×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Корнелия Нинова ще отблъсне много хора – едно е да се заканваш на опонента, друго е да предложиш управление


Корнелия Нинова ще отблъсне много хора – едно е да се заканваш на опонента, друго е да предложиш управление
Ако патриотите се отметнат от Бойко Борисов, ще подкрепят БСП с условие да изолират ДПС, казва Осман Октай
13 Февруари 2017, Понеделник, 19:20 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: в. "Сега"

ГЕРБ вървят по нанадолнището, но ще победят, защото нямат алтернатива вдясно, прогнозира бившият зам.-председател на ДПС


Осман Октай е на 64г. Бивш заместник-председател на ДПС. След напускането на партията на Доган преди 15 години се изявява като политически анализатор. Наскоро издаде книгата „Крахът на една илюзия. Истината за ДПС”.

- Г-н Октай, очаквате ли промени в електоралните нагласи до изборите на 26 март, като гледате социологическите проучвания в момента?
- Като човек, който е организирал и ръководил много избори в „Движението за права и свободи” и участвал през последните години в анализи на всяка изборна кампания, определено винаги моите позиции са се различавали от платените социологически анализи. Не вярвам на техните данни, защото те по-скоро се стараят да обслужват определени политически интереси. В България по принцип избирателите гласуват емоционално, а не според предлаганите им предизборни програми. Още повече, че 2 милиона интелигентни българи напуснаха страната. В момента сред регистрираните политически формации няма ново явление, което да ги излъже, както на предишните парламентарни избори – проекта на Бареков. Освен това преди този парламентарен вот избирателите преминаха през посланията за промяна и избраха президент, главнокомандващ България, в лицето на генерал Радев. Заради промяната за него се гласува от целия политически център – ляво, дясно и т.н. Всичко това натоварва тези парламентарни избори с много негативи, много разочарования, но и много възможности за наказателен вот. Този път  няма да има позитивен вот с очакване за промяна, както беше при президента Радев. Тези избори имат задължителен характер по избирателния закон. Още повече обстановката се нажежава от това ще се гласува ли с машини, или не. А след референдума хората очакваха мажоритарен избор и не получиха такава възможност. Всичко това създава възможност за трудна ориентация и труден избор на избирателите.

- И кой ще победи?
- Към днешна дата, като отчитам всички горни фактори, определено считам, че ГЕРБ отново ще бъдат първа политическа сила, като безалтернативна. И може би ще реализират между 90 и 100 мандата. ГЕРБ едва ли ще имат повече от 900 хиляди до 1 милиона гласоподаватели. БСП няма да получат повече от 700-800 хиляди гласа, независимо от инерцията от президентските избори – и ще реализират 70, максимум 80 мандата. Трета политическа формация ще бъдат вероятно т. нар. патриоти, защото техният потенциал е от 600-700 хиляди гласа и отнемат голяма част от избирателите на БСП и лявото пространство. И четвъртата формация, която към днешна дата е сигурен участник в следващия парламент, е ДПС с 250 до 300 хиляди гласа максимум. Това ще са 25-30 мандата.

- А Марешки?
- Аз за разлика от всичките платени агитатори не смятам, че емоционалният проект на Марешки ще се развие и на парламентарните избори. Трудно ще прескочат 150 хиляди гласа и затова трудно ще влязат в парламента. Но може много неща да станат до изборите. Още повече, че в тях участие взимат прокуратурата и др., ако си спомним „Костинброд” и т.н. С цялата условност няколко формации ще останат близо, но под бариерата и тези гласове ще отидат в полза на победителите по пропорционалната система.

- Корнелия Нинова обаче доста силно бие популистки подобно на Бойко Борисов. Не виждате ли заплаха от нейна страна?
- Не, не. Никога… БСП има много тягостна историческа памет сред избирателите. Няма тяхно правителство, което досега да не се е проваляло. Не само предсрочно си прекратяват мандата, а те биват изритвани от властта с огромно разочарование. Неслучайно на последните избори след Орешарски паднаха под 40 мандата. Корнелия Нинова ще отблъсне много хора, защото едно е да се заканваш на политическите си опоненти, друго е да предлагаш управленчески програми. Още повече с негативното си участие в Министерството на енергетиката и други органи на властта. И още повече провокирайки сътресения и напрежения в лявото политическо пространство.

- Обединението на ДОСТ и НПСД ще успее ли да прескочи бариерата?
- Много трудно, независимо че около ДОСТ и Касим Дал вече се очаква Главно мюфтийство с имамите активно да участва в изборния процес. ГЕРБ на предните избори откъсна 120-130 хиляди гласа от ДПС. Тези гласове не се знае накъде ще отидат сега, но в никакъв случай няма да се върнат в ДПС. Това е гласът на интелигенцията на мюсюлманското население. Дали Касим Дал и Лютви Местан ще успеят да приобщят тези гласове – аз се съмнявам. Те обаче ще нанесат тежък удар на ДПС, отнемайки минимум 100 хиляди гласа, които обаче няма да са достатъчни да прескочат 4-процентовата бариера.

- А в ГЕРБ не виждаме нищо ново. Какво според Вас трябва да се промени в тази партия до изборите поне?
- Трябваше да има много нови лица – това, което се опитва да прави Корнелия Нинова – като водачи на листи, като депутати и т.н. Обграден от своите министри след подадената оставка Бойко ще плати висока цена за заиграването си с едни и същи лица. Надявам се да внесат нова, младежка енергия в депутатския състав и това да им донесе бонуси. Но аз мисля, че след септември, още преди президентските избори Бойко Борисов и ГЕРБ вървят по някаква инерция, която е нанадолнище, а не нанагорнище. И ГЕРБ ще победят само защото няма сериозна алтернатива като десен проект. Така наречените реформатори и десни проекти допълнително се разпиляха като левите политически формации. А на БСП и Корнелия Нинова тепърва, освен вътрешната опозиция, ще създадат допълнителни проблеми алтернативните леви проекти в лицето на АБВ и „Движение 21”. Те могат да стигнат доста сериозен потенциал, без да прескочат бариерата. Но при всички случаи ще разобличават като алтернатива БСП и „Позитано”. 

- Вие решил ли сте за кого ще гласувате?
- При всички случаи ще гласувам, но съм пред дилемата дали да ми е празна бюлетината, или все пак с компромиси да гласувам за някой от т.нар. десни проекти. В никой случай това няма да са патриоти, няма да са БСП, няма да са и ДПС.

- Кой ще управлява след изборите?
- В една такава четирипартийна система в следващия парламент единствената възможност е да управлява ГЕРБ в малцинство с подкрепата на патриотите. Те могат да направят мнозинство. А ако патриотите се отметнат от Бойко Борисов и ГЕРБ, може да се опитат да подкрепят БСП със задължителното условие да изолират ДПС. А изолацията на ДПС за БСП винаги е било тежък процес през годините. Ако си спомняте, дори 2005 г. БСП можеха да управляват с НДСВ, но бяха принудени да вкарат в коалицията и ДПС. И защо стана така? Защото както те ползват ДПС за патерица и прикриване на престъпленията преди 10 ноември, така и легитимират властта си като съвременна партия чрез същата тази патерица ДПС. И обратно – ДПС винаги са били на власт чрез БСП, както на национално, така и на местно ниво. Единственото изключение е НДСВ и Симеон. А доколко НДСВ не беше проект на „Позитано” – това е друга тема.

В категории: Политика


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
7
Коментара по темата
7.
НИК
14.02.2017 10:17:58
1
3
ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ НАПУСНА "НФСБ" И "ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ"!!!

ФЛАГМАН МЪЛЧАТ КАТО НЕВИННИ ВМИРИСАНИ тУТКИ!!!!

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО ПО "ЕВРОКОМ"ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ,КАКВИ ФАКТИ ИЗТЪКНА БАЙРАКТАРОВ!!!

http://eurocom.bg/shows/video/delnici/4558
6.
Мо
14.02.2017 08:15:54
1
11
Много точен анализ
5.
Винкела
14.02.2017 06:46:35
3
10
Ало Лисицов, защо нищо не пишеш за Байрактаров който напусна патриотичния фронт? Май ще се разпадат. Първо Енчев, после селянинна Байрактаров, а след това и други.
4.
Мирон
13.02.2017 21:59:34
2
8
След дъжд качулка.
3.
ОТ ЗЕЛЕНА ТИКВА
13.02.2017 21:30:39
7
14
Семе не вземай.
2.
Premiera
13.02.2017 21:28:10
8
10
mi ko da vi kaja moje da e turchin ama ima doza istina v dumite my i vse pak my pojelavam da otiva po barzo pri alah ili tam kakto my kazvat
1.
НАБЛЮДАТЕЛ
13.02.2017 21:27:41
23
22
Жалък боклук! Защо му давате гласност? Той е г-н Никой!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори