×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След открититето на годината Приморско събра топархеолозите на България


След открититето на годината Приморско събра топархеолозите на България
Срещата започна с докладите на домакините, които бяха представени от директора на музея в Приморско – Даниел Пантов
12 Февруари 2017, Понеделник, 01:32 ч.
Автор: Флагман.бг

Представени бяха доклади и от разкопките на некропола в м. Месарите край Созопол, на останките от крепостите Русокастро и Порос

Исторически музей Приморско бе домакин на XXXVІ-та поред среща на археолозите от Югоизточна България. Учените се събраха в морския град, в навечерието на Деня на археолога – 14 февруари, за да представят своите доклади, свързани с археологическите проучвания през изминалата 2016г. На конференцията бяха представени резултатите от разкопките, проведени на територията на общини: Приморско, Созопол, ЦПА- Созопол, Бургас, Поморие, Ямбол, Елхово, Хасково, Карнобат, Стара Загора и Казанлък.

Срещата започна с докладите на домакините, които бяха представени от директора на музея в Приморско – Даниел Пантов. Той запозна колегията с откритията, направени при археологическите проучвания на крепостта Фармакида и вече известната на всички Силихлярска могила, където бе открита и находка №1 на България за 2016г.- златното съкровище от времето на Александър Македонски и Лизимах, датирано от специалистите през далечната 320 – 280г.пр.Хр. Към този момент съкровището е на изложба „Българска археология 2016“, организирана от НАИМ – БАН, където заема централно място и е емблема на тазгодишната церемония. То може да бъде видяно в сградата на археологическия музей в столицата. Откриването на изложбата предстои на 14.02.2017г. и ще може да бъде видяно там до края на месец март.

Водещи на събитието бяха доц. д-р Кръстина Панайотова – председател на антична секция на НАИМ при БАН и доц. д-р Петър Балабанов. Сред гостите бяха и двама от създателите на форума проф. д-р Борис Борисов и ас. Петър Калчев. Представени бяха доклади и от разкопките на некропола в м. Месарите край Созопол, на останките от крепостите Русокастро и Порос, южната крепостна стена на Кабиле, средновековния замък Малкото кале до с. Воден, ранното неолитно светилище при с. Маджерито, източния некропол на Августа Траяна, Акве Калиде, антично, ранновизантийско и средновековно селище при с. Караново, Новозагорско и др. Някои от находките за първи път се оповестяват на научен форум.





В категории: Приморско


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Училището в Приморско
17.03.2017 12:35:05
0
0
ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПРИМОРСКО
копие:
МОН
РИО – БУРГАС
МЕДИИТЕ

ОТ
АТАНАС ПЕТРОВ АТАНАСОВ
- бивш учител в СОУ "Н. Й. Вапцаров" – Приморско

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА СЪВЕТНИЦИ,
Изпращам ви тук приложено едно писмо от учителка в СОУ "Н. Й. Вапцаров" – Приморско. Доста обстоятелствено учителката описва от своя гледна точка скандалното поведение на директора Стоян Налбантов, но се страхува да разкрие самоличността си. Ръкописът на писмото ми беше даден през м. януари 2001 г. от един работник в училището – Георги Людиев Георгиев, който по това време отговаряше за поддръжката в училището, продаваше закуски и имаше някакви други домакински задължения. Георги искаше от мен да набера текста на писмото на компютър и да го разпечатам на хартиен носител, за да можели после двамата с учителката да го разпращат до МОН, РИО и други инстанции. За целта ме заведе с колата си в Бургас в един компютърен клуб, където направих това, което той искаше - набрах писмото на хартиен носител и му го дадох. Георги държеше на това, името на учителката да остане в тайна, за да не загубела работата си и поради тази причина аз все още не знам коя е авторката му.
Междувременно, същият ден сутринта, преди да отидем в Бургас, се бяхме срещнали и с един родител, който искрено се възмущаваше от поведението на Налбантов и по-точно от някакъв случай, когато при среща с ученици на улицата Налбантов вместо да ги поздрави, им казал: "Курец!" и децата останали много изненадани. А към едни момичета се обърнал с въпроса: "Растат ли ви циците?" Тези случаи се описват в писмото на учителката и затова предполагам, че тя е близка с този родител или най-малкото се познават. Когато набирах писмото Георги ми каза, че мога да го редактирам както аз реша, но аз отказах и оставих текста така както беше написан. Стилът и начинът на изложение на текста ми беше много чужд и много неща в него не одобрявах, затова не промених нищо. Така например, в писмото се описваше някакъв случай на изнасилване, което ми звучеше неправдоподобно. Казах на Георги, че това не може да е вярно. Познавах Налбантов и знаех, че той не действа по този груб начин. Обикновено предварително обработваше учителките като ги подлагаше на психически тормоз и умееше да им въздейства и да ги манипулира докато те постепенно се поддадат и отстъпят на атаките му. Но винаги така се получаваше и той така изкарваше нещата, че уж учителките сами идвали при него за секс.
Впоследствие Георги е разпратил писмото, но не знам дали е имало някакъв ефект – вероятно никакъв, защото беше анонимно. Около една година по-късно се случи така, че и аз започнах да изпращам писма до инспектората и МОН, които носеха мой подпис и за които поемах лична отговорност. Там описвах случки, на които аз съм бил свидетел, по-точно описвах това, което съм чувал лично от Налбантов, когато той се хвалеше пред мен и други колеги. Смятах, че не е нормално един директор на училище да си служи с такъв вулгарен и циничен език и да описва сексуалните си подвизи на всеки срещнат. За мен подобно поведение беше повече от скандално и затова считах, че е нужно институциите да вземат необходимите мерки и да отстранят Налбантов от поста му. На практика проверките не даваха никакъв резултат, защото никоя от учителките не си признаваше, че е правила секс с Налбантов. Повечето заемаха неутрална позиция и от страх да не загубят работата си отказваха да говорят против него.

През м. май 2003 г., във връзка с публикации във вестници, е имало някакво брожение сред съпрузите на учителките и Георги ме предупреди да не се мяркам в Приморско, защото ме търсели и искали да отмъщават. Неговите думи бяха буквално следните: "Много те търсят. Внимавай да не ти направят някой кюляф!" Съветваше ме да спра, докато утихнели нещата.
Нещо подобно ми каза и учителката по химия Диана Янева (м. август 2004 г.). Чудеше се, как се разкарвам свободно по улиците, защото мъжете на учителките ме търсели. Веднага потърсих съдействие от полицията, след което, доколкото ми е известно, Янева е била привиквана в РУП – Приморско и разпитвана за повече информация за заплахите срещу мен.
Впоследствие Георги напусна училището и вече не разполагах с информация за това, което се случваше там.
Имам основания да предполагам, че учителката, която е писала писмото от м. януари 2001 г. вече е напуснала училището и поради това, че вече не е заплашена от нищо, най-малкото от Налбантов, е възможно да иска да разкрие самоличността си. За целта трябва да се отнесете до Георги Людиев Георгиев, който да ви даде повече информация по въпроса и най-вече да каже коя е тя. Можете да го потърсите на адреса му в гр. Приморско...

Тук искам да се спра по-подробно на отношението на някои бивши ръководители на общината към този проблем. Доколкото съм чувал, бившият кмет Димитър Димитров в частни разговори неведнъж е изказвал мнението, че Налбантов е нямал качества за директор на училище, защото като личност му липсвал необходимия морал за това. Но впоследствие, след като историите свързани с Налбантов и учителките се разчуват, Димитров предприема тактиката всичките тези скандали да се прикриват, за да не пострадал авторитета на града.
Подобно е и поведението на тогавашния председател на Общинския съвет Панайот Диханов. Срещнах се с него в кабинета му през м. ноември 2001 г. и той ми каза, че е направил среща с учителите и някои от тях наистина признали, че Налбантов бил имал много вулгарен и циничен език. Това накарало Диханов да проведе "сериозен" разговор с него на тема как трябва да се държи един директор на училище. Колкото до интимните връзки на Налбантов, Диханов признаваше (отново цитирайки някои от разпитваните от него учители), че наистина е имало интимни връзки между Налбантов и някои от подчинените му учителки, но не десет, както се твърди в моите сигнали до РИО и Общ. съвет, а една-две, най-много три, т. е. нещата не били чак толкова трагични. На практика Диханов не направи нищо по въпроса с разследването на училищните скандали, защото явно не му се занимаваше с това. И той, и кмета Димитров заемаха пасивна позиция по въпроса с оправданието, че това не било тяхна работа, а на МОН и РИО - Бургас.
Отявлен враг на Налбантов по това време беше Анастас Бъчваров - бивш учител и общественик. На много събрания на общинския съвет той е подлагал на критика училището и работата на директора му. Реакцията на Налбантов, както винаги в подобни случаи, се изразяваше във вид на клевети и обиди разпространявани зад гърба на Бъчваров. Коментираше напредналата му възраст и това, че последният му завиждал, защото Налбантов заемал директорското място, което Бъчваров гласял за дъщеря си. Правел се бил на журналист, а всъщност бил "Селкор", пишел някакви тъпи статии в бургаски вестник и хората там му ги публикували от съжаление, за да не го обидят. Наистина е възможно конфликтът между Бъчваров и Налбантов да е бил само на лична основа, породен от това че дъщерята на Бъчваров не е станала на времето директор на училището. И все пак, факт е, че по време на училищните скандали с директора, Бъчваров не предприе нищо и не участваше в разобличаването на Налбантов. Нещо повече, във вестниците, до които той пращаше дописки, през периода на скандалите (м. януари и февруари 2002 г.), започнаха да излизат статии в подкрепа на Налбантов. По-късно стана ясно, че така му е било наредено от кмета на Приморско с цел да не се опетнява името на града, с което Бъчваров най-покорно се е съгласил.

Разказвам ви всичките тези подробности, за да направите аналогия със сегашното ваше отношение към проблемите в училището. Крайно време е да си зададете въпроса: Възможно ли е цялата тази агония свързана със скандалите около директора на училището да продължава вечно? Не виждате ли, че само с прикриване на истината нищо не се постига? Трябва да се подходи директно към проблема – очи в очи – и да се бръкне дълбоко в раната, каквото и да струва това! Авторитетът на българското училище не е редно да става заложник на дребните сметки на някои, които пазят постове, авторитет или отдавна загубени семейна чест и лично достойнство!
Крайно време е, ако наистина сте достойни и съвестни граждани на тази страна, да вземете нещата в свои ръце и да поставите проблема на обсъждане - било в общински съвет, било на общоградско събрание съвместно с инспектората или дори по националната телевизия! Каквито и съображения или препятствия да възникват при решаването на този проблем, едно трябва да стане ясно: не може този човек да бъде допускан до училището, защото със самото си присъствие той го осквернява!

Ще очаквам вашите по-нататъшни действия по разследването на скандалните случаи с директора Стоян Налбантов както и вашия аргументиран отговор по повдигнатите от мен въпроси!

Приемете моите почитания!

Атанас Атанасов

гр. Ямбол
06.06.2016 г.
12.
Касабов
14.02.2017 21:06:18
0
1
касабов е
11.
до 10
14.02.2017 14:16:27
0
2
Кой е този кандидат на НФСБ от Варна, който по здравословни причини не можел да води кампанията?
10.
НИК
14.02.2017 11:44:47
0
2
ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ НАПУСНА "НФСБ" И "ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ"!!!

ФЛАГМАН МЪЛЧАТ КАТО НЕВИННИ ВМИРИСАНИ тУТКИ!!!!

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО ПО "ЕВРОКОМ"ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ,КАКВИ ФАКТИ ИЗТЪКНА БАЙРАКТАРОВ!!!

http://eurocom.bg/shows/video/delnici/4558
9.
Бургазлия
13.02.2017 18:56:46
0
1
Абе, как така по темата има само 1 негативен коментар на типичен завистлив и неграмотен българин, или може би български циганин (№ 6 чарка)??? А иначе, информацията би била по-интересна, ако показваше какви новости са докладвали археолозите...
8.
1 до 7
13.02.2017 17:03:38
0
0
Ха г-н Радулов,добро изказване :) Моля предайте се доброволно на кмета Стойчо Карабинов в с. Веселие.За да бъда оневинен :) И хората да могат да контактуват с мен без опасност за работата си.Не е кой знае какво,най много да Ви навика на площада пред минаващите хора (- както веднъж видях се караше на чистачките Толкова 'властен' кмет сме нямали) Една утеха ми остана че ме смята за интелект с възможности :))))) Другото което не харесах е че ме мисли за страхливец за да правя втори профил.Съжалявам че когато се яви за първи път на избори за кмет го подкрепих с гласъ си.К'во нещо е властта и как променя хората.......
7.
Радулов до 1:
13.02.2017 17:02:19
0
0
Много съжалявам за причинените неприятности! Това е БГ действителността - репресии спрямо посмелите да заявят истината! Коментира се и се разследва кой е написал даден пост, но не се коментира кой нарушава законите! Докато не разберем, че законите трябва да се спазват - ще сме на тоя хал! В закона за образованието ясно е написано - броя на децата в детските групи на детските заведения е 12. Но в България се преследват тези, които заявяват кое е нередно, а не тези които нарушават законите!Жалка картинка! И за сведение на госпожа Неделчева - не само жителите на Веселие и Приморско знаят за ВСИЧКИ нередности, които се извършват в кметството на селото! Те са достояние чак до София!
6.
чарка
13.02.2017 14:55:23
3
1
тея аркеолози са много тъпи за кво идват в пирморко општината им плашта
5.
Деня на влюбените
13.02.2017 13:24:56
1
0
На навеса! Идвайте сичките мъже! Там ще празнуваме.
4.
Зара до 1
13.02.2017 13:21:24
0
1
Що лъжеш ве? Видях ти хронологията във фейсбук! Ти беше, ти си писал за детската градина. Заповядвам, полицията да му земат на тоз идиот лаптопа и да го разследват! Шта вкарам в затвора майка ти дай ба веселийска!
3.
Здравко
13.02.2017 13:18:44
1
2
До всички мъже в Приморско: Елате утре на намеса да честваме деня на влюбените!
2.
Даааа, човекът е невинен
13.02.2017 11:58:15
0
2
Гарантирам за номер 1, видях му хронологията на лаптопа. Кмета на Веселие се е объркал.
1.
Кажете на кмета на Веселие-не съм аз!
13.02.2017 11:50:08
0
2
Здравейте уважаеми съграждани от община Приморско.Наскоро имаше тема за положението за това че в с. Веселие има детска градина с еди колко си деца и служители,написана от Г-н Никола Радулов.Същият ми е в приятели и не сме общували по никакъв начин.Приех го понеже беше в лодка сред вода,демек рибар.Това харесвам понеже и аз съм/бях риболовец.Не разглеждам профилите на българи поканили ме за приятел.Останах с впечатлението че е от Приморско.Та този господин публикува темата и някой се усъмни че това е втори профил на някой веселиец....? Еми имам честа да Ви съобщя че този някой по думите на кмета веселийски съм Аз??? Вчера кмета Сройчо Карабинов е събрал служителите в кметството им е говорил как съм постъпил,колко лесно е да се закрият работни места и колко трудно се откриват....за което между другото съм съгласен.Не знам по какви причини съм му паднал точно аз на сърцето,вероятно защото преди време работех като ТВ техник,а в последствие се научих и до някъде поправям техника в ИТ сектора.Та сигурно аз мога да си и създам втори профил във социалните мрежи :))))) Не му е ясно че това го могат и децата! Или всеки средно интелигентен човек.Но съм точно аз. Вредата за мен е че сега ще срещна негативизъм в селото,а определени хора ще се и разсърдят.Обръщам се към зам. Кмета Захарина Неделчева за съдействие по изчистването на името ми.При което съм готов да предоставя лаптопа си на специалист към общината (ако има такъв) Да разгледа хронологията на влизанията ми във Фейса,да установи има ли на тази регистрация още профили.Знам че за добър специалист това е детска игра.Смятам се за достатъчно достоен човек за да заставам зад коментарите си с истинското си Аз!!! Няма да падам на неговото ниво да започна да му вадя кирливите ризи,мислех го за по достоен мъж Каквото има да казвам го правя очи в очи или от мое име Николай Георгиев Стоянов,От родъ на Чакъровци.( Фамилията не ми е Чакъров понеже при раждането ми Майка ми не си е била сменила паспорта - та така и си остана. )
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори