×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кунева да си ходи! Едва ли не е знаела за поръчката от 2 млн. лв.


Кунева да си ходи! Едва ли не е знаела за поръчката от 2 млн. лв.
Проф. Ангелина Христова
23 Август 2016, Вторник, 21:21 ч.
Източник: фрогнюз

Като образователен министър не направи нищо, претенциите на реформаторите са безпочвени


Реформаторите нямат моралното право да имат високи претенции на президентските избори и те си го знаят. Те познават своя капацитет и енергия. Те не можаха да се консолидират, камо ли да консолидират нацията. Тяхната консолидация е предимно междуличностна. Топката е в техни ръце, но те не я подхвърлят в своя полза. За сега там само един човек го прави и това е Меглена Кунева с помощта на Даниел Вълчев и съответно ефектите са за ДБГ. Това заяви в интервю за Фрог нюз политическият психолог от БАН проф. Антоанета Христова.

- Г-жо Христова, нека да започнем със скандала, който произведе министър Кунева, обявявайки обществена поръчка за реклама на образованието на стойност 2 млн. лв.?

- Рекламата на образованието със запалки и антистрес топки е проява на изключително лош вкус, на липсва на професионализъм от гледна точка на маркетиране на продукта, а той е качество на образованието и науката. Този вид обществени поръчки не са здравосмислено преценени на фона, на който се спира достъпът до световните бази данни на българските учени, с които те се свързват със света. На този фон, на който министерството не е способно да плати абонамента на тези база данни, е меко казано скандално да се прави обществена поръчка за 2 млн. лева. За такова нещо един министър трябва да си отиде.

- А дали ще си отиде?!

- РБ и ГЕРБ са в преходен период, зададен от президентските избори и динамиката на коалиционните им взаимоотношения. Кандидатурите на двете формации ще бъдат конкурентни. ГЕРБ засега губи от даването на власт на реформаторите, а от там и на медийно време, с което те трупат „енергия“. РБ в лицето на ДБГ намери сериозна възможност да развие местните си структури и да прави медиен имидж. Меглена Кунева мисли как да извлече полза за нейната партия и за нея като политик от този период преди изборите. Не съм сигурна, че Борисов преди тях ще направи скандал. По-скоро ще изчака президентските избори да минат и скандалите да се трупат на раменете на тези, които са ги създали.

- Възможно ли е обществената поръчка да бъде пусната без знанието на Кунева, както тя твърди?

- Не е възможно поръчката да не бъде синхронизирана, изговорена, подкрепена макар и без подпис, поради отпуск на министъра. Кунева е достатъчно опитна и знае, че не трябва да оставя писмени следи при хипотетично рискови решения.

- Свърши ли нещо Кунева до момента като образователен министър?

- В Образованието големият скандал бяха стандартите. Заради тях си отиде един министър. Отиде си защото един отдел в МОН не си свърши работата. За съжаление този отдел не беше разбутан и той продължи да прави нещата по начин, по който е свикнал да ги прави. Ако Кунева иска да прави реформа, трябваше да разбута много сериозно състава на определени структури в министерството и начина на работа там. В същото време тя има опит и знае, че по медиите трябва да се говори енергично, напористо, напоително и често по темата, която е най-скандална. Така темата за стандартите в последно време стана марка на МОН. Но това не значи, че тази тема е решена професионално – значи, че се говори за стандарти, значи, че някой иска да демонстрира, че работи. Качествените хора в министерството си мълчат, за да оцелеят. Внушава се безсилие на хората, които биха могли да бъдат полезни. Резултатът е в повишаване на недоверието в управляващите, защото реално нищо не се променя. Именно за това хората не вярват на политиците и затова президентските избори създават проблеми на партиите днес.

- Какво да очакваме през новия политически сезон?

- Основният фокус на интерес ще бъде битката между БСП и ГЕРБ. Вторият фокус, който не е по отношение на президентска кампания, а на последващи политически отношения, е развитието на коалицията ГЕРБ и РБ. Третият фокус е как Слави Трифонов ще отиграе скрито или явно участието си в президентските избори и дали референдумът ще му даде енергия. Българинът вече на никой не вяра, защото е много лъган. И както казва Иван Костов той не иска да плаща. Да, той не иска да плаща, защото всички го крадат. И когато елитът го краде, естествено е, че не иска да плаща, защото асоциира елитът с държавата. Костов не трябва да обвинява българите. Той направи обвинение, че на българина са му направили магистралите, метрото, а не иска да плаща скъпото билетче и винетките. Когато виждаш несправедливи практики в държавата, естествено е, че няма да искаш да плащаш. Проблемът е във функционирането на институциите, а не в българина. Иван Костов трябва да се извини за това, което каза.

Когато има нисък рейтинг на доверие, то тогава изборите се решават от активните тела на партиите. Смятам, че ГЕРБ направи нещо много важно – сериозни активни структури, които държи в готовност за избори Затова хипотезата, че ГЕРБ ще спечели, е много близо до реалността.

- Защо обаче все още не обявява кандидата си?

- Причината е в лидера им. Според мен, той все още не е взел решение дали той да е кандидатът или някой друг от партията. ГЕРБ чака много фактори да се подредят. Искат да видят цялото разположение на силите. Много е значим периодът, в който се провеждат изборите за президент от наша си, местна гледна точка. Имаме много разделителни линии. Едната е САЩ-Русия, това ясно личи от поведението на президента Росен Плевнелиев. Друга разделителна линия е, че хората не вярват на партиите и това, което виждат е, че политическата система буксува. Тя направи толкова много партии, тя направи зависим този, който спечели изборите, от сложни коалиции, така че той на практика не може да изпълнява обещанията си. Продължителното контролиране на мнозинството през ДПС е третата разделителна линия и въпросът как вотът ще бъде разпределен между ДПС и ДОСТ остава за разрешаване в бъдеще. Заради това обществото се намира на разделителен етап. Темата не е как да се справим с помощта на генералите, а как да се справим с проблемите в нашето си общество чрез промяна на политическите институции. Те трябва да бъдат стабилни предвид международната ситуация. Дали обединител ни трябва или човек, който наистина знае, може, мотивиран е да успее и има визия в много сложната международна и местна обстановка.

- Левицата смята, че ген. Радев е такъв, така ли е обаче?

- Той произведе вътрешни сътресения в БСП и не съм убедена, че левицата е вътрешно мобилизирана да гласува за него. Но, доколко ще преодолее чрез медийното внимание, което има съпротивите срещу него и ще убеди потенциалните избиратели, е въпрос на бъдеще.

- Как стоят нещата при РБ?

- Кандидатите, които са издигнали, не са за позицията за президент. Те винаги са показвали пристрастия и че не се справят със стратегическото развитие на десницата. Образът на десницата беше разбит тотално от част от хората, които са в РБ. Как тези хора да имат визия? Дали имат стратегическо и тактическо мислене?! Те дадоха заявка, че ще направят реформи, но не се справят убедително. В някои от министерствата има реформи, но те са прекалено скандални. Такава е реформата в Министерство на здравеопазването. Затова смятам, че реформаторите нямат моралното право да имат високи претенции на президентските избори и те си го знаят. Те познават своя капацитет и енергия. Те не можаха да се консолидират, камо ли да консолидират нацията. Тяхната консолидация е предимно междуличностна. Топката е в техни ръце, но те не я подхвърлят в своя полза. За сега там само един човек го прави и това е Меглена Кунева с помощта на Даниел Вълчев и съответно ефектите са за ДБГ.

В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Гайда
23.08.2016 20:06:45
0
11
Боко е готов да се надупва на всеки некадърник само и само да не излезе от играта.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори