×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елате в Царево – раят, съчетал море и реки с вековните дъбови гори на Странджа (ВИДЕО)


Елате в Царево – раят, съчетал море и реки с вековните дъбови гори на Странджа (ВИДЕО)
Посетете този забележителен край на България и открийте неговите природни дадености и богато културно-историческо наследство
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Август 2016, Петък, 03:07 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Курортите тук са привлекателни със своите красиви плажове с дребнозърнест пясък и кристално чиста морска вода

Флагман.бг Ви представя най-красивите и спиращи дъха места в община Царево, които всеки трябва да посети. Това е поредната община, която се включи в съвместната ни инициатива с Организацията за управление на туристическия район „Южно Черноморие”.

Ниските и полегати хълмове на Странджа планина, обрасли с вековни дъбови гори, плавно се спускат към морето, нарязало брега на десетки малки заливи и полуострови. Пясъчните брегове тук красиво се редуват с речни долини.

В този прекрасен край се намира община Царево, в която влизат 13 населени места – град Царево, град Ахтопол, село Лозенец, село Велика, село Фазаново, село Варвара, село Синеморец, село Резово, село Изгрев, село Българи, село Кости, село Бродилово, село Кондолово.


С многообразието на забележителности от различен характер (природни, исторически, архитектурни ) Царево се очертава като една от най-атрактивните общини в Бургаска област. Уникалното съчетание на море, планина и реки, екзотична растителност и многообразие на животински и растителни видове, ведно с традициите и автентичната Странджанска култура и обичаи, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм - опознавателен, селски,  екотуризъм, яхттуризъм, фото и хоби туризъм, ловен туризъм и др. Курортите на територията на общината са привлекателни със своите красиви плажове с дребнозърнест пясък и кристално чиста морска вода.

Тук всеки може да намери нещо за себе си. Съвременни хотели с басейни и спортни съоръжения, уютни семейни пансионати и частни квартири очакват своите гости. Заведенията за хранене и развлечение предлагат богата национална кухня и морски деликатеси. В приятна обстановка те ви обещават добро настроение.

На територията на общината се намира най-старият резерват в страната "Силкосия" - обявен за такъв още през 1933 год. Тук се намира една от седемте влажни зони в страната, което е с континентално значение - комплекса "Ропотамо - Велека". През странджанското крайбрежие и Странджа преминава и "Via Pontika" - прелетния път на птиците от Северна Европа на Юг. Уникалната странджанска природа се опазва чрез мрежа от защитени територии: най-големият природен парк в страната - "Странджа", пет резервата (най-стария в България ”Силкосия”, най-големия „Узунбуджак”, най-младия странджански резерват „Тисовица”) и редица природни забережителности и защитени местности, като "Попови скали", "Силистар", "Устието на р.Велека", "Дядо Вълчо" и др. През територията на общината преминава и най-чистата странджанска река - р.Велека, която в долното си течение (последните 10 км.) е плавателна.

Пленителна и незабравима е гледката към Странджа, наблюдавана от нейните широки планински била. Нагънатите заоблени хребети, покрити с горски масиви, образуват една безкрайна верига без острозъби, внушителни върхове или настръхнали скалисти чукари, характерни за другите наши планини. Селцата със своите пасища, ливади и малки нивички са пръснати нарядко по планинските склонове на това безбрежно залено море. Сред него чрез живописни меандри протичат двете най-чисти реки в България – Велека и граничната Резвая.

Специфичният климат и географското местоположение на планината – своеобразен мост между Европа и Азия, са причина в Странджа, единствено в Европа, да се съхранят след последния ледников период множество терциерно-реликтни растителни видове и гори с присъствие на вечнозелени храсти, характерни за природата на Кавказ, Колхида и Черноморското крайбрежие на Турция. Те придаватекзотичен характер на странджанските гори, които са съставени главно от източен горун, благун и източен бук.

Странджа е на едно от първите места сред защитените територии в Европа по биологично разнообразие. Тук се срещат около 50 % от представителите на българската флора с голям брой ендемити, реликти и вписани в Червената книга редки и застрашени видове. Символ на парка е цъфтящата с приказно красиви огромни виолетови цветове странджанска зеленика.
 
Голямо е разнообразието и на фауната. От всички защитени територии на страната в Странджа има най-голям брой сладководни риби, влечуги, прилепи и други дребни бозайници. От тук минава миграционният път на птиците Виа Понтика, което обуславя установените до сега 263 вида птици на тези територии. От тях 124 гнездят тук.

 Хилядолетната човешка цивилизация по тези земи е оставила тук множество оригинални културни паметници: долмени, тракийски светилища и жертвеници, надгробни могили и могилни некрополи, множество параклиси и свещени извори /аязми/.

Интерес представляват и специфичната странджанска архитектура, запазена в селата Кости, Българи, Кондолово и други селища в общината. Богатият песенен фолклор, самобитните обреди и обичаи на местното население са съхранили в себе си езически елементи от най-дълбока древност, като нестинарския обред игра върху жарава в селата Българи и Бродилово.
 
Природните дадености и богатото културно-историческо наследство на община Царево заслужават да посетите този забележителен край на България.
 
Община Царево е богата на паметници на културата , някои от които са с регионално и национално значение - античните "Ахтополска стена" и Гръцко училище в гр.Ахтопол, църквите "Св. Успение Богородично"- гр.Царево, "Св.Св. Кирил и Методий" в с. Кости, "Св. Пантелеймон" в с. Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др. Eдинствено в полите на Странджа, в с.Българи са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните традиции - Нестинарските игри върху огън в чест на "Св.Св. Константин и Елена".

Tуристическото предлагане не е идентично с това на съседните общини. То носи своя специфика, която се различава от това на Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Приморско. Разнообразният релеф, запазената околна среда, природни феномени, съчетанието на планина с море, наличието на Природен парк “Странджа”, множество защитени територии, непознатата история и култура, уникалната за Европа флора и фауна, чисти реки, уникалните фолклор, обичаи, музика, танци, кухня и пр. са неповторимата страна на туристическия продукт на Община Царево.

Уникална природа, богата история и живи фолклорни традиции, вплетени по неповторим начин в едно динамично съвремие, определят облика на най-югоизточната община в България, община Царево. Тук природата съчетава живописни морски брегове и ласкави плажове с величествената, но леснодостъпна планина - Странджа, която удивлява с богатството си на растителен и животински свят.

Мекият климат, близък до този на страните от средиземноморския басейн е привличал хората да се заселват по тези земи от най-дълбока древност. Затова следите от човешко присъствие и паметници на културата са много и изключително разнообразни – от уникалните тракийски гробници и некрополите от бронзовата епоха, през добре запазените останки от гръцкото и римското владичество, та до базиликите от ранното християнство и късното средновековие.

Влиянията на множество култури и фолклорни традиции избликват днес в темпераментните народни танци и музика, в живописните народни носии и своеобразни обичаи, вплитат се в една неповторима съвременна архитектура на малките населени места по Черноморското крайбрежие.

  В този южен край на нашата страна майката природа е скътала невероятно съчетание от море, планина, реки, изключително богата флора и фауна. Странджанско-черноморският район е тестван като екологически най-чист регион в България. Микроклимата създава условия за отглеждане на южни култури /смокиня, нар, маслини, лимони, портокали, мандарини, дафинов лист, райска ябълка, фурма и др./ Наличието на топли крайбрежни течения, рибен ресурс, удобни малки и големи заливи са предпоставка за развитие на региона в широк спектър услуги и дейности.
  
Курортите на територията на общината са привлекателни със своите красиви плажове с дребнозърнест пясък и кристално чиста морска вода . Хълмовете на Странджа планина се спускат до самото море, където се вливат и няколко живописни реки. Пясъчните брегове красиво се редуват с речни долини.. В този прекрасен район се намират главните туристически обекти - Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тук има възможност за практикуване на различни видове туризъм - културно – познавателен, еко, селски, ловен, фото, хоби, яхтен. Само тук в с. Българи е съхранен в неговия автентичен вид езическия обичай – нестинарски игри върху огън, който може да наблюдавате на празника на селото Св. Св. Константин и Елена.

Храмът „Св.Успение Богородично” в този си вид датира от 1810 г. Построен е върху основите на параклис от средните векове. Храмът е засегнат от големия пожар във Василико (старото име на град Царево) през 1833 г. През 1894 е възстановен напълно. До 1950 г. обслужва духовните нужди на жителите от Василико. През 50-те години е преустановена богослужебната му дейност и той е напълно разграбен. От църковните утвари, икони и обзавеждане не е запазено нищо.Остават само бледи спомени на очевидци за някогашното благолепие на храма. През 80-те години е подета инициативата за възстановяването му като исторически паметник. Храмът се ползва за концертна зала и музей.

Едва през 1997 г. ръкоположеният от сливенския митрополит Иоаникий свещеник Стоян Кралев, родом от Василико, е изпратен от Сливенската Митрополия да възстановява храма. За последните 10 години е възроден богослужебният живот,направена е реставрация на сградата на храма и църковно обзавеждане с икони, утвари. Днес храмът е предпочитан за поклонение, молитва и отмора от местните хора и туристите. Напоследък все по-ясно се утвърждава като духовен символ на град Царево.

В град Царево се намира първият по рода си фар-скулптура, който ще посреща рибарите и корабите. Бронзовата фигура на тракийска богиня е висока над 5 метраи и тежи около 3 тона. Тя е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при село Свещари от III в. пр. Хр.
Уникалният фар-скулптура е една от най-новите атракции в Царево. Бронзовата фигура е разположена върху бетонен пиедестал, на височина над 16 метра от морското равнище. Тя е адаптация на тракийска богиня от гробницата при село Свещари и е дарение от световно признатия автор Павел Койчев. Това е единственият по рода си фар и от тук нататък всеки следващ ще бъде като този в България, а именно в Царево, на входа на пристанището. Имало е един такъв някога в древността, това е Родоският колос, но всъщност отдавна, отдавна го няма. Сега има нов такъв в света и това е този, който е в Царево.

Историческият музей в град Царево е най-големият музей на юг от областния град Бургас. Отваря врати на 06.12.2012г. като културна институция, която да съхрани и популяризира наследството на Крайморска Странджа. В музея са експонирани археологически находки, датиращи от преди три хилядолетия и уникалните съкровища от село Синеморец. Сребърното монетно съкровище, открито през септември 2012г., се състои 199 тетрадрахми. Сред тях са изключително редките монети на тракийския цар Мостис. До 1991г. в науката са познати само 11 сребърни монети на този цар, съхранявани в нумизматични колекции в Париж, Ню Йорк и Ермитажа. В нашия музей те са 36. Златното съкровище - накити на видна тракийка, е шедьовър на елинистическото ювелирно изкуство от III в. пр.Хр.Предстои да се обособи отдел етнография с акцент - нестинарството, вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО, като нематериално културно наследство на човечеството. Музеят е домакин на гостуващи експозиции и изложби на частни колекционери.
Гръцко училище, гр. Ахтопол – построено е в началото на ХХ в. от български майстори с пари от дарението на организацията „Синове на Агатополис” от Америка по проект на гръцки архитекти.
Музей на нестинарството, село Българи – първият по рода си музей в България събира на едно място магията на древния обичай.

Тракийски укрепен дом в м . Голата нива, с. Синеморец – ако обичате историята, отбийте се до разкопките на тракийския укрепен дом в Синеморец, за да видите как са живели древните обитатели на Странджа.

Природен парк Странджа – най-голямата защитена територия в България предлага уникалния шанс да видите най-големия съхранен широколистен горски комплекс на Европа.
Устието на р. Велека, с. Синеморец – защитените местности Силистар и устието на р. Велека са част от комплекса с национално значение „Велека – Резовска”.

Домът на кактуса в село Велека – най-голямата колекция от южни и цитрусови култури у нас

Откритият музей "Kораб Горянин" в Царево се намира в центъра на града, в непосредствена близост до читалище "Георги Кондолов". Музеят е официално открит през 2008 година и представлява модерен купол, под който са изложени множество документи и артефакти, свързани с кораба Горянин и корабостроението - основен поминък на града в миналото.

В музея се съхраняват част от първия дървен кораб (едновинтова, тримачтова шхуна), построен в корабостроителницата в Царево, за който се смята че е най-големият  дървен кораб строен някога в България. Корабът е бил построен през 1947г и е бил използван за пренос на товари а по-късно като учебен кораб (под името "Вапцаров") за моряците от Военноморската база във Варна. От  началото на 80-те е предостъпен на  Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО) и се ползва под името "Патриот" . В годините след края на Социализма корабът е бил разположен на кея на първа буна във Варна и се е ползвал като атрактивен ресторант, но през 1993 година потъва и престоява на дъното във Варненския залив близо 12 години, докато останките му не са извадени и изложени в музея в Царево. В музея има също така снимки и макет на шхуната, от който посетителите могат да се запознаят детайлно с нейната визия. Надписите по информационните табла в музея са на Български и Английски език.

Морската градина в Царево
е едно невероятно място, където посетителите могат да се насладят на красивата гледка към морето докато се разхождат по алеите, заобиколени от цветя и дървета. Градината се намира в края на Царево в близост до морския бряг.

При устието на Резовска река, по която минава държавната граница с Турция, на десетина километра от Синеморец се намира Резово - различното курортно селище и най-южното на българското Черноморие. Напълно недостъпното до преди 25 г. селце и сега е едно от малкото места, където не е достигнал шумът на големите курорти.
Старите имена на Резово са Рузе, Резесу, Резве, Резве дере, Кючюк Резве, Бююк Резве, Резбу и Ени кьой (Ново село - в превод от турски). Селото има богата и древна история, за която говорят тракийския могилен некропол в местността Селски дол, както и името й, свързвано от учените с Резос, тракийски цар, който според "Илиадата" се е сражавал с войските си на страната на троянците, информира сайтът на община Царево.
На днешното си място Резово се установява през 1905 г. Днес постоянното му население е под 100 души. Освен парка Странджа и граничният пункт също може да бъде смятан за туристическа атракция.

В категории: Царево


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори