×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Потомка на Петко Войвода зове девизът му да бъде изписан на вратата на Парламента


Потомка на Петко Войвода зове девизът му да бъде изписан на вратата на Парламента
Не забравяйте, но и не отмъщавайте, призова Пенка Чакалова-Генева, която е правнучката на Петковия брат Митрю
05 Февруари 2017, Понеделник, 00:47 ч.

Заветът му „Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време!“ да бъде следван от всички, настоява Пенка Чакалова-Генева

Девизът на легендарния Капитан Петко Войвода „Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време“ да се изпише на вратата на Народното събрание, предлага неговата потомка Пенка Чакалова-Генева. Според нея, ако държавните ни се вслушат в мъдрите й слова и изпишат завета на Капитана, депутатите ще спрат да се карат, ще работят за България и няма повече да ни разединяват. Не забравяйте, но и не отмъщавайте, призова правнучката на Петковия брат Митрю в интервю за бургаския вестник „Компас“.
В седмия ден на февруари ще се навършат 117 години откакто българският хайдутин, революционер и национален герой Капитан Петко Войвода си отиде от този свят. „На този тъжен ден българите ще склоним глава, ще помълчим и ще му поднесем китка цвете в знак на обич и клетвен знак, че той винаги ще остане жив в сърцата ни. Тази любов ще се предава от поколение на поколение, от век на век и ще държи будна българската ни свяст“, заяви праплеменицата му пред наш репортер.
„Четвъртата си книга „Паметниците на Капитан Петко Войвода“ съм посветила на българите, които носят в сърцата си името му с чест и достойнство, които са превъплътили любовта си към него в безброй ръкотворни паметници, барелефи и паметни знаци. Той не е само хайдутинът закрилник за тях, той е и борецът за освобождението на гръцкия остров Крит от турско робство, като част от гарибалдийската дружина, която сам ръководи и командва. Той е и участникът в Руско-турската война на страната на руската освободителна армия“, добавя дамата, която е отдала 35 години от живота си като учителка по български език и литература да обучава и възпитава българските деца на родолюбие.
Тя разказва за останките от родната къща на Петко Войвода, за паметника му в Доганхисар (Есими) пред таверната на гърка Макис, за сините вълни на Бяло море, които мият бреговете на земята, която и до днес не познава свободата, за поруганите гробове на хиляди българи. На въпроса защо се е стигнало дотам държавниците ни да позволят гърците да изравнят със земята гробищата и защо никой не защитава правата на българите в поробена Тракия, Пенка Чакалова отговаря, че може би истината се корени в забравата. Няма ли български гробища, няма и българско минало, добавя тя.
„Защо десетки български гробове са изравнени със земята и приготвени в алеи за нови погребения, вече на гърци от с. Есими (гръцкото име на с. Доганхисар)? Къде са костите на българите, които досега са лежали в тази изконна българска земя? Защо на правителствено ниво не се поставят тези въпроси? Защо се мълчи? Та нали стара максима гласи, че Родината е там, където са гробищата ти. Нали гробищата са пъпната връв между човека и рода му!“, коментира дамата, която е потомка и на героя Стамо Чакалов, който през 1923 г. успял да извести войводата Димитър Маджаров, че турците водят 23 000 българи към Фере, за да бъдат потурчени или издавени в Марица. Той е увековечен в народната памет, за него се пеят песни.
Правнучката на Петковия брат Митрю разказва и за иконата на Богородица, която руският император Александър II е подарил на войводата. Сега тя е сред ценните експонати на Националния исторически музей. В книгата си „Паметниците на Капитан Петко Войвода“ тя пише и за осиновените от Капитана и съпругата му Радка Любка и Кръстю Петкови. На смъртния си одър войводата ги заклел да се оженят един за друг и да продължат рода му, да имат много деца и да го споменават със „здраве и добри думи“.
„Любка и Кръстю са изпълнили заръката му и са се оженили. Сведения за това съм почерпила и от разказа на тяхната внучка Кристина Петкова-Отто. Със семейството на осиновения син на Капитана Кръстю Мърмирев се среща леля Калина Педева, внучка на Петковия брат Митрю Каракирков във Варна. Намерили къщата на Капитана. Посрещнал ги Кръстю. Той е от с. Мерхамли и е негов братовчед. Зарадвал се много, когато разбрал, че тя е племенница на войводата. Поканил ги в дома си. След малко пристигнали синовете му с файтон, в който били впрегнати „два коня като две невести, а краката им били вързани с бели навивки, за красота“. Братята работели като чиновници в предприятието на баща си за сусам - „Янъ фабрика“. Кръстю им казал с файтона да заведат гостите на вилата. А вилата била цял палат край морето. Това е последният контакт с Кръстю Мърмирев и семейството му“, разказва писателката.
„Трагична е съдбата на българите от Беломорска Тракия през оня жесток отрязък от живота на България – обезбългаряването на Източна и Западна Тракия, на Македония, на села, населени с българи в Мала Азия. Има ли човешко сърце, което да не затупти учестено при вида на турските издевателства над беззащитното българско население, водено на явна смърт от Дедеагач към Фере, Марица и Турция?“, пита потомката на Петко Войвода. „Не само при писането на двете ми книги „Спомен и Памет за Каракирковия род - родът на Капитан Петко Войвода“ и „Сага за Чакаловия род“ съм съпреживявала, плакала и страдала за тези, които са станали курбан за българската си чест, език и вяра. Затова си мисля, че ние, потомците, сме длъжници на родовете си, че не оставяме за идните поколения отстояваното им право на живот, за да ни има днес и нас“, споделя правнучката на Петковия брат Митрю. За да предаде капитана, той е бил подложен на ужасни мъчения. Ослепял е в турските зандани, но оцелява. В последната си книга Пенка Чакалова разказва как през 1923 г. по време на интернирането в Дедеагач (Александруполис) гърците хранели българите с хляб със смелено стъкло и прадядо й умира от страшни болки. „Трагична е била съдбата и на другия ми прадядо Стою Кирев Чакалов. Той е бил два мандата мухтар /кмет/ на село Доганхисар (б.а. родното село на Петко Войвода). Заедно с прадядо ми Митрю са затворени в едно училище в гр. Дедеагач, заедно с много други немощни старци. Това става след интернирането през 1923 г. по островите от гърците. Тези стари хора са хранени с хляб с примес на смелено стъкло“, заяви Чакалова.
„Ако се позова на спомените на прабаба ми Стоя Съракостова Каракиркова - съпруга на Митрю, то трагедията е пълна. Дворът на училището в Дедеагач бил настелен с телата на умрелите“, добавя потомката на Петко Войвода. „Мъдри хора са казали, че кръв с кръв не се измива! Трагизъм, трагизъм и болка съпътстват в различна степен поколенията, но само със спомените не се живее. От тях трябва да се правят изводи "на ползу роду" и да се върви напред“, каза още тя.
7 февруари е трагичен ден за България, защото преди 117 години си отива от този свят Капитан Петко Войвода. Отива си обичан като Левски и Ботев. Затова в този ден трябва да склоним глава пред паметника му в Морската градина в знак на почит и благодарност!
Капитан Петко Войвода е носил по тялото си 33 прободни и куршумени рани, получени в 101 сражения с турските башибозушки орди, черкезки набези и редовна турска войска. Главата му е оценена за 10 хиляди турски златни лири, но не се намира нито един предател, съблазнен от голямата награда, добавя неговата праплеменица.

В категории: Животът


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 3
1
Коментара по темата
1.
ЪРП
07.02.2017 16:50:53
0
3
ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!

ВЕЧНА ПОЧИТ КЪМ КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА!!!

https://www.youtube.com/watch?v=b8G-yqpAmRw
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори