×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Корнелия Нинова прави сложен баланс върху тънко политическо въже, Първанов може да торпилира БСП


Корнелия Нинова прави сложен баланс върху тънко политическо въже, Първанов може да торпилира БСП
Ген. Румен Радев може да има мажоритарна стойност, предстои да разберем как говори и действа, казва политологът Първан Симеонов
26 Август 2016, Петък, 15:45 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Няма да е голяма изненада, ако националистите стигнат до балотаж - такъв е духът на времето


Първан Симеонов е политолог, директор на социологическата агенция "ББСС Галъп интернешънъл". Потърсихме го за коментар на последните политически събития, свързани с внезапната раздяла между БСП и АБВ, както и на възможните изненади на президентския вот наесен.

- Г-н Симеонов, Корнелия Нинова каза ли според Вас истинската причина за изненадващата раздяла с АБВ?
- Когато политиците говорят, ние не бива да очакваме те да назовават нещата в пряк текст. За добро или лошо те правят политически изявления, в които винаги се съдържа и много политическа реклама. Това е нормално. Затова сме и ние - анализаторите, и вие - медиите, за да се опитаме да разчетем тези ходове. Какво разчитам аз? Просто г-жа Нинова предпочете здравето на партията пред красотата на партията. Защото беше много красиво събирането с Георги Първанов зад единна кандидатура, и още по-красиво щеше да е, ако се продължи така, но някак си се обостриха вътрешни възпаления в БСП, завещани от Конгреса, а и отпреди това. И в един момент под угрозата да бъдат загубени вътрешни публики, Корнелия Нинова се отказа от очакванията за някакъв външен прилив на гласове по линия на АБВ. А втората причина е, че е съвсем нормално БСП да се чувства пресирана от АБВ – все пак електоралната тежест на АБВ е по-ниска. А и формацията на Първанов в генезиса си е нещо, което в БСП трудно се преглъща. И вероятно има и трета причина, която е свързана с неща, които ние няма да разберем, и която е от кухнята на преговорите. Вероятно е свързана с конкретни договорки, с пари и други – това са нормални неща в политиката.

- Това обаче беше доста нестандартен ход – при положение, че Румен Радев вече бе обединил двете партии. Да излезеш post factum и да кажеш – отменяме коалицията, не е ли некоректно политическо поведение?
- Да, и за мен този жест беше прекалено рязък. Той просто не остави шанс за Георги Първанов. Аз гледах пресконференцията (на БСП) – това си беше класическо натриване на носа, което за честолюбието на човек с президентска биография като Георги Първанов просто не му остави ход. Да, и аз на мястото на Георги Първанов бих потърсил по-креативно решение, защото така напускайки, той остава в нищото. Но на фона на посланията, които той се наложи да чуе за себе си, разбирам хода му навън, защото обратното би било унизително. Ходът на Корнелия Нинова колкото е рязък, толкова е и обясним. Първо, най-логичното нещо на света е, те да се съгласят за генерал Радев и да консумират красотата от това „Ето, събраха се!“ Както навремето Синята коалиция, Реформаторския блок – в политиката винаги е красиво, като стане така. Това дава психологическа екстра. Второ, кандидатурата хем трябваше да е обща, хем да не изглежда като диктат от страна на Първанов. Ето по този начин Нинова го направи. Толкова мощно го направи, че Първанов вече го няма. И трето, тя трябваше да парира и вътрешната опозиция, и на всичко отгоре ген. Радев да има хубав резултат накрая. Това е сложен баланс по тънко политическо въже – и Първанов да подкрепи, и Първанов да го няма (което да направи мирна вътрешната опозиция в БСП) и на всичко отгоре ген. Радев да блести със силен резултат. Това е опит да се постигне 4 от 4. И малка част от това да направи Корнелия Нинова, то ще бъде успех.

- Кой ще спечели и кой ще загуби от случилото се?
- Един от губещите е Георги Първанов, защото той е политик и знае, че да останеш така, в безтегловност, в последния момент, при това изигран... Да, събужда съжаление, хората ти симпатизират, но в политически план това си е загуба. Защото политиката обича силните. Вторият губещ в средносрочен план ще бъде може би самият ген. Радев, защото името му ще се свързва с тези неща. Загуба, разбира се, ще има и при БСП, защото вътрешната позиция вероятно ще продължи да си е вътрешна опозиция така или иначе, макар че сега ще загуби аргументи. Но пък от друга страна Георги Първанов вероятно ще даде всичко от себе си, за да ги торпилира. БСП оттук нататък ще има един още по-могъщ таралеж в гащите. Печеливши от ситуацията на първо място са Бойко Борисов и ГЕРБ. Това е повече от очевидно – той още не си е обявил кандидата, а другите сектори ги обявиха и се скараха. Докато там кипи бурен живот, Борисов (или неговият кандидат) просто ще дойде накрая с един бял костюм, както се казваше в оня стар, мръсен виц. Другите печеливши ми се струват патриоти и националисти, защото в цялото това блато, в което изпадат различните политически сектори – ГЕРБ умува, левицата се кара, при десницата е мъчително... В цялото това нещо патриотите вече си имат пълен комплект кандидати – Каракачанов и Нотев, вятърът духа в техните платна, модата е такава. И на всичко отгоре те могат да спечелят и по една друга причина – просто част от левия електорат и бездруго гледа към национализма. И сега при това скарване (вляво) пак може да погледне към тях. Все пак трябва да изчакаме ген. Радев и да го видим. Може той да има своя личностна, мажоритарна стойност. Ние говорим за него, но малко сме чували той да говори и той да действа. Предстои да разберем и тогава пак ще направим калкулация на печелившите и губещите.

- Откъде можем да очакваме изненада на тези избори освен от националистите, за които споменахте?
- Националистите вероятно мечтаят не просто за трето място, но и за балотаж и това няма да е толкова голяма изненада, защото такъв е духът на времето. Все повече си говорим за идентичности, за национализъм, за миграция... Плюс това там също вероятно ще имат бонуса на обединението – това, което левицата, аха да постигне, но не успя. Второто любопитно място, което трябва да гледаме, е етническото пространство. Какво ще стане там? ДОСТ какво ще направи? ДПС какво ще направи, ако ДОСТ направи нещо? Къде ще отидат гласовете на ДПС, ако не издигнат кандидат? Това са много важни неща, защото който печели гласовете на ДПС, той обикновено печели, но и губи от това. Трето любопитно място, което трябва да гледаме, е референдумът на Слави Трифонов. Въпросът за мажоритарното гласуване, колкото и наивен да е за българското общество, е и традиционно харесван. Този референдум може да предизвика някакъв прилив на интерес, макар че в момента се неглижира. Любопитен е и Веселин Марешки – той е играч от типа „срещу елита“. Има търсене за това.

- Марешки може да изненада като кандидат за президент?
- Да, защото той всъщност не се е отказал и с любопитство следя какво би станало там, както и при Слави Трифонов, който май няма да играе, но все пак този референдум е интересен. И разбира се чакам с любопитство кой ще е кандидатът на АБВ.

В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори