×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съгласих се да ме номинират за президент или вицепрезидент - готова съм за предизборна битка


Съгласих се да ме номинират за президент или вицепрезидент - готова съм за предизборна битка
„Няма как г-жа Манолова да бъде надпартийна кандидатура, защото нейните номинации са вътре в БСП”
29 Юли 2016, Събота, 00:25 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Преговорите с АБВ са много трудни, казахме им, че не могат да гледат на БСП като на донор на гласове



Илияна Йотова е евродепутат трети мандат. Член на Изпълнителното бюро на БСП. В петък тя участва в Националното съвещание на партията в Габрово преди големия събор на Бузлуджа ден по-късно. Г-жа Йотова коментира пред „Флагман” предизборната ситуация и трудните разговори между левите формации, които продължават няколко седмици.

- Г-жо Йотова, защо се наложи отлагане на преговорите с АБВ? Те трябваше да бъдат на 3 август.
- По съвсем технически причини. Разбрахме, че г-н Първанов и г-жа Дончева от 1 до 7 август няма да бъдат в България. Очевидно това им е период на отпуска и трябваше да се съобразим. Ние бяхме готови. Знаете, че на 2 август имаме заседание на Изпълнителното бюро и бяхме решили веднага след това да започнем втория кръг от преговорите, но имаме тези препятствия.

- 14 август абсолютно краен срок ли е за обявяване на кандидатурата?
- Не, формално имаме решение на Националния съвет, че крайната дата, която ни е поставена, е 31 август. Имахме амбиция да стане още утре – за Бузлуджа, но не успяхме поради различни обективни причини. Първо трябваше да си направим допитването, всички конференции с номинациите, да завърши вторият кръг от преговорите с нашите евентуални потенциални партньори... За съжаление всички тези неща не можеха да станат в тези кратки срокове, затова и няма да можем да съобщим името на Бузлуджа. Но сега ще се опитаме с две седмици по-рано от законовия за БСП срок да кажем своите кандидати.

- Не е ли добре стратегически да изчакате кандидатурата на ГЕРБ, за да може да реагирате с адекватен конкурент?
- Имаме няколко много силни варианта за участие в тези избори. За нас много по-меродавна е подкрепата вътре в партията, важно е и да постигнем максимална подкрепа вляво за нашата кандидат-президентска двойка. Според мен все още не е затворена вратата и за надпартийна кандидатура, която да бъде подкрепена от повече хора, извън членската и симпатизантската маса на БСП. Освен това аз не приемам този род разсъждения. Ние ще имаме своите силни предложения - нека другите партии, които решават да изчакат, да се равняват по нас.

- Г-жа Манолова надпартийна кандидатура ли е?
- Няма как г-жа Манолова да бъде надпартийна кандидатура, защото нейните номинации са вътре в БСП.

- Вашето име също се спряга като вариант. Вие готова ли сте за тази битка?
- Да, готова съм. Аз съм дала съгласието си моето име също да бъде номинирано като кандидат за един от двата поста – президент или вицепрезидент. Сигурна съм, че в списъка, който ще бъде на дневния ред с останалите партньори, ще фигурира и моето име. Оттук нататък, уверявам ви, няма да има абсолютно никаква ревност. Ние, номинираните не правим съревнование помежду си. Търсим заедно с всички най-печелившия вариант. Ако се намери по-печеливш, който изключва моето име, повярвайте ми, че ще дам всичко от себе си тази двойка да се представи убедително по време на кампанията и да спечелим изборите.

- Евентуалното Ви включване в кампанията ще попречи ли на работата Ви като евродепутат? Ще се наложи ли временно да се оттеглите?
- При нас има строги правила в това отношение, тъй като можете да си представите, че във всичките вече 27 държави има непрекъснато избори някъде. Една голяма част от моите колеги се явяват и на местни, и на парламентарни, и на президентски избори. В такъв случай се уведомява председателят на Европейския парламент, в случая г-н Шулц, за това, че участвам в предизборна кампания като кандидат и временно, естествено, не участвам в работата на Европарламента. Просто се излиза в нещо като неплатен отпуск по време на кампания – същият принцип и същото законодателство са и у нас. Ще бъде трудно, защото през месеците септември и октомври Европа предстои да вземе много важни решения  с оглед на изключително усложнената международна обстановка. В момента на моето бюро като заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност стоят три важни досиета. Много е важно какво ще реши Европа, включително и каква ще бъде позицията на моята държава. Като започнете от решението за отпадането на визите за турските граждани, което вече има съвсем друго звучене след преврата в Турция. Минете през все още нератифицираното от турска страна споразумение „Европейски съюз – Турция”  за реадмисия на бежанци и имигранти. И третото е нещо изключително важно – дали Турция след всичко, което се случи, може да участва и да бъде част от списъка на т. нар. сигурни държави. Това е регламент – документ, който е абсолютно задължителен за всички държави-членки, за разлика от директивата. Той също е на дневен ред. В този списък влизат всички страни от бивша Югославия плюс Албания и Турция. За нас този регламент е изключително важен - ако по някаква причина в Европейския съвет надделее мнението, че Турция трябва да бъде изключена от списъка на сигурните държави заради всичко онова, което последва след преврата като действия на г-н Ердоган, това за всеки един бежанец или имигрант, който от турска територия преминава в България, означава, че ние няма да имаме правото да го върнем обратно. Което е страшно.

- От досегашните преговори с АБВ странично погледнато изглежда като че ли те по-скоро блокират общата кандидатура. Вие с какво впечатление сте?
- Много са трудни преговорите, няма да крия от вас. Те започнаха трудно още в зародиш, защото АБВ някак си се опита да предпостави нещата и нашия избор още след Конгреса на БСП. Буквално не минаха и два дни, когато последваха два сигнала от тяхна страна. Първо – с излизането от правителството, за което, вярвайте ми, аз до ден днешен не мога да намеря рационална аргументация. Опитвам се да се поставя на тяхно място и не мога да разбера защо до вчера най-успешният вицепремиер (по техните тези и внушения), трябваше да излезе от това правителство. И на второ място, когато отново се предпоставиха двете имена – на Първанов и на Калфин. Ние все още бяхме в първите дни на допитването в партията за това как да се явим на изборите, изобщо не бяха започнали номинациите вътре в БСП. Всичко това изнерви хората, които и без това са достатъчно чувствителни на тема „АБВ”, особено след последните местни избори. Затова се опитахме да им кажем, и мисля, че успяхме, че не могат да разглеждат БСП като партия – донор на гласове. Че ние имаме достатъчно самочувствие и още повече, че имаме достатъчно подготвени хора, които през всичките трудни години не са се огъвали и са имали позиции, които, колкото и в личен план да са им носели доста негативи, не са се отказали от тях. И аз твърдя, че това са позиции в интерес на държавата. Оттук нататък процесът остава отворен. Сега те имат препотвърдени двете кандидатури на Първанов и Калфин, ние имаме своите 5-6 най-рейтингови имена вътре в партията. Имаме и номинации извън БСП, ще отидем с тези имена и ще направим последен опит да намерим златното сечение.

В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
питащ
01.08.2016 17:42:49
0
1
Не се ли наяде....???

За тази КРАВА най-важното е да е в ИГРАТА !!!

На всичко е готова...!!!!
8.
ШОК, УЖАС,
30.07.2016 14:06:59
2
5
А НАЙ-ВЕЧЕ ОТВРАТ! ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА НЕ ТИ Е СПАЛНЯТА С Р.ОВЧ.?
7.
Fuck communism
30.07.2016 13:57:36
2
5
Fuck the communist idiots!!!'
6.
Царство България
30.07.2016 13:56:39
2
3
Дебелобузеста комунистическа свиня.

Къде са царицата и царя на България!!!!!!
5.
Бай Тошо
30.07.2016 12:25:18
2
8
Гнусна, алчна коза
4.
Цола
30.07.2016 12:02:37
2
4
Дали президент или вице, няма значение! Въх!
3.
гггггггггггггггггг
30.07.2016 10:57:26
4
2
смях, та те доказаха че крааде
2.
Лука
30.07.2016 10:54:20
3
10
СМЯХ В ЗАЛАТА ...ОВЦА - ПРЕЗИДЕНТ ..ХА ХА ХА
1.
Тодар Жиката
30.07.2016 10:43:11
2
4
Насила се нави иначе не иска да е президент
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори