×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мафиотът Йоско лежал 3 години в болници, вместо в затвора, сега уж ще наказват управата


Мафиотът Йоско лежал 3 години в болници, вместо в затвора, сега уж ще наказват управата
Йоско вече е в затворническото общежитие в Казичене, каза заместник-министърът Красимира Филипова. Тя призна, че има сериозни нарушения, заради което ще има и наказани.
22 Юни 2016, Сряда, 12:03 ч.

Има нарушения на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и виновните ще бъдат наказани, уверява заместник-министърът Красимира Филипова

Йосиф Йосифов-Йоско, който бе осъден на шест години затвор след катастрофа, при която загинаха двама души, е лежал близо три години в болници. Това е в нарушение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и виновните ще бъдат наказани, каза заместник-министърът Красимира Филипова в „Тази сутрин“ по бТВ.
Йоско е популярен герой в ъндърграунда. Неговото име се свързва с разпространение на наркотици, каза разследващият журналист Мария Цънцарова.
През 2004 г. Йосифов е задържан за убийството на Косьо Самоковеца. Смята се, че той е бил подбудител. Оправдан е обаче по това обвинение. Разследван е за притежание на наркотици, за незаконно оръжие. Твърди се, че и огромна част от проститутките в Западна Европа и в централните части на континента също са под неговото покровителство, добавя Цънцарова.
Името на Йоско се споменава и като един от хората, които могат да влияят на изборите в Сливен.
В затвора той се озовава след зловеща катастрофа на 2 март 2011 г., при която загиват двама души. Инцидентът е причинен от сочения за криминален бос. Йосифов карал бронирания си джип от столичния квартал Бояна към центъра на града със 180 км/час. Той навлязъл в насрещното платно и ударил ван, в който пътували четирима мъже. При катастрофата загина шофьорът и човекът, който стои на предната седалка. Кръвните проби доказват, че Йоско е шофирал с 2,6 промила алкохол. Йосифов първо е осъден на 8 години затвор. Следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години. Съдът се произнася да ги излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене.
Йоско постъпва в софийския затвор на 1 юли 2013 г. , но на следващия ден е преместен в болницата за лишени от свобода, където се лекува месеци наред. От първия ден на излежаване на присъдата му до 21 април, е бил из болнични отделения. Подложил се е на различни рехабилитационни процедури, добавя журналистката от бТВ.
„Сега Йоско е в затворническото общежитие в Казичене. Той бе върнат там благодарение на информацията, която получихме от ваше предаване. Това, което се е случило, не е нормално“, призна заместник-министърът Красимира Филипова.
„Веднага разпоредихме проверка, за да се установи дали са налице нарушения на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. На другия ден Йоско бе приведен обратно в затворническото общежитие. Независимо от здравословното състояние, няма как един затворник да престоява на друго място повече от две години извън района, който е определен за изтърпяване на наказанието. Бил е обаче повече от 2,5 години във външно заведение на лечение и на рехабилитационни процедури“, добавя заместник-министърът.
Тя уточни, че извеждането на затворник във външно здравно заведение става със заповед на началника на затвора. Установени са сериозни нарушения и министърът преценява какви наказания ще бъдат наложени, каза още Филипова.

В категории: Темида


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
148
Коментара по темата
148.
*********
02.04.2022 14:34:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
147.
*********
12.03.2022 22:42:48
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
146.
Авария в ТЕЦ "Брикел", един загина
17.02.2017 19:40:58
0
0
Един работник е загинал, а четирима са пострадали при производствена авария в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово.
Инцидентът е станал около 15 часа при почистване на сероочистващата инсталация на топлоелектрическата централа, която произвежда въглища и е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, съобщи БНТ.

Ремонтът е извършван от външна фирма. Работниците са почиствали наслоявания от гипсова суспензия - налепи по стените и тавана на инсталацията, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора Нейка Тенева, цитирана от "Фокус".

По време на почистването, от тавана се е откъснало парче от суспензията и е паднало върху работниците, което е довело до смъртта на един от тях и до раняването на още четирима.

Единият от ранените е с фрактура на ръката, а другите трима са с леки натъртвания. И четиримата са без опасност за живота.

Загиналият работник е на 43 години и е от хасковското село Тянево. Семеен е и има две дъщери.

В ТЕЦ "Брикел" са представители на Инспекцията по труда, дежурен следовател, както и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
145.
Всеки трети у нас пуши, всеки четвърти -
17.02.2017 15:18:09
0
0
пие алкохол


Всеки трети у нас пуши, всеки четвърти пие алкохол, а над 70% от българите не се движат достатъчно, предаде агенция "Фокус".
Данните посочи днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов. Ръководният екип на министерството представи визията за общественото здраве, за проблемите и начините те да бъдат решавани.

Притеснително е, че тютюнопушеното започва в ранна възраст, каза д-р Каменов. Над половината пушачи придобиват навика на 16 - 20 години.

"Обществото като цяло подценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение", коментира той. Според него действащото законодателство за контрол на тютюнопушенето не е достатъчно ефективно.

Що се отнася до пиенето, д-р Каменов каза:

"Повече от децата на 10 -19 години вече са опитвали алкохол, а средната начална възраст на консумацията е 13 години."

Ранно затлъстяване

Зам.-министърът цитира данни от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г.:
С рискова и високорискова седмична консумация на алкохол са над 20% от анкетираните;
Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност;
Висока е средно-дневната консумация на сол, мазнини, захар
"Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст - алармира Галин Каменов. - Във възрастта от 5 до 19 години със свръхтегло са 19,7 до 26%, а със затлъстяване 7,5 - 19 на сто."

Предвижда се подготовка на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, каза още зам.-министърът. Готви се и проектозакон за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни.
144.
Откриха нов континент на Земята
17.02.2017 15:16:17
0
1
Геолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, но 94 процента от нея е под вода.

Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската отвъдморска територия Нова Каледония.

Потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 милиона години.

Признатите континенти на Земята сега са шест - Африка, Антарктида, Австралия, Евразия (смятана обикновено за два континента), Северна и Южна Америка.

Статията си 11 геолози от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия са озаглавили "Зеландия: Скритият континент на Земята".

Те изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент. А именно сушата се издига достатъчно високо; има три вида скали - вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни; земната кора е по-плътна; границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Името Зеландия е предложено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии, по-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен.

"Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма - пишат учените. - Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора."

В зоната около новия континент можело да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари.
143.
Важно за детските градини!
17.02.2017 15:14:28
0
0
Върховна административна прокуратура е предприела действия по реда на надзора за законност по отношение общинските наредби, касаещи условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, регламентирани в чл.59 от Закона за предучилищното и училищно образование.

Констатирани са незаконосъобразни разпоредби в 112 общински наредби в противоречие с Конституцията на РБ и някои закони – Закона за предучилищното и училищно образование/ЗПУО/ и Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/. Най-често констатираните незаконосъобразни положения касаят:

- поставени изисквания в противоречие с основните принципи и права, посочени в чл.3, ал.2, т.3 и т.4, чл.7, чл.55 и чл56 от ЗПУО, към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище;

- въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им – такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие на чл.9б, чл.81 и чл.92 от ЗМДТ.

- предоставяне на предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация в чл.3, ал.2 т.4 от ЗПУО, чл.6 и чл.53 от КРБ.

Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети.

Разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗПУО , влязъл в сила от 1.08.2016 г., предвижда условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини да се определят с наредби на общинските съвети в едномесечен срок от влизане на закона в сила. Върховната административна прокуратура е констатирала, че в редица общини такава наредба не е приета.

Предвид изтеклия продължителен период от влизане в сила на това законово изискване ВАП е разпоредила и извършването на проверка на територията на цялата страна, изпълнено ли е законовото изискване всяка община да приеме наредба за реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, като по отношение на общините, които не са приели наредбата ще бъдат предприети действия от страна на прокуратурата по реда на чл.145, ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт.

Проверката продължава.
142.
Галена роди момиченце
17.02.2017 15:12:32
0
0
Фолк звездата Галена е родила момиченце, съобщава hotarena.net Певицата зарадва с втора рожба съпруга си Галин.

Това става ясно от поздрав, който известният фризьор Емил Стефанов е публикувал в Инстаграм.

„Честита втора рожба, много специални хора за мен“, пише той.
141.
Томислав Дончев в листите на ГЕРБ
17.02.2017 15:06:54
0
1
в 23 МИР-София

Цветанов каза, че водачите на листите са готови
Водачите на листи на ГЕРБ са готови и вече са одобрени от премиера Бойко Борисов. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов пред БНТ.

Кой ще води листите

Четирима са депутатите, които ще водят 2 листи. Лидерът Бойко Борисов традиционно ще се яви в София - 25 МИР и Пловдив-град. В 25-ти МИР Борисов ще застане в пряк сблъсък с Корнелия Нинова. Това е най-големият избирателен район в София, от който са избирани най-знаковите депутати и министри.

Цветан Цветанов ще води също традиционно във Велико Търново и Благоевград. Владислав Горанов ще води 24 МИР София и Силистра и Томислав Дончев ще води 23 МИР и Габрово.

Във Варна ще се яви бившият регионален министър Лиляна Павлова, където застава лице в лице срещу водача на листата на БСП там Стефан Данаилов.

В Бургас водач на листата ще е Ивелина Василева, която беше министър на екологията.

В най-трудния район - Кърджали, ще е Цвета Караянчева срещу Сашо Симов, едно от новите лица в листите на БСП.
140.
Валери Симеонов оглавява патриотите
17.02.2017 15:03:40
0
1
в 23 МИР
"Обединени патриоти" - НФСБ, ВМРО и "Атака" обявиха част от водачите на листити си за изборите. Волен Сидеров се колебал дали да се кандидатира за депутат.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще води листата на патриотичната коалиция в Бургас и в 23 МИР-София, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов - в Плевен, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров - в 25 МИР-София, съобщиха на пресконференция те, цитирани от БТА.

"Разделяхме по равно, а не по братски", коментира Симеонов начина, по който листите са били нареждани измежду трите формации.

Той уточни, че след изборите са отворени за разговори с всички "български" партии и изключи каквото и да било сътрудничество с ДПС и ДОСТ.

"Ще докажем, че се борим не за третото място, което всички ни дават, а за едно от първите две, ще покажем, че има алтернатива", заяви пък Каракачанов.

Сидеров, който ще се изправи в сблъсък с Бойко Борисов, Корнелия Нинова и вероятно Светослав Витков, след коалирането на "Глас народен" и Реформаторския блок, каза, че обмислял дали да се яви на изборите.

"Не се шегувам, имах такива колебания. В разговор с колегите имаше настояване да не се отказвам в момента, защото може би ще се отрази зле на самото гласуване на последователите на "Атака", добави той.

Той коментира, че в неговия район ще бъде интересна битка, в която се надява да надделеят идеите, а не махленските нападки. Сигурно било обаче, че няма да е скучно.

На брифинга беше съобщено още, че политическа партия „Средна европейска класа” (СЕК) официално се присъединява към коалицията за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март.

Ето и пълния списък на определените до момента водачи на листи:

23 МИР-София - Валери Симеонов;

25 МИР-София – Волен Сидеров;

15 МИР-Плевен – Красимир Каракачанов;

24 МИР-София - Юлиан Ангелов;

26 МИР-София област – Явор Нотев;

16 МИР-Пловдив град – Славчо Атанасов;

17 МИР-Пловдив област – Борис Ячев;

3 МИР-Варна – Валентин Касабов;

2 МИР-Бургас – Валери Симеонов;

19 МИР-Русе – Искрен Веселинов;

27 МИР-Стара Загора – Десислав Чуколов;

13 МИР-Пазарджик – проф. Станислав Станилов;

1 МИР-Благоевград – Атанас Стоянов;

21 МИР-Сливен – Петър Петров;

30 МИР-Шумен – Емил Димитров;

29 МИР-Хасково – Павел Шопов;

6 МИР-Враца – Красимир Богданов;

10 МИР-Кюстендил – Илиян Тодоров;

5 МИР-Видин – Росен Живков;

18 МИР-Разград – Димитър Димитров;

4 МИР-Велико Търново – Милен Михов;

Водачите на листите в станалите райони ще бъдат решени на областни конференции, които предстои да бъдат проведени.

Все още не е ясно и кой ще оглави предизборния щаб на "Обединени патриоти".
139.
Нарушения в няколко министерства
17.02.2017 11:37:56
0
0
Сериозни нарушения са открити в няколко министерства. Това стана ясно от дългоочаквания отчет на служебното правителство по ревизията на кабинета „Борисов 2”. Той бе обявен от служебния премиер Огнян Герджиков на брифинг в Министерския съвет.

Съществени нарушения не са открити в Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, Министерството на транспорта, Министерството на образованието, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. В изброените са установени някои проблеми с неспазване на срокове и др., но щетите от това не са големи.

В някои ведомства обаче имало сериозни нарушения. Такива са установени най-много в Министерството на отбраната, част от които дори са предадени на прокуратурата.

Проверката обхваща основно казуси с обществени поръчки.

В Министерството на отбраната са проверени 113 поръчки. 31 от тях са прекратени, но 82 са в действие и касаят доставка на стоки и услуги. Извършеният анализ показал, че при 45 поръчки там (т.е. повече от половината) са установени нередности. А при девет дори имало индикатори за измама – те са дадени на Военната прокуратура.
Останалите 36 проблемни са дадени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
Припомняме, че МО се управляваше от Николай Ненчев от Реформаторския блок.

Проблеми са установени и в Агенция „Пътна инфраструктура”, която е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (то бе ръководено от Лиляна Павлова от ГЕРБ). Там нарушения са открити при поръчки, свързани с автомагистрала „Хемус”, както и други пътни връзки и тунели, включително и „Ечемишка” (където паднало осветително тяло уби човек преди няколко дни).
Нарушения има и при магистралите „Тракия” и „Марица”.

Сериозни проблеми са установени и в Министерството на икономиката, което бе под управлението на Божидар Лукарски от РБ.
Там били променяни критериите на обществени поръчки след отваряне на офертите.

Нарушения са установени в Агенцията за малките и средните предприятия, което също е към икономическото министерство. Те са предадени за проверка на АДФИ и на Сметната палата.

Макар че Министерството на земеделието и храните бе изброено сред тези, в които няма съществени нарушения, Огнян Герджиков обяви, че и там има проблеми. Забавяне с европрограмата за селските райони може да доведе до спиране на средствата. Земеделското министерство бе ръководено от Десислава Танева от ГЕРБ.

В здравното ведомство, което бе управлявано от Петър Москов (от РБ), също са установени проблеми със забавени важни поръчки, свързани със застраховки на санитарни автомобили, оградата на ведомството и др.

В Министерството на вътрешните работи, което бе управлявано от Румяна Бъчварова (ГЕРБ), имало забавени важни търгове, свързани с информационни системи и с фонда за убежището и интеграцията на бежанците. Имало риск и от наказателна процедура срещу България.

Голямо забавяне имало и в Агенцията по вписванията. Тя е под шапката на Министерството на правосъдието, което бе ръководено последно от Екатерина Захариева (ГЕРБ). Проблемите касаят изграждане на масиви от данни и нови системи, свързани с Имотния и Търговски регистър, БУЛСТАТ регистъра.

По данни на Министерството на финансите зачестили случаите на опити за картелни споразумения, което обаче се доказва трудно, обяви Огнян Герджиков.

Главният инспекторат към Министерския съвет е излязъл със серия от препоръки в резултат на ревизията по министерствата. Самите ведомства били в готовност да дадат по-подробна информация на медиите.
Целият ревизионен доклад щял да бъде публикуван на сайта на Министерския съвет в понеделник, каза премиерът Герджиков.

Той уточни, че за 14 дни няма как анализът да е пространен, но проверките щели да продължат, без това да е акцент. По думите на министър-председателя основните задачи за служебния кабинет си остават подготовката на изборите и на българското председателство на Съвета на ЕС.

След ревизията единствените чисти министерства се оказват тези на външната политика и на културата, които бяха ръководени съответно от Даниел Митов (с неясен партиен профил) и Вежди Рашидов (ГЕРБ).
Единствено те не бяха сред изброените от премиера Герджиков - нито сред тези с малки нарушения, нито сред останалите - с открити тежки проблеми.
138.
Катастрофа край Ботевград, младеж
17.02.2017 11:35:13
0
0
загина


Лека кола и тежкотоварен автомобил се удариха на главен път Е-79. При удара е загинал един от пътниците.

Инцидентът се е случил около 6:50 ч. тази сутрин, а пътят в участъка е бил заледен, предаде bTV.

В лекия автомобил са пътували четирима младежи от мездренското село Зверино към София. По пътя той се удря в тежкотоварен автомобил, пътуващ в обратната посока. 22-годишният шофьор на лекия автомобил е загубил управлението и е навлязъл в насрещното платно за движение. Водачът на камиона се опитал да избегне удара, но не успял.

Шофьорът леката кола е в тежко състояние и с опасност за живота. Той е откаран към болница в София заедно с другите двама младежи, пътували в колата.

Към момента движението е проходимо.
137.
Общината не иска той! Избраха
17.02.2017 09:18:20
0
1
нов секретар

Кристияна Вандова ще помага на Цветанка Стоименова

Вилиян Петков няма да е секретар на Община Вандово. Това реши Общинските съветници, съобщи наш източник.
Така той няма да е на поста до извинението, което не е официално. Така във "Вандовски новини" от понеделник няма да се публикуват временно новини и съобщения от администрацията.
Кристияна Вандова временно ще е заместник кмет, реши преди минути. Тя е избрана с 3 "за" и няма против. Вандова е била политическо страже на ГЕРБ, като сега е работила в Общината като общински съветник.
136.
ПР компании: Да не провокират
17.02.2017 07:35:30
0
0
коментарите в интернет

Пет големи ПР компании приеха декларация, с която се противопоставят на използването на платени или провокирани коментатори в в интернет, познати като "тролове"
Повод за позицията им е близкото начало на предизборната кампания.

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО) призовават всички партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове.

Обръщат се и към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите и да обявяват публично, когато има такива случаи.

„Практиката да се използват тролове е в пълно противоречие с етичните принципи в ПР и може да навреди сериозно. Това манипулира и ограничава свободата на избора – нещо, което трябва всячески да избягваме. Всички имаме нужда от честна и открита предизборна кампания, със сблъсък на идеи, а не на подмолни и вредни трикове“, заявиха Мануела Тотева - шеф на УС на БДВО, и Екатерина Димитрова - председател на УС на БАПРА.

В декларацията ПР специалистите се противопоставят категорично и на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и подчертават, че това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само върху изкривяването на резултатите, а и върху отделни хора и техните репутации.

"Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс на ПР специалистите в България. Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и осъществяването на по-добре информиран избор", се казва още в декларацията.
135.
Четирима българи остават в тежко състояние
17.02.2017 07:33:49
0
0
след катастрофата в Унгария

Четирима от българските граждани, пострадали при верижната катастрофа в Унгария вчера и настанени в болница в Сегед, остават в тежко състояние.
Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, по информация на българския консул в Будапеща, цитирано от БТА.

Трима от тях се намират в интензивно отделение, а един - в неврология, с тежка черепно мозъчна травма. Други трима са настанени в отделението по травматология и са в сравнително добро състояние. Състоянието на майката и тримесечното й бебе е добро.

Двама от пострадалите при инцидента български граждани, настанени в болница в Мако, вече са изписани. Състоянието на пострадалата българска гражданка, която остава в болницата е стабилизирано.

Установена е самоличността на 12 български граждани, пострадали в катастрофата и техните близки са уведомени. Продължава работата на унгарските власти по установяването на самоличността на загиналата при инцидента българска гражданка.

Българският консул в Будапеща се намира при пострадалите български граждани, продължава да следи състоянието им и да оказва необходимото съдействие на място.

Националната полиция ще проверява дали катастрофиралите превозни средства в Унгария са били регистрирани у нас за превоз на пътници, каза директорът на националната полиция Христо Терзийски.

Коментарът му бе по повод инцидента от вчера, при който загина една жена, а други над десет души бяха ранени.

Ако е извършено административно нарушение, то правомощията на органите на реда се ограничават само в нашата страна.

Ако се установи престъпление обаче, дори на територията в чужбина, ще се проверят.

Животът
134.
Бербатов отива в Тайланд
17.02.2017 07:32:21
0
0
Димитър Бербатов идва в банкокския "Муангтонг Юнайтед", похвалиха се медии в страната, съобщи неофициален наш източник.
Ексзвездата на "Манчестър Юнайтед" не е коментирал официално новината. Българският нападател е без отбор от миналия юни, когато изтече договорът му с гръцкия ПАОК.

Вижте снимки на Бербатов и семейството му

Новият футболен сезон в Тайланд започва в началото на март. Футболният шампион на страната "Муангтонг Юнайтед" обаче е изпълнил квотата за чужденци и трябва да освободи някой от легионерите си. От отбора се надяват да стигнат до сделка с Бербатов, тъй като в края на 2016-а бразилската им звезда Силва премина в отбор от Китай. Силва е най-резултатният нападател на отбора от Банкок и има 27 гола миналия сезон. Той беше прекратен три кръга преди края заради смъртта краля на Тайланд Пумипон Адулядет.

Наскоро стана ясно, че към Димитър Бербатов интерес имат австралийският "Уестър Сидни уондърърс" и "Астън Вила". Българският нападател беше в края на януари в Лондон за преговори с "Уест Хям".

От няколко години в тайландската футболна лига играе ексзвездата на "Левски" Дарко Тасевски. В момента македонецът рита за "Банкок глас".

Спорт
133.
Румен Радев: Санкциите вредят икономиките
17.02.2017 07:30:59
0
0
на Русия и ЕС

Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС, заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз" и цитирано от БТА.

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

"Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.
132.
"Ислямска държава" уби 120 души в
17.02.2017 07:29:20
0
0
два атентата

В Пакистан и Багдад

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за двата кървави атентата, отнели живота на повече от 120 души.
Жертвите на атентата в храм на суфитите в Пакистан са вече 72, а ранените са 200, съобщават световните агенции, цитирани от БНР.

Нападението беше извършено от атентатор-самоубиец, който влязъл в препълнения храм и се взривил сред молещите се.

Нападението е извършено срещу храма, издигнат в чест на Лал Шахбаз Каландър -известен философ и поет, живял през 12 и 13 век.

Обстановката в Пакистан се влоши през последната седмица. В понеделник самоубийствена атака в Лахор отне живота на най-малко 13 души и рани десетки други. В сряда четири атентатора се взривиха в северозападната част на страната и убиха шестима.

При другия самоубийствен атентат с кола бомба в южната част на Багдад жертвите са най-малко 55, съобщава се и за 60 ранени.

Автомобилът бил паркиран на улица с множество гаражи и сервизи за продажба на коли втора ръка.

Броят на жертвите може да се увеличи, защото състоянието на много от пострадалите е критично.

Атаката е най-смъртоносната за Багдад от началото на 2017 г., посочва Ройтерс. Вчера отново имаше подобно нападение, при което атентатор самоубиец взриви пикап в предградието Садр сити и отне живота на най-малко 15 души.
131.
Лудогорец загуби началото си в Лига
17.02.2017 07:27:44
0
0
Европа
Българският шампион "Лудогорец" загуби първият мач от 1/16-финалите на турнира Лига Европа срещу датския "Копенхаген".

Двубоят започна кошмарно за "Лудогорец". Още във 2-ата минута след центриране от корнер се стигна до гол в мрежата на Владислав Стоянов. Матиас Йоргенсен-Занка отклони топката с глава и тя изненада Абел Анисе, който си отбеляза автогол.

"Лудогорец" веднага потърси изравняване, но застраши вратата на Робин Олсон само с няколко центрирания. От своя страна футболистите на ФК "Копенхаген" изчакваха своя шанс и създаваха опасни контраатаки.

Играчите на Георги Дерменджиев изглеждаха стъписани от получения ранен гол и лесно бъркаха с подаванията. Главният съдия от Хърватия Иван Бебек пусна твърда игра и спести картони на футболисти и от двата отбора.

В 38-ата минута Кафу отправи коварен изстрел от границата на наказателното поле, но Робин Олсен успя да избие. Пет минути по-късно Марселиньо пробва удар от дистанция, но топката профуча опасно встрани от вратата на датчаните.

В самият край на полувремето Върджил Мисиджан проби отдясно, но защитата на ФК "Копенхаген" отново се справи.

Секунди след подновяването на играта Юсеф Туту бе оставен непокрит в наказателното поле на "Лудогорец" и прати топката в дясната греда на вратата пазена от Владо Стоянов.

Защитата на разградчани проспа бърза атака отдясно, която като по чудо не завърши с втори гол за гостите. "Лудогорец" намери сили веднага да отговори с добър пробив на Кафу, който не намери целта. В 53-ата минута Юсеф Туту отново бе изпуснат от защитата на "Лудогорец" и този път не сгреши 0:2.

ФК "Копенхаген" отново направи многоходова атака отдясно, където Натанаел изпитваше сериозни проблеми. Разградчани трудно достигаха до вратата на противника в тези минути. Марселиньо пробва самостоятелен пробив в 60-ата минута, но шутира много неточно.

Георги Дерменджиев пусна в игра Клаудио Кешеру и Жоао Пауло в опит да промени събитията на терена. Така в 81-ата минута "Лудогорец" върна един гол чрез Клаудио Кешеру. Той довкара топката във вратата на Олсен, след като преди това Марселиньо я прати в напречната греда.

Шампионите тръгнаха уверено напред и създадоха напрежение в редиците на ФК "Копенхаген". В 89-ата минута Жоао Пауло отправи хубав удар с левия крак, но отново Олсен показа класа.

Съдията от Хърватия Бабек даде пет минути добавено време, което запази надеждата на "Лудогорец" поне за равенство. ФК "Копенхаген" обаче можеше да вкара трети гол, след като Корнелиус стреля отблизо, а Владо Стоянов спаси.

В минутите до края един от най-опитните в състава на гостите Вилиан Квист получи жълт картон, което означава, че ще пропусне реванша.

Датчаните останаха и с човек по-малко, след като Ян Грегуш бе изгонен за втори жълт картон.

Спорт
130.
Заловиха венецуелка с 3 кила кокаин
17.02.2017 07:26:26
0
0
Над три килограма кокаин задържаха служители на Митница Аерогара София, в куфара навенецуелка, съобщи БТА. Това е станало на 13 февруари.
Наркотикът е бил в двойно дъно на чекиран багаж на Р. Веласкес, гражданка на Венецуела, поясняват от Агенция "Митници". При проверка на багажа й, митничарите открили вв тайника ещество, което при теста са оказало кокаин.

Жената е задържана с прокурорско постановление за 24 часа.

Вчера Софийски градски съд е наложил на Веласкес мярка "Задържане под стража". Тя е привлечена като обвиняема за пренасяне през границата на наркотични вещества - кокаин с тегло 3086 грама.

Деянието й представлява престъпление по чл. 242, алинея 2 ог българския Наказателен кодекс.

Категории:
Крими
Животът
129.
Цветанка Стоименова остава кмет
16.02.2017 16:23:28
0
0
След часове ще е ясно решението дали Вилиян Петков ще остане медиен кмет на Вандово. Това се случи след агресията тази сутрин над кмета Цветянка Стоименова.
От Общината казаха, че Стоименова остава кмет, а решението е безпроблемно.

Тема в развитие

Общината: Агресията от журналист над кмет е престъпление

Вандово шокиран! Петков се извини на кмета, има рана от баща си

Връщат Петков на поста, ако се извини на кмета

Криси Вандова е новия помощник на кметицата

#КОЙ ИСКА ДА УБИЕ КМЕТА?

"Вандовски новини" спира?

След уволнението на секретаря: Човек нарече агресията "покушение"

Уволняват секретаря на кмета, псувал я
128.
Общината: Агресията от журналист
16.02.2017 16:14:30
0
0
над кмет е престъпление

Община Вандово и Областна администрация - Казичене предупредиха на секретаря Вилиян Петков, че агресията му над кмета Цветанка Стоименова е престъпление.
Ето цялото съобщение:
"Уважаеми жители на Община Вандово. Тази сутрин стана голяма агресия, които шокира общината и областта. Вилиян Петков, редактор на новия частен вестник " Вандовски новини", е посягал и шамаросал на Кмета на Община Вандово Цветанка Стоименова.
Агресията е престъпление и е опасност за всички. Това нарушава закона, като може да се стигне до затвор".
127.
Вандово шокиран! Петков се извини
16.02.2017 16:10:33
0
1
на кмета, има рана от баща си

"Вандовски новини" ще публикува може би новини от администрацията, очакват се още свидетели

Днес "Вандовски новини" е прекратил договора си с Общината за часове, след като главния редактор Вилиян Петков е шамаросвала на кмета Цветанка Стоименова.
Преди минути в Районния съд бе разпитан Петков, които е и секретар на кмета. Той накрая се извини. И обеща да не прави още лоши неща.
Свидетел проговори, че един журналист като Петков не може да шамароса някого, въпреки че може да умре. Да живее ли там в кмета, и кой ли ще помогне, само шега, каза Валентина, дъщеря на кмета.
В залата Петков се появи непокорно с рана в главата, въпреки че е набит от баща си за голямата злополука.
Бащата Боян каза, че не е терор, а шега, още един път и ще напусне всичко, като "Вандовски новини".
126.
"Топлофикация София" намалява сметките
16.02.2017 15:17:00
0
0
за хората, останали без парно над два дни

Топлофикация София“ ще намалява сметките за февруари само на клиентите, които не са имали парно и топла вода повече от 48 часа.
"Топлофикация София" ЕАД предвижда общата стойност на обезщетението за клиентите, засегнати от производствената авария в топлорайон "София Изток" да бъде в размер на 2 368 505 лв.

Това съобщи пред Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет /СОС/ Георги Беловски, който представи начина на обезщетяване на абонатите, засегнати от аварията, предаде БТА.

Дружеството предлага на всички засегнати клиенти без топлоподаване или с влошено топлоподаване до 48 часа да не се начисляват прогнозни количества топлинна енергия за отопление на топла вода за целия период от 48 часа.

На клиентите с прекъснато или влошено топлоподаване за повече от 48 часа се предлага да не се начисляват прогнозни количества енергия за отопление и топла вода за целия период на липса на качествено топлоподаване.

На засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване "Топлофикация София" предвижда допълнително обезщетение /неустойка/ за липсата на топлинна енергия в периода след 48-ия час.

Компенсациите ще бъдат под формата на прихващане от сметките, тоест фактурите ще бъдат с по-ниска стойност, а няма да се връщат пари, например по банков път.

Беловски каза, че изчислената енергия за периода на аварията, отчетена от общия топломер във всяка отделна сграда, ще бъде приспадната като служена енергия и няма да участва в изравнителната сметка, както и при реален отчет на месечното разпределение.

Тази енергия ще бъде посочена със знак минус в информационната част на фактурата за февруари, така че клиентите да могат да я видят достатъчно ясно. Допълнително ще бъде посочена и левовата себестойност на тази енергия за съответната абонатна станция.

Енергията за сторниране поради влошено качество е 14 748 МВтч. и ще струва на дружеството 951 568 лв.

От дружеството отчетоха, че 29 на сто от общо 17 400 абонатни станции, работещи в столицата са били с нарушено топлоподаване в периода на аварията в топлорайон "София Изток".

5 051 абонатни станции бяха засегнати от аварията, като 78 на сто тях са били с нарушено топлоподаване за повече от нормативно определения срок, каза Беловски. 1150 абонатни станции са били без отопление или с нарушени параметри на доставяната енергия до 2 дни, 429 станции - 3 дни, 11 станции - 4 дни, 3 361 станции - 5 дни.

Само в 100 абонатни станции не е доставяна топлинна енергия или тя е била с влошено качество за повече от 5 дни.

Общо 104 224 клиенти са били с прекъснато топлоподаване повече от 48 часа и то е било възстановено в различни срокове. 55 015 клиенти от топлофикационен район "София Изток", живущи в ж.к. "Дружба 2" и по-голямата част от "Дружба 1", не са били засегнати изобщо от аварията.

Предложенията ще бъдат гласувани на заседанието на Столичния общински съвет през следващата седмица.
125.
Спират тока във Вандово ежеседмично
16.02.2017 14:57:07
1
0
по няколко пъти

До април ще сменят инсталациите

Електроподаването във Вандово и селата е спряно три пъти днес - два сутринта и един следобед, в момента е спряно.
Причината е несменени стари инсталации на ЧЕЗ, които подават тока в Казичене, Кривина и Вандово.
От дружеството казаха, че може да има високи сметки заради авариите, причинени от леденото време.
В събота казиченските съветници решиха, че до април трябва да се сменят електропроводната част, за да няма аварии.
Затова ежеседмично по няколко пъти може да има спирания на тока в цялата община, както и в Казичене, Кривина и други части от София.
124.
Част от Вандово без вода
16.02.2017 14:48:29
0
1
Причината е спукан кран, до 16 часа ще бъде пуснат
Автор: Вандовски Новини
Част от Вандово остана без вода, съобщиха от ВиК. Причината е спукан кран, които вероятно е заради студа. По информация на дружеството 15 са домакинствата, които остават без вода до 16 часа. "Ако закъснее пускането, ще има обезщетения", казаха от там.
123.
Околовръстното от "Ботевградско шосе" до
16.02.2017 14:43:18
1
0
Казичене - без мантинели

Шофьорите как ли ще минат обратен завой, ще причинят тежки катастрофи и смърт

Трудно е минаването по Околовръстното шосе на София в участъка от "Ботевградско шосе" до Казичене. Лозан Лозанов пише в рубриката "Моята новина" на Нова телевизия, че докога да се търпят без мантинели и шофьори да правят обратен завой през разпределителната кална ивица, може да предизвика тежки катастрофи и смъртни случаи.
122.
43% ръст на пътниците през Летище София
16.02.2017 12:36:15
0
0
През първия месец на годината през столичното летище са преминали рекордните 468 968 пътници. Това е с 43 процента повече спрямо същия период на 2016 г., съобщи dir.bg
През първия месец на годината през столичното летище са преминали рекордните 468 968 пътници. Това е с 43 процента повече спрямо същия период на 2016 г.

Най-много, с 69 на сто, са се увеличили пътуващите през "Терминал 1", достигайки 216 000. Преминалите през "Терминал 2" са с 28 процента повече, което е резултат от прехвърлянето на част от полетите от стария на новия терминал в средата на месеца, съобщават от аерогарата.

През януари пътувалите с чартърни полети са с 27 на сто повече от същия месец на 2016 г., а броят им по вътрешни линии отбелязва ръст от 13 процента на годишна база.

Общият брой на кацащите и излитащи самолети на летище "София" през януари 2017 г. достигна 4 529, което е увеличение от 25 процента.

Делът на полетите по редовни международни и вътрешни линии е 87 на сто, а чартърните полети, товарните и бизнес самолетите си разпределят по 3 процента.

През първия месец на годината на летище София са обработени общо 1 539 т. товарни и пощенски пратки или 17 процента ръст на годишна база.
121.
МВР няма ресурс да осигури всеки полицай
16.02.2017 12:33:43
0
0
в село
Вътрешният министър Пламен Узунов бе категоричен, че МВР няма ресурс да осигури по един полицай във всяко село. По думите му, на МВР трябват още 5000 души.
В началото на януари по време на правителствено заседание премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че битовата престъпност в малките населени места продължава да е огромен проблем, затова "ще сложим по полицай в село или полицай на две села".

Служебният вътрешен министър обаче заяви, че това е невъзможно, въпреки че полицейското присъствие в отдалечените населени места наистина трябва да е по-осезаемо, предаде bTV.
Според Пламен Узунов причината е, че МВР няма необходимия ресурс.

"Секторът за сигурност е в тежко състояние, тъй като през последните 25 години отпусканите средства не са достатъчни. В МВР няма необходимия ресурс, няма необходимата техническа обезпеченост, а 90% от парите отиват за заплати. В същото време щатът е със 15 до18 процента липси, т.е. на министерството са нужни поне още 5000 души", обясни той.

Узунов обаче увери, че битката с битовата престъпност не е загубена.

„Приех да стана вътрешен министър, тъй като лично президентът ме покани, проведохме няколко разговора. Не знам кой ме е препоръчал”, сподели служебният министър. По думите му президентът го е спечелил с личния си пример – това е било нещото, с което Румен Радев го е убедил в най-добрите си намерения.

Относно „ревизията” във всички министерства, разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, Пламен Узунов обяви, че са открити забавяния в сроковете на обществените поръчки.

„МВР действително е една от най-реформираните системи в страната… Може всички мои предшественици да са имали най-добри намерения, но сегашната реформа доведе до много напрежение (…), каза още той.

Вътрешният министър обаче призна, че сега работещите на администраторски длъжности в министерството при равни други условия получават повече от полицаите на терен, което влияе много зле върху мотивацията на служителите.
120.
Връщат Петков на поста, ако се извини
16.02.2017 12:31:51
0
1
на кмета

Ако стане това, "Вандовски новини" връща общинските теми

Главния редактор на "Вандовски новини" Вилиян Петков ще се върне на секретарския пост, ако се извини на битата кметица Цветанка Стоименова.
Това научи "Вандовски новини", позовавайки се на нейен приятел.
"Петков е направил, защото май като умре кмета, ще живее там в кметството, сигурно много време ежедневно работи", обясни приятеля.
Припомням, това не е първи случай на агресия над кмет. Преди няколко години имаше такива случаи, а полицията задържа.
Ако Петков се извини на кмета, " Вандовски новини" ще продължи да публикува теми от адиминистрацията.
119.
Криси Вандова е новия помощник на кметицата
16.02.2017 11:35:45
0
1
Тя замества Вилиян Петков, които е уволнен заради огромен скандал

Кристияна Вандова е вероятния нов съветник на кмета Цветанка Стоименова. Това научи "Вандовски новини" от частен източник.
От днес в интернет варианта, както и във вестника няма да се публикуват новини и съобщения от Общината, което е причина главния редактор на вестника да псува Стоименова, като ще бъде наказан, а вестника може да спре издаване временно.
От редакцията започнаха кампания, в помощ на Общината дали ще се върне като собственик на вестника.
118.
Борисов и Нинова в битка за 25 МИР
16.02.2017 10:18:15
0
0
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова влизат в челен сблъсък на извънредните парламентарни избори на 26 март. Двамата ще водят листите в столичния 25 МИР. Това е най-големият избирателен район в София, от който са избирани най-знаковите депутати и министри.

Председателят на ГЕРБ ще бъде първи и в листата в Пловдив град, където ще се изправи срещу социолога проф. Иво Христов, който е едно от новите лица на БСП. Той е представител на „гражданската квота“ и е поканен на оглави листата лично от лидера на червените Корнелия Нинова.

В Пловдив-област един срещу друг ще застанат бившият шеф на ВВС и бивш началник на отбраната ген. Константин Попов и социалистът Георги Търновалийски

Цветан Цветанов ще води традиционно и във Велико Търново, и в Благоевград. В старата столица той ще се изправи срещу Весела Лечева, а в Благоевград – срещу легендарния журналист Тома Томов от Гражданската квота на БСП.

Бившият финансов министър Владислав Горанов ще води 24-и МИР, където ще се изправи срещу легендата на БСП проф.Стефан Данаилов. Финансовото острие на ГЕРБ ще води и втора листа - в Силистра, където срещу него БСП изпраща едно от младите си и надеждни лица Стоян Мирчев, бивш депутат, син на социолога Михаил Мирчев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев ще води на листата на ГЕРБ в Габрово. Там той ще премери сили с организационния секретар на БСП Кирил Добрев. Дончев ще е първи и в 23-и МИР в София, където социалистите определиха Жельо Бойчев за водач на листата си.

Едно от най-доверените лица на Бойко Борисов – Красимир Велчев, вероятно ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Перник. Там той ще води битка със социалиста Станислав Владимиров, който е едно младите лица на БСП. Велчев ще бъде и втори и в столичния 25-и МИР.

Във Варна от ГЕРБ ще се яви бившият регионален министър Лиляна Павлова, където застава лице в лице срещу водача на листата на социалистите проф. Стефан Данаилов, единственият в БСП, който води и втора листа.

В Бургас водач на листата на бившите управляващи ще е Ивелина Василева, която беше министър на екологията. Срещу нея ще се изправи социалистът икономист Петър Кънев.

В най-трудния район - Кърджали, ГЕРБ отново издигна Цвета Караянчева, която ще се изправи срещу Александър Симов, едно от новите лица в листите на БСП.

В Русе бившият депутат от ГЕРБ Пламен Нунев ще има за свой основен противник Крум Зарков от БСП, един от младите членове на ИБ на БСП.


Интересна ще бъде битката в Хасково, където опонентът на бившия икономически министър Делян Добрев ще бъде топжурналистката Елена Йончева от Гражданската квота на БСП. Доскоро журналистката бе прессекретар на президента Румен Радев, но Корнелия Нинова успя да я убеди да поведе социалистите в Хасково.

В Сливен битката ще бъде основно между бившата земеделска министъра Десислава Танева и енергийния експерт на БСП Таско Ерменков.



Бившият депутат от Благоевградска област Криситян Вигенин този път е водач на листата на БСП в Ямбол. Той той ще се изправи срещу едно от новите лица на ГЕРБ – лекарят Юлиян Папашимов, който в момента е общински съветник.

„Енергийна“ ще бъде битката в Стара Загора, където ще премерят сили бившата министърка на енергетиката в кабинета „Борисов“ 2 Теменужка Петкова и ексминистърът и икономически експерт на БСП Драгомир Стойнев.

Бившият кмет на Община Георги Дамяново Дилян Димитров ще поведе ГЕРБ в Монтана срещу бившия зам.-министър Атанас Костадинов, който води листата на социалистите.

Странен е фактът, че от ГЕРБ все още имат колебания кой да води листата им в Плевен. Сред сигурните имена като водачи, тази сутрин Цветан Цветанов не спомена бившата председателка на Народното събрание Цецка Цачева. Поради тази причина, към този момент не е ясно кой ще бъде основният опонент на социалиста Васил Антонов.

Към този момент не е известно публично кои ще бъдат водачите на депутатските листи на ГЕРБ в Добрич, Разград, Шумен, Търговище, Смолян, Видин, Враца, Ловеч, София – област, Пазарджик, Плевен и Кюстендил.

Всички партийни централи заседават и правят окончателни подредби на листите си.

Окончателните списъци ще станат ясни в неделя. Крайният срок за регистрация на листите в РИК изтича в понеделник.
117.
Задържаха двама, изхвърлили труп
16.02.2017 10:01:08
0
0
Двама мъже са задържани край Самоков по подозрение в убийство, съобщава бТВ.
Снощи малко преди 19 ч. те били забелязани от двама горски да изхвърлят тялото на израелски гражданин в района на село Шипочане.
Вниманието на горските било привлечено от джип, спрян край черен път до селото. Те видели как мъжете изваждат и изхвърлят трупа, след което тръгват в посока Ихтиман.
Веднага е извикана полиция, която е отцепила района и е заловила мъжете.
Жертвата е 26-годишен мъж. По тялото и главата му са открити кръвонасядания и следи от охлузвания.
Междувременно служебният вътрешен министър Пламен Узунов каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че както жертвата, така и извършителите на убийството край Самоков са израелски граждани.
Установено е, че мъжете са влезли у нас 48 часа преди престъплението.
Според информацията на МВР жертвата и извършителите са се познавали, но цялостните им мотиви са в процес на изясняване.
Двете издирвани лица опитали да избягат и да осуетят проверката и задържането си. Срещу тях е употребена сила, но не се е стигнало до стрелба.
116.
#КОЙ ИСКА ДА УБИЕ КМЕТА?
16.02.2017 09:48:08
0
1
В понеделник ще има само един тираж на вестника, заради опита за покушение над Цветанка

#КОЙ ИСКА ДА УБИЕ КМЕТА? ЗАЩО, КАКВО!
ВАНДОВО МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ КМЕТ!
В следващия ни брой няма да има тираж, а само специален вестник, защо Вили е правил глупости.
Безплатно, да спасим вестника от кмета и да върнем собствеността на Общината.
115.
"Вандовски новини" спира?
16.02.2017 09:44:56
0
1
Няма да се публикуват новини от кметската администрация още от следващия брой

Тази сутрин официално от Община Вандово казаха, че е избухнал голям опит за покушение на кмета Цветанка Вандова от секретаря му Вилиян Петков.
Той е редактор във "Вандовски новини", а от общината казаха, че може да се спре разпространението и издаването на вестника. Има шанс да спре и интернет сайта ни.
Вилиян Петков е известен с многото скандали през годините, като искал да убие Бойко Борисов заради високата безработица и спиранията на тока
114.
След уволнението на Петков:
16.02.2017 09:41:34
0
1
Зам-кметът нарече скандала "покушение"

Георги Янков каза, че той ще бъде осъден

Заместник кметът на Вандово Георги Янков каза за "Вандовски новини" минути след огромния скандал, че Вилиян Петков ще бъде осъден.
Причините са честите скандали над нея, а имаше и псувни и ментетеми в неговия блог, наречен Vilinews.
На 1 декември Веси Свиларска предупреди него във Фейсбук, че Петков няма да влезе в блога. Два месеца по-късно отново е в медиите с интернет и хартиен вариант на "Вандовски новини".
Община Вандово днес ще проведе извънредно заседание във връзка със скандала, а Янков каза, че той ще бъде наказан за седмица.
113.
Уволняват секретаря на кмета, псувал я
16.02.2017 09:21:31
0
1
Нов огромен скандал порази цяло Вандово. Секретарят на кмета Цветанка Вандова ще бъде уволнен, заради псувни, научи първо Вандовски новини.
Вилиян Петков си тръгва от Общината, след като псувал много пъти. От общината казаха, че той от две години е назначен за секретар и нарекъл Вандово "опасно място".
От " Вандовски новини" казаха, че ще избират нов секретар следващата седмица.
Очаквайте още продробности!
112.
Италия загуби десетки милиарди от трусовете
16.02.2017 07:41:40
0
0
Земетресението, ударило централна Италия на 24 август 2016 г., е нанесло щети за 23, 5 милиарда евро, съобщи италианската гражданска защита.
Документ на службата цитираха ТАСС, Франс прес и БТА, съобщи Дир.бг.
Съответният документ е бил предоставен на Европейската комисия, за да бъдат опуснати средства от фонда "Солидарност" на ЕС. Предвидено е той да се задейства при природни бедствия.

Сумата включва както щетите от разрушения, така и стойността на спасителните операции и предоставянето на първа помощ на населението.

Земетресението на 24 август отне живота на близо 300 души.

Значителни разрушения има в градовете Аматриче, Акумоли, а като цяло са засегнати четири области - Лацио, Марке, Умбрия, Абруцо, в които и досега има извънредно положение.

След август бяха регистрирани още силни трусове през октомври и януари.
111.
"Откраднат живот" известен и в чужбина
15.02.2017 22:18:44
0
0
Най-успешния лекарски сериал у нас "Откраднат живот" се завръща от понеделник, а се появи информация, че сериалът има интерес и в чужбина.
Това стана след огромни рейтинги в първите два сезона, ако преговорите минат успешно, то ще донесе голяма слава на телевизионен пазар в Кан.
110.
Гришо напред и в Ротемдам
15.02.2017 17:41:56
0
0
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна с труден успех участието си на турнира в Ротердам. Първата ни ракета направи пълен обрат срещу 34-я в света Миша Зверев (Германия), побеждавайки го с 6:7(4), 6:2, 6:4 за 1 час и 56 минути игра.

Това бе 15-и успех за хасковлията от началото на годината. Във втория кръг той ще се изправи срещу узбекистанеца Денис Истомин. За последно двамата играха на осминафиналите на "Аустрелиън Оупън", като Гришо спечели с 2:6, 7:6(2), 6:2, 6:1.

Двубоят започна равностойно, а двамата тенисисти печелеха без особени затруднения сервис геймовете си. При 3:2 в полза на Зверев, българинът получи три възможности за пробив, но германецът ги неутрализира. Логично се стигна до тайбрек, в него обаче Димитров направи доста непредизвикани грешки и Миша поведе с 1:0 сета.



Григор започна втората част по-уверено. При 2:2 хасковлията стигна до пробив, след което спечели подаването си и поведе с 4:2. Димитров продължи да повишава нивото на играта си и за втори път спечели сервиса на 29-годишния си съперник, което се оказа достатъчно за успех в сета с 6:2.

В третата част отново Гришо първи стигна до пробив и поведе с 3:2, но веднага след това допусна изравняване. Зверев обаче продължи да показва колебания при изпълнение на сервис, Димитров се възползва и дръпна с 4:3, след което спечели и сета с 6:4.

Спорт
109.
Къде и кога ще отбележат кончината на Апостола
15.02.2017 17:28:03
1
0
На 19 февруари отбелязваме годишнината от обесването на бележития герой Васил Левски.
В много населени места ще празнуват 144 години от смъртта на Апостола.

Във Вандово ще отбележат със стихотворения от жителите на града. То ще се проведе в Читалището, като всички да бъдат свободни след 11 часа.
Очаква се и поздравления от кмета.

В Сенилар също ше празнуват. Безплатни книги за някои, които са в Кметството, ще се раздават, за да помнят славата.

В Мингар не се знае още какво ще пазнуват.
108.
Сред загиналите в Унгария е българка
15.02.2017 17:14:17
0
0
Български граждани са пострадали при верижна катастрофа на територията на Унгария, близо до границата с Румъния, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Петима души общо са загинали, а 15 са ранени при сблъсъка.

16 превозни средства са катастрофирали в условия на гъста мъгла, сред които регистриран в Румъния автобус на компания "Евролайнс", пътуващ от Хамбург към Букурещ. Според предварителна информация, мнозинството от пътниците в румънския автобус са български граждани, но се очакват допълнителни данни, съобщи румънският държавен секретар от министерството на вътрешните работи Раед Арафат, цитиран от БТА.
Катастрофата е станала заради два микробуса, които били спрели без сигнализация в дясната лента в условията на гъста мъгла. Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че сред загиналите има един румънски гражданин, а други шестима румънци са ранени.
Мениджърът на Окръжната служба за спешна помощ в румънския град Арад, близо до границата с Унгария, д-р Равека Никоара посочи, че според информацията от унгарските им колеги всички пътници на румънския автобус са невредими. Според информацията в автобуса са пътували 25 румънски граждани.
Общо 12 български граждани са пострадали в пътния инцидент, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Трима от тях са настанени в болница в Мако, а останалите в болницата в Сегед. Четирима са в критично състояние. Документите на част от нашите сънародници все още не са открити. Посолството на Република България в Будапеща е в постоянен контакт с болниците и местната полиция и следи за състоянието на пострадалите. Българският консул в Унгария ще окаже необходимото съдействие на място.
107.
ЕП одобри СЕТА
15.02.2017 17:12:44
0
0
Европейският парламент одобри търговското споразумение с Канада (СЕТА), предаде АП.

"Приемайки решението за създаване на зона за свободна търговия от двете страни на Атлантическия океан, ни избрахме икономическия ръст и процъфтяването, а не протекционизма и стагнацията. Ние с Канада споделяме едни и същи ценности. Северноамериканската държава е наш съюзник, на който ние можем да разчитаме", пише в официално съобщение на органа на законодателната власт на Европейския съюз. Предложението бе одобрено с гласовете на 408 депутати. Против се обявиха 254-ма парламентаристи, а 33-ма законодатели се въздържаха.

Документът предвижда почти пълно премахване на митата при търговията между ЕС и Канада. СЕТА не предвижда премахването на тарифите за селскостопански продукти, като яйца, птиче месо и млечни продукти. Митата между ЕС и Канада в областта на обществените услуги, аудиовизуалните и транспортни услуги ще останат в сила.
106.
Ледена криза! Малко дърва за огрев
15.02.2017 16:52:28
0
1
в Мингар, с бюджета ще помогне

В село Мингар свършват дървата на огрев. Така хората ще стоят на студено, или да включат радиаторите и климатиците на ток.

Наша провека установи, че в единственото място в общината - на изхода за Мингар, само половин кубик има към момента за 40 домакинства. За съжаление не са докарани от три седмици.
Очаква се бюджетът на Общината да скочи темпото и да бъдат внесени от различни части на страната 20 кубика за да изкарат на топло десетки души.
105.
Ремонтират 26 училища в София
15.02.2017 16:18:21
0
0
26 училища и детски градини в София ще бъдат основно ремонтирани с пари от ОП "Региони в растеж", съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов.
Членовете на Междинното звено за оценка на проектно предложение по ОП "Региони в растеж 2014-2020" към Столичната община днес одобри проект за цялостна модернизация на 26 училища и детски градини на територията на София, написа на страницата си във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

Финансирането по оперативната програма е в размер общо над 50 млн. лв. За началото на ремонтите през тази годна са предвидени 15 млн. лв.

Проектът е изготвен от направление "Инвестиции и строителство" в Столичната община.

Той предвижда в следващите три години да бъде извършен основен ремонт, внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на учебни заведения в районите "Илинден", "Връбница", "Надежда", "Красна поляна" и "Средец".

В сградите, в които ще започне реконструкция, се помещават 10 общински детски градини и 16 училища, между които 9 Френска езикова гимназия, 140 СОУ, 57 Спортно училище и 147 основно училище и др.

След одобрението на Междинното звено, проектът ще бъде представен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои обявяване на обществена поръчка за строителните работи.

Сред другите големи проекти от Капиталовата програма на Столичната община през тази година е продължаващата модернизация на градския транспорт.

Поръчката на 13 нови трамвайни мотриси вече е обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Част от проекта за Интегриран градски транспорт са и рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. "Борис Трети" от ж.к. "Павлово" до пл. "Македония", както и по ул. "Каменоделска" от моста "Изида" до ухо "Орландовци"
104.
340 пътни табели слагат в Ботевград
15.02.2017 14:52:12
0
0
„Трафик пътна сигнализация” ЕООД – София е фирмата, която предстои да постави 340 пътни табели на различни места в Ботевград с имената на улиците. Срокът за монтирането им е края на февруари, съобщи за balkanec.bg Ина Маринова от общинска техническа служба. Табелите ще бъдат поставени на ел.стълбове, върху огради на къщи и сгради. За разположението на табелите е изготвен проект, а средствата бяха гласувани от Общински съвет – над 15 хил.лв. На всяка една от тях има гербът на Ботевград.
След Ботевград, нови табели ще бъдат поставени и във в.з. Зелин, Чеканица и селата. За именуване на улиците във вилната зона Зелин бе създадена комисия от специалисти, общественици,кметове и кметски наместници,историци и общински съветници.

„Трафик Пътна сигнализация” е доставила за Ротари клуб–Ботевград 13 пътни знаци тип соларни, указващи наличието на пешеходна пътека. Те са дарени на Община Ботевград. Всяка една табела струва 450 лв. Те също предстои да бъдат монтирани пред всяко едно училище в Ботевград.
103.
Деца охраняват паметника на Левскк
15.02.2017 14:48:41
0
0
Първият караул пред паметника на Васил Левски в София застъпи. Малки момченца, облечени в бели униформи с дървени пушки в ръка, охраняваха паметника, пише novini.bg.

Първият караул започна от 10 ч. Пред паметника застанаха деца от от ЧЦДГ „Веселото гардже” София. От 12 ч. своите места заеха учениците от 159 ОУ „Васил Левски” в столицата.
Гледката на децата пред паметника предизвикаха усещане за истински патриотизъм. Нещо повече, те демонстрираха и завидни знания за живота на Апостола. Малчуганите знаеха кога е роден Левски, откъде е дошло прозвището му и как се е борил за свободата на България. Едно 4-годишно момиченце въодушевено разказваше как революционерът е направил лъвския скок и ние освободил "от лошите хора".


Предстои няколко дни подред деца от цяла България да дават почетен караул пред паметника на Васил Левски в столицата. Събитието е организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“ и клубовете „Млади възрожденци“ по повод годишнината от гибелта на Апостола.
102.
Знаят ни какво време ще е до март!
15.02.2017 14:43:44
0
0
В следващите дни ни очаква топло за средата на февруари време, а през следващата седмица температурите ще се повишат още и на места ще доближат 20 градуса.
Днес времето ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността.

Повишението на температурите ще продължи и дневните ще бъдат от 5 до 12 градуса. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който в следобедните часове ще стихва. Довечера и през нощта ще бъде ясно. Минималните температури ще са от минус 7 до минус 2 градуса.

Дневните температури утре ще са от 4-5 градуса в крайните Североизточни райони до 11, 12 на югозапад. В петък дневните температури ще бъдат от 6 до 12 градуса, а минималните - от минус 5 до нула.

В събота ще се появи висока и средна облачност, но ще остане без валежи. Минималните температури ще са от минус 3 до плюс 3 градуса, а дневните от 7 до 12.

В неделя облачността над западните и южни райони ще бъде значителна и там на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Минималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 4, а дневните ще останат без съществена промяна, от 7 до 12 градуса.

През нощта срещу понеделник и в понеделник на места в Южните и Западни райони е възможно да превали слаб дъжд, по високите места - слаб сняг.

Минималните температури ще са от минус 1 до плюс 4, а дневните в понеделник - отново около 10 градуса, от 7 до 12.

Според предварителните сценарии, от вторник следващата седмица предстои още по-топло време, като на места дневните температури ще надминат 15 градуса.

Възможни са и стойности, характерни за края на март и началото на април, близки до 20 градуса, но за по-конкретни числа очаквайте прогнозите ни в следващите дни, пише БТА.
101.
Маги Халваджиян дава на съд Сидеров
15.02.2017 14:41:51
0
0
за 17 000 лв.

По време на антиправителствени протести водещи се крият под масата, а Волен се засегна от хумора

Телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да заплати обезщетение от 17 000 лв. за уронване на доброто име в обществото.

Според определението на съда става дума за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в накърняване на честта, достойнството и доброто име в обществото, причинени негативни емоции - възмущение, раздразнение, гняв, огорчение.

А също и за притеснение от увреждане на професионалната репутация на Халваджиян и негативни последици в професионален план; неблагоприятно засягане на личните му и семейните отношения вследствие на изявления на Сидеров.

Предисторията на спора между двамата датира от 2013 г., когато в разгара на антиправителствените протести #ДАНСwithme Сидеров се появи пред протестиращите и се наложи да се скрие от гнева им под пластмасова маса.
Сцената става повод за комедиен скеч в предаването "Господари на ефира" , в който водещите се крият под маса в студиото. Волен Сидеров се е засегнал от хумора в шоуто.

За решението си съдът се позовава на реплики отправени от Волен Сидеров по адрес на Халваджиян като:
-"който сега се гаври по поръчка на Б., защото там се плаща яко, се гаври с нещата, които стават на улицата"; "изключителен измекяр"; "Х.-З.";
-"така се е продал, така си е отворил бузите, че става жалък"; Х., Б., Х., З."; "играчи-лапачи";
-"плачат като вдовица за вибратор";
-"Б., който им даваше в устичката парички и те му ръкопляскаха".

Дyмитe ca изpeчeни в пpeдaвaнeтo нa Cидepoв пo ТВ "Aлфa" пpeз 2013 г., ĸoгaтo e зaвeдeнo и гpaждaнcĸoтo дeлo.

Върховният касационен съд не допусна жалбата на Сидеров, тъй като делата за клевета и обида не подлежат на триинстанционен контрол.

С определението на върховните магистрати решенията на Софийския градски съд влизат в сила и Сидеров ще трябва да плати обезщетението за неимуществени вреди на Халваджиян.
100.
Герджиков смени още 7 областни управители
15.02.2017 14:37:52
0
0
Старите управници с молба за отспуск в предизборната кампания
Източник Новини.бг

Служебното правителство освободи от длъжност още седем областни управители. Миналата седмица бяха сменени още 14.


Днес беше решено да бъдат сменени областните управители в Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен, Перник, Видин, Габрово. Причината е, че през последната седмицата те са пратили молби за отпуска тъй като искат да участват в предстоящата предизборна кампания.
Според служебния кабинет това би поставило под съмнение честността на изборите и затова се наложило смяната им.
Министерският съвет назначи и седем нови областни управители.
В Стара Загора постът се заема от проф. Веска Шошева. Тя е дългогодишен университетски преподавател, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към МС, квалифициран медиатор на Министерството на правосъдието. Завършила е педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, като има специализации по „Организацията и управлението на образованието“ и „Специална педагогика“.
Начело на областната управа в Перник застава Васил Михайлов. В момента е в частния сектор. През 2014 г. е бил финансов контрольор в Областната управа, а от 2004 г. до 2007 г. – заместник-председател на Общинския съвет в Перник. Завършил е УНСС със специалност „Икономика и управление на търговията“, има специализация по маркетинг и реклама във Висшето търговско училище в Лайпциг, Германия.
Областен управител на Видин става Огнян Михайлов, който от 2015 г. досега работи в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Бил е ръководител управление „Сигурност“ в ЕСО и ръководител отдел „Сигурност и класифицирана информация в „Булгаргаз“ ЕАД. Завършил е Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на Република България“.
Иванка Баева и Златко Митрев са назначени за областни управители съответно на Габрово и на Пазарджик. И двамата са адвокати. Завършили са право в СУ „Св. Климент Охридски“.
Областната управа в Плевен поема Марио Тодоров, който към момента е инспектор охрана и ППО в „Рафинерия Плама“ АД. Завършил е Военния университет във Велико Търново.
За временно изпълняващ длъжността областен управител на Смолян до определяне на титуляр е назначен Момчил Караиванов. Той е магистър по „Автоматика и системотехника“ от Техническия университет в София. Има магистратура и от ВСУ „Черноризец Храбър“ по стопанско управление и управление на международни проекти. Към момента е директор на дирекция в Областната администрация в Смолян.
99.
Индийска ракета изведе в орбита 104 спътника!
15.02.2017 14:33:31
0
0
Индийска ракета носител "Полар" изведе в орбита рекордните 104 спътника, съобщават БТА и ТАСС.

Ракетата беше изстреляна от космодрума "Шрихарихота" с три индийски и 101 чуждестранни - по един от Израел, Казахстан, Холандия и Швейцария и 96 от САЩ.

Въпреки големия им брой чуждестранните наносателити са наречени "бебчета" - приблизителното им общо тегло е 600 килограма, колкото тежат останалите три индийски спътника.

Предишният рекорд по най-голямо количество изстреляни спътници с една ракета принадлежеше на Русия. През 2014 г. по този начин тя изведе в орбита 39 сателита.
98.
Катастрофа в Унгария
15.02.2017 14:31:53
0
0
Българи пострадаха при жестока катастрофа на магистрала в Унгария, съобщиха от Външното министерство за NOVA. При инцидента са се ударили общо седем превозни средства, сред които два български микробуса, превозвали пътници.

ПО ТЕМАТА


БЪЛГАРИЯ
Автобус блъсна и уби пешеходец в Пловдив
До момента има информация за четирима загинали – двама турци, един румънец и по непотвърдена информация – една българка.

13 души са откарани в болница. Сред тях има четирима българи. Унгарски медии съобщават, че само трима от пострадалите са били хоспитализирани.

Инцидентът е станал тази сутрин само на километър от границата с Румъния. Очевидци съобщават, че пътят е бил мокър и хлъзгав, а в района на катастрофата е имало гъста мъгла.
97.
Ужасяващо! Волтова дъга уби 26-годишен мъж
15.02.2017 14:29:33
0
0
26-годишният Илия Х. е загинал при нелеп инцидент. На ж.п. гарата на пловдивското село Долна Махала, сигнализираха пред БЛИЦ читатели. ​​​​​​​

Интернет фирма, която е опъвала кабели е опъвала кабел, през контактните мрежи за високо напрежение на БДЖ. Другият край на кабела, който е паднал на земята, е направил електрическа дъга, с мощност 27 000 волта.

От това високо напрежение е бил убит Илия. Той е стоял в близост и е наблюдавал действията на работниците.

В момента полицията е там и извършва оглед.
96.
Братът на загиналата в "Ечемишка"
15.02.2017 10:55:37
0
0
не вярва за справледливост
Срещна се с пътните шефове, не иска да има обвинени за трагедията


Братът на загиналата в тунел "Ечемишка" жена не вярва, че ще има справедливост. Николай Николов смята, че няма да има обвинен за смъртта на сестра му.
На 5 февруари 64-годишната Елена Горанова загина на място при падане на корозирал панел от осветлението на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", който проби черепа й.

Вчера Николай Николов намери сили да се срещне и разговаря с новия директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев, за да намери отговори, предаде Нова телевизия.

"Сестра ми не можем да я върнем, така че оттук нататък трябва да бъдете коректни и да вършите работата както трябва, а не след като стане инцидент, тогава да се започва - да се търсят виновни и причината”, обърна се към Пенчев оцелелият по чудо мъж.

Николов не вярва, че ще има обвинен за трагедията.

„Според мен няма да има наказан и всичко ще се потули, ще се размие и ще се прехвърли в миналото. Както виждате 12 години не се е направило нищо, сега да се направи, няма да стане”, допълни той.

От своя страна новият шеф на АПИ изказа съболезнования и увери, че се взимат мерки за обезопасяване на най-лошите пътни участъци.

"Ще се опитам да направим всичко възможно да обезопасим част от републиканската пътна мрежа, ако трябва и да ги затворим, ако не са безопасни, да не се повтаря повече”, заяви Пирин Пенчев.

У нас има 34 тунела. Ревизията показва, че 16 от тях са в критично състояние - в Ловеч, Велико Търново, както и всички тунели по магистрала "Хемус" без "Правешки ханове". Шофьори обаче се страхуват. Липса на осветление, ледени висулки и разрушени стени заплашват пътуващите през двата тунела по трасето Русе - Свиленград, край Велико Търново. Сериозни проблеми има и с тунелите край Ловеч.

В момента експерти преценяват къде ремонтите трябва да започнат най-спешно.
95.
Кърпят "Цариградско" отново през лятото
15.02.2017 10:52:37
0
0
Бул. „Цариградско шосе" отново ще е в ремонт през лятото - в участъка от 4-ти км до разклона за "Младост".
Ограничаването на движението в този участък ще мъчи софиянци поне месец.

Причината е, че през юни ще започне преасфалтирането на цепнатините, които зейнаха в участъка от 4-ти км до бул. „Ал. Малинов" през януари.

„Подвижната лаборатория на Агенция „Пътна инфраструктура" направи сондажи, които показаха, че дълбоките пропуквания са вследствие на ниските температури", съобщи зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, цитиран от "Монитор".

В следващите седмици експертите ще дадат препоръки как да се извърши ремонтът на шосето и ще се изготви график за затварянето на пътните платна.

"Абсолютно всички ремонтни работи по участъка се поемат от фирмата изпълнител. Гаранцията за този участък е 10 години", категоричен е Крусев.

Над 100 цепнатини зейнаха по бул. "Цариградско шосе" три години след като се ремонтира отсечката от 'Калистратов груп", които получиха около 10 млн. лева.

До стартирането на ремонта през лятото пък фирмата ще трябва да кърпи шосето с битумна паста.
94.
Проведе се "Мингарско хоро" 2017
14.02.2017 23:14:39
0
1
навръх Свети Валентин

Победител е Янко с "хоро на голям път"
Автор: Иван Тенев
Тази вечер се състоя фестивала "Менкарско хоро 2017". То се провежда всяка година на 14 февруари - тогава е Трифон Зарезан и Свети Валентин. Жителите на селото имат повод за наздравица, като кметът Валя Стойнова има имен ден, а тя е родена на 1 февруари - Трифоновден.
На състезанието участваха 7 души. Големия триумф отиде при Янко Георгиев за организирано хоро на голямо шосе, а във веселбата всички участваха.
Имаха и пеене. Изпълнения на Цветан Тодоров и Моника Алексаднрова превърнаха една добра и лесна вечер за селото. Те са влюбени и очакват да се оженят тази година.
Вечерта бе изпълнена и със смях. Вицове от Георги Пенев забавляваха програмата днес в Менкар. Фестивалът завърши с голямо хвърляне на вино по случай Трифон Зарезан.
93.
Бонбони и снежно сърце в Сефлар
14.02.2017 22:59:37
1
0
Свети Валентин бе отбелязан в Севилар днес. Много бонбони и ледено снежно сърце изненадаха жителите на специална изложба в сградата на кметството. Имаше подаръци, а съвпадано същото време се отбелязва и Трифон Зарезан.
Имаше томбола с награди, като единствената - парфюм грабна Борислав Желязков.
92.
Ваканцията в "Детелина" до понеделник
14.02.2017 22:55:48
0
1
Причините - студът и бум на кашлици

От утре децата от детска градина "Детелина" са в "дървена ваканция".
Причината е че почти всички деца не се появиха от вчера в заведението, писахме по-рано днес.
От там казаха, че вероятно децата се разболели от кашлица, вероятно излезли в студа, като може да причини грип, които може би отмина.
Ваканцията ще продължи до 20 февруари, когато децата ще се върнат.
91.
ЦИК започна обществена поръчка
14.02.2017 22:52:37
0
0
ЦИК публикува обявлението и документацията на обществена поръчка за наемане на машини за гласуване.
Централната избирателна комисия публикува обявлението, както и документацията на обществена поръчка "Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г." .

Те са публикувани в Агенция по обществените поръчки и в Официален вестник на Европейския съюз, пише на страницата на ЦИК в интернет.

Документацията по обществената поръчка е в профила на купувача на интернет страницата на ЦИК www.cik.bg.

Подаването на офертите е до 22 февруари до 16.30 часа, а отварянето на офертите - на 22 февруари 17.30 часа.

Проверка на избирателната секция

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към МРРБ осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите на 26 март за всички български граждани.

Това пише на страницата на ЦИК в Интернет. Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция на адрес http://www.grao.bg/elections и чрез SMS на номер 18429 и за трите мобилни оператора /цената на SMS e 25 стотинки без ДДС/.

В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка може да се направи и през стационарен телефон на номер 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.
90.
Хазянинът на сирийци в Елин Пелин:
14.02.2017 22:51:21
0
0
Не съм ги изгонил!

Ден след напрежението в Елин Пелин срещу семейството сирийски бежанци ситуацията в града изглежда спокойна. Пред bTV хазяинът на Фатима и Фахим заяви, че при никакви обстоятелства не би ги изгонил от дома си.
Семейството на Фатима и Фахим днес не беше в къщата в Елин Пелин, в която живеят от август.

„Хората са кротки, спокойни, живеят без проблеми. Наемът не им е скъп, може и без пари да ги задържа. Все пак ние сме българи, християнски народ. Кичим се с това име, а иначе сме злоба и омраза. Може ли такова нещо?”, възмути се хазяинът Петър Паунов.

Петър казва, че не е имало оплаквания и от съседите на Фатима и Фахим. Из града обаче се срещат различни мнения.

„Всички се притесняваме, защото не ги знаем какви са. Може да са много добри, но може да излезе и друго”, каза Марина Георгиева - жител на Елин Пелин.

„Аз горе-долу ги приемам. Бил съм зад граница 9 години и знам какъв е животът на имигранта”, смята обаче Петър Петров, който също е жител на града.
89.
Осъдиха двама бивши директори на БДЖ
14.02.2017 19:23:47
0
0
Двама шефове на БДЖ бяха осъдени от СГС за умишлени вреди, нанесени на компанията при обществени поръчки, съобщиха от прокуратурата.
4 г. лишаване от свобода получи Олег Петков, бивш изпълнителен директор на БДЖ, както и на лишаване от право за срок от 5 г. да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

По същия обвинителен акт, друг бивш изпълнителен директор на БДЖ - Христо Монов, получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той бе лишен от право 4 години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество.

Олег Петков беше обвинен в това, че за периода 4 октомври 2006 г. до 11 февруари 2008 г., в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на БДЖ, умишлено е нанесъл вреди на дружеството в размер на 1 361 062 лв.

Обвинението за Христо Монов, който беше изпълнителен директор на БДЖ след Петков, е за нанесени щети в размер на 201 111 лв.

Нанесените на БДЖ вреди са свързани с извършване на транспортни разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка, в нарушение на условията по обявената обществена поръчка.

Монов ще отговаря за договор, сключен на 18 декември 2007 г. между БДЖ и "Мавимекс". Фирмата е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна. Това обаче не се случило повече от година, а договорът не е бил прекратен.

Монов е подсъдим и по друго дело. Според обвинителния акт, прочетен от прокуратурата, на 19 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, Христо Монов е подписал договор, с който ощетява холдинга с около 26 млн. лв. Според обвинението с подписването на договора с холандската фирма „Арвекс”, той не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Престъплението е умишлено и представлява особено тежък случай.

Холдинг БДЖ ЕАД пък предяви граждански иск срещу Монов за 24,146 млн. лв.
88.
КЗК погва "Музикаутор" след спирането
14.02.2017 19:22:34
0
0
му по БНР

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство срещу "Музикаутор“ за злоупотреба с господстващо положение.
Искането е на БНР, като медията твърди, че "Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя общественото радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските оператори.

Възползвайки се от господстващото си положение, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, твърдят от обществената медия.

Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо.

"Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР.

От 1 януари 2017 г. "Музикаутор" прекрати договора си с БНР и забрани в ефира на медията да звучи музика, чиито авторски права се държат от сдружението.
На 16 януари обществената медия сезира Комисията за защита на конкуренцията.

По-късно същия месец медията подаде съдебен иск и за санкциониране на "Музикуатор" за нарушаване на правилата на Европейския съюз и националното законодателство. Съдебният иск е в защита на обществения интерес, засегнат от действията на "Музикаутор". В този смисъл той е и в защита на интересите на творците, които са лишени от достъп до своята аудитория и от възнаграждение за труда си, посочиха от БНР.
87.
Може да губим милиони от екопрограми
14.02.2017 18:16:45
0
0
България е на път да загуби милиони по две екопрограми, финансирани с евросредства.

Новото ръководство на министерството на околната среда и водите алармира, че заради обжалване, продължило години наред, рискуваме да не получим над 2 милиона евро, с които е трябвало да се създадат системи за мониторинг на биоразнообразието и на морските и водни системи.

Освен това ще се наложи страната ни да върне около половин милион евро, които вече са усвоени, съобщи bTV.

Според експерти от министерството провалът на тези две програми, които са част от още над 30, ще обезсмисли инвестирането на над 9 милиона евро от страна на Европа и ще компрометира България.

Страната ни има срок до април да навакса забавянето.

“Ние полагаме максимални усилия да подпомогнем Изпълнителната агенция по околна среда и да защитим държавата от нарушаване на доверие към страната ни от страна на всички партньори и всички финансиращи органи”, увери зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева.
86.
Първо във "Вандовски новини" ! Кметицата
14.02.2017 18:14:45
0
1
има нужда от доктор, няма пари и екип

Ако до близки дни не отидат, искат извънредни избори, вероятно ще са на 26 март

Вандово може да остане без кмет.
Цветанка Стоименова ходи бавно и има нужда от доктор, съобщиха от Общината. За съжаление няма пари за да се оправи живота, въпреки че е кмет от 10 години. Общински източник разкри единствено за "Вандовски новини", че ще се търсят пари, ако до края на месеца не отиде на лекар, ще се нуждае вероятно от извънредни избори за служебен кмет. Цветанка се очаква да навърши 70 години през лятото, има 220 лева пенсия и преди беше кмет на Казичене и Мингар, а от 12 години управлява непрекъснато Вандово. "Няма кой да придружи нея, че може да се стигне до луксозносумна операция", научи източник за " Вандовски новини".

В настоящия брой на вестника четем, че трябва операция, като сумата е най-малко 700 лева. Ходи много бавно, и ходи на много екскурзии, като предстоящата трябва да е в Сърбия - на 11 март. Във вестника научаваме, че ще се празнува в ресторант, като трябва много пари. За съжаление общинарите ще проведат извънредно събрание, колко пари са превидени на Общината през 2017 г.
Така Цветанка може и да не ходи, ще се стигне извънредно до избори за кмет, вероятно ще бъде съобщено официално след близко време.
85.
На вниманието на източник!
14.02.2017 15:27:39
0
1
От БСП ще изберат кой ще е в листата в неделя

Авторът е от жълта медия, свързан с Мингар

"Вандовски новини" е сред най-истинските медии в региона, а човек сигнализира, че изборът на листа на БСП в общината не е днес, а в неделя.
От партията са на същото мнение. Наш читател сигнализира за неуместна тема, като вероятно е грешка на автора на статията, които може би публикувало и много лъжи от село Мингар.
Георги Боянов и Янко Георгиев се борят кой ще поеме листа за изборите на 26 март.
84.
Свилар празнува Трифон Зарезан
14.02.2017 15:23:06
1
0
На Трифон Зарезан имаше народна музика

Жителите на Свилар празнуват Трифион Зарезан на улицата. Кмета Янка Славова каза, че виното е за здраве и любов през следващите месеци.
Народна музика, веселие и наздравица има днес в селото, като днес празнува и Свети Валентин, като довечера млади мъже и жени могат да си донесат подаръци.
83.
Извънредно: Почти всички деца
14.02.2017 15:05:15
0
1
с кашлица, обявяват ваканция

Автор: Вандовски новини
Преди минути от детската градина "Детелинка" във Вандово имаха една нещастлива новина. Почти всички деца имат кашлица и грип, и може да се наложи ваканция до петък.
"35 от 41 деца липсваха днес. А вчера нямаше 23 деца. Явно някои родители са изкарали децата навън, че е слънчево и не знаят термометрите"_ обясни учителката.
Още очаквайте във Вандовски новини
82.
Празнуваха Трифон Зарезан в Мингар
14.02.2017 14:59:26
1
0
Бутилки вино и грозде се виха в селото, играха хоро
Автор: Цветан Цветков
Днес празнуваме Трифон Зарезан. В Мингар празнуваха по стара традиция.

Сред тях бяха хоро, изиграно от трима души, и носене на бутилки готово вино и грозде.
На празника бе кметът Валентина Вандова, които заради влюбения празник има днес имен ден. И пожела на всички, че виното е вкус и традиция в селото.
81.
Откриха 60 нови планети, сред които
14.02.2017 14:55:43
0
0
"СуперЗемя"

Астрономи откриха 60 нови планети, сравнително близо до нашата, и на много от тях би могло да има живот, пише "Индипендънт".
Новото е, че около всички най-близки до Слънцето звезди има планети в орбита. И на някои от тях има условия за живот.

Най-обещаващата измежду тях наричат "СуперЗемя".

Откритието е в рамките на дългогодишния "лов" на т. нар. екзопланети - такива, които са извън Слънчевата система.

Международен екип учени откриха нови 54 потенциални планети, съобщава британският всекидневник.

(Далечните планети се търсят по косвени признаци, например определено "примигване" на една или друга звезда; нужни са още усилия, за да се разбере дали "потенциалният" обект действително е там.)

Заедно с вече твърдо установените екзопланети астрономите може би са открили общо 114.

И поне някои измежду тях приличат на Земята, и са годни да приютят живот, казаха изследователите.

"СуперЗемята" е топла и има скална повърхност. Тя е открита в система, четвърта по отдалеченост от Слънчевата.

Тази планета, известна като Глизе 411-b, подсказва на астрономите, че около всички звезди близо до нашето Слънце кръжат планети.

Резултатите се основават на почти 61 000 индивидуални наблюдения на 1600 звезди, извършени за над 20- години от американски астрономи с телескопа Keck-I в Хавай.

Тези наблюдения са от системно изследване на екзопланетите, започнато през 1996 година от астрономите Стив Вогт и Джефри Марси от Калифорнийския университет и Пол Бътлър от научния институт Карнеги във Вашингтон-

Д-р Туоми, единственият европейски изследовател работещ по проекта и водеше анализа на данните, сподели, че е завладян от мисълта, че планети има около най-близките звезди:

"Това е нещо, в което астрономите не бяха убедени, дори само преди 5 години".

Изследването на групата ще бъде публикувано в научното издание "Астрофизикъл джърнъл".
80.
Половината тунели са опасни
14.02.2017 14:52:56
0
0
Най-малко 16 тунела в страната са рискови, показва проверката на Пътната агенция.
Констатираха се 16 проблемни тунели с умерен до висок риск за опасност от инциденти, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Пирин Пенчев пред БНТ.

Умерен до висок риск от инциденти се открива в съоръжение във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол" на магистрала "Хемус".

След инцидента в тръбата на "Ечемишка", когато загина жена в преминаващ автомобил, бяха проверени 34 тунела по републиканската пътна мрежа.

Има тунели в критично състояние, заяви вчера пред журналисти и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. Министърът, премиерът Огнян Герджиков и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура, присъстваха вчера на пускането на движението през тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус".

Николов не уточни за кои тунели става дума, но съобщи че е възложил на експерти анализ на риска за съоръженията, който трябва да е готов до 15 февруари.

Заедно с анализа министърът очаква и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване при ползване при нормални експлоатационни условия.

Основна причина за лошото състояние на съоръженията е липсата на средства за поддържането им в последните години.
79.
Улични неволи: Коли на вандовци
14.02.2017 14:51:09
0
1
мият на главен път

Не е нарушение, нямат място да търсят, обясни човек
Автор: Юлиан Цветков

Голяма улица във Вандово бе затворена за малко заради неволя като чистене на автомобили. Това видя наш екип.
Две коли на жители са почистени, макар че нямат място къде да чистят и затова са на шосето, обясни очевидец.
За щастие не е нарушение, а само обикновено място, каза очевидеца.
78.
Ниска безработица и заетост отчетоха
14.02.2017 14:01:50
0
0
от НСИ

НСИ отчете за България много по-висок ръст от всички прогнози. Безработицата пада, но заетостта също. Средната заплата скочи на 990 лв.
БВП на България се повиши през четвъртото тримесечие на 2016 година с 0,9% спрямо третото тримесечие и нарасна с 3,4% спрямо същия период на предходната година.

Това представлява ускоряване на растежа на тримесечен база, след като през периода юли - септември БВП нарасна с 0,7% и запазване на темпото на растежа от 3,4% на годишна база, което беше отчетно и през третото тримесечие, съобщава НСИ, на който се позова БТА.

Днешната експресна оценка на НСИ за последното тримесечие, показваща растеж на БВП с 3,4% на годишна база, надвишава есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, според която икономиката ще нарасне през 2016-а година с 3,2%. Данните също така надвишават и оповестената преди ден "зимна" прогноза на Европейската комисия, според която БВП на България е нараснал през миналата година с 3,3 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. средната месечна заплата e 990 лева и нараства спрямо третото тримесечие на 2016 г. с 5.2 на сто.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са "Образование" - с 12.6 на сто, и "Операции с недвижими имоти" - със 7.3 на сто.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2016 г. е 982 лв., за ноември - 974 лв., и за декември - 1012 лева, показват данните на НСИ.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата нараства с 8.2 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения" - с 21.6 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. безработните са 214.9 хил., а коефициентът на безработица - 6.7%. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. броят на безработните намалява с 46.1 хил., а коефициентът на безработица - с 1.2 процентни пункта, отчете НСИ.

В същото време обаче през четвъртото тримесечие на 2016 година коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15-64 навършени години е 68 на сто, като намалява с 1.2 процентни пункта в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 година.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 15-64 навършени години е 63.4 на сто, като в сравнение със съответното тримесечие на 2015 г. намалява с 0.3 процентни пункта.
77.
ТЪЖНА ВЕСТ
14.02.2017 11:31:08
1
0
Вила от "Враждебна", преди живеше кметът Цвети Венкова, е починала, съобщиха от кметството.
76.
Георги Боянов водач на листата на БСП
14.02.2017 10:37:46
1
0
във Вандово

Бил е член на БСП - Казичене

Георги Боянов е водач на листата на БСП за Община Вандово, избраха преди малко общинарите. Той беше член на партията в Казичене и ще води листата преди парламентарните избори на 26 март.
Очаквайте подробности
75.
Чоков се връща в Галиче
14.02.2017 07:43:47
0
0
Галиче е в очакване на кмета Ценко Чоков и синът му Мартин. Те бяха освободени от ареста.



Съдът освободи Чоков срещу гаранция от 10 000 лева, а сина му - под „домашен арест”, съобщи Нова телевизия.

Двамата са с обвинения за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания, отвличания и палежи.

Те бяха арестувани при спецоперация преди 9 месеца.
74.
Три празника днес!
14.02.2017 07:37:41
0
0
Празнуваме Трифон Зарезан, Свети Валентин и Св. Кирил Философ

На 14 февруари всеки може да намери повод за празник. В българската традиция датата се свързва с Трифон Зарезан. Това е ден, в който се почита светецът мъченик, а лозето се зарязва в последните дни на зимата. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г., когато е обявен за професионален ден на лозаря.
Православната църква почита Успението на Константин-Кирил Философ, съобщава БНТ. По западен образец днес празнуваме и празника на влюбените Свети Валентин. По традиция днес се изпращат картички, бонбони, сърца и цветя.
Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.
73.
vandovonews.bg
13.02.2017 19:19:00
0
0
Извънредно: Секретарят на кмета прави телевизия!


Ще излъчва в Общината, правят се записи за старта


Обявяват утре кой е от БСП-Вандово
Операторите в община Вандово до тази година да спрат аналоговите услуги

"Да!" запазва! Разводите намаляват
72.
Бойко Борисов отново премиер?
13.02.2017 19:14:07
0
0
В проучване на "Тренд" 23% от анкетиращите искат трети кабинет на Борисов

Бойко Борисов вероятно може пак да е премиер, според проучване на "Тренд". Лидерът на ГЕРБ пак ще поеме властта с 23% от анкетиращите. 19% от тях искат Корнелия Нинова, Красимир Каракачанов има 7%, а Веселин Марешки - 5%.

Пет партии са сигурни участници в следващия парламент. ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с едва един процент преднина, показват данните.
Сондажът е реализиран между 2 и 9 февруари сред 1002 респонденти и е представителен за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ и е по поръчка на вестник „24 часа“.

Според данните на "Тренд", ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 29,7%, а за БСП – 28,7 %.

Следват Обединените патриоти – с 9,9 %, ДПС - с 9 %, а "Воля" е с 6,5 %. Към момента РБ е с 3,4%, "Да, България" - с 2,3%, "Нова република" - с 2%.



61% от респондентите вече са решили за кого ще гласуват, а 24% не са.

Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.
71.
Извънредно: Секретарят на кмета прави
13.02.2017 18:36:30
0
1
телевизия!

Ще излъчва в Общината, правят се записи за старта

Две седмици след появата на "Вендовски новини", нова медия ще се появи в общината.
Секретарят на кмета Цветанка Стоименова - Юлиян Цветков създава телевизионен канал, които ще излъчва новини и предавания, а програмата първоначално ще е 10-15 минутна, научи агенцията ни от близък на секретаря.
"Очаква се в близки дни първи видеа да се правят, за да може телевизията да стартира. Той искал за да развива бързо общината", каза той.
По-рано днес публикувахме, че вероятно телевизията ще се прави от кабелен оператор, заради цифровизация на своите абонати.

Очаквайте още подробности!

Категории:
Вандово
70.
Обявяват утре кой е от БСП-Вандово
13.02.2017 18:20:28
0
1
Янко Георгиев и Гошко Боянов са номинираните

Утре ще се обяви кой е единствения от БСП в Община Вандово. Това съобщиха за "Вандовски новини" главен източник от политически съвет.
В имената се спрягат двама - Янко Георгиев или Гошко Боянов. Янко беше кандидат за кмет на Вандово през 2011 и 2015 г., но Цветанка Стоименова спечели за четвърти мандат в листата на общинска партия. Гошко бе член на БСП-Казичене и утре с интерес може да заеме място в партията.
Изненади готвят и от третата партия в Общинския съвет - ГЕРБ. Въпреки че загубиха нов президент и премиер, то се поверява според неофициална информация на Георги Янков. Очаква се конгреса на местния съвет да е на 18 февруари за да са готови за парламентарните избори на 26 март.
69.
Макката
13.02.2017 16:56:32
0
0
Районният съд в Ихтиман остави за постоянно в ареста 22-годишната майка, която миналата седмица преби 2-годишното си дете. Мотивите на съда са, че тя и преди е малтретирала детето и може да го нарани отново. Освен това постоянният адрес на Ангелина Цонева е в Ихтиман, но тя живее в град Септември и може да се укрие.

Ангелина Цонева призна пред съда, че е била детето си и заяви, че съжалява. Тя се разплака и помоли магистратите за по-лека мярка.

Същевременно 2-годишното момченце вече е в съзнание, съобщиха от "Пирогов". Детето е без непосредствена опасност за живота, но ще остане в реанимацията поне още няколко дни.

Ако вината на майката Ангелина бъде доказана, тя може да получи между 2 и 10 години затвор.
68.
Глобиха "Чипита" с 146 922 лв.
13.02.2017 16:52:28
1
0
Повод е заблуждаваща реклама на продукта 7DAYS Pizzeti

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции в размер на 146 922 лв. на "Чипита България" като рекламодател и 12 116.48 лв. на гръцката рекламна агенция "Блек Чери" за заблуждаваща реклама. Поводът е телевизионен рекламен клип за продукта 7days Pizzeti на "Чипита България". Решението на ВАС е окончателно, пише "Капитал".
Сюжетът на рекламния клип включва младеж, който, говорейки на английски език със силен италиански акцент и копирайки жестовете и мимиките на млад член на италианската мафия, обяснява вкусовите качества на Pizzeti. Според КЗК клипът създава погрешно впечатление, че продуктът е италиански, а в същото време той се произвежда в завода на "Чипита" в Казичене край София.
В становището си до КЗК производителят "Чипита България" твърдеше, че марката 7DAYS, изписана върху продукта, е добре позната на българския пазар вече повече от 15 години и че тя е ясно видима през цялото времетраене на клипа. Според дружеството брандът 7DAYS е показан по ясен и недвусмислен начин не само в рекламния клип, но и върху опаковките, а също и върху етикетите на продукта, където изрично е посочено, че производител е "Чипита България". От "Чипита България" твърдят още, че "концепцията на телевизионния клип не е "италианска", а "пародийно мафиотска" и няма нищо общо с произхода на продукта".
ВАС обаче споделя изводите на КЗК, че вниманието на потребителя е насочено звуково и визуално към елементи в рекламния клип, които целят да внушат италиански произход на стоката. Създаването на погрешно впечатление у потребителите води до увреждане на интересите им, обобщават проверяващите.

Бизнес
67.
Смениха надзорния съвет на НЗОК
13.02.2017 16:48:10
0
0
Кабинетът смени Надзорния съвет на НЗОК. За нов шеф е определен Д-р Михаил Христов. На този пост той сменя д-р Ваньо Шарков.
С одобрени от правителството промени в състава на Надзорния съвет за представители на държавата са определени д-р Михаил Христов, Любомир Гайдов и Стоян Стоянов. Те ще заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев.

Д-р Михаил Христов е лекар - специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е бил началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионален център по здравеопазване - София.

Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Изпълнителна агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването.

Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд - София област, а от есента на 2016 г. - във Върховния административен съд.

Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция "Бюджет и финанси" в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата - длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването.

Решението на правителството е взето неприсъствено.

Здраве
66.
Операторите в община Вандово до
13.02.2017 16:07:12
0
1
тази година да спрат аналоговите услуги

Причината е голямата аудитория от цифрови технологии
Автор: Вандовски новини
Телекомуникационните оператори в община Вандово обещаха цифровизация на абонатите си. До няколко месеца трябва да могат да изключат аналоговата телевизия, които е популярна преди много години.
Кабеларките ще трябват, защото има голям ръст на клиентите с дигитални услуги. Често минават на сателит, но някои и кабелни, защото на аналоговата услуга каналите намаляха наполовина. А хора казаха, че всичките технологии вече само са цифрови.
От вандовски оператор съобщиха, че се превижда старт на собствен тв канал, които да излъчва новини, предавания и други местни програми. С такъв старт ще развием цялата община, скоро ще пуснем и в интернет, по-скоро и на операторите в цялата страна, казаха от един от операторите.
65.
"Ауди" с рекорд!
13.02.2017 15:55:14
0
0
Моделът А3 за 20 години има 22 милиона продажби

Немската марка Ауди направи свой рекорд. За 20 години малкия си модел А3 има 22,8 милиона продажби, пише БТА.
"Ауди" е част от сънародната си компания "Фолксваген" от 40 години.
От компанията заявиха, че продажбите нарастват дори за някои модели. Има шанс Ауди да е винаги в десетката в целия свят.
64.
"Да!" запазва! Разводите намаляват
13.02.2017 15:50:18
0
1
Според общинския регистър браковете през 2016 година са четири, един е разводът

Браковете у нас се увеличават, а разводите намаляват. Във Вандово е такава тендеция, съобщиха за "Вандовски новини" от Общинския регистър.
В съда са постъпени 4 бракове през 2016 г., докато през 2015 г. са 3. Разводите през 2015 г. бяха двама, а през 2016 г. - един. "Такава тендеция ще продължи и през следващите години", съобщи Венетина Стоименова от Районния съд.
И подчерта че две от браковете са във Вандово.
63.
Искат тунел под Петрохан
13.02.2017 15:35:36
0
0
Около 50 000 души от Северозападна България са се подписали за прокопаване на тунел под прохода Петрохан.
Подписката е организирана от инициативен комитет от Берковица, съобщиха организаторите й, цитирани от БТА.

В село Гаганица, община Берковица, е било организирано Хоро на надеждата, с което местните хора се надяват да привлекат вниманието на властите към проекта за тунел под прохода.

Вижте снимки >>>

Тунелът ще скъси разстоянието от София до Берковица, Монтана и Видин с около 40-45 километра и времето за пътуване с 50-60 минути. Теренът на пътя ще стане по-равен и без много завои.

Това ще улесни достъпът на инвеститорите до Северозападна България и регионът ще стане привлекателен за тях, смятат организаторите на подписката, която тече от средата на ноември миналата година.

След събирането на достатъчно подписи, подписката ще бъде внесена в следващото Народно събрание и ще се иска обявяване на местен референдум за тунела, обявиха организаторите.

Към момента прогнозата за цена на тунела е 200 милиона евро, ако той бъде с дължина 10-12 километра.

Днес се възстановява движението в тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, който беше затворен за седмица след инцидент. Елемент от осветлението на тунела падна върху автомобил и на място почина жена.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е направило проверка на всички 34 тунела у нас, стана ясно на дебат за сигурността по пътищата. Все още не е готова оценката за риска на тези съоръжения, но до дни ще са известни резултатите.
Сподели

Животът
62.
Пълен триумф за Адел
13.02.2017 11:23:39
0
0
Церемонията по раздаването на 59-ите музикални награди "Грами" се превърна в пълен триумф на Адел.
Британската дива спечели "Грами" в три от четирите най-престижни отличия - за албум на годината ("25"), за запис на годината и за песен на годината ("Hello").
Адел нямаше как да бъде номинирана за последната награда от т. нар. голяма четворка - за най-добър нов изпълнител.
Британската звезда взе "Грами" във всички 5 категории, в които бе номинирана, информира БТА.
Останалите две бяха за най-добър вокален албум ("25") и за най-добро поп соло изпълнение ("Hello").
Адел победи голямата си съперничка, Бионсе, във всичките три основни категории, в които двете се конкурираха. Така тя повтори постижението си от 2012 г., когато също взе "Грами" за албум, песен и запис на годината.
Американската поп икона се утеши с общо четири "Грами".
Адел използва своята реч, за да изрази възхищението си от Бионсе и да използва суперлативи по адрес на нейния албум "Lemonade".
"Начинът, по който карате да се чувстват моите приятели, да се чувстват моите чернокожи приятели, е вдъхновяващ", се обърна британската дива към американската поп икона.

Лайфстайл
61.
Затвориха път през Витиня заради аварирал тир
13.02.2017 11:20:46
0
0
Задръстване се е образувало на пътя през Витиня в посока София, алармира Балканец.
Поне от половин час движението в района не е възможно. Според един от читатели ни причината е аварирал ТИР, който препречва трафика в двете посоки, като засега поетапно се пропускат леки коли, но не и тежкотоварни.

Към 9:00ч.: Възстановено e движението по път I-1 София - Ботевград в района на стената на язовир Бебреш. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
60.
Отварят Ечемишка днес
13.02.2017 11:18:55
0
0
Около 15.00 часа ще бъде възстановено движението в тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“, цитирани от „Фокус".
Премиерът Огнян Герджиков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат днес на пускането на движението през тунел „Ечемишка” на автомагистрала „Хемус”. Двупосочното преминаване на моторните превозни средства през тунела ще бъде възстановено в 15.00 часа.

След приключването на следствените действия в тунел „Ечемишка“ и работата на специално назначената от АПИ експертна комисия, която излезе с техническото решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност, започна демонтиране на старата осветителна конструкция при 24-часов режим на работа. Премахнати са 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела.
Всички дейности са изпълнение съгласно представения в АПИ проект от „Автомагистрали“ ЕАД, който е съгласуван от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Животът
59.
Ремонтират улица с дълбока дупка
13.02.2017 10:59:20
0
1
Автор: Вандовски Новини

Улица в Казичене ще се ремонтира от днес, въпреки сигнали от Фейсбук, че дупката е дълбока десетки сантиметри.

Става върпос за шосе на влизане, вероятно ул. "Васил Левски", а според Иртина Паскалева ямата е дълбока два метра. По думите на кмета Антон Владимиров ремонтът започва в началото на седмицата.

Има и други сигнали за още дупки. Николай Райчев от ул. "Отец Паисий" 2 писа, че преди три години е сложен нови 300 квадрата асфалт, но сега минаването е трудно. Предвижда се и ремонт на ул. "Мито Войнишки", въпреки че там живее чистачката Здравка.
Читатели питат че трябва да се ремонтират и други улици като "Любен Каравелов", "Кирил и Методий".
Дупките в Казичене са голям проблем от няколко години и създават проблеми за движението.

Месец и половина след Нова година елхата в Кметството не свети, топките предстоят да се махат.
58.
Успешна година за археологията
13.02.2017 10:46:48
0
0
Успешна година отчита археологията у нас, като сред най-ценните находки през 2016 има открития от праисторията, античността и периода на Средновековието.

Това каза археологът проф. Николай Овчаров по Радио „Фокус“ по повод изложбата „Българска археологоия 2016“, която може да бъде разгледана от 15 февруари до 19 март в НАИМ (Националния институт по археология с музей).
„Миналата година може да се каже, че беше година на раннохристиянските базилики. Искам да спомена и голямото откритие на проф. Попконстантинов в Югоизточна България, една базилика, която вероятно ще бъде дълга повече от 55 метра от 6 век и другата голяма базилика, която разкрихме се намира в южния квартал на Перперикон. Тя също ще бъде представена на изложбата с фотоси. Представлява 35-метрова църква с височина, колони и украса. Засега това е най-голямата откривана църква в Родопите, тя е от втората половина на 5-ти век“, обясни той. Проф. Николай Овчаров коментира, че освен държавното финансиране, все повече се засилва и общинската подкрепа за археологията. По думите за 2017 г. е осигурено финансиране за проучването на северния Перперикон, както и за цялата западна част на акропола заедно със средновековната кула.
57.
Преглед на печата: Оперират краката
13.02.2017 10:43:51
0
1
на кмета преди юбилея

Средствата са много, до години може и да не живее

Кметът Цветелина Венкова няма да може да ходи, въпреки юбилея след няколко месеца.
В новия брой на "Вандовски новини" с заглавие "Оперират краката на кмета", средствата са много според проверка на вестника. Те са най-малко 700 лева. До няколко години кметът може да напусне бял свят.
Във ведтника четем и че юбилея му ще се проведе в ресторант (ПОВЕЧЕ ДОЛУ).

Изграждат паркинг между Свилар и Калоян - друга тема. Въпреки изпитанията на шофьорите и че отиват на работа, общината превижда план да се строи паркинг. Във община Вандово се дяижат 10 моторни превозни средства.
56.
Община Елин Пелин отказа да
13.02.2017 10:37:52
0
1
настани семейство сирийски бежанци

От два месеца мигрантите са без лични документи, хората в града гонят


Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.
От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани, съобщи bTV.

Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кметът Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството.
”Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони.
”Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.

В опит да избягат от войната, пътят им ги отвежда в България. ”Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.

Така семейството попада в омагьосан кръг.
”В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината”, коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Миналата седмица жителите на Широка лъка остро реагираха срещу настаняването на деца бежанци в селото. След бунта, две афганистански момчета бяха изведени от Дома за деца, лишени от родителски грижи в селото.
55.
На всеки 50 един е чиновник в общини
13.02.2017 10:35:25
0
0
В България има общини с изумителна гъстота на чиновници. Така, в Ковачевци, Бойница, Макреш на 1000 души население се падат по 20 и повече общински служители.
Това пише днес "Сега". За сравнение - в общини отличници като Добрич, София, Перник, Казанлък, на 1000 жители се падат само по двама бюрократи, добавя всекидневникът, цитирайки анализ на Института за пазарна икономика.

"Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население", посочват от ИПИ.

От данни на Министерството на финансите личи, че в някои от най-малките общини чиновниците са прекалено много на фона на оредяващите обитатели.

В тези населени места икономиката обикновено е зле и на практика местната администрация се явява един от най-големите работодатели. Много местни хора си изкарват заплатата на общинска служба.

Най-скромни са администрациите в Добрич, Бургас, София и Русе - под двама служители на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове

А на другия полюс живеят общини като Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души 35-има са общински служители.

Прави впечатление, че много от общините с несъразмерно голяма местна администрация са в Северозападна България. Освен Бойница и Макреш са Кула, Ново село, Грамада и други. Диспропорциите са почти задължителни там, където върви обезлюдяване и възможностите за работа са оскъдни.

На ниво области ясно се виждат различните тенденции. За Добричка област например има впечатляващо свиване - през периода 2014-2016 г. чиновниците са намалени от седем на по-малко от пет на 1000 жители.

Такова движение има още в областите Пловдив, Ямбол, Хасково и Габрово, като причините са различни. Например заради бума на индустриалните зони в района на Пловдив населението се увеличава, а това намалява "тежестта" на работещите в администрацията.

Лоши примери са областите Кърджали, Варна, Кюстендил, Враца, Перник и Силистра. Там делът на чиновниците спрямо населението расте.
54.
Юбилея на кмета - в ресторант
12.02.2017 19:33:30
1
0
На 22 юли кметът Цветелина Венкова навършва 70 години.
Празникът ще се проведе в ресторант в Казичене, научи първо в утрешния си брой "Вандовски новини".

Очаква се на празника да дойдат десетки хора. Причината е че първоначално ще е на улицата във Вандово, е местата на автомобили на жители, които затрудняват мястото.
53.
Отварят Ечемишка утре
12.02.2017 19:20:47
0
0
Тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" ще бъде отворена вероятно утре, след като регионалния министър Спас Попниколов инспектира осветлението.

Това се случи след като миналата неделя лампа вися и падна върху кола и уби жена. Магистралата е ограничена за движение от Витиня до Ботевград, сред алтернативните марушути са стария път през Ботевград, АМ "Тракия" през прохода на Републиката и Искърско дефиле.
52.
Франк Валтер - Щайнмайер в новияр
12.02.2017 19:16:13
0
0
президент на Германия

Бившия външен министър заменя на поста Йоахим Гаук

Бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран днес за нов президент на Германия с огромно мнозинство от Федералното събрание в Берлин.
Той заменя на този пост 77-годишния бивш пастор дисидент от комунистическата ГДР Йоахим Гаук, който не се кандидатира за втори мандат.

61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати от двете камари на парламента и представители на 16-те германски провинции, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

14 гласа бяха сметнати за невалидни. От гласуване се въздържаха 103 делегати.

Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.

Държавният глава в Германия има малко правомощия, но е смятан за важна фигура с авторитет.

Щайнмайер, който до края на януари беше външен министър, беше най-популярният политик в социологическите анкети. Той се изправи в надпреварата срещу други четирима кандидати за поста.
51.
Григор с триумф у дома!
12.02.2017 19:12:40
0
0
Григор Димитров е шампион на Garantie Koza Sofia Open! В един перфектно изигран финал Григор победи Давид Гофен с 7:5, 6:4 и след час и 39 минути победоносно вдигна ръце и целуна корта в домашния си турнир за кеф на 12 хиляди зрители, изпълнили до краен предел „Арена Армеец“, предаде gong.bg.

За българския тенис герой това е общо шеста титла от АТП турнир, а с нея той се превърна в първия с два трофея през 2017. Така Григор продължава феноменалната си серия от началото на годината – 14 победи от 15 мача.

Във финалния сблъсък Димитров просто нямаше никакво намерение да напуска корта без трофея и го показа от самото начало. Двубоят бе истинско надиграване от дъното на корта, в което обаче българинът бе този, който знаеше как да доминира и как да променя ритъма, за да стига до успеха в разиграванията. Публиката също помогна, за да се стигне до мечтания от всички фенове на Григор край на турнира в София.


За Гофен това бе пети загубен АТП финал от общо седем изиграни, както и шеста загуба от шест мача срещу Гришо, който определено се превръща в кошмарен съперник за него.

Мачът започна отлично с ранен пробив на Димитров и аванс от 3:0. Гофен обаче показа, че е готов за битка и с три гейма на своята сметка набързо изравни.

В 9-ия гейм Григор трябваше да спасява цели три точки за пробив, но все пак се справи с критичната ситуация, а след това постигна пробив в последния възможен момент за 7:5.

Втората част започна великолепно за Димитров, който постигна два пробива и поведе с 5:0. При 5:1 и 40;0 изглеждаше, че всичко в мача е свършило. Гофен обаче не мислеше така, спаси и трите мачбола на съперника и върна единия от двата пробива. Белгиецът продължи да се възползва от нервността на българина и пред смълчаните зрители в „Арена Армеец“ успя да върне и втория пробив. При 5:4 той сервираше за изравняване на резултата, но точно в този момент Григор взе своето, осигури си нови три мачбола при 0:40 и реализира втория от тях, за да стана шампион в домашния си турнир!

Със спечелените точки от успеха българинът ще се изкачи до №12 в света, задминавайки Томаш Бердих. Именно Гофен пък е 11-и на съвсем малко пред родната гордост. И за двамата през следващата седмица предстои участие на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам.
50.
Григор на финал в София!
11.02.2017 20:12:30
0
0
Утре играе срещу Давид Гофен в битка за титлата

Григор Димитров е на финал на своя домашен турнир в София! Във втория полуфинал Гришо просто бе безапелационен и без никакви проблеми отстрани сензацията на турнира Николоз Басилашвили след 6:1, 6:3 за само час и 3 минути, пише gong.

Грузинецът бе победил №1 в схемата Доминик Тийм и Мартин Клижан по пътя към топ 4, но срещу Григор просто нямаше шансове на корта. Българинът започна двубоя по отличен начин от самото начало, взе набързо първият сет, след което се пребори за успеха и във втория.

Така Димитров си осигури място на мечтания от всички нас финал в София, където негов съперник ще бъде Давид Гофен. Двубоят е в неделя от 17 часа.
49.
Стари инсталации причинили
11.02.2017 16:23:41
0
1
авариите, до април трябва да сменят


До април тази година се очаква инсталациите на електропроводите в Казичене да бъдат сменени. Това пита човек на заседанието на съветниците във връзка с многото спирания миналата седмица.
Присъстваха двама представители на ЧЕЗ, които казват, че електропроводите имат проблеми когато има дъжд и гръмотевица. За Вандовски новини той каза, че ще спират често над 3 пъти месечно.
48.
Жена се хвърли пред мотриса в София
11.02.2017 15:16:52
0
0
Жена се е хвърлила пред движеща се мотриса на метростанция „Жолио Кюри“. По непотвърдена информация тя е загинала, съобщават от МВР.
Движението на метрото беше временно спряно в двете посоки между станциите „Младост 1“ и „Васил Левски“ и в двете посоки, вече е възстановено, съобщиха за БТА от пресцентъра на Столичната община.

Полицията извърши оглед на място на инцидента. На мястото бяха изпратени пожарни екипи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова написа по-рано в Тwitter, че се пуска временна автобусна линия:

"Временно не се движи метрото от станция "Васил Левски" до станция "Младост 1" и в двете посоки. Причината е инцидент. В участъка пускаме автобусна линия до възстановяване на движението".
47.
Започна заседанието за спрения ток
11.02.2017 15:12:52
0
1
Преди малко започна заседанието на Кметство Казичене, въпреки спиранията на тока миналата седмица.
Пред наш репортер Тинка Тенова каза, че е нужно ЧЕЗ да се подиграва с властта и управлението. Моята точка е да спрат тока 10 пъти годишно, каза Тинка.

Очаквайте подробности!
46.
Герджиков: Господ знае какво прави
11.02.2017 11:14:33
0
0
Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков пред БТВ.

То беше направено в сряда, веднага след края на първото редовно правителствено заседание.

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на него са се опитвали“.

Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“.

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“.
Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът.
„В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“.

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“.

„Правя така, както трябва. Правя, каквото смятам, че трябва и нека ме съдят хората, както намерят за добре. Това е моето разбиране“, каза още служебният премиер.
45.
Битото дете продължава да е тежко състояние
11.02.2017 11:12:43
0
0
2-годишният Васил, който бе пребит от майка си, продължава да е в много тежко състояние. Жизнените му функции обаче са стабилни, обясниха лекарите от „Пирогов”.

ПО ТЕМАТА

БЪЛГАРИЯ
2-годишно дете е в кома след побой от майка си
„Продължава тежкият отток в лицевата област. Движи обаче крайниците си и локализира болка. Това ни дава основание да смятаме, че имаме подобрение по отношение на лечението”, поясни д-р Христо Пседерски.

Той допълни, че все още е рано за прогнози. Д-р Пседерски обясни още, че няма белези от стари травми по телцето на детето.

Това не е първият случай на малтретиране на детето от страна на майка му. Първият жесток побой се случил, когато Васко бил на 6 месеца. Ангелина го пребила в болницата в Пазарджик, където били заради бронхопневмония.

„Тогава е образувано досъдебно производство, но е прекратено поради липса на доказателства, че майката е виновна”, обясни в „Събуди се” Теодора Петрова от Агенцията за закрила на детето в град Септември.


След като детето е настанено в приемно семейство, родителите непрекъснато са търсели контакт с него и са заявявали, че искат да си го върнат обратно. Половин година по-късно социалните решават, че жената се е поправила и й връщат Васил.

Майката бе задържана за 72 часа, а в понеделник се очаква съдът се очаква да гледа мярката й за неотклонение. Ако бъде призната за виновна, може да получи от 2 до 10 години затвор.
44.
Събират казиченци за спирането на тока
11.02.2017 11:10:38
0
1
Днес някои жители на Казичене ще проведат извънредно заседание във връзка с авариите миналата седмица, които остави цяло Казичене без ток. От 15 часа във фейсбук групата "Съвет Казичене" хората ще обсъдят какви ще са проблемите в бъдеще.
43.
Една година от смъртта на
11.02.2017 11:07:23
1
0
Стоян Митов

Той беше близък на кмета, идва на служба в Гробищата

Днес се навършват една година от смъртта на Стоян Митов - близък на кмета Цветанка. Затова тя ще дойде на служба в гробищния парк, за да почете смъртта. Стоян е съпруга на Мария Митова, а в интервю за "Вандовски новини" преди две седмици тя открови, че сина й Стоян, прилича на баща си. Службата започна току-що в 11 часа.
42.
Йончева става депутат
11.02.2017 10:57:07
0
0
Елена Йончева потвърди в социалната мрежа Фейсбук, че ще се кандидатира за народен представител на изборите на 26 март.
Ето написаното от Елена Йончева в профила си:

«Скъпи приятели и колеги, Беше чест да работя за президента на България Румен Радев. Ние, българите, имаме огромен исторически шанс, че един достоен мъж е начело на държавата. За мен е още по-голямо предизвикателство да участвам в промяната на нашата родина, като се включа в една тежка битка – тази за парламента. Благодаря на президента Радев е неговия екип за изминалите трудни и честни за България дни.»

Елена Йончева застава начело на листата на БСП в Хасково. Това стана ясно от утвърдените днес водачи на кандидатдепутатските листи за парламентарните избори на 26 март в левицата, предаде bTV.

Преди ден журналистът напусна позицията на прессекретар на президента Румен Радев.

Йончева не е единственото ново лице. Начело на листата в Благоевград ще бъде предложен журналистът Тома Томов, а в Пловдив - професорът по социология Иво Христов.

Лидерът Корнелия Нинова ще оглави листата в 25 МИР в София, а заместник-председателят на партията Стефан Данаилов ще застане начело на листите - във Варна и очаквано в 24 МИР в София. Жельо Бойчев ще оглави листата на 23 МИР София.

От листите на БСП отпадат Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Божинов и Атанас Мерджанов.
41.
Йончева напусна Радев
11.02.2017 10:54:47
0
0
Президентът Румен Радев освободи Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба.
Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тя беше назначена на тази длъжност с указ на президента на 21-ви януари.

Елена Йончева беше в Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за президент.

По-рано днес президентът подписа укази, с които назначи съветници в своя екип. Румен Радев назначи Невин Осман-Йорданова за съветник по правни въпроси. Съветник по духовност и култура ще бъде Ирина Николова-Гъркова. Даринка Владова ще бъде съветник по благотворителната инициатива "Българската Коледа". Георги Александров е назначен за съветник по младежта и спорта, а Илия Милушев за съветник по сигурност и отбрана.

Изненадващият указ на президента е свързан вероятно с участието на тв звездата в предстоящите избори.

Елена Йончева е била коментирана като кандидат от гражданската квота на БСП преди няколко дни, когато Корнелия Нинова даде ясно да се разбере, че нови лица ще получат избираеми места в червените листи.
Сподели
40.
Полският премиер пострада при
11.02.2017 10:53:53
0
0
катастрофа

Частна кола се заби в лимузината на Беата Шидло

олският премиер Беата Шидло е пострадала при пътен инцидент близо до Краков. След преглед в болница бе обявено, че тя е в съзнание и в стабилно състояние.
Беата Шидло е пострадала леко, когато частен автомобил се блъснал в лимузината й в родния й град Освиенцим, съобщиха полски медии, цитирани от световните агенции и БТА.

Тя пътувала в колона от седем коли по главния път в града, когато частен автомобил връхлетял от странична улица.

Правителствен говорител е казал за агенция ПАП, че Беата Шидло замина с хеликоптер за Военномедицинския институт във Варшава за допълнителни изследвания.

При преминаване на кортежа на Шидло по главния път в града частна кола Фиат, карана от 21-годишен мъж, се вряза в колата на премиера, която излезе от пътя и се блъсна в дърво.

В катастрофата пострадаха и двама от охранителите на Шидло. Единият е със счупен крак.

"Знаем, че правителствената автоколона се е движела с включени светлинни и звукови сигнали. В района на произшествието няма наблюдателни камери. Води се разследване", заяви говорител на местната полиция.

Вътрешният министър на Полша Мариуш Блашчак свика извънредно заседание със Службата за охрана на правителството след пътната катастрофа в Освиенцим, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
39.
Клип с наркотици в нета
10.02.2017 14:48:30
0
0
Видеоклип със задържането на момче и употребата на физическа сила се разпространява в социалните мрежи. Носел е наркотици и е оказвал съпротива, съобщиха от МВР
Инцидентът е станал на 8 февруари около 15:50 часа близо до жилищен блок в столичния квартал "Дианабад".

Автопатрул на Първо районно управление забелязал в лек автомобил четирима младежи със съмнително поведение. В хода на проверката единият от тях – 17-годишен, оказал яростна съпротива при задържането му. Това наложило униформените да използват физическа сила и помощни средства при задържането му.

При обиска в него били открити наркотични вещества.

По случая са назначени експертизи. Работата по изясняването му продължава под наблюдението на Софийската районна прокуратура.
38.
Съдът решава за цената на билетите до месец
10.02.2017 14:46:28
0
0
Съдът даде ход на делото за цената на билета за градския транспорт. До месец съдът ще се произнесе по делото
Според жалбоподателите липсва икономическа обосновка за повишаване цената на единичния билет в София. Гражданите определиха решението за увеличение на цената от лев на 1.60 за незаконосъобразно.

Те смятат още, че на контрольорите се дават незаконни правомощия – да спират превозното средство, да свалят принудително пътници и да съставят глоби, предаде Дарик.

"Цената 1,60 се появява от нищото. Сега вече в становището се прави опит да се вкарва една формула, като се използва икономическа рамка от 2016 г., включваща бъдещи резултати и намерения. Освен всичко се оказва, че формулата е отменена с решение на Общинския съвет. Така че, според мен, да се мотивира решението постфактум беше неудачно и това следва да се съобрази от съда", каза адвокат Милка Христова, която представлява някои от жалбоподателите.

Столичният общински съвет на свой ред оспори жалбите на гражданите и посочи, че цената на билета е законосъобразна, а атакуваният нормативен акт е основателен.

"Ние сме представили голям брой доказателства, които касаят начина на определяне на цената. Дали е спазена процедурата - ние сме категорични, че е спазена. Налице ли са нарушения за начина, по който се осъществява контрол от контрольорите - ние твърдим, че такива не са налице. Не може да се очаква кметът или някой общински съветник да проверява пътниците в градския транспорт. Другият въпрос е начинът на формиране на цената", коментира адвокат Георги Георгиев, който представлява СОС.

В крайна сметка Софийският административен съд даде 10-дневен срок на страните по делото да направят писмени бележки.

В едномесечен срок съдът би трябвало да се произнесе по делото.
37.
Над 4,5 млн. българи имат интернет
10.02.2017 12:46:43
0
0
Близо 30% от интернет-потребителите у нас са пазарували онлайн през миналата година, предаде БТА.
Данните са от анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016-а.

Редовно ползващите интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. А близо 1,3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн.

Като процент това е значително по-малко от средното за целия Европейски съюз.

Най-предпочитани в онлайн търговията у нас са били дрехите и спортните стоки - над 77% от поръчките. На втора позиция са били стоките за дома - 24 процента, на трета - резервациите за туризъм или пътувания (23%) процента и на четвърта - храни, напитки или стоки за ежедневна употреба (22%) процента.

Най-активни в електронната търговия у нас са били младите българи. в диапазона. Близо 60% от хората на възраст 16-34 години тях са пазарували онлайн. При хората на 65-74 г. този процент е едва 1,3 на сто.

Според експерти в бранша един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно. От това следва, че за миналата година оборотът на тази търговия у нас е достигнал около 200 млн. евро.

Близо 2,5 милиона са били в ЕС работните места, свързани с електронната търговия през 2016 година. А близо 85 на сто от европейцита на възраст 16-74 години са пазарували онлайн в страните на ЕС, сочи Евростат.

Най-активни в това отношение са били във Великобритания - там 87 на сто от хората в активна възраст са пазарували по електронен път.
36.
Студено време до вторник
10.02.2017 11:48:24
0
0
Студено и зимно, но без съществени валежи, ще остане времето до понеделник. След вторник започва повишение на температурите, предаде БТА.

Днес ще остане предимно облачно и студено, със слаб и умерен вятър от североизток-изток и дневни температури от минус 3 до плюс 3 градуса в по-голямата част на страната. На югозапад ще има отново разкъсвания на облачността, а температурите ще достигнат 6-7 градуса. Почти без валежи, макар отново на места да не е изключено да прехвърчи съвсем слаб сняг.

В събота, неделя и понеделник съществена промяна на времето няма да настъпи. Облачността ще бъде значителна. Минималните температури ще са от минус 9 до минус 5, малко по-ниски, до около минус 10, минус 12 само на места в котловините и ниските места на Западна и Централна България в понеделник и вторник сутрин при изтъняване и намаление на облачността и тихо време. Дневните ще останат ниски, от минус 3, минус 4 на север, до няколко градуса над нулата в югозападните райони.

В понеделник вятърът от североизток ще отслабва и до вечерта ще стихне. През нощта срещу вторник и във вторник в Дунавската равнина ще се появи слаб запад-югозападен вятър и това ще бъде началото на края края на неколкодневния студен период.

Във вторник сутрин ще бъде все още студено, но през деня температурите вече ще са положителни, освен в Североизточна България. Стойностите им ще са от минус 1 на североизток до плюс 6-7 градуса. Ще бъде предимно слънчево.

В сряда ще има незначителна облачност. Минималните температури ще бъдат от около минус 8 до минус 3 градуса, а дневните - от 6 до 13 градуса, Сухо, слънчево или с променлива облачност и постепенно повишаващи се температури, ще остане времето и в средата и втората половина на следващата седмица, според предварителните прогнози на моделите.
35.
Призовка от Турция получи наш ексграничар
10.02.2017 11:47:37
0
0
Призовка от турски съд получи бившият граничен полицай Михаил Цонков. Това става 9 г., след като той простреля смъртоносно турски бракониер на калкан до Резово.
Цонков е призован заедно с двама свои колеги да дава показания по дело, което южната ни съседка води по случая, предаде bTV.

У нас прокуратурата отказа да образува дело против граничарите и прекрати разследването година след инцидента. Мотивът на магистратите беше, че престъпление липсва, тъй като Цонков е действал при самоотбрана.

Новото развитие по случая предизвика остри реакции в социалните мрежи, а националистическа партия дори обяви, че ще направи граничаря кандидат-депутат, за да се ползва с имунитет.

С недоумение посреща новината самият Цонков, който вече не работи в МВР. Намерил си е по-добра работа и е напуснал 2 години след като го го оправдаха.

По Нова телевизия тази сутрин той коментира:

„Не мога да разбера защо получавам призовка за дело, което се е водило на територията на България. Приключило е с оправдателна присъда и в един момент получавам призовка за същото дело, но вече в Турция. Нямам представа какво става. Моите колеги, които сега са действащи полицаи, също са привлечени като обвиняеми”.

Колегите му Живко Петков и Николай Тошков също са призовани. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения.

Адвокатът на Михаил е категоричен, че засега няма искане за екстрадиране, но на 21 март той и колегите му трябва да се явят в съд в Къркларели.

Бащата на бившия граничар, който преди 9 години мотивира хиляди българи да подкрепят сина му в подписки, сега е притеснен.

А Михаил е убеден в невинността си, както и в това, че ако сега попадне в същата ситуация, отново би защитил страната си по този начин.
34.
Дете в кома след побой
10.02.2017 11:46:34
0
0
годишно дете е в тежко състояние след побой, а майка му е задържана.
Детето е настанено в столичната болница "Пирогов" с опасност за живота, информира БНР.

Полицията е задържала майката на детето - жена на 22 години от Ихтиман.

По първоначална информация тя е завела детето в болница, а след сигнал на лекарите за травми, причинени от насилие, полицаите са я арестували.

По случая се води разследване.
33.
Какво ядат световните лидери
09.02.2017 23:20:04
0
0
Източник: Флагман


Световните лидери разполагат с пари, но с много малко време. Могат ли обаче да си позволят обяд или вечеря просто за удоволствие? А дали се страхуват някой да не им сипе в храната отрова?

Вероятно да. Владимир Путин постоянно изисква тестване на всички храни, които яде, в случай че някой му е сложил отрова. Той не е голям любител на алкохола, но цени хубавата бира. От десертите му е сладоледът от шамфъстък.

За разлика от него, френският президент Франсоа Оланд обожава храната толкова много, че преди няколко години е трябвало да мине на диета. Той не може да устои на бургерите, шоколадите и печивата.

Ангела Меркел е истинска домакиня, така че въпреки многобройните си задължения, намира време да сготви и сама някое вкусно ястие. Нейните любими ястия са унгарска супа от зеленчуци и вегетарианска супа.

Лидерът, който обожава азиатската кухня е Джъстин Трюдо, който постоянно посещава ресторанта Sakura Gardens в Монреал. А неговото любимо ястие е суши.

Духовният лидер Далай Лама пък обожава хляб, сирене, гъби и тофу. Той редовно си готви сам, а знае и как да направи юфка и да си изпече хляб с масло и зеленчуци.

Сред световните лидери, които са фенове на калоричните храни е и Доналд Тръмп. Той обожава бургери, стекове и омлети. Дъщеря му Иванка неотдавна заяви, че много й се иска той да се храни по-здравословно. Но за целта трябва да се справи с твърдоглавието на Доналд. Така че не вярваме, че това скоро ще се промени.

Предшественикът на Тръмп пък, Барак Обама предпочита да се храни здравословно. Така че най-често консумира зелени зеленчуци, особено спанак и броколи. Въпреки това признава, че понякога злоупотребява с чили, чийзбургер и някои хавайски рецепти. И за разлика от своя наследник спортува активно и всеки ден.
32.
Петното пристигна в Белене
09.02.2017 23:17:21
0
0
Бисер Миланов-Петното от днес е затворник в Белене, след като в сила влезе 3-годишната му присъда за заплаха за убийство, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Миланов е осъден по внесен от СРП обвинителен акт за това, че на 07.06.2013 г., около 18.00 часа, в гр. София, на територията на палатков лагер, разположен между сградата на Народното събрание и градинката на СУ „Св. Климент Охридски“, се е заканил на Боряна Г. с убийство с думите: „Ще ти отрежа бавно и мъчително главата и след това ще ти се изходя във врата“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Описаното деяние представлява извършено престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 НК.

На Миланов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Съгласно указанията, дадени от наблюдаващия прокурор при СРП, Миланов следва да бъде преведен в Затвора - Белене, за изтърпяване на наложеното му наказание.
31.
Токът не причини авария в част от София
09.02.2017 23:14:37
0
0
Не е възниквала повреда в съоръжения, собственост на "ЧЕЗ Разпределение България", захранващи помпената станция на "Топлофикация София ", съобщиха от ЧЕЗ.
Ръководството на "ЧЕЗ Разпределение България" се срещна с представители на мениджмънта на "Топлофикация София" за изясняване на причините за възникналите в топлопроводите аварии.

По време на срещата е било уточнено, че не е възниквала повреда в съоръжения, собственост на "ЧЕЗ Разпределение", захранващи помпената станция на "Топлофикация".

От ЧЕЗ са поели ангажимент да съдействат за анализ на техническото състояние на електроенергийните съоръжения, собственост на топлофикационното дружество и при установяване на забележки в разпределителната уредба на помпената станцията - да посъветва "Топлофикация" за технически мерки, които да предотвратят подобни инциденти.

Двете дружества ще си партнират за установяване на конкретните причини за възникване на създалата се ситуация.
30.
Нов политически тест за Меркел
09.02.2017 15:08:38
0
0
Източник: Медиапул
Бившият министър на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се очаква да бъде избран за президент при гласуване в неделя, което може да се окаже също тест за политическия авторитет на канцлера Ангела Меркел в началото на тежка изборна година.

Щайнмайер, 61-годишен член на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), разполага с подкрепата на коалиционното правителство на Меркел, което означава, че избирането му от 1260-членното Федерално събрание на този до голяма степен церемониален пост е гарантирано.

Но някои в консервативния блок на Меркел е възможно да използват вота за Щайнмайер като шанс да оспорят политическия курс на канцлера, в частност подхода й към бежанската криза, обхванала Германия преди около 18 месеца.

Ако другите трима кандидати получат по-голям резултат от очакваното, това би могло да бъде изтълкувано като признак за недоволство сред редиците на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и техния баварски съюзник Християнсоциален съюз (ХСС).

Редовно сочен за най-популярния политик в Германия в социологическите проучвания, Щайнмайер ще поеме правомощията на държавен глава от приключващия мандата си Йоахим Гаук. Това ще стане след гласуване в специално свиканото Федерално събрание, състоящо се от членове на Бундестага и делегати, избрани от парламентите на 16-те федерални провинции. Самият избор на федерален президент протича чрез тайно гласуване.

Щайнмайер ще се изправи срещу трима кандидати, сред които Александър Холд - бивш съдия и известен в Германия телевизионен водещ - номиниран от малката десноцентристка партия "Свободни избиратели".

Останалите кандидати са изследователят на въпросите за бедността Кристоф Бутервеге, представител на твърдолинейната партия "Левите" и Албрехт Глазер от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия".

"Като федерален президент бих искал да бъда нещо като противовес на сегашната тенденция на безкрайно опростяване на нещата", каза Щайнмайер, който се превърна в един от водещите гласове срещу възхода на популизма.

Меркел го окачестви като кандидата "на здравия разум". "Във времена на размирици и нестабилност по целия свят смятам за правилно и важно консерваторите да изпратят послание за стабилност, като подкрепят кандидатурата на Щайнмайер", каза тя.

Но Меркел и блокът ХДС/ХСС бяха принудени да подкрепят Щайнмайер за държавен глава, след като не се споразумяха помежду си за свой собствен кандидат. ГСДП е по-малкият партньор в коалицията на Меркел.

Щайнмайер претърпя тежко поражение от Меркел на изборите през 2009 г., когато беше кандидатът на социалдемократите за канцлер при тогавашния им опит да изместят консерваторите от властта. Той беше и два пъти министър на външните работи на канцлера през 12-те години, откакто тя за пръв път беше избрана да ръководи най-голямата европейска икономика.

Политическите анализатори виждат в подкрепата на блока ХДС/ХСС за Щайнмайер знак, че сегашното коалиционно правителство на Меркел ще продължи да управлява и след парламентарните избори през септември.

Но неговата кандидатура за президент по косвен начин съдейства за сътресение в ръководството на ГСДП, завършило с номинирането за канцлер на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще се изправи срещу Меркел на парламентарните избори.

Последвалото нарастване на подкрепата за социалдемократите доведе до увеличаване на натиска върху Меркел, в момент, когато партията й се готви за най-тежката предизборна кампания в историята, както я определи канцлерът.

Но избирането на президент - чиито правомощия в Германия включват назначаване на нови правителства и съдии - се оказа особен проблем за Меркел през годините. Предишните двама номинирани от нея кандидати подадоха оставки още в началото на мандатите си.

Единият беше бившият регионален премиер от консерваторите Кристиан Вулф, който се оттегли заради твърдения за корупция.

След него на поста дойде Гаук, бивш пастор и правозащитник от Източна Германия, чийто мандат изтича през март.

Правителството на Меркел се надяваше да си спести гласуването в неделя в момент на подготовка за федерални избори и справяне с хаоса след обявения план за излизане на Великобритания от ЕС и идването на Тръмп в Белия дом.

Кабинетът настойчиво увещаваше 76-годишния Гаук да остане за още един мандат. Той обаче отказа, аргументирайки се с възрастта си.

Но процесът за избор на президент може да стане още по-проблемен, ако германските избиратели се включат в него на даден етап.

Според социологическо изследване сред 2037 германци на компанията "Ю Гов" 71 процента от електората иска също да има глас при избирането на президент.

По БТА, мнението е на Андрю Майкейти от ДПА
29.
Раздават храни за бедни само в Мингар
09.02.2017 15:05:37
0
1
Мингар е единственото населено място в община Вандово, които ще раздава хранителни помощи.

От кметството съобщиха, че раздаването започва на 9 февруари от 10 часа в сградата. Продуктите за бедни са 2 кг брашно, 3 кг захар, 4 кг ориз и 2 компота.

"Мингар е сред най-безпаричните села в Казиченска област, защото 75% от хората са безработни, пенсионерите взимат доход, като най-високия е 270 лв. и затова раздаваме само в село, които живот не става, а във Вандово и Свилар ще видим дали и те искат храна от ЕС", каза координатор на БЧК-Казичене, които посети Мингар.
28.
ЦИК изгони Бареков от изборите
09.02.2017 14:43:39
0
0
Централната избирателна комисия отказа да регистрира преименуваната партия на Николай Бареков - "Презареди България", за предсрочните парламентарни избори.
Причината е, че формацията на евродепутата се регистрира като "България без цензура", но заяви, че в бюлетината иска да бъде изписано името "Презареди БГ".

Членовете на ЦИК заседаваха над 3 часа преди да излязат с решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му.

По този повод от партията излязоха с остра позиция. В нея се казва, че към "пълния и изряден" пакет с документи екипът на Бареков е приложил протокол от решение на СГС, в което се казва, че формацията сменя името си. 7-дневният срок за обжалване изтича днес, 9-и февруари.

Според членовете на ЦИК, основно от квотата на ГЕРБ, БСП и ДПС, протоколът няма юридическа сила и допускайки подобна регистрация "ще бъда вкарани в заблуждение избирателите", твърдят от "Презареди България".

"Въпреки липсата на законови пречки и изрядните документи, приети при входирането им без забележка, "надпартийният" орган не допусна формацията на Бареков до изборите. Самият лидер на излизане от ЦИК заяви пред журналисти, че ГЕРБ няма да го допусне до голямата битка, часове по-късно това вече беше факт", се казва още в официалното съобщение.

В него се цитира и изявлението на Бареков:

"За сметка на нас миропомазаният Христо Иванов и неговата коалицийка бяха пуснати за 5 минути! Кой сега е плод на Задкулисието и кой е негова жертва???? Комплотът на мафията и съда от 2 февруари успя! Червенобузките извадиха мен и "Презареди БГ" от изборите... поне засега. Битката ще продължи още утре във ВАС!

ЦИК е политически и ПАРТИЕН орган, който наруши собствения си закон. Прие ни документите без писмени препоръки и после сам се оспори. Абсурдното е, че дори мислеха, въпреки волята ни, да ни сложат име, което вече българският съд е сменил (официално от утре, 50 дни преди изборите). Според драгите "надпартийни" членове на ЦИК името "Презареди България" не отразявало волята на нашите симпатизанти, 200 000 от които гласуваха за него, включително и всички членове и симпатизанти, присъстващи на Третия конгрес!"
27.
Товарен влак дерарира, няма жертви
09.02.2017 14:42:47
0
0
Товарен влак е дерайлирал тази нощ на 200 метра преди спирката във варненското село Боряна, съобщиха от прокуратурата. Няма жертви и пострадали.
Инцидентът с влаковата композиция от девет вагона и една цистерна, пътуваща от Русе към Долно Езерово, е станал около 1 часа, пише Дир.

На 200 метра преди спирката на варненското село Боряна, от релсовия път за кратко излязла цистерната. Двамата машинисти успели да я върнат върху релсите и да възстановят движението на композицията. Отсечката от релсовия път - 200 метра преди село Боряна до 4 км. преди село Комунари, обаче е повредена от дерайлиралата цистерна. В Карнобат тя е отделена от композицията.

В момента се извършва оглед на релсовия път, както и на цистерната. Останалите 9 вагона са продължили към Долно Езерово, за където е предназначен товарът им, а локомотивът е прикачен на друга композиция и е отпътувал за Пирдоп.

Районната прокуратура в Провадия ръководи досъдебно производство за железопътен инцидент, от който са последвали значителни имуществени вреди на релсовия път.

Работата по жп инцидента продължава.
26.
КЗП кани телекомите
09.02.2017 14:41:35
0
0
Трите телекома са поканени на среща в Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Основната цел на предстоящите разговори е да се съгласуват новите правила на роуминга в рамките на Евросъюза и излязлата наскоро информация, че SMS-ите в България на кирилица и латиница имат различна стойност, съобщиха от КЗП.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов заяви, че се водят разговори с телекомите и колегите им от Комисията за регулиране на съобщенията.

По думите му има технически причини, свързани с криптирането на информацията, есемесите да са по-скъпи на кирилица.

"Но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука", посочи Маргаритов по TV+.

Той обясни казуса така: "Когато пишете SMS на латиница, Вие имате възможност с него да изпратите 160 символа, а на кирилица - 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще Ви струва един SMS, а в другия - два или три."

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския Регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит.
25.
Експлозия във френска АЕЦ, има ранени
09.02.2017 14:40:26
0
0
Във френската АЕЦ Фламанвил на Ламанша е станала експлозия в машинната зала. Няма опасност от радиация, петима са ранени.
Експлозията във френската атомна електроцентрала Фламанвил в 9 часа по Гринуич тази сутрин беше извън ядрената зона, съобщават местните власти, уверявайки, че "няма никаква ядрена заплаха", предадоха Франс прес и БТА.

Петима души са се натровили леко, но тежко ранени няма, уточни Оливие Мармийон, помощник на префекта. Един от двата ядрени реактора е бил спрян.

1300-мегаватовите реактори Фламанвил 1 и 2 са построени през 80-те години, съобщава Ройтерс. Строи се и нов реактор на централата, разположена в северозападна Франция, но експлозията не се е случила там.

Опасността от ядрено заразяване в района на АЕЦ е напълно изключена, съобщава префектурата на департамента Ла Манш, цитирана от ТАСС.

"Взривът е станал в машинната зала в неядрената част на станцията, рискът от каквото и да е ядрено замърсяване е напълно изключен, не е въвеждано специално положение", подчерта представител на префектурата.

Той добави, че петимата пострадали са се натровили с въглероден окис от дима, възникнал в резултат на пожара.

Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF), цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че пожар в машинната зала на един от двата ядрени реактора е довел до експлозията.

Пожарът е бил овладян незабавно, но реактор номер 1 е изключен от мрежата. Няма изтичане на радиация.
24.
Открадната целувка е секснасилие в Италия
09.02.2017 09:05:45
0
0
Съдът в близкия до Милано град Бергамо осъди 24 годишен мъж на 1 година и 3 месеца затвор затова, че откраднал от бившето си гадже целувка, пише "Монитор".


Според прокурора на приключилия вчера процес нежеланата целувка била не само нахалство, но чиста проба сексуално насилие и магистратът поискал обвиняемият младеж да бъде наказан с 1 г. и 9 м. лишаване от свобода.
Адвокатът му подчертал в пламенната си пледоария, че довереникът бил извършил приписваното му деяние на гара, пред много хора, посред бял ден и за това в действията му нямало никаква сексуална умисъл. Съдът все пак се вслушал в думите му, защото дал на „изнасилвача“ 6 месеца затвор по-малко и за негова радост присъдата е условно.

Любовната история на Ромео и Жулиета от Бергамо – градът на героите на Шекспир Верона се намира на по-малко от 100 км – започнала в началото на 2013 г. Тогава той бил на 21 години, тя на 16, заобичали се страстно и станали неразделни. През май същата година неочаквано за приятелите им двамата се разделили, като според момичето то било напуснало гаджето си, тъй като искало да контролира напълно личния му живот. Младежът обаче не можел и да си помисли, че любовта им е свършила и продължил да търси възлюбената си по телефона. А когато веднъж я видял да се разхожда с друго момче, веднага й изпратил заплашителен СМС, че ако започнела да ходи с него на сериозно, щял да я убие. „Ти си моя и ще останеш моя!“ – написал още Ромео и този злополучен СМС бил едно от прокурорските доказателства срещу него на завършилия процес.

След това двамата не се виждали чак до октомври 2013-та, когато случайно се засекли на гара край Бергамо. Поздравили се усмихнати и след това младежът поискал да я целуне, но тя се дръпнала. След това обаче той я хванал за косите и я нацелувал яко където свари по лицето. Що се отнася до косите, тя не му останала длъжна и също го пооскубала. А след като той я пуснал, отишла веднага в най-близкото полицейско управление.
23.
"Младост" и други южни квартали на София
09.02.2017 09:03:34
0
0
още отопляват на ток

Днес предстои запълване на топлопровода на "Цариградско шосе"
През изминалата нощ беше напълно възстановено топлоподаването към ж.к. „Люлин”- 4 и 5 част, както и в ж.к „Надежда”-3, 4,5 и 6 част. Топлоподаването към ж.к. „Люлин“ 3 и 6 част беше възстановено вчера към 18.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на "Топлофикация София".

От дружеството уточняват, че за отстраняване на пробив на магистрален топлопровод на „Цариградско шосе” към кварталите „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина” днес ще започне запълването на топлопреносната мрежа. Това е технологичната операция, която е с най-дълго времетраене при възстановяването на топлоснабдяването към потребителите.
Все още са възможни временни колебания в топлоподаването към високите части на кв. „Гео Милев“, но от "Топлофикация София" уверяват, че се работи за нормализирането на отоплението и към тези потребители.
22.
27 партии и коалиции на изборите
08.02.2017 22:37:57
0
0
на 26 март

Приключи регистрацията за участие на предсрочните избори на 26 март. В Централната избирателна комисия документи са подали 18 партии и 9 коалиции.
Две формации са се явили малко след изтичане на срока в 17:00 ч. и се наложи ЦИК да реши дали да приеме документите им, предаде БНР.

Движение "Да, България" се регистрира за изборите като коалиция с участието на партия "Зелените“ и ДЕОС. Това стана в последния възможен момент и след като жалби в съда възпрепятстваха самостоятелното участие на партията на Христо Иванов.

"Коалицията се придържа към приоритети, които всъщност и трите винаги сме си поставяли, това е борбата за върховенството на закона, за отвоюване на българската държава и нейните институции от корупционен плен, за чиста околна среда, по-силна интеграция с НАТО и ЕС", каза той.

Документи за ЦИК внесе и Николай Бареков. Той регистрира формацията със старото название на партията си "България без цензура". Бареков обяви, че се съмнява, че ГЕРБ ще позволят регистрацията.

"Има огромен натиск от гербаджийте в ЦИК, лично от ръководството на партия ГЕРБ, да се спъва регистрацията на нашата партия", смята той.

Документи подадоха партиите - ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, „Българската пролет”, Българско национално обединение, „Глас народен”, ДРОМ, Партия на Зелените, Партия „Възраждане” и партия „Презареди България”.

Регистрираните коалиции са - „БСП за България”, Реформаторски блок, Обединени патриоти, коалиция „АБВ-Движение 21”, коалиция „Да, България”, платформата „Нова Република”, коалиция „ДОСТ-НПСД” и Коалиция на недоволните.

Тази година желаещите да участват имаха само седмица за регистрация в ЦИК. Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г. Тогава за участие се регистрираха общо 7 коалиции и 22 партии, като впоследствие 4 от тях отпаднаха, коментира Дарик нюз.

След проверка на подписите от ГРАО ще обявят списъка с допуснатите кандидати до 11 февруари. В случай на отказ от ЦИК партиите ще могат да обжалват решението пред ВАС, който трябва да се произнесе най-късно до 18 февруари.
21.
Герджиков уволни
08.02.2017 16:05:22
0
0
директора на АПИ и Областния пътен управител

Служебния премиер Огнян Герджиков уволни директора на пътната агенция Георги Златев и директора на Областно пътно управление София Валентин Николов. Причина е трагедията в тунел "Ечемишка" на АМ Хемус. Герджиков каза, че магистралата ще бъде отворена на 13 февруари.

Очаквайте подробности!
20.
Проверяват "Топлофикация София"
08.02.2017 15:46:42
0
0
Причина е голямата авария_ оставил хиляди без парно

От понеделник ще започнат проверки във връзка с авариите в „Топлофикация София“, ако се открият нарушения, ще бъдат наложени глоби.
Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

„Крайно неприятна е ситуацията с авариите, които са станали в „Топлофикация“. В непрекъснат контакт съм с директора на „Топлофикация“ Георги Беловски. Наистина е трудно. Това, което може да направи Министерство на енергетиката, е да направи проверка и в случай, че са открити нарушения ще бъдат наложени съответните глоби“, заяви министър Павлов.

Той допълни, че днес ще разпише заповед и от понеделник ще бъде извършена такава проверка.

"Имам уверението от колегите от „Топлофикация София“, че се прави абсолютно всичко възможно, за да може да се овладее ситуацията и да бъде възстановено топлоподаването“, допълни още той.

Във връзка с проверките на „Топлофикация София“ той уточни, че Министерството на енергетиката може да направи проверка на техническото състояние в топлофикационните дружества, а контролът относно ценовата политика е в правомощията на КЕВР.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова посъветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на "Топлофикация София" от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от "Топлофикация" са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.
19.
Смениха 13 областни управители
08.02.2017 13:25:44
0
0
Служебният премиер Огнян Герджиков освободи 13 областни управители. Те не са получили доверието на правителството, че ще могат да организират честни и прозрачни избори.

Припоняме, че преди седмица изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов подаде оставка, след като служебният министър на земеделието Христо Бозуков му я поиска "до един час".

На следващия ден оставка подаде директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството - проф. Васил Николов.

Кои са новите областни управители?

Заместник-кметът на Община Гоце Делчев Валери Сарандев ще е новият областен управител на Благоевград. Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов, който преди години е бил военно аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов, който в последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Управителят на БКС-Враца Момчил Младенов става областен управител в региона. Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев, който е бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова, бивш заместник-кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител в периода юли 2013 – декември 2014 г. Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. той е бил заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров – бивш директор на ОДМВР - Шумен. Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. От 2015 г. той е заместник-кмет на Община „Тунджа”.
18.
Новите мебели за бедни идват днес
08.02.2017 09:07:27
0
1
Трети ден на ремонт в центъра за бездомни

Днес продължава ремонтът на Центърът за бездомни хора. Очаква се обзавеждането и мебелите днес да пристигат от София, като ремонтът ще продължи до края на седмицата. Припомням, през декември 2016 г. бе обявено, че се очаква промяна в интериора на бездомния център, чийто капацитет са 6 души.
Днес ще се залепят тапети, а утре ламинатът ще бъде сменен.
17.
Русия спира вноса на птичи продукти
08.02.2017 09:01:32
0
0
от България и Европа

Руската санитарна служба Росселхознадзор забранява от днес вноса на птиче месо и птичи продукти от България и други европейски страни.
Марката е наложена поради птичия грип, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ограничението се отнася за птиче месо и готова продукция от него, както и всички видове птицевъдни продукти като храни, добавки и използвано оборудване за отглеждане, клане и разфасоване на птици.

Забраната важи за Австрия, Великобритания, Унгария, България, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

По отношение на птичето месо от Европейския съюз вече действа забрана в рамките на хранителното ембарго.
16.
Почина философът Цветан Тодоров
08.02.2017 09:00:44
0
0
Философът, литературовед и "историк на идеи" Цветан Тодоров почина на 77 години, съобщиха "Либерасион", "Монд", сп. "Нувел обсерватьор" и в. "Република".
Като учен става известен през 60-те и 70-те години на миналия век с превод на руските формалисти и новаторски анализ, заимстващ методи на семиотиката. Утвърждава се като литературовед, като разглежда отношението към различните и изследва тоталитаризма.

Автор е на "Въведение във фантастичната литература " , "Поетика на прозата", "Семиотика, реторика, стилистика", "Завладяването на Америка. Въпросът за Другия", "Живот с другите. Опит по обща антропология".

Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г. Трудовете на Цветан Тодоров са преведени на 25 езика.

През 2012 г. публикува "Интимните неприятели на демокрацията", а през 2015 г. "Неподчинен".

Политическата ангажираност е важна страна от живота му. Той мрази тоталитаризма, недоверчив е към всяка революционна утопия, омаян е от Запада.

"Във френския интелектуален живот Цветан Тодоров заема уникално място, пише сп. "Нувел обсерватьор".
Той не може да бъде свързан с нито един лагер. Не фигурира в пантеона на Френската теория. Силно антикомунистичен, главно заради собствения си живот, той е част от антитоталитарния устрем, без да стане "нов философ". Самият Цветан Тодоров се определя като "историк на идеи".

През 2008 г. получава наградата "Принцът на Астурия" за обществени науки.

Цветан Тодоров е роден на 1 март 1939 в София. Негов баща е библиографът Тодор Боров, а дядо по майчина линия — общественикът Иван Пеев-Плачков. Брат му, Иван Тодоров, е известен физик.

Завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския държавен университет. През 1963 г. като стипендиант заминава за Париж. През 1966 г. защитава докторска дисертация на тема „Литература и означаване“ под ръководството на Ролан Барт.

От 1963 г. живее във Франция. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания, където работи от 1968 г. Съпруг е на писателката Нанси Хюстън, с която има две деца. Развежда се с нея след 35 години брак.

В началото на творческия си път се интересува предимно от теория на литературата, а след 1990 г. - от историята и отношението с другия в трудни области на историята като завладяването на Централна Америка и Втората световна война.
15.
Хиляди столичани на студено оше
08.02.2017 08:59:14
0
0
два дни

Нова авария е оставила без парно и топла вода столични квартали. Пробивът на топлопровода е в района на Цариградско шосе срещу голям търговски център.
За да може да бъде отстранена аварията, отново е спряно отоплението, обясниха от "Топлофикация - София", предаде БНР.

Заради предишната авария, която стана в неделя, без парно и топла вода продължават да са квартал "Слатина" и части от "Дружба".

Токов удар е причинил тежката авария, която остави почти половината София без топла вода и парно от неделя досега. Това съобщи Росен Флоров, който отговаря за район "Изток" в "Топлофикация-София, цитиран от БНТ.

До момента са отстранени общо 11 пробива на тръбите. Водоподаването няма да бъде възстановено още 48 часа, обясниха от Топлофикация. Причина за това е новата авария.

Тя ще остави без отопление кварталите "Младост", "Изток", "Лозенец", "Дружба", "Студентски град", "Дианабад", "Дървеница". Възможни са смущения и в кварталите, в които досега има проблем с парното.

"Възстановяването на нормалното топлоснабдяване на район "София -Изток" ще завърши с отстраняване на пробива в рамките на може би 48 часа, считано от сряда.

"Топлофикация - София" има нужните специалисти за отстраняването на аварията, забавянето на пускането на парното след този токов удар не е в резултат от неграмотност и некомпетентност на персонала, а от огромен обем работа", заяви Росен Флоров, директор на Топлофикационен район "София-Изток".
14.
"Да, България" отива на избори в коалици
08.02.2017 08:57:42
0
0
Партията на Христо Иванов "Да, България" успя да събере необходимите подписи за участие в предсрочните избори на 26 март.
От политическия проект на бившия правосъден министър Христо Иванов обявиха, че са преодолели проблема с фалшивите жалби срещу регистрацията им.

"Днес поставихме рекорд по гражданска активност в политическата история на България. За по-малко от 16 часа ни подкрепиха над 11 000 български граждани. Подписки и желаещи да се подпишат продължават да идват в офиса. Доброволците ни ще въвеждат цяла нощ, но таблицата на ЦИК няма да побере всички подписали, защото има само 9999 реда". "Благодарим! Заедно успяваме! Чакаме 26-и март все по-уверени",се казва в съобщението на "Да, България".

Партията на Христо Иванов "Да, България" не можа да получи регистрация, след като бяха подадени жалби в СГС, една от които фалшиви. Това предизвика опасност партията да не участва на изборите.

Взето бе решение за коалиция със "Зелените", за да могат да участват във вота. Коалицията ще се казва "Движение Да България".
13.
Странджанския манов мед -
07.02.2017 16:18:38
0
0
скоро с логото на ЕС

Очакваме тази година странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход.
Това каза в интервю за БТА Манол Тодоров, дългогодишен пчелар и носител на високото отличие "Пчелар на 2000 година".

Пчеларите са посочили наименованията, с които е популярен продуктът и искат да получат защита - /ЗНП/ "Странджански манов мед" /PDO/ "Strandzhanski manov med" / /ЗНП/ "Maнов мед от Странджа" /PDO/ "Manov med ot Strandzha", обясни Манол Тодоров.

Националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември м. г. е публикувана продуктовата спецификация.

"Тъй като няма нито едно възражение по нея очакваме отдела по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис", посочи Тодоров.

Следва включването на продукта в националния регистър и подготовка на документа за Брюксел. Срокът, в който Европейската комисия трябва да се произнесе за това, че "Странджански манов мед" е продукт със защитено наименования за произход е 6-месечен.

Финалът на целия процес е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

Според дългогодишния български пчелар този процес не само ще донесе имидж на страната ни и на производителите на меда, но и ще доведе до възраждане на целия Странджански регион.

От тази марка ще се възползват производителите от общините - всеки пчелар, който произвежда този продукт и пчелите му се намират в този район ще подпише договор за проверка и контрол, обяснява Манол Тодоров.

3 вида закрила на ЕС

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти - защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, а съответно и по-скъпи.

"Странджански манов мед" ще бъде първото за страната ни вписано защитено наименование за произход.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица".

Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма", чиято процедура в Брюксел е към своя край.

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообразието.

Засега Италия е сред първите страни по брой на регистрирани продукти. Германия също има водеща позиция в тази област, въпреки че там процедурата за регистриране е най-тежка и най-продължителна.

Лечебният мед

"Странджански манов мед" е пчелен мед, получен от екскретите на смучещи насекоми. Отделянето на т.нар. медена роса от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта "Странджански манов мед".

Той се добива в пчелини, разположени в дъбовите гори на Странджа планина и задължително в очертания географски район през месеците юни, юли и август. "Странджански манов мед" се произвежда в общините: Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Медът е смолисто червен на цвят, с дървесно-карамелени нотки, гъста консистенция. Любопитното е, че не се произвежда от пчелен прашец. Пчелите са се адаптирали към голямата гъстота на горите в Странджа.

Освен биологично чист мановият мед е с ниско участие на полен и с разнообразен ботанически произход. Най-ценното му качество обаче е неговата електропроводимост и съдържанието на минерали в големи количества, обяснява
Момчил Тодоров.

За мотивите странджанският манов мед да се присъедини към групата отбрани продукти, носители на лого на ЕС, са неговите лечебни свойства - медът се смята за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания като тези на черния дроб и на дихателните пътища.
12.
Кои са най-опасните пътища у нас!
07.02.2017 16:16:44
0
0
Източник: Vesti.bg
Ден след ужасяващия инцидент в тунел „Ечемишка” на магистрала „Хемус” е получен сигнал за опасност в друг тунел – „Траянови врата“ на магистрала „Тракия” и опасността отново е в осветителните тела.

На петдесет и пети километър на магистрала „Тракия” посока София-Бургас, и само след няколко метра, в средата на тунела, виждаме как над нас виси капака на една от лампите. Мъжът, подал сигнала до Нова телевизия, видял висящия капак още през ноември. Две седмици по-късно се обажда отново на тел. 112, но резултат няма. Чашата на търпението на мъжа преляла, след като се оказал на метри от инцидента в „Ечемишка”.


Трагичният инцидент, при който загина жена, провокира да бъде направена проверка кои са най-опасните пътища в България. Ето списъкът с 9 пътища у нас, които може би да отсечките на смъртта.

Причините са различни.

Според данните на КАТ само в тези участъци за първите девет месеца на 2016 г. са станали над 1000 катастрофи. В тях са загинали 40 души, а над 100 са ранените. Причините са от една страна опасен път със завои, висок трафик, струпване на пътни възли в комбинация с висока скорост и неправилно изпреварване.

Ето къде да сме особено внимателни.

Участък номер едно. Оказва се, че най-опасно е да пътуваме по магистрала „Хемус”. Най-вече в два участъка. Първият е в частта до София и държи рекордът по брой катастрофи – 265 за 9 месеца. Тук основната причина е висока скорост. За щастие загинали няма. На магистрала „Хемус” бе и най-голямата верижна катастрофа в тунела „Витиня”.

Другият участък е край Тетевен, където има 8 загинали, 117 ранени в 139 катастрофи. Заради липсата на магистрала – тук освен висока скорост втората причина за инцидентите е отнето предимство.

Следва един добре познат път – Русе-Бяла.

Пътят помни една от най-големите трагедии у нас – автобус полита от моста край Бяла, загиват 18 души. Тази отсечка от едва 50 километра оглавява черната статистика за поредна година със своите 246 произшествия за 9 месеца. На практика това означава катастрофа почти всеки ден. Загиналите са 7. Основната причината е в изпреварването и отнемане на предимство.

Особено внимание трябва да отделим на следващия участък, защото е най-натоварен през лятото – пътят между Варна и Бургас, който е осеян с опасни завои. Там са станали 106 катастрофи, 6 загинали и 50 ранени. Причините – най-вече неправилно изпреварване.

Стара Загора – Казанлък

– необичаен участник в тази класация с 83 катастрофи и 22 ранени. Каква е причината? 30-километровата отсечка е почти прав участък, на който шофьорите се увличат да вдигат високи скорости. Това е и най-честата причина за произшествията.

Още един прав участък е на нашето внимание – Карловско шосе и най-вече около село Труд. Петима загинали и 24 ранени в 67 катастрофи. Отново висока скорост, добавяме и интензивен трафик.

Следващите две трасета са в планински райони и са особено опасни за шофирани. Това е пътят между Пловдив и Асеновград, следван от Кресненското дефиле. Сами се досещате, че причината за катастрофите основно е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.

И на последно място номер 9 е Търново – Дебелец, преди Прохода на Републиката. Основната причина за честите катастрофи са, че там се съединяват няколко пътни възела и трафикът е особено интензивен.



Междувременно председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов заяви, че ще поискат

оставката на хората, поред които „случилото се в тунел „Ечемишка” е случайно”.

По думите му в България за пореден път се тича след събитията. „Преди две години говорихме за първия тунел. След това стана катастрофа и го затвориха. Тук е същото нещо”, даде пример Иванов.

Според него ще се скрие какво е установила проверката. Експертът съобщи, че по закон трябва да има човек, който да отговаря за този тунел, да прави регулярни проверки на състоянието му и да вписва всичко в паспорта на съоръжението. Иванов попита, защо когато е правен ремонт на виадукта, не е направен ремонт и на тунела.

Досието за безопасността на тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“ да стане публично, поискаха експерти на пресконференция в националния пресклуб на БТА. Димитър Ганев, председател на УС на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност“ поиска да бъде оповестен и договора с фирмата за поддържане на тунела – „Автомагистрали“ ЕАД. Той уточни, че тунелите по републиканските пътища се управляват от съответните областни управления на АПИ.

„Преглеждайки пирамидата на отговорностите,

нещата тръгват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, не от сегашния, а от предишния“,

заяви Ганев. Според него ръководството на АПИ не може да взима решения без знанието и на министъра.

Според експертите трябва да има видео наблюдение в тунелите. Те смятат, че е необходим и изцяло нов Закон за движение по пътищата. Експертите призоваха политиците да се изготви и национален план за пътна безопасност. Димитър Ганев заяви, че

държавата е абдикирала от политиката по безопасност на пътя и всичко е стоварено на главата на шофьорите

– увеличават се таксите, увеличават се и глобите.
11.
Парапет спря влаковете София - Варна
07.02.2017 16:12:27
0
0
От 09.06 ч., днес (07.02.2017 г.) е преустановено движението на влаковете в междугарието Шумен – Хан Крум заради надвиснал парапет от жп надлез, съобщиха от пресцентъра на НК "Железопътна инфраструктура".

В момента се извършва трансбордиране на пътниците от 3 влака. Жп надлезът не е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Движението в участъка ще бъде преустановено до отстраняване на опасността.
10.
"Лимонкьовица" се продава
07.02.2017 16:11:00
0
1
Местността "Лимонкьовица" край Казичене се продава, може би гробище няма да бъде сложен на мястото му, научи "Вандовски новини".
Човек ни каза, че предстои да носят документи за да може някой да ги закупи. От няколко години жителите на Казичене искат земеделския статут на бившата местност да се възобнови, жители казаха, че ако местността Лимонкьовица може да бъде застроявана това би дало на жителите на Казичене възможност да се включат пълноценно в устройственото развитие на София.

Казичене
9.
АПИ извършва огледи във всички
07.02.2017 16:07:10
0
0
тунели

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов е разпоредил сформирането на експертни групи, които да извършат извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната, съобщиха от пресцентъра на АПИ.


Докладите за настоящото им състояние, както и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да бъдат представени в агенцията до петък, 10 февруари.
Общо 28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян.
8.
Земетресение в Турция, усети се и
06.02.2017 13:52:38
0
0
у нас

Второ земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер за деня е регистрирано в понеделник в около 13:00 ч. близо до западното крайбрежие на Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цититани от Фокус.
Епицентърът е бил на дълбочина 10 км и се е намирал на 16 км северно от град Моливос, Гърция, на 26 км югозападно от турския град Айвачик, на 58 км северозападно от град Митилини, Гърция, и на 150 км от Измир, Турция.

Трусът бе усетен в областите Хасково и Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Вторичният трус е бил със сила 3,6 по Рихтер, съобщиха от Сеизмологичната станция в Димитровград. На територията на Хасковска област земетресението е усетено по високите етажи на жилищните блокове. Няма данни за разрушения и нанесени щети.
7.
Кметът на екскурзия в Сърбия
06.02.2017 13:50:10
1
0
На 11 март Цветанка Вандова, кмет на Вандово ще напусне страната за един ден.
Тогава тя ще заминава с автобус за Сърбия за екскурзия. Тя ще бъде придружаван от Георги Янков.
Вечер ще има музика на живо и пиене.
На 18 февруари щеще тя да е в Априлци, но заради болки и заетост отменя.
6.
АМ "Хемус" - затворена от Витиня до Прав
06.02.2017 12:46:03
0
0
Част от АМ „Хемус“ остава затворена за движение заради инцидента в тунел „Ечемишка“. До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“ на автомагистралата. В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.


Инж. Златев обясни, че преди да започне през септември м. г. ремонтът в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“, която е била в много по-лошо състояние от тази, в която вчера стана пътния инцидент е направен преглед на осветителите и електроинсталацията на тръбата. Едва след това движението е било пренасочено и организирано двупосочно в нея, като са подменени няколко осветителни тела и е прегледана конструкцията.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов е създадена работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конкрукции. Те ще направят допълнителен оглед на металната конструкция, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата, за да се предприемат необходимите действия. „Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България“, заяви още инж. Златев.

В момента товарните автомобили са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен преминават през Искърското дефиле. Пътуващите от София за Варна преминават по АМ „Тракия” и през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България.

Въведената от 5 февруари 2017 г. временна организация на движението е:

Забранява се движението на всички МПС по АМ „Хемус“ в участъка пътен възел „Витинска река“ - пътен възел „Правец“.

Движението на леките автомобили в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ „Хемус“ до пътен възел „Витинска река“ - път I-1 до пътен възел „Правец“ - по АМ „Хемус“ до пътен възел „Коритна“ към I-3 (Русе) и I-4 (Варна). Товарните автомобили се пропускат контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време препоръчваме да се ползва АМ „Тракия“ и през Прохода на Републиката и и „Ришки“ да се преминава в Северна България.

Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София. Алтернативният маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен е: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.
5.
Кошмар за вандовци: Паднал сняг
05.02.2017 13:48:08
0
1
от покрива изла силно кучета

Преди месеци с пристигането на Цветан в нашето селище, пристигнаха и две кучета. Около полунощ тази нощ почти цяло Вандово е на косъм от кошмар след като паднал сняг от покрив на къща е паднал върху кучетата, веротятно се намирали в градина, на 200 м от кметството.
От Общината заявиха за Агенция "Вандовски новини" че има един сигнал за спрял сън. Експерти коментират, че кучетата могат да бъдат изгонени, ако продължат.
4.
bg
23.06.2016 08:32:56
2
3
MRASNA KORYMPIRANA BALGARIQ I POMIQTA V NEQ
3.
Казиченец
22.06.2016 11:38:18
2
4
Затворът в Казичене е като гроб за болни и гладни.
2.
антикомунист
22.06.2016 10:03:21
1
10
Ха-ха-ха. Била изненадана и възмутена.Как пък не. Тези пари кой ми ги сложи в джоба?!!!
1.
пандизчия
22.06.2016 10:01:11
1
10
Тая зам.министърка да не се прави на "изненадана%. Не е възможно в ГДИН да не са имали информация за това. Всички са в кюпа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори