×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Цената на почивката по Черноморието


Спомени от соца: Цената на почивката по Черноморието
Така изглеждаше плаж Алепу през 80-те
03 Септември 2016, Неделя, 00:01 ч.

На курорт българинът се чувства като неканен гост, като беден натрапник


Репортаж на Румяна Узунова по радио Свободна Европа (1989 г.)

Начало, нали?… „И у нас идва времето на отпуските. Това нещо – летуването на море, е голямо събитие в живота ни. Пълно с добри и недотам добри емоции. Но какво прави българското семейство, ако иска да прекара 14 дни на курорт. Нека това да е семейство от 4 човека, пише socbg.com. Той е инженер на 36 години с 270 лева. Тя – на 30 години с висше образование, 270 лева на месец също. Приемаме, че това условно семейство Иванови взимат тези 270 лева напълно чисти пари, както казваме.




Приемаме, че тези хора не са обременени със заем за жилище, спестовни влогове, застраховки и т.н. В тази сума влизат и 60 лева детски добавки, обикновено давани на майката. Децата на Иванови са 10 и 12-годишни, момче и момиче. Иванови имат автомобил “Жигули”, купен от техните родители. Както се вижда – семейство, облагодетелствано от живота по нашите стандарти. За общо сравнение, тези 270 лева са 54 долара по реалния курс, а не по официалния, обявяван от “Държавен вестник”. Реалният курс се определя от черната борса: 1 долар за 5 лева. Това е минимума; стига се до 6, 7 лева за долар, особено лятото по курортните центрове. Така: в дома на семейство Иванови влизат 540 лева месечно. Ако заплата от 270 лева разделим по дни и часове за 21 работни дни по 8,5 часа излиза, че инж. Иванов и жена му получават дневно по 12.80 лева или около 1,50 лева на час…

Те ще отидат на море с карти, купени от предприятието примерно на съпругата, за 14-дневна смяна  в почивните станции. Една карта струва 45 лева на човек. До реалната й стойност от 110 – 120 лева заплаща предприятието. Детските карти са по 36 лева. Общо за семейството – 162 лева за карти. На път от София за Бургас – приемаме, че условното семейство Иванови живее в София и /…/ някои от близко разположените почивни станции, че те ще приготвят 80 лева за отиване и връщане с колата. Самолетът е по-скъп. Влакът е някъде по средата, но ще пътуват някъде 6 – 7 часа. И така, до тук семейството е изхарчило 242 лева. Близо една месечна заплата. Тръгват от София и карат бързо, за да не правят разходи по пътя. Закуски и термос с кафе от вкъщи.

Но за да се тръгне, се налага поне малка подготовка. Ние, българите, не сме глезени и не си купуваме примерно бански костюми всяка година. Но тази година Иванови ще си купят. Мъжки плувки: 12 – 16 лева. Дамски бански костюм: 20 – 30 лева. Има и по-евтини, но с лошо качество и грозни, а Иванова е все пак жена със самочувствие. Плажен малък чадър е около 20 лева. Крем против изгаряне: от 8 до 40 лева. По-евтините стоки от така наречената “народна козметика”, ако я има, те са долнокачествени. Може за гримиране: 9 лева. Изобщо българките са доста затруднени с козметиката, ако искат нещо наистина добро. По-нататък: обувки тип „сабо”: 20 – 25 лева, т.е. 2 дневни надници. Хавлиена плажна кърпа – 24 лева. Дъщерята е вече 12-годишна и иска модерни избелени джинси – 70 лева, приблизително една четвърт месечна заплата. За сина маска, шнорхел, плавници – приблизително 13 лева, равни на един ден работа.



Но тези вещи ще служат още дълго време, значи не е много страшно. Трябва дезодорант: струва 10 до 27 лева (българският – но за късо време свършва, макар и да е по-евтин), значи е по-изгодно от скъпия, лицензионен. Слънчеви очила има за 16 лева, например. Те са скъпи и се купуват само за родителите. За децата шапки от плат за по 2 лева. Филмче за фотоапарат тип “Лайка” – 1.20 лв., т.е. около един час работа на родителя. Така, след тази подготовка са похарчени общо около 220 лева. И освен това, този списък е малък, бих казал скъпернически, това разбира всеки слушател.

След бързото шофиране към морето семейството е в почивната станция. Записване, паспорти и т.н. Стаята е стандартната: легла, маса, санитарен възел, нощна лампа и т.н. Има си ред: да не се шуми, да не се яде в стаята. Входната врата на станцията се заключва в 23 или 24 часа. Във фоайето – телевизор, табла, може и карти. Може да няма режим за водата, но често и има. Бельото, спалното се сменя понякога всяка седмица. Ако станцията е на южното Черноморие, почти сигурно е, че там водата спира през деня. От варелите и техните самоделни цистерни ползата е малка. Къпе се този, който изпревари или е готов да го прави нощем. Събира се пак нощем и вода в кофи, за другия ден.

Всеки, който е бил в станциите, особено тези с бараки, наречени бунгала, познава този режим. Китен, Ахтопол, Мичурин и други градчета са свикнали с това. Но черноморската ни столица Варна не е в по-добро положение. Миналата година бях там доста дълго време през лятото. Шадраванът пред Партийния дом беше много по-добре снабден с вода от някои жилищни комплекси. И така Иванови отиват на храна – три пъти дневно. Храната е сносна, ако не са много претенциозни. Менюто е лишено от разнообразие, но определено това е общо зло. Снабдяването е окаяно. Не е приятно да ядеш тлъсто свинско при 30 градуса по Целзий, но който не го харесва, да си е стоял в София. Приборите често са мазни от лошото миене. Мирише на хлорна вар от тоалетните, но се свиква – на море сме. Някои разнообразяват менюто чрез чакане на опашки за плодове. Ако ги има, и според сезона. Примерна цена на кг диня е 1.20 лв. на пазара в Созопол през юли. Значи една малка три килограмова диня се равнява на около часовата надница на Иванов.


Почивният дом на в. Работническо дело край Китен през 80-те


Килограм краставици – 1 лв. Все пак ядене, лежане на плажа и сън са скучни. Разходка до Слънчев бряг например – около 5 лв. за бензин. Вечеря в среден ресторант заедно с децата им ще струва около 60 лв. Меню: ракийка със салата, чиния шницел, бутилка вино, нещо безалкохолно, сладолед за децата, евентуално кафе. Значи приблизително една четвърт на месечна заплата. Влакче за разходка приблизително 20 минути струва 2 – 3 лева на цялото семейство. На плажа атракция: качване на балон – 6 лева на човек за около 15 минути, лично пробвах това през 87-а година, август месец на Златни пясъци. В тази област цените тук леко варират според курорта и комплекса. Водно колело – от 1 до 3 лв. на човек, шезлонг за плажа – 3 лв. на човек. Има и кино, ако успеете да се доберете до билети за него. Има и сладолед, пица, пуканки. Една пица струва 1 -1.60 лв. на улично павилионче – това е един час работа на инж. Иванов. Ако купи на семейството пуканки, т.е. 4 малки пакетчета, ще плати 1.20 лв. Пак по улиците на курортите има и пържени картофи, струват около 9 лева килограма, т.е. 6-часов труд на същия инж. Иванов. Парадоксално, но вярно: рибата е по-евтина от картофите, вероятно защото повечето е океанска замразена.

Понеже Иванови са на принципа, че на курорт се ходи веднъж годишно и е простено да се поразпуснат, за тези 14 дни ще похарчат още около 250 лв. Повече не може, не стигат. И така, общо летуването с карта ще им струва над 700 лв. Ако няма някакви екстремни разходи като ремонт на колата или купуване на лекарства. И при такива добри финансови условия не може да се летува винаги, защото за картите има опашки и се чака по 2, 3 и 4 години. Записвания в профкомитета. Да, има и частно летуване. Цените – ето ги: Хотел с „три звезди” в Бургас, казва се “България”. Стая с две легла – 28 лв. за нощувка, т.е. два работни дни на инж. Иванов. Вечеря в този хотел – минимум 15 лв. на човек. За четиричленно семейство за 14 дни – приблизително 1600 лв. за спане и вечеря. Равно на приблизително шест месечна заплата.

В аперитива водка с кока кола или сладолед и нещо безалкохолно за децата ще ти струва 5 – 6 лв. на човек. Едно кафенце в хотелското барче струва 1.80 лв. – повече от един час труд на нашия инженер. Други цени: моля, взети са от ценоразписа на хотел в София, също тризвезден. Басейн – 3.50 лв. на час за 1 човек. Масаж – 12 лв. на човек за един час. За сауна – 3.50 лв. на човек на час. За хотелите по Черноморието с повече звезди не говоря. Те са практически недостъпни за българите. В игралните казина българин не може да влезе. Има си портиер, за да не го пуска.

И какво ли ще прави там? И без това няма валута. Държа да повторя: посочих цени, като се старах да са минималните. Има по Черноморието и частни квартири. По южните, безводни, с полупразни магазини градчета, е пълно с българи. Нощувка от 2-8 лв. на човек, но не е задължително в стая. Може да се спи в приспособен гараж или полуготов таван. Там се заселват предимно по-бедни и млади хора.

Интересна подробност за частните квартири: Там редовно се правят милиционерски проверки, които представляват следното: През нощта или в ранна утрин в промеждутъка между 4 и 6 часа сутрин на вратата започва да се тропа и пристигат обикновено милиционер и цивилен. Започват проверка на паспортите. В крайно неприятно положение изпадат хора, които не са женени, а просто приятели и са си позволили лукса да спят заедно в една стая. От това нещо може да си изпати сериозно хазаинът. Но с такива проверки е свикнал всеки; те се правят редовно и почти не правят вече впечатление. Никой не се опитва да попита правилно ли е и защо.

Някой мой опонент би казал, че забравям за пансионатното летуване. Ето например: Златни пясъци, хотел с четири звезди – 17.50 лв. на човек на ден, от тях 8 лв. за храна. Значи за 14 дни – 245 лв. на човек. Близо месечна заплата, но това е извън курортния сезон. През сезона цените са и по-високи. Има ги в обяви по вестниците, всеки може да ги разбере. Напомням: 17.50 лв. са равни на 11 часа труд на инж. Иванов. Някои мой слушател от Европа би попитал: Как тогава да обясним, че българите все пак са на море? Те са на море с цената на големи затруднения.


К-г Каваци

Те са притеснени. Не се учудвайте, западни туристи, като гледате огромните опашки – там е по-евтино, защото българинът на море живее както останалите месеци от годината. В зле скриван недостиг, в постоянно броене на левчетата. Българинът на море, както и в делничния си живот не се пита дали иска да си купи нещо, а дали може да си го позволи. Сигурно някой началник от туризма ще ми каже, че за българите цените са по-ниски, отколкото при чужденците при нощувката, например. Това е добре, но води дотам, че в хотелите и частните квартири предпочитат чужденци. От тях има сметка.

Да, на курорт българинът се чувства като неканен гост, като беден натрапник. Ето, за това, като дойде време за летуване, освен приповдигнато настроение, семейство Иванови изпитват и доста негативни емоции. Благодаря ви за вниманието.”

В категории: Ретро Флагман


45
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
45
Коментара по темата
45.
КЪДЕ СИ ЯНКО
05.09.2016 14:13:43
1
2
ДА СЕ ВЪРНЕ ТАТО.
44.
Петър
05.09.2016 08:18:35
1
2
Ретро флагман, ретроградно ще Ви го начукам. Мръсна долна манипулативна измет.
43.
М да...
04.09.2016 22:45:50
4
10
Сега има много и скъпи стоки,но колко хора могат да си ги купят??? Преди имаше солидно образование,а сега като чета коментарите, въздуха ми спира! Никой не ровеше по кофите,нямаше убийства посред бял ден,обири, измами всякакви,не беше опасно да се прибереш късно...Даже циганите работеха. Нямаше наркотици и съсипани от тях семейства! Имаше добро здравеопазване,нямаше "здравна" каса,където сега потъват или се източват нашите пари. Сега ХОРАТА МАСОВО ОЗНЕМОГВАТ, СРИНАХА СЕ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ! Като имаш свободата да излизаш, колко хора я ползват? Сега се живее по-трудно!!!
42.
Бургас
04.09.2016 21:45:00
0
7
Една поправка към текста на N 11.Майката на Диневи не е ,, гепила '' ливадите на село Тънково, а на село Ахелой:)
41.
Бургас Р.Христова
04.09.2016 21:32:41
2
4
Така живеехме при комунягите гадни- като кучета при лош стопанин. Бяхме доволни и на мазното свинско, когато имахме достъп да го купим, както и бананите в ,, показния магазин'', сега кафе Бакарди, пред който се редяхме задължително цялото семейство на опашка, защото се полагаше по килограм плодове на човек/ става дума за тези плодове, които ги връщаха от износ, а нас свинете ни ги предлагаха за 1-во качество. Нека обаче да спрем сравнението какво е било едно време и да се върнем в сегашно време. През месец август т.г. се наложи да направя някои покупки от родния магазин в Бургас и останах много изненадана от цената на течния сапун за ръце Нивея, 4.70 лева за бройка, който в Германия струва 99 цента или по- малко от 2 лева.Шампоаните също бяха скъпи, хранителните стоки също. Искам да попитам компетентните по ценообразуването защо е толкова висока цената на сапуна, перилните препарати и хранителните стоки и е ли тя по джоба на българина. Направи ми още впечатление, че някои българи излъчваха нечистоплътност, не мисля, че всички те бяха в депресия и не желаят да се къпят. Здравословното хранене и добрата хигиена са много важна част за дълголетието на хората. Господа управници, спешно се замислете над това и не ни хвърляйте прах в очите със статии от времето на соца. Сега положението не е много по- различно. Колко месечно получава един българин, за да отдели 5 лева само за сапун, а се съмнявам дали може да задели средства за отдих и културни ценности..
40.
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ РУСОФОБИ
04.09.2016 19:09:07
3
7
Ми пак ще ви клецкаме,както беше 45 години.Запомнете това,боклуци нещастни!!!!
Справка най нова история на България.
39.
Бат Стамат
04.09.2016 18:40:41
3
9
София - Бургас и обратно са 800 километра.Жигулката гори 8на100 и това са 64 литра.Бензина беше по30 стотинки за литър.Кво ми говори таз тази дръта перустия 80 лева
38.
45 годишен
04.09.2016 18:33:02
2
12
Преди 1989 год, майка ми и баща ми ни водиха на почивка 2 пъти годишно!
Зимната ваканция за 10 дни на Велинград, Костенец, Пампорово и т.н.
Лятото за 15-ина дни ходихме на Градина, Каваци, Мичурин и т.н. и още 15-ина дни в Котел!
Винаги бяхме с 3-4 приятелски семейства! И не бяхме само ние, беше масово!
Ае сега някой да ми каже колко нормални семейства могат да си гопозволят...
37.
1
04.09.2016 17:45:26
3
5
А милиционерите бяха далеч по-зле от мутрите..Арестуваха без причина пребиваха изселваха и вкарваха в затвора за виц срещу властта
36.
1
04.09.2016 17:42:02
5
5
Голата ИСТИНА!Тъпи е.бани комунисти, русороби!До 24 говорим за Качествени Западни Вносни Корекомски стоки бе ка.пут и цени в хотели за Хора, а не соц кочини и боклуци за *пролетариата*, тъпкан от комунягите!
35.
Ave
04.09.2016 16:43:03
1
7
Нямаше и повсеместна простащина и ниско интелигентни граничещо с малоумие млади татуирани селски бекове и селски пръчки.
34.
Ъ
04.09.2016 15:59:54
4
11
Не само нямаше мутри,нямаше банани...ц.ц.ц...кофти работа.Нямаше наркотици,нямаше убийста,нямаше рекети.Нямаше чалги и глупави телевизионни програми,нямаше наркомани,нямяше клошари.Много лош живот живеех ме...ц..ц...ц
33.
FREE BULGARIA
04.09.2016 15:26:52
4
10
Признавам си аз съм писал половината коментари. Обичам руснаците и съм педал, но ми харесва. И мразя комунизма, защото тогава не можех да демонстрирам педалските си наклоности. Вече съм свободен да си пръскам г..а. Да живее демокрацията.
32.
Пропагандата тук не върви
04.09.2016 15:22:23
1
13
Явно провала на ДемократизЪма е съвсем близо вече ! Щом започнаха да вадят старите нафталинови плашила ... Държавният ни дълг вече прехвърли 29 милиарда , от които обикновения днешен човечец НЕ Е помирисал нито цент ! И понеже днешните хубости така и никой не ги видя , давайте сега да пишем колко лошо било преди ! Само , че лично аз някакси НЯМАМ лоши спомени от времената до 1989 г. Даже и само защото МУТРИ изобщо нЕмаше ! А днес не само , че ги има , ами даже са и на власт !
31.
Тото3 до ссс
04.09.2016 13:06:35
3
11
Всичко което крещиш с този шрифт може да се обясни само с една думичка- КОНСУМАТОР.Ето в това ви превърнаха.
Повечето неща за които пишеш просто не съществуваха все още,но е много удобно да се сравнява тогава и сега.Нали?
Разликата е само30-тина години.
30.
уууууу!!!
04.09.2016 12:59:39
12
5
Във Венецуела много обичаха соца и станаха бананова република.

Дори в България плащането на детски градини и училища е порочно! Тъпаци обучават безплатно неплащащи невнимаващи говеда. Това не е образование. Който не плаща, той не уважава.
29.
дядо
04.09.2016 12:57:06
3
12
написаното от дойче смърделе винаги смърди на фалш,а на "ссс" ще отговоря лаконично:-децата учат в чужбина,защото демокрацията унищожи всичко,сиренето от мляко,колбасите от месо и т.н. .Климатици и цветни телевизори нямахме,но по същата логика можеш да попиташ,за гърнето в кенефа бе дебил малоумен-баба ти по царско реме имаше ли ?!!!ТЪПАНАР смотан!!!
28.
Нонка
04.09.2016 12:56:55
13
4
Социалист къща не храни.
27.
уууууу!!!
04.09.2016 12:56:03
13
4
Соца беше руска повърня недоносче. мързеливи простаци под дулото на черната мутра Сталин. Точно както под Путин, само че сега вече нямат никакъв шанс и бяхат дори в България.
Простотията много обича Москва.
26.
ссс
04.09.2016 12:43:46
16
7
ЕДНИ ХОРА, КОИТО ИЗПАДАТ В УМИЛЕНИЕ КАКВО Е БИЛО ТОГАВА И СЕ МРЪЩАЯТ КАКВО Е СЕГА, УПРИТО ОТКАЗВАТ Д АОТГОВАРЯТ НА ВЪПРОСИ, КОИТО СА НЕУДОБНИ ЗА ТЯХ! 1. АКО КАРТАТА ВИ Е БИЛА 45 ЛЕВА ЗА 14 ДНИ, КАКВИ БЯХА УСЛОВИЯТА В КОИТО ПОЧИВАХТЕ?
2. АКО СИРЕНЕТО Е БИЛО 2 ЛВ, А БИРАТА 35 СТОТИНКИ И ВИ БЕШЕ ХУБАВО ЗАЩО СЕГА НЕ СИ СТОИТЕ ПО РОДНОТ ЧЕРНОМОРИЕ, А БЯГАТЕ В ГЪРЦИЯ?
3. КОЙ МИСЛИТЕ ЧЕ В МОМЕНТА ПЛАЩА ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ЕВТИНИЙКИ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ?
4. ЗАЩО НЕ СИ КУПУВАТЕ ЛАДИ, З АКОИТО ПРЕДИ ЧАКАХТЕ ПО 10 Г, А СЕГА СА СВОБОДНО, А ПРЕДПОЧИТАТЕ 10 ГОДИНШИ ТАРАЛЯСНИЦИ ОТ ИТАЛИЯ?
5. ЗАЩО ПРАЩАТЕ ДЕЦАТА СИ ДА УЧАТ В ЧУЖБИНА, А НЕ ГИ ЗАДЪРЖАТЕ ТУК, В БГ?
6. НИМА В ТОЗИ РАЙ, ОТ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ МОЖЕХТЕ В НЯКОЙ МАГАЗИН СВОБОДНО ДА СИ КУПИТЕ ДЪНКИ ЛЕВИС, ЦИГАРИ ДЪНХИЛ ИЛИ КЕНТ, ИЛИ ШОКОЛАДИ ТОБЛЕРОН?
7. МОЖЕХТЕ ЛИ ДА СИ КУПИТЕ НА ДЕЦАТА КОМПТЪР ПРАВЕЦ 8 ИЛИ ДАЙ БОЖЕ ПРАВЕЦ 16?
8. А БАНАНИ ИЛИ ПОРТОКАЛИ? КАФЕ ЯКОБС, НЕСКАФЕ? ИЛИ КРЕМ НИВЕА?
9. МОЖЕХНТЕ ЛИ ДА СИ КУПИТЕ ПЕРАЛНЯ АЕГ ВМЕСТО ПЕРЛА?
10. ИМАХТЕ ЛИ ДОСТЪП ДО ОРГИНАЛНИ МЕДИКАМЕНТИ, А НЕ ТЕХНИТЕ ЗАМЕСТИТИТЕЛИ?
11. ИМАХТЕ ЛИ КЛИМАТИЦИ У ДОМА?
12. А ЦВЕТЕН ТЕЛЕВИЗОР СОНИ, ВМЕСТО РАДУГА ИЛИ СОФИЯ?
ТО З АПОСЛЕДНИЯ СЕ ЧАКАШЕ С МЕСЕЦИ!
13. И ИЗОБЩО, ВМЕСТО ДА ВЪЗДИШАТЕ ПО МИНАЛОТО, СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСА: КАК СТЕ ЖИВЕЛИ ТОГАВА И КАЧЕСТВОТО ВИ НА ЖИВОТ КАКВО Е СЕГА?
25.
АК-47
04.09.2016 12:43:37
2
2
Кмете кмете...куха лейка такава.Не соца,ми ходи при майка си.....
24.
аз
04.09.2016 12:04:04
5
18
Тези цени ми се струват реални за 89-90 година, но не и по времето на соца. Никога по него време кило краставици не е струвало 1лв!!! Никога кафето не било 1.80!!! Банските и най-скъпите бяха по 14лв дамските!!! Дънки от 70лв нямаше - извинете!!! Диня 1.20??? Къде, кога??? Плана кърпа 24 лв??? Това не са реалните цени от тогава.
23.
Тото3 до кмета
04.09.2016 11:50:04
0
11
Има една Българска поговорка:
"Чуждата кокошка...патка"
Не знам защо си мислиш(и много други като тебе) че западното благоденствие е дошло ей така от нищото.Ако хората имат стандарт,той е дошъл с много труд и лишения и пари отвъд океана,а не с мрънкане по форуми и площади.Не става само с подаяния!Трябва си и труд ама с акъл...
22.
До 20
04.09.2016 11:23:20
15
8
До 20: и заплатата на майка ти беше 80 лева. И това всичко субсидирано от тази генерация която плаща за тея които са ходили на лагери за без пари и са се правили на социалисти.

Сега ние плащаме за вашата простотия и ограбване!!!!
21.
Кмета
04.09.2016 11:21:03
11
11
Интересно защо на запад никога не е имало соц и е много по развит и цивилизован. Ахахахахахахаха!
Ебал съм ви соца!!!
Комуниста е говедо!!!!!
20.
БХ
04.09.2016 11:04:35
5
23
През 1986 г. ходих на пионерски лагер в Равда.За 14 дни нашите платиха 4-5 лв-храна,нощувки,транспорт, екскурзия.Факт.
19.
Gonzo
04.09.2016 11:02:53
7
19
Генерал Радев ПРЕЗИДЕНТ.
МРЕТЕ ОТ ЗАВИСТ,недоносчета жалки.
!!!
18.
Оле
04.09.2016 10:50:01
5
24
За 45 лева почивка на море или планина с включена квартира и закуска, обяд и вечеря е много добре. Цената на стая за двама в частна квартира беше от 1,20- 2,лв, бурканче кисело мляко( 0,500) 0,23. Плодовете и зеленчуците също бяха за стотинки, типов хляб- 0,15 (тогава не беше диетичен, а за хора с по ниски доходи), сирене, салам бяха по около 2 лева за кг. Аман от пресилени статии сътворени от наследници на партийни активисти от соц годините.
17.
Николай
04.09.2016 10:42:35
7
19
Българина е почивал 14 ДЕНА на море всяка година сега ако може да си позволи 3-4 се радва .... Да не говорим че цените са доста надути в тази статия дори и за черноморието
16.
Бай Хуй
04.09.2016 10:38:17
5
12
"'Репортаж на Румяна Узунова по радио Свободна Европа (1989 г.)''
___________

БЕЗ КОМЕНТАР!
15.
Тото3
04.09.2016 10:20:33
9
29
В цялата статия има не повече от10%истина,предполагам за малко достоверност.Всичко останало е просто пропаганда и промиване на мозъци,което се прави вече повече от 25 години и то с голям успех.Цялата истина е ,че обикновения българин никога ,ама НИКОГА няма да живее този спокоен и щастлив живот който беше тогава.Вярно е че не беше лукс,но то и сега лукса е само в главите на обикновените българи,облъчени от телевизии и Интернет.Ако някой говори за пропаганда тогава ,то той е напълно сляп и глух за да не вижда днешната.Жал ми за вас.
14.
Aco
04.09.2016 10:15:50
5
5
Само Левски!!!
13.
Истината
04.09.2016 10:11:12
13
6
Колкото беше соц режима на Камбоджия. Целта беше да се убие България за да може всичките такси да отиват в Москва.
12.
Ъ
04.09.2016 10:10:20
11
19
Ето това се нарича пропаганда.Ето така запада плюеше България,както го прави Узунова.Пише само негативи.Пък който си изповядва евроатлантическите ценности може да си ходи нататък.Смешки жалки!!!
11.
LSFC
04.09.2016 10:09:29
8
25
Румяна Узунова от Свободна Европа-само това прочетох и ми стана ясно що за глупости са това...Няма дете от 80те което да не знае че 100 грама пържени картофки на Тройката са 0,29 ст,а тая офца разправя че в Мичурин били по 0.90ст за 100 гр...аре,аре,казина нямало,търговия с долари,дрога нямало...кОрва,не се стреляли по Сл.Бряг,пък Вълчо от Асеновград не бил хотелиер още а шофьор в АПК-то,пък на Диневи майка им още не била гелипа ливадите покрай село Тънково...пък магистрала немало...
10.
Това заглавие е престъпление
04.09.2016 10:05:48
7
8
Заради тава заглавие Флагман трябва да бъде съден и прокурорите на Бургас да направят проверка каква е тази идеологическа атака.. Винаги огласявайте престъпленията срещу свободата на българите --- това включва "соц" и т.н.
9.
гошо
04.09.2016 10:02:32
17
13
На който му е мъчно прав му път в Северна Корея и Куба. Там го чакат със соц цветя и сапун.
8.
Убийте комунистите
04.09.2016 10:01:33
10
10
Глупава статия със лъжливо заглавие. Лустрация!!!!!!!!!
7.
ебал съм ти руснаците кухи
04.09.2016 09:59:52
18
7
Покажете как България от развита индустриална държава със конкуретна икономика, Германията на Балканите, със излез на Бяло Море и със Маледония, беше една от най големите сили преди "соца" 1944.
6.
уууууу!!!
04.09.2016 09:57:04
15
9
Този период ми напомня не по лоша и тихо-убийствена версия на убийство на Волга България от Москва. Само че сега се опитаха да убият българите със руска идеология и грузински боклуци (Сталин).
5.
До 3
04.09.2016 09:54:10
20
6
Не липсват два милиона при ГЕРБ, напротив това е нашата работна сила която повечето ще се върне след като завърши обучението си навън, защото комунистите и руснаците убиха всякакви пазарни и конкурентни среди и убиха народа.
4.
Кмета
04.09.2016 09:50:19
22
11
Покажете опашките за хляб и режима за спиране на тока, също покажете колко човека имаха телефони -- сигурно 5-6 на квартал. Ако партията реши че ти ще имаш телефон тогава те ще открият линия. Покажете престъпленията на тоталитаризма и руската окупация. Руснаците още не са превъзмогнали тая простотия.
3.
Надървен
04.09.2016 09:49:47
9
23
E те сега са отворени,от 2009та насам при ГЕРБ липсват 2 милиона българи заради успешното управление на комуниста Тиква-личния телохранител на Тодор
2.
Никога не е имало соц, ами терор!!! Лъжете!
04.09.2016 09:46:09
22
9
И преди сме говорили със вашите некадърни "журналисти" че един строй който уби Българския Цар и цялото ни правителство, банкрутира държавата 2 пъти, изнесе златото ни в Русия, уби 160,000 хора от интелигенцията, уби офицерите и генералите ни --- такъв строй беше криминален тоталитаризъм, това беше окупация и убийство на България. Това не беше соц. Лъжете!!!!!
Имате гнусна политическа цел да затриете България!!!!
1.
Да да.
04.09.2016 09:23:07
20
19
Ако границите бяха отворени , в България щеше да остане само Тодор.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори