×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Интелектуалното развитие на Бойко Борисов не му позволява да разбере стойностите на Рашидов


Интелектуалното развитие на Бойко Борисов не му позволява да разбере стойностите на Рашидов
Борисов лъже избирателя като телефонните измамници – със събуждане на страх и с малки обещания, заяви проф. Велислав Минеков
17 Януари 2017, Вторник, 14:34 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: "Фейсбук"

Ако РБ бе запазил достойнството да бъде яростна опозиция на ГЕРБ, нещата за дясното днес щяха да стоят по съвсем друг начин, казва скулпторът

Проф. Велислав Минеков е на 57г., скулптор. Преподавател е в Националната художествена академия и в Тракийския университет в гр. Одрин (Турция). Напусна Реформаторския блок още през 2014 г. – веднага след като РБ влезе в коалиция с ГЕРБ. Разговаряме за сложната политическа ситуация у нас в момента.

- Проф. Минеков, как оценявате жеста на Стефан Цанев, който не прие наградата „Златен век” от Вежди Рашидов заради Димитър Иванов от „Държавна сигурност”?
- Това, разбира се, е достоен жест. За съжаление е малко закъснял. Такъв жест трябваше да има и по отношение на много други раздадени награди. Нито е първата подобна, а едва ли и ще е последната. Достатъчно жестове имаше, имаше и протести срещу съществуването на този министър на този пост. Искам да ви припомня, че при последния протест бяха събрани 3000 подписа, които бяха връчени на министър-председателя, но от това не последва абсолютно нищо. Нека да не забравяме, че подобни връчвания на медали бяха традиция още при президента Първанов, публично известен и със своето агентурно име Гоце. Спомням си, че тогава Първанов награди Рашидов за особени заслуги с някакъв висок орден. Ако вие можете да ме подсетите какви са неговите заслуги, бих бил съгласен да получава подобна награда. Аз не знам за такива и не съм съгласен.

- Как си обяснявате, че Бойко Борисов за втори път назначи Рашидов за министър?
- Ами това са зависимости, предимно олигархични зависимости. Когато видите какво е отношението на Бойко Борисов към производството и разпространението на горива и петрол в България, ще разберете по някакъв начин, че те са свързани през едно лице с г-н министъра на културата. И там подкрепата е някак си странична, но постоянна. Освен това интелектуалното развитие на г-н Борисов не позволява да вникне дълбоко и да разбере стойностите на г-н Рашидов за националната култура, нито неговия интелект, нито самата му култура.

- Добре ли е обаче, че Бойко Борисов падна от власт? Какво следва оттук нататък, защото може да стане и по-лошо?
- Разбира се, всичко може да стане по-лошо, то това е националната логика - винаги е добре да сме с наведена главичка, защото може да стане по-лошо. Защото от историята знаем, че „наведената главичка сабя не я сече”. Напротив, трябва да се случва само по-добро. Аз съм убеден. Това беше достатъчно зло и достатъчен експеримент с волята на избирателя. Мисля, че избирателят не трябва да бъде лъган така, както са лъгани хората от телефонни измамници. Това е абсолютно същото – това са малки заплахи, малки обещания, събуждане на страх, което той го умее по същия начин, по който го правят телефонните измамници. И ако по някакъв начин излезем от своите предубеждения и потърсим своя интелект и разум, шансът на държавата е съвсем друг.

- Алтернативата в момента очевидно е БСП. Ако трябва да поставим двете на кантар?
- Аз не знам защо търсите чак такива различия между двете. Всъщност става дума за партия-майка и партия-син. По средата има тясна и достатъчна любов. Мисля, че е вероятно да помислим за една бъдеща коалиция на „националното единство”, както обикновено се наричат подобни безпринципни коалиции, или просто да имаме служебно правителство до безкрай. Изключително е важно кои ще са хората, които ще поемат това служебно правителство.

- Сега виждаме един конфликт между отиващия си президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев по отношение на санкциите срещу Русия. Вашето мнение какво е?
- Все още не е прераснало в конфликт, както го наричате. Има нещо, което е неясно при президента Радев, и това е отношението му към руската инвазия в Крим. Аз мисля, че той достатъчно ясно трябва да заяви своето отношение по този проблем. А и не само по него. Той трябва да каже какво е неговото мнение изобщо за отношенията с Щатите, с Русия, за ситуацията в Близкия Изток. Какво е неговото мнение за войските в Сирия, на чия страна е. Това са много въпроси, на които още нямаме отговор. И аз се надявам, разчитам на неговата изключителна нормалност.

- Вярвате ли, че може да се окаже, че той не е русофил?
- Чак толкова - не, аз не вярвам, че той може да заложи на тези тенденции. Тази мания да се делят на „фили” и „фоби” е малко странна. В крайна сметка той трябва да каже русофил ли е човек, който харесва действията на Путин в Крим и в Сирия. Доколко това е възможно – по този начин да харесваш и да обичаш Русия, и ти на коя страна си? От гледна точка на моя приятели и колеги в Русия, аз може би съм русофил въпреки омразата ми към съдържанието на подобно определение. Но с нашите приятели имаме ценности, които са далеч встрани от това, което е съвременната руска политика.

- На президентските избори как гласувахте на първия и втория тур, ако не е тайна?
- Ох, какво да ви кажа. Бих предпочел да ви спестя това, тъй като бях изключително натъжен от вариантите на президентските избори. Естествено първо подкрепих Трайчо Трайков. А на втория тур гласувах с последното квадратче („Не подкрепям никого” – б.а.).

- Вие бяхте в Движение „България на гражданите” (ДБГ). Как виждате обаче сега нещата в десницата, на кого симпатизирате?
- Аз бях и в ДБГ, бях и в ръководството на Реформаторския блок. Но за мен нещата приключиха в момента, в който те направиха коалиция с ГЕРБ. За мен беше твърде тъжно и неочаквано. И до ден днешен съм убеден, че ако това не се беше случило, ако те бяха запазили достойнството да бъдат една яростна опозиция, нещата днес за тях щяха да имат съвсем друг характер. Нито дясното щеше да се рои по този начин, нито надеждите ни щяха да бъдат толкова оплетени. Имаха възможност и просто само за кратък период това нещастие, което продължи да ни управлява, щеше да бъде сринато и да имаме нов шанс. Сега започваме отначало и пак отначало, да видим – до безкрая винаги ще има някакво начало.

- Т.е. за Вас Реформаторският блок е приключен?
- Надявам се да не го определяме с думата „приключен”. Все пак аз съм убеден, че въпреки моето напрежение с някои от хората в блока, не трябва да се отказваме от тях. Има шанс, там има достатъчно мъдри и достойни лица, които аз харесвам. Дори ги чувствам приятели. И трябва да им бъде даден шанс. Такъв шанс има точно в този момент.

- ДСБ се отделиха, Христо Иванов прави нова партия сега. Този процес на разделение…
- Този процес е безкраен. Това разделение не носи никакъв приход. Той не е отиване към властта. Трябва да има някакъв логичен и нормален компромис. Разбира се, докъде да е компромисът, е винаги проблем. Къде е този компромис, ми е трудно да определя, но когато се съюзяваш с бандити с цел да ги превъзпиташ, тогава компромисът е напълно излишен. Това не е възможно. Мястото на бандитите е в затвора. Не може да правиш компромис с тях.

В категории: Политика


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
8
Коментара по темата
8.
ТИКВАТА - ТЕЛЕФОНЕН ИЗМАМНИК
18.01.2017 07:54:05
1
6
ХА-ХА-ХА ,СКОРО ДАЛИ Е ХОДИЛ ДО СИМИТЛИ ДА МУ СМАЖАТ ГАЗО-БУТАЛНИЯ МЕХАНИЗЪМ
7.
минеков
17.01.2017 22:48:47
4
4
чиляците са ,, репресирасни,, и ,, тормозени,, от властите , изпили са им мозъка ,дет са вика , не им обръщай внимание ,ТЕ ТОЛКОВА СИ МОГАТ , ПРОСТО СА ПРОСТИ
6.
Петров
17.01.2017 22:10:25
8
9
минеков, минеков, ти просто не знаеш колко си прост. Нереализирал се скулптур, посредствен примат, който вирее в сянката на небезизвестния си баща. Бургазлии знаят творението на бащата минеков, цвъкнато по разпореждане на червената партия-кърмилница в парк Изгрев. С това уродливо нещо плашех децата си. Ти и такъв изрод не можеш да сътвориш. И на Вежди на малкото пръстче не можеш да стъпиш, камо ли да го критикуваш.
Никога няма да ти се отвори парашута да станеш министър. Просто защото си прост.
5.
toka
17.01.2017 19:40:47
0
1
ne che sam s gearbeite ama toq hubavetc Canev kato bqhme v 5 li 6 li klas ni iznasqche besedi za kommunisti I partizani I sled tova ni karaha pod stroi v stariq teatar do sada da mu gledate postanovkite .tva stava 82 -83 godina. uchilichteto e dobri chintulov-burgas!
4.
с
17.01.2017 19:02:10
5
16
Какъв интелект от този човек търсим. Интелектуалното му ниво е на висотата на шибек в градска тоалетна!
Относно грешките на РБ - ми то тези грешки започнаха още по времето на Иван Костов и СДС. След като БГ беше опоскана и разграбена.
3.
Боко Борисоф
17.01.2017 18:25:53
7
21
Това, че Борисофф е неук е ОЧЕВАДНО, защото когато дипломатите и лидерите по света са са учили в частни елитни колежи, той е гонил топката по поляните и е ял филии с мас. По-късно когато Ботисофф се е занимавал с „охранителна” дейност и се е обучавал в шменти_капели и тарикатщини, те вече са били на дипломатически позиции. Като добавим и това, че освен банкенски диалект, Борисофф не владее никакъв друг език, ни става повече от ясно защо той не разбира езика на дипломацията и твори огромни и съкрушителни провали на държавно ниво. Това, че Борисофф си отивa е повече от ясно, но кой ще възстанови престъпленията и пораженията на България, които той и кликата му нанесоха???
2.
Mafia GERB
17.01.2017 18:24:19
9
21
Борисофф направи КАСКАДАТА от КАТАСТРОФИ през последната година - Рекета, който се опита да осъществи на ЕС в полза на Османлията Ердоган; -Приноса му в учебниците по Световна Дипломация как катастрофално просташки може да действа един Псевдо-държавник при номиниране на личности за шеф на ООН.; -Огромните финансови загуби лично по негова вина за България, вследствие на отказа от Южен поток и Атомните реактори; - Алчността му да привлече повече джихадисти мигранти в България срещу жълти евро центове от ЕС на гърба на хората...И не напоследно място изключително арогантното и прсташко отношение и тотален рекет на всичко и всички в БГ.
1.
oh boli
17.01.2017 18:13:35
7
20
боко-тъпото нищо не разбира то е ясно на всички от тази планета ЗЕМЯ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори