×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Процедурите за концесии на плажовете изглеждат нечистоплътни и предрешени


Процедурите за концесии на плажовете изглеждат нечистоплътни и предрешени
„Защо трябва да бъде и с тайни оферти? Какво пречи всичко да бъде явно, публично, пред очите на обществото“, пита Атанас Зафиров
Тема в развитие
Само във Флагман.бг! Наемателят на Северния плаж в Бургас склони, сваля цените за 2 шезлонга и чадър на 12 лв. Дилемата пред новия стопанин на плажа в Бургас: Да събори ли заведение за 1 млн.лева Министър Николина Ангелкова в битка за намаляване на цените на чадърите на Северния плаж в Бургас Доволна съм, че плажът „Бургас – север” ще има стопанин, надявам се догодина да има концесионер Победителят в търга за Северния плаж на Бургас плати наема от 720 000 лева – договорът влиза в сила веднага Стана ясно кой спечели търга за наем на Северния плаж в Бургас Сериозна битка за наема на „Бургас-Север”, 8 фирми посягат към атрактивната плажна ивица Тежки проблеми преди сезона в Бургас! Северният плаж без спасители, няма кой да изчисти ивицата Тръгна нов търг за Северния плаж в Бургас, плажните капани работят на ръба на закона Изненадваща развръзка! Атанас Атанасов се размина с концесията на Северния плаж в Бургас, ивицата премина към Областна управа Интригата се заплете! Постъпи нова жалба срещу Северния плаж в Бургас Само във Флагман.бг! Близка фирма до Атанас Атанасов на път да поеме концесията на Северния плаж в Бургас?(ОБНОВЕНА) Концесията за Северния плаж в Бургас тръгва до дни Изненадваща развръзка! Северният плаж в Бургас с нов концесионер още този сезон Северният плаж в Бургас остава без концесионер за лято 2017, жалба на анонимна компания постави сезона под въпрос Само във Флагман.бг! Отрязаха анонимната варненска компания, която искаше да саботира сезона в Бургас Само във Флагман.бг! Ето кои са новите концесионери на топ плажовете в Бургаско Извънредно! Ето ги концесионерите на шест от най-атрактивните плажни ивици в Бургаска област Ето как Министерството на туризма отстрани кандидат-концесионер, предложил нула лева за чадър и шезлонг, с невероятен мотив За плажните концесии на Ангелкова и витаминът ПИ по Светите земи Какво ще стане, ако Северният плаж на Бургас е без стопанин през лято 2017 Българската туристическа камара с призив към Томислав Дончев: Процедурите за плажовете да са прозрачни Защо Бойко Борисов назначава комисиите за концесии на плажовете и има ли в тях хора от службите Процедурите за концесии на плажовете изглеждат нечистоплътни и предрешени Жестоката битка за Северния плаж в Бургас започна подло! Жалба праща концесията при служебния кабинет на Румен Радев Само във Флагман.бг! Отварят офертите за концесията на Северния плаж, новият стопанин ясен до края на седмицата Само във Флагман.бг! Искате Северния плаж в Бургас? Извадете по 1 млн.лв. на година! Наемателят на Северния плаж в Бургас дължи 190 хил.лв., затова ипотекирахме имоти на г-н Атанасов
виж още
скрий
22 Декември 2016, Четвъртък, 17:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Законът следва да се промени, медиите трябва да могат да присъстват при отварянето на офертите, категоричен е народният представител


Правителството провежда спорни процедури за концесии на няколко плажа по Южното Черноморие. Медиите не се допускат до заседанията на конкурсните комисии, които действат в конспирация, обяснявана със законови рестрикции, както алармира „Флагман“.  Разговаряме по темата с бургаския народен представител от БСП Атанас Зафиров.


- Г-н Зафиров, вчера изразихте недоволство от провеждащите се процедури за концесии на плажовете. Какъв е проблемът?
- Не само на плажовете. Това е принципна позиция на Българската социалистическа партия. Заявили сме, че в периода на оставка на правителството е неморално то да извършва разпоредителни сделки. В това число са и течащите в момента 20-годишни концесии  - подбрани са най-атрактивните плажове по Южното Черноморие. Това са плажове, които са от значителен обществен интерес не само за местните жители, но и за милионите туристи. Смятаме, че не е редно това правителство в последния момент да прави толкова важни разпоредителни сделки. В този дух, между другото, беше вчерашното изявление на министър-председателя в оставка, който буквално нареди на своите министри да бъдат спрени всякакви разпоредителни сделки – това потвърждава нашата теза.

- А конкретно за плажовете какви са Ви претенциите?
- От вчера започнаха да се отварят документите, процедурите текат. Ние настоявахме те да бъдат прозрачни. По възможност да бъдат спрени, а ако не бъдат спрени, правителството да гарантира тяхната прозрачност. Или следващото правителство да ги преразгледа и да направи нови процедури, ако разбира се прецени, че в тях има нещо нередно. Но повод за това ми дава фактът, че те се провеждат в изключително необичайно време – обявени са месец декември, което не кореспондира с реалните срокове и с реалната необходимост за започване на такава процедура. Обявени са няколко дена след първия тур на президентските избори, когато вече беше ясно, че това правителство подава оставка и си заминава. Сроковете са необичайно съкратени. Законът предвижда 30-дневен срок за подаване на документи. В случая обаче този срок е съкратен на 14 дни и това не е обичайна практика за Министерски съвет, което също навява на определени мисли. Друго смущаващо е, че крайният срок почти съвпада с коледните празници, което на практика ще затрудни част от участниците, които биха желали да оспорват процедурата – 10-дневният срок, заложен в закона, течащ от обнародването на решението на Министерския съвет в Държавен вестник, съвпада с почивните дни около Нова година. Така че на практика този търг изглежда предрешен.

- А какви са тези сигнали, които са били получени в парламентарната комисия за борба с корупцията, в която Вие членувате?
- Те са два, достатъчно сериозни са и са от хора, които застават с имената си, с данните и телефоните си. В тях се изнасят тревожни факти. В първия от сигналите, който пристигна на 2 декември, група собственици на обекти на плажа „Бургас-север“ заявяват, че към тях е бил оказан определен натиск от неизвестни на този етап лица. Те са настоявали да им бъде заплатена определена сума, ако тези собственици желаят да останат ползватели на своите съоръжения. Аргументът е бил, че те представляват новия концесионер, който вече е ясен и той само формално ще бъде препотвърден през месец януари. Този сигнал беше разгледан от комисията и по предложение на експертите беше предаден за реакция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Във втория сигнал, който пристигна преди няколко дни, по аналогичен начин бяха разказани подробности, които също звучат доста смущаващо и предизвикаха тази наша реакция.

- Според Вас, като четете закона, медиите имат ли право да присъстват на откритите заседания на комисиите?
- Това е другата смущаваща част от цялата процедура. Вашата медия беше една от тези, които изявиха желание да присъстват на отварянето на офертите, но получиха категоричен отказ. Министерството се позовава на един доста спорен член от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше приет в 41-ото Народно събрание буквално в последния момент – осем дни след като правителството беше подало оставка. Това стана по предложение на ГЕРБ. Тогава имаше предложение на покойния Димчо Михалевски този член, по който са ви отказали присъствие, да отпадне. Но това не бе прието и с гласовете на ГЕРБ на 28 февруари 2013 г. 41-ото Народно събрание е приело този доста рестриктивен член. Който обаче въпреки своя рестриктивен характер все пак за мен не оказва невъзможност на медиите да присъстват на отварянето на офертите. Това би осигурило определена доза прозрачност на процеса. Това е още един аргумент към всичко, което казах до момента, в полза на усещането за нечистоплътност и предрешеност около тази процедура.

- При обществените поръчки, когато се отварят офертите, може да присъстват медии и всякакви външни лица, които да наблюдават и контролират. При концесиите обаче дори и участниците нямат право да присъстват на същинското отваряне на офертите – когато се вижда кой какво е предложил. И това било по закон. Защо е така, каква е логиката?
- Точно така е. Това е чл. 8 на закона, за който споменах, и за който Димчо Михалевски е настоявал да отпадне изцяло, включително с рестрикцията, за която сега ме питате. Това е било отхвърлено тогава. За мен е ясно с какво намерение е било направено. За съжаление то остава недогледано вече повече от три години. И днешната процедура се прави по този за мен недопустим начин. Лично аз ще настоявам и за промяна на закона, и конкретната процедура да придобие някакъв публичен характер, защото иначе, съчетано с всичко друго, остава наистина усещането за предрешеност. Това касае концесии за 20 години - изключително сериозен срок. Ако тези хора евентуално биха се изкушили да се опитат да спечелят една такава процедура с други методи и механизми, най-вече финансови предполагам, то после всичко това ще е за сметка на обикновения турист, гражданин, на всички нас. И то ще се отрази в цена на чадъри и на други услуги и на тяхното качество. Обществото не печели нищо от това, а точно обратното.

- Според Вас законът трябва да допуска свободно наблюдение при отваряне на офертите?
- Абсолютно. Защо трябва да бъде и с тайни оферти? Какво пречи всичко да бъде явно, публично, пред очите на обществото. Пак казвам, това е обществен проблем. То не касае тесен кръг от хора. Туризмът е лицето на България. И ако не искаме да бъдем свидетели на срамните сцени, които се разиграват през последните години по българските плажове, този път трябва да сме изключително перфектни и прецизни в подбора на концесионери. Аз се страхувам, че по начина, по който ни се предлага, тези хора ще бъдат избрани на базата на други механизми. Задължително трябва да има промяна и аз се надявам гражданското общество наистина да надигне глас. Благодаря на всички медии, включително и на вашата, че повдигнаха много сериозно темата и има голяма чуваемост и се надявам това да стигне и до хората, които в крайна сметка взимат решения в тази държава.

В категории: Бургас , Политика


10
Коментара по темата
10.
до 9
23.12.2016 11:03:17
8
0
Невъзможно, особено ако е седмак. Това в рамките на шегата. А сега сериозно. Уважаемо г-жо Нинова, убеден съм че ако разкарате подобни индивиди като този от снимката, резултатите на изборите ще бъдат драстично повишени. Не си ли давате сметка че такива неможачи са вредни. Тоя е толкова зле...мале мале.
9.
Иван Сивов
23.12.2016 10:27:16
5
0
ДО 6 ROKI
А АЗ БЯХ НА ГОСТИ ПРИ МАЙКАТИ 9 МЕСЕЦА ПРЕДИ ТИ ДА СЕ РОДИШ !!!
8.
Nostradamus
23.12.2016 09:20:29
0
6
Герберите КРАДАТ КАТО ЗА СВЕТОВНО НАЧЕЛО С БУДА МУТРАТА.
7.
Къдравия
22.12.2016 21:08:32
0
8
Прав си Наско. Така е. Напред и Нагоре. Победа!
6.
Roki
22.12.2016 21:07:12
1
9
До 5:
По какво ще познаете,че си Трол-бяях на гости на майка ти вчера!
5.
По какво ще познаете, че идват избори?
22.12.2016 21:02:26
7
1
Зафиров започва да се прави на активен......
4.
пор
22.12.2016 19:52:44
1
2
Краварката е в долния ъгъл
3.
хаха
22.12.2016 19:29:58
3
1
Пепа Пиг.
2.
НАБЛЮДАТЕЛ
22.12.2016 19:12:08
0
6
Само концесиите за плажовете ли са съмнителни за корупция? Кражбите в мътни води вървят с пълна сила! И други концесии се прокарват тихомълком...но който се интерисува научава.и ще ги обжалва. И после някои ще трябва да врэщат рушветите?!
1.
RT
22.12.2016 18:57:03
0
4
КЗК санкционира „Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне
22.12.2016 г. 10:14:10
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД в размер на 157 981 лв. за извършено нарушение по чл. 37a от ЗЗК – злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.
В хода на проучването по преписката, образувана по искане на „Кети-94“ ООД, е установено, че след юли 2015 г. Кауфланд следва в търговските си отношения с това дружество определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика. Кауфланд необосновано изисква „Кети-94“ ООД да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. Кауфланд блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяване на търговските отношения през 2016 г.от страна на Кауфланд.
Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалбата за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени.
Пълния текст на решението е достъпен в електронния регистър на КЗК на интернет адрес: http://reg.cpc.bg/AllNewResolutions.aspx?dt=1&ot=2.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт
Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори