в момента Волен Сидеров го раздава на националист – обединител или по-модерното „патриот“. Той се обедини с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и почна да пее друга песен – раздава го, като патерица на ГЕРБ вече.
Националистите в България заемат ниша от около 10% от имащите право на глас. Това предполага, че ако се обединят всички националисти в една партия и биха стигнали до трета сила в парламента. Тази националистическа ниша обаче е разпокъсана умишлено и съставена от множество партии и формации. Целта е ясна – разделяй и владей.
Цялото това политическо шоу иска да ви покаже, че национализмът в България не е нищо друго, освен една политическа ниша, където си играят с истинските националисти, като ги подвеждат и те сляпо вярват на своите лидери. Ако не бяха тези бивши доносници на ДС и национализмът в България може би щеше да се развие и сега да е основен фактор, като в Унгария например.
37.
срама нямате
20.02.2017 19:34:00
0
46
Една спирка струвала 60 000 лева. Една панелка в кварталите струва толкова. Засрамете се.
36.
лкй
20.02.2017 19:31:41
1
33
Металните седалки вече са изкривени. Седнеш на някоя и се свличаш от нея. Освен това измръзваш на тях, студено е. Малко са като брой места. Спирките- вятър и дъжд от всякъде. По време на снега видяхме, че системата против заледяване не работи. Спирките на бързите линии са далеч, особено в Меден рудник и Славейков. Линии 12 и 11 са с абсурден маршрут и са почти празни.
35.
Стига!
20.02.2017 18:29:50
2
34
Върнете старите линии,те вършеха добра работа!!! Пуснете още няколко "бързи" с цел улеснение на натоварените маршрути и хората ще са доволни! Толкова ли е сложно?
34.
До 28
20.02.2017 18:05:09
27
11
Как да няма логика повече бройки аввтобуси повече КОМИСИОНИ повечко ГОЛЕМИ горници за купуващата фирма.10% да е комсионата само тя е около4-5 МИЛИОНА евра.На някой модели цената за ЗАВИШЕНА .ДВОЙНО така печалбата примерно от последните 7бр футуристичен модел пътуващи по линията РУДНИК-Черно Море е над 500.000 Э или близо 1МИЛИОН ПЕЧАЛБА за1бр а те са7парчета значи 7МИЛКИ само от последната порръчка за фирмата вносител.ОТДЕЛНО КМЕТА е в играта с КОМИСИОНИТЕ от еврейската банка ЕБВР от която ТЕГЛИ 100- МИЛИОНА ЛЕВА ЗАЕМИ но той НЯМА да ги плаща ЩЕ ги платят 200.000 бургаски жители
33.
До 33
20.02.2017 17:54:13
8
2
То си смахнат, не знам за къв Игумен говориш, явно работата ти като трол ти идва в повече
32.
ей, смахнатия
20.02.2017 17:33:47
3
46
6,11,21,22...Пенчо,игумен... боклук, спри да вмирисваш въздуха,вониш толкова,че НИКОЙ не чете гнусните ти чаршафи!
31.
Скъпи червени тролове
20.02.2017 16:41:23
17
20
На децата трябва да се казва, че комунистите са прости, убийци, престъпници, подлеци и национални предатели. Те са избивали безразборно търговци, занаятчии, учени, професори, доктори и много други. Просто защото са били по-умни от тях, най-простите от най-простите, партизаните комунисти.
Това е достатъчно.
Да знаят, че никога, никога, ама никога няма да видят нищо добро от комунист.
И след още 50 години ще сме нормална държава.
30.
do зам.кмета Красито Стойчев
20.02.2017 16:39:32
0
48
Зам.Кмете-по финансите Стойчев- защо не покажеш финансовите отчети за последните два месеца на Бургасбус- след новата схема и преди нея !!!! Говорят,че След новата схема БургасБус била на загуба 200 000 лева на месец !!!
29.
Дидо
20.02.2017 16:36:16
3
38
Новата транспортна схема е сътворена в болния мозък на Бай Петко -човека сънувал кошмар и го сбъднал напрактика.
28.
muhlata
20.02.2017 16:32:28
32
19
момето досега затваряше очите, не се сещаше, слушкаше, папкаше, чак сега размахала пръст... след дъжд качулка, късно е моме за китка
27.
,..,
20.02.2017 16:31:35
2
43
Няма икономическа логока да махаш печеливши линии и да правиш нови скъпи и нерентабилни разпокъсани маршрути . Нека да има нови линии,но запазете старите ,печеливши линии
26.
фенчо
20.02.2017 16:27:32
1
18
и преди всички автобуси минаваха през Зорница, така че нищо ново не са измислили. Айде стига евтин популизъм, колкото и тривиално да звучи. Имаше си страхотни линии, които за разлика от сегашните минаваха на често. Просто можеше да се добавят още няколко, където има нужда. Но явно така нямаше как кмета и приближените му да си вземат парите от т. нар. Интегриран градски транспорт. И между другото януари месец ми се наложи да пътувам от централната спирка на БСУ до Меден Рудник до Пощата 35 мин. Мега бързо -да. И то не беше пиков час, а към 15 часа.
25.
Ех
20.02.2017 16:17:38
2
42
Каква е ползата от бързите ви линии, като чакаме много повече по спирките?!!Преди автобусите бяха на по-често име се тъччехме като добитъци.Имате ли представа какво става в пиковите моменти?!!Това не се е случвало от много години!Върнете си старите маршрути и номера на линиите, и прибавете нови спомагателни и обслужващи нуждите на хората.Кому е нужно всеки път, когато се наложи да пътуваш за някъде като малоумни да питаме кой номер да хвана!!!Ако пък попиташ някой шофьор или кондуктор, настава истински ужас.То не са скандали, безпардонно отношение и тон не търпящ възражение, сякаш са на бащината си работа, а не са, за да бъдат в услуга на гражданите.Особенно шофьорите-много ги е страх да не се лишат от почивката между курсовете, ако отговорят за една минута.А кондукторките в знак на съпричастност със шофьорите скачат като луди да ги защитават, сякаш не могат те да обяснят и да се разреши проблема.Но често се случва и те да не знаят и да упътват грешно. Поне на мен ми се е случвало вече няколко пъти.Защо картите на пенсионерите са толкова скъпи и са разделени на възраст?!!Да не си мислите, че тези, които са по-възрастни получават по-малки суми пенсии?!!Направете ги еднакви за всички! И не на последно място - защо закрихте спирката на "Пикадили"?Този народ от двете страни-Изгрев и Зорница от къде се качва, като следващата спирка е чак на Минала?!!Значи от църквата св.Атанасий в Изгрев автобуса спира чак на болницата.Ако не оправите всички проблеми и то скоростно ще получите червен картон и последствията ще са за вас, господа!!!Не забравяйте, че сте на тези постове, за да обслужвате нашите интереси!!!
24.
До 19
20.02.2017 16:08:26
1
30
Зорница добре, ама половината Славейков и бр.миладинови увисват да сменят автобуси и да чакат по измислени спирки. Абсолютна тъпотия са линия 11 и 12 в този си вид. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва спирка в горната част на ул. Александровска а не да обикалят автобусите по Москва за двама души на курс.всички плащаме данъци, като мислят за меден рудник да помислят и за Славейков и не. Миладинови, че 26.03 идва!
23.
Ivo-Кметееее
20.02.2017 16:05:32
2
45
Кметееее гръбнака на Обществения транспорт в Бургас са старите линии 12 и 12А - те формираха над 50% от Печалбата на Бургасбус- Ако не ги върнете сте ОБРЕЧЕНИ на Фалит и криза-уволнения в Бургасбус! Небъдете с ЧУГУНЕНИ глави КАТО В КПСС и БКП-то. Отстъпете назад в интерес на гражданите Иначе и Ти и целия ти Екип ще се озовете Безработни и на Трудовата Борса -А нови Кмет ще Обере лаврите като послуша интересите на хората1
22.
Спрете се бе, спомнете си това
20.02.2017 16:03:58
7
35
С какво ще запомним кабинета ''Орешарски''

Кабинетът „Орешарски“ не само не изпълни нито едно от гръмките си обещания, но и оставя след себе си огромно количество несвършена работа. Доверието в българските институции се е сринало почти до нулата, доказателство за което е сюжетът с банковата истерия. Това са част от заключенията на философа Калин Янакиев и политолога Антон Тодоров, които в интервю за Дойче Веле правят равносметка на 14-те месеца на кабинета „Орешарски“.

Професор Калин Янакиев от Софийския университет е категоричен, че през последната година България не е била управлявана от правителство: „По дефиниция управлението е в ръцете на правителството. Само че кабинетът „Орешарски“ може да се оприличи единствено с офис, в който постъпват най-разнообразни поръчки. В началото живеехме с илюзията, че тези поръчки идват от управляващите партии, но постепенно на всички стана ясно, че поръчителите са шепа олигарси. Случилото се през последните седмици недвусмислено потвърди това предположение. Защото след като олигарсите се скараха, „бюрото за изпълнение на поръчките” напълно блокира - поради невъзможността да обслужва едновременно и двете воюващи помежду си страни“, посочва професор Янакиев и допълва, че кабинетът „Орешарски“ ще се запомни и с това, че още преди да беше изтекъл първият месец от управлението му, доверието в него вече беше преживяло катастрофален срив. Този кабинет ще бъде запомнен и с още нещо: с безличието на министрите, отбелязва Калин Янакиев.

"Кабинет на олигархията"

Политологът Антон Тодоров заема сходна позиция и дори поставя оценка „двойка“ на свършеното от кабинета „Орешарски“: „Тази „двойка“ не е израз на някакъв субективен негативизъм, а плод на внимателен и безпристрастен анализ, особено що се отнася до кадровата политика на отиващото си правителство. То така и не прие програма и се осланяше единствено на спуснатите му „опорни точки“. Това правителство не само остави впечатлението, че е „кабинет на олигархията“, но дори показа, че е кабинет на точно определени олигарси“, казва Тодоров и уточнява, че поставената от него „двойка” не се дължи единствено на кадровата политика на правителството:
„Вижте как бяха сбъркани публичните финанси! Това е истинска бойна мина под поне две следващи управления. Дисбалансът в енергетиката достигна 3 милиарда лева. Абсолютен мит е, че правителството се било разплатило с бизнеса. Хиляди фирми са потърпевши от тази пропаганда, защото на практика общините бяха поделени на “наши” (БСП и ДПС) и “чужди”. Заради тази политика много от фирмите в „чуждите“ общини сега са пред фалит. Не казвам, че предишните управления не са вършили същото, но нали тъкмо правителството на Орешарски дойде с обещанието да сложи край на подобни практики и да подкрепи всячески малкия и средния бизнес“, припомня политологът.

Калин Янакиев е на мнение, че всички скандали от изминалата година бледнеят пред случилото се през последните дни: „Оказа се, че българското правителство е било заложник на отношенията между двама олигарси. Ясно е, че е бил направен опит за изграждане на „дяволски вертикал“ на властта, в чието „приземие“ са икономическите интереси на олигархията, а на „покрива“ е разположен нейният медиен монопол“, твърди професор Янакиев.

Той смята, че неуспешните “леви” управления на кабинетите „Виденов“ и „Орешарски“ ще възкръснат още поне веднъж, преди България да излезе от пътя за никъде. Изходът, според Янакиев, е в едно дясно реформистко управление с твърда парламентарна подкрепа и висока активност на гражданското общество. „Единствената положителна равносметка от случилото се през последната година е ясният извод, че олигархията може да купува партии и избиратели, но не може да удържа власт. Защото едно е да купуваш вот и политици, друго е да поддържаш правителство, което няма смислена програма“, заключава професор Янакиев.
21.
Опреснителен урок
20.02.2017 16:02:57
10
30
Периодът “Орешарски”: Правителството на КТБ

Година и половина, три правителства, масови протести, една фалирала банка. Погледнато през историята на КТБ, периодът между пролетта на 2013 г. до есента на 2014 г. е най-динамичният за нея. В рамките на тази година и половина се случват някои значими събития, които първо извеждат модела, добил популярност като “Кой”, на яве, показват неговата безгранична сила, а след това той се трансформира и преминава в нови измерения. В края на този период – есента на 2014 г., когато започва вторият мандат на Бойко Борисов, “Кой” не е разрушен, но вече е сменил играчите си.

Палачинката се обръща

В края на мандата на ГЕРБ настъпва разрив между властта и групата около КТБ (Василев-Пеевски – все още тандем). По същото време в страната се зараждат масови протести. Те започват извън София, от Сандански и Благоевград, постепенно обхващат другите градове и достигат до столицата. Поводът са високите сметки за ток от декември и януари, повежда се война срещу монополите (в лицето на РПТ-тата), словестната атака срещу тях от пеевските медии нажежава още повече ситуацията. Протестното недоволство се насочва към Бойко Борисов и ръководеното от него правителство на ГЕРБ. Иска се неговата оставка. Тя идва на 20 февруари.

За отношенията между Борисов и Пеевски/Василев лесно може да се съди по настроенията в TV7 и другите медии от обкръжението на депутата от ДПС. Ако допреди това те са хвалили всяка премиерска стъпка, то вече вестниците и електронните медии повеждат негативна кампания както срещу Борисов, така и срещу неговите министри. „TV7 е единствената телевизия, която непрекъснато правеше разследвания срещу властта… Вече трима министри не са си на постовете – на здравеопазването Стефан Константинов, на енергетиката Трайчо Трайков и зам.-министърката Гергана Павлова. Нашата позиция е кристално ясна от самото начало”, заявява изпълнителният директор на телевизията Николай Бареков пред ПИК и допълва: “Аз не виждам да има по-свободна телевизия от нашата.”

В деня на един от големите протести срещу управляващите гост в предаването на Люба Кулезич по TV7 е Цветан Цветанов. Непосредствено след това Кулезич е изгонена от телевизията с обвинението, че не спазва елементарните журналистически стандарти. “Не аз преобърнах палачинката. Не мога да я обърна за два часа. Не аз бях човекът в телевизията, който поддържа близки отношения с Бойко Борисов, не аз се радвах на есемесите му, нито пък съм получавала такива”, казва тя в своя защита в интервю пред Медиапул.

Аферата „Костинброд”

Отново TV7 е в центъра на едно събитие, което успява да повлияе на изборния резултат в предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. Събитието стана известно като аферата „Костинброд”. В деня на размисъл, бившият водещ и настоящ евродепутат Николай Бареков се включва в жива връзка пред печатницата „Мултипринт” на общински съветник от ГЕРБ Цветан Бончев в Костинброд, докато прокурорите са вътре, и обявява, че изборите на следващия ден ще бъдат фалшифицирани.

Прокуратурата разпространява съобщение, в което казва, че “в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. “Мултипринт” ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.”

Мая Манолова внася сигнал в прокуратурата и се започва разследване. На бившия главен секретар на МС Росен Желязков е повдигнато обвинение в престъпление по служба заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините. Съдът му дава оправдателна присъда, а прокуратурата не обжалва.

Социолозите смятат, че в резултат на „Костинброд” ГЕРБ са загубили гласове на изборите. Аферата е определяна като най-близкото нещо до държавен преврат от новата история на България. Мащабната манипулация, извършена чрез медиите, контролирани от Пеевски и Цветан Василев, и с решаващата помощ на прокуратурата, промени радикално пъзела на властта в държавата.

Игра на едро

Групата около КТБ излиза от мандата на ГЕРБ с огромни активи, контрол върху няколко сектора от икономиката и дава заявка за цялата политическа власт. Въпреки че ГЕРБ е на първо място в изборите, партията не може да сформира правителство. Това правят БСП и ДПС, а за премиер е посочен Пламен Орешарски. Министрите в неговия кабинет минават през одобрението на Пеевски и Василев, съобщават източници, близки до събитията. Започва игра на едро, в която частни интереси играят от името на държавата.

Това включва овладяване на потоците на европейските пари и големите проекти. Фирми, близки до групата, си поделят изпълнението на водния цикъл, големите строителните и инфрастурктурни поръчки, подизпълнителството на Южен поток. Напълно е овладяна енергетиката.

Година по-късно, вече в изгнание и след скарването си с Пеевски, Цветан Василев разказва в интервю пред bTV от Виена как държавата е изцяло под контрола на Делян Пеевски: “Тези поръчки се разпределят основно през каналите на този човек… Този човек се изживява като властелин на държавата, няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни обекти и проекти и това става публично”.

Кулминацията на това подчинение на държавата идва на 14 юни 2013 г., когато парламентът гласува избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. С този ход се цели затворяне на кръга на институционалната примка в сектор сигурност – информация, МВР, следствие, прокуратура. Събитието предизвиква масови сътресения в държавата – избухват протести, които в най-активните си периоди събират 30-35 хил. души.

Въпреки че Орешарски дълго време не се поддава на масовите скандирания за оставка, във властта започва да се генерира политическо напрежение между БСП и ДПС. Икономическо напрежение започва да се натрупва и между двамата партньори Василев и Пеевски. То идва основно по линията кредитор-длъжник и се случва още през есента на 2013 г. “Може да се каже, че тогава започнаха да прехвърчат първите искри”, казва самият Василев в интервю по bTV година по-късно.
В основата на конфликта са пари. Общите проекти са финансирани от КТБ и идва моментът, в който Цветан Василев настоява Пеевски да поеме половината ангажимент и да върне част от дадените средства. Това не само, че не се случва, а води до задълбочаване на конфликта между двамата.
Пак по това време Цветан Василев проявява и политически амбиции. Сред подкрепяните от него е Николай Бареков и партията му „България без цензура”. Бареков се явява за първи път на европейските избори през 2014 г. и заедно с коалиционните си партньори ВМРО, ЗНС и „Движение Гергьовден“ печели 10.66% от гласовете. По-късно Василев сам признава, че е финансирал създаването на Бареков като политически субект.
Войната
Последният етап от този период е най-драматичен. Конфликтът между Пеевски и Цветан Василев става явен, а инструментите за атака го изваждат извън контрол. Чрез подставени лица и смяна на собствениците депутатът от ДПС успява да овладее голяма част от общите му с банкера бизнеси. Пеевски впряга държавните структури, над които има контрол, и започва война срещу Василев на всички фронтове – МВР, ДАНС, Прокуратура. Медиите на Пеевски изваждат КТБ на гилотината и я посичат. След натрапчиви внушения през вестниците и сайтовете, че банката е нестабилна, уплашените вложители се струпват пред офиситите и само няколко дни са необходими, за да обяви КТБ, че няма ликвидност.
Затварянето на банката съвпада с подаването на оставка от Пламен Орешарски. Следват отново избори, на които ГЕРБ печелят. На 6 ноември 2014 г. БНБ отнема лиценза на КТБ. На 7 ноември е сформирано второто правителство на Бойко Борисов.
20.
До Краситка
20.02.2017 15:46:15
17
21
Как да стане това дето го искаш,като Бургасбус и сега "изнемогва"от липса на автобуси и работна ръка.Истината е че"мащабния проект на кмета и екипа му" не работи...
19.
Скриптор Инцертус
20.02.2017 15:45:50
16
58
Тролчета, които живеят в центъра и си цъкат коментари от офисите в центъра, тръгнали да се оплакват. В момента проблемът е единствено с "Меден рудник" и не е неразрешим. Лично аз живея в "Зорница" и мога да пътувам със 7-8 различни автобуса, тъй като всички спират на МБАЛ, тоест за мен всичко е ОК. Но съм живял 15 години в "Меден рудник" и там много хора наистина са изнервени с основание. За мен фактът, че кметът говори по тази тема, означава, че нещата ще се доошлайфат. И все пак не забравяйте, че Бургас, в сравнение с другите големи градове, реални транспортни проблеми няма. Тук по никоя дестинация не можеш да пътуваш повече от 40 минути - долу-горе за толкова се стига от "Меден рудник" до "Изгрев".
18.
Бургазлия
20.02.2017 15:44:01
1
19
Кмета много страшен чак пръст да размахва....
17.
Бургазлия
20.02.2017 15:34:39
7
28
Схемата е много яка! Мен пък си ме кефи! Така с прикачванията ще мога да оглеждам много мацки, и да си избера най-добрата за себе си!
16.
Бургазлия
20.02.2017 15:27:10
3
32
Не ме интересува ,който е измислил схемата да има смелостта да застане пред Бургазлии и да каже ,Аз съм най големия кавал.
15.
Красита
20.02.2017 15:23:34
1
28
Моля увеличете броя курсове на линия "Б Одрин" (бивша 121) в същия времеви интервал, както беше преди линия 121.
Моля възстановете предишната продължителност на курсовете на автобуса!
14.
Същите тези, които плюят...
20.02.2017 15:18:07
15
32
Същите, които ни оставиха под чернобилския дъжд, сега обещават "здраве за всеки".

Същите, които направиха 3000лв.=$1 сега обещават повече пенсии и пари за хората.

Същите, които принудиха хората да бягат от България, сега обещават да ги върнат.

Същите, които взеха спестяванията на хората в банките и ги фалираха, сега обещават да спрат бедността.

Същите, които създадоха мафията, сега обещават да се борят с нея.

Същите, които станаха известни с червените си куфарчета, сега обещават да се борят с корупцията.

Същите, които стреляха по хора без съд и без присъда, сега обещават по-добро правосъдие.

Простете ми, че не ви вярвам!
13.
В,С
20.02.2017 15:01:37
50
33
А ЗА СПИРКИТЕ СТРУВАЩИ ПО 100,ХИЛ,КАКВО ЩЕ КАЖЕШ,
12.
ViP
20.02.2017 14:56:51
38
28
Кмете,кмете...пак осра положението !!!!
Лично ти прокара и предложи тая схема,а сега хората са ти виновни ?!?? Не те разбирам,честно !!!
Освен,че избори идват и помпаш мускули за пред шматките,обаче не знам този път дали ще ти проработи схемата,ко шъ прайш ако дойде бсп на власт,питаш ли се всеки ден,а ?????
Аз за теб не се притеснявам,гащите отдавна си ги вързал,ама като паднеш отвисоко...боли...
11.
Коментирайте това
20.02.2017 14:38:16
35
8
Г-жа Лъжа няма сила да управлява собствената си партия, а иска да управлява държавата

Време е за истината за това кои са националните предатели, време е за истината за гласуването в Европейския парламент. За истината, г-жо Лъжа, е време. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на пресконференция за приетото днес Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Изявлението на Корнелия Нинова по темата бе определено от представителите на ПП ГЕРБ като „поредното биполярно разстройство“.
Официалната разпечатка на гласуването днес, с която и медиите разполагат, показва, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев и голяма група от европейските социалисти подкрепят СЕТА. „Опитахте се да прикриете истината със странна пресконференция, на която заявихте, че Станишев много се е объркал в гласуването си в подкрепа на СЕТА. Може би се е объркал и Джани Питела - шеф на Групата на европейските социалисти в ЕП. Ред е да обяснявате, че ще ги мъмрите, ще ги наказвате до стената... но това не се случи по един друг повод - гласуването на резолюцията за наводняване на Европа с бежанци. Време е за истината, г-жо Лъжа“, подчерта Атанасова.
Според председателя на МГЕРБ Георг Георгиев лъжовните твърдения, изречени за СЕТА от Нинова, са няколко. По думите му, не е вярно, че пазарът ще се наводни с ГМО продукти. „СЕТА не отменя директивите на ниво Европейски съюз. Напротив, търговското споразумение залага два важни компонента - елиминиране на над 98% на тарифите и митата между Канада и ЕС, както и предвижда строга защита на интелектуалната собственост. Това е в услуга на европейските пазари“, обясни той. Георгиев припомни, че правителството на Бойко Борисов постави като условие за ратифицирането на СЕТА отпадането на визите за български граждани в Канада. „Това е едно от най-големите постижения, реализирани в последните 20 години. БСП не отчитат ли възможността, че България извлече най-доброто в случая, бяхме лидер на мнение във взимането на решението. БСП нямат ясна оценка какво е в национален интерес. Когато показват неразбиране на процесите в Европа, поне да не говорят - нееднократно са ни излагали. Как Станишев, опитен политик, ще се обърка така?“, коментира Георг Георгиев.
Лидерът на МГЕРБ бе категоричен, че Корнелия Нинова не е способна да упражни контрол върху процесите в собствената си партия. Георг Георгиев припомни, че евродепутатите от БСП гласуваха в подкрепа на резолюция, насърчаваща мигрантския поток в Европа. „Тогава Нинова привика за обяснение представителите на левицата в ЕП и никой не се отзова на поканата й. Очевидно тя не може да осъществи обратна връзка със собствените си евродепутати. Председателят на БСП твърди, че има капацитета да управлява България. Няма как да ни убеди, че може да управлява цялата държава, при положение, че не може да управлява собствената си партия“, категоричен бе Георг Георгиев.
Според Димитър Главчев разминаванията между Корнелия Нинова и Сергей Станишев датират от далечно време - още от времето, когато той е бил премиер. „Очевидно продължават да се разминават. По-интересно е как може да каже, че всички гласували за СЕТА са национали предатели. Г-жа Лъжа прекалява с етикетите“, подчерта Главчев.
„Малко смелост не достига на Нинова да обяви, че членството ни в ЕС е национално предателство - членство, което е постижение на десницата. Ако присъединяването ни към Европейския съюз е национално предателство, тогава и СЕТА е. Трябва да се каже кой се опитва да унищожи България. Гласувалите в подкрепа на споразумението Джани Питела и бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц- те ли искат да унищожат България, според Нинова?“, попита Тома Биков. Той призова БСП да не употребяват израза "национално предателство", защото именно те стоят зад редица национални предателства - поръчковите атенати отвън, взривяването на църквата „Света Неделя“, масовите убийства от т.нар. Народен съд, опитът за унищожаване на българската православна църква, предателството на Деветосептемврийския преврат. Според Биков безотговорните изказвания на председателя на БСП Корнелия Нинова застрашават икономическото развитие на България и рушат авторитета на страната ни в Европа. „Когато потенциален кандидат за премиер говори по подобен начин, никой няма да иска да инвестира у нас, защото няма да знае какво ще се случи в бъдеще. Да имаме граници в говоренето си и да се опитаме да съхраним постигнатия авторитет и резултати в развитието на България до момента“, призова Тома Биков.
10.
Джордж Сорос
20.02.2017 14:35:59
6
14
Върнете стария маршрут на 8 номер, да не ви върна в първи клас.....
9.
Джордж Сорос
20.02.2017 14:35:14
4
30
Върнете стария маршрут на 8 номер, да не ви върна в първи клас.....
8.
*********
20.02.2017 14:32:51
8
31
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Бургазлия
20.02.2017 14:29:24
8
46
Г-Н КМЕТЕ, КОМЕНТИРАЙТЕ И ЦЕНИТЕ НА КАРТИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИ.
НЕ МОЖЕ ВЪВ ВАРНА КАРТИТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИ ДА СА 2 /ДА, ДВА/ ЛВ, А В БУРГАС 19.75 ЛВ.
ТОВА ЛИ СА ГРИЖИТЕ ВИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ?
6.
Asega
20.02.2017 14:13:08
49
9
Колко канадски бръмбара има в главата на Нинова?
Или за фалшивите новини и алтернативните факти на лидерката на БСП
Нинова определи като национални предатели гласувалите "за" СЕТА (допълнена)
В истерично агресивен стил, непривичен дори за нея, лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече във фейсбук българските евродепутати, гласували в сряда за търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), "предатели" и "продажници". И обяви четири опорни точки за тази анатема. Първо, според г-жа Нинова със СЕТА се отварял безконтролният достъп на генномодифицирани продукти до българския пазар. След това, България щяла да бъде залята с канадско месо - много повече, отколкото може да изяде. На трето място, лидерът на БСП провидя въвеждането на "извънреден" съд, в който корпорациите ще съдят държавите, за да си вдигат печалбите. И накрая, със СЕТА щели да се отворят за приватизация, либерализация и други страхотии образованието, здравеопазването, общественият транспорт и другите публични услуги.
Работата е там, че твърденията на г-жа Нинова или извират от елементарно непознаване на настоящото законодателство - българско и европейско, или са "алтернативни факти", или са, меко казано, нелогични и неразбираеми. Както коментира пред "Капитал" висш служител на Европейската комисия по повод на изявлението на лидера на БСП, "при демокрацията всеки е свободен да каже каквото иска, но ако този политик (Корнелия Нинова - бел. ред.) държи на думата си, то тя трябва да гласува за СЕТА, тъй като споразумението не предвижда приватизация на обществени услуги, достъп на генномодифицирани храни и не, няма да ни залее канадско месо".

Ще бъде ли залята България с ГМО?
Не естествено

В споразумението между ЕС и Канада няма изискване страните членки да променят законодателството си, така че да допуснат ГМО продукти.

В момента в 28-те държави могат да се разпространяват генномодифицирани семена или продукти само ако са изрично одобрени от Европейската агенция по безопасност на храните. Въпреки това страни като България са въвели забрана за разпространение дори на одобрени продукти - с мотива, че те могат да засегнат местния генофонд. Освен това за всеки продукт, който съдържа ГМО съставки, трябва изрично да се упоменава това. В ЕС е забранено и разпространението на месо или мляко от животни, които са третирани с хормони на растежа. СЕТА не променя с нищо тези изисквания. Канадското телешко ще продължи да бъде сертифицирано, както и всички продукти, които изискват сертификация, за да стъпят на европейския пазар.

От Европейската комисия обясниха, че досега има сключени дузина споразумения за свободна търговия между ЕС и държави извън съюза, които имат същите клаузи като СЕТА. Досега обаче в ЕС не се е появил нито килограм месо, третирано с хормони или неразрешени ГМО продукти, твърди ЕК.

Противниците на CETA често сочат т.нар. регулаторно сътрудничество като една от "задните вратички" за влизане на ГМО. В чл. 25.2 от СЕТА се казва, че двете страни ще обменят информация в областта на биотехнологиите.

"Сътрудничеството означава, че и двете страни трябва да се съгласят, обясняват от ЕК. Ако ние преценим, че нямаме интерес да си сътрудничим в областта на ГМО, няма да го правим." От комисията обясняват, че текстът по никакъв начин не отваря вратата за по-бързо признаване в ЕС на ГМО продукти, нито пък подменя европейския подход на научна предпазливост - т.е., че докато един продукт не е безспорно доказан за безопасен, той не може да се пусне в обръщение.

Ще ни залее ли канадско месо?
Не, но пък може да нахлуе кленов сироп

Според Корнелия Нинова след СЕТА българският пазар ще бъде залят от повече канадско месо, отколкото е цялото потребление на България. Това е типичен "алтернативен факт" в стил Доналд Тръмп, на когото лидерът на БСП може би се опитва да подражава.

Със СЕТА се отваря квота за 50 хил. тона канадско говеждо месо. За да се случи апокалиптичната прогноза на г-жа Нинова, цялото това месо, кой знае защо, трябва да се изсипе точно в България. Всъщност новата квота за внос на канадско месо представлява пренебрежимо малък процент от 7.5-те млн. тона говеждо месо, което се произвежда в ЕС. За да бъдем по-точни - 0.7%.

Най-интересното е, че дори и в момента Канада изпълнява едва 0.6% от досегашната си, много по-ниска квота в ЕС (т.е. внася около 60 тона, основно бизонско месо). Това се дължи на по-високите цени в Канада, както и на санитарните изисквания в ЕС - в Канада няма стада животни, за които има гаранция, че не са третирани със забранените в ЕС хормони на растежа. "Дори и канадците масово да решат да изнасят, това ще им отнеме години, преди да успеят да отгледат стада, които да могат да минат сертифициране", коментира служител на ЕК.

"Страните от ЕС произвеждат повече свинско, отколкото цяла Северна Америка, те са едни от най-конкурентните износители в света", е отговорът на служител на ЕК на заплахата България да бъде засипана с канадски свински пържоли. И само между другото - квотата на Канада за износ в ЕС се равнява на 0.3% от производството в страните членки.

Ще ни вземат БДЖ-то
За жалост - не

Трето обвинение на г-жа Нинова към евродепутатите, които са подкрепили CETA - че са гласували за митичното изискване за приватизация на публичните услуги. Такова в СЕТА естествено няма и не може да има. "Няма нищо в CЕТА или в което и да е друго споразумение, договаряно от ЕС, което ни задължава да променяме нашето законодателство в тази област", казват от ЕК.

Всъщност голяма част от публичните услуги, за които г-жа Ненова твърди, че се отварят за приватизация, отдавна не са изричен държавен ангажимент. Това е странна некомпетентност от страна на бивш зам.-министър на икономиката.

Вероятно от БСП имат нещо друго предвид. Споразуменията за защита на инвестициите (каквито България има много) забраняват експроприация. Тоест, ако държавата е дала възможност една дейност в областта на комуналните услуги да се извършва от частна компания, тя не може да отмени тази концесия или приватизацията само на една компания. Дейността може да стане изцяло държавна и всички частни компании в областта получават компенсация за направените от тях инвестиции (което в някои случаи може да е разумна политика), но не и избирателно да се късат отделни договори. Това е позиция и на ЕК (която няма нищо общо с международната търговия). В Европа неведнъж се е случвало правителства или местни власти да се откажат от концесии, когато са решили, че публичната собственост е по-добър вариант. Този подход доста се различава от идеите на БСП за отнемане на лицензи на компании, които да бъдат изкупени и след това отново приватизирани.

Вай, корпорации ще могат да ни съдят
Те и сега могат

Възможността държавата да бъде съдена от частни корпорации е стара опорна точка на противниците на международните търговски споразумения. Само че в случая със СЕТА става въпрос за елементарно повтaряне на чужди думи, без някой да си е направил труда да прочете споразумението.
"CETA въвежда нова система за разрешаване на спорове между инвеститори и приемащи държави, която цели подобрение на предсказуемостта и качеството на решенията спрямо досега действащия модел по двустранни и многостранни договори за насърчаване и защита на инвестициите. По модела на Световната търговска организация СЕТА въвежда постоянно действащ независим арбитражен съд, чиито решения ще подлежат на контрол както на тесните, предимно процесуални основания, коренящи се в правото на защита, преобладаващи по сега съществуващата система, така и за незаконосъобразност. Очакваният практически ефект е националните държави да придобият по-голяма свобода в избора на вътрешни политики и в административните методи за реализирането на тези политики, както и стесняването на възможностите на инвеститорите да упражняват натиск върху държавите със спекулативни искове."

Със СЕТА се въвежда универсална система за защита на инвестициите, която обхваща всички държави в ЕС, включително и Германия и Франция, които досега никога не са имали подобни споразумения с Канада. Именно оттам дойде съпротивата срещу тези клаузи. Но причината Берлин и Париж до момента да нямат такива международни споразумения с други големи страни е много простa - съдебните системи в тези страни се ползват с високо доверие. За тях тази част от СЕТА беше наистина новост и тя бе значително преработена.

Канада и ЕС се съгласиха да работят за двустранен инвестиционен трибунал. Как той ще работи все още не е ясно и именно затова чл. 29 от СЕТА няма да се прилага, докато не се изясни механизмът. Подобен трибунал би бил добра основа за промяна на другите споразумения за защита на инвестициите, които България вече има с други страни. Именно затова СЕТА всъщност е в български интерес.

Адвокат Първан Първанов, Нюйоркска кантора за международен арбитраж
България вече има 69 двустранни споразумения за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Именно те предвиждат при възникване на инвестиционни спорове да се прибягва към ad hoc инвестиционни трибунали. България е една от малкото страни в Източна Европа (заедно с трите прибалтийски държави и Македония), която няма такова споразумение с Канада, тъй като вероятно Отава не счита страната ни за значим търговски партньор. Тоест това не е някакъв показател за политически суверенитет, а по-скоро за незначителност.
5.
сеирджия
20.02.2017 14:10:42
58
50
Този пръст да си го навре отзад щото на изборите бургазлии ще им го нахулят на герберастите.Тая транспортна схема закопа безхаберния кмет.
4.
УЖАС
20.02.2017 14:10:26
52
51
Наближават изборите и започнаха да се "грижат" за хората................НАГЛЕЦИ, но всичко се вижда и този път се надявам да духат супата.............
3.
a3
20.02.2017 14:04:45
55
54
Мома, ти и твоите крадци оср*хте градския транспорт и сега го набивате на Бургасбус.
Връщайте старите 12 и 12А!
2.
faktolog
20.02.2017 14:03:31
65
50
Безспорен факт е , че това безумие самият кмет го създаде. Некадърна герберска калинка. Пълно безочие е да се самопоставя от страна уж на гражданите, след като лично той натрапи тази недомислица. Колко ли гушна?!
1.
Prasnata boza
20.02.2017 13:56:55
2
48
интегира се един от шефовете с чисто ново A8 za 200 хил лв
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори