×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жилищното строителство в Бургас се засилва, браншът трудно се възстановява след тежката криза


Жилищното строителство в Бургас се засилва, браншът трудно се възстановява след тежката криза
Все по-малко остават свободните парцели в Бургас, конкуренцията за тях става все по-голяма, каза председателят на Камарата на строителите Николай Николов
25 Октомври 2016, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Архив на Флагман.бг

Рецидивът ниски цени в обществените поръчки ни убива


Какви са проблемите пред строителния бранш и какво трябва да се направи за решаването им? По случай Деня на строителя - 26 октовмри, Флагман.бг разговаря с председателя на ОП на Камарата на строителите в Бургас Николай Николов.

- Г-н Николов, какви са основните приоритети в работата Ви като председател на ОП на Камарата на строителите в Бургас?
- Най-важното е да оказваме съдействие за подобряване на работата на строителните компании, които са членове на Камарата на строителите в Бургас и да подпомагаме тяхната дейност.
Контактуваме с институции, с местни власти, участваме в законодателни инициативи на Камарата на строителите.

- Какво е състоянието на строителния бранш с Бургаска област в момента?
-  Тече трудно възстановяване след тежката криза, която налегна бранша след 2009 г. след програмния период, който приключи миналата година и европейските проекти, които тепърва стартират. Тази година е много тежка като първа от новия програмен период.

Съживяването, което се забелязва, е по Националната програма за саниране, която благодарение на усилията на общинската администрация в Бургас, в нашата област стартира бързо и тече мащабно. Това предоставя добри условия на средните и малки фирми да участват в обществени поръчки.

Забелязва се съживяване на жилищното строителство. Има добри перспективи поне до началото на следващата година.

- Какви са отличителните черти на бранша в областта?
- След 2009 г., когато приоритет беше жилищното и курортното строителство и след големия срив след това, в момента основните направления, в които се развива браншът, са обществените поръчки, най-вече тези с европейско финансиране и по-малко на предприемачеството. Към момента мога да кажа, че жилищното строителство се засилва.

- Какви трудности срещат участниците в обществените поръчки в региона?
- Трудностите са еднакви за всички. На първо място е това, че Законът за обществените поръчки не беше съвършен. Надяваме се, че с новия до голяма степен ще бъдат премахнати негативите, които откривахме в стария закон. Надяваме се и субективизмът все по-малко да играе при определянето на поръчките.

Другото, срещу което горещо се борим, е рецидивът ниски цени. Това е много вредно за целия ни сектор и за съжаление все още не може да бъде премахнато от обществените поръчки. Ниските цени не обслужват никого, те просто изчерпват капитала на компаниите. Заради тях няма как да се повдигне стандартът на работниците, а това е необходимо, за да работим в конкурентна европейска среда.
Ниските цени водят и до ниско качество, лоши и нискокачествени материали, нискоквалифициран труд, който ги изпълнява, за да покрие ниските цени. Всичко това е в ущърб на бранша.

- Какво трябва да се промени в законодателството?
- Надяваме се, че чрез новия Закон за обществените поръчки правилата в бранша ще започнат да се изпълняват. Все още се борим да бъде създаден прословутият Закон за строителството, който да координира целия отрасъл, а не както сега – строителството е в пет-шест закона и в още толкова подзаконови разпоредби.

- Има ли липса на свободни парцели за строителство в Бургас?
- Все по-малко остават свободните парцели в Бургас и конкуренцията за тях става все по-голяма. Лошото е, че голяма част от тях са с неуредени взаимоотношения между собствениците. Надяваме се и Общината да покаже отношение към бранша, като се създадат зони за строителство извън градските територии. Това е необходимо, за в бъдеще трябва да се развиват районите около Бургас.

- Накъде ще продължи да се развива Бургас – в коя посока се очертава да се разраства градът?
- Няма много посоки, в които да расте Бургас. На юг – към кв. Крайморие трябва най-после да се реализира мащабният проект. На север има едно апетитно ъгълче, което се казва „Кьошето” и се намира между кв. Сарафово и Солниците. За да се реализира там проект обаче, трябва да се решат инфраструктурните проблеми с канализация и водопровод. Трябва да се отвори и път за достъп. Добър вариант за разрастване е и около Мандренското езеро.
Това обаче са приоритети на кметската управа, на главния архитект и неговия екип, на проектантите, а не наши.

- Не се ли надува твърде бързо имотният балон в Бургас и няма ли опасност да гръмне?
- Надяваме се, че все още имаме обеца на ухото от това, което се случи през 2009 г. и няма да се стигне до преекспониране на строителството. Това зависи и от инвестиционните намерения, защото процесът е тристранен – инвеститор – проектант – изпълнител. Ние като строители се надяваме да има повече качествени проекти, с качествени апартаменти, с магазини и офиси за ползване.

Въпреки финансовата криза, която ни застигна през 2009 г., имаше много лоши проекти, които се купуваха просто защото беше модерно да се инвестира в недвижимости. Надявам се, че вече имаме опита и ще успеем да предотвратим това да се повтори. Този въпрос обаче много зависи и от инвеститорите и от инвестиционните намерения, защото ние сме Камара на строителите и като субекти в строителството изпълняваме техните поръчки.

- Как се справяте с намирането на качествена работна ръка, водите ли диалог с училищата, висшите учебни заведения и от какви кадри изпитва най-остра нужда браншът?
- Това е много сложен въпрос. Ние водим диалог с училищата и висшите учебни заведения, но това не ни помага, защото отрасълът изпитва много остра нужда от квалифицирани кадри, ръководители и всякакъв квалифициран строителен работнически персонал. За съжаление ЕС и свободният пазар някак си изсмукаха голяма част от качествените ни работници. В момента се натъкваме на огромен дефицит. Има компании, които не могат да си намерят работници, въпреки че имат възможност да изпълняват поръчки. Това всички го усещаме все по-остро и все по-остро.

Проблемът е много важен за бранша. Решаването му е един от приоритетите за Камарата на строителите и следващият ни мандат до голяма степен ще бъде насочен в тази посока. Много скоро ще останем без квалифицирани кадри.

- Каква е средната разлика в заплащането на един строител в България и друга държава от ЕС?
- Много е тъжно, не бих искал да правя сметка в тази посока. Целта ни като строители е да повишим качеството чрез по-нормални цени в обществените поръчки, за да може и заплащането да е достойно и потреблението да ни удовлетворява. Това е начинът браншът ни да върви напред. Това трябва да бъде една от приоритетните ни задачи. Продължаваме ли с мизерните, ниски цени в бранша, ние сме обречени.

- С какво ще изненадате колегите си на празника по Димитровден?
- Поканили сме всички колеги на традиционния Бал на строителите, който ще се състои на 27 октомври в хотел „България”. Програмата е доста интересна. Както всяка година ще има номинации за най-добре представилите се компании. Ще посрещнем празника подобаващо и мисля, че гостите ни ще останат доволни.

Използвам случая да поздравя всички строители от Бургас и региона по случай професионалния празник – Деня на строителя, и да им пожелая повече кураж в нелекия, но престижен наш отрасъл.

В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори