×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Тази жена се оказва собственик на 615 кв.м от Морската градина на Обзор, ще вдига хотел на брега


Само във Флагман! Тази жена се оказва собственик на 615 кв.м от Морската градина на Обзор, ще вдига хотел на брега
Доц.д-р Бонка Хинкова-Петкова е директор на издателството в УниБИТ, но върти и успешен бизнес с недвижими имоти и строителство
Тема в развитие
Обзор се вдигна на протест, за да защити Морската си градина (ВИДЕО) Лоша новина! Апелативният съд в Бургас даде разрешение да се строи 5-етажен хотел в Морската градина на Обзор Съдът в Бургас ще трябва да реши дали паркът на Обзор е парк! Адвокатски скандал избухна на делото за Морската градина на Обзор, юристи се обвиняват в набеждаване В Бургаския апелативен съд утре ще ври, Обзор се вдига на бунт, за да опази Морската си градина Кметът Христо Янев: Благодаря на Флагман.бг, че защити каузата на Обзор Обзор спечели битката за Морската си градина Докато Бургас празнуваше, Обзор бранеше Морската си градина в Съдебната палата Съдебен скандал в Бургас! Обзор на път да загуби Морската си градина, готвят протести Само във Флагман! Тази жена се оказва собственик на 615 кв.м от Морската градина на Обзор, ще вдига хотел на брега Вижте какво става в Обзор! Част от Морската градина се оказа в ръцете на частно лице – вдига хотел на плажа
виж още
скрий
13 Септември 2016, Вторник, 10:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Хронология на сделките, превърнали публичната общинска собственост и част от плажа – изключителна държавна собственост,  в частен имот

В петък Флагман.бг съобщи за започващата дълга, но с неясен край съдебна битка на кметство Обзор срещу частен инвеститор, настояващ да вдигне 5-етажен хотел в сърцето на Морската градина в града. (ВИЖ ПОДРОБНОСТИ ТУК). Юристите са открили пропуски в сделката за продажба на апетитното парче от парка, извършена от екскмета на Община Несебър Николай Трифонов (1999-2007 г.)

Как градският приморски парк може да стане заден двор на елитен хотел

Морската градина на Обзор е с изглед към централния плаж и е един от най-добре поддържаните паркове в България – с алеи за разходка, с декоративно осветление, пана от живи цветя, детска площадка и водно съоръжение – алпинеум с две мостчета. Всъщност Морската градина е емблема на разрастващия се курортен град –  късче незастроена земя край брега по Българското Черноморие, подходящо за отдих и разходка на местните жители и туристите.

Вижте как обаче тя ще се превърне в поредната жертва на бетона.

Нека започнем с документите. Земята, върху която се изгражда Приморския парк има  акт за публична общинска собственост №508, съставен през 1999 година. Въпросните 615 кв.м., които впоследствие са продадени, още тогава са отделени в друго УПИ, но с изричното условие, че остават публична общинска собственост и с тях не могат да се извършват никакви разпоредителни сделки.

На по-късен етап се налага по-прецизно измерване от геодезисти, което  показва, че част от въпросните 615 кв.м  – 50 кв.м попадат в централния плаж на Обзор, който пък по Конституция е изключителна държавна собственост!

Това обаче не е пречка през 2003 година кметът на Община Несебър  Николай Трифонов да продаде цялото УПИ на „Производствено-техническа база“ АД Бургас(с настоящо наименование СМК „Бургас“ ЕАД, представлявано от Красимир Христов Николов). Златният парцел, представляващ публична общинска собстеност е направо подарен - за смешната дума от 27 хил.лева.

Наличието на самия акт за публична общинска собственост №508 е цитиран в договора за продажба между двете страни, което е първият и най-голям порок на сделката. Именно тази продажба сега е атакувана в съда от кметството в Обзор. Защото по-нататък във времето казусът се заплита до степен на невъзможност да се проследят всички участници и ролята им в схемата.

Само 30 дни по-късно, на 22 май 2003 година, „Производствено-техническа база“ АД прехвърля 615-те кв.м  на  „Меридиан 98” АД. От страна на продавача договорът е подписан от Красимир Христов Николов, в качеството му на изпълнителен директор, а от страна на купувача – от Касандра Александрова Анестева, адвокат от Несебър, като пълномощник. Този път продажната цена вече става комична - 1900 лв. или 7% от стойността, за която е закупен месец по-рано парцелът и по-малко от 0,5% от пазарната му стойност към онзи момент. Сделката е сключена между две юридически лица, всяко от които е контролирано от едно и също физическо лице. Това е Бонка Цонева Хинкова-Петкова. Тя е управляващ председател на Съвета на директорите на прехвърлителя – „Производствено-техническа база”  и в същото време е изпълнителен директор на Холдингово дружество „Меридиан 98”. Т.е. - волята, както на Продавача, така и на Купувача по сделката, е формирана от едно и също физическо лице – Бонка Цонева Хинкова-Петкова.

„Смисълът на извършеното е  да се прикрие нищожността на първаа покупка. По закон обаче всяка следваща сделка също е нищожна“, категоричен е юрист, на когото Флагман.бг предостави документите за консултация.

Сделките с тези 615 кв.м обаче не спират. На 18 април 2005 година Холдинговото дружество „Меридиан 98” АД, представлявано от Бонка Цонева Хинкова – Петкова, в качеството й на пълномощник, продава УПИ III от кв. 15 по плана на град Обзор на Станимир Николов Петков, който към онзи момент, а и досега е съпруг на същата Бонка Цонева Хинкова-Петкова, за сумата от 2000 лв.
На практика договорът за покупко-продажба, сключен между Бонка Цонева Хинкова-Петкова като представител на продавача и Станимир Николов Петков като неин съпруг, е „договаряне сам със себе си“ и има за цел да трансформира собствеността на имота от дружествена в съпружеска имуществена общност.

След тази сделка дружеството „Меридиан 98“ е ликвидирано и отписано от Търговския регистър, за да се затрудни верижното разваляне на порочните сделки.


Доц.д-р Бонка Хинкова-Петкова и съпругът й Станимир са придобили тази част от Морската градина на Обзор с няколко прехвърлителни сделки между 1999 и 2005 г.

След това Бонка Хинкова и съпругът й, с помощта на арх.Атанас Пинков – втори гл.архикект на Община Несебър по това време, изваждат проект за подробен устройствен план (ПУП), с който променят предназначението на имота. С новия ПУП се допуска изграждането на 5-етажна сграда с обща РЗП от 1500 кв.м.

Следват няколко години затишие, в които град Обзор се развива с бързи темпове на север и не е ясно дали  бъдеща инвестиция от страна на семейство Бонка и Станимир Петкови няма да е твърде рискова предвид изграждането на няколко огромни хотелски комплекса в съседство. След като обаче бизнесмоделът, по който се разраства градът и се превръща постепенно в космополитен, се оказа изключително успешен, тъй като туристите в Обзор са все повече, Петкови преценяват, че е дошло време да  изпълнят своя проект.

Те започват щурм след щурм по държавните институции с настояване, че кметството в Обзор е обсебило имота им. Искат незабавното разрушение на парковите алеи и допускане на багерите, за да стартират строежа. Гражданите на Обзор от своя страна започват битка за запазването на морската си градина. През 2009 г. 900 жители се подписват в протест до институциите на местната и централна власт да не се поддават на натиска на частния инвеститор.

Подробности за инвеститора и семейството му

68-годишната доц.д-р Бонка Хинкова-Петкова е директор на издателство „За буквите – о писменехь“ към Университета по библиотекознание и информационни технологии, известен като Библиотекарския институт. В правителството на Жан Виденов тя става  директор на Комитета по туризъм.  През 1995 г., в качеството си на шеф на Комитета по туризъм, тя ръководи процедурата по приватизацията на хотел "Щастливеца" на Витоша, купувач става фирма от групата "Трон".

През същата 1995 г. Бонка Хинкова играе особена роля и във ВИС, по-специално чрез личното й засвидетелстване на почит към екзекутирания току-що шеф на групировката Васил Илиев. Според в.“Капитал“ именно Бонка Хинкова избира най-видните архитекти, които да гарантират високата художествена стойност на обелиска върху гроба му, представляващ гранитен постамент и статуя на вожда и основател на ВИС.

Бонка Хинкова е съуправител на фирма със сина на бившето величие от ЦК на БКП Огнян Дойнов, според справка в системата ДАКСИ. Във фирма "Соларни концентраторни системи-СКС" тя и синът й Иво Петков са съдружници с Петър Чанев Балезов. Балезов има дял в консултантска къща "Прима", където пък управители са  Бонка Хинкова и Ясен Дойнов, син на Огнян Дойнов.

Името на Иво Петков се среща в няколко строителни компании, както и в една за производство на слънчева енергия. Той е собственик на миноритарни дялове в бургаските фирми "Техноинвент" ООД и "Бургас-вар 99" ООД.

На посочените във фирмения регистър адреси обаче такива компании не могат да бъдат открити. Строителната фирма "Мена 2005" всъщност е семейна, в нея участват синът Иво Петков, майка му Бонка Хинкова и баща му Станимир Петков.  Трите компании, според сайта „Всеки ден“ строят основно по курортите и най-вече в Слънчев бряг. За активна тяхна дейност обаче в Строителната камара няма информация. Фирмите не са регистрирани и като членове на Камарата. "Мена 2005" е строила апартаментен комплекс в Банско.

Синът на доц.д-р Бонка Хинкова е известен с прякора Боята. Той придоби национална слава през 2009 година, когато се сби с полицаи пред столичния клуб „Червило“. 36-годишният тогава Иво разжалва униформените, скъсвайки им пагоните, заради това, че му направили забележка за неправилно паркиране на луксозния му автомобил „Порше Кайен“.

При задържането му в джоба на Петков бе намерен плик с марихуана. Освен за хулиганство той бе обвинен и за притежание на дрога. Той има и предишни регистрации за хулиганство и наркотици, замесен е в контрабанден внос на крадени коли. Флагман не разполага с данни да е осъждан и да е изтърпявал ефективно присъда.

Флагман ще следи развоя на събитията в съда! Очаквайте подробности

В категории: Несебър


12
Коментара по темата
12.
смях
14.09.2016 16:51:49
0
4
Ей,не се наядоха тези хора.Няма ли кой да го измени този закон.Хубаво има реститути и връщане на места в реални граници,но има места,където това не е редно.Очевидно е,че там не е редно да се строи.В такива случаи трябва да се дава друго място на собствениците,които в 90% от случаите не се знае как са станали такива.Рушвети играят яко.Пред нас има едни такива,които искат да строят в зелена площ.Развалят облика на мястото,защото блоковете имат специфична подредба и зеленина с алея.Общината обаче явно и трябват кинти и не може да ги обезщети другаде и от цялата работа става една грозотия и теснотия.
11.
Zp
14.09.2016 15:22:23
1
0
Трябва да се помисли за екологията и събирането на боклука и за ваксините на селскостопанските животни и накрая промяна на статута на земята държавна или общинска публична собственост да се открадне за лични нужди, но кой, кой им дава тези разрешителни?
10.
Burgas
12.09.2016 23:54:53
0
8
Баси държавата !!!
9.
ПИТАНЕ
12.09.2016 22:44:59
0
7
КОЙ Е ПОДПИСАЛ ОТ ОБЩИНАТА ТАЗИ КРАЖБА ?
8.
ГНУСОТИЯ
12.09.2016 22:23:48
1
6
ЗА КРАДЕЦА ТРИФОНОВ КАТО ЗА УМРЯЛ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО !КАСАБОВА ПАК СЛОЖИ НАКОЛЕНКИТЕ
7.
вафлата
12.09.2016 19:39:07
5
13
Това е герб нямам думи
6.
делян
12.09.2016 18:50:57
3
19
По същия начин построиха кооперация в Несебър по средата на парка. Всички ги знаят кои са. Бивш кмет, сегашен общ.съветник и няколко дневен министър от правителството на Орешарски.
5.
А ?
12.09.2016 18:47:01
0
12
Първия купувач, а после и продавач Красимир Николов май беше зам. кмет по стротелството на Бургас по времето на Йоан а преди това комсомолски секретар. Как така ВИС дадоха СМК на него? Много е умен , красив или е ПРЕДПАЗИТЕЛ....?
4.
Честен
12.09.2016 18:26:56
2
17
Колко са наивни. Ще ми водят дело срещу човек на Библиотекарския. Това е кауза Пердута, господа. Съдии, прокурори, ВСС всички се назначават от библиотекарския. Срещу тях не може да тръгнеш. Няма сила, която да ги спре. Жалко за Обзор и хубавата им морска градина
3.
доню
12.09.2016 17:58:45
0
4
Бонке, О-йе...
2.
ТT
12.09.2016 16:51:15
0
33
Библиотекарският институт трябва да бъде изпратен да управлява Сибир - иначе кадрите му ще глътнат цяла България.
1.
ВЪПРОС
12.09.2016 16:49:54
2
33
ДАНЪЧНИТЕ... ПАК ЛИ СПИТЕ ИЛИ СА ВИ ПЛАТИЛИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА СИ МЪЛЧИТЕ ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори