×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По-добър от Фандъкова няма, тя ще стане президент


По-добър от Фандъкова няма, тя ще стане президент
Йорданка Фандъкова е сериозен човек, държи се скромно и същевременно във всичките си действия като кмет показва характер, подчерта Георги Марков
29 Август 2016, Понеделник, 17:43 ч.
Автор: Епицентър

Лиляна Павлова би била добър наследник на Фандъкова. Успешен министър е, управлява с размах, а и кметският стол в София й приляга


Г-н Марков, днес Цветан Цветанов начерта пред БНТ образа на бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ: политически разпознаваем, участвал в избори, с ясна политическа подкрепа, медиатор във вътрешните процеси в страната, ползва се с голям авторитет в страната и чужбина, добре познат в Брюксел, Вашингтон и Москва. По тези критерии можем ли да назовем името му?

- Г-н Цветанов е изключително опитен изборджия. Бих казах, че у нас той няма равен в подготовката на изборния процес, доказал го е във вече в десетте победи на ГЕРБ. Той очертава един профил, който е много близък до профила, който и аз очертавам. Но понеже питате мен, ще ви представя профила за бъдещия президент, както аз го виждам. Първо, трябва да е опитен политик (България не е на 28-ми ден от демократичните промени, а на 28-та година, затова е редно бъдещият държавен глава да се е доказал в политиката, а не да се учи на политическа дейност в президентската институция, защото имахме премиери, които не бяха виждали държавен печат); да е оставил нещо след себе си, да е постигнал зрими резултати за обществото. Второ, този политик да е неуязвим, да не е участвал в корупционни схеми , например, в Столична община, където в момента кметът работи с 16 партии, не се е чул нито един скандал, никакви противоречия не са избуяли между тях. Трето, държавният глава трябва да бъде уравновесен, човек, който не е ръсил глупости – тъй като се наслушахме на много глупости от много политици. Четвърто, да е участвал в политиката, без да си пише демократична автобиография, какъвто случай имаме.

И по тази логика стигаме до кмета на София, министър-председателя на София – Йорданка Фандъкова, която на всичко отгоре е много земна, показва липса на суета в политиката; човек с доказани резултати за града, които са много добър атестат в нейната кариера. Затова аз в продължение на няколко месеца (като човек, участвал в политиката, конституционен съдия и симпатизант на ГЕРБ) казвам, че Фандъкова е най-избираемият човек в момента в страната. Дошло е време държавният глава да е жена, българска майка и учителка, много приземена в политическата си дейност, защото избори се решават на земята, а не на небето, и много толерантна. От тази гледна точка смятам, че ако ГЕРБ заложи на нея, ще има голям успех, защото за мен тя е политически национален капитал, който е време да излезе от регионално ниво, каквото е столицата и да оглави страната.

- Но много се говори, г-н Марков, дали точно сега е редно жена да бъде главнокомандващ, пък и дали ще може г-жа Фандъкова като кмет да се справя в сложните международните отношения, където трябва да има силата и смелостта да „тропа по масата“, както се изрази г-н Борисов.

- Искам да изложа два аргумента. Първо, външната политика на България не се формира от държавния глава, България е парламентарна република и всички важни политически решения, трябва да се взимат от парламента, а българският премиер и президент да ги изпълняват.

-Но по Конституция държавният глава ни представлява в международните отношения!

- Да, така е и ще кажа, че г-жа Фандъкова ще ни представлява безупречно, по простата причина, че тя е харизматична, никой не може да го отрече и в качеството си на зам. -председател на ГЕРБ и поста, който заема в момента, тя е имала множество международни контакти на европейско и на световно ниво, и по линия на ЕНП, и като кмет на столицата. Второ, колкото до позицията на главнокомандващ, ще кажа: дай Боже да не ни се налага президентът да влиза в ролята на главнокомандващ във война, защото ние имаме повече генерали, отколкото самолети и хеликоптери. Ние сме страна със свалени гащи и фактът, че сме член на НАТО не ни пази от един глобален конфликт. Считам Фандъкова за най-добрата кандидатура, която може да издигне ГЕРБ и чрез вас като влиятелен журналист искам публично да посъветвам ГЕРБ: Заложете на Фандъкова, защото тези избори са изключително важни!

- Не е ли прекалено мека като излъчване и поведение г-жа Фандъкова? Сякаш българите искат да видят твърда ръка с оглед на цялата геополитическа ситуация в света.

- Имаме си премиер с твърда ръка, защо трябва да бъде и президент да е такъв. Фандъкова е сериозен човек, държи се скромно, но същевременно във всичките си действия като кмет тя показва характер и изпълнява това, което се налага. Гледал съм я в дебати, говори кратко, но разумно контрира всички опити да бъде атакувана, опитна е в дебата и само нейната хрисимост и благородство, прикрива нейната твърдост. Ако нямаше характер, мислите ли, че щеше да бъде избирана за кмет на София толкова пъти, а преди това беше и успешен министър на образованието! Тя изкачи една политическа стълбица, за да стигне до министър-председател на София. Да се върнем във времето и да видим европейската практика – Ширак от кмет на Париж стана президент, в това отношение Фандъкова бие своите конкуренти, които нямат нейния опит.

- Представете си я обаче в дебат с Каракачанов, който има и политически опит, и ясна, разпознаваема позиция по важните национални въпроси, която се споделя от голяма част от населението.

- Да, Краси Каракачанов е силен кандидат. Неговите тези, че България трябва да следва политиката на Вишеградската четворка са приемливи, аз ги харесвам, но нека не забравяме, че решенията за външната политика ще ги взима премиерът, а не президента, докато сме парламентарна република. Разбира се държавният глава трябва да има свое мнение, ще чуем г-жа Фандъкова, сигурен съм, че ще се подготви добре, защото тя има най-добрите задгранични контакти с европейски политици. Достатъчно е да завъртите видеолентата с кого се е срещала по линия на ЕНП - затова нямам притеснения, че тя би могла да загуби какъвто и да е дебат. Разбира се, Каракачанов е сериозна фигура, но досега не е имало случай у нас независим кандидат или представител на малка партия да е спечелил президентски избори, защото зад кандидата трябва да има силни партийни структури. Не трябва да забравяме, че в момента партията ГЕРБ на местно ниво управлява 5 милиона българи, а всички останали партии, взети заедно - едва два милиона. Това не е паднало от небето, това е вотът на българите от преди по-малко от година. ГЕРБ спечели във всички градове на страната, тогава на шега казах, без да искам да обидя БСП и българското село, че това „С” в абревиатурата на БСП повече прилича на Българска селска партия, отколкото на социалистическа. Защото БСП няма знаков град, който да е спечелила само преди 10 месеца. И не случайно вади за кандидат човек, който не е от ярките среди на партията, защото считат, че такъв кандидат ще бъде губещ.

- Вероятно затова пък слоганът на ГЕРБ за президентските избори „Работим в интерес на гражданите“ , като че ли пасва идеално на Фандъкова.

- Трябва да направим една ретроспекция на последните 28 години – управляваха ни всички - и БСП, и СДС, всякакви коалиции, станахме първата страна в Европа, в която етническа партия без да печели избори, три пъти прави мандат. Това говори добре за етническата толерантност в България, затова не приемам изказвания на новия председател на ДПС, че у нас има фашистки организации, той може би визира патриотите, но какво повече да направи българската демокрация за етническата партия, след като ѝ е дала три пъти възможност да състави мандат без да е печелила избори. Като сложим чертата на тези години със сигурност можем да кажем, че ГЕРБ извършва реалната промяна в България. Само в столицата – в четвъртък се върнах от Будапеща и за 1,60 лв. стигнах от летището до центъра на София за 25 минути, бул. „Витоша“ стана европейски булевард. В страната се направиха спортни зали във всички големи градове, направи се най-после магистрала до морето, направи се вторият мост над Дунав и не случайно Филип Димитров бе така любезен да каже, че ако би имал шанса днес да е премиер, би правил това, което прави ГЕРБ - да променя България. Може ГЕРБ да си има грешки, да има кусури, но в крайна сметка и Иванчо от улицата да вземете, че ви каже, че ГЕРБ няма алтернатива – има десет победи! И искам да припомня, че само преди две години на парламентарните избори ГЕРБ победи втората и третата партия взети заедно на изборите - ГЕРБ победи БСП и ДПС взети заедно.

- От поведението и на Борисов, и на Цветанов изчезна яростната анти-реторика. Цветанов дори заяви, че те ще се отнасят с уважение към всеки кандидат. Можем ли да приемем това за искрено?

- И Борисов, и ГЕРБ налагат политика на национална консолидация, вкарвайки във властта близо 20-22 партии. Защото фактически ГЕРБ е в коалиция с коалиции от партии и всички тези партии имаха доскоро яростна анти-Борисов реторика до степен да го вкарат в затвора и него, и Цветанов. Но той прости на всички - вижте какви жестове направи, само и само мир да има: направи Мая Манолова омбудсман, даде подкрепа на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, изпрати сина на Петър Танчев, след като беше председател на Конституционния съд, за адвокат на най-високо европейско ниво като пратеник на България. Да не говорим за т.н. реформатори, които вкара с техните едва 5-6% във всички структури на властта, а можеше да ги съсипе с избори до дупка.

- Според социолозите, надига се силна вълна на протестен вот. Това няма ли да изиграе лоша шега на ГЕРБ?

- Когато пред годините е имало протестен вот, той е бил успешен, само ако зад него стои алтернативата. Когато всички говорят за недоволство от това или онова управленско решение на ГЕРБ, трябва да бъдат така добри да посочат кой е алтернативата. В момента кой от българските социолози и политолози може безпристрастно да посочи партия, която може да е алтернатива на ГЕРБ, която може да прави друга политика? Вотът на българските избиратели преди 10 месеца показа съкрушителна победа на ГЕРБ. Вярно е, ако не е Борисов, ГЕРБ няма да го има. Но се намериха много Борисовци и Борисовчета по места, които са успешни- да тръгнем от Фандъкова, да минем през кмета на Стара Загора, да стигнем до кмета на Бургас, от там през кмета на Велико Търново да идем до кмета на Русе, от там до Враца – ами, хората извадиха силни фигури и спечелиха убийствена победа. А в цяла Европа регионалните избори са тест за тежестта на една или друга партия. Бях поканен на едно събрание от г-жа Караянчева,  - честваха 9 години от съставянето на ГЕРБ-Кърджали, на 2 март. Там бяха Караянчева, Цветанов - останах изумен от препълнената зала на културния център в града, от зарята в чест за 3 март, от толкова много симпатизанти на ГЕРБ в Кърджали, в Джебел, в Ардино, включително и български турци. Бил съм и на три семинара на ГЕРБ-жени, дори казах на Цветанов: „Абе братко, вие такива жени имате по места на всякаква възраст, от всякакви професии и от всички краища на България!“ И понеже съм песимист по природа, че България ще се оправи, те ми върнаха част от оптимизма. Казах: „Ето това са български майки, лекарки, учителки, такава одухотвореност!“ Тоест ГЕРБ си работи, прави си структури - това е партия по европейски образец и аз виждам победата им и на тези избори.

- Ако Фандъкова е кандидатът на ГЕРБ за президент, то София ще се озове пред предсрочни избори. Миналата седмица плъзна  слух, че ГЕРБ може да издигнат Лиляна Павлова за кандидат-кмет?

-  Няма лошо да има предсрочни избори в столицата - ГЕРБ ще ги спечели отново, защото ГЕРБ направи много за столицата. Да видим данните от последните избори - вярно, че Фандъкова беше добър действащ кмет и от тази позиция спечели висок вот на първия тур, но спрямо останалите партии, резултатите са катастрофални – нито една от другите партии не взе над 10%. Победата на ГЕРБ е в кърпа вързана. А Павлова би била добър кмет - енергична е, няма още 40 години, в силата си е, работи в сектор, където е успешен министър. Би ѝ отивало - кмет на София е по-голяма длъжност от министър, има по-голяма тежест, като се има предвид, че една четвърт от България живее в София. Това би било правилно решение.

В категории: Политика


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
)))))))
30.08.2016 10:35:22
1
8
ПОДЛОГА!!!
17.
e
30.08.2016 08:40:07
0
6
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,ЩОМТО МИ ХВАЛИ ТЕЯ И ТОЙ Е КОМУНИСТ! НЯМА ДЯСНО В БЪЛГАРИЯ-БКП ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ!
16.
До 15
30.08.2016 01:05:47
0
15
Хахахаха.....Хахахахаха
Добра мисъл :)
И все пак...ДОЛУ ГерП
15.
huiq da mi qdad
30.08.2016 00:28:13
1
10
ami daskala po fizochesko e na mvr, pojarnikarq e sashto shef, vreme i daskalicata da e bash bashiq. blagodarim na gerb do grob. umirame ot glad! pone burgazlii shte umrat gordi gerbajii
14.
ViP
29.08.2016 23:43:28
0
17
Стига с тоя герП бе,аман вече..треа да си одят вече тия !!!
Бахти герба..
13.
Jik-tak
29.08.2016 23:36:11
10
5
Генерал Какмубешеимето, дето никой не го познава, има сериозни шансове да се класира трети и да подкрепи Каракачанов на балотажа.
12.
1
29.08.2016 22:48:21
0
11
Циркаджии!
11.
Дъбчо
29.08.2016 21:45:45
5
24
Направо не мога да повярвам,че този Марков си плюе на името си с подобни смехотворни изказвания за учителката Фандъкова!!! Просто не е истина....,а този човек преди няколко месеца върло подкрепяше "идеите" на Виктор Орбан...,.де е Орбан....,де е смехотворната фигура да поредната КАЛИНКА на Герб- Фандъкова?????!!!!! Смех,смех,смех!!!
Да е Жив и Здрав Ген.Майор Румен Радев..,най-достойният българин да бъде президент на България и Главнокомандващ на БА!!!!!!!!!!!!
10.
Д.Николов
29.08.2016 21:37:40
2
18
Аз направих по големи кражби от Фъндъкова защо ме забравиха
9.
?????
29.08.2016 21:17:25
1
10
Абе като ги слушам кои щял да бъде кои бил достоен кои щял да е абе ние изобщо ще участваме ли в избора или всичко вече е решено??
8.
Българин
29.08.2016 21:02:03
6
29
Да изритаме ГЕРБавите Фъндъци от България !!!!
7.
до 4
29.08.2016 20:46:07
5
15
СМЯХ! ГОЛЯМ СМЯХ!
6.
Aco
29.08.2016 20:23:49
9
18
Браво.А така.Издигайте такива смешни и невзрачни кандидати,за да можем с гн.Радев да ви отсвирим всичките.Само напред.Поздравления.
5.
Ko
29.08.2016 20:19:41
3
9
Президент на банишора каунти wildlife refuge
4.
Президент
29.08.2016 20:17:49
30
3
За мен Георги Марков е един от най достойните за президент.Богомил Бонев също.Президента трябва да е мъжкар с респект и достойнство а не като пастирката медуза.
3.
Аз
29.08.2016 20:14:45
4
24
Няма такъв рядък изрод,като тоя боклук!!!!
Изчадие
2.
oh
29.08.2016 20:03:45
2
23
Ох, ох, ох,! Да плача или да се убивам? За какви успехи, за къв чеп става въпрос. Ми задай си въпроса що половината БГ живее в София! Кой управлява другите градове?
1.
Гайда
29.08.2016 19:51:26
7
35
Тоя изпълзя от мизерната си дупка с един куп близания, ще се задавя от смях, но жалкото е че това е потенциала на управляващите, горко ни българи, защото на циганите и псевдо турците в България им е лесно, всичко за мангалите се прави, а не за вас, а вие избирате тези предатели все пак.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори