×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апокалиптичните сценарии за ГЕРБ са прибързани, партията устоя на много предизвикателства


Апокалиптичните сценарии за ГЕРБ са прибързани, партията устоя на много предизвикателства
Бойко Борисов не е диктатор, а е балансьор, смята политологът
22 Ноември 2016, Вторник, 15:12 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Освен с клиентела формацията разполага и с автентична социална база – масовия градски българин, казва директорът на „ББСС Галъп интернешънъл”


Първан Симеонов е политолог и директор на социологическата агенция "ББСС Галъп интернешънъл”. След тежката изборна загуба на президентския вот някои наблюдатели предположиха, че е сложено началото на края на ГЕРБ и с партията е свършено. Потърсихме младия анализатор за мнение по темата.


- След изборите и изненадващата загуба за ГЕРБ очаквате ли трусове в тази партия?
- Не е изключено да има трусове, но най-вероятно те няма да са публични. Т.е. ако има нещо, то може да остане вътре и да има само бегли външни белези.

- Някои казват, че това е клиентелистка партия и тя неизбежно ще се разпадне. Това обаче 2013 г. не се случи.
- Огромната част от българските партии са клиентелистки. Те са по принцип едни клиентелни структури и както се казва – първата безгрешна партия да хвърли камъка. ГЕРБ е надживяла много от своите зложелатели и всички, които са погребвали тази партия, досега са прибързвали. Най-голямото доказателство за здравината на една партия е, ако тя оцелява, когато е и на власт, и в опозиция, защото и двете са предизвикателство. Когато вземеш цялата власт и не остане нито един държавен пост, който да не е твой, и загубиш опозиция, то е голяма вероятността опозицията да се пренесе вътре в теб. Голям риск е, когато няма противников лагер, вътрешните лагери да започнат да се сражават помежду си. ГЕРБ са си патили от това, но са удържали. Другият риск е, когато си в опозиция. Когато партията не е на власт, именно тогава идва опасността да се разбяга клиентелата и формацията да загуби основание да съществува. ГЕРБ преживя и това. Тя приличаше на харизматично-популистки проект, но вече се институционализира. Научните политологични работници ще ме разберат какво казвам. ГЕРБ приличаше на електорален пик на популистки и харизматични, антиелитни сантименти, но в момента прилича на институционализирана партия, точно защото мина през различни цикли – и във власт и в опозиция. Плюс това ГЕРБ има освен клиентела, и автентична социална база. И тази база е масовият градски българин. На всичко отгоре ГЕРБ отдавна не е само Борисов. И се видя, че ГЕРБ има хора, които толкова са натежали на местата си вече, че не можеш да ги вземеш оттам и да ги произведеш в кандидати за президент (смее се). Така че апокалиптичните сценарии за ГЕРБ ми се виждат доста прибързани. Още повече, че по всичко личи, че тази формация има шанса да завърши на първо място и в предсрочните избори, когато и да са те. Тенденциите се променят, но към днешна гледна точка е така. Плюс това да не забравяме, че ГЕРБ успя да се попрочисти леко. Спомняме си доста кадри на ГЕРБ, които скандализираха и вече не са на терена. Така че партията е устояла на доста предизвикателства. Да, без съмнение това е първата загуба на Борисов – има огромен символен ефект. Но все пак не очаквам сериозни видими трусове.

- Казахте, че ГЕРБ не е Бойко Борисов, но партия ГЕРБ възможна ли е без Бойко Борисов?
- Би било екзотично да си го мислим. Нито моят личен изследователски стил, моят стил на говорене, предполага толкова резки прогнози, нито те са възможни. Много е трудно да си представим ГЕРБ без Борисов. Така че това е по-скоро в сферата на екзотичните предположения в този момент.

- Няма подготвен  човек, който да поеме партията?
- Не, не, не е това въпросът. Вероятно има много подготвени хора и вероятно има сценарии, при които Борисов да има една по-почетна роля и т.н. Но първо, Борисов е в цялата си политическа сила и мощ. Второ, тази партия все пак е организирана като „партията на Борисов”. Трето, без личната харизма и присъствие на Бойко Борисов много неща биха били невъзможни. Но защо казвам, че ГЕРБ и Борисов като публичен образ са различни неща? Защото в последните години ние видяхме как Борисов много умело управлява, балансирайки между различни неща, едно от които е ГЕРБ. Той винаги е балансирал. Навремето балансираше между едно процветановско и едно продянковско крило. Едното беше по-тукашно, по-балканско, по-цветановско. А другото беше по-кристалинагеоргиевско, по-дянковско, по юпи. Във втория кабинет пък балансираше между реформаторските министри, които играеха по-западно, и собствената си партия. Т.е. той е ползвал ГЕРБ за такива баланси в голямата си мозайка и мрежа, която изгражда. Той е силен точно защото изгражда мрежа. И колкото и да изглежда авторитарен, той е точно обратното – той е балансьор. Той не е диктатор, той е балансьор. И е ползвал противотежести на собствената си партия – балансирал е ГЕРБ с нещо друго. Което е удивително. Затова често казвам, че ГЕРБ като публичен образ и Борисов като публичен образ са различни неща. Но ГЕРБ без Борисов ми се струва екзотична хипотеза от днешна гледна точка.



9
Коментара по темата
9.
Дернев
23.11.2016 15:07:39
0
0
"ГЕРБ успя да се попрочисти леко...." Точно азано- ЛЕКО и то когато кадрите им скандализираха, а не преди това.
„партията на Борисов” и той е отнася с тях като такива. А там все пак трябва да има и има хора със самоуважени и ще го докажат скоро.
"Навремето балансираше между едно процветановско и едно продянковско крило." Тези две крила бяха гръбка на ББ1. При ББ2 това се вижда още по-силно.
"Научните политологични работници ще ме разберат какво казвам." Ами говорете си там и не занимавайте останалите с глупостите си. Но явно задкулисието му е отредила ролята на Кънчо и Колю, които не слизаха от екрана и медиите доскоро. И си родиха звезда. Лошото е, че е нова и е много активна. Ако има кой да й се връзва.
8.
UsA
23.11.2016 00:07:23
0
8
Посланик Джон Байърли
В дипломатически доклад с най-висок гриф на секретност (SECRET//NOFORN), писан през 2006 година и изтекъл в Wikileaks, бившият американски посланик в България Джон Байърли пише за Бойко Борисов, че „обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини“. Посланикът уточнява, че информация от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Абревиатурата SIMO е разшифрована година по-късно от берлинския ежедневник „Tageszeitung“ като кодово наименование на ЦРУ. Байърли пише още, че „Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.“При публикацията на тази грама Бойко Борисов отхвърли обвиненията с твърдението, че те идват от „жълтата преса“.
7.
Фифи
23.11.2016 00:05:41
2
10
Герб е най лошото случило се нещо в България,след турците и комунизма,няма такава балъшка държава,квартал на един мегаполис,примерно !!!!
Скоро гледах едно предаване за България,че може да стане Швейцария на балканите,само че "братята" от европата и америката не са съгласни с тази идея,какво нямаме???? Топ локация,топ климат..море,планина,ИСТОРИЯ...пълни мишки сме,че от хилядолетия се съобразяваме с някой...нямаме автономия,примерно като гърците,правят си пас на всичко и на всеки,и си праят на всички,не допускат някой да им се прай...мъжкари,не като наште,америка ли..европа ли...русия ли...турция ли.....само мълчим,слушаме и се съобразяваме !!!!!
Между другото единствените които са ни дали нещо и сме се "облажили" по нянакъв начин е Русия..,но и сме дали много,но и сме взели..а америка и европа ко ни е дала-ПРОБЛЕМИ И ДИЛЕМИ !!!!!!
6.
GERB OVER
23.11.2016 00:05:03
1
11
Б.Б. е възможно най лошото нещо случвало се на България от комунизма насам..100%...
5.
baihui
22.11.2016 21:55:40
0
14
Това лайно с полу-катинарчето на мутрата си убедително доказва, че е производен боклук на юдею-протестантските "ценности"! Интересно е, защо по време на интервюта в медиите журналистите не питат известните публични личности каква РЕЛИГИЯ изповядват ! Тогава ще се разберете кой за какво се бори и какво да е бъдещето на Майка България !
4.
Bg
22.11.2016 20:13:30
0
24
Митко и оядените му колеги от ос скоро ще са клиенти на прокуратурата, също както и правителството и тези тарикатчета :)
3.
НТСхема до гроб нещо май,аааааа!!!!
22.11.2016 19:30:02
1
12
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент и започва работа в руска фирма. Това съобщи самият дипломат в туитър. Уорлик, който в момента е съпредседател на т.нар.
Минска група в посредническите преговори между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах ще подаде оставка на 31 декември.
От 1 януари 2017 г. той ще е вече част от най-голямата руска юридическа кантора "Егоров, Пугинский, Афанасиев и партньори".
От централата на компанията в Москва потвърдиха, че Уорлик се присъединява към екипа през януари и ще отговаря за работата с американските и международните клиенти, развитието на стратегическите отношения и по въпросите на законодателството и държавната политика.
Джеймс Уорлик ще работи за руската фирма след повече от 30 години служба в Държавния департамент на САЩ.
В България посланическият му мандат бе от началото на 2010 г. до 2012 г. Преди да да дойде у нас Уорлик е бил генерален консул на САЩ в Москва, откогато датират и контактите му с бъдещите му работодатели.
2.
Тиквоций Великолепни
22.11.2016 19:25:39
0
27
И на мен да дадат да харча 20 000 000 000/двадесет милиарда лева/ и аз ще съм голям балансъор.На ръце ще ме носят и свирки ще ми правят.
1.
GO40
22.11.2016 19:07:42
1
34
"Бойко Борисов не е диктатор, а е балансьор, смята политологът"........да та таковам и полито-то.............."Той не е диктатор, той е балансьор".......на КРАЖБИТЕ ли бе филосовче...............МНОГО КРАДАТ,това е осн.проблем.....кво се правите на мотики.............МНОГО крадете,не оставяте нищо на народа....там е истината..........!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори