×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Перла" край Приморско - резиденция или терариум


"Перла" край Приморско - резиденция или терариум
"Пазаруването" на бившата Татова резиденция през 2001-ва година премина под зоркия поглед на боса на "Мултигруп" Илия Павлов и шефката на туристическата му империя Нели Сандалска
01 Август 2016, Понеделник, 13:30 ч.
Източник: banker.bg

Преди години тя беше превърната в оазис за избрани, а днес е паметник на разрухата

Приватизацията у нас роди разруха. Тази до болка позната истина едва ли би изненадала някого днес . В същото време колкото и примиренчески да се отнасяме към стопанската ни история от най-ново време, има факти и деяния пред, които не можем да останем безучастни и безмълвни, когато за пореден път се натъкваме на, меко казано, грозните картини след нея.

Такава съдба сполетя бившата лятна резиденция на Тодор Живков "Перла" край Приморско. Преди години тя беше превърната в оазис за избрани, а днес

е заприличала на естествен терариум

и паметник на разрухата. Нищо от сегашните руини не напомня за красивата сграда на брега на морето, която беше предназначена единствено и само за най-приближените на Тато. Гората около резиденцията вече "завладява“ останките от сградата, а на плочника пред бившия параден вход на воля се припичат... змии. Изкъртени прозорци, рушащи се тераси, мухъл и боклуци - това е само част от пейзажа на вече занемареното и изоставено място. Единствено табелите „Частна собственост“ показват, че то поне на хартия има стопанин.



Собственик на целия терен (от близо 130 декара) е дъщерното дружество на бившата корпорация на покойния Илия Павлов „Мултигруп“ - „Балкантурист" (чрез компанията си „Перла Г"). Сделката за приватизацията на резиденцията беше осъществена през декмври 2001 година. Тогава туроператорската фирма на “Мултигруп” спечели търга за продажбата 57% от държавното дружество “Интертравълсървиз” (най-ценната част от активите му беше именно правителствената резиденция “Перла” в Приморско). Цената на придобивката е 14.620 млн. лева. Трябва да припомним, че тогава лично шефът на корпорацията Илия Павлов пристигна в Агенцията за приватизация, за да наблюдава “наддаването“, в което освен неговата компания участваха още пернишката фирма “Ладимекс -Л” (на скандално известния бизнесмен Людмил Стойков) и ваканционен клуб “Русалка”, собственост на "АКБ Корпорация" - тя пък притежание на още по-скандалното семейство Баневи.

Освен резиденция “Перла”

в активите на “Интертравълсървиз” бяха включени още незавършен хотел (на същия терен), хотел в Момчиловци, сграда в центъра на София (над ресторант “Хепи” на пл. "Света Неделя") и част от самия ресторант “Хепи”.  Стана ясно, че Агенцията за приватизация е продала дружеството, въпреки спорната собственост върху земята на резиденцията. Става дума за това, че 89 от общо 127-те дка на “Интертравълсървиз” по това време са били актувани като общинска собственост, въпреки че от 1997-а държавното дружество се е сдобило с акт за държавна собственост върху тях. Това беше и причината, поради която тогавашната шефка на “Балкантурист” Недялка Сандалска изрично настоя при сделката да се отбележи, че търгът се е провел „при неизяснена правно-фактическа обстановка“. През годините обаче събитията се развиха в полза на „Мултигруп“ и в крайна сметка и гората, и комплексът останаха собственост на групировката.



Идеите за оползотворяването му бяха много и различни, но след смъртта на Илия Павлов (през 2003-а)

империята му започна да се разпада

А имотите започнаха да буренясват. Основната наследничка на простреляния олигарх -  Дарина Павлова, започна да крои големи планове за наследеното имущество. Тя обедини хотелите под шапката на акционерното дружество “Би Ти девелопмент сървисиз”. А то от своя страна бе „захранено“ с активите на “Балкантурист”, между които “Гранд хотел България” в София, “Гранд хотел Варна”, “Интернационал” в "Златни пясъци" и хотел “Рила” в Боровец. Веднага след това акциите на компанията отлетяха към... Вадуц. Дълго време техен едноличен собственик беше лихтенщайнското дружество „Пи еф ейч си лимитид“, представлявано от Красимира Константинова.



Според последния списък на акционерите (от ноември 2015-а) част от акциите са притежание на регистрираното в щата Вирджиния „Зайтгайст венчърс“ ООД, управлявано от близката до Илия Павлов Боряна Попова.

Преди години се заговори, че резиденция „Перла“ е обявена за продан срещу 38 млн. евро. Уж се бяха появили и кандидати от Изток. Според слуховете богати индийци пожелали да купят западналата резиденция. Амбицията им обаче била да изградят там свръхлуксозно ваканционно селище - сиреч да излеят още бетон на този красив морски бряг. Проблемът с екологичната мрежа „Натура 2000“ обаче попарил мераците им.

Николай Банев, който по време на приватизацията не успя да се пребори с Илия Павлов, също оглеждал имота. Но определи като "безумна" цената, поискана от наследниците на олигарха. Банев не пропусна да отбележи, че собствениците му са унищожили

„едно от най-красивите места по Българското Черноморие”

Самата Дарина Павлова обаче категорично отрече да е обявявала имота за продажба и дори посочи, че има сериозни планове за развитието на комплекса. Причината реализацията на тези намерения да се забави обаче била финансовата криза и тя изчаквала да намери чуждестранен партньор за този „стратегически голям проект“.



Един от доайените на българския туризъм - Нели Сандалска, която е член на управителния съвет на “Би Ти девелопмент сървъсиз”, също отрече да са верни слуховете за продажба.

Tя също потвърди, че за  “Перла” има голям проект, който чака да излязат необходимите документи, за да бъде съобразен с екологичните изисквания на зоната. И добави, че около бившата резиденция

ще се развие първият истински “зелен” комплекс

в България.

Според запознати с проекта селището трябва да бъде изградено в традиционен български стил, в сградата на резиденцията, да има малък бутиков хотел, зона за забавления и търговска част в автентичен национален дух, представяща самобитните занаяти на Сакар. Поне за такива намерения се говори. 

Първоначално обаче инвеститорът е поискал доста повече - да построи хотелски комплекс и курортни сгради с места за общо 2000 посетители. Сега обаче този проект очевидно е леко редуциран - не само заради това, че попада в екологичната зона „Натура 2000“, но и тъй като реализацията на градежа е предвидена в местността „Беглик Таш“. Тя пък от своя страна попада в още две защитени зони по Закона за биологичното разнообразие - "Ропотамо" за опазване на местообитанията на дивата флора и фауна, и "Комплекс Ропотамо" за опазване на дивите птици. Освен това е в границите на защита и по линия на Рамсарската конвенция, която има за цел опазване на влажните зони. В непосредствена близост са и защитените местности "Пясъчни дюни Перла" и "Стамополу".

Поръчаните от инвеститора доклади за степента на въздействие на бъдещото строителство върху околната среда и защитените зони в района са връщани на два пъти за преработка поради множество пропуски и неточности. Преди две години все пак собствениците се добраха до екологична оценка на инвестиционния проект, одобрена от експертния екологичен съвет към бургаската екоинспекция, с аргумента, че проектът не влиза в разписаните забрани за зоните.

Планът за инвестиция се появява в началото на 2009-а, когато документалният стопанин на имота "Перла Г" внася инвестиционно предложение, на базата на което да бъде разработен подробен устройствен план и да се смени статутът на горските територии около резиденцията. Проектът предвижда обособяване на общо пет урегулирани поземлени имота, върху които да бъдат изградени постройки с места за 2000 туристи. Плановете са недостроеният хотел край резиденцията да бъде завършен и в района около него да бъдат вдигнати още 15 курортни сгради с апартаменти. Парцелът, на който се намира резиденция "Перла", от своя страна се разделя на два по-малки. Върху втория от тях трябва да бъдат изградени още две сгради. Самата резиденция трябва да бъде възстановена с незначителни вътрешни преустройства. В останалите два имота се предвижда изграждането на курортна сграда и хотел с апартаменти. Към тях трябва да бъдат направени и прилежащата инфраструктура, басейни, ресторанти, паркинг и магазини.

Асоциацията на парковете обаче отново атакува това решение.

И  оттогава съдбата на това място потъва в мъгла. По тази причина поискахме да разберем какво се случва с едно от най-красивите кътчета на родината. А отговорът потърсихме от Министерството на околната среда и водите, което държи "ключа" от барката. Оттам ни съобщиха:

Бившата резиденция "Перла" попада в границите на две защитени зони от мрежата Натура 2000 - BG 0001001 "Ропотамо" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и BG 0002041 "Комплекс Ропотамо" за опазване на дивите птици.

За намерението на "Перла Г" АД за изграждане на хотели и курортни сгради в местност "Беглик Таш" в землището на гр. Приморско е била проведена процедура за оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съвместимостта на намерението с предмета и целите на защитените зони в периода 2011-2013 г., но компетентният орган по околна среда РИОСВ - Бургас, не е постановил крайно решение. Мълчаливият отказ от произнасяне е обжалван, Административният съд - Бургас, го отменя през ноември 2013 г. и задължава РИОСВ - Бургас, да се произнесе. Решението на Бургаския съд се потвърждава и от Върховния административен съд на Република България в края на 2014 година.

В началото на настоящата година РИОСВ - Бургас, информира възложителя за действията, които е необходимо да предприеме за продължаване на процедурата по ОВОС с оценка за съвместимост, но до момента исканата информация не е постъпила.

По отношение на проекта за изменение на Общия устройствен план на община Приморско: за него се провежда процедура по екологична оценка заедно с процедурата по оценка за съвместимост. През август 2015 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е представен Доклад за оценка на степента на въздействието върху предмета и целите на опазване на защитените зони. Докладът е предоставен на обществен достъп - публикуван на интернет страницата на МОСВ.

До момента не са постъпвали становища по доклада за оценка на съвместимостта. В края на миналата година МОСВ е указало следващите стъпки по процедурата по ЕО - провеждане на консултации по Доклада за ЕО с приложения към него ДОСВ и организиране на обществено обсъждане на доклада и проекта за изменение на Общия устройствен план на община Приморско. Към настоящия момент процедурата по съгласуване по реда на екологичното законодателство на изменението на Общия устройствен план на община Приморско все още не е приключила.

Какво ще се случи от тук насетне, остава да гадаем. Засега единственото сигурно е, че "перлата" на родното ни Черноморие се е превърнала в бунище, оставено на волята на природата. А успокоението е, че змиите не се задържат на мръсно.

В категории: Приморско


21
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
21
Коментара по темата
21.
До 18
14.08.2016 07:47:41
0
4
Човека си е прав. И аз днес си тръгвам от тук със същото впечатление. Страшна цигания в центъра, иначе плаж перла все още не е насран, ама като гледам натам си отиват нещата.
20.
СОУ Никола Вапцаров
07.08.2016 09:17:27
0
18
Учителките, които са посещавали дирекцията да се омитат и те, да ходят в някой публичен дом! Нямат работа в училището!
19.
до общината
06.08.2016 15:59:17
0
2
може ли общината да изкара имената на всички които дължат пари.сигурен съм че голяма част от патриотите със сигурност ще са длъжници на общината със хиляди левове.дайте официално имената им.
18.
до разочарования
06.08.2016 15:38:50
1
2
Не си никакъв турист във Приморско ами си един от ония мишоци които тук живеят и тук си вадят хляба а в същото време не спират да плюят от яд и завист че Приморско не ги има за хора.Няма по главната улица насядали роми със семействата си ,това е лъжа , няма улични дюнери , по центъра са на Жулиян на Митю мустака и пловдивчаните до оргазъм.Не могат да имат общински наеми защото всички тези магазини са на частници и нямат нищо общо с общината.Нека лилипутите и кюфтетата спрат да лаят и с тях и без тях Приморско е супер.Аман -
17.
Най-после!!!!!!!
04.08.2016 12:08:40
0
27
ЕПИЧНИЯТ СТОЯН НАЛБАНТОВ СДАДЕ ВЛАСТТА В СОУ „Н.Й. ВАПЦАРОВ” – ПРИМОРСКО
Обновена на: 2016-07-28 11:44:27 | Автор: BurgasINFO

Дългогодишният директор на СОУ „Никола Йонков Вапцаров” в Приморско – Стоян Налбантов, сдаде поста си. Той се е оттеглил сам от длъжността. На негово място е назначена Марияна Казларова – досегашен преподавател в училището. Налбантов остава на работа като учител по история, научи BurgasINFO от свои отлично информирани източници.

Името на Налбантов през последните години се свързваше както със серия скандали, така и с постижения в дейността си. По неофициална информация, той трудно се е разделил с поста си, въпреки че е почувствал умора от дългогодишната си работа като директор.

„Въпреки, че вече не е на този пост, той продължава почти всеки ден да бъде в сградата”, казаха местни жители.

В Приморско се носят легенди около личността на Налбантов, говори се, че е станал толкова самолюбив, че дори имал икона с изографисан собствения му лик.
16.
разочарован
03.08.2016 15:04:27
1
5
За жалост Приморско се е превърнало в циганско гето.За 5 дневния ми престой бял търговец не видях.Главната улица,която трябва да е лицето на града,е окупирана от роми(насядали с цялата си рода по тротоара)продаващи царевица,дюнери,закуски,„маркови дрехи“,детски играчки и др.глупости.Естествено никой от тях не е чувал за касов апарат,хигиена,общински наеми и прочие.
15.
до топчестия - 12
02.08.2016 23:11:58
0
32
Той и Еузебио имаше топки ама направи 7 момичета, не му достигна една топка да направи момче. И на тебе май същата топка ти липсва.
14.
до Здравко №-12
02.08.2016 21:28:46
1
28
Здравко ,смотан лилипут , спри да ръсиш простотии срещу селото .Приморско не е кенеф смотан лайняр ,Приморско е място където лятото си изкарваш парите които ядеш зимата в Бургас, защото иначе ще умреш от глад.Кенеф е вмерисаното ти ресторантче с боядисаните маси и пейки със зелена блажна боя..Цървул.
13.
МВР
02.08.2016 12:06:50
2
28
Търси се "Здравко", който е писал на номер 1. Засега няма заподозрени. Такова име в Приморско няма, често се среща в Ургари или Кости. Сигурно оттам са писали.
12.
"Здравко"
02.08.2016 11:57:00
2
10
В поредната статия за Приморско някой се подписва с името "Здравко". Лошо няма - не едно магаре се казва Марко , но приятели Здравко има топки и винаги е заставал открито с името си. Не е бил анонимен по разни сайтове или форуми. А , че Приморско е кенеф ... е това всички го усещаме.
11.
до 5-ти - диян тончев
02.08.2016 10:42:51
2
21
да не ти задрънчи камбаната на пожар, к'вато е куха, много хубу ще дрънчи
10.
до1
02.08.2016 10:24:00
0
5
Как да се почиства,като всички служителки в „чистотата“работят по хотели и сергии.В Чистота Приморско ходят само,когато се получават заплати.Това е като италианска омерта шефа краде–служителите мълчат,те пък не ходят на работа–шефа си мълчи.
9.
Тодор Живков
02.08.2016 10:15:11
0
9
Бай Тошо ако стане за Тея преватизаторчета няма да има перла, а само Белене.
8.
Аз
02.08.2016 09:37:23
0
4
Май скоро ще ебат майката на пейзажа около перла
7.
Узунджата
02.08.2016 07:07:12
0
4
Благодарение на мъдрото кметско и съветническо ( Митьовци, Будуровци и т.н. ) управление Приморско е това което е . Когато преди време ви пишех и за проблемите на Узунджата вие си мълчахте, а сега ви сполетя същото и в града
6.
Ургари
02.08.2016 05:33:03
6
13
В Приморско е пълно с педераси,курви и наркомани!Най-мизерния град по черноморието!И зимата не е по-различно!Диви селяни......
5.
Диян Тончев Камбаната
02.08.2016 00:22:38
24
4
до 2 а ти кой си ве изтрьпнал педерас щи еба майката
4.
турист
01.08.2016 23:26:10
3
15
Асфалт само по улиците на общинските съветници и видни гербаджии.За мръсотията е прав Здравко,незнам защо го държат този шев на чистотата( роднина навярно) Мизерията е потресаваща и е първото нещо,което прави впечатление на туристите.Отврат.
3.
Терариум
01.08.2016 23:20:26
2
34
Змиите са почувствали, че в Приморско живеят сродни души и затова са им дошли на гости.
___________
Статия от 2014:
Приморско се напълни със змии!

Плажът на Приморско се напълни с опасни влечуги. Змиите буквално изпълзявали от пясъка след потопа, който застигна преди дни черноморския град. Те плъзнали след голямата приливна вълна, която отнесе части от плажната ивица и напълни града с кал и боклуци. Змиите всяха див ужас у летовниците, които не искат и да припарят до плажа. След поразията двадесет от хотелите са се напълнили с вода в приземните си етажи. Над четиридесет търговски обекти в Приморско също са се оказали под водата...
2.
до 1
01.08.2016 22:43:45
15
29
Кой си ти ве? Стой си в "Братя Миладинови" и недей коментира Приморско! Тук си никой!
1.
Здравко
01.08.2016 21:56:59
15
31
Приморско се превърна в поредната клоака.БОКЛУКА Е НАВСЯКЪДЕ.НЕ СЕ ПОЧИСТВА И ИЗВОЗВА,ГРАДЪТ СМАРДИ...ДЮНЕРИ,БАНИЦИ,ПОТНИЦИ И ХИЛЯДИ ЦИГАНИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори