×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас - новата люпилня за кадри


Бургас - новата люпилня за кадри
Морската перла вече разполага с две министърки, може да извади и президент
28 Май 2016, Събота, 04:16 ч.
Източник: Стандарт

Освен с големите творци градът се гордее и с атрактивната среда за бизнес


Доскоро Бургас бе познат като люпилня на творци. Сред многобройните таланти, огрели родината от изток, са артистите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Тончо Токмакчиев и Димитър Рачков, музикалните легенди Райна Кабаиванска, Кичка Бодурова и Тончо Русев, лирични поети като Недялко Йорданов и останалата вечно млада Петя Дубарова, писатели от калибъра на Антон Дончев и поети от класата на Христо Фотев.

Докъм XIV век Бургас е бил малко рибарско селище, а главният на залива град от дълбока древност е бил Деултум - днешен Дебелт. Покачването на равнището на Черно море е довело до постепенното заблатяване на равнината около лимана. Пристанището се е преместило на изток, към съвременния Бургаски залив.

В началото на XX век градът приютява хиляди тракийски бежанци, а впоследствие по време на индустриализацията тук се стичат хора от цяла Странджа. Последните години покрай туристическия бум, икономическото възраждане и ефективното управление на действащия кмет Димитър Николов, градът печели безапелационно славата на добро място за бизнес и живеене. Признанието не е изненадващо - освен че през лятото там е столицата на купона, градът разполага с уютна архитектура, модерна инфраструктура и неповторим колорит. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в общината е с 12% по-висок от средната стойност за страната, а безработицата е на минимални нива. От влизането в ЕС през 2007 г. досега общината е получила евросубсидии за над четвърт милиард лева, или 1152 по лв. на човек от населението, която я нарежда втора след Габрово. За нарасналия апетит на чуждите предприемачи говори и започналото този месец изграждане на логистичен хъб от китайски компании на стойност 20 млн. евро и летящия старт на индустриалната зона.

След като напреднаха в стопанско отношение, днес бургазлии изглеждат решени да покорят и държавния връх.
Символично министърът на икономиката Божидар Лукарски избра Бургас да се врече във вечна вярност на любимата си. Да направи сватбата си в града, който е пример за икономически успех, определено е повод за гордост. Зад този тънък политически нишан се задават нови реалности. След като дълги години черноморската перла не бе представена подобаващо по върховете на властта, с изключение на бившия парламентарен шеф Гиньо Ганев и неколцина други, Бургас тази седмица успя да пласира втори министър в кабинета "Борисов". Заелата мястото на Ивайло Калфин, напуснал солидарно с АБВ, социална министърка Зорница Русинова се присъединява към землячката си Ивелина Василева, която отговаря за екологията и околната среда.

Василева е сред най-добре спряващите се министри в кабинета "Борисов" 2. Натрупала е солиден опит първо като регионален мениджър на "Ериксон", впоследствие във ВиК-Бургас, и след 2007 г. като зам.-кмет по евроинтеграцията. Зеленият ресор в правителството е изключително чувствителен и всеки титуляр попада между чука и наковалнята, между натиска на бдителните природозащитници и интересите на индустриалците. Досега Василева умело се справя, което дава увереност на герберите, че бургазлийки знаят как се върти държава.

Пресният министър на труда и социалната политика Зорница Русинова се изкачи с едно стъпало от зам.-министерския пост. Досега тя отговараше за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по която вече тръгнаха първите 120 млн. лв.

Русинова заемаше същия пост и в първото правителство на Борисов, и е един от най-подготвените кадри - тя е държавен служител от кариерата и преди е била главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в социалното министерство. Миналата година светкавично повишение получи и друг бургазлия - Жечо Станков, който бе назначен за зам.-министър на енергетиката. В министерството той скочи като на шега от Общинския съвет в Бургас.

Слабостта на премиера към морския град е очевидна през последните две години той го посещава по-често от всички останали кътчета на отечеството. На голяма част от мероприятията плътно до Бойко Борисов е бургаският градоначалник. Въпреки отричанията на лидера на ГЕРБ, Димитър Николов си остава най-силната възможна кандидатура на партията за президентските избори. На последния вот той за трети път бе избран на първи тур с 84 на сто от гласовете, а подопечният му град се превърна в пример и знаме на европейска България.

Две министърки е едно добро начало за бургазлии, но пък издигането на държавен глава би сложило венец на съвременното възраждане на града.


В категории: Политика


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Дернев
29.05.2016 10:52:58
0
3
"Бургас - новата люпилня за кадри" Не е нова. Просто отпаднаха бариерите, които бяха поставяни пред Бс. А и да не забравяме " Океански риболов" и кадрите, които той създаде. Едно със сигурност бе научено там, че няма невъзможни неща, а само липса на желание и субективизъм. И сега те се оказват много градивни за Бс, а от там и за БГ. И това тепърва ще се засилва.
14.
A
28.05.2016 22:23:35
2
2
Burgas grad darjava za nqkolko godini otvq gagauzite ot4aqnieto im e palno edinstvenata uteha na dve tri utrepki ot tozi grad e s razli4ni imena da zlobeqt na vsqka polojitelna statiq za grada ni
13.
28.05.2016 19:31:30
2
6
сега творците са от свиленград, добрич, ямбол и т.н.
12.
Моля???
28.05.2016 17:39:39
2
17
Какви кадри, какви 5 лева, Бургас изостава с всяка година и от София, и от Пловдив, че и от Варна. А Николов-президент - това сигурно ще е мотото на града ни при участие в Габровския фестивал на хумора и сатирата.
11.
Надървен
28.05.2016 16:06:52
2
24
Tая простотия катаджията Луков или депутата седераст Марков са я писали...Бургас загива,първо с Йоан начело,а сега и с Момата
10.
г-н Гешев
28.05.2016 15:56:50
1
13
Смех голям спирам да чета тоя глупав сайт
9.
кой
28.05.2016 15:02:44
5
5
В България от време 1944г. кадрува БСП-ДС.Другарите са навсякъде и кадруват и "крадуват".
8.
Шок и ужас
28.05.2016 14:18:13
2
19
Каква бизнес среда, какви глупости, тинтири минтири. А се стегнете малко... определено има нужда от изчистване, много боклуци , някакви кифли, к***и само, и със такова самочувствие, а какво на среща, почва като сервитьорка да бачка, и вече коя съм, просто е смешно, комплексари колкото искаш, и мъжете и жените, някакви боклуци
7.
xxx
28.05.2016 13:26:54
5
41
Бургас и бизнес не трябва да се поставят в едно изречение. В Бургас няма бизнес, това е най-изостаналия голям град в привличането на инвеститори. По-назад сме от Русе и Стара Загора, сякаш дори е съществуваме на картата за правене на бизнес.
6.
някой
28.05.2016 13:11:06
4
32
Заради "атрактивната" среда за бизнес мисля до няколко месеца да мина през терминал 2 и в близките няколко години да не се върна. Дай боже дотогава града да се изчисти поне малко от наркомани, дилъри, мутри, проституиращи циганки, сводници, некадърна администрация, батки с бмв-та и адидас....то май нищо няма да остане от града
5.
саян
28.05.2016 12:54:58
5
29
флегми пак ате объркали парите с хапчетата които трябва да вземате
4.
тттт
28.05.2016 12:43:00
0
23
biznes sreda xaxxaxaxaa
3.
Мечо Кух
28.05.2016 12:42:40
6
32
Не ви ли звучи по-добре , ако заглавието на статията беше :
"Бургас - новата люпилня за крадци"
:)
2.
неразбрал
28.05.2016 12:16:12
5
29
какво общо имат Кабаиванска, Тончо Русев, Академик Антон Дончев и поет като Фотев с тия тикви !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
Мечо Кух
28.05.2016 11:56:50
4
38
"... градът се гордее и с атрактивната среда за бизнес " , ей от това по-голяма смешка не бях чел .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори