×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Богове и самодиви слязоха на Бегликташ (ВИДЕО)


Богове и самодиви слязоха на Бегликташ (ВИДЕО)
С магичните сили на тракийски ритуали те удивиха гостите на Приморско и съживиха хилядолетни традиции
25 Юни 2016, Събота, 21:46 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Многобройните туристи се пренесоха векове назад, докато гледаха тайствените церемонии, дароприношения и обреди

Древни жреци, божества и нежни самодиви слязоха в светилището Бегликташ тази вечер. С магичните сили на тракийски ритуали те удивиха гостите на Приморско и съживиха хилядолетни традиции.

Многобройните туристи се пренесоха векове назад, докато гледаха тайствените церемонии, дароприношения и обреди, така както са ги извършвали предците ни. Най-щастливи обаче бяха децата, които задаваха десетки въпроси и нямаха търпение да се снимат с древните същества и на трона на техния бог.

„Първият ритуал, който видяхте, е брак между богинята майка и бога слънце. Той се извършва от жрицата и жреца на храма вечерта преди лятното равнодентсвие. Следващият ритуал, който показахме, се прави точно на 21 юни, когато се появява слънчевият лъч, свързан с апостол Таш. Видяхте момента, в който той озарява жреца и вкарва божествена магия в него. Така той става полубог.

Накрая видяхте гадаенето – въпросите, които племето има към своя бог и отговорите, които получава чрез предметите”,
разказа Доника Петкова, която е една от самодивите в ритуала, а преди това дълго време е била екскурзовод на Бегликташ.

„Четирите самодиви са девици, изпратени от племето. Те носят четирите свещени течности на траките – вино, мляко, зехтин и вода, свързани с четирите стихии. Четири е сакрално число за траките. Виното представлява земята, водата си е вода, млякото е въздуха, а зехтинът – огъня”, добави тя. „Много малко хора от племето са имали право да посещават самото светилище, тук са идвали само избрани. Самото селище на траките се е намирало на Лъвската глава”, каза още Доника.

Ритуалът ще се прави две съботи в месеца. Днес беше премиерата му, която беше изключително успешна. Винаги може да се върнете на това свещено място и да се потопите в магията му.





В категории: Приморско


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
5
Коментара по темата
5.
ВЪПРОС ДО КМЕТА НА ПРИМОРСКО
28.06.2016 19:07:03
0
7
Г-н Германов, крайно време е да се произнесете по казуса Налбантов! Смятате ли за нормално всичко това, което се е случвало в дирекцията на училището и което цяло Приморско чете в коментарите на Флагман? Смятате ли за нормално Налбантов в качеството си на директор на училището да си служи с нецензурни и вулгарни изрази, да разгласява сексуалния си живот и да злепоставя по този начин подчинените му учителки?
Г-Н ГЕРМАНОВ, СПРЕТЕ С МЪЛЧАНИЕТО СИ И КАЖЕТЕ, ИМАТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ МНЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС И КАКВО Е ТО?
4.
az
26.06.2016 10:27:51
3
1
бих приклещил една самодива ей там у тясното между камъничи
3.
Лъжа ли е
26.06.2016 07:29:44
3
4
Другият път като организирате постановката вместо четири девици сложете четири чалга певици.така ще привлечете всичките туристи от приморско на бегликташ както и местните.
2.
друга тема
26.06.2016 01:48:36
7
0
Не си губете времето със туземски залитания, давайте индустрия!!!!!
Утре ще искате нов лаптоп и какво?????!!!!!
1.
Истината
25.06.2016 23:28:24
11
14
Стига сте гледали назад като в момента сте най бедните!
Стига туризъм трябва технология и западно образование!!!!!!
Продавайте пребъдете не правете чикии за гладните туристи!!!!!!
Бъдете тарикати!
Говорете Ангийски!
Програмирайте!!!!!
Искайте си парите!!!!!
Почвайте бизнеси!!!!!!
Стига чикии за прости пияни руски баби!!!!!
Царство България не е роб!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори