×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето го тъжния разказ на 80-годишен дядо от граничното село Голям Дервент


19 Февруари 2017, Неделя, 16:51 ч.

“Иска се да си обичаш Българията и тия там у парламента да кажат - нашата земя е свято нещо”. Това са думи на Димитър Колев, един от малкото останали възрастни жители на с. Голям Дервент, Община Елхово. Публикуваме материала на колегите от Радио999. 

***

Ех, момче, какво го гледаш тоя пущинак…
То тук вече нищо няма….
Колкото сме останали в Голям Дервент-вълци ни яли.
Къщите падат, рушат се.

Ти остави туй, ами виждаш ли онези сгради там… към баира-еййй, какъв живот кипеше там. Там едното е било митница,а другото е поделението-заставата.

Какви момчета служеха там, знаеш ли? Като хали бяха. Пък и ний в селото все едното ни око къмто турско-нали таман на границата е селото и все бдим. Тъй бяхме научени-гранични сме си, вардяни ни сочеха.

Ей, момче –гордеехме сме, че живеем в този район. Граничният живот не е лесен. Вардехме си и ние границата. С граничарите барабар и да знаеш, че по онуй време и пиле не можеше да прехвръкне без да го угадим.

Имало е и нарушители, ама баш от тогаз не помня някой да бе минал през браздата, тъй си вардехме земицата бащина.

Пък сега нали виждаш-разруха. Уж доиде новото време и лека- а то било да се руши тука бря. Полечка..всичко се разруши.



А бе аланкоулу-кой ще ти варди? Българията бе-нали наште татковци и дядовци, туй са ни заръчали-то няма войска по границата, че и оградата рутнаха- тя Българията стана на разграден двор. И който си иска влазя.



Па бая  мислихме преди години с наборите, колкото остахме да вардим, ма къде на тез години...
То тука пушка съм си скътал, незаконна за зор-заман,щото знайш ли ги тез дет минават ,някой път и на тумби минава таз сган. Сега от няколко годин дигнаха ограда пак, ама де ти едно време-пиле не прехвръкваше!

Тез граничните ги гледам читави момчета ми се  струват, па някой път си хортуваме и ги питам-що минават бе дядовата, що ги пускате?

Нямали права казват ми-нямали право ни да ги бият, ни да ги запукат с пищовите.

А бе как тъй, той в земицата бащина ти влазя, да я гази и го не знайш къв е, пък ти уж вардиш , а пък права да спреш нямаш. Не мой то тъй…

Туй пак някоя “умна” тиква го измъдрила. Как без права да се пази граница бе чоджум, за таз земя кръв се е ляла, който скача през оградата той в бащинията ми влазя, как тъй няма да гърмиш. Ний ако идем у тях, дали няма да на гръмнат?

Ей туй не мога проумя! То си е нашо-българско, пък ний го не вардим!

Ей тука имаше през годините момчета-граничари, като вълци наточени-ха е стъпал на бразната и го сдавят като същи вълци ей…

Ама то години бяха…

За туй дередже са виновни онез там горе - у София. Тез се питам аз, българи ли са или не…и дали тейко си ако пита ще му каже - тъй се праи.

Ей що народ се е жертвал тука на браздата - туря му кръст на сичко и се фърля за Българията. Прези годините бая момчета курбан станаха-ама все за Отечеството.

Сега нали видиш - заставата окрадена, циганите я къртиха и ломиха и никой нищо не им дума. Старата ограда видиш- тя  беше като втори кат и тя си замина, ама то едно нещо кат не са чува, кат не са варди се руши.



Ай, аз тръгвам, че козички имам-трябва да храня. Пък краката вече не държат кат навремето-ходя аз, ама дорде ида у дома има бая да вървя, 81-вия лазарник подхванах момче.

Все старци останахме тука –у Голям Дервент. И страх берем да знайш-то сега зимъска тука по високото и по горите няма, ама кат са стопли пак минават тия бе- затуй и пушка крия, че знайш ли.
За тия дето минават през оградата си хортуваме насред село-ей не свършиха бе и как няма да ги спрат-тъй ли беше едно време? Ще мине ама други път.

И ви казвам тъй се бащиния не пази-я гръмнете  да видите тогаз дали ще  идват..
Няма, ама то кураж се иска, иска да си обичаш и Българията и тия там у  парламента да кажат-нашта земя –свято нещо и никой у нея без позволение да не влазя –иначе сопа…

Тъй трябва да рекат и да се знай от всеки –и от тези-бежанарите и от българете!
Тъй трябва да е!
То аз говорих бая, а пък окъснях!

Айде , със здраве !

В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
DO N 10 I N 8
20.02.2017 10:24:24
1
1
KVO BIAGANE PRI OTVORENI GRANICI BE PI4 ????

DO 9 : DA OTIDECH DO GRANICATA TI TRIABVACHE SPECIALNO RAZRECHENIE . " OTKRIT LIST " SE KAZVACHE ....IMACH LI PREDSTAVA KOLKO CHOVECHKI JIVOTA BIAHA OTNETI NA GRANICATA ???

PRAVILNO VI GO E KAZAL N 8 .

A ZA KIFLITE I EPILIRANITE HAPCHETA , SAGLASEN .
10.
пурко
20.02.2017 00:02:57
1
4
До 8
Като отвориха границите, защо не избяга бе боклук?
9.
до 8
19.02.2017 21:19:11
1
4
Множко си се объркал брат,защото никой не ти даваше информация в ония времена какво става на границата!Защото ,за да отидеш в такива погранични райони ,ти трябваше специално разрешително-а само си представи какво се случваше на нарушителите!Защото България наистина имаше държавна граница ,която се охраняваше с желязна ръка!А сега е разграден двор през ,който всеки може да влезе ,а полицая дори не може да посегне шамар да му удари!Защото ,драги мой България се охраняваше наистина от мъже-тя и сега се охранява от такива смели мъже,но за жалост те са малко и всеки видял се с малко власт, гледа всячески да им пречи !Защото умнико,повечето млади и прави мъже в нашата мила и Родна Страна висят по фризьорските салони повече от кифлите !ТАКА ,ЧЕ ДА НЕ СИ ПОСМЯЛ ДА НАРИЧАШ БЪЛГАРИЯ с всякакви обидни епитети,защото като гледам не цъфтиш и вързваш сега-НАЛИ ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТЕБ И ТВОИТЕ СПОСОБНОСТИ И УМЕНИЯ!
8.
истината бил казвал хахаха
19.02.2017 17:27:46
10
6
Туй дяду само дето не уточни, че никой не се натискаше да влиза а българите се опитвахме да бягаме от кенефа!
7.
------------------
19.02.2017 17:02:57
0
16
България е пълна с национални предатели! Продадоха и окрадоха я, всичко изнесоха и пак продължават - докато може, докато има! Само погледнете снимките им - същите предатели венци днес полагат пред паметника на апостола. Докато не стане истинския народ и не ги изтребе физически няма се оправи народа. ама няма кой да стане - щото избягаха младите в чужбина, а който остана си кта и чака мизерна пенсия може би някой ден! Ако видат Левски, Ботев и другите борци за свободата на България в какво сме я превърнали, в гроба ще се завъртят с очите на долу!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6.
бургазлия
19.02.2017 16:02:52
0
8
Бай Митко,

не само софиянци са ВИНОВНИ за ТОВА ...!!!

Като идва твоя адаш Митко Луджев тадява( а той често идва из Странджата - да наглежда ПАЛАТА(ТИ), на лов да ходи...)

прати му ДЕПЕША да те споходи и да ти ОБЯСНИ тези работи...

КАК СЕ РАЗГРАДИ БЪЛГАРИЯ ...!!!!!!!!!!!!
5.
SSS
19.02.2017 15:24:06
14
5
BAI MITIO , KOLKO HORA PREDADOHTE NAVREMETO , DETO ISKAHA DA IZBIAGAT OT KOMUNISTICHESKIA KENEF ????????
4.
Дънкан Маклауд
19.02.2017 14:55:10
0
3
Бай Митйо е от рода маклауд -той е безсмъръен
3.
DJARO
19.02.2017 14:51:01
0
18
SAMATA ISTINA E.......USTAV iMA6E-stoi 6te strelqm.....kogato si NARQD-v teb e NOJA v teb e HLQBA......BOIKOOOOO-DEZERTIOR-PREDATEL .....da idvat IZBORITE 4e DA VIDI6.....kon bob qde li??Magare v djamiq pardi li ????
2.
Tc
19.02.2017 14:30:32
2
18
Човека казва "тия у София", не "софиянци". Щото има разлика хич да не. :)
1.
дядо митьо дядо митьо
19.02.2017 14:20:06
2
51
много са ти верни приказките ,тия скапани софиянци ,май ката и е ба ха на държавата ,ама като има болшинство простия народ ,тъй ще е ,и господ не може да помогне даже и да иска
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори