×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помните ли тотомилионера Димитър Сизякин? Прецакаха го с 5-стаен мезонет в центъра на Бургас


Помните ли тотомилионера Димитър Сизякин? Прецакаха го с 5-стаен мезонет в центъра на Бургас
Димитър Сизякин не спира да се бори с институциите и се надява да спечели битката, за да се нанесе в своя дом-мечта
24 Септември 2016, Събота, 10:46 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Щастливецът, спечелил от държавната лотария, „воюва” със същата държава вече повече от 12 години


Димитър Сизякин е бивш тотомилионер, който през 2004-та година попълва фиш за 33 стотинки и печели над 180 000 лева от тиража на 6/42 - сериозна сума за това време. (През 2004 година средната работна заплата бе 200 лева, а 120 лева - минимална работна заплата. Приравнено към цените днес 180-те хил.лева от 2004 година се равняват на близо 1 млн.лв.през 2016 г.).  

Сумата е огромна за 71-годишния тогава Димитър Сизякин. Той решава да инвестира част от печалбата в недвижимо имущество и разбира се - да устрои децата си. За 180 хил.лева през 2004 година можеше да си закупиш цяла кооперация. Средната цена на кв.м в центъра на Бургас тогава бе под 200 евро!

Така новоизлюпеният богаташ Сизякин си закупува 5-стаен мезонет, намиращ се зад БСУ  - на улица „Шар планина”. Плаща малко под 35 хил.евро за 150-те кв.м. Бургазлията очаква до края на 2004 година да не нанесе в апартамента си.

Нищо подобно обаче не се случва. До ден-днешен Сизякин все още не може да влезе в собственото си жилище, закупено със спечелените пари.

Цялата сграда няма акт 16, заради това, че строителят "Трансстрой - Бургас" АД издига кооперацията без да има пълен комплект на необходимите строителни книжа. За капак проектът е преправян в движение и за да получи сега сградата разрешение за ползване трябва да събори мезонета на Сизякин, или Общината да одобри новия проект за сградата.

ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ ВТОРАТА НИ ЧАСТ ЦЯЛАТА БИТКА НА ТОТОМИЛИОНЕРА С ИНСТИТУЦИИТЕ!


Входът на сградата, на последния етаж на която се намира жилището на Димитър Сизякин

Историята на Сизякин е изключително вълнуваща и сякаш доказателство, че на българските тотомилионери не им потръгва особено в живота, след като ударят шестицата. През 2004 година Сизякин е пенсионер, горд баща, дядо и съвестен гражданин.

Той е роден 1933 година. Израснал е в скромно семейство и през живота си е бил подлаган на множество лишения. Завършва „Механотехникума” в Бургас, където се запознава и с жена си Елена. Двамата се женят през пролетта на 1952-а година и един месец по-късно заминават за бившия СССР, където започват да работят по специалността си.

Оженихме се един месец преди да заминем за Съюза. По това време работех в "Елпром". Назначихме датата за първи май и се получи така, че повечето ни колеги не отидоха на задължителната по това време манифестация за да могат да присъстват на сватбата ни”, спомня си Сизякин с усмивка на лице.

През дългата си кариера той успява да се утвърди като добър инженер – в рамките на 3 години от заминаването си към СССР става технически ръководител, който има над 30 подчинени в един от най-големите заводи в Европа. Определя себе си като любопитен човек, който обича да чете. Именно тази страст към четенето му помага, при връщането си в България през 1974-а, да започне работа в Нефтозавода. Там той успява да внедри нова технология, която улеснява работата на множество служители и по този начин отново се утвърждава като водещ експерт в областта на заводското дело.


Апартаментът на Сизякин си остава недовършен, заради некоректен строител

От тук започва и своеобразната му борба с държавата. Той изобретява множество други машини, които да помагат в различни сфери на живота. В списъка се включва и подобрение на вече съществуваща машина за ветроходно корабоплаване, която подобрява КПД-то (Коефициент на полезно действие) с повече от 30%.

Близо 30 години по-късно, на рождения си ден – 3-ти февруари, през 2004-та година, той решава да изненада жена си.

„Казах й, че днес не искам да готви и че ще се нахраним навън. Тогава живеехме в „Зорница” и по път за един от кварталните ресторанти, минавахме покрай един тото пункт. Обичахме да пускаме тото, защото ни беше интересно,а и не струваше много. В този ден аз реших да не пускаме стандартното 6/49, тъй като преди седмица друг човек беше спечелил големия джакпот. Вместо това пуснахме за първи път фиш на тегленето 6/42”, разказва той.

Двамата избират по 3 числа, от които той си спомня само числото „40”. След 2 седмици, се сещат, че са пуснали тото и решават да проверят дали са спечелили нещо. Дългото търсене на фиша из различни джобове на якета, панталони и чанти, ги довеждат най-накрая до заветния фиш и те с изненада откриват, че са уцелили и 6-те числа.

Спечелихме близо 180 000 лева, което тогава беше наистина крупна сума пари, особено за пенсионери”, спомня си Сизякин. С парите той най-накрая може да закупи жилища на двете си деца, да обезпечи дори и внуците и да си закупи апартамент – такъв, какъвто желае и винаги е желал.

Среща се с тогавашния изп.директор на "Трансстрой-Бургас" АД Васил Илиев, сключва договор за покупката на апартамента и плаща 80 % от сумата. Според контракта, всички довършителни дейности по окончателното завършване на мезонета, трябва да се завършат за 120 дни и да бъдат предадени на купувача с Нотариален акт и Акт 16. Сизякин, пък, се задължава в 3-дневен срок да заплати договорения остатък, равен на 20% от продажната цена. Той прави това в същия ден, но с ужас установява няколко дни по-късно, че от обекта са си тръгнали както техническия ръководител, така и работниците.

„На място имаше само охрана, който ми обясни, че бригадата довършват друг обект в Несебър”, обяснява Сизякин.


С мъка в очите Сизякин гледа през недовършената терасата на апартамента, в който е трябвало да се нанесе преди 12 години

12 години след изтичането на 120 дневния срок, тотомилионера и семейството му все още не са се нанесли в легално-закупеното си жилище. В случай, че се нанесат ги грози сериозна глоба от близо 10 000 лева.

„За мен това е недопустимо. Чувствам, че цялото ми семейство – жена ми, двете ми деца, внуците ми и двата ми правнука, са сериозно ощетени от това, че не мога да се нанеса в собственото си жилище. Все пак то ще остане за тях след време”, категоричен е възрастния мъж.

През годините той е подавал множество жалби към различни отговорни лица, институции и органи. Той е запазил пълната документация по всяка една жалба, която е подавал, както и по всички съдебни дела, които е водил и всеки един договор, който е подписал. Тук любопитството и любознателността му отново му помагат – към момента той е станал своеобразен експерт по Закона за устройство на територията (ЗУТ), нарушения по който са основната причина, заради която не може да се нанесе в апартамента си вече повече от 12 години.

Видимо безизходната ситуация кара пенсионираният изобретател, инженер и тотомилионер да се свърже с Флагман.бг. От името на Сизякин Флагман.бг пита:

Кой е виновен за това грубо нарушаване на правата на този човек? Кой ще поеме отговорността? Ще може ли 83 годишният човек, който е дал всичко от себе си за в продължение на повече от 40 години за развитието на индустрията в България, да се нанесе най-после в собствения си апартамент?

Според Сизякин основен виновник за нещастието му е тогавашното ръководство на Община Бургас, което не одобрява проекта за довършването на сградата.






Стълбището на мезонета, което е широко 70 сантиметра, е един от проблемите, заради които апартамента не е получил акт 16

Към момента той живее в малка гарсониера в Несебър, която е успял да закупи с последните си пари, останали от тотото, години след закупуването на съдбоносния апартамент в ж.к. „Братя Миладинови”. 

Очаквайте подробности САМО във Флагман.бг!



17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Truth
29.09.2016 15:02:21
0
0
Easy Comes Easy Goes
16.
L2
25.09.2016 11:01:40
0
2
Флагман, така както се изписали Механото, не е правилно. Не бива да има кавички. Второ- по това време цените на кв. м в Бургас минаваха 400 евро/кв м. , а не 200, както сте писали. И трето. Господинът/моите уважения към него/ , нито е първият, нито е последният, ощетен от калпави фирми. Не е виновна общината, че не е одобрила книжата, а че не е одобрила книжа в разрез на нормативната уредба. А дали останалите апартаменти все пак не са обитаеми? Ще се радваме да установите, че въпреки неурeдиците, там са се настанили много семейства.
15.
Център
25.09.2016 08:51:50
0
1
Без майтап.За селяните дошли да живеят в Бургас Брята Миладинови е център.Поздрав за всички тях.
14.
терминал 2
25.09.2016 00:09:16
0
1
ТЕРМИНАЛ 2
13.
мнение
24.09.2016 18:18:31
0
4
Не съдете , просто мислете.За жалост , това е България . Ако следва да направя психо портрет на нас хората , преди и след 1989 г фрапантно. всички говорят . но всеки един е участник в тези процеси, Какви бяхме и какви сме . Не държавата а ние хората я доведохме до тази жалка картинка.1. Поледнете кои има строителни фирми , колко са реално специалисти или имало берекет и хаиде започваме. За това е така . Ако е имало контрол , надзор нямаше човекът да е пострадал. Фирма на Георги Бюуклиев- колко пострадали , колко сами се оранизираха за акт 16 . Един важен момент - какво означава -право на строеж - та хората купуват в ново строителство, но земя няма , собствениците дават с право на строеж , в замяна получават над 20 % от застроеното , което някои плаща а земята си е де факто тяхна . Ама това социализъм ли е или капитализъм , в капиталистия свят има държавно и частно и частника продава а в случея ?Още една тема която е пикантна - пак ще цитирам Бюуклиев- през 2004 имаше фалит , но защо закона му позволи да впише фирма на щерката си , изгоряха много вложители , незавършени сгради , Па започна да работи отново и тази година пак фалит- наистина нормално ли е това- къде са контролните органи , ако някои дава заеми - защо . ?Просто рибата мирише от главата , резултат плачевен.
12.
do10
24.09.2016 16:36:28
0
8
Ti kolko dari poslednite 10 godini? I tova , che iska da osiguri decata si za men e "neshto dobro" bunako a ne gi e izpukal za rakii s kvartalnite utaiki. Mnogo golemi moralisti se izvudihte!!!! Chovecheca zaslujava tova za , koeto e platil , nezavisimo ot kakvo gi e spechelil !!!! Parite ne sa kradeni a specheleni!!!
11.
gggg
24.09.2016 16:09:05
1
8
Хм странно това е срещу болерото в братя миладинови там си живеят хората от поне 10 год
10.
до 9
24.09.2016 15:54:52
13
5
Бунак, я пиши на кирилица!! Първо - вместо да помня някой си спечелил от тотото и изгорял с некоректен строител предпочитам да помня човек направил нещо добро, което е рядкост в тази държава. Всеки като се види с малко пари и бърза да накупи имоти, коли, много малко се сещат да направят дарение на дом за деца, болно дете или пенсионер в нужда. Така че айде у лево!
9.
do7
24.09.2016 15:40:18
1
9
Trqbva da si spasil nqkoi ot udavqne ili ot alkoholno natravqne za da jiveesh normalno li ? Sledvashtiq put kato vlezesh v magazina i platish za cigari da ne ti gi davat zashtoto ne si spasil nikoi... Tozi chovek e na vuzrastta na bashta ti ili dqdo ti ne znam ne te li hvashta malko jal be otvorko?
8.
Онуфрий
24.09.2016 15:31:07
1
6
@Киро, в тая скапана държава, имаш-нямаш акт 16, плащаш си данъка като поп.
7.
байно
24.09.2016 14:56:35
8
7
Нищо против човека, но трябва ли да го помним? Направил ли е нещо благородно, спасил ли е човек, помогнал ли е на някой в нужда? Или това е поредният прецакан нещастник в хубавата ни татковина, пълна с тарикати, балъци и цигани.
6.
майнак
24.09.2016 14:45:50
5
10
Това при бившите братушки е нямало кал да стане ? Щели са да го компенсират с цял Кремъл а некоректният строител - линчуван ! Я люблю Россию !
5.
1a
24.09.2016 14:35:01
1
17
Очевидно не си е платил, на когото трябва. Има много по-фрапиращи случаи и сградите са узаконени. Всички сгради кооперации 1990-2000 са в този вид.
А какво се случи с апартамента на Георги Дражев в Лазур, уж беше невъзможно да се узакони и изведнъж чудо.
На 200 метра от сградата на този човек върху 100 годишните работнически блокчета зад Военна Болница, събориха покривите и построиха цели нови етажи представляващи архитектурни безумия тип възрожденска къща кацнала на покрива на панелен блок. И това става с разрешението на действащия главен архитект а не през далечната 2004, когато анархията беше по-голяма.
4.
Миа
24.09.2016 14:04:14
2
15
Само се замислете колко незаконни строежи има и също толкова узаконени чрез рушвети,колко застроени зелени площи има,та една мансарда ли е проблемът?!По етажите се виждат пердета,значи съседите живеят там.
3.
Киро
24.09.2016 13:48:40
3
7
Тея, без акт 16 плащат ли данък сгради?
2.
факт
24.09.2016 13:39:15
2
19
В таз държавица все ще се намери някой фактор,който да помрачава нечие щастие или късмет.
1.
pitam
24.09.2016 13:30:43
2
16
ima sumati sgradi v burgas bez akt 16 i horata si jiveqt, ne vijdam problem i tozi da jivee
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща 
Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори