×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да застреляш нарушител на границата през соца


Да застреляш нарушител на границата през соца
По времето на социализма Българската държавна граница бива опасана с бодлива тел
20 Август 2016, Неделя, 00:38 ч.

За безнаказано нарушение на границата санкциите са били жестоки


По времето на социализма Българската държавна граница бива опасана с бодлива тел, един вид ограда. Тя започва от черноморския ни бряг и свършва в най-северозападната точка на българската територия, река Дунав. В тази ограда от бодлива тел е имало отвори само за т. нар. ГКПП-та (Гранични контролно-пропускателни пунктове), пише socbg.com.

За да се движиш в граничната зона на НРБ  е било нужно специален открит лист, получил названието документ „образец 12”, издаван от Дирекция на милицията. Жителите на градчетата и селата в граничната зона пък са получавали щемпели на паспорта.



Всеки определен участък от границата се е охранявал от т. нар. Граничен отряд. На самата граница е била издълбана така наречената „гранична бразда”. Де факто това е линията на държавната граница. На въпросната ограда с бодлива тел са били поставени проводници. Това е кльонът – електросигнализационна система за охрана на държавната граница. При опит за нарушение на границата прилежащата гранична застава се вдига ”на оръжие” и се изпраща т.нар. „тревожна група”.

Тя се е състояла от няколко въоръжени граничари, командвани от офицер. В групата задължително влиза служебно куче, порода източноевропейска или немска овчарка. До кльона, по-точно от вътрешната му страна, бива разорана ивица земя. Това е така наречената контролно-следова полоса (КСП). Предназначението и е да „запечатва” следите на евентуалните нарушители на границата.

Групата е трябвало да провери участъка от кльона, откъдето е получен сигнал за нарушение на границата и евентуално да задържи нарушителите. Ако не е в състояние сама да се справи със задачата, на мястото на нарушението на границата пристигат и останалите граничари от заставата.

Задържането и „неутрализирането” на нарушителите се е извършвало от граничарите на наборна военна служба. В много редки случаи от офицери. Спазвала се е максимата „Нарушителят се задържа или унищожава”. За задържан нарушител граничарят е получавал домашна отпуска от 7 дни. В редки случаи са произвеждали редника в звание ефрейтор. Освен ако не ставало въпрос за „важни нарушители”. Не всички т. нар. „бегълци” от ГДР (Германската демократична република) са били „важни“.

По друг начин са стояли нещата, ако граничарят застреля нарушител „при опит за незаконно преминаване на границата”. Редниците автоматично са ставали ефрейтори. Награждавали са ги с домашна отпуска до 27 дни. Говорело се е, че първите седем дни граничарят, „неутрализирал” за първи път нарушител на държавната граница, е бил изследван в Неврологичното отделение на МВР болница – затова как му се е отразило убийството на психиката. За героичната постъпка на тези граничари се е пишело във вестниците „Граничар”, „Народен страж” – печатният орган на МВР по онова време. По-рядко се е пишело в периодичния печат. В много редки случаи са се правели телевизионни интервюта с граничарите – герои.

По онова време охраната на границата е издигната в култ. Граничар, „неутрализирал” нарушител при „защита с риск на живота си на Държавната граница”, е получавал и медал „За заслуги по охрана на границата”. Граничари, „неутрализирали” повече от 10 нарушители, е можело да бъдат повишени в звание сержант и дори да получат високото бойно отличие орден „Червено знаме”.

Тленните останки на нарушителите на границата са били откарвани в граничния отряд за идентификация. Телата на застреляните се фотографират. В заставите е имало фотоапарат за тази цел. Снимките са се предавали в граничния отряд на ВКР отдела (военно контраразузнаване). Умишлено не е била водена статистка кой граничар на коя дата е „неутрализирал” нарушител на границата.

За безнаказано нарушение на границата санкциите са били жестоки. Наказанията са започвали от командира на заставата. Според случая той се е понижавал в звание. Може ло е и да се разжалва. Разбира се, най-потърпевш е граничарят, допуснал нарушението. Ако е имал нашивки, му  са се късали демонстративно пред строя на плаца в граничния отряд. В някои случаи граничарят е можело да отнесе и присъда.

Едни от най-големите митове и легенди за границата е за огромния брой „мирни бегълци”, убити от българските граничари. Нещата обаче стоят малко другояче. От 1947 г. (тогава са създадени българските Гранични войски) до 1990 г. на българските граници са застреляни по-малко от 1000 нарушители. Една част от тях са “неутрализирани” от тогавашните Вътрешни войски, действащи в граничната зона. По-голямата част от тях – през периода 1947 г. – 1966 г. Тук влизат и членовете на така наречените „горянски групи” (групи, водещи подривна дейност и саботажи срещу властта по онова време). Освен тях в България са изпращани подготвени диверсионни групи, спускани с парашути в граничната зона или прехвърляни по суша от Гърция и Турция. Не е малък броят и на българските граничари, убити в схватка с въоръжени нарушители.

По разказ на граничар, служил на българската граница по времето на социализма*

В категории: Ретро Флагман


31
Коментара
31
Коментара по темата
31.
do wsichki
22.08.2016 05:39:00
1
2
Духайте го всички, никой нишо не може да промени , слаба държава калпав народ.
30.
do цун кай хуй
21.08.2016 15:35:10
4
1
ау ма ти верно си бил много тъп. не моца да разбереш че съм един от четиримата бургазлии които сме горди американски пенсионери. , за жените на моряците аз не знам защото не съм бил тук но от запознат разбрах че майка ти е чакала подаръчета от същите тези моряци до шапшандъра . съм сигурен вече че ти си АВТОДЖАМБАЗИН - горд измамник който нарича себе си бизнесмен
29.
1
21.08.2016 15:30:41
5
3
Ей 13 ка.вал майка ми с език си я ебал в мокрите ти сънища..Ей 14 кап.ут семейство с 2 деца в Германия Белгия взема 1500 евра соц гъ.з прост!
28.
do Хо ши мин
21.08.2016 15:20:12
4
4
алу бизнесмейна защо не каза на бизнес партнйорите чи имотите са ти в комлука и си горд собственик на няколко лимузини БМВ-3 модел 2000 год .
27.
Ду АБЕ
21.08.2016 13:53:27
2
3
Явно не можеш! Явно още ти е навряна в гъззът, ама не го осъзнавашшжж. Анадънму.
26.
до 24
21.08.2016 13:52:06
3
3
ми ни съм съ объркъл
25.
Абе
21.08.2016 13:47:43
6
1
Не мога да си извадя главата от ануса поради простата причина че никога не я слагам там. Но мога много добре да направя разлика между гъзззъ и глава, както и между крайните продукти от тяхната дейност! А ти ?
24.
Нящу си убъркал
21.08.2016 13:26:37
9
8
Мангустите са основен електорат на ДПС И БСП. Здавомислещите хора гласуват за ГЕРП.
23.
Хо ши мин
21.08.2016 13:17:22
1
9
Тор-лайно-фъшкия и т.н. Надявам се някога да достигнеш поне малко до моята тъпотия, имоти, колИ . През т.н демокрация бягаха друг тип помияри. За помощи. Познавам и такива индивиди най вече от малцинствата, който изградиха негативния имидж на България. И когато съм ходил по сделки са се чудели, че съм бял. Ти емигранте си бил един от тия паразити, да клатите белите държави, щото така ни научи комунизма. Да си лежите, а балъците да плащат. Помияр
22.
Само от М. Рудник пишат на маймуница
21.08.2016 13:04:25
5
7
До Абе, що не си извадиш празната картуна от ануса, напъни си малкото гънки и се огледай. Орешарски за по малко от година ни върна с 10 назад. Не стига, че се гради ами още има добитък да иска само да се руши и краде. Тъпия СОЦ изроди хората в примати. Прост народ слаба държава. Ще дойде ден, ще ревете за генерала пожарникар. Най големите педерастии ставаха при БСП и ДПС /ДС/. Абе сигурно си от тия с далаверка.
21.
do цун кай хуй
21.08.2016 12:57:28
7
2
от начало ми се струваше че си малко тъпичък но все повече се убеждавам че си ужасно тйп. бил съм емигрант бе тъпчо и съм избягал точно през този кльон за който ти само си слушал разкази . а аз си кара инфинити и ви се смея на тъпотията. има една българска песен " Тъп съм мамо Тъп " и тя се отнася за теб малек педе-рунгел
20.
Хо ши мин
21.08.2016 12:46:27
4
7
Щом педал, си ходил на запад в уния времена, най малко си бил доносник или партиен функционер. Открай време в белите държави баби и дядовци си карат s класи, BMW та нови, защото могат да си го позволят. А ти нереализирано човече ще си караш 20 употреба кенеф. И всичкото това е заради точно тая ограда. Бяхме твърде дълго откъснати от цивилизацията. Тия деца не са твои, жена ти я блъскаха всички докато беше на рейс. Понял товарищ
19.
Абе
21.08.2016 12:34:59
7
6
нещастници. Като толкова ви харесва Европа кво правите тука при условие че сами признавате липсата на промяна. А да започвам ли темата за '"демократичното "управление на Гроб, както на централно така и на местно ниво, особено в някои общини или ще стане малко неудобно а !
Айде да прилагате тактиката си "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря " при основния ви електорат мангалите
18.
do 16
21.08.2016 12:16:27
6
4
за полемиката съм съгласен но за импотентността би трябвало да доведеш жена ти за да провери дали ми става или не
17.
Само от М. Рудник пишат на маймуница
21.08.2016 12:13:15
5
6
Ми те сега тия мерцедеси ги карат ДС педали, станишчета, доганчета и да.
16.
Хо ши мин
21.08.2016 12:07:11
6
10
Не ми се влиза в полемика с импотентни хора, който на всяка цена искат да покажат, че още им става. Чети по надолу, писал съм истината за ония диктаторски времена. Що се отнася до властта, там нещата са по старому. Синовете на Политбюро си оснанаха най големите капиталисти и политици. И имам самочувствие, че съм видял повече от половината свят. Благодаря .
15.
до 10 цун кай хуй
21.08.2016 11:52:27
9
7
грешка няма аз съм от ДЪРТАНЯНИТЕ и не се срамувам от това , знам много и съм бил на запад тогава когато ти си бил в ТАШКЕНТ . да преподаваха разни говняни науки ама нали имаш глава на раменете. при Тошо имаше 50-100 плужека с Волги и някоя Чайка а сега кво стана а ??? Цялата рода в София крадене безкрай , Мецедеси, БМВ смяна всяка година . Как е в Холандия, в Австрия в Германия . така че не ме отваряй МОЛЯ !!!! малък си още има да сучеш
14.
до 12
21.08.2016 11:37:12
6
5
искай от 11 той взима 1500 европомощи и ще ти даде . абе май взима голия ама му се ще или някой му е казал . МЕЧТИИИ
13.
do 11
21.08.2016 11:31:09
8
7
не е хубаво да ме наричаш така защото май съм ти БАЩА демек съм ти е-ал майката . лошото е че не съм хвърлил достатъчно материал и си останал недоклатен
12.
Калкулатор
21.08.2016 11:19:19
4
14
Интересно как тия бежанци са от бедни държави къде има война, а намират $5-10 000 да избягат.
Представям си тука ако стане война аз където сега ги нямам даже $5000 тогава от къде пък ще ги намеря?
11.
До 8 топ лайно
21.08.2016 10:58:51
10
11
Кое му е *по-лошото* на Евросъюза бе ка.пут??Това, че можеш да критикуваш властта, а в тъпия соц имаше 5год затвор дори само за разказан виц за властта??Или за 1500 еврака 3000лв соцпомощи в Капиталистическия Запад, му е по-лошото от 100лв на семейство в соца преди 89та
10.
Хо ши мин
21.08.2016 10:52:21
6
11
Топчо в голяма грешка си. Там има наченки на социализъм, но чак комунизъм НЕ. Ако си от по дъртаняните, може би помниш, че задължително се изучаваше марксизъм ленинизъм и другите повърни. 45 г вървяхме от социализъм към комунизма. Тая утопия води само до диктатури
9.
иван
21.08.2016 10:46:52
5
10
правилно. че. ни охраняваха нас нии да не избягаме. в загниващия. капитализам. нещата са сега сащите с северна корея. никои няма да отиде доброволно в соц даржава и наи гладния а ганистанец било
8.
топ до 5 и 6
21.08.2016 10:45:52
13
5
никога не съм казвал че тогава е било "рай", но това което е сега в цяла Европа се нарича нов извратен комунизъм, погледнете Брюксел и си отворете очите - ТОВА е НОВ ВИД КОМУНИЗЪМ-още по лош от стария който някои познаваме много добре
7.
Хо ши мин
21.08.2016 10:44:05
7
11
Сега ний сме предверието на Рая, Европа. Тогава залавяха или убиваха наши братя. Даваха им отпуски,обаче психически повечето рухваха. Имаше и самоубийства ,но партията криеше . Имаше 40 км гранична зона.
6.
Хо ши мин
21.08.2016 10:38:02
8
20
Що пишете глупости. Оградата и заставите имаха единствената цел, да спрат бягащите от соц рая. Колко неуспели източно германци, руснаци, чехи идваха на море с цел бягство в Загнилия капитализъм. Тази ограда ни държеше в затвора, наречен НРБ.
5.
Smith
21.08.2016 10:28:40
6
15
Само дето тогава хората се опитваха да избягат от комунистическия "рай" и рискуваха живота си, а сега други се опитват да "влязат". Наистина ли има идиоти които вярват, че някой е искал да емигрира в България по време на комунизма или пък е завидял на невероятното ни развитие и с риск за живота си е подготвял атентат срещу великите червени вождове?
4.
top
21.08.2016 09:55:32
11
16
едно време имаше държава затова имаше граница , сега няма държава затова няма граница . сега имало свобода ама май че е свободия, така че всичко е ясно ---ЩЕ ГО ЯДЕМЕ БРАТЯ С ТЕЗИ УПРАВНИЦИ
3.
до1 и наполеона
21.08.2016 09:38:34
11
9
И единия и другия сте прави и грешите - по-равно
2.
До 1
21.08.2016 09:32:55
10
42
Наполене ти наистина си болна картуна. Няма бедни и нещастни хорица. Те отдавна избягаха от лошите бомбаджии. Сегатези които влизат са 95% мъже, обучени убийци с пари в джоба и изпълняващи американския план за икономическо съсипване на конкурентна еврпа.
1.
НАПОЛЕОН
21.08.2016 09:16:18
42
14
МИНАЛОТО , МИНАЛО , СЕГА ВЕЧЕ ПОДРИВНИ ЕЛЕМЕНТИ НЕ ВЛИЗЪТ В БЪЛГАРИЯ , ВЛИЗЪТ САМО БЕДНИ И НЕЩАСТНИ ХОРИЦА БЯГАЩИ ОТ БОМБИТЕ НА АЛЬОША , БЪРЗАЩИ ДА НАМЕРЯТ СВОЯ ЗЕМЕН РАЙ В ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ ИЛИ АНГЛИЯ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори