×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предстои пълна промяна на затвора в Бургас, всяка килия ще си има собствен санитарен възел


Предстои пълна промяна на затвора в Бургас, всяка килия ще си има собствен санитарен възел
В момента условията не отговарят на съвременните изисквания, голяма част от пандизчиите ще бъдат преместени в общежитието в Дебелт
06 Юни 2016, Понеделник, 11:37 ч.
Източник: радио Фокус

Със 750 пандизчии затворът в Бургас е на второ място по популация в страната след софийския




- Г-н Мангъров, какво е състоянието на материалната база на затвора в Бургас, отговаря ли на всички съвременни изисквания?

- Материалната база не отговаря на условията. Това най-вече се дължи на липса на средства. В последно време се полагат доста сериозни усилия по преодоляване на тази изостаналост. В някои от затворите в страната се извършиха ремонти, изградиха се тоалетни. В доста от затворите се изградиха тоалетни. Това, което се прави в момента, е да се разшири капацитетът на затворите. При нас нещата също са зле, но отиваме към финал за изграждането на затворническото общежитие в Дебелт, което ще бъде от закрит тип. Капацитетът, който е по проект, е за 450 лишени от свобода, го приравнява с повече от половината затвори в страната. Затворът там ще отговаря на всички съвременни изисквания. Не говорим за лукс, говорим за едни нормални човешки неща - да бъде достатъчно светло, достатъчно топло, да има една нормална дограма, да има една нормална тоалетна, да има баня във всяка килия. След като приключи изграждането на новото общежитие в Дебелт, голяма част от затворниците ще бъдат прехвърлени там и започва цялостен ремонт на корпуса на затвора, включително с изграждане на тоалетни, подмяна на ВиК инсталации, на електроинсталации, т.е. и тук нещата ще бъдат доведени до едно нормално състояние.

- В какви дейности са ангажирани  в бургаския затвор?

-  За затворниците има организирани различни специализирани програми. Още с влизането си те имат програма по адаптация, която се провежда с всички новопостъпили в затвора. Специфичното тук е, че в нея е включен и лишен от свобода, който помага на инспектора от приемно отделение. Практиката показва, че така по-лесно се възприема това, което се обяснява на новопостъпилите, игнорира се голяма част от стреса и им помага по-лесно да възприемат всичко, което им се обяснява. Към края на изтърпяване на наказанието има програма, която им помага да се подготвят за живота на свобода. Също така се знае, че има огромна част от лишените от свобода не само в Бургаски затвор, но и във всички затвори в страната, които са наркозависими. При нас има такава краткосрочна програма с наркозависими, която цели да се осъзнае проблема и да се изгради система за справянето с него.

-  Има ли специални програми, насочени към намаляване на агресията при затворниците?

-  Друга корекционна програма ,която провеждаме, е тази за овладяване на гнева. Това е много адекватна програма, тъй като не малка част от лишените от свобода са за престъпления, които са свързани с агресия, която ги е подтикнала. Друга корекционна програма е тази за общуване, решаване на конфликти и водене на преговори. Развиват се и художествени, творчески и спортни дейности. Затворниците участват в конкурси за литературни и художествени творби. Има клубове по приложни и художествени занаяти, изобразително изкуство, корабомоделизъм, православно християнство. Участват в спортни турнири, а най-голям интерес имат към клуба по бокс. Нашите затворници са ангажирани в трудов процес и в бригади от различни обекти. Близо 160 лишени от свобода работят и се трудят в обслужването на ежедневни дейности на затвора - като кухненски работници, строителни работници, в паровата централа отговарят за чистотата. За намаляването на агресията има принос и ефимерият на затвора. В българските затвори има свещеници, които са назначени на щат в затвора, и те редовно извършват религиозна дейност.

- В бургаския затвор има сформирани няколко образователни паралелки. Какъв е техният брой и какво изучават там лишените от свобода?

- На учениците, които завършват при нас, след това по никакъв начин не се отразява в дипломата им, че са завършили в затвора. Те си завършват по реда, по който завършва всеки един ученик в България, по програмата на МОН. Паралелките, които функционират в бургаския затвор, са филиал на СОУ „Аргира Жечкова“, което е към затвора в Сливен. При нас има 7 паралелки, в които се изучават ученици от 1 до 4 клас. В затворническото общежитие „Житарово“, което е от открит тип, има две смесени паралелки, също от 1 до 4 клас. Предметите са същите, каквито и в останалите училища. Имат кабинети по информатика и компътърен. Изучават и руски език.

- Има ли интерес към тези учебни занятия? Колко души ще завършат там своето образование?

- Да. Това дали даден затворник работи или учи се зачита по един и същи начин - 2 дни учене или работа се отчитат като 3 дни изтърпяване на наказание. Те получават образование и си осмислят времето в затвора. По този начин са стимулирани да се включат в учебния процес. За учебната 2014/2015 година са преминали общо 555 ученици. За тази са записани 112 ученици в корпуса на затвора и 25 в общежитието в Житарово.

- Колко общо са лишените от свобода в бургаския затвор?

-  В последните няколко месеца бройката е между 730 и 750, което прави затвора в Бургас по популация в страната след софийския. Има лишени от свобода на серизона възраст, към 70 години, но преобладават младите затворници, като тези между 20 и 30 години са най-много.

- Колко от тях са с доживотни присъди и за какво?

- В момента има 22 осъдени на доживотен затвор или на доживотен затвор без право на замяна. Те са осъдени за престъпления против личността и конкретно по чл.116 - за умишлено убийство.

- За какво най-често хората попадат в затвора и колко от тях са рецидивисти и не за първи път са в място за лишаване от свобода?

- В последните години най-голям е процентът на осъдените за извършване на кражби и това. От тези, които в момента са в затвора, само 30 от осъдените за първи път са в затвора. В момента има и 30, които са обвиняеми или подсъдими, т.е. нямат присъди. Всички останали са рецидивисти, попадали са вече в затвора.

В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
5
Коментара по темата
5.
Hahaga
07.06.2016 00:24:44
0
2
Не се притеснявайте, затворниците вътре си имат телефони, телевизори дори един приятел имаше и Playstation. Редовно пушат нелегални стоки вътре, не са толкова зле нашите затворници. Влизат вътре за по една, две години и излизат същите, ако не и по-големи боклуци.
4.
Някой
06.06.2016 23:53:47
0
2
Те не останаха полицаи в затвора г-н началник.Много сте загрижени за затворниците,а някой мисли ли заплатите и за условията на надзирателите.Замислете се малко,положението ви никак не е розово
3.
друга тема
06.06.2016 18:00:44
1
5
Време е да им теглите по един коршум на затворниците преди да ги вържете в санитарен възел.
2.
Шибаняци...
06.06.2016 16:19:47
1
8
Остава скоро надзирателите да почнат да правят свирки на пандизчиите
1.
Надзирател
06.06.2016 15:41:17
0
6
Пълната промяна на затвора е в чест на новите затворници : кюфтето и мечков
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори