×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Избори по системата на Слави! Бургаският ж.к. „Меден рудник“ с депутат, Поморие, Несебър и Руен също пращат свой човек в парламента


Избори по системата на Слави! Бургаският ж.к. „Меден рудник“ с депутат, Поморие, Несебър и Руен също пращат свой човек в парламента
Въведе ли се мажоритарната избирателна система следващият български парламент ще е непредсказуем
17 Ноември 2016, Четвъртък, 13:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Регионът отново ще изпрати 14 депутати в парламента, но разпределението е прелюбопитно


България да бъде разделена на 240 избирателни района, в които депутатите да се избират на два тура с мнозинство. Това е волята на 2,5 млн.българи, подкрепили общонационалното допитване, придобило гражданственост като „референдума на Слави“.

Според действащото към момента законодателство България има 31 многомандатни избирателни района (МИР), всеки с квота за парламента според населението. Най-общо казано се спазва формулата за представителност – 30 хил. души=1 мандат. Така Бургас има 14 мандата, а Силистра и Габрово – по 4.

Какво ще се случи, ако картата на България се районира не на 31 региона, а на 240?

Отговорът на този прелюбопитен въпрос се опитахме да намерим след консултации с експерти по изборно право и изборна администрация.

Никой на този етап не желае да се ангажира с районирането на България, защото преди всичко трябва да се направи детайлен анализ на спецификата на населението. Изборен експерт №1 в България Михаил Константинов е категоричен, че са необходими минимум 6 месеца, за да се направи най-справедливото разпределение. Необходимо е да се актуализират и списъците на ГРАО. Голяма част от населението в малките общини е мигрирало към големите областни центрове в страната или чужбина и се създава измамна илюзия, че в малките градове живеят хора, но те всъщност са мъртви души.

По всичко обаче изглежда, че време няма да има и България ще се районира на крак, за да може още през март или най-късно през април да се проведат парламентарни избори с новите правила.

Ето какво би се случило в Бургаска област:

В България, според последното преброяване на Националния статистически институт (НСИ), живеят 7,26 млн.души. Заради това започваме с разпределението на броя на населението на броя на мандатите в бъдещия парламент (7 265 376:240). Полученият резултат е 30 272 души. Т.е. - един депутат трябва да представлява 30 272 български граждани.

По този начин Бургаска област (415 817 души) най-вероятно ще запази 14-те си мандата в 44-ото Народно събрание. Единственото условие е дали ще се създаде един или няколко избирателни района „Чужбина“, или ще се запази настоящата ситуация. Ако такива бъдат създадени, то Бургаска област изглежда ще се прости с единия си мандат, който и без това виси (13,7 мандата, б.а.).

Приемаме условието, че 30 хил. граждани трябва да имат един представител в парламента. По този начин град Бургас трябва да бъде разделен на няколко района и всеки по-голям комплекс да си има собствен депутат. Това не е прецедент, защото през 1991 година, когато се избираше Великото народно събрание, градът имаше различни избирателни райони (ИР).

Има няколко безспорни ИР. Справка в ГРАО показват, че ж.к.“Славейков“ със сигурност ще има собствен избирателен район. В комплекса живеят 32 812 души (към месец май 2016).

Друг ИР лесно може да се състави от ж.к.“Изгрев“ и ж.к.“Зорница“, които имат 33 хил.души население.

Трети район ще е ж.к.“Лазур“ и ж.к.“Братя Миладинови“ - малко над 30 хил.души. Според изборни експерти, четвъртият район, който ще праща депутат в новия парламент, лесно може да бъде съставен, като се обединят всички квартали на Бургас - Сарафово, Крайморие, Лозово, Долно Езерово, Горно Езерово, Победа, Акациите, Ветрен, Банево, Рудник и Черно море имат общо 32 949 души. Но тук може да се влезе и в друга хипотеза – кварталите да бъдат пренасочени към най-близкия голям жилищен комплекс, както се процедираше през 1991 година. Тогава Сарафово бе към „Изгрев“ и „Зорница“.

Атанас Зафиров живее в квартал Сарафово и ако реши да се кандидатира за депутат от този избирателен район, определено няма да му бъде лесно, защото ще трябва да се бори и за циганския вот в Комлука


Това разпределение обаче не е удачно към този момент, категорични са специалистите, които препоръчват Бургас да има един избирателен район с всички квартали. Единственият проблем е, че ще се постави на едно ниво баровският Сарафово с ромското гето в Победа, където общността е показала, че е дисциплинирана и може да прати всеки в парламента. Ако реши това ще е Шерафет Мехмед, Йордан Козаров, Петко Стамболиев или някой друг, който има влияние в ромския квартал.

Друг избирателен район се очертава да е този на селата от община Бургас – 12 на брой (ВИЖ НАШАТА ГРАФИКА). Населението в тях е далеч под минимума от 30 хил.души, но хипотетично тази бройка може да се балансира от град Бургас. Идеята е, че представителността ще бъде най-силна, ако се изпрати един депутат само от селата. Така той ще е запознат със специфичните проблеми и би следвало да обърне детайлно внимание на грижите на избирателите си. Другата опция е към всеки жилищен комплекс да се добавя по едно или две села, които са най-близо.



Изглежда най-трудно ще стане разпределението в Централната градска част на Бургас и ж.к.“Меден рудник“.

В най-големия жилищен комплекс в Бургас – ж.к.“Меден рудник“ по настоящ и постоянен адрес живеят 45 442 хил.души. В ЦГЧ и „Възраждане“ - 47 464 души.

Тук вариантите са много – да се развали избирателният район със селата и да се прехвърлят най-близките към „Меден рудник“, след което големият избирателен район да бъде разделен на две части и да праща двама депутати в парламента. Но избори така трудно ще могат да се организират, заради което най-вероятно "Меден рудник" ще остане с един депутат. 

Същото е положението и с ЦГЧ и Възраждане, където населението е доста над минимума, но и най-безболезнено изглежда да се балансира представителността в други избирателни райони в града. Така община Бургас се очертава да праща 7 депутати в парламента.

Ако новите изборни правила влязат в сила, почти сигурно Поморие и Несебър ще имат по един депутат в парламента. И двете общини са с население малко под 30 хил.души, но се приемат за динамично развиващи, което им осигурява определен реверанс.

Йордан Динев не крие амбицията си да влезе в политиката. С евентуалната промяна на избирателната система той спокойно може да стане депутат от община Несебър


Най-логично изглежда обединението на общините Карнобат и Сунгурларе в друг избирателен район. От години се обсъжда възможността за прерайониране на общините в България и винаги се е считало, че рано или късно Сунгурларе ще се присъедини към Карнобат. Двете общини имат около 37 хил.души население, но трендът е в низходяща линия и там населението с всяка година намалява.

Няма съмнения, че ако системата се промени, Стефан Кенов ще се кандидатира за депутат от Карнобат


Община Айтос най-вероятно ще бъде обединена със съседната община Камено, за да образува общ избирателен район. Но не е изключено да получи и самостоятелен мандат.

Община Руен със своето население от близо 29 хил.души също се очертава да има собствен ИР. Това ще се направи, за да се балансира ДПС, на която тъй или иначе се отнема Сунгурларе.

Безспорно изглежда и обединението на трите морски общини – Созопол(14 хил.души), Приморско(7 хил.души), Царево(9 хил.души) - точно 30 хил.души.

Последният мандат се очертава да бъде за община Средец (16 384 души) и община Малко Търново(3 814 души). Двете населени места са далеч под квотата от 30 хил.души, но за да се организира изборния процес, ще е необходима и гъвкава администрация, а това няма как да се случи, ако се направи друго разпределение, категорични са експертите, до които Флагман.бг се допита. Няма да е изненада, ако тук бъде добавена и община Камено, и Айтос получи самостоятелен ИР.

Кметът на Средец Иван Жабов е най-разпознаваемото лице на ГЕРБ в евентуалния бъдещ избирателен район Средец-Малко Търново. Заради това и няма да е изненада, ако бъде кандидат за депутат


Направено по този начин разпределението на Бургаска област осигурява 14 избирателни района. При условия, че се създаде такъв за чужбина, избирателният район за селата ще се стопи и те ще бъдат разпределени до най-близкия квартал.

Разпределението е чисто хипотетично, консултирано е с експерти, занимаващи се дълги години с избори. Сериозно време за дискусия по темата едва ли ще има, защото по всичко изглежда, че още през декември ще се обсъжда въвеждането на мажоритарна система.

В ГЕРБ вече даде индикации, че са готови да подкрепят промяната на избирателната система. В БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт на този етап са против, но се очаква сериозен обществен натиск при гласуването в парламента, който вероятно ще обърне вота. 

Мажоритарната избирателна система със сигурност крие много рискове от влизането на съмнителни лица с влияние по регионите в парламента, през обезличаване на малките партии до хаоса с изборната администрация, която сега се определя по ясни квоти.

Грубите изчисления показват, че при средна избирателна активност бъдещите депутати ще се избират с малко около 10 хил.гласа. Заради което ще е необходимо да се вкарат най-изявените лица по партиите и да се сложи край на "парашутизма". 

Бургас – 7 мандата:

ж.к.“Славейков“ - 1 мандат
ж.к.“Изгрев“ и ж.к.“Зорница“ - 1 мандат
ж.к.“Лазур“ и ж.к.“Братя Миладинови“ - 1 мандат
Кварталите на Бургас – 1 мандат
Селата в Община Бургас – 1 мандат
Централна градска част и „Възраждане“ - 1 мандат
ж.к.“Меден рудник“ - 1 мандат

Поморие-1 мандат
Несебър – 1 мандат
Карнобат и Сунгурларе – 1 мандат
Айтос (Камено?) – 1 мандат
Руен – 1 мандат
Созопол, Приморско и Царево – 1 мандат
Средец и Малко Търново(Камено?) – 1 мандат

В категории: Политика


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
21
Коментара по темата
21.
Рейзи Депутат
22.12.2016 09:28:04
0
1
Ох баня, Ох кеф
20.
Жабата
17.11.2016 22:03:59
1
5
Е много тъп едва ли ще стане депутат щом тир-джия неможа да стане
19.
запознат
17.11.2016 21:55:05
1
8
Някой избирател да се е срещал с депутат ей така щото иска да му каже нещо. Да са ви правили среща през мандата им.
18.
Иван
17.11.2016 21:13:39
0
9
А бе ние искаме да ги намалим те пак искат да се увеличат да ги хрантутим само :(
17.
KML
17.11.2016 20:20:36
4
7
Тоя дебелия на първата снимка май вместо храна раздаваше на пенсионирани учителки някакви принтирани за 2 ст. себестойност грамоти.
16.
KML
17.11.2016 20:15:37
8
3
По добре по системата на Великобритания (Слави ) отколкото по системата на Русия (Луканов).
15.
РЕВИЗИЯ
17.11.2016 19:10:11
3
17
РЕВИЗИЯ НА УРАВЛЕНИЕТО -20 МИЛИАРДА КРЕДИТ -За какво са изразходвани-крадени ,прахосани за какво ли не Не ни балалайкайте с ко щяло да стане след 5 месеца За това гласувахме против управлението................. къде са парите
14.
Аполитичен
17.11.2016 18:44:00
2
7
Вече усещам че съм призван да стана депутат от М.Рудник. Знам и коя махала ще гласува за мен единодушно само срещу наръч дърва и бутилка парцуца.:-D :-D :-D
13.
курецин
17.11.2016 18:24:37
5
2
Ха ха ще има още 30години преход,свикнахме вече,докато се накрадат и новите
12.
Бургазлия
17.11.2016 18:20:58
3
10
Е ся само мутри и боклуци ще влязат в парламента
11.
барсалата
17.11.2016 17:55:04
1
13
Дебелия льохман депутат, след всички далавери които направихме с него точно в народното събрание му е мястото, при другите крадци
10.
Пази боже
17.11.2016 17:52:21
1
5
И Широков Ако се намърда не ми се мисли..
9.
GO40
17.11.2016 17:47:57
1
17
Безкръвна революция няма !!!.............докато не се изтрепят до крак,няма да се оправим никога........нали виждате колко са нагли и едните и другите и третите...........малко да им отпуснеш края и почват да се зъбят и да дават акъл.........Поговорката,че тях в селото не ги искат...а те за поповата къща питат....важи в пълна сила.
8.
Moskal
17.11.2016 17:45:23
0
8
Това, че у Поморие и Несебър се напълни с блядове не означава, че общините им се развиват много бурно... Ако те ще си имат отделни депутати, такъв заслужава и Карнобат, който е по- голяма община от техните.
7.
АмонРа
17.11.2016 17:32:32
2
17
Системата на Слави ... Ще кажеш, че той е измислил мажоритарната система. И сметките трябваше да са за 120 депутата, че и това е "бройката на Слави".
6.
до 4
17.11.2016 17:31:45
7
16
Най-големите олигарси са в сегашните партии и сегашните пропорционални избори! Само грабежи и Анархия. Само в мажоритарен Вот е Спасението от Мафията
5.
Ти си в грешка
17.11.2016 17:21:55
1
5
Община Руен
Област Област Бургас
Площ 689.94 km²
Население 28 834 души
4.
Топчо
17.11.2016 17:21:48
5
17
Байганьовския мажоритарен избор не бива да се допуска.Той обслужва олигарси включително и тези дето са зад Слави.Ко значи гласували еди си кои.Ами те толкова не са изобщо учаяствали.Защо се настройва народа един срещу друг?
3.
Д
17.11.2016 17:21:43
7
16
В бургаския "Бевърли хилс", т.е. Меден Рудник със сигурност са над 70000 жители, как ги определиха 45000 не ми е ясно.
2.
Чичо Петко
17.11.2016 17:20:25
3
3
Нещо сметките ви са кривички.Община Руен е около или над 40 хил души .Само селата са 40+.Община Айтос е около 35-40 хил.Само Айтос е 27-28 хил + 16 села и сметката е над 35 хил
1.
куртака
17.11.2016 17:15:17
7
3
олеееееееееебугари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса
Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори