×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2016-а – годината, в която ГЕРБ загуби Бургаска област


2016-а – годината, в която ГЕРБ загуби Бургаска област
Раздирана от вътрешни конфликти БСП постигна нещо немислимо - победи ГЕРБ
02 Януари 2017, Понеделник, 22:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Преди 12 месеца подобна прогноза би звучала абсурдно, но днес това е факт, скоро ще разберем дали ще се превърне в тенденция


Загубата на ГЕРБ, кметско-президентските сметки, явлението Веселин Марешки. Така може да се опише политическата 2016 година в Бургаска област.

Само преди 12 месеца никой не предполагаше, че ГЕРБ ще допусне подобна загуба, след като малко преди това спечели почти навсякъде, с изключение на традиционните крепости на ДПС. ГЕРБ имаше мнозинство в голяма част от местните парламенти – най-вече в морските общини и създаде усещането, че е партия, която ще управлява дълго – и на централно, и на местно ниво.

В началото на 2017 година обаче сме в навечерието на вот за парламент, все по-често се говори за нови политически проекти и бъдещи управляващи коалиции, а ГЕРБ изглежда като партия, която скоро няма да помирише власт, ако не предприеме спешни вътрешни реформи.

Годината премина под знака на президентските избори. Цяло лято основният политически въпрос бе дали кметът на Бургас Димитър Николов ще бъде издигнат за кандидат-президент на ГЕРБ. Кандидатурата му се считаше за изключително силна – обединителната фигура в дясното политическо пространство, която можеше да излезе извън периферията на тяснопартийния кандидат и да получи по-широка подкрепа. Кметът видимо не се виждаше в тази си роля. Въпросът му бе нееднократно задаван и винаги бягаше от директен отговор. Определени кръгове в страната започнаха атака чрез доверени медии срещу Николов, сякаш, за да го предупредят или да де опитат да го дискредитират.

Кметско-президентската сага се проточи до 2 октомври, когато ГЕРБ обяви официално кандидатурата на Цецка Цачева. Буквално ден по-рано премиерът и лидер на партията Бойко Борисов направи последен опит да склони Димитър Николов. Двамата имаха среща на четири очи минути преди откриването на рибарското пристанище в Черноморец, но и след този разговор Николов изглеждаше непреклонен. Поглеждайки назад във времето – това бе най-правилното му решение, защото ГЕРБ тъй или иначе щеше да загуби, а Николов щеше да обере политическите негативи на това управление.


Бойко Борисов се опитваше да убеди Димитър Николов да участва в президентските избори
до последния момент, но кметът на Бургас не склони


С отказа си да влезе в битката, Димитър Николов не само съхрани авторитета си в национален план, но и се очертава да е едно от новите лица на промяната в ГЕРБ. Няма да е изненада, ако той бъде кандидатът за министър-председател на партията след предсрочните парламентарни избори, защото промяна на цялата парадигма е повече от необходима, ако партията иска да оцелее, а не да тръгне по пътя на СДС и НДСВ.

Докато Димитър Николов бе спряган за кандидат-президент и мнозина го виждаха като новия държавен глава, политическите стратези чертаеха планове за предсрочни местни избори. До последните дни се спрягаха някои изключително интересни имена, а най-реалните изглеждаха кандидатури на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и министъра на околната среда Ивелина Василева. Станков се вписваше в профила, който ГЕРБ налага успешно в други областни центрове, най-близък е примерът със Стара Загора, където втори мандат управлява Живко Тодоров. Василева пък бе лансирана като най-разпознаваемото лице на ГЕРБ в Бургас след Димитър Николов. В крайна сметка тази хипотеза отпадна от дневния ред, засега.

Политическата 2016 година ще запомним със шокиращия за мнозина резултат – ГЕРБ загуби в 12 от 13-те общини в региона. Приморско остана единствената партийна крепост след балотажа. Дали това бе вот срещу ГЕРБ, или БСП успя да се мобилизира, е трудно да се отговори. Може би причината е комплексна. Факт е обаче, че ГЕРБ отнесе много негативи през последната година. Понякога заради политиките на коалиционните си партньори, друг път заради собствените си грешки, но безспорно

най-големият гаф на местно ниво бе сътворен между първи и втори тур, когато цялото бургаско ръководство размаха „червеното“ плашило и обяви, че ако ГЕРБ падне от власт, всички проекти ще бъдат спрени.

Това бе излишен и изключително арогантен подход, който прогони голяма част от десните избиратели и категорично отказа колебаещите се. Подкрепата на правителството на Бойко Борисов за Бургаска област е видима, никой не може да я отрече, дори и най-големите критици. Но да заплашват избирателите с тази карта, се оказа изключително глупава идея, която може да има катастрофални последици за ГЕРБ, защото опозицията вече си повярва, обедини се и устреми към властта, използвайки целия инструментариум – обещания за концесии, за милиони от обществени поръчки, за важни държавни постове, осигуряващи изключително влияние...


Местните депутати от ГЕРБ работят за каузата "Бургас" и това се вижда от всички. На кому бе необходимо да размахват червеното плашило по време на президентския вот?

Вотът през пролетта ще трябва да даде и друг отговор – ще се превърне ли явлението Веселин Марешки в основен политически играч. На вота през ноември той спечели 27 хил.гласа, което би му осигурило два, дори три мандата в НС. В Бургас се забеляза изключително интересна тенденция – гласовете на Марешки идват основно от крепости на ДПС. Флагман.бг проследи как над 12 хил.гласа от Движението бяха прелети в полза на Марешки (ВИЖ ТУК). А както е известно, случайности в политиката няма. Безспорно проектът на варненския бизнесмен има потенциал и предстои да се развива – и в централната, и в местната власт.

Политическата 2016 година затвърди добрите позиции на патриотичните партии в региона, които записаха традиционно добри резултати на президентските избори. Обединените патриоти (НФСБ-ВМРО и „Атака“) спечелиха 33 хил.гласа или 15 %.

Повторят ли вота през април т.г., патриотите ще имат три сигурни мандата в 44-ото НС.

А ако се поучат от грешките си от местните избори и заложат и на преференциалното гласуване, което бе отхвърлено като възможност и през 2014 г., и през 2015 г., няма да е изненада, ако достигнат и до четвърти мандат.

За БСП изминалата година година също бе безкрайно интересна. Социалистите започнаха 2016 г. в насипно състояние – раздирани от скандали заради слабите резултати на местните избори и безкрайно демотивиран електорат. Избраха се нови общински лидери, уж за да обединят партията. Така бе и в Бургас, където Николай Тишев замени подалия месеци по-рано оставка Евгений Мосинов. Това обаче не прекрати вътрешните противоречия, дори напротив.

БСП е така устроена, че най-сериозните удари да идват отвътре, а не отвън.

Цяло чудо е, че в условията на подобна враждебна обстановка, в която социалистите привидно заставаха един до друг по официални събития, а всъщност се ненавиждаха и бяха в непрестанен спор за влияние, се постигна невиждан резултат. Картата на Бургаска област почервеня така и напомняше на далечната 1995-а – една година преди Виденовата зима. БСП за пръв път от съществуването на ГЕРБ спечели в Бургас и даде индикации, че може да бъде сериозен политически опонент напук на всичко – и вътрешни, и външни фактори.


В БСП се ненавиждат и са в постоянна борба за влияние. Цяло чудо е, че на този фон записаха толкова добър резултат в Бургас

За Реформаторския блок това бе последната и най-тежка година. Автентичната десница така и не успя да се превърне във фактор в Бургаска област, а вътрешните конфликти по време на кампанията излязоха далеч извън партиите от Блока и изглежда разочароваха истинските десни избиратели. Оттук нататък всеки тръгва по собствен път и времето ще покаже кой ще бъде по-успешният политик и по-удачен проект.

2016 година бе встъпителна за общинските съвети в региона и опозиционните партии показаха, че или не искат още да се държат като истинска опозиция, или не могат да го направят. Почти в цялата област заседанията на местните парламенти протичат в неочаквано разбирателство, а вече се превърна в традиция сесиите да продължават под 1 час. До този момент това бе характерно само за Община Несебър, където политическата ситуация е особена и традиционните партии отдавна са изтикани в миманса. Изключение от общата картинка е ОбС Царево, където опозицията се опитва да бъде такава в истинския смисъл на думата. Подобна тенденция се наблюдава и в Поморие и Средец.

При всички положения и 2017 година се очаква да е изключително интересна. Мажоритарна избирателна система, както стана ясно няма да има. Ще изберем 14-те си народни избраници по старата схема, но със сигурност ще има много промени. Дали ще е за добро - времето ще покаже. Но от сега може да се направят прогнози, че разпределението на мандатите ще е много по-различно. Най-вероятно по-балансирано с изравнени сили на 3 или дори 4 водещи политически сили. С промяната на национално ниво се очаква и разместване на пластовете в местната политика. 

В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
33
Коментара по темата
33.
БСП Секретар
03.01.2017 12:00:47
0
4
Ще направим България Атомен хъб!
Ще отворим 6 Атомни Централи, изгодно - гарантирано!
32.
FREE AMERICA
03.01.2017 11:58:12
0
6
Върнете всичко откраднато и ще гласувам за вас.
Ако не го върнете, значи всички сте единни там и вие сте същите крадци.
31.
Пенсионерски квартал
03.01.2017 10:45:26
2
6
И ние го псуваме от сутрин до вечер него и партията МУ..
30.
Бургас
03.01.2017 10:07:33
3
16
Който и да е на власт само и само да не е ГЕРБ! По-добре БСП, града ни затъва от общинска шуробаджанащина! По времето на Йоан имаше по-добра икономика и много повече бизнес. Не съм от БСП, съгласен съм, който ще да управлява само да не е ГЕРБ!
29.
Валери Симеонов личност на годината
03.01.2017 08:55:57
0
15
Тази личност на годината да каже колко вагона винкел отКрадна от Промет и защо не влезе в затвора и върна ли винКела на завода ИЛИ ПАРИТЕ КОИТО ВЗЕ от винкела-ПИТАМ............
28.
Hoho
02.01.2017 23:54:28
3
26
Герб няма да са в следващото правителство. Това е уговорката. След тези "избори" повече няма да чуете за Борисов. Никой от вас няма да стане по-умен или по-богат.
27.
V I I
02.01.2017 22:46:38
2
14
ВИ АЙ АЙ , ба си неграмотната пача драги зрители и се я избрали да ви подобрява живота , абе малоумни ли сте , какви сте
26.
наблюдател
02.01.2017 22:34:19
2
9
"...ГЕРБ загуби в 12 от 13-те общини в региона." Те никога не са имали 13-те. Сунгурларе винаги е била оставяна на волята на БСП и те, по примера на централите, си разпределят здраво баницата с ДПС. За ГЕРБ винаги са били трохите. Сега даже е още по-лошо, защото те се представляват дефакто не и от техен член. Ако се съди по това, е много трудно да се приеме твърдението, че партияга била системна. Може, ако под това се разбира комерсиална, което повече приляга на БГ партия. Доказано от времето до сега.
25.
допълнение към 23
02.01.2017 21:30:31
0
8
При положение че ЯХТАТА ФУРИЯ е ВЕТРОХОДНА придвижва се с вятъра и океанските пасати и не и е нужно гориво освен когато маневрира в акваторията на пристанищата .Значи за 3 МЕСЕЦА 1яхтсмен струва половин МИЛИОН общински пари.Баси яхтсмен с кво толкова са е хранел с ТРЮФЕЛИ иЧЕРЕН ХАЙВЕР пак НЕ мой ги изхарчи пада сепо 5000 ЛЕВА на ДЕН издръжка на човек
24.
bulgaria mafia
02.01.2017 21:29:50
1
6
Hora nqma kvo da glasuvame daite besiloto i vsichki politici na nego i bez tova ne stavat za nishto samo kradat mishocite i nie posle stradame
23.
ДО 3-ТИ КОМЕНТАР
02.01.2017 21:19:20
3
19
2015 Кмета Слънце ДАДЕ 1.5 МИЛИОНА лева ДЪРЖАВНИ ОБЩИНСКИ ПАРИ вашите пари на данъкоплатците на три аверчета яхтсмени да са разходят 3-4 месеца с яхтатас и ФУРИЯ до Карибския остров Санта Лусия като предлога беще .Флага на Община Бургас-някакво уродливо създание м-у лъв и русалка стиснал корабче на бяло-син фон да се ВЕЕЛ ГОРДО насред АТЛАТИЧЕСКИЯ ОКЕАН-доста постно обесняние щото как да каже че с яхтата ИЗНАСЯ КРАДЕНИТЕ МИЛИОНИ от Обществени поръчки в чужди Офшорни банки и острови а на връщане Бойко му е заръчал ФУРИЯ да прибере куфарите на Гълабин Боевски пълни с БЕЛО
22.
АЗ
02.01.2017 20:44:22
25
31
ЧУМАТА-ГЕРБ,ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН..........ИЗРОДИ КРАДЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ !!!!
21.
бахти ужаса
02.01.2017 20:32:14
12
22
Какво БСП ве, я малко слезте на земята. Не сте ли им виждали кадъра? Мосинов ли да е кмет? Адвокатът на най-големите мошеници? Или Зафиров? Хахаха, и ГЕРБ да ги нямаше хората пак щяха да предпочетат някой друг. Първо се вижте в огледалото, после си вярвайте, че нещо свястно може да излезе от тях
20.
!
02.01.2017 20:30:14
3
5
ПО МАЛОУМНА СТАТИЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ
19.
Симитлишкия
02.01.2017 20:12:24
2
3
Николов вече ми е по-симпатичен от Бобчо. Почвам да се влюбвам отново
18.
митко
02.01.2017 20:10:14
19
22
Мале и тука ли плъзнаха тия червени въшки,аз си мисля че са почнали да си плащат че да ги пишат на всякаде,а това че са спечелели мажоритарно избран президент не означава че на изборите на пролет ще ги спечелят те,Бургас помни какво беше при техния Юан Костадинов и какво е при Николов а който не му харесва може да си отиде на село там ще му хареса повече.
17.
ким чен николов
02.01.2017 20:02:30
11
8
много яко платена и подплътена публикация ...
16.
Комунист
02.01.2017 19:31:14
13
20
БСП си има както твърд електорат, така и натрупан много солиден опит в политиката. Кадрите на БСП са хора с образование и опит а не сульо и пульо събрани по пазари и магистрали. Затова е глупаво да се мисли за изчезването й от политическия живот. Един аргумент-поставиха си за цел спечелването на президентските избори както и отиването на нови предсрочни избори и го постигнаха
15.
манивелата
02.01.2017 19:03:38
11
33
Абе не се ли виждате бе, Бургас накрая на България ,един затънтен селски град,управляван от кмет крадец ,администрация подли обирджии и общински съветници - най-изпечени измамници и мошеници . Тука няма читав бизнес- само селско-махленска корупция и далавери. Колкото пъти съм ходил в Община Бургас за най-прости неща ВИНАГи те Рекетират за Почерпушки ! Винаги вземат молбата и казват АААА НЕЕЕЕЕЕ и чакат пари и подаръци ! Какъв бизнес в таз Помиина Яма . Навсякаде изманици и мошеници- Дивия Изток и най-затънтеното село !
14.
вън
02.01.2017 19:03:25
44
31
Никога повече ГЕРБ
13.
тиквата
02.01.2017 19:02:42
0
10
Ако искаше победа единствения му шанс "може би" беше учителката на нашия хайдутин вече никой не му вярва
12.
мимето
02.01.2017 19:01:05
10
16
Няма страшно аз съм голяма курва ще легна и на следващите
11.
до 7
02.01.2017 18:52:51
12
21
щото ГЕРБ не са комуняги!?? ХАХАХАХ
10.
АЗ
02.01.2017 18:52:45
8
15
Кво БСП кви 5 лева .Докато начело на жалката им партиика е оная мастия Тишев и купчината дядовци,които вече се изтърват няма как да стане.
9.
e
02.01.2017 18:50:36
2
6
от едните мафиоти на другите! по-болни мозъци от българските няма! затова ще сме винаги най-бедни,най-тъпи и всичко "най" в отрицицателен аспект!
8.
до 1
02.01.2017 18:36:30
28
24
На следващите избори тая гнусна партия, пълна със не-хетеросексуални хора, НИКОГА, АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТ !!!!! НИКОГА !!!!!!!! ХОРА - БЯГАЙТЕ ОТ ТАЯ ГНУСНА ДЪРЖАВА !!!! СПАСЯВАЙТЕ СЕ ДОКАТО МОЖЕТЕ, ЗАЩОТО ОРКИТЕ ИДВАТ !!!! ДО 2020 ГОДИНА ВСИЧКИ ОРКИ ЩЕ СА МИГРИРАЛИ НАСАМ !!!!! ХОДЕТЕ НАВСЯКЪДЕ, САМО И САМО БЪДЕТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ СТРАНИТЕ, ЧАСТ ОТ НАТО !!!!!!!!!!!!!
7.
цв.
02.01.2017 18:36:12
13
29
А бе хора-какво БСП какви лв.Това,че не харесахме Ц.Цачева не означава,че комунягите са спечелили нещо само така им се иска.Толкова години им ядем кашите,решили,че властта им е дадена за цял живот-от '44 година.Хайде укротете си лакомията за власт!
6.
Цццц
02.01.2017 18:35:10
8
13
Мачкай гербери,мачкай !!!!
5.
RT
02.01.2017 18:30:29
15
19
Само БСП,ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМЪТ.
4.
жж
02.01.2017 18:27:24
3
10
будали
3.
БКП
02.01.2017 18:26:44
25
40
Митко Момата даде 1000 000 лв за състезание по ушу???Защото един от "съветничетата" му в общината е шеф на федерацията!!!Докато има наши и ваши няма да гласувам за ГЕРБ защото те по нищо не са по-добри от БСП!!!
2.
Комунист =престъпник
02.01.2017 18:15:32
28
40
Много думи нищо интересно. Защо? Защото нито ГЕРБ е загубил нито е възможно някога комунист да спечели в България без помощта на червените боклуци от Москва - които вече дори те не са комунисти.
1.
Гербаджийка
02.01.2017 18:09:58
29
41
Загуби , но и бсп ще загуби . Само почакайте изборите . Ще ви стане тъжно .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори