×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как "фабриките за щастие" обират последните левчета на бедните глупаци


Ето как "фабриките за щастие" обират последните левчета на бедните глупаци
150 млн.лева спечелиха за миналата година компаниите, продаващи "златните билетчета"
28 Декември 2016, Сряда, 08:47 ч.
Автор: Редута

Наивните българи не си дават светка, че се самоограбват, а още по-лошото е, че това става с любезното съдействие на държавата

Знаете ли как династията Хан се изхитрила да събере пари за дострояването на Великата китайска стена? Вместо да наложи по-сурови данъци, измислила играта кено. Тя представлявала подбор на 10 от 120 йероглифа и затова се смята за първообраз на лотарията.

Няколко столетия по-късно игрите на късмета дошли на мода и в Европа, най-вече като средство за подпомагане на бедните и за покриване на належащи градски нужди. Особено разпространени били в земите на днешна Италия, като към 16 век те вече имали десетки разновидности. По време на походите си крал Франсоа I се впечатлил толкова силно от хитроумния начин за набиране на средства, че побързал да се завърне, за да организира грандиозната Лотария Роял. Тя обаче никак не допаднала на французите заради високите цени на билетите, печалбата от които отивала директно в кралската хазна. Виж, английската кралица Елизабет I подходила доста по-умно, като хем обещала дворът да усвои само част от приходите, хем разрешила всеки притежател на талонче да получи награда.

Бумът на подобни игри отвъд океана датира от средата на 18 век, когато в Америка са ратифицирани над 200 лотарии. Някои от тях са частни, но с постъпленията се финансират големи инфраструктурни проекти като канали и мостове, както и построяването на църкви, колежи, университети. Бенджамин Франклин дори организира лотария за закупуването на оръдия за защитата на Калифорния; по същия начин в началото на Войната за независимост е оборудвана почти цялата колониална армия.

Игрите на късмета, с други думи, не са измислени единствено за забавление, а са по-скоро забавно средство за постигане на някаква обществена цел. Тъкмо в този дух е издържан и царският указ, с който през 1936 г. е учредена Държавната лотария на България. Печелиш – не печелиш, важното е, че събраните средства ще отидат за образование, спорт, социални проекти, здравеопазване и така ще принесат полза за всички.

Това, разбира се, не означава, че държавата трябва да държи монопола върху тези игри, но със сигурност не отменя задължителния й контрол над „продавачите на надежда“.

В момента обаче се случва точно обратното и резултатът е налице, вече под формата на масово изтрещяване. Хиляди, даже стотици хиляди търкат с обезумял поглед „Златните пирамиди“, още стотици хиляди, ако не и милион, трескаво попълват талони с числа. Фабриките за щастие работят на пълни обороти, за да приберат и последните левчета на бедните глупаци, които не си дават сметка, че по същество се самоограбват. И всичко това се случва с любезното съдействие на държавата, която не просто си затваря очите, а полага нарочни усилия зарибяването да добие чудовищни размери.

Впрочем първото усилие в тази посока беше направено още през 2011 г., когато, под предтекст, че държавната лотария има скромни приходи, тя беше слята със спортния тотализатор. Година по-късно, при първия кабинет на Бойко Борисов, влязоха в сила и промени в Закона за хазарта, с които се разреши лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове.

Както припомни „Капитал“ неотдавна, афишираната цел беше да се даде шанс на тотото да стане още по-достъпно, като излезе от тото пунктовете и влезе в кафенета, ресторанти и павилиони. Тогава започна и промяната на системата за приемане на фишове, за да може терминали да се разполагат навсякъде.

Почти веднага след това обаче стартира и частната „Национална лотария”, която първоначално се разпространяваше през пунктовете на контролирания от Васил Божков „Еврофутбол“. А големият ръст дойде през 2013 и 2014 г., когато и „Национална лотария“, и създадената малко по-късно „Лотария България“, проникнаха във веригите бензиностанции, големите хранителни вериги, обикновените хранителни магазини, пощите, „Лафка“ и т.н.

Така за по-малко от три години частните игри на късмета успяха ударно да се превърнат в достъпна стока, включително за деца. Макар в закона да е записано, че всяка моментна лотария е хазарт, а в хазартните игри могат да участват само пълнолетни лица, на практика контрол изобщо няма. Нещо повече, през пет минути телевизиите бълват клипчета как еди кой си от Тутракан или село Голямо Ново спечелил 100 000 лв., което представлява пряка реклама, а все пак такава е изрично забранена.

Не си мислете обаче, че от лотариите не е възможно да се печели. През миналата година, пак според „Капитал“, сумарната печалба от над 150 млн. лева е…за частните компании, чийто бизнес вече е най-бързорастящият в страната. Както се казва, честито на печелившите, още повече, че в главоломния им успех няма нищо незаконно. Благодарение на държавата, билетчетата се продават напълно легално, което навежда на мисълта, че хазартът ще да се е превърнал в приоритетен отрасъл.

Уви, този факт още не е обявен официално, та да знаем поне каква е икономическата стратегия на България. И по-важното: има ли изобщо такава, при положение, че всеки трети живее под прага на бедността, всеки четвърти безработен е млад човек, а около 3 милиона и половина са с доходи около 500 лева? Същите тези хора нямат възможност да си намерят работа с по-добро заплащане, защото не развиват полезни професионални умения, а търкат билетчета.

На тях непрекъснато им се внушава, че „да си оправиш живота“, е достатъчен само късмет и те купуват ли, купуват талони с мизерните пенсии и социални помощи. Някои вече са развили и хазартна зависимост, обикаляйки магазини, пощенски клонове, будки за цигари и алкохол, подлези, кафенета.

Огромен разход на енергия, за да си доставят петминутната тръпка от очакването с поредния „Зодиак“ или „Американско бинго“! Колкото по-отчаяни, толкова по-усърдно ще търкат – това е целта на циничната операция, в която участват доброволно, водени от голямата мечта на българина да спечели милиони без да е полагал труд…

Между другото, проучване от март 2016 г. установи, че само 10% у нас играят за забавление, докато 40 на сто вярват, че могат да забогатеят единствено от хазартни игри и в никакъв случай с предприемчивост, знания и работа.

Това е ужасяващо, защото показва примирение със съдбата и отказ от каквито и да е лични усилия. Същото казват и ужким спечелилите, които се показват щастливи на телевизора, при това във време, когато гледат и деца. Иди после разправяй на малките, че „с труд всичко се постига“, щом Виктория от Елин Пелин казва: „Като продавачка никога нямаше да спестя за кола и собствено жилище“, а Тихомир от Малко Търново им пожелава „да изпитат тази невероятна емоция.“

Иди сетне и да се караш, че са ти бъркали в портмонето, за да си купят билет, когато денонощно един иначе добър актьор ги мами като същи Луцифер: „Сигурно си мислите, че е невъзможно животът ви за един миг да се промени към по-добро? Да сбъднете всичките си мечти, да пътувате по света?“

Преди десет години си въобразявахме, че и членството в ЕС означава бърза печалба и автоматично оправяне на живота. А голямата ирония е, че ознаменувахме влизането си с изложба, представена в Европейския парламент под гръмкия надслов „Великолепието на България“.

Съставена от иманярски находки в частната колекция на същия Васил Божков, който днес стои зад „Националната лотария“, тя наистина представляваше великолепна метафора. Показахме се, първо, чрез криминално придобити ценности, които, второ, не са дело на самите българи, и, трето, не принадлежат на българската държава. Великолепие, с което нямаме нищо, ама съвсем нищичко общо – за разлика от игрите на до болка познати тарикати, разчитащи на великолепното ни малоумие. До степен да практикуваме самоограбването като национален поминък и отгоре на всичко да изпитваме неистова радост от унижението.

В категории: Животът


21
Коментара по темата
21.
жжжж
30.12.2016 14:21:49
14
4
Аз пък спечелих 10000 от билетче ...така че всеки сам решава за какво да си харчи парите
20.
Радослав Славчев
30.12.2016 00:42:19
0
5
Всичко е вятър и мъгла.Фактът, че „почтения“ тотализатор изтегли в два поредни тиража едни и същи числа и изтърва уж репетиция,на която са изтеглени голяма част от числата излязли в официалното теглене говори за пълна манипулация.В лотарията обикновено печелят Сульо и Пульо,купили си билет с последните пари.Колко насърчаващо.
19.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
29.12.2016 23:03:53
2
12
Ония дебелия ебе яката путка,а вие му триете билетчета.
18.
gb do 15
29.12.2016 22:14:58
1
5
Народът хич не е прост и това го доказват спадащите обороти на дистрибуторите на търкащите се билетчета .... продажби има основно в села, малки населени места и в циганските махали ... Азбучна истина е че скъсаняка може да няма пари да си плати тока, но ще извади за една кутия цигари и едно билетче от лотарията.
Та печелившите неслучайно са от такива места и това не е нагласено .. това е контигента "играещи"....

За ТОТО-то, който не вярва да чете. Тук има и номерата на числата и на кой спорт отговарят те:
http://www.bgnes.com/sport/drugi-sportove/4414049/
И за да няма неразбрали и слагащи ми думи в устата да ви напиша: не играя хазарт под каквато и да е форма и винаги като си бръкна в джоба имам по 100-200лв в него изкарани с честен труд и специфични знания в които съм инвестирал време и пари.
17.
КОМАР
29.12.2016 11:51:12
1
12
ТОВА Е ПРОДАЖБА НА НАДЕЖДА ЗА НАРОДА, ПОДКРЕПЕНО ОТ ЛЪЖЛИВА МОЩНА РЕКЛАМА, РАЗЧИТАЩА НА НИСКАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ИГРАЕЩИТЕ. ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА. СКОРО ГЛУПОСТТА НЯМА ДА СВЪРШИ. НАЙ МИ Е КЕФ КАТО ГИ ИЗКАРАТ ПРЕД КАМЕРА С ГОЛЕМИТЕ ЧЕКОВЕ ЗА ПО 5-10000ЛВ. КОЙ ЗНАЙ КАКВО СТАНАЛО И ОНИЯ ХВАЛЯТ ТА ХВАЛЯТ.
16.
созополски селянин
29.12.2016 09:49:20
2
5
И аз не знам,ама и не съм се интересувал де,колко пари от тотализатора за какви спортове се дават и въобще дават ли нещо или куче влачи рейс.
Иначе аз също не съм търкал никога билетчета,даже не знам как.Да не говорим пък,че на приказките на Иво Андонов ама грам вяра не хващам.
15.
Една Жена
29.12.2016 08:44:25
1
9
Ха-тотализатора била за спорта-майката на Делян Пеевски беше шефка на Тотото и я какъв левент отгледа ...много честно ,няма що !
14.
gb do 12
29.12.2016 07:28:16
2
12
Защо тролиш не ми е ясно ...

От Спотният Тотализатор поне някакви пари отиват с обществено предназначение и полза ..
От Божковата лотария всички отиват за него ....
П.с Предпочитам да си дам парите за бира или да ги изгоря в печката, но да не търкам билетчета като тези отчаяни хора които се надяват плешивия да ги качи на хеликоптера, да не работят никога повече и да ходят по почивки и екзотични екскурзии.
13.
Baywatch 73
28.12.2016 22:29:30
1
7
Аз на МАРОДЕРИ пари Не
12.
До 11
28.12.2016 21:48:44
4
4
И като отиват за спорта значи всичко е морално и честно? Никой не знае кое за къде отива...И в не едно и две предавания са ставали гафовете и се вижда как си редят числата. Не защитавам националната лотария същия дол дренки са, но на гърба на билетите им има тираж, който умножен по номинала на билета ти дава приходите. Печалбите също са изписани и на всеки със втори клас може да си сметне колко им са печалбите грубо, а за тотото какво знаем освен, че всичко е нагласено? Нищо...
П.с. Предпочитам да си дам парите там, отколкото на тото-то. Те и затова са платили тая кампания, защото скоро ще вземат да фалират...
11.
gb
28.12.2016 21:16:04
2
9
до 10 - Барабата или какъвто си ....

Спортният тотализатор е умерен вид хазарт и от него има някакъв финансов ефект и полза - приходите му отиват за спорт. Не знам виждал ли си фиш от време оно на 6/49, но на числата от 1 до 49 отговарят спортовете които Тото-то финансира. Другото умно нещо е на тегленето, което е било веднъж в седмицата - направено така за да се ограничат и забавят силно хазартните играчи.
В тази лотарийка печалбите са пренебрежимо малки - основно на цената на билета и всичките и приходи отиват в частни джобове.
Чудя се още нещо : само аз ли съм човек който никога не си е купувал/изтривал такова билетче ?
10.
Barbata
28.12.2016 19:07:38
4
11
А защо нищо не споменават за спортния тотализатор ? Чист хазарт под благовидния предтекст, че постъпленията от него отиват за подпомагане на "родния" спорт. Дрън-дрън....Бездънна яма от която всеки черпи на принципа "куче влачи-диря няма". А и като знаеш кой му е шефа /майката на ДП/ - нещата ти се избистрят тотално.
9.
Георги
28.12.2016 17:56:34
2
13
Какво лицемерие! Громите лотариите, а малко над това поле, в което си пиша коментара, мига реклама на сайт за залози.
8.
до 7
28.12.2016 14:52:28
4
17
Не, лизачо ГЕРБераски,показвам колко добре "работим за гражданите". Гарантирано от ПП"ГЕПИ"
7.
Тролче винету ,
28.12.2016 13:59:46
17
9
Задачата ти е винаги да внушаваш колко е гаден ББ.
6.
Аз
28.12.2016 12:04:49
2
16
Мдаа, анализът наистина е добър. Допълнение към темата - обърнете внимание на двата линка по- долу. В сайта на "Национална лотария" пише, че от едната игра, оставащите печалби са две от две, а в друга секция, че едната е спечелена при това преди доста време. Струва си човек да се замисли, преди да "вярва в късмета"
https://7777.bg/lottery_tickets/christmas_calendar/
https://7777.bg/winners/detail/?winners_recno=24426
5.
Стойчо Попов
28.12.2016 10:59:30
8
8
http://www.zonaburgas.bg/2012/04/разбиха-престъпна-група-в-бургас-при-о/

За който ме познава, той ме знае. За който не ме познава, слагам линка от зона Бургас където може да ме прочете.
4.
Р.Овч.
28.12.2016 10:57:37
2
24
Нали не мислите, че ако всичко отиваше в държавата България , щеше да е най-добре. Не - всичко се източва особено , ако е държавно. Трябват ни закони, равенство пред тях и здраво прилагане. Само по този начин ще имаме повече. Знайте България не е бедна , вижте БВП.
3.
Стойчо Попов
28.12.2016 10:56:56
7
17
Купете си наркотици от мен! Доказано действат много добре на организма и даже не струват толкова много!
За около 2500 лева за година на човек, аз ще ви доставя с безплатна доставка до дома най-вкусните наркотици на света!
Само от моята стока - жените стават мъже, а мъжете - жени!
Сега има и промоция за празниците!
След това влизам в затвора и вас ще ви обслужва моят брат Евгени с А8-цата на Костов!
Аз ще паркирам Кайена на паркинга на Бургаския затвор!
2.
ВИНЕТУ
28.12.2016 10:43:31
4
46
"при първия кабинет на Бойко Борисов, влязоха в сила и промени в Закона за хазарта, с които се разреши лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове."Нали не си мислите, че някой друг освен цитирания по горе печели най много от хазарта.
1.
Za parvi pat
28.12.2016 10:28:43
8
67
Приличен анализ, браво!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори