×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният художник на Бургас: Конкуренти търсят скандал с Коджакафалията! Старият паметник е осквернен


25 Юли 2016, Вторник, 00:01 ч.
Автор: Давид СУКНАРОВ снимки: Авторът

Оригиналните плочи от паметника на Бащата на Бургас са сериозно пострадали и не могат да бъдат използвани отново, обяви той


„Нормално е тези, които не спечелиха проекта за паметника на Коджакафалията, да таят злоба и да търсят скандали”, каза пред Флагман.бг главният художник на Община Бургас Николай Дубаров.

Относно спора в гилдията за това дали да бъдат нарязани трите оригинални елемента от паметника, Дубаров заяви, че тази дейност е необходима, тъй като плочите, които са запазени, са осквернени и не може един камък да бъде използван 15 пъти.

„На тези плочи пише името на Георги Димитров. Според мен е недопустимо те да бъдат запазени в този си вид. Освен това транспортирането на плочите е било по възможно най-вандалския начин и голяма част от тях са сериозно пострадали, начупени, със сериозни увреждания. При един сериозен градеж някак си не върви да бъдат експонирани”, обясни Николай Дубаров.

Според художника има технологии, чрез които може да се възстановят, но тогава този паметник трябва да бъде експониран на закрито в музейна среда.

Относно  противоречията с релефното изображение Дубаров коментира пред Флагман.бг, че цялото световно изкуство вече се е доверило на тази технология и не вижда основателна причина, поради която и Бургас да не го направи.

Възникнаха и скандали и за това как ще бъде позициониран реставрираният паметник.


Първоначално паметникът щеше да бъде на мястото в червения овал, сега Общинският съвет
реши да е няколко метра встрани


„Запознат съм в дълбочина с проекта. Да, той е наравно с тротоара, но е изграден върху изискана настилка от гранитна плоча. В последните години се наложи едно правило, което гласи, че винаги, когато може да не се създават стъпала и препятствия за всички видове граждани, това е положително качество”, каза още художникът.

В категории: Бургас


19
Коментара по темата
19.
Artist
14.03.2017 03:36:33
0
3
Некадърник на хранилка! Както е и целия им род.
Ананиева да се самосезира и да го разкара от общината!
18.
Klana Dubarovi ...
26.07.2016 23:07:44
0
6
GLADNIQ LESHPER na familiq Dubarovi.
Obshtinata neshto da vzeme da izcisti KONFLIKTA NA INTERESI , zashtoto ne moje da rabotqt na rykovodna dlyjnost TRI lica ot familiq Dubarovi.
17.
Цони
26.07.2016 14:30:53
0
4
Другарят Дубаров да не търси оправдания за лансирането на дружките си по чашка!
Гаврата с паметта на Коджакафалията е недопустима и е продължение на разрушаването на гроба му от същите "прогресивни" среди.
16.
Мишо
26.07.2016 14:19:03
0
4
Другаря художник може и делфини от бетон, да сложи около паметника. Еколозите ще са доволни. И без това има скандал с умрелите делфини. С един изстрел два заека.
15.
Стефан
26.07.2016 10:26:28
2
6
ДРУГАРЯТ, КОЙТО СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО МЕНТОР И ДИКТУВА МОДАТА В ГРАДА, КАЗВА НИ КАКВИ ПРОФАНИ СМЕ И НЕ РАЗБИРАМЕ ОТ ИЗКУСТВО ДА ОТГОВПОРИ НЯ НЯКОЛКО МНОГО ВАЖНИ ВЪПРОСА:
1. В КОЯ ДЪРЖАВА, ГРАД ИЛИ СЕЛО ОТ ЕС ИМА НАРЕДБА, КОЯТО ДА ОПРЕДЕЛЯ КАКВИ ЩЕ СА РЕКЛАМИТЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ?
2. КОЙ Е ТОЗИ ВИСОКООБРАЗОВАН ВЕРОТНО БРАТОВЧЕД НА МИКЕЛАНЖЕЛО, КОЙТО Е ОПРЕДЕЛИЛ ШАБЛОН НА РЕКЛАМНА ТАБЕЛА ОТ РОДА БЯЛ ФОН И ЧЕРНИ БУКВИ? ТОВА ДА НЕ Е ВЕСТНИК?
3. В КОЕ НАСЕЛЕНО МЯСТО ОТ ЕС ТЕНТИТЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ В ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЗОНА ТРЯБВА ДА СА ЕДНАКВИ?
4. НЯМА ЛИ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ В ТОЗИ ИЗМИСЛЕН НАЙ ДОБЪР ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ, ЧЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗПЛАТА И НА ЕДИН АУТСАЙДЕР КАТО ХУДОЖНИК? ГЛАВЕН ХИДОЖНИК? АМИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА ДА ИЗБЕРЕМ И ЕДИН ГЛАВЕН ЗАВЕЖДАЩ ГРАДСКИТЕ ТОАЛЕТНИ! КОЛКО МНОГО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОЩЕ! НАПРИМЕР ДА ХОДИМ ПО ГОЛЯМА НУЖДА ПОД СТРОЙ И ПО ЕДНО И СЩО ВРЕМЕ!!!! ДРУГАРЮ КМЕТ, ИЗЖИВЯВАЩ СЕ КАТО НЕПОВТОРИМ И НЕЗАМЕНИМ! СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА ОТ ТРОНА СИ И СЕ ОГЛЕДАЙ! ЛИЦЕТО НА ЕДИН ГРАД НЕ Е ЦЕНТЪРА ИЛИ ГРАДСКАТА ГРАДИНА! ГРАДЪТ СЕ ПРАВИ ОТ ХОРАТА, КОИТО ПЛАЩАТ ДА НЪЦИ, И ТО КАКВИ! И НА ТЕЗИ ХОРА ЗАПОЧВА ДА ИМ СЕ ПОВДИГА ОТ ГЛУПОСТИТЕ, КОИТО ИЗМИСЛИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА!!!!
14.
a3
26.07.2016 08:53:13
1
5
Шизото пак се е развихрило...
Флагман, защо не си почиствате форумите от боклуци???
13.
Лилия
26.07.2016 08:30:25
2
2
Библиотеката на града е един насран боклук няма никакви бизнес книги! Какви са тея заспали лелки
12.
йстория
26.07.2016 08:27:33
1
9
Защо града има главен художник хахахахаха няма ли тук пазарни принципи? Защо един манаф ще казва какво да става?
11.
Кмета
26.07.2016 08:03:53
4
4
Ало града,
Как не ви е срам да има толкова неподдържани сгради във грозни разпадащи се външен вид.
Разваляте репутацията ни!
Плашите инвеститорите!!
10.
До 9
26.07.2016 07:58:52
3
11
Вместо града да има главен художник, да му плащаме, защо не направим комитет от 10 най добри Европейски художници които да съветват Общината -- и 5 от тях да са западно Европейци. Така ще имаме повече мнения и някой от тях ще го правят безплатно.
Трябва пазарен принцип, не такъв дето е на сигурна заплата дето таланта му е спорен.
9.
Георги
26.07.2016 07:51:34
2
13
Страшна длъжност главен художник .... Аман от хрантутници на общинска заплата
8.
Богатите къщи на Бургас
26.07.2016 07:50:25
6
4
Града трябва да си върне къщите и булевардите за богати хора.
Това значи не повече от 2 етажа със градини и дворни места и балкони. Града трябва да има цели квартали за богаташи с дворни места. Малко по малко събаряйте тези комунистически гета!!!!
7.
Швейцария Бург
26.07.2016 07:41:47
3
5
Не може ли да отворим отдел на Еврипейско архитектурно модерно училище във Бургас. Града е много назад със модерните и красиви сгради. Учете се от холандците!!!!
6.
Картата
26.07.2016 07:38:52
6
3
На снимката се вижда грозен сив плашещ блок от комунизма --- символ да руския негативизъм нещастие, простотия и селящина. Няма ли кой да събори тея грозни сиви блокове и да се вдигат само модерни със стил!!!!
5.
Левски говори
26.07.2016 07:36:30
3
2
Каквато сградата такива и хората.
Ако сградата е смачкана и хората ще са смачкани.
4.
гошо
26.07.2016 07:32:00
3
2
Пичове, от паметници не се забогатява ами от търговия със целия свят със free trade и нула данъци на търговията --- нещо което Общината няма образование и подготовка да осигури!!!! Тук трябва да привличам най умните хора на света на криетивните! Най жадните за работа и технология!!
3.
Кмета
26.07.2016 07:28:55
3
2
Приемете закон --- всяка сграда и всеки бизнес е отговорен за настилката на тротоара. Ако е крива или с пукнати плочки, ако не е съвместима със стандарта за най добро качество на материала ---- нека да има солени глоби.
Всеки да си мете пред сградите и тротоарите веднъж на ден
Направете града картичката на Европа!!!!! Всеки елемент да е чист и красив!!!!!
2.
FREE BULGARIA
26.07.2016 07:20:06
3
7
Ало художника --- време е да приемете в града художествени закони за цветове, чистота и нови стандарти за качествено строене --- например само високи тавани, градини на апартамента, никакви правоъгълни форми вече, задължителни балкони, растоянията между височината на сградите и тротоарите да са по размерни --- не да вървя и да се чудя дали ще ми падне нещо на главата!!!' Също приемете закон всяка сграда да бъде задължително боядисана и подновена отвън всеки 7-10 години иначе почват 30% глоба върху стойността на сградата!!!!
Направете го този град приказка!!!
Колкото по красив е толкова повече богати хора и таланти ще идват да живеят от чужбина при нас! Само чрез привличане на таланти и западни фирми ще можем да построим град като Цюрих, Монако и Лондон на Черно Море!!!! Ние сме следващата столица на Европа не Брюксел!!!
Но трябват художествени закони и тотална дисциплина към общата цел -- просперитет, наука, пари, богатсво и красота!!!!!
Тук в Бургас трябва да се събира целия елит на света!!!!!
Това е най приказното место!!!!!
1.
Истината
26.07.2016 07:13:26
4
7
Сложете една статуя на богинята на Технологията и Индустрията а сложете нашия човек във основата и.!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори