×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, Георги Първанов е неизбираем


Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, Георги Първанов е неизбираем
Доц.Александър Маринов смята, че се готви широка коалиция след президентските избори
28 Май 2016, Събота, 16:43 ч.
Източник: Радио Фокус

АБВ с мижавите си 4 % няма дори шанс за балотаж, въпросът е какво ще стане след изборите

-Доц.Маринов, нормално ли е партиите толкова дълго да бавят номинациите си за президент? Очаква се най-рано през август, дори през септември да станат ясни имената на номинираните.

-Това е поредната илюстрация на безумието, в което се е превърнала българската политика. Как е възможно въобще да се мисли, че може да бъде издигнат кандидат за държавен глава в навечерието на предизборната кампания, т.е. месец, месец и половина преди изборите? Това е абсурд за всяко нормално мислене за политиката, а го казва лидерът на най-голямата партия у нас, министър-председателят на България. До каква степен са вече деформирани представите за това как трябва да се прави политика, с оглед потребностите и изискванията на обществото?! Това е само една скоба, разбира се. Второ, не смятам, че всички трябва да се съобразяват с Бойко Борисов и ГЕРБ. Както казах, има си правила в политиката и основанието на това взаимно дебнене и изчакване е много несериозно. „Да видим кого ще издигнат другите, че ние кого да издигнем“... В случая е важно всяка сериозна партия или коалиция да се постарае да излъчи възможно най-добрия кандидат с оглед своите избиратели, политики, цели, своето виждане за това какво трябва да прави бъдещият президент на България. А всеки друг да прави каквото си иска. Това не е дебнене, определено от решаващите качества на личностите. Т.е. ако ГЕРБ издигне А, ние непременно ще издигнем В, а не С или D. Няма такова нещо. Това е просто начин на българските партии взаимно да се оправдават една с друга и да гонят свои вътрешнопартийни или други тесни цели и плитки сметки. Така че не само за лявото – за всички други, които наистина смятат да участват сериозно в изборите, не просто е време - времето отдавна е минало - да издигат кандидат. Ако не го правят, най-логичен е изводът, че не са уверени в себе си, а и вероятно нямат много подходящи кандидати.

-Георги Първанов коментира именно профила на кандидата. Той каза: „Трябва да е държавник и да е избираем“. Да обаче и Вие самият твърдите, че партиите се дебнат и оставят на избирателя максимално кратък период от време за размисъл. Могат ли тогава политическите сили у нас, поне водещите, въобще да удовлетворят основните изисквания към номинацията, която трябва да издигнат, или това е нереалистично?

-Явно вчера му беше ден за хумор на Първанов, защото това изискване – при това той каза, че АБВ има такива кандидати – е несериозно. Първо, АБВ няма избираем кандидат. Със своите 4% и подкрепата на отломките от вечни отцепници, които се опитва да събере около себе си, АБВ не може дори да мечтае за участие в балотаж, а какво да говорим за избираемост на кандидат. Да не говорим, че нито един сериозен кандидат няма да се кандидатира само от АБВ. Това е ясно! Изключвам Първанов и неговите приближени в ръководството. От гледна точка на същността на въпроса Ви: Партиите отдавна са поставени в ъгъла или на стълба на позора от мнозинството от българските избиратели. Те просто проиграват поредния шанс да покажат, че биха могли да покажат и нещо по-стойностно и по-полезно. И тук имат известно облекчение, защото когато издигаш кандидат за президент и вицепрезидент, все пак трябва да намериш двама души. Освен това не е нужно да разработваш голяма, цялостна платформа. Важните правомощия и отговорности на президента са няколко и е достатъчно да кажеш какво мислиш по тези въпроси, ако нещо мислиш, или ти стиска да го кажеш. Така че партиите и техните ръководства явно са се оплели в техните собствени страхове и игри, комплоти и комбинации, и което е най-лошото – отдавна са престанали да се съобразяват с обществото и избирателите. Вижте, за да реши една партия, че може да се подиграе с обществото като издигне кандидата си 60 или 45 дни преди изборите, значи тя и нейните ръководители наистина са се самозабравили и въобще не смятат, че дължат нещо на обществото, защото съществуват благодарение на него, включително в буквалния смисъл – чрез субсидиите, които получават от нашите данъци. Това е един от изразите, от симптомите на тежкото заболяване на българската партийна политическа система.

-Ще Ви върна към твърдението Ви, че от АБВ нямат избираеми кандидати. Обаче в публичното пространство витае потенциалната кандидатура на самия Георги Първанов. Можем ли да очакваме обща кандидатура на БСП и АБВ, при която кандидатът за държавен глава е именно Първанов?

-Аз съм категорично, категорично сигурен, че Първанов е неизбираем. Въобще не коментирам дали има право да се кандидатира или не. За мен не е важно, това трябва да кажат конституционалистите и най-вече Конституционният съд. Но извинявайте, това е нелепо – някой да твърди, че Първанов може да бъде избран, та дори ако стане общ кандидат на БСП и АБВ, което за мен е невъзможно. Дори новото ръководство на БСП няма да има силата да наложи на БСП Първанов като кандидат. От друга гледна точка, смятам, че ако въобще може да става дума за такъв общ кандидат - вероятно ще има такъв – той трябва да бъде от друг тип. Ясно е, че както водещите лица в АБВ, така и тези в БСП не отговарят на посочените от Първанов критерии, да не говорим, че не отговарят на изискването да не будят взаимни негативни реакции. Трябва да се търсят хора извън партийните върхушки, относително невъвлечени в развода БСП-АБВ, и нещо повече – които могат да привлекат много по-широка подкрепа с оглед автентичната лявост на политиката, която ще провеждат, а не принадлежността към едно или друго ръководство. Но повтарям: това, макар че по принцип е осъществимо, не е лесно, защото времето е малко. Не е лесно, защото такива авторитетни хора има, но те едва ли ще се ангажират с политиците, които ръководят АБВ и БСП. И най-вече не е лесно, защото самите АБВ и БСП си правят други сметки и искат да използват президентските избори за реализацията им, без да отделят съдържателно, същностно внимание на това кой ще бъде президент и какво ще прави. Така че би могло да се случи, още има изгледи да се случи, но вероятността не е особено голяма.

-Дайте малко повече подробности. Какви сметки си правят БСП и АБВ?

-Според мен и едните, и другите си правят сметки за това какво ще се случи след президентските избори, а не на президентските избори, най-вече с оглед участието във властта. И ръководството на АБВ, и новото ръководство на БСП са заинтересувани само от това да влязат по някакъв начин във властта, защото за първите, за АБВ, това е въпрос на незабавно, непосредствено оцеляване, а за другите е въпрос на укрепване на новото ръководство и също, в по-далечен план за оцеляване. Защо мислите Първанов събира тези разбити авари в парламента, отделни групички и депутати? Той иска да формира блок не за президентските избори, а за влияние вътре в самия парламент, когато ще се наложи да се взимат други решения. И очевидно си прави сметка, защото са възможни два, принципно различни варианта. Единият е, че на Бойко наистина не му издържат нервите – той и без това е много уплашен – и решава да се кандидатира за президент, защото смята, че е сигурно избираем, което съвсем не е така, не е сигурно избираем. Тогава схемата ще върви по една логика. Тогава въпросът е какво ще се случи след Бойко, ако той бъде избран. Какво ще бъде това? За мен е ясно, че се готви правителство на голямата коалиция, колкото и те да го отричат. Какво ще бъде това правителство? Може би ще трябва да се намери неутрален, много авторитетен министър-председател - например авторитетен представител на България в международни организации. Знаем, че има такива сондажи с някои хора. А другият вариант е, ако Бойко не се кандидатира и изборите бъдат спечелени от хипотетичен обединен ляв кандидат. Възниква тезата, че съотношението на силите е променено и тогава се прави голяма коалиция между БСП, АБВ и ГЕРБ. Там вече кой ще бъде министър-председател не е много ясно. Може би самият Бойко Борисов, дотогава много вода ще изтече. Но всичко това трябва да мине през президентски избори, които съществено да променят статуквото в отделните партии и между тях. И вече от там нататък в парламента да се търсят преходни варианти. Затова са му нужни на Първанов тези гласове, а напролет евентуално да се върви към нови предсрочни избори, които да узаконят и новото статукво. Това са горе-долу плановете, но както виждате, те не са прости, не са лесни за осъществяване. Изискват и политическо майсторство, а освен всичко останало, изискват относително спокойна обстановка, с каквато ние не можем да се похвалим. Защото се изумявам как публикуваният доклад на немското разузнаване предупреждава за опасността от рязко засилване на миграционната вълна през България и предупреждава за неспособността на българските власти да се справят, а нашите политици - министър-председателят и министърът на вътрешните работи - първо казват, че няма да има никакви проблеми и второ – че ще се справим без проблем с тези проблеми, които няма да ги има. Не мога да разбера как е възможно министър-председателят на България да каже: „Ние си дадохме дума с Ердоган, че ще пазим българо-турската граница“. Това или е огромна наивност, или се опитват да ни правят на глупаци, каквото не би трябвало да прави един министър-председател.

-И в края на нашия разговор ще Ви върна към тези два политически варианта, които описахте. Според Вас коя кандидатура е по-реалистична – тази на Борисов или тази на ляв обединител между БСП и АБВ?

-И едното, и другото. А как ще завърши сблъсъкът е много интересно. Лично аз смятам, че Борисов ще се кандидатира за президент. Тази хипотеза съм я издигнал преди повече от година, но днес съм все по-сигурен, че ще стане така. И между другото това е най-логичното обяснение защо Борисов иска да отложи до последния момент обявяването на кандидатурата. Той иска да си даде време да мисли и най-вече, тъй като има идеи как ще постъпи, да съкрати времето, в което ще трябва да обяснява защо го е направил. А дали срещу Борисов може да бъде издигнат достатъчно силен кандидат, че да го бие, е въпрос на процесите вляво и откровено казано, макар че смятам, че е възможно, не го смятам за много вероятно.

В категории: Политика


3
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
3
Коментара по темата
3.
e
30.05.2016 11:19:04
0
0
защо мръсната сган продъжава да зарежда на руските бензиностанции въпреки високите цени в Бг ?? Въпреки многото загинали хора от отровите им,какви малоумци са това? Имат ли българско самосъзнание?
2.
Дернев
29.05.2016 10:08:09
0
0
"И едното, и другото. А как ще завърши сблъсъкът е много интересно." Не е интересно, а опасно за държавата, който и от двамата да спечели с перспективата да се наложи президентско управление в страната при промяна на Конституцията. Вече започвам да мисля че и Слави Трифонов, е в интригата с референдума, който изисква свикване на ВНС. ББ и Първанов представляват двете основни противоречия в Позитания, които отново ще мерят сили и влияние. Спасението ни ЕС бързо и решително да тръгне към създаването на СЕЩ. Президентска република няма да ни доближи до САЩ, Франция или Русия, но до Турция- да.
1.
Истината
28.05.2016 18:05:10
9
5
Руснаците са африканци със нефт и сняг. Най варварската империя която има стратегия да трие Българиите още от годината 940.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори