×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато морето още беше чисто и евтино


Спомени от соца: Когато морето още беше чисто и евтино
Имаше девствени плажове, залези, спиращи дъха ни, нежни влюбени нощи и прословутото "още нещо"
30 Юли 2016, Събота, 17:30 ч.
Източник: в. Стандарт

Една карта за две седмици струваше 45 лв. на човек. До реалната й стойност от 110 - 120 лева доплащаше предприятието

Ще ви водим на плаж, но ще се върнем с 30 и повече години назад, за да си припомним, а по-младите да научат, какво представляваше една типична ваканция по онова време. Времето, когато картите за море бяха 14 дни (на военните - по 20), цените бяха идеални, морето - чисто, курортите - семпли и незастроени.

Времето, когато героинята на Катето Евро от "Оркестър без име" си хвана италианец и заряза колегите. А те, вместо да хукнат по чехкини и германки, се чудеха как да изкарат по някой лев из крайбрежните кръчми. Имаше девствени плажове, залези, спиращи дъха ни, нежни влюбени нощи и прословутото "още нещо", което разпалваше въображението на социалистическия човек.
Банските

Стилни едноцветни в жълто, синьо и червено. Това бяха основните акценти, открояващи се по пясъците на Албена, Созопол, Несебър, Златни-те и Слънчев бряг. В повечето случаи - собственоръчно ушити или серийно производство от оскъдните платове по онова време. По края с кантове - за разкош! Материите бяха леко грубовати и без бързосъхнещ ефект. Затова се носеха по два комплекта, че да могат едните да съхнат. Занимавка сериозна.

Банските на точки станаха хит в края на 60-те. Те, заедно с моделите с висока талия, превземаха тенденциите на плажната мода тогава. Масовото "разкрепостяване", в което бяха замесени култовите хипи банди с дълги коси, направи талиите по-ниски, а точките отстъпиха на много "минита" от всякакъв род. Целите бански, най-често с флорални мотиви и доста затворени, бяха предпочитани от майките - те издаваха признак на добър вкус и благоприличие, задължителни за тогавашното социалистическо общество.

Присъствието по българските курорти на рускини, германки, полякини и всякакъв род интересни жени от чужди страни обаче всяваше адски смут в душите на българките. Нови и невиждани дотогава материи, кройки и разкрепостеност докарваха до луда завист
родните домакини и караха съпрузите им да мечтаят за далечни изживявания. Модели, които никой не е можел да види дори в немската "Бурда" (еталон за гедерейска мода, популярна и у нас), правеха чужденките по Черноморието истинските музи на соц времето.

Жени и гларуси

Един от най-легендарните летни типажи на соца, гларусът бе вечния морски сваляч. От този класически персонаж вероятно е тръгнал митът за българското гостоприемство. Той бе живата реклама на черноморските ни курорти, мил спомен за хиляди чужденки, днес на преклонна възраст, но богати на качествени изживявания. Главните представители на гларусите бяха спасителите. Наближеше ли лятото, всички що годе снажни красавци от цяла България хукваха да търсят връзки, за да се уредят с пост на брега. Според варненския дългогодишен спасител Божидар Банков, който започва кариерата си през 1963 г. на "Златните", прозвището "гларус" тръгва от приключение на свалячи, общи работници в курорта.

"По цял ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на някоя чужденка, макар да е забранено. Милицията обаче не спеше. Бяха пратили две момичета под прикритие в хотел "Гларус". Че са агентки ни каза барманът. Общаците обаче не знаеха. И една августовска вечер през 1964-а милицията хвана няколко нашенци на калъп с чехкинчета. На другия ден в. "Народно дело" написа, че в "Гларус" изловили "гларуси". И така се роди новото име на свалячите на плажа", разказва той.

Типичният гларус, добре сложен и изпечен, е с прилепнали бански и с екзистенц-минимум от свалячески реплики на няколко езика. Тези, които не можеха да се уредят с работа на морето, спяха по палатки и квартири в околните села. Вечер посресваха косички и пеша през нивите тръгваха към светлините на големия курорт. Много често с 2 лева в джоба.

Най-атрактивни бяха чехкините и немкините. С рускините, според класическия виц, било най-трудно, понеже ходели по групи. Анекдотът гласи: "Колко време трябва, за да свалиш една рускиня? Пет минути и два часа преди това, за да я отделиш от групата", шегуваха се тогава морските зевзеци. Наричаха рускините Наташки, а за самите тях допълнителната трудност на свалката с нашенец, правеше романтиката още по-силна. Докато останалите гостенки на нашите курорти се отдаваха на родните мъжкарчета без притеснения, за рускините това си беше някакво забранено приключение, все едно попадаха в някакъв друг непознат свят, пълен със забранени плодове. В групите им винаги имаше прикрепени бдителни съгледвачи, които пазеха честта на СССР. За руските жени обаче тук беше Западът.

Полякините пък бяха изключителни добри търговки на парфюмчета "Бич може", "Пани Валевска" и кремове "Нивеа" - изключително дефицитни продукти по времето на соца. А номер едно в класацията бяха шведките - малко на брой, сякаш случайно попаднали, но класни като външност и произход. Не само защото ще платят сметката в ресторанта вечерта, но може и да те пооженят за себе си и да те отведат далеч на Запад.

Българките, милите, бяха последни в класацията. По много причини, но вероятно и заради поговорката - "Чуждата кокошка - патка". Налагаше се нашенките много да се потрудят, за да хванат окото на местните мачовци. Цветя в косите, шапки, бижута, сандали на висок ток и червило на плажа - това бяха най-честите аксесоари-оръжия за успех на русалките по българското Черноморие. Някои от спасителите обаче, казват, че били на "двойна езда" - измежду задълженията им да наблюдават чуждестранните туристи на плажа, спадала и отговорността да докладват определени ситуации, където трябва.

Станциите приютяваха масите

Председателят на профкомитета беше особено важно лице преди 1989-а. Той раздаваше картите за почивка и ако сте му по-близки, можеше да получите 14 дни на море със семейството. Красота! Една карта струваше 45 лв. на човек. До реалната й стойност от 110 - 120 лева доплащаше предприятието. Детските бяха по 36 лева. Общо за семейството масрафът излизаше 162 лева при средна заплата 270. Имаш топла вода и жената не готви - столът работи. Неудобства - всичко е по график. Закуската е рано сутрин, обяд по точно определено време и вечеря сравнително рано, за да може персоналът да не окъснява. Имаше предвидени и "културномасови мероприятия". А вратата се заключваше след 24 часа. Към военните станции имаше дори и детски градини. Оставяш малчугана там и е строго забранено 20 дни да го виждаш - да не вземе да ревне, че после няма отърване - иска да е с мама и татко.

Къмпингът бе изборът на стоиците с романтични нагласи. Първо - задължително набавяш оборудване от туристи от Чехия и ГДР, в България такова не се продаваше. Нощувката на вечер за двама с палатка и кола излизаше 4 лева. Топла вода нямаше, чакаше се на опашки пред тоалетната, мивките, магазините за храни, плодове и зеленчуци. И, за да сме сигурни, че няма да останем гладни, повечето от нас пълнеха багажниците на москвичите си с пъпеши, дини и зарзават. В ресторанта бе скъпо, а менюто щедро предлагаше кюфтета, кебапчета, пържола или мешана скара, с гарнитура от шопска салата и пържени картофи. Дробчетата, наденичките, гювечетата, рибата и постните манджи са лукс, който ще се появи масово чак след 90-та година. Сметка през 80-те за 1 човек се движеше между 5-10 лева за обилна вечеря.

Можеше да отидеш и на квартира. Наемаш стая за 2 лв. на легло, топлата вода не е гарантирана и ядеш където намериш. Планираш почивката си поне няколко месеца преди това Ч отпуските на съпрузите трябва да съвпаднат.

Понякога и "Балкантурист" ни водеше на море, но само ако имаш късмет някой чужденец да не си спази резервацията. Висваш пред туристическото бюро в съответния курорт и чакаш като мъченик. Късметлиите се сдобиваха със стая в хотел "Хризантема", например, на Слънчев бряг. Цената беше 2.50 на легло. Двуетажно семпло хотелче близо до плажа, заобиколено от зеленина, далеч от модерния мутробарок. Това, че след 2-3 вечери те местят в друга стая, с изглед към парка, защото отново са дошли чужденци, беше част от преживяването. Колите се движеха свободно из алеите на комплекса. Но не трябва да си позволяваш волности. Другарите милиционери бдяха и при прекалени волности - да кажем шумен весел немски кабриолет - спираха, проверяваха и правеха забележки за лошо поведение. Дори през деня.

Елитът - лукс зад огради

Елитът, обаче, (ЦК, партията и правителството) освен построената още по царско време резиденция в "Евксиновград", си вдигна луксозни бази за отдих край "Златни пясъци" и "Дружба" (днес "Св.св. Константин и Елена"). Бляскавият сега хотел "Империал" част от ваканционния клуб "Ривиера", някога беше почивна база на правителството на НРБ "Дом № 7". Ваканционната постройка, приютяваща най-висшият ешелон на властта, е завършена през 1976-а. Там почиваха само най-висшите служители на Министерския съвет и техните семейства, както и високопоставени чуждестранни гости на БКП. До 1989 г. достъпът до него бе забранен за простосмъртни, за да се диференцират класите в социалистическото общество.

"Слънчев ден", в най-северната част на "Св.св. Константин и Елена", през социализма се водеше като Дом № 6 и също бе само за другарите гости на БКП. Почивните станции за комунистическата номенклатура бяха по-добре оборудвани, в сравнение с тези за плебеите, разполагаха със собствени заведения и дискотеки с особено ниски цени, поради което на почиващите не им се разрешаваше да водят външни хора там.

Мечки, камили и танцьорки във вариетето

Танцуващи мечки, разходки с магарета и камили по плажа и мини голф игрища. Това бяха част от дневните забавления за туристите в Слънчев бряг и Златни пясъци по времето на бай Тошо. Музиката в ресторантите бе на живо. А вечер, ех, вечер - мечтата на курортиста нашенец бе да надникне във вариетето на "Слънчев бряг". Там бе скъпо и главно си го позволяваха чужденците, но и за нашего брата оставаха огризки. А казината и игралните зали бяха само за вносните туристи. За зелените ни паспорти входът бе забранен. Дискотеките обаче, колкото и малко да бяха, оставяха луди спомени в някогашните тийнейджъри и до днес. Защото почти всички младежи и девойки след 18 годишна възраст ходеха на море ежегодно със свои приятели или приятелки. На морето ставаха курортните флиртове - на плажа, по дискотеките и кафенетата, та дори в градския транспорт. Плахо и с оглеждане се завързваха и връзките с мечтаните чужди туристи.

При запознанства девойките при социализма питаха "къде следваш?", за разлика от демокрацията след 90-та, когато при курортно запознанство въпроса е "в кой ресторант работиш?".

В категории: Ретро Флагман


26
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
26
Коментара по темата
26.
666
30.07.2016 18:32:43
5
4
Вече съм зад граница.
__________

Моля те, не се връщай в България.
25.
Мъни
30.07.2016 18:20:30
1
8
Колко ефтину ,през соца целия плаж в Бургас беше ограден с височка оградда и имаше каси а билетите за плажа беха около 20 _30стотинки
24.
Моряк
30.07.2016 18:01:49
2
5
Вече съм зад граница.
23.
До Моряка
30.07.2016 16:22:17
8
3
Ми ти и сега,ако тръгнеш да минаваш границата ще те застрелят.
Я какво съм седнал да се занимавам с тебе.
Нафиле.
Гола вода си.
22.
Моряк
30.07.2016 15:41:29
8
12
Романтика има винаги. А ТОГАВА МОРЕТО БЕ ПО-МРЪСНО. НОСТАЛГИЯТА Е РАЗБИРАЕМА КАТО НОСТАЛГИЯ ПО МЛАДИТЕ ГОДИНИ. Сещам се че капитализма беше прогнил и ако ИСКАШ ДА ОТИДЕШ ДО КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА НА ГРАНИЦАТА ТЕ РАЗСТРЕЛВАХА.
21.
Путин
30.07.2016 15:00:00
0
3
Флагман нали ви казах Всеки ден по 10 статии!
20.
Gor
30.07.2016 14:53:26
1
4
Даааа определено си е за лудницата.
Това което чета,май доста илетирати са за там.
О свещена простота!!!
19.
Бай Хуй
30.07.2016 14:25:59
2
3
Ти си за лудницата бе, трол мръсен!
18.
Явор
30.07.2016 13:54:15
6
8
Дори Арабите не можеха да се похвалят със такъв банкрутирал комунизъм като този на Тодор Живков.
17.
Холандската Преса
30.07.2016 13:51:13
9
5
Само да припомня:

Тодор Живков шепнеше на западно германския канцлер когато беше на посещения в Германия: ей да не вземете да се излъжете да тръгнете по нашия строй. Вие имате държава и свобода ---това което ние искахме да имаме"

Пазарния строй е най прозрачен най мотивиращ!!!! Вижда се кой какво е вършиш!
16.
Не си соц
30.07.2016 13:33:40
13
14
Интересно, сега мога да работя във Швейцария и да уча в всеки Европейски град, и пак мога да си ходя на всичките морета в Европа.
Мога да работя по целия свят.
Имам iPhone не руски транзистор.
По зле ли ми е?
Не си ти когато си тъп соц.
15.
Важно!!!
30.07.2016 13:28:57
8
8
"невиждани дотогава материи"

Само да ви припомня че България е била Империя и Царство което е било по голямо от Русия и се простираше от Европа до Индия.
Невиждани материи???
Само да ви припомня че Бургас е строен от Италиански и Швейцарски архитекти 1870-1944 а не от руски и полски лайна.
14.
уууууу!!!
30.07.2016 13:23:46
8
12
"Комунизма е едно недоносче"
Тодор Живков последните му думи
13.
Чърчил
30.07.2016 13:22:46
12
4
Тъпа ебана статия на немислещи жени които правят $200 лева заплати и си хабят живота за този комунистически боклук медия.

Че да кажа за периода преди соца --- когато България притежаваше Беломорието което соц лидерите и отрязаха за да я убият и да я превърнат във 16та република на СССР хахахахаха какво ще кажете? Някой ебеше ли го за Черно Море когато имахме 2 морета????????
12.
a3
30.07.2016 13:14:36
6
9
Гледам шизото пак се е развихрило, доказателство са коментарите от 2 до 8 :)
Флегман, защо не си чистите форума от подобни умствено възпрепятствани индивиди?
11.
Ах морето, ли ?
30.07.2016 13:13:23
11
9
Нито беше евтино, нито беше чисто! Всяка година, април и май, плажа се чистеше от мазутни петна, които вълните изхвърляха във вид на каша. Цени сегашни, заплати 150-200 лв.
10.
Кю
30.07.2016 13:12:47
12
11
Само един ебан мързелив народ може да съжалява за комунизма.
Такъв народ заслужава простотията и беднотията!
Такъв народ ще бъде изтрит от еволюцията която иска силни мислещи калкулиращи свободни хора които постоянно произвеждат!!!!!
9.
Gonzo
30.07.2016 13:02:16
7
10
Тоо при соца имаше наркотици,рекет,всекидневни убийства,нищета,хора по казаните.Беше привилегия да ти плащат заплата всеки месец.
Просто съм потресен от този соц.Какъв жалък живот живеех ме.
8.
Кмета
30.07.2016 13:01:57
8
6
Глупава статия на мързеливи жени аборигенки от Флагман. Можеше да пишете за Jeff Bezos или за Steve Jobs. И как станаха билионери без да са следвали по времето на соца?
7.
Важно!!!
30.07.2016 12:58:32
7
5
Заради такива статии сега правите по $300 лева на месеца хахаха. A какво следвахте?
6.
Тракиец анти-Руснак
30.07.2016 12:57:12
10
5
Е какво ще ми платиш ли кафето със "следването" мършо?
Който не работи няма да яде!
Айде марш в Северна Корея със аборигените да "следваш".
Какво следваше Карл Маркс и Сталин? Хахахахаха
5.
Бж
30.07.2016 12:55:03
8
6
Тъпаци преди "соца" кой построи тоя народ нали беше пазарния строи и частнаха собственост!!!
Кой банкрутира България 2 пъти???????? Какви глупости пишете ве тъпаци!!!!!!!!!
4.
Кмета
30.07.2016 12:53:29
8
4
Айде хибридната война пак става ясно кои са Флагман. Пазели честа на СССР? Цигани! Измамници!!!!!
3.
Флагман мамка ви
30.07.2016 12:52:10
13
11
Какъв соц я си ебете майката това да не ви беше Норвегия?
Нас ни мачкаха ебани тъпаци като Тодор Живков цели 30 години!!!
Вие не сте наред.
2.
стоян от Чикаго
30.07.2016 12:46:49
16
12
Флагман,
Пиша ви от Щатите за пореден път. Колко пъти да ви напомням че в България е нямало соц?
Ние имахме комунизъм и окупация от Червената Армия и Комунистите на София.
Ние не можехме да излизаме в чужбина, нямахме права, нямахме право на частен бизнес!!!!
За пореден път лъжете хората!!!!!
Ще ви докладвам във София!!!!
Днес имате 3 статии "за соца" и за комунистите!!!!
Вир ще ни изгоните не само инвеститорите ами всичко младо което иска свобода и пазарна икономика!!!!
Срам ме е от вас, цигани такива!
Сами си търсите беднотията!!!!!
Явно сте КГБ медия и сте предатели! Тогава да ви дадем на народен съд!
1.
666
30.07.2016 11:56:51
6
17
Хубави времена бяха.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори